Είδηση: Το «σπάσιμο» του Υπουργείου Οικονομικών σε δύο με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του προϋπολογισμού, των δαπανών και του δημοσίου χρέους από τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους δηλαδή τις εφορίες και τα τελωνεία, εισηγείται η τρόικα στην κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι το 2015 προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, η τρόικα σε ειδική μελέτη που πραγματοποίησε τονίζει τη σημασία αναδιοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών. Στη μελέτη υπό τον τίτλο «Υψηλής προτεραιότητας μεταρρυθμίσεις των δημοσίων οικονομικών» την οποία υπογράφουν πέντε μέλη της αποστολής, επισημαίνεται ότι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος και η λογοδοσία στη Βουλή για τα δημόσια οικονομικά.
Μάλιστα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ προτείνουν την οργάνωση του υπουργείου Οικονομικών σε νέα βάση και υποδεικνύουν μάλιστα και το οργανόγραμμα που πρέπει να θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση.
Στο πυραμιδικό οργανόγραμμα του Υπουργείου προτείνεται κάτω από τον γενικό γραμματέα η δημιουργία τεσσάρων γενικών διευθύνσεων εκ των οποίων η μία θα έχει αρμοδιότητα τις Οικονομικές Υπηρεσίες.
Κάτω από αυτή θα υπάρχουν τρεις διευθύνσεις: Για τον Προϋπολογισμό (σχεδιασμός και έλεγχος), για τα Λογιστικά και για το Συντονισμό των άλλων υφισταμένων υπηρεσιών.
To δεύτερο κομμάτι θα είναι το «Υπουργείο εσόδων» στο οποίο θα υπαχθούν οι ΔΟΥ, τα τελωνεία, το ΣΔΟΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους που θα έχει την ευθύνη των ελέγχων (καύσιμα. ποτά, τρόφιμα κλπ).
Από τις 228 εφορίες που λειτουργούν σήμερα θα κλείσουν οι 213. Σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργούν μόνο 75 εφορίες από τις οποίες οι 20 στο νομό Αττικής. Σύμφωνα με το σχέδιο, 2.000 υπάλληλοι των εφοριών θα πάψουν να ασχολούνται με γραφειοκρατικά θέματα και θα βγουν στον δρόμο (αγορά, καταστήματα και επιχειρήσεις) για έλεγχο. Στη μελέτη για τα δημόσια οικονομικά καταγράφονται οι μεγάλοι κίνδυνοι «εκτροχιασμού» του προγράμματος που εκτός από την ύφεση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι εξής: Η κατάπτωση των εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια που έχουν πάρει οι ΔΕΚΟ,
Δαπάνες της γενικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα οργανισμών του δημοσίου όπως ο ΟΕΚ.
Δικαστικές αποφάσεις για εκκρεμείς αγωγές σε βάρος του Δημοσίου, Δαπάνες για απρόβλεπτες καταστάσεις.
Σχόλιο: Έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι τις αλλαγές που χρειάζονται θα τις επικροτούμε. Έτσι επικροτούμε την αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά είμαστε ενάντια στο σπάσιμο του: Το απότελεσμα θα είναι η δημιουργία στρατιάς υψηλόμισθων συμβούλων (που θα "προσληφθούν" εκτός μισθολογίου και ΑΣΕΠ φυσικά), υπουργών, γενικών γραμματεών και υφυπουργών, που θα προστεθούν σε μια ιδιότυπη "ελίτ" που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και την οποία δεν ακουμπάει κανείς.
Το κλείσιμο των εφοριών επίσης θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις κράτους-πολίτη, αφού αν δε συνοδευτεί από άλλα, παράπλευρα μέτρα (δημιουργία επιπλέον STEP - οικονομικών ΚΕΠ δηλαδή, ενίσχυση της διαδικτυακής κάλυψης του πληθυσμού, δυνατότητα πληρωμών και λήψης πιστοποιητικών και εγγράφων από τα ΚΕΠ και το ίντερνετ, δημιουργία ασφαλών τηλεφωνικών γραμμών με τις οποίες θα μπορεί να υπάρχει επικοινωνία πολίτη - υπηρεσιών κ.ο.κ.) θα τον αποκόψει από την πρόσβαση που αυτός έχει σήμερα στις φορολογικές υπηρεσίες - την ίδια στιγμή που το e-government που αναπτύσσεται στην χώρα μας έχει πολλαπλά προβλήματα (όπως έχουμε επισημάνει εδώ). Επίσης θα δημιουργήσει ένα ιδιότυπο "μονοπώλιο" χρηματισμού, αφού θα δημιουργήσει εστίες τόσο στην πηγή (δηλαδή στα καταστήματα, τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες) όσο και στον χώρο κρίσης (δηλ. στις εφορίες που θα διενεργούν τις κρίσεις και τους ελέγχους). Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο στις εφορίες, αλλά υπάρχει κίνδυνος και γι' άλλο ένα τομέα που χρήζει αναδιάρθρωσης, τις πολεοδομίες (για τις οποίες έχουμε γράψει εδώ).
Παράλληλα οι μηχανισμοί ελέγχου θα πρέπει να είναι πραγματικά δίκαιοι (έτσι ώστε να μη γίνονται στοχοποιήσεις και η λογική του "δώσε 5 για να μην σου βρώ παραβάσεις για 10" να επικρατεί), να είναι επαρκείς και εκπαιδευμένοι (αμφιβάλουμε π.χ. αν η μετάθεση εφοριακών σε τέτοιους ρόλους θα έχει αποτελέσματα και θ' αρκεί ως αριθμός) ενώ θα πρέπει επιτέλους να υπάρχει σταθερή οικονομική πολιτική που να μην αλλάζει ανά εβδομάδα (δείτε εδώ αναλυτικά το τι συμβαίνει με τον ΦΠΑ). Όλα αυτά θα βοηθήσουν στο ν' αλλάξει και η νοοτροπία του κόσμου...
Και κλείνοντας θα πούμε ότι μας προκαλεί στεναχώρια που δεν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία "υπηρεσιών του δρόμου" και σε άλλα υπουργεία που υπάρχει πραγματικά ανάγκη, όπως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας: Είναι καλό να δείχνει το κράτος διάθεση για προστασία των εσόδων του, αλλά για να γίνει πιστευτό και να υποστηριχθεί θα πρέπει ταυτόχρονα να δείξει ότι ενδιαφέρεται και για τους πολίτες. Μόνο τότε τέτοιες προσπάθειες θα αντιμετωπιστούν με θετικό μάτι απ' όλους - και να μην δημιουργείτε η αντίληψη του πολίτη ότι είναι "αγελάδα προς άρμεγμα".
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μια ιστορία απίστευτης τοκογλυφίας παρουσίασε πρόσφατα η εφημερίδα "Παρόν": Κύκλωμα τοκογλύφων δρα σε όλη τη χώρα, δίνοντας δάνεια σε απελπισμένους μέσω πιστωτικών καρτών. Ο δανειολήπτης κάνει μια αγορά από εμπορικό κατάστημα, ο τοκογλύφος κρατά τα εμπορεύματα και τα διοχετεύει στη μαύρη αγορά και αποδίδει στον δυστυχή δανειολήπτη σε μετρητά το μισό ποσό της αξίας της συναλλαγής (αγόρασε αγαθά αξίας 5.000 ευρώ, παίρνει μετρητά 2.500, αλλά η τράπεζα τον κυνηγάει για ποσό 5.000): Αυτή είναι η πρακτική αυτών των σύγχρονων κυκλωμάτων τοκογλυφίας.
Μετά από αρκετές καταγγελίες, ο Συνήγορος του Καταναλωτή εντόπισε το πρόβλημα, έκανε έρευνα και έστειλε τα στοιχεία για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία. Πληροφορούμαστε, όμως, ότι οι αρχές δυσκολεύονται να εντοπίσουν ποιοι κρύβονται πίσω από τους τοκογλύφους. Για να διευκολύνουμε την έρευνα, ενημερώνουμε τον Συνήγορο και τους εισαγγελείς ότι μπορούν να ψάξουν και στο διαδίκτυο, αφού οι τοκογλύφοι διατηρούν και ιστοσελίδες για να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους. Στη διεύθυνση www.xrimata.gr, στη διεύθυνση www.daneia24.info και ασφαλώς σε πολλές ακόμη. Καλό θα ήταν να πιάσουν, λοιπόν, το νήμα της έρευνας και από αυτό το σημείο. Και, αν μη τι άλλο, να κλείσουν αυτές τις ιστοσελίδες, στις οποίες εύκολα μπορεί να έχει πρόσβαση καθένας. Πάντως, η έρευνα αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ, αν δεν συνεργασθούν κάπως και οι τράπεζες: Δεν είναι δυνατόν να αφήνουν να μετατρέπονται οι κάρτες τους σε εργαλεία τοκογλυφίας και αυτές να σφυρίζουν αδιάφορα, φροντίζοντας μόνο να κυνηγούν τους απελπισμένους που αναζητούν μετρητά με αυτόν τον τρόπο. Κάποτε θα πρέπει και να συνδράμουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των τοκογλύφων.
Και κάτι τελευταίο - Με το σύνθημα «Ο πνευματικός κόσμος ενάντια στην κρίση» οι πανεπιστημιακοί καλούν τους πολίτες της χώρας να λάβουν συμμετοχή στη μεγάλη εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου στις 19.00 στα Προπύλαια. Στη συγκέντρωση αναμένεται να μιλήσουν ο πρύτανης του Ιδρύματος Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Μίκης Θεοδωράκης, οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος. Να είμαστε όλοι εκεί!
Πηγές: "Παρόν", "Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου