Είδηση: Εχέγγυα σκέφτεται να ζητήσει η Ε.Ε. από την Ελλάδα προκειμένου να της χορηγήσει νέα βοήθεια, καθώς τα ευρωπαϊκά κέντρα λήψης αποφάσεων αγωνίζονται να αποτρέψουν την πρώτη αναδιάρθρωση χρέους στην ευρωζώνη, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο μη κατονομαζόμενους «γνώστες της κατάστασης».
Για να υπάρξει επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα, πέραν των 110 δισ. που έλαβε πέρσι, πιθανόν να χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν περιουσιακά στοιχεία ή έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων της χώρας, δηλώνει η πηγή που επικαλείται το Bloomberg, προσθέτοντας ότι η απαίτηση εχεγγύων, μια ιδέα που παρουσίασε πέρσι η Φινλανδία, μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή πολιτικών συνεπειών από την έξτρα βοήθεια, σε χώρες όπως Γερμανία ή η Φινλανδία. Όπως προσθέτει το δημοσίευμα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προετοιμάζονται προκειμένου να βοηθήσουν την Ελλάδα να ελαφρύνει το βάρος του χρέους για το οποίο, ορισμένοι επενδυτές λένε ότι θα την οδηγήσει σε αναδιάρθρωση.
Άλλα βήματα μπορεί να περιλαμβάνουν μείωση των επιτοκίων ή επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων, δηλώνει στο Bloomberg, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, εκπρόσωπος για θέματα προϋπολογισμού του κυβερνώντος κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου, Αγκελα Μέρκελ. «Πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα να βοηθήσει τον εαυτό της. Ποια είναι η εναλλακτική λύση; Δεν θέλουμε να εξωθηθούμε στην αναδιάρθρωση», προσθέτει ο Μπάρτλε.
Σχόλιο: Θυμηθείτε την ανάρτησή μας λίγες μέρες πρίν όπου γράφαμε για το "αντάλλαγμα" της Δημόσιας περιουσίας μας με νέο δάνειο το 2012 (διαβάστε τις λεπτομέρειες εδώ). Εκεί αναλύαμε το πως έχει η κατάσταση που οδήγησε στη "κρυφή" συνάντηση στο Λουξεμβούργο και προβλέπαμε τις συζητήσεις που θα γίνονταν. Σιγά-σιγά λοιπόν συμπληρώνονται τα κομμάτια του παζλ: Οι αγορές από την μία δεν αντιδρούν θετικά στις όποιες κινήσεις και μέτρα (βάζοντας μας σε σκέψεις για το αν είναι στημένες οι αυξήσεις των spreads όπως αναλύεται εδώ), οι Γερμανοί πιέζουν για να μη γίνει απευθείας ανάθεση της επένδυσης στο Ελληνικό στο Κατάρ ("πατώντας" στα πολλά κενά που είχε η συμφωνία με τους "επενδυτές" και τα οποία παρουσιάζονται εδώ), ενώ οι πιέσεις για άμεση "εκποίηση" των φιλέτων του Δημοσίου αυξάνονται συνεχώς από ξένους οίκους που τονίζουν για την "ανάγκη" προσφοράς ανταλλαγμάτων (λες και ότι το μέλλον μας έχει υποθηκευτεί δεν είναι αρκετό αντάλλαγμα) από πλευράς κυβέρνησης Παπανδρέου (ο πλήρης κατάλογος των "υπό αξιοποίηση" ακινήτων βρίσκεται εδώ). Και όλα αυτά για να επιτευχθεί η προαποφασισμένη επιμήκυνση του Μνημονίου. Μας δουλεύουν ή μας φαίνεται; Μήπως πρέπει να μπει ένα "stop" κάπου εδώ πριν να είναι αργά;
Είδηση: Σκέψεις για το ενδεχόμενο μείωσης του επιτοκίου του δανείου που έλαβε η Ιρλανδία φέρνει στο φως δημοσίευμα του BBC, χωρίς να έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις και χωρίς να είναι γνωστά τα ανταλλάγματα που θα κληθεί να δώσει το Δουβλίνο.
Όπως μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο, το επιτόκιο του 5,8% όπως ορίστηκε για το Δουβλίνο θα περιοριστεί, χωρίς να είναι σε σαφές σε ποιο βαθμό θα γίνει αυτό. "Το πακέτο διάσωσης της χώρας θα συζητηθεί στο μέλλον, καμία απόφαση δεν υπάρχει ακόμα", είπε εκπρόσωπος του ιρλανδικού υπουργείου Οικονομικών στο Bloomberg.
Επιπλέον, δεν είναι γνωστό ποιο θα είναι το αντάλλαγμα θα χρειαστεί να καταβάλλει η Ιρλανδία. Το Δουβλίνο έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται ποτέ να αυξήσει τον χαμηλό φόρο στις επιχειρήσεις (της τάξης του 12,5%), παρά τις πιέσεις που δέχτηκε για αυτό. Σημειώνεται ότι φορολογούνται τα έσοδα της επιχείρησης από όλη την ΕΕ και όχι αυτά που παράγονται στην Ιρλανδία. Είναι πάντως πιθανό ότι θα αλλάξει η πολιτική φορολόγησης και η φορολογική βάση, παρά ο ίδιος ο φόρος, σημειώνει το BBC.
Το πακέτο διάσωσης της Ιρλανδίας από την ΕΕ και το ΔΝΤ ανέρχεται σε 85 δισεκατομμύρια ευρώ.
Σχόλιο: Η Ιρλανδία επαναδιαπραγματεύεται το Μνημόνιο της εδώ και αρκετό καιρό, συνέπεια της αλλαγής της κυβέρνησής της. Περιττό να πούμε πως κάτι τέτοιο δε παρουσιάστηκε ως "τεράστια επιτυχία" από τα σοβαρά ΜΜΕ της χώρας αυτής, πράγμα που σίγουρα είναι μια ακόμα διαφορά ανάμεσα σε μας και σ' αυτούς (τις υπόλοιπες μπορείτε να τις διαβάσετε εδώ). Αλήθεια όμως να δούμε και το άλλο: Η κυβέρνηση Σόκρατες στην Πορτογαλία πέτυχε καλύτερους όρους από αυτούς που επιβλήθηκαν σε μας (περισσότερες πληροφορίες εδώ), η νέα Ιρλανδική κυβέρνηση μπήκε σε παζάρια με την ΕΕ και το ΔΝΤ για να μειώσει τα επιτόκια δανεισμού του και ν' αλλάξει τα μέτρα που της ζητήθηκαν για να πάρει τα χρήματα και γενικώς κανείς από τους λαούς αυτούς δεν μάτωσε όπως εμείς (μ' ένα αστερίσκο το φόρτωμα του χρέους των ιρλανδικών τραπεζών από το κράτος, το οποίο όμως είναι από τα ζητήματα που βρίσκονται υπό διαπραγμάτευση)- και μπράβο τους. Μήπως επομένως οι κυβερνήσεις των χωρών αυτών διαπραγματεύτηκαν τις συμβάσεις και διάβασαν τους όρους δανεισμού τους (κάτι που δε συνέβει στην χώρα μας); Αλλά τα έχουμε ξαναπεί: Η κυβέρνηση συνεχώς υποχωρεί, παραχωρεί και τώρα θα παραδώσει και τη δημόσια περιουσία στους ξένους: Μην εκπλαγείτε αν δώσουν και τ' αρχαία στο τέλος!
Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "ΕΡΤ", "Έθνος"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου