Τρίτη 31 Μαΐου 2011

Φυγάδευση βουλευτών από την Βουλή μέσω Εθνικού Κήπου / Μαζική συμμετοχή στις ομιλίες των ακαδημαϊκών και το Σύνταγμα

Είδηση:Μέσω του Εθνικού Κήπου, συνοδεία αστυνομικών και πυροσβεστών που κρατούσαν φακούς, διέφυγαν οι βουλευτές, οι οποίοι αποκλείστηκαν εντός του Κοινοβουλίου από ομάδα «αγανακτισμένων» που απέκλεισαν νωρίτερα την είσοδο επί της Βασσιλίσης Σοφίας, φωνάζοντας συνθήματα αποδοκιμασίας του πολιτικού κόσμου.

Με τον ίδιο τρόπο διέφυγαν και υπάλληλοι της Βουλής. Κλούβες της αστυνομίας δημιούργησαν διάδρομο, από τον οποίο τα αυτοκίνητα κατόρθωσαν να βγουν από τη Βουλή, ενώ οι διαδηλωτές απωθήθηκαν.

Οι διαδηλωτές, που παρέμειναν έξω από την κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου γι' αρκετή ώρα, κατά την αποχώρηση βουλευτών και εργαζομένων που εξέρχονταν με τα αυτοκίνητά τους, προέβαιναν σε αποδοκιμασίες.

Η παρουσία της αστυνομίας και των δυνάμεων των ΜΑΤ ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ πιο πριν οι κλούβες που συγκεντρώθηκαν απέκλεισαν τόσο την περιοχή κατά μήκος του προαύλιου χώρου της Βουλής, όσο και προς το Σύνταγμα.

Σύμφωνα με κάποιες πληρφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν ελάχιστοι οργισμένοι πολίτες πλησίασαν στο σημείο αποδοκιμάζοντας τους πολιτικούς. Σύντομα ενισχύθηκαν από άλλους διαδηλωτές που προέρχονταν από την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στα Προπύλαια με ομιλητή τον Μ. Θεοδωράκη, καθώς και αγανακτισμένους πολίτες από την πλατεία Συντάγματος.

Σχόλιο: Όπως γράψαμε και στον τίτλο, αποτελεί απίστευτο και πρωτοφανές περιστατικό για το πολιτικό μας σύστημα η μαζική αποδοκιμασία βουλευτών και η αδυναμία τους ν' αποχωρήσουν φανερά από το κτίριο της Βουλής. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού και ως τέτοιοι, θα έπρεπε να απολαμβάνουν αν όχι της επιδοκιμασίας, τουλάχιστον της ανοχής της κοινωνίας. Η αυθόρμητη σύναξη πάντως του λαού δείχνει ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και το αποτέλεσμα είναι η φυγάδευση τους με φακούς(!!!), μέσω του Εθνικού Κήπου και με τη βοήθεια της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.

Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δε δείχνει να καταλαβαίνει: Συζητά νέα Μνημόνια (διαβάστε εδώ αναλυτικά), υποθηκεύει ή ξεπουλά την δημόσια περιουσία, επιβαρύνει περαιτέρω το ασφαλιστικό (όπως έχουμε γράψει εδώ) και ετοιμάζει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Και βέβαια το μήνυμα δεν είναι "συναίνεση" όπως λένε τα παπαγαλάκια εδώ και μέρες. Το μήνυμα είναι "όχι άλλο Μνημόνιο". Απλά και ξεκάθαρα. Αυτό φωνάζει ο κόσμος τόσες μέρες στο Σύνταγμα - κατευθύνοντας την οργή του επί δικαίων και αδίκων... Αν πάντως υπήρχε αξιοπρέπεια από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών θα έπρεπε να υπάρξουν αύριο παραιτήσεις ή μαζική αποστασία ενάντια στο Μνημόνιο. Με επικοινωνιακά τρικ και μείωσης της σημασίας του περιστατικού (ακολουθώντας την τακτική "δε μας φτύνουν, ψιχαλίζει") δεν πρόκειται ν' αλλάξει το κλίμα. Ίσα-ίσα θα επιδεινωθεί η κατάσταση.

Και κάτι τελευταίο... Ισχυρή η συμμετοχή του κόσμου στην έβδομη ημέρα συγκεντρώσεων των «Αγανακτισμένων» στην Αθήνα, καθώς χιλιάδες κόσμου παρέστησαν στην εκδήλωση στα Προπύλαια που διοργάνωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να ενωθεί αργότερα με τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα.

Μετριοπαθείς εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30.000 συγκεντρωμένους συνολικά ενώ αρκετοί συγκεντρωμένοι αναφέρουν πως ο αριθμός ξεπερνά τις 50.000.

Το μέγεθος του πλήθους στα Προπύλαια το απόγευμα της Τρίτης ήταν εντυπωσιακό, όπου η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε διοργανώσει, με αφορμή το κίνημα των «Αγανακτισμένων», ανοικτή συγκέντρωση με ομιλητές τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη και τον Μίκη Θεοδωράκη.

Μετά την εκδήλωση, πλήθος περίπου 7.000 διαδηλωτών -πολλοί από τους οποίους είχαν πάει στσα Προπύλαια από το Σύνταγμα- κινήθηκαν προς τη Βουλή, για να ενωθούν γύρω στις 20:00 με τους «Αγανακτισμένους» της πλατείας.

Ένταση σημειώθηκε γύρω στις 22:00 στο σημείο γύρω από το φυλάκιο των ΜΑΤ επί της Βασιλίσσης Σοφίας, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις κάλεσαν ενισχύσεις πριν από έξοδο των βουλευτών από τη Βουλή.

Ομάδα ατόμων είχε αποκλείσει τις εισόδους της Βουλής, ενώ οι βουλευτές που βρίσκονταν μέσα αποχώρησαν με ισχυρή αστυνομική προστασία και υπό αποδοκιμασίες καθώς το πλήθος δεν επέτρεπε την έξοδό τους. Επί της πλατείας υπάρχει διαρκής γενική συνέλευση, η οποία λαμβάνει αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων. Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν και στις άλλες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.

Ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε τους Έλληνες να «αντιδράσουν ενωμένοι στις επαίσχυντες συμφωνίες του μνημονίου που παραχωρούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συναίνεση που σημαίνει τυφλή υπακοή στην Τρόικα δεν μπορεί να υπάρξει». Ο κ.Θεοδωράκης έκανε λόγο για εξαρτημένο πολιτικό σύστημα που καταρρέει και για «μεγάλη εθνική τραγωδία».

«Θεωρούμε ότι η αρχαία μας κληρονομιά που πάντοτε ακτινοβολεί, δηλαδή η Δελφική Ιδέα και το Ολυμπιακό Πνεύμα μας προσφέρουν μεγάλες πιθανότητες για την ανακήρυξη της χώρας μας -με διεθνή συναίνεση- σε Κέντρο της Παγκόσμιας Ειρήνης και Πολιτισμού. Έχοντας μπροστά μας αυτά τα υψηλά ιδανικά που θα μας βγάλουν μια για πάντα από τη μέγγενη της εξάρτησης και θα μας οδηγήσουν για πρώτη φορά μετά το 1821 και το 1940 σε μια περίοδο πραγματικής Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας, Λαϊκής Κυριαρχίας και Πατριωτικής Αναγέννησης, θα πρέπει σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός, ενωμένος πίσω απ' αυτό το Μεγάλο Όραμα να ξεκινήσει να παλεύει οργανωμένα με στόχο να συντρίψει το Απόστημα που μας δηλητηριάζει και μας απειλεί, να συντρίψει την ξένη εξάρτηση και το σύστημα εξουσίας» ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «η σημερινή Κυβέρνηση που έχει φτάσει στο 20%, στην ουσία κυβερνά παράνομα και όχι μόνο γιατί στηρίζεται στο ένα πέμπτο των ψηφοφόρων αλλά και γιατί η ηγεσία της μας οδήγησε με τη δική της βούληση στο χάος προκαλώντας την εκτίναξη των spreads στις 900 μονάδες και στη συνέχεια βάζοντάς μας εκβιαστικά κάτω από τον έλεγχο του ΔΝΤ, της Τρόικα και του Μνημονίου δηλώνοντας συνάμα προκλητικά πως παραδίδει αυτοβούλως στους ξένους ένα τμήμα της Εθνικής μας Ακεραιότητας».

Χαρακτήρισε τη συναίνεση τυφλή υπακοή στις εντολές της Τρόικα «που θα γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική». «Και είναι ευτύχημα ότι οι αρχηγοί της Αντιπολίτευσης πλην του κ. Καρατζαφέρη κατάλαβαν αυτή τη νέα σκηνοθεσία του κ. Παπανδρέου που δεν δίστασε να εμπλέξει ακόμα και τον θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας» προσέθεσε.

Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Ήδη ο Γιούνγκερ μας προετοιμάζει για τα χειρότερα. Επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι θα ξεπληρώσουμε τα χρέη μας, προτείνει να διοριστεί από την Ευρώπη (δηλαδή ουσιαστικά από τη Γερμανία) μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την ολοκληρωτική εκποίηση του εθνικού μας πλούτου. Αυτή η Επιτροπή που θα είναι ανεξάρτητη και πάνω από κάθε δικό μας έλεγχο, θα εκτιμά την αξία του τάδε ή του δείνα περιουσιακού μας στοιχείου και θα εισπράττει το ποσόν για να το στείλει κατ' ευθείαν σε κάποια Τράπεζα της Ευρώπης. Έτσι φτάνουμε στο απόλυτο ξεπούλημα της πατρίδας μας στους ξένους, στην απόλυτη ντροπή και στην έσχατη εθνική προδοσία».

Τέλος κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί λέγοντας πως «αν περιμένουμε την ώρα του δήμιου για να το κάνουμε, φοβάμαι πως τότε θα είναι πολύ αργά. Γιατί ίσως τότε να βρίσκεται αλλού το σώμα μας κι άλλού η κεφαλή μας».


«Να μην ξεχνάμε πως η λευτεριά δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται» κατέληξε. Νωρίτερα στην ομιλία του, ο Θ.Πελεγρίνης ανέφερε στους συγκεντρωμένους πως «εάν πιστέψουμε τα λόγια του ποιητή πως "σκλάβος είναι εκείνος που περιμένει να τον απελευθερώσουν", η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ανελευθερίας».

«Μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής χρεοκοπίας ζητήσαμε από άλλους από έξω να μας βοηθήσουν να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει» ανέφερε, εξηγώντας: «Ζητήσαμε, γιατί στο αίτημα αυτό ας μην κρυβόμαστε συμμετέχουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενέργεια αυτή. Η Βουλή επειδή την ενέκρινε και ο κόσμος καθόσον την υποδέχτηκε έστω γογγύζοντας».

«Το πιο απογοητευτικό, όμως, είναι ότι κάθε φορά που εξαγγέλλονται νέα μέτρα σωτηρίας βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά στον βάλτο της απελπισίας» συνέχισε ο Θ.Πελεγρίνης. Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο «να συσπειρωθεί, να αντιδράσει και να έχει εμπιστοσύνη στο Πανεπιστήμιο το οποίο, δεν είναι αυτό που το παρουσιάζουν, και στους διανοούμενους, οι οποίοι σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν πρέπει να μένουν σιωπηλοί».

Στην εκδήλωση στα Προπύλαια μίλησαν επίσης οι καθηγητές Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος.

Πηγή Ειδήσεων: "Το Βήμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου