Είδηση:Μέσω του Εθνικού Κήπου, συνοδεία αστυνομικών και πυροσβεστών που κρατούσαν φακούς, διέφυγαν οι βουλευτές, οι οποίοι αποκλείστηκαν εντός του Κοινοβουλίου από ομάδα «αγανακτισμένων» που απέκλεισαν νωρίτερα την είσοδο επί της Βασσιλίσης Σοφίας, φωνάζοντας συνθήματα αποδοκιμασίας του πολιτικού κόσμου.
Με τον ίδιο τρόπο διέφυγαν και υπάλληλοι της Βουλής. Κλούβες της αστυνομίας δημιούργησαν διάδρομο, από τον οποίο τα αυτοκίνητα κατόρθωσαν να βγουν από τη Βουλή, ενώ οι διαδηλωτές απωθήθηκαν.
Οι διαδηλωτές, που παρέμειναν έξω από την κεντρική είσοδο του Κοινοβουλίου γι' αρκετή ώρα, κατά την αποχώρηση βουλευτών και εργαζομένων που εξέρχονταν με τα αυτοκίνητά τους, προέβαιναν σε αποδοκιμασίες.
Η παρουσία της αστυνομίας και των δυνάμεων των ΜΑΤ ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, ενώ πιο πριν οι κλούβες που συγκεντρώθηκαν απέκλεισαν τόσο την περιοχή κατά μήκος του προαύλιου χώρου της Βουλής, όσο και προς το Σύνταγμα.
Σύμφωνα με κάποιες πληρφορίες, όλα ξεκίνησαν όταν ελάχιστοι οργισμένοι πολίτες πλησίασαν στο σημείο αποδοκιμάζοντας τους πολιτικούς. Σύντομα ενισχύθηκαν από άλλους διαδηλωτές που προέρχονταν από την συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα στα Προπύλαια με ομιλητή τον Μ. Θεοδωράκη, καθώς και αγανακτισμένους πολίτες από την πλατεία Συντάγματος.
Σχόλιο: Όπως γράψαμε και στον τίτλο, αποτελεί απίστευτο και πρωτοφανές περιστατικό για το πολιτικό μας σύστημα η μαζική αποδοκιμασία βουλευτών και η αδυναμία τους ν' αποχωρήσουν φανερά από το κτίριο της Βουλής. Ας μην ξεχνάμε ότι είναι δημοκρατικά εκλεγμένοι εκπρόσωποι του λαού και ως τέτοιοι, θα έπρεπε να απολαμβάνουν αν όχι της επιδοκιμασίας, τουλάχιστον της ανοχής της κοινωνίας. Η αυθόρμητη σύναξη πάντως του λαού δείχνει ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και το αποτέλεσμα είναι η φυγάδευση τους με φακούς(!!!), μέσω του Εθνικού Κήπου και με τη βοήθεια της αστυνομίας και της πυροσβεστικής.
Δυστυχώς όμως η κυβέρνηση δε δείχνει να καταλαβαίνει: Συζητά νέα Μνημόνια (διαβάστε εδώ αναλυτικά), υποθηκεύει ή ξεπουλά την δημόσια περιουσία, επιβαρύνει περαιτέρω το ασφαλιστικό (όπως έχουμε γράψει εδώ) και ετοιμάζει νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις. Και βέβαια το μήνυμα δεν είναι "συναίνεση" όπως λένε τα παπαγαλάκια εδώ και μέρες. Το μήνυμα είναι "όχι άλλο Μνημόνιο". Απλά και ξεκάθαρα. Αυτό φωνάζει ο κόσμος τόσες μέρες στο Σύνταγμα - κατευθύνοντας την οργή του επί δικαίων και αδίκων... Αν πάντως υπήρχε αξιοπρέπεια από πλευράς κυβερνητικών βουλευτών θα έπρεπε να υπάρξουν αύριο παραιτήσεις ή μαζική αποστασία ενάντια στο Μνημόνιο. Με επικοινωνιακά τρικ και μείωσης της σημασίας του περιστατικού (ακολουθώντας την τακτική "δε μας φτύνουν, ψιχαλίζει") δεν πρόκειται ν' αλλάξει το κλίμα. Ίσα-ίσα θα επιδεινωθεί η κατάσταση.
Και κάτι τελευταίο... Ισχυρή η συμμετοχή του κόσμου στην έβδομη ημέρα συγκεντρώσεων των «Αγανακτισμένων» στην Αθήνα, καθώς χιλιάδες κόσμου παρέστησαν στην εκδήλωση στα Προπύλαια που διοργάνωσε η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, για να ενωθεί αργότερα με τους συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα.
Μετριοπαθείς εκτιμήσεις έκαναν λόγο για τουλάχιστον 30.000 συγκεντρωμένους συνολικά ενώ αρκετοί συγκεντρωμένοι αναφέρουν πως ο αριθμός ξεπερνά τις 50.000.
Το μέγεθος του πλήθους στα Προπύλαια το απόγευμα της Τρίτης ήταν εντυπωσιακό, όπου η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών είχε διοργανώσει, με αφορμή το κίνημα των «Αγανακτισμένων», ανοικτή συγκέντρωση με ομιλητές τον πρύτανη Θεοδόση Πελεγρίνη και τον Μίκη Θεοδωράκη.
Μετά την εκδήλωση, πλήθος περίπου 7.000 διαδηλωτών -πολλοί από τους οποίους είχαν πάει στσα Προπύλαια από το Σύνταγμα- κινήθηκαν προς τη Βουλή, για να ενωθούν γύρω στις 20:00 με τους «Αγανακτισμένους» της πλατείας.
Ένταση σημειώθηκε γύρω στις 22:00 στο σημείο γύρω από το φυλάκιο των ΜΑΤ επί της Βασιλίσσης Σοφίας, όταν οι αστυνομικές δυνάμεις κάλεσαν ενισχύσεις πριν από έξοδο των βουλευτών από τη Βουλή.
Ομάδα ατόμων είχε αποκλείσει τις εισόδους της Βουλής, ενώ οι βουλευτές που βρίσκονταν μέσα αποχώρησαν με ισχυρή αστυνομική προστασία και υπό αποδοκιμασίες καθώς το πλήθος δεν επέτρεπε την έξοδό τους. Επί της πλατείας υπάρχει διαρκής γενική συνέλευση, η οποία λαμβάνει αποφάσεις για την πορεία των κινητοποιήσεων. Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν και στις άλλες πόλεις, όπως τη Θεσσαλονίκη και το Ηράκλειο.
Ο Μίκης Θεοδωράκης κάλεσε τους Έλληνες να «αντιδράσουν ενωμένοι στις επαίσχυντες συμφωνίες του μνημονίου που παραχωρούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «συναίνεση που σημαίνει τυφλή υπακοή στην Τρόικα δεν μπορεί να υπάρξει». Ο κ.Θεοδωράκης έκανε λόγο για εξαρτημένο πολιτικό σύστημα που καταρρέει και για «μεγάλη εθνική τραγωδία».
«Θεωρούμε ότι η αρχαία μας κληρονομιά που πάντοτε ακτινοβολεί, δηλαδή η Δελφική Ιδέα και το Ολυμπιακό Πνεύμα μας προσφέρουν μεγάλες πιθανότητες για την ανακήρυξη της χώρας μας -με διεθνή συναίνεση- σε Κέντρο της Παγκόσμιας Ειρήνης και Πολιτισμού. Έχοντας μπροστά μας αυτά τα υψηλά ιδανικά που θα μας βγάλουν μια για πάντα από τη μέγγενη της εξάρτησης και θα μας οδηγήσουν για πρώτη φορά μετά το 1821 και το 1940 σε μια περίοδο πραγματικής Ελευθερίας και Ανεξαρτησίας, Λαϊκής Κυριαρχίας και Πατριωτικής Αναγέννησης, θα πρέπει σύσσωμος ο Ελληνικός Λαός, ενωμένος πίσω απ' αυτό το Μεγάλο Όραμα να ξεκινήσει να παλεύει οργανωμένα με στόχο να συντρίψει το Απόστημα που μας δηλητηριάζει και μας απειλεί, να συντρίψει την ξένη εξάρτηση και το σύστημα εξουσίας» ανέφερε.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, «η σημερινή Κυβέρνηση που έχει φτάσει στο 20%, στην ουσία κυβερνά παράνομα και όχι μόνο γιατί στηρίζεται στο ένα πέμπτο των ψηφοφόρων αλλά και γιατί η ηγεσία της μας οδήγησε με τη δική της βούληση στο χάος προκαλώντας την εκτίναξη των spreads στις 900 μονάδες και στη συνέχεια βάζοντάς μας εκβιαστικά κάτω από τον έλεγχο του ΔΝΤ, της Τρόικα και του Μνημονίου δηλώνοντας συνάμα προκλητικά πως παραδίδει αυτοβούλως στους ξένους ένα τμήμα της Εθνικής μας Ακεραιότητας».
Χαρακτήρισε τη συναίνεση τυφλή υπακοή στις εντολές της Τρόικα «που θα γίνεται ολοένα και πιο απαιτητική». «Και είναι ευτύχημα ότι οι αρχηγοί της Αντιπολίτευσης πλην του κ. Καρατζαφέρη κατάλαβαν αυτή τη νέα σκηνοθεσία του κ. Παπανδρέου που δεν δίστασε να εμπλέξει ακόμα και τον θεσμό του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας» προσέθεσε.
Στη συνέχεια ο κ. Θεοδωράκης ανέφερε: «Ήδη ο Γιούνγκερ μας προετοιμάζει για τα χειρότερα. Επειδή δεν έχουν εμπιστοσύνη ότι θα ξεπληρώσουμε τα χρέη μας, προτείνει να διοριστεί από την Ευρώπη (δηλαδή ουσιαστικά από τη Γερμανία) μια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για την ολοκληρωτική εκποίηση του εθνικού μας πλούτου. Αυτή η Επιτροπή που θα είναι ανεξάρτητη και πάνω από κάθε δικό μας έλεγχο, θα εκτιμά την αξία του τάδε ή του δείνα περιουσιακού μας στοιχείου και θα εισπράττει το ποσόν για να το στείλει κατ' ευθείαν σε κάποια Τράπεζα της Ευρώπης. Έτσι φτάνουμε στο απόλυτο ξεπούλημα της πατρίδας μας στους ξένους, στην απόλυτη ντροπή και στην έσχατη εθνική προδοσία».
Τέλος κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί λέγοντας πως «αν περιμένουμε την ώρα του δήμιου για να το κάνουμε, φοβάμαι πως τότε θα είναι πολύ αργά. Γιατί ίσως τότε να βρίσκεται αλλού το σώμα μας κι άλλού η κεφαλή μας».
«Να μην ξεχνάμε πως η λευτεριά δεν χαρίζεται αλλά κερδίζεται» κατέληξε. Νωρίτερα στην ομιλία του, ο Θ.Πελεγρίνης ανέφερε στους συγκεντρωμένους πως «εάν πιστέψουμε τα λόγια του ποιητή πως "σκλάβος είναι εκείνος που περιμένει να τον απελευθερώσουν", η χώρα βρίσκεται σε καθεστώς ανελευθερίας».
«Μπροστά στον κίνδυνο της οικονομικής χρεοκοπίας ζητήσαμε από άλλους από έξω να μας βοηθήσουν να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε περιέλθει» ανέφερε, εξηγώντας: «Ζητήσαμε, γιατί στο αίτημα αυτό ας μην κρυβόμαστε συμμετέχουμε με τον έναν ή τον άλλο τρόπο όλοι. Η κυβέρνηση ήταν εκείνη που ανέλαβε την πρωτοβουλία για την ενέργεια αυτή. Η Βουλή επειδή την ενέκρινε και ο κόσμος καθόσον την υποδέχτηκε έστω γογγύζοντας».
«Το πιο απογοητευτικό, όμως, είναι ότι κάθε φορά που εξαγγέλλονται νέα μέτρα σωτηρίας βουλιάζουμε όλο και πιο βαθιά στον βάλτο της απελπισίας» συνέχισε ο Θ.Πελεγρίνης. Ο ίδιος κάλεσε τον κόσμο «να συσπειρωθεί, να αντιδράσει και να έχει εμπιστοσύνη στο Πανεπιστήμιο το οποίο, δεν είναι αυτό που το παρουσιάζουν, και στους διανοούμενους, οι οποίοι σ' αυτή τη δύσκολη συγκυρία δεν πρέπει να μένουν σιωπηλοί».
Στην εκδήλωση στα Προπύλαια μίλησαν επίσης οι καθηγητές Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος.
Πηγή Ειδήσεων: "Το Βήμα"
Τρίτη 31 Μαΐου 2011
Δευτέρα 30 Μαΐου 2011
Αλλάζει η τρόικα το Υπουργείο Οικονομικών; Κλείσιμο εφοριών / Τοκογλυφία μέσω πιστωτικών καρτών - συνυπεύθυνες οι τράπεζες;
Είδηση: Το «σπάσιμο» του Υπουργείου Οικονομικών σε δύο με διαχωρισμό των αρμοδιοτήτων του προϋπολογισμού, των δαπανών και του δημοσίου χρέους από τον εισπρακτικό μηχανισμό του κράτους δηλαδή τις εφορίες και τα τελωνεία, εισηγείται η τρόικα στην κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι το 2015 προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, η τρόικα σε ειδική μελέτη που πραγματοποίησε τονίζει τη σημασία αναδιοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών. Στη μελέτη υπό τον τίτλο «Υψηλής προτεραιότητας μεταρρυθμίσεις των δημοσίων οικονομικών» την οποία υπογράφουν πέντε μέλη της αποστολής, επισημαίνεται ότι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος και η λογοδοσία στη Βουλή για τα δημόσια οικονομικά.
Μάλιστα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ προτείνουν την οργάνωση του υπουργείου Οικονομικών σε νέα βάση και υποδεικνύουν μάλιστα και το οργανόγραμμα που πρέπει να θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση.
Στο πυραμιδικό οργανόγραμμα του Υπουργείου προτείνεται κάτω από τον γενικό γραμματέα η δημιουργία τεσσάρων γενικών διευθύνσεων εκ των οποίων η μία θα έχει αρμοδιότητα τις Οικονομικές Υπηρεσίες.
Κάτω από αυτή θα υπάρχουν τρεις διευθύνσεις: Για τον Προϋπολογισμό (σχεδιασμός και έλεγχος), για τα Λογιστικά και για το Συντονισμό των άλλων υφισταμένων υπηρεσιών.
To δεύτερο κομμάτι θα είναι το «Υπουργείο εσόδων» στο οποίο θα υπαχθούν οι ΔΟΥ, τα τελωνεία, το ΣΔΟΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους που θα έχει την ευθύνη των ελέγχων (καύσιμα. ποτά, τρόφιμα κλπ).
Από τις 228 εφορίες που λειτουργούν σήμερα θα κλείσουν οι 213. Σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργούν μόνο 75 εφορίες από τις οποίες οι 20 στο νομό Αττικής. Σύμφωνα με το σχέδιο, 2.000 υπάλληλοι των εφοριών θα πάψουν να ασχολούνται με γραφειοκρατικά θέματα και θα βγουν στον δρόμο (αγορά, καταστήματα και επιχειρήσεις) για έλεγχο. Στη μελέτη για τα δημόσια οικονομικά καταγράφονται οι μεγάλοι κίνδυνοι «εκτροχιασμού» του προγράμματος που εκτός από την ύφεση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι εξής: Η κατάπτωση των εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια που έχουν πάρει οι ΔΕΚΟ,
Δαπάνες της γενικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα οργανισμών του δημοσίου όπως ο ΟΕΚ.
Δικαστικές αποφάσεις για εκκρεμείς αγωγές σε βάρος του Δημοσίου, Δαπάνες για απρόβλεπτες καταστάσεις.
Σχόλιο: Έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι τις αλλαγές που χρειάζονται θα τις επικροτούμε. Έτσι επικροτούμε την αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά είμαστε ενάντια στο σπάσιμο του: Το απότελεσμα θα είναι η δημιουργία στρατιάς υψηλόμισθων συμβούλων (που θα "προσληφθούν" εκτός μισθολογίου και ΑΣΕΠ φυσικά), υπουργών, γενικών γραμματεών και υφυπουργών, που θα προστεθούν σε μια ιδιότυπη "ελίτ" που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και την οποία δεν ακουμπάει κανείς.
Το κλείσιμο των εφοριών επίσης θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις κράτους-πολίτη, αφού αν δε συνοδευτεί από άλλα, παράπλευρα μέτρα (δημιουργία επιπλέον STEP - οικονομικών ΚΕΠ δηλαδή, ενίσχυση της διαδικτυακής κάλυψης του πληθυσμού, δυνατότητα πληρωμών και λήψης πιστοποιητικών και εγγράφων από τα ΚΕΠ και το ίντερνετ, δημιουργία ασφαλών τηλεφωνικών γραμμών με τις οποίες θα μπορεί να υπάρχει επικοινωνία πολίτη - υπηρεσιών κ.ο.κ.) θα τον αποκόψει από την πρόσβαση που αυτός έχει σήμερα στις φορολογικές υπηρεσίες - την ίδια στιγμή που το e-government που αναπτύσσεται στην χώρα μας έχει πολλαπλά προβλήματα (όπως έχουμε επισημάνει εδώ). Επίσης θα δημιουργήσει ένα ιδιότυπο "μονοπώλιο" χρηματισμού, αφού θα δημιουργήσει εστίες τόσο στην πηγή (δηλαδή στα καταστήματα, τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες) όσο και στον χώρο κρίσης (δηλ. στις εφορίες που θα διενεργούν τις κρίσεις και τους ελέγχους). Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο στις εφορίες, αλλά υπάρχει κίνδυνος και γι' άλλο ένα τομέα που χρήζει αναδιάρθρωσης, τις πολεοδομίες (για τις οποίες έχουμε γράψει εδώ).
Παράλληλα οι μηχανισμοί ελέγχου θα πρέπει να είναι πραγματικά δίκαιοι (έτσι ώστε να μη γίνονται στοχοποιήσεις και η λογική του "δώσε 5 για να μην σου βρώ παραβάσεις για 10" να επικρατεί), να είναι επαρκείς και εκπαιδευμένοι (αμφιβάλουμε π.χ. αν η μετάθεση εφοριακών σε τέτοιους ρόλους θα έχει αποτελέσματα και θ' αρκεί ως αριθμός) ενώ θα πρέπει επιτέλους να υπάρχει σταθερή οικονομική πολιτική που να μην αλλάζει ανά εβδομάδα (δείτε εδώ αναλυτικά το τι συμβαίνει με τον ΦΠΑ). Όλα αυτά θα βοηθήσουν στο ν' αλλάξει και η νοοτροπία του κόσμου...
Και κλείνοντας θα πούμε ότι μας προκαλεί στεναχώρια που δεν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία "υπηρεσιών του δρόμου" και σε άλλα υπουργεία που υπάρχει πραγματικά ανάγκη, όπως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας: Είναι καλό να δείχνει το κράτος διάθεση για προστασία των εσόδων του, αλλά για να γίνει πιστευτό και να υποστηριχθεί θα πρέπει ταυτόχρονα να δείξει ότι ενδιαφέρεται και για τους πολίτες. Μόνο τότε τέτοιες προσπάθειες θα αντιμετωπιστούν με θετικό μάτι απ' όλους - και να μην δημιουργείτε η αντίληψη του πολίτη ότι είναι "αγελάδα προς άρμεγμα".
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μια ιστορία απίστευτης τοκογλυφίας παρουσίασε πρόσφατα η εφημερίδα "Παρόν": Κύκλωμα τοκογλύφων δρα σε όλη τη χώρα, δίνοντας δάνεια σε απελπισμένους μέσω πιστωτικών καρτών. Ο δανειολήπτης κάνει μια αγορά από εμπορικό κατάστημα, ο τοκογλύφος κρατά τα εμπορεύματα και τα διοχετεύει στη μαύρη αγορά και αποδίδει στον δυστυχή δανειολήπτη σε μετρητά το μισό ποσό της αξίας της συναλλαγής (αγόρασε αγαθά αξίας 5.000 ευρώ, παίρνει μετρητά 2.500, αλλά η τράπεζα τον κυνηγάει για ποσό 5.000): Αυτή είναι η πρακτική αυτών των σύγχρονων κυκλωμάτων τοκογλυφίας.
Μετά από αρκετές καταγγελίες, ο Συνήγορος του Καταναλωτή εντόπισε το πρόβλημα, έκανε έρευνα και έστειλε τα στοιχεία για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία. Πληροφορούμαστε, όμως, ότι οι αρχές δυσκολεύονται να εντοπίσουν ποιοι κρύβονται πίσω από τους τοκογλύφους. Για να διευκολύνουμε την έρευνα, ενημερώνουμε τον Συνήγορο και τους εισαγγελείς ότι μπορούν να ψάξουν και στο διαδίκτυο, αφού οι τοκογλύφοι διατηρούν και ιστοσελίδες για να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους. Στη διεύθυνση www.xrimata.gr, στη διεύθυνση www.daneia24.info και ασφαλώς σε πολλές ακόμη. Καλό θα ήταν να πιάσουν, λοιπόν, το νήμα της έρευνας και από αυτό το σημείο. Και, αν μη τι άλλο, να κλείσουν αυτές τις ιστοσελίδες, στις οποίες εύκολα μπορεί να έχει πρόσβαση καθένας. Πάντως, η έρευνα αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ, αν δεν συνεργασθούν κάπως και οι τράπεζες: Δεν είναι δυνατόν να αφήνουν να μετατρέπονται οι κάρτες τους σε εργαλεία τοκογλυφίας και αυτές να σφυρίζουν αδιάφορα, φροντίζοντας μόνο να κυνηγούν τους απελπισμένους που αναζητούν μετρητά με αυτόν τον τρόπο. Κάποτε θα πρέπει και να συνδράμουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των τοκογλύφων.
Και κάτι τελευταίο - Με το σύνθημα «Ο πνευματικός κόσμος ενάντια στην κρίση» οι πανεπιστημιακοί καλούν τους πολίτες της χώρας να λάβουν συμμετοχή στη μεγάλη εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου στις 19.00 στα Προπύλαια. Στη συγκέντρωση αναμένεται να μιλήσουν ο πρύτανης του Ιδρύματος Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Μίκης Θεοδωράκης, οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος. Να είμαστε όλοι εκεί!
Πηγές: "Παρόν", "Βήμα"
Στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα οικονομικής πολιτικής που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα μέχρι το 2015 προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά, η τρόικα σε ειδική μελέτη που πραγματοποίησε τονίζει τη σημασία αναδιοργάνωσης του υπουργείου Οικονομικών. Στη μελέτη υπό τον τίτλο «Υψηλής προτεραιότητας μεταρρυθμίσεις των δημοσίων οικονομικών» την οποία υπογράφουν πέντε μέλη της αποστολής, επισημαίνεται ότι τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν είναι, η αναδιοργάνωση των υπηρεσιών ώστε να υπάρχει κεντρικός έλεγχος και η λογοδοσία στη Βουλή για τα δημόσια οικονομικά.
Μάλιστα οι τεχνοκράτες του ΔΝΤ προτείνουν την οργάνωση του υπουργείου Οικονομικών σε νέα βάση και υποδεικνύουν μάλιστα και το οργανόγραμμα που πρέπει να θεσμοθετηθεί από την κυβέρνηση.
Στο πυραμιδικό οργανόγραμμα του Υπουργείου προτείνεται κάτω από τον γενικό γραμματέα η δημιουργία τεσσάρων γενικών διευθύνσεων εκ των οποίων η μία θα έχει αρμοδιότητα τις Οικονομικές Υπηρεσίες.
Κάτω από αυτή θα υπάρχουν τρεις διευθύνσεις: Για τον Προϋπολογισμό (σχεδιασμός και έλεγχος), για τα Λογιστικά και για το Συντονισμό των άλλων υφισταμένων υπηρεσιών.
To δεύτερο κομμάτι θα είναι το «Υπουργείο εσόδων» στο οποίο θα υπαχθούν οι ΔΟΥ, τα τελωνεία, το ΣΔΟΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους που θα έχει την ευθύνη των ελέγχων (καύσιμα. ποτά, τρόφιμα κλπ).
Από τις 228 εφορίες που λειτουργούν σήμερα θα κλείσουν οι 213. Σε όλη την Ελλάδα θα λειτουργούν μόνο 75 εφορίες από τις οποίες οι 20 στο νομό Αττικής. Σύμφωνα με το σχέδιο, 2.000 υπάλληλοι των εφοριών θα πάψουν να ασχολούνται με γραφειοκρατικά θέματα και θα βγουν στον δρόμο (αγορά, καταστήματα και επιχειρήσεις) για έλεγχο. Στη μελέτη για τα δημόσια οικονομικά καταγράφονται οι μεγάλοι κίνδυνοι «εκτροχιασμού» του προγράμματος που εκτός από την ύφεση την οποία επικαλείται η κυβέρνηση είναι σύμφωνα με τους αναλυτές οι εξής: Η κατάπτωση των εγγυήσεων του δημοσίου για δάνεια που έχουν πάρει οι ΔΕΚΟ,
Δαπάνες της γενικής κυβέρνησης και συγκεκριμένα οργανισμών του δημοσίου όπως ο ΟΕΚ.
Δικαστικές αποφάσεις για εκκρεμείς αγωγές σε βάρος του Δημοσίου, Δαπάνες για απρόβλεπτες καταστάσεις.
Σχόλιο: Έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι τις αλλαγές που χρειάζονται θα τις επικροτούμε. Έτσι επικροτούμε την αναδιάρθρωση του υπουργείου Οικονομικών, αλλά είμαστε ενάντια στο σπάσιμο του: Το απότελεσμα θα είναι η δημιουργία στρατιάς υψηλόμισθων συμβούλων (που θα "προσληφθούν" εκτός μισθολογίου και ΑΣΕΠ φυσικά), υπουργών, γενικών γραμματεών και υφυπουργών, που θα προστεθούν σε μια ιδιότυπη "ελίτ" που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια και την οποία δεν ακουμπάει κανείς.
Το κλείσιμο των εφοριών επίσης θα δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις κράτους-πολίτη, αφού αν δε συνοδευτεί από άλλα, παράπλευρα μέτρα (δημιουργία επιπλέον STEP - οικονομικών ΚΕΠ δηλαδή, ενίσχυση της διαδικτυακής κάλυψης του πληθυσμού, δυνατότητα πληρωμών και λήψης πιστοποιητικών και εγγράφων από τα ΚΕΠ και το ίντερνετ, δημιουργία ασφαλών τηλεφωνικών γραμμών με τις οποίες θα μπορεί να υπάρχει επικοινωνία πολίτη - υπηρεσιών κ.ο.κ.) θα τον αποκόψει από την πρόσβαση που αυτός έχει σήμερα στις φορολογικές υπηρεσίες - την ίδια στιγμή που το e-government που αναπτύσσεται στην χώρα μας έχει πολλαπλά προβλήματα (όπως έχουμε επισημάνει εδώ). Επίσης θα δημιουργήσει ένα ιδιότυπο "μονοπώλιο" χρηματισμού, αφού θα δημιουργήσει εστίες τόσο στην πηγή (δηλαδή στα καταστήματα, τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες) όσο και στον χώρο κρίσης (δηλ. στις εφορίες που θα διενεργούν τις κρίσεις και τους ελέγχους). Αυτό βέβαια δεν ισχύει μόνο στις εφορίες, αλλά υπάρχει κίνδυνος και γι' άλλο ένα τομέα που χρήζει αναδιάρθρωσης, τις πολεοδομίες (για τις οποίες έχουμε γράψει εδώ).
Παράλληλα οι μηχανισμοί ελέγχου θα πρέπει να είναι πραγματικά δίκαιοι (έτσι ώστε να μη γίνονται στοχοποιήσεις και η λογική του "δώσε 5 για να μην σου βρώ παραβάσεις για 10" να επικρατεί), να είναι επαρκείς και εκπαιδευμένοι (αμφιβάλουμε π.χ. αν η μετάθεση εφοριακών σε τέτοιους ρόλους θα έχει αποτελέσματα και θ' αρκεί ως αριθμός) ενώ θα πρέπει επιτέλους να υπάρχει σταθερή οικονομική πολιτική που να μην αλλάζει ανά εβδομάδα (δείτε εδώ αναλυτικά το τι συμβαίνει με τον ΦΠΑ). Όλα αυτά θα βοηθήσουν στο ν' αλλάξει και η νοοτροπία του κόσμου...
Και κλείνοντας θα πούμε ότι μας προκαλεί στεναχώρια που δεν υπάρχει πρόβλεψη για δημιουργία "υπηρεσιών του δρόμου" και σε άλλα υπουργεία που υπάρχει πραγματικά ανάγκη, όπως το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας: Είναι καλό να δείχνει το κράτος διάθεση για προστασία των εσόδων του, αλλά για να γίνει πιστευτό και να υποστηριχθεί θα πρέπει ταυτόχρονα να δείξει ότι ενδιαφέρεται και για τους πολίτες. Μόνο τότε τέτοιες προσπάθειες θα αντιμετωπιστούν με θετικό μάτι απ' όλους - και να μην δημιουργείτε η αντίληψη του πολίτη ότι είναι "αγελάδα προς άρμεγμα".
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μια ιστορία απίστευτης τοκογλυφίας παρουσίασε πρόσφατα η εφημερίδα "Παρόν": Κύκλωμα τοκογλύφων δρα σε όλη τη χώρα, δίνοντας δάνεια σε απελπισμένους μέσω πιστωτικών καρτών. Ο δανειολήπτης κάνει μια αγορά από εμπορικό κατάστημα, ο τοκογλύφος κρατά τα εμπορεύματα και τα διοχετεύει στη μαύρη αγορά και αποδίδει στον δυστυχή δανειολήπτη σε μετρητά το μισό ποσό της αξίας της συναλλαγής (αγόρασε αγαθά αξίας 5.000 ευρώ, παίρνει μετρητά 2.500, αλλά η τράπεζα τον κυνηγάει για ποσό 5.000): Αυτή είναι η πρακτική αυτών των σύγχρονων κυκλωμάτων τοκογλυφίας.
Μετά από αρκετές καταγγελίες, ο Συνήγορος του Καταναλωτή εντόπισε το πρόβλημα, έκανε έρευνα και έστειλε τα στοιχεία για τα περαιτέρω στην Εισαγγελία. Πληροφορούμαστε, όμως, ότι οι αρχές δυσκολεύονται να εντοπίσουν ποιοι κρύβονται πίσω από τους τοκογλύφους. Για να διευκολύνουμε την έρευνα, ενημερώνουμε τον Συνήγορο και τους εισαγγελείς ότι μπορούν να ψάξουν και στο διαδίκτυο, αφού οι τοκογλύφοι διατηρούν και ιστοσελίδες για να διαφημίζουν τις υπηρεσίες τους. Στη διεύθυνση www.xrimata.gr, στη διεύθυνση www.daneia24.info και ασφαλώς σε πολλές ακόμη. Καλό θα ήταν να πιάσουν, λοιπόν, το νήμα της έρευνας και από αυτό το σημείο. Και, αν μη τι άλλο, να κλείσουν αυτές τις ιστοσελίδες, στις οποίες εύκολα μπορεί να έχει πρόσβαση καθένας. Πάντως, η έρευνα αυτή δεν μπορεί να προχωρήσει πολύ, αν δεν συνεργασθούν κάπως και οι τράπεζες: Δεν είναι δυνατόν να αφήνουν να μετατρέπονται οι κάρτες τους σε εργαλεία τοκογλυφίας και αυτές να σφυρίζουν αδιάφορα, φροντίζοντας μόνο να κυνηγούν τους απελπισμένους που αναζητούν μετρητά με αυτόν τον τρόπο. Κάποτε θα πρέπει και να συνδράμουν τις έρευνες για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των τοκογλύφων.
Και κάτι τελευταίο - Με το σύνθημα «Ο πνευματικός κόσμος ενάντια στην κρίση» οι πανεπιστημιακοί καλούν τους πολίτες της χώρας να λάβουν συμμετοχή στη μεγάλη εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Μαΐου στις 19.00 στα Προπύλαια. Στη συγκέντρωση αναμένεται να μιλήσουν ο πρύτανης του Ιδρύματος Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο Μίκης Θεοδωράκης, οι πανεπιστημιακοί Γιώργος Κασιμάτης, Γιώργος Κατρούγκαλος, Νότης Μαριάς, Κώστας Μπέης και Κώστας Χρυσόγονος. Να είμαστε όλοι εκεί!
Πηγές: "Παρόν", "Βήμα"
Κυριακή 29 Μαΐου 2011
Παπανδρέου: από προστάτης της περιουσίας του Δημοσίου στο μαζικό ξεπούλημα / Παζάρια για τον ΦΠΑ με την τρόικα
Είδηση: «Εμείς συμπαριστάμεθα στις προσπάθειες των εργαζομένων που θέλουν η ΔΕΗ να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο» δήλωνε το 2007 έξω από το κτίριο της επιχείρησης ο Γ. Παπανδρέου. Μαζί με τις δηλώσεις αυτές οι συνδικαλιστές ξεθάβουν και φωτογραφίες, αδιάψευστα ντοκουμέντα που ο πρωθυπουργός θα προτιμούσε να μείνουν καταχωνιασμένα στο «χρονοντούλαπο της ιστορίας».
Στο γραφείο του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλου, η φωτογραφία του Γ. Παπανδρέου με τους συνδικαλιστές κοσμεί τα ράφια του. Ηταν το 2007, όταν ο νυν πρωθυπουργός στην οδό Χαλκοκονδύλη, έξω από το κτίριο της ΔΕΗ, δήλωνε: «Εμείς συμπαριστάμεθα στις προσπάθειες των εργαζομένων και όλων των προοδευτικών πολιτών που θέλουν αυτό το, μεγάλο για μας, απόκτημα της ΔΕΗ, να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».
Οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ανάρτησαν στο Διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα φωτογραφία που τραβήχτηκε το 2008 και δείχνει τον Γ. Παπανδρέου να κρατάει στα χέρια του ένα μπλουζάκι που έγραφε: «ΕΥΑΘ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ». Εναν χρόνο πριν γίνει πρωθυπουργός, κατήγγειλε ως ξεπούλημα την πρόθεση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να πουλήσει το 23%. «Σήμερα έρχεται και πουλάει το 40%» λένε οι συνδικαλιστές της ΕΥΑΘ.
Τον Απρίλιο του 2008 η Ενωση Λιμενεργατών Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Νομαρχία και ο Δήμος είχαν πραγματοποιήσει συναυλία στον Πειραιά με κεντρικό σύνθημα «Το λιμάνι δεν πωλείται». Στην εκδήλωση είχε παραστεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. «έχει βρει μια πατέντα, ό,τι προσοδοφόρο να το εκποιεί αντί πινακίου φακής» και ότι η «πολιτική της Ν.Δ. είναι ανεύθυνη, καιροσκοπική και βοηθάει λίγους κερδοσκόπους». Εκλεισε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρηθούν τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης».
Οσο για τους συνδικαλιστές του ΟΤΕ, θυμίζουν ότι το 2008 ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήριζε «εγκληματική παράδοση» την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Deutsche Telekom και δεσμευόταν για «ανάκτηση του ελέγχου του ΟΤΕ από το Δημόσιο». Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που, όπως λένε, «τράβηξαν όλο το κουπί για να τους φέρουν στην κυβέρνηση» σήμερα αναφωνούν: «Πού είσαι νιότη που 'δειχνες πως θα γινόταν άλλος».
Σχόλιο: Πολλοί θα σκεφτούν ότι η ανάσυρση παλιών δηλώσεων ή κινήσεων του νυν Πρωθυπουργού είναι άδικη - "άλλες οι συνθήκες τότε, άλλες σήμερα". Εμείς όμως έχουμε διαφορετική άποψη: αν ο Πρωθυπουργεύον της χώρας πίστευε πραγματικά ότι η κρατική περιουσία, οι υποδομές και ο φυσικός πλούτος της χώρας έπρεπε να μείνουν στα χέρια του Δημοσίου, δηλαδή όλων μας, θα τα υπερασπιζόταν, βάζοντας φραγμούς απ' την αρχή. Θα είχε επίσης κάνει άλλες επιλογές (τόσο εξαρχής όσο και στη συνέχεια), κι όχι εκείνες που μαθηματικά θα οδηγούσαν στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων χωρίς επιστροφή.
Έτσι τόσο σε μας, όσο και σε μια μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, δημιουργείται η εντύπωση ότι οι τότε κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ευκαιριακές και επιβλήθηκαν από την κομματική ανάγκη να πάρει το ΠΑΣΟΚ με το μέρος του τον ισχυρό και πολιτικά ενεργό, εργασιακό δυναμικό των ΔΕΚΟ, το οποίο εξάλλου είχε θρέψει το "κίνημα" στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι συνθήκες βέβαια από τότε έχουν αλλάξει, η χώρα είναι σχεδόν απόλυτα εξαρτημένη από τις ξένες αγορές και αυτές αφού πρόσφεραν το "τυράκι" του εύκολου χρήματος τόσα χρόνια ζητούν πλέον ανταλλάγματα για να δώσουν στην χώρα, "τις δόσεις της".
Δίκαια πάντως αντιδρούν τόσο οι συνδικαλιστές όσο και μια σημαντική και ενημερωμένη μερίδα του λαού στις παλλινωδίες του λαού. Οι μεν πρώτοι προτείνουν ουσιαστικούς λόγους γιατί δεν πρέπει να υπάρξει ξεπούλημα (ενώ παράλληλα γνωρίζουν ότι σ' ένα καινούργιο καθεστώς θα χάσουν πολλά από τα προνόμιά τους), οι δε γνωρίζουν ότι οι μαζικές αποκρατικοποιήσεις θα είναι εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και της κοινωνίας γενικότερα. Λύσεις υπάρχουν ακόμα και τώρα βεβαίως (π.χ. η παραχώρηση των μετοχών του ΟΠΑΠ στ' ασφαλιστικά ταμεία αντί επιπλέον επιχορήγησης με σκοπό τη συνεχή και σχεδόν σίγουρη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μας συστήματος εις το διηνεκές - κάτι που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών αφού τέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά η κυβέρνηση δεν είναι διαθετιμένη να τις πάρει. Και φυσικά στο τέλος θα πληρώσουμε όλοι μας. (Για το αντίκτυπο που θα έχει η πώληση του ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ, οι κρατικές τράπεζες και τα λιμάνια/αεροδρόμια κάντε κλικ πάνω στους αντίστοιχους όρους).
Είδηση: Τα ρέστα της παίζει η κυβέρνηση με την τρόικα για να μπορέσει να εξασφαλίσει διορθωτικές κινήσεις στο μνημόνιο. Θέλει να αποφύγει πάση θυσία μέτρα που μπορεί να φέρουν στα άκρα την κοινωνία, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η εξίσωση στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Αντιπροτείνει ένα αυστηρότατο πλαίσιο μηνιαίου και ανά κωδικό πλαφόν στις δαπάνες των υπουργών που δεν θα μπορούν να υπερβούν. Θα τους καθιστά υπόλογους απέναντι στους φορείς που εποπτεύουν, για κάθε παρέκκλιση που θα συνεπάγεται στάση πληρωμών, ενώ εξετάζεται άμεση εποπτεία της τρόικας σε κάθε υπουργείο και βασικό φορέα.
Η κυβέρνηση φέρνει ως επιχείρημα τη μεγάλη ύφεση που θα φέρουν τα μέτρα (στο 4% του ΑΕΠ περίπου) και την απόδειξη, μετά τις εξελίξεις της Παρασκευής, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αξιόπιστος συνομιλητής για να ζητήσει στήριξη για μέτρα που θα γίνουν κοινωνικά ανεκτά.
Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από την τρόικα, αλλά η τελευταία ακόμη δεν έχει πεισθεί. Αντιθέτως, οι συνομιλίες συνεχίζονται μέσα στο Σαββατοκύριακο, και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι τα κυβερνητικά επιχειρήματα δεν θα «περάσουν».
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της τρόικας είχε διακόψει τις συνομιλίες με τους υπουργούς, περιμένοντας ένα οριστικό σχέδιο. Συνεργασίες γίνονταν μόνο σε επίπεδο των ολιγομελών πλέον τεχνικών κλιμακίων που έχουν παραμείνει στην Αθήνα.
Αναζητούσαν τον τρόπο που θα κλείσουν τα «αδιευκρίνιστα» ακόμη 10,6 δισ. ευρώ επί του εισπρακτικού πακέτου συνολικής αξίας 28,4 δισ. ευρώ που πρέπει να γίνει νόμος του κράτους. Στον αέρα είναι μεγάλο μέρος από τα 50 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων που ενδεχομένως να αποτελέσουν, μαζί με την αποδοχή της «εντολής» των δανειστών για αυστηρότατες εγγυήσεις, το αντάλλαγμα για την επόμενη δόση (βλέπε ρεπορτάζ στην «Οικονομία»).
Στο τραπέζι τέθηκαν -και παραμένουν- όλα σχεδόν τα μέτρα, ακόμη και τα πλέον επώδυνα κοινωνικά και οικονομικά. Κάποια θεωρούνται δεδομένα, κάποια υπό συζήτηση:
*Το άμεσο πρόβλημα είναι να «κλείσουν» με πολύ ασφαλή κοστολόγηση τα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ του 2011. Εχουν ένα «κενό» 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο δεν έχει ακόμη καλυφθεί.
Στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν η περικοπή -έκτη κατά σειρά- του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ περίπου και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενδεχομένως και χωρίς να καταβληθεί (τουλάχιστον φέτος) επίδομα προς τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Πρόκειται για δύο μέτρα που δεν είχαν περιληφθεί στο σχέδιο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, για να μην προκύψουν εντονότερες αντιδράσεις από αυτές που ήδη αντιμετώπισε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κάποια στελέχη, μέσα στην εβδομάδα και απέναντι στις πολύ μεγάλες αντιδράσεις για την αύξηση του ΦΠΑ και στα τρόφιμα και την επιβολή του ειδικού φόρου στα αναψυκτικά και στην αμφισβήτηση των πιθανών εσόδων, εξετάζεται εναλλακτικό σενάριο που θα περιέχει λιγότερους φόρους για να εξευμενιστεί η κοινή γνώμη, με αντιστάθμισμα το σκληρό «ζωνάρι» στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Θα ζητήσουν από την τρόικα να μην αυξήσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η περικοπή του ΠΔΕ, η μείωση του αφορολογήτου και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν προαναγγελθεί. Μεγάλο παζάρι διαδραματίζεται με το πλαφόν στα κοινωνικά επιδόματα, το ύψος των οποίων μπορεί να αλλάξει εκ νέου αλλά και με το ενιαίο μισθολόγιο.
*Πιο μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για την περίοδο 2012-2015. Από τα 22 δισ. ευρώ τα 3 βρίσκονται εντελώς «στον αέρα» και ακόμη 6 δισ. ευρώ αμφισβητούνται για την αποδοτικότητά τους. Η τρόικα ζητά αναλυτική κοστολόγηση και το «παιχνίδι» παίζεται με τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή που κοστολογείται σε 3 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Η τρόικα εκτιμά ότι με βάση τις κακές επιδόσεις της κυβέρνησης ο στόχος είναι εκ των προτέρων φιλόδοξος και απαιτεί πρόσθετα διαρκή μέτρα με έμφαση στην περιστολή δαπανών για μισθούς και ευρύτερο Δημόσιο, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί τα «χρυσά» μέτρα που θα πείσουν την τρόικα ότι πλέον θα αποφασίσει να πατάξει τη μεγάλη αυτή «μάστιγα».
Συζητείται ενδοκυβερνητικά, αλλά δεν έχει ληφθεί πολιτική απόφαση, για επιθετική πολιτική κοινοποίησης ονομάτων φοροφυγάδων και κραταιών προσώπων που σχετίζονται με οικονομικά σκάνδαλα. Λύση αναζητείται και για την απαίτηση της τρόικας να έχει συνεχή παρουσία -υπό τη μορφή εποπτείας- σε όλους τους βασικούς τομείς της κυβέρνησης. Αυτό που απασχολεί πιο πολύ από όλα την τρόικα είναι η εφαρμογή των μέτρων, η οποία προς το παρόν δεν αποδεικνύεται στην πράξη. Αν εγκρίνει το συμβούλιο υπουργών το πρόγραμμα και το μνημόνιο, δίδοντας το πράσινο φως για να εκταμιευθεί η δόση του Ιουνίου, ξεκινά για την Ελλάδα ένας νέος αγώνας που αυτή τη φορά δεν θα έχει ελαφρυντικά.
Πρέπει να αποδείξει τον Αύγουστο ότι όσα υποσχέθηκε εφαρμόζονται και αποδίδουν κατά γράμμα, με πρώτη ένδειξη την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιούλιο. Αν υπάρξουν νέες τρύπες και ολιγωρίες, τότε το μέλλον είναι άδηλο. Στελέχη παρά τον πρωθυπουργό προτείνουν η εμπιστοσύνη προς την τρόικα να ανανεωθεί και με νέο κυβερνητικό σχήμα τεχνοκρατών -ει δυνατόν και από άλλα κόμματα ή εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες αποδοχής της τρόικας- σε μια προσπάθεια ανανέωσης του γοήτρου του πρωθυπουργού που έχει δεχθεί πλήγμα από τις συνεχείς κυβερνητικές αποτυχίες.
Σχόλιο: Άργησε λίγο να σκεφτεί η κυβέρνηση τις πιθανές επιπτώσεις των μέτρων ή μας φαίνεται; Όταν δίνεις εξαρχής λευκή επιταγή στην τρόικα (διαβάστε εδώ το γιατί το λέμε αυτό), βάζεις σειρά πιθανών μέτρων στο τραπέζι τα οποία τα βλέπεις εξαρχής με θετικό μάτι παρά το πιθανό αντίκτυπό τους (όπως π.χ. την αύξηση του ΕΦΚ με το πετρέλαιο θέρμανσης) λέγοντας ότι "υπάρχει λίπος να κόψουμε", όταν εμφανίζεσαι θετικός απέναντι σε όποια λογική η παράλογη απαίτηση των δανειστών σου, είναι σχεδόν αδύνατον να πεις όχι ή να διαπραγματευτείς με όρους που θα εξασφαλίζουν ανάκαμψη με κοινωνικούς όρους - κάτι που κατάφερε η Πορτογαλία και εν μέρει η Ιρλανδία (με την οποία έχουμε τεράστιες διαφορές όπως φαίνεται εδώ κι εδώ).
Βέβαια δεν επιχαίρουμε, ούτε θέλουμε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης (όπου γίνεται - γιατί εξ όσων φαίνεται είναι περιορισμένη) ν' αποτύχει. Όμως θεωρούμε ως αποτυχημένη συνταγή, των περιορισμό των φοροαπαλλαγών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, σε μια κοινωνία που χειμάζεται από την ανέχεια, την ανεργία και το υψηλό κόστος ζωής: Αν η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες είχε λάβει ουσιαστικά μέτρα ενάντια της εισφορο- και φορο- διαφυγής τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, και είναι επιτακτική ανάγκη αυτό να γίνει έστω και την ύστατη ώρα που διανύουμε. Η μείωση του ΦΠΑ και η σταθερή φορολόγηση θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση (αφού πιθανότατα θ' αυξήσουν την κατανάλωση) όπως και οι δράσεις για εκμετάλλευση της αγροτικής μας παραγωγής και του τουριστικού μας προϊόντος, είναι κινήσεις που μπορούν να φέρουν γρήγορο χρήμα στην χώρα.
Αντίθετα οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων (που είναι εξάλλου και αντισυνταγματικές και θα οδηγήσουν σε προσφυγές και πληρωμές μετά τόκων στους δικαιούχους) αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη, αφού χρήμα δεν θα υπάρχει για να κινηθεί η αγορά. Παράλληλα, οι ιδιωτικοποιήσεις (που θεωρούνται το "αντίβαρο" της καινούργιας αύξησης του ΦΠΑ) των εισηγμένων θα στερήσουν το δημόσιο από ζεστό χρήμα τα επόμενα χρόνια - χρήμα που θα πρέπει να βρει το κράτος από κάπου. Και αφού "η κότα με τα χρυσά αυγά" θα έχει πεθάνει, η μόνη λύση θα είναι οι επιπλέον περικοπές. Και αν ο κόσμος αντιδρά σήμερα μαζικά (διαβάστε εδώ), ρίχνει τον δικομματισμό στο βάραθρο (δείτε εδώ τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις), φανταστείτε τι θα γίνει τότε.
Και κάτι τελευταίο... Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επί καγκελαρίου Κολ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Ελλάδα με τρόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μία Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν «σαν ένα σώμα δίχως άκρα». Μια μοναχική δήλωση υποστήριξης, στον ορυμαγδό των κακών δηλώσεων των τελευταίων μηνών.
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Ελευθεροτυπία"
Στο γραφείο του προέδρου της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, Ν. Φωτόπουλου, η φωτογραφία του Γ. Παπανδρέου με τους συνδικαλιστές κοσμεί τα ράφια του. Ηταν το 2007, όταν ο νυν πρωθυπουργός στην οδό Χαλκοκονδύλη, έξω από το κτίριο της ΔΕΗ, δήλωνε: «Εμείς συμπαριστάμεθα στις προσπάθειες των εργαζομένων και όλων των προοδευτικών πολιτών που θέλουν αυτό το, μεγάλο για μας, απόκτημα της ΔΕΗ, να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο».
Οι εργαζόμενοι της Εταιρείας Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) ανάρτησαν στο Διαδίκτυο την περασμένη εβδομάδα φωτογραφία που τραβήχτηκε το 2008 και δείχνει τον Γ. Παπανδρέου να κρατάει στα χέρια του ένα μπλουζάκι που έγραφε: «ΕΥΑΘ ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ». Εναν χρόνο πριν γίνει πρωθυπουργός, κατήγγειλε ως ξεπούλημα την πρόθεση του τότε πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή να πουλήσει το 23%. «Σήμερα έρχεται και πουλάει το 40%» λένε οι συνδικαλιστές της ΕΥΑΘ.
Τον Απρίλιο του 2008 η Ενωση Λιμενεργατών Ελλάδας, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η Νομαρχία και ο Δήμος είχαν πραγματοποιήσει συναυλία στον Πειραιά με κεντρικό σύνθημα «Το λιμάνι δεν πωλείται». Στην εκδήλωση είχε παραστεί και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η τότε κυβέρνηση της Ν.Δ. «έχει βρει μια πατέντα, ό,τι προσοδοφόρο να το εκποιεί αντί πινακίου φακής» και ότι η «πολιτική της Ν.Δ. είναι ανεύθυνη, καιροσκοπική και βοηθάει λίγους κερδοσκόπους». Εκλεισε την ομιλία του υποστηρίζοντας ότι «σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να παραχωρηθούν τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης».
Οσο για τους συνδικαλιστές του ΟΤΕ, θυμίζουν ότι το 2008 ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήριζε «εγκληματική παράδοση» την πώληση του ΟΤΕ στους Γερμανούς της Deutsche Telekom και δεσμευόταν για «ανάκτηση του ελέγχου του ΟΤΕ από το Δημόσιο». Οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ που, όπως λένε, «τράβηξαν όλο το κουπί για να τους φέρουν στην κυβέρνηση» σήμερα αναφωνούν: «Πού είσαι νιότη που 'δειχνες πως θα γινόταν άλλος».
Σχόλιο: Πολλοί θα σκεφτούν ότι η ανάσυρση παλιών δηλώσεων ή κινήσεων του νυν Πρωθυπουργού είναι άδικη - "άλλες οι συνθήκες τότε, άλλες σήμερα". Εμείς όμως έχουμε διαφορετική άποψη: αν ο Πρωθυπουργεύον της χώρας πίστευε πραγματικά ότι η κρατική περιουσία, οι υποδομές και ο φυσικός πλούτος της χώρας έπρεπε να μείνουν στα χέρια του Δημοσίου, δηλαδή όλων μας, θα τα υπερασπιζόταν, βάζοντας φραγμούς απ' την αρχή. Θα είχε επίσης κάνει άλλες επιλογές (τόσο εξαρχής όσο και στη συνέχεια), κι όχι εκείνες που μαθηματικά θα οδηγούσαν στην αναγκαιότητα λήψης μέτρων χωρίς επιστροφή.
Έτσι τόσο σε μας, όσο και σε μια μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου, δημιουργείται η εντύπωση ότι οι τότε κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου ήταν ευκαιριακές και επιβλήθηκαν από την κομματική ανάγκη να πάρει το ΠΑΣΟΚ με το μέρος του τον ισχυρό και πολιτικά ενεργό, εργασιακό δυναμικό των ΔΕΚΟ, το οποίο εξάλλου είχε θρέψει το "κίνημα" στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Οι συνθήκες βέβαια από τότε έχουν αλλάξει, η χώρα είναι σχεδόν απόλυτα εξαρτημένη από τις ξένες αγορές και αυτές αφού πρόσφεραν το "τυράκι" του εύκολου χρήματος τόσα χρόνια ζητούν πλέον ανταλλάγματα για να δώσουν στην χώρα, "τις δόσεις της".
Δίκαια πάντως αντιδρούν τόσο οι συνδικαλιστές όσο και μια σημαντική και ενημερωμένη μερίδα του λαού στις παλλινωδίες του λαού. Οι μεν πρώτοι προτείνουν ουσιαστικούς λόγους γιατί δεν πρέπει να υπάρξει ξεπούλημα (ενώ παράλληλα γνωρίζουν ότι σ' ένα καινούργιο καθεστώς θα χάσουν πολλά από τα προνόμιά τους), οι δε γνωρίζουν ότι οι μαζικές αποκρατικοποιήσεις θα είναι εις βάρος του κρατικού προϋπολογισμού και της κοινωνίας γενικότερα. Λύσεις υπάρχουν ακόμα και τώρα βεβαίως (π.χ. η παραχώρηση των μετοχών του ΟΠΑΠ στ' ασφαλιστικά ταμεία αντί επιπλέον επιχορήγησης με σκοπό τη συνεχή και σχεδόν σίγουρη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μας συστήματος εις το διηνεκές - κάτι που συζητήθηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών αφού τέθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ), αλλά η κυβέρνηση δεν είναι διαθετιμένη να τις πάρει. Και φυσικά στο τέλος θα πληρώσουμε όλοι μας. (Για το αντίκτυπο που θα έχει η πώληση του ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ, ο ΟΣΕ, οι κρατικές τράπεζες και τα λιμάνια/αεροδρόμια κάντε κλικ πάνω στους αντίστοιχους όρους).
Είδηση: Τα ρέστα της παίζει η κυβέρνηση με την τρόικα για να μπορέσει να εξασφαλίσει διορθωτικές κινήσεις στο μνημόνιο. Θέλει να αποφύγει πάση θυσία μέτρα που μπορεί να φέρουν στα άκρα την κοινωνία, όπως η αύξηση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και η εξίσωση στο φόρο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.
Αντιπροτείνει ένα αυστηρότατο πλαίσιο μηνιαίου και ανά κωδικό πλαφόν στις δαπάνες των υπουργών που δεν θα μπορούν να υπερβούν. Θα τους καθιστά υπόλογους απέναντι στους φορείς που εποπτεύουν, για κάθε παρέκκλιση που θα συνεπάγεται στάση πληρωμών, ενώ εξετάζεται άμεση εποπτεία της τρόικας σε κάθε υπουργείο και βασικό φορέα.
Η κυβέρνηση φέρνει ως επιχείρημα τη μεγάλη ύφεση που θα φέρουν τα μέτρα (στο 4% του ΑΕΠ περίπου) και την απόδειξη, μετά τις εξελίξεις της Παρασκευής, ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ο αξιόπιστος συνομιλητής για να ζητήσει στήριξη για μέτρα που θα γίνουν κοινωνικά ανεκτά.
Η πρόταση, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από την τρόικα, αλλά η τελευταία ακόμη δεν έχει πεισθεί. Αντιθέτως, οι συνομιλίες συνεχίζονται μέσα στο Σαββατοκύριακο, και δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι τα κυβερνητικά επιχειρήματα δεν θα «περάσουν».
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες η ηγεσία της τρόικας είχε διακόψει τις συνομιλίες με τους υπουργούς, περιμένοντας ένα οριστικό σχέδιο. Συνεργασίες γίνονταν μόνο σε επίπεδο των ολιγομελών πλέον τεχνικών κλιμακίων που έχουν παραμείνει στην Αθήνα.
Αναζητούσαν τον τρόπο που θα κλείσουν τα «αδιευκρίνιστα» ακόμη 10,6 δισ. ευρώ επί του εισπρακτικού πακέτου συνολικής αξίας 28,4 δισ. ευρώ που πρέπει να γίνει νόμος του κράτους. Στον αέρα είναι μεγάλο μέρος από τα 50 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων που ενδεχομένως να αποτελέσουν, μαζί με την αποδοχή της «εντολής» των δανειστών για αυστηρότατες εγγυήσεις, το αντάλλαγμα για την επόμενη δόση (βλέπε ρεπορτάζ στην «Οικονομία»).
Στο τραπέζι τέθηκαν -και παραμένουν- όλα σχεδόν τα μέτρα, ακόμη και τα πλέον επώδυνα κοινωνικά και οικονομικά. Κάποια θεωρούνται δεδομένα, κάποια υπό συζήτηση:
*Το άμεσο πρόβλημα είναι να «κλείσουν» με πολύ ασφαλή κοστολόγηση τα μέτρα 6,4 δισ. ευρώ του 2011. Εχουν ένα «κενό» 1,6 δισ. ευρώ, το οποίο δεν έχει ακόμη καλυφθεί.
Στο αρχικό σχέδιο προβλεπόταν η περικοπή -έκτη κατά σειρά- του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 1 δισ. ευρώ περίπου και η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης, ενδεχομένως και χωρίς να καταβληθεί (τουλάχιστον φέτος) επίδομα προς τις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες. Πρόκειται για δύο μέτρα που δεν είχαν περιληφθεί στο σχέδιο που ανακοινώθηκε την προηγούμενη Δευτέρα, για να μην προκύψουν εντονότερες αντιδράσεις από αυτές που ήδη αντιμετώπισε η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με κάποια στελέχη, μέσα στην εβδομάδα και απέναντι στις πολύ μεγάλες αντιδράσεις για την αύξηση του ΦΠΑ και στα τρόφιμα και την επιβολή του ειδικού φόρου στα αναψυκτικά και στην αμφισβήτηση των πιθανών εσόδων, εξετάζεται εναλλακτικό σενάριο που θα περιέχει λιγότερους φόρους για να εξευμενιστεί η κοινή γνώμη, με αντιστάθμισμα το σκληρό «ζωνάρι» στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Θα ζητήσουν από την τρόικα να μην αυξήσουν τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιη η περικοπή του ΠΔΕ, η μείωση του αφορολογήτου και τα υπόλοιπα μέτρα που έχουν προαναγγελθεί. Μεγάλο παζάρι διαδραματίζεται με το πλαφόν στα κοινωνικά επιδόματα, το ύψος των οποίων μπορεί να αλλάξει εκ νέου αλλά και με το ενιαίο μισθολόγιο.
*Πιο μεγάλη είναι η αβεβαιότητα για την περίοδο 2012-2015. Από τα 22 δισ. ευρώ τα 3 βρίσκονται εντελώς «στον αέρα» και ακόμη 6 δισ. ευρώ αμφισβητούνται για την αποδοτικότητά τους. Η τρόικα ζητά αναλυτική κοστολόγηση και το «παιχνίδι» παίζεται με τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή που κοστολογείται σε 3 δισ. ευρώ και 2,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Η τρόικα εκτιμά ότι με βάση τις κακές επιδόσεις της κυβέρνησης ο στόχος είναι εκ των προτέρων φιλόδοξος και απαιτεί πρόσθετα διαρκή μέτρα με έμφαση στην περιστολή δαπανών για μισθούς και ευρύτερο Δημόσιο, ενώ η κυβέρνηση αναζητεί τα «χρυσά» μέτρα που θα πείσουν την τρόικα ότι πλέον θα αποφασίσει να πατάξει τη μεγάλη αυτή «μάστιγα».
Συζητείται ενδοκυβερνητικά, αλλά δεν έχει ληφθεί πολιτική απόφαση, για επιθετική πολιτική κοινοποίησης ονομάτων φοροφυγάδων και κραταιών προσώπων που σχετίζονται με οικονομικά σκάνδαλα. Λύση αναζητείται και για την απαίτηση της τρόικας να έχει συνεχή παρουσία -υπό τη μορφή εποπτείας- σε όλους τους βασικούς τομείς της κυβέρνησης. Αυτό που απασχολεί πιο πολύ από όλα την τρόικα είναι η εφαρμογή των μέτρων, η οποία προς το παρόν δεν αποδεικνύεται στην πράξη. Αν εγκρίνει το συμβούλιο υπουργών το πρόγραμμα και το μνημόνιο, δίδοντας το πράσινο φως για να εκταμιευθεί η δόση του Ιουνίου, ξεκινά για την Ελλάδα ένας νέος αγώνας που αυτή τη φορά δεν θα έχει ελαφρυντικά.
Πρέπει να αποδείξει τον Αύγουστο ότι όσα υποσχέθηκε εφαρμόζονται και αποδίδουν κατά γράμμα, με πρώτη ένδειξη την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Ιούλιο. Αν υπάρξουν νέες τρύπες και ολιγωρίες, τότε το μέλλον είναι άδηλο. Στελέχη παρά τον πρωθυπουργό προτείνουν η εμπιστοσύνη προς την τρόικα να ανανεωθεί και με νέο κυβερνητικό σχήμα τεχνοκρατών -ει δυνατόν και από άλλα κόμματα ή εξωκοινοβουλευτικούς παράγοντες αποδοχής της τρόικας- σε μια προσπάθεια ανανέωσης του γοήτρου του πρωθυπουργού που έχει δεχθεί πλήγμα από τις συνεχείς κυβερνητικές αποτυχίες.
Σχόλιο: Άργησε λίγο να σκεφτεί η κυβέρνηση τις πιθανές επιπτώσεις των μέτρων ή μας φαίνεται; Όταν δίνεις εξαρχής λευκή επιταγή στην τρόικα (διαβάστε εδώ το γιατί το λέμε αυτό), βάζεις σειρά πιθανών μέτρων στο τραπέζι τα οποία τα βλέπεις εξαρχής με θετικό μάτι παρά το πιθανό αντίκτυπό τους (όπως π.χ. την αύξηση του ΕΦΚ με το πετρέλαιο θέρμανσης) λέγοντας ότι "υπάρχει λίπος να κόψουμε", όταν εμφανίζεσαι θετικός απέναντι σε όποια λογική η παράλογη απαίτηση των δανειστών σου, είναι σχεδόν αδύνατον να πεις όχι ή να διαπραγματευτείς με όρους που θα εξασφαλίζουν ανάκαμψη με κοινωνικούς όρους - κάτι που κατάφερε η Πορτογαλία και εν μέρει η Ιρλανδία (με την οποία έχουμε τεράστιες διαφορές όπως φαίνεται εδώ κι εδώ).
Βέβαια δεν επιχαίρουμε, ούτε θέλουμε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης (όπου γίνεται - γιατί εξ όσων φαίνεται είναι περιορισμένη) ν' αποτύχει. Όμως θεωρούμε ως αποτυχημένη συνταγή, των περιορισμό των φοροαπαλλαγών και των κοινωνικών δικαιωμάτων, σε μια κοινωνία που χειμάζεται από την ανέχεια, την ανεργία και το υψηλό κόστος ζωής: Αν η κυβέρνηση όλους αυτούς τους μήνες είχε λάβει ουσιαστικά μέτρα ενάντια της εισφορο- και φορο- διαφυγής τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα, και είναι επιτακτική ανάγκη αυτό να γίνει έστω και την ύστατη ώρα που διανύουμε. Η μείωση του ΦΠΑ και η σταθερή φορολόγηση θα βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση (αφού πιθανότατα θ' αυξήσουν την κατανάλωση) όπως και οι δράσεις για εκμετάλλευση της αγροτικής μας παραγωγής και του τουριστικού μας προϊόντος, είναι κινήσεις που μπορούν να φέρουν γρήγορο χρήμα στην χώρα.
Αντίθετα οι οριζόντιες μειώσεις μισθών και συντάξεων (που είναι εξάλλου και αντισυνταγματικές και θα οδηγήσουν σε προσφυγές και πληρωμές μετά τόκων στους δικαιούχους) αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξη, αφού χρήμα δεν θα υπάρχει για να κινηθεί η αγορά. Παράλληλα, οι ιδιωτικοποιήσεις (που θεωρούνται το "αντίβαρο" της καινούργιας αύξησης του ΦΠΑ) των εισηγμένων θα στερήσουν το δημόσιο από ζεστό χρήμα τα επόμενα χρόνια - χρήμα που θα πρέπει να βρει το κράτος από κάπου. Και αφού "η κότα με τα χρυσά αυγά" θα έχει πεθάνει, η μόνη λύση θα είναι οι επιπλέον περικοπές. Και αν ο κόσμος αντιδρά σήμερα μαζικά (διαβάστε εδώ), ρίχνει τον δικομματισμό στο βάραθρο (δείτε εδώ τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις), φανταστείτε τι θα γίνει τότε.
Και κάτι τελευταίο... Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επί καγκελαρίου Κολ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το Βερολίνο θα στηρίξει την Ελλάδα με τρόπο που θα συμφωνηθεί από κοινού, λέγοντας χαρακτηριστικά πως μία Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα ήταν «σαν ένα σώμα δίχως άκρα». Μια μοναχική δήλωση υποστήριξης, στον ορυμαγδό των κακών δηλώσεων των τελευταίων μηνών.
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Ελευθεροτυπία"
Ετικέτες
ΔΕΗ,
νέα μέτρα,
ξένοι διανοητές και πολιτικοί,
ΟΤΕ,
Παπανδρέου,
ΦΠΑ
Σάββατο 28 Μαΐου 2011
Γελοιογραφίες των ημερών / Πυροτέχνημα το δημοψήφισμα / Κερδίζει η Γερμανία από την κρίση μας...
Αντί άλλης ανάρτησης για σήμερα, και πέραν των επίκαιρων γελοιογραφιών που έχουμε μαζέψει από τον ημερήσιο και εβδομαδιαίο τύπο, σας έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Πετρου Παπακωνσταντινου, από την "Καθημερινή" με τίτλο "Πολιτικό πυροτέχνημα τα περί δημοψηφίσματος" - ρίξτε του μια ματιά στις παρακάτω γραμμές - πριν απ' αυτό να καταδικάσουμε τις πλάγιες κυβερνητικές μεθοδεύσεις που το βράδυ του Σαββάτου σταμάτησε τον Ηλεκτρικό στην Αθήνα στα Πατήσια και έδωσε εντολή να σταματήσουν τα δρομολόγια του Μετρό προς την Πλατεία Συντάγματος για να σταματήσει η προσέλευση του κόσμου που για 4η μέρα κατεβαίνει στους δρόμους! Το Μετρό πάντως συνέχισε να λειτουργεί με συνδικαλιστική ομάδα περιφρούρησης, ενάντια στις επιταγές του Υπουργείου Μεταφορών (άραγε θα συνεχίσει να κάνει τα ίδια και αφού ιδιωτικοποιήσει τις συγκοινωνίες; ):
"Μέχρι πρότινος, το έργο της Μαρίας Δαμανάκη στις Βρυξέλλες περνούσε απαρατήρητο στις σελίδες του ευρωπαϊκού Τύπου. Οι φθίνοντες πληθυσμοί τόνου του Ατλαντικού, βακαλάου της Αρκτικής και τρίγλης της μυστακοφόρου (κν. μπαρμπούνι) της Μεσογείου, παρά την αυτονόητη οικονομική και οικολογική σημασία τους, δεν βρίσκουν τη θέση που θα τους άξιζε στις ιεραρχήσεις εκδοτών και δημοσιογράφων. Προχθές, όμως, η Ελληνίδα Κομισιονάρια κέρδισε περίοπτη θέση στα οκτάστηλα χάρη στο «καθαρό δίλημμα» που μας έθεσε: «΄Η συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών (…) ή επιστρέφουμε στη δραχμή»!
Θα πει κανείς ότι ένα παρόμοιο δίλημμα υπερβαίνει κατά πολύ τις θεσμικές αρμοδιότητες της επιτρόπου Αλιείας. Ωστόσο, η φωνή της Μαρίας Δαμανάκη δεν είναι μοναχική. Το ίδιο δίλημμα έθεσε τις προάλλες ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ζητώντας από τον πρωθυπουργό δημοψήφισμα, με το ερώτημα Μνημόνιο ΙΙ ή επιστροφή στη δραχμή. Προφανώς, ούτε η κ. Δαμανάκη ούτε ο κ. Δασκαλόπουλος είχαν την αίσθηση ότι έφερναν σε δύσκολη θέση τον πρωθυπουργό. Το αντίθετο, μπορεί βάσιμα να εικάσει κανείς, αν κρίνει από την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Πεταλωτή, ο οποίος υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργός έχει παγίως θετική θέση για τα δημοψηφίσματα».
Οντως. Το διαπιστώσαμε ήδη στις 8 Φεβρουαρίου του 2004, όταν ο κ. Παπανδρέου εξελέγη πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με εσωκομματικό δημοψήφισμα (στο οποίο ήταν, βέβαια, μοναδικός υποψήφιος, αλλά κανείς δεν είναι τέλειος). Προϊόντος του χρόνου, ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεσμεύθηκε ότι, πλάι στην OpenGov. gr του Διαδικτύου και των γκάτζετ, θα ανέπτυσσε την άμεση δημοκρατία των δημοψηφισμάτων. Παραμένει μυστήριο τι τον εμπόδισε να υλοποιήσει τη δέσμευσή του, με αποτέλεσμα στα 37 χρόνια από τη μεταπολίτευση η χώρα να έχει γνωρίσει ένα μόνο δημοψήφισμα, εκείνο για την κατάργηση της μοναρχίας. Πάντως, οι ευκαιρίες δεν έλειψαν: Ούτε για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, ούτε για την ένταξη στην ΟΝΕ, ούτε για τη Συνθήκη της Λισσαβώνας ζήτησαν δημοψήφισμα οι προκάτοχοι του κ. Παπανδρέου. Αλλά ούτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ένιωσε την ανάγκη να ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία για μια ιστορική απόφαση, όπως η δανειακή σύμβαση του Mνημονίου, η οποία αφ' ενός μεν ανέτρεψε απότομα θεμελιώδεις κοινωνικές σταθερές, αφ' ετέρου δε μετέβαλε το ίδιο το πολίτευμα, δίνοντας τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομικών να κυβερνά με διατάγματα, χωρίς έγκριση της Βουλής.
Η βραδυφλεγής ευαισθησία του πρωθυπουργού ξενίζει για άλλον ένα λόγο: Γιατί το ζήτημα που φαίνεται ότι σκέφεται να θέσει, εκείνο της παραμονής ή όχι στην Ευρωζώνη, δεν τίθεται από κανένα κόμμα του Κοινοβουλίου. ΠΑΣΟΚ, Νέα Δημοκρατία και ΛΑΟΣ τάσσονται αναφανδόν υπέρ του ευρώ, ο ΣΥΝ το υποστηρίζει κριτικά, ενώ ακόμη και το ΚΚΕ, παρότι τάσσεται από θέση αρχής εναντίον της Ε. Ε., δεν ζητεί άμεσα την έξοδο από το ευρώ, προτάσσοντας την επίλυση του πολιτικού προβλήματος μέσω αυτού που ονομάζει «λαϊκή εξουσία». Οι μόνοι που θέτουν επιτακτικά το δίπολο «έξοδος από το ευρώ - μερική ή ολική διαγραφή του χρέους» ως εναλλακτική λύση στο Mνημόνιο είναι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αριστεροί οικονομολόγοι. Σκοπεύει ο πρωθυπουργός να τους καταστήσει ισότιμους συνομιλητές του επίσημου πολιτικού κόσμου σε μια διλημματική δημοψηφισματικά αναμέτρηση; Και με ποιο σκοπό άραγε;
Η μόνη λογική υπόθεση είναι ότι ο πρωθυπουργός αναζητεί εκβιαστικά διλήμματα για να συνεχίσει μία αποτυχημένη πολιτική. Στις αρχές του 2010, το χρέος ήταν 298 δισ. Υστερα από ένα χρόνο Μνημονίου φτάνει τα 348 δισ. και η λύση που μας προτείνεται είναι ένα… δεύτερο, ακόμη περισσότερο οδυνηρό Μνημόνιο! Ενας κλασικός ορισμός λέει ότι ανοησία είναι να κάνεις με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, το ίδιο ακριβώς πράγμα που σε οδήγησε σε αποτυχία, περιμένοντας αυτή τη φορά καλύτερα αποτελέσματα. Και η γαλλική Le Figaro παρομοίαζε την αντιμετώπιση της Ελλάδας από τη γερμανική Ε. Ε. με τα γιατροσόφια των μεσαιωνικών γιατρών, που δεν ήξεραν άλλη θεραπευτική μέθοδο από την αφαίρεση αίματος από τον ασθενή: όσο χειρότερα πήγαινε τόσο περισσότερο αίμα αισθάνονταν υποχρεωμένοι να του αφαιρέσουν μέχρι να απαλλαγούν από το πρόβλημα - και από τον ασθενή!
Το οικονομικό αδιέξοδο μετατρέπεται ταχύτατα σε πολιτικό, όπως έδειξαν η πρόσφατη καταβαράθρωση των κυβερνώντων σε Ιρλανδία και Ισπανία, αλλά και τα πρώτα σημάδια καθόδου της «σιωπηλής πλειοψηφίας» στους δρόμους - με προπομπό το αδιαμόρφωτο, ακόμη, κίνημα των «Αγανακτισμένων». Τίποτα δεν δείχνει όμως ότι το πυροτέχνημα του δημοψηφίσματος μπορεί να αποτελέσει έξοδο κινδύνου για την κυβέρνηση. Αντίθετα, ενέχει τον κίνδυνο να καεί στα χέρια της και να μετατραπεί σε αυτοεκπληρούμενη προφητεία - ιδιαίτερα αν προκαλέσει τραπεζικό πανικό, κάτι όχι απίθανο στο εκρηκτικά αβέβαιο κλίμα των ημερών. Πέραν τούτων, όσοι θέσουν στον ελληνικό λαό το δίλημμα αν προτιμά να εξοντωθεί με το ευρώ ή να ζήσει με τη δραχμή, πρέπει να είναι έτοιμοι να πληρώσουν τις συνέπειες της μπλόφας τους."
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην γερμανική έκδοση των Financial Times σχετικά με το ελληνικό χρέος: Εκεί ο αρθρογράφος περιγράφει τα οφέλη της Γερμανίας από την ελληνική κρίση και υπολογίζει ότι η Γερμανία βγάζει μόνο από την πώληση ομολόγων στην Ελλάδα περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ. Προσθέτει ωστόσο ότι τα τεράστια κέρδη για το Βερολίνο έρχονται από την προτίμηση των επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα (που τα προτιμούν ως "ασφαλέστερη λύση"), γεγονός, που έχει ως αποτέλεσμα και την παράλληλη μείωση του γερμανικού χρέους. Λεφτά όμως βγάζουν οι Γερμανοί και όταν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πουλάει ομόλογα στην Ελλάδα, ενώ η μερίδα του λέοντος είναι από την διολίσθηση του ευρώ που έχει εκτινάξει στα ύψη τις γερμανικές εξαγωγές. Ο αρθρογράφος υπολογίζει τα γερμανικά οφέλη από την Ελλάδα στα 10 δισ. ευρώ, όταν μάλιστα τα 22 δις. ευρώ με τα οποία συμμετέχει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθεροποίησης δεν είναι πραγματικά χρήματα αλλά λογιστική αποτίμηση περιουσιακών στοιχείων.
Για όλα αυτά λοιπόν το άρθρο των FT Deutschland καλεί το Βερολίνο να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη με τα δέκα δις. ευρώ που ήδη έχει βγάλει από τους Έλληνες. γράφει ο Τ. Fricke και προσθέτει ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποκαλύψει ο γερμανός Υπουργός Οικονομικών στον λαό, και μάλιστα σε κάθε αναγνώστη της "Bild" χωριστά, όπως και στο κόμμα των Ελευθέρων Δημοκρατών». Αυτά για να μη νομίζουν μερικοί ότι μας κάνουν χάρη...
Και κάτι τελευταίο... Σαν σήμερα, "η Πόλις εάλω"...Μια μέρα που πρέπει να θυμόμαστε, γιατί τα όσα έγιναν τότε παρουσιάζουν γλαφυρά την μοναχική πορεία του έθνους μας, καθώς και την ροπή μας στα λάθη και τον αλληλοσπαραγμό. Ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα, μπορείτε να βρείτε εδώ.
Πηγές: "Καθημερινή" / Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο - και το γνωρίζουμε όλοι. Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο, από την "Sportday", μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Αξίζει...
Ετικέτες
γελοιογραφίες,
Γερμανία,
δημόσιο χρέος,
δημοψήφισμα,
εθνική επέτειος
Παρασκευή 27 Μαΐου 2011
Συμπεράσματα από την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία / Να γιατί μας λένε κοιμισμένους
Είδηση: Όπως ήταν αναμενόμενο, χωρίς αποτελέσματα ολοκληρώθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. "Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι είναι πρόθυμος να ενσωματώσει στο κυβερνητικό Σχέδιο μέρος από τις προτάσεις του Σχεδίου μας, χωρίς, όμως, το πιο σημαντικό, που είναι η μείωση των φορολογικών συντελεστών.
Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την Επανεκκίνηση της Οικονομίας. Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του Μνημονίου. Με έμφαση το ξαναλέω: στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή. Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον… αν πειστεί η Τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα!" δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου, πως οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο και τώρα εμφανίζεται "σαν να ανέλαβε χθες" και "νίπτει τας χείρας του". Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν ζητάει συναίνεση από την κοινωνία ή την Αριστερά, αλλά από τα δεξιά του, προκειμένου να συνεχίσει την "άδικη, καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου". Τόνισε ότι "η συναίνεση δεν εκβιάζεται". Η γ.γ. του ΚΚΕ μίλησε για χρεοκοπία διαρκείας, ανεξάρτητα από το αν η χώρα βγει από την κρίση και μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Μιλώντας για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τόνισε πως διαφώνησε «100% με τη συνευθύνη που θέλει ο πρωθυπουργός». Τέλος ο κύριος Καρατζαφέρης, εμφανώς απογοητευμένος που τελικά η συμμετοχή του στην κυβέρνηση δεν ευοδόθηκε μίλησε για κάποιους που "δεν κατανόησαν την ανάγκη συννενόησης".
Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης δεν έγινε δεκτό θετικά. Με γραπτή δήλωση-τελεσίγραφο ο επίτροπος Ολι Ρεν εξέφρασε τη λύπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αδυναμία συναίνεσης μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα σχετικά με την οικονομική προσαρμογή και ζητάει «Να βρεθεί σύντομα συμφωνία. Διότι ο χρόνος εξαντλείται». Με πρωτοφανές ύφος και τόνο, ο κοινοτικός επίτροπος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας για στήριξη στο κοινό πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν η διακομματική συναίνεση «είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση και να υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος».
Σχόλιο: Θα ήταν αδιανόητο να γίνει οποιαδήποτε συνεννόηση χωρίς τη διάθεση διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση. Αυτό ήταν εξαρχής ξεκάθαρο και η εμμονή σ' αυτήν τη συνεδρίαση φάνηκε καθαρά ότι έγινε για θεατρικούς λόγους: Για να δειχθεί ότι η κυβέρνηση (αφού έφτασε την κατάσταση στο χείλος του γκρεμού με τη βλακωδώς υποχωρητική διάθεσή της) είχε διάθεση "συνομιλίας" με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Μας προκαλεί πάντως τεράστια απορία το πως άνθρωποι που έχουν θεσμικό ρόλο (όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Επίτροπός μας στην Ε.Ε.), αμέλησαν ότι ανεξάρτητα σε ποιο χώρο ανήκουν ιδεολογικά, έχουν θεσμικό ρόλο και επομένως πρέπει να λειτουργούν με βάση το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό τους συμφέρον, και σύρθηκαν σ' ένα παιχνίδι κινδυνολογίας και κατοστροφολογίας, προσπαθώντας να παρασύρουν και τους υπόλοιπους πολιτικούς παράγοντες του τόπου. Φάνηκαν και οι δυο τους κατώτεροι των περιστάσεων δυστυχώς.
Η συνεδρίαση απέτυχε για ένα βασικό λόγο: Η κυβέρνηση δε θέλει να παλέψει για διαπραγματεύσεις. Αν είχε τη διάθεση, θα είχε μαζί της την ΝΔ, της οποίας οι προτάσεις εξάλλου δε διαφέρουν σημαντικά από τα όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (δείτε το εδώ) καθώς και στα όσα ζητώνται από τους Ευρωπαίους για χορήγηση καινούργιου δανείου (λεπτομέρειες εδώ): Η μόνη διαφοροποιήση είναι η μη λήψη καινούργιων φορολογικών και μισθολογικών μέτρων την οποία απαιτούσε η ΝΔ για να συναινέσει. Ο γνήσιος διάδοχος του κατοχικού Πρωθυπουργού Τσολάκογλου, Γιώργος Παπανδρέου όμως δεν ήταν διαθετιμένος να προβεί σε διαπραγματεύσεις (για πράγματα που αν μη τι άλλο πέτυχαν οι συνάδελφοί του της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας όπως φαίνεται εδώ και εδώ) και έτσι το παιχνίδι της σύμπλευσης χάθηκε οριστικά, αφού ο μόνος πρόθυμος έμεινε να είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης (ο οποίος Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή είναι υπέρ του Μνημονίου ενώ Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο κατά). Αν είχε δώσει αυτήν την υπόσχεση (δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις για επαναφορά δικαιωμάτων σε βάθος χρόνου και ηπιότερων αλλαγών συνολικά), θα είχε εξασφαλίσει την σύμπραξη της ΝΔ και ίσως μια ελαφρά μεταστροφή του ελληνικού λαού, ο οποίος παρά την καθημερινή πλύση εγκεφάλου αντιδρά στα αποφασιζόμενα. Στα όσα όμως εμμένει η κυβέρνηση για απολύσεις, φοροεπιδρομές, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και γενικό ξεπούλημα δεν ήταν δυνατό να υπάρξει συμφωνία.
Δεν είναι πάντως μόνο η κοινή γνώμη που βλέπει το αδιέξοδο των μέτρων. Είναι και το ίδια η κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ που βλέπει ότι γι' άλλα ψηφίστηκε το κίνημα και άλλα έκανε στην πράξη, με τρόπο "περίεργο" και "αλαζονικό". Η διαφορά βέβαια είναι μία: Οι κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ (όπως αυτή της Θεσσαλονίκης που έβγαλε ευθεία ανακοίνωση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις ή η ΠΑΣΚΕ/ΟΤΑ που έθεσεν "εαυτόν" εκτός κόμματος) έχουν επαφή με την ελληνική κοινωνία ενώ η κυβέρνηση όχι.
Τέλος, η στάση του Ολι Ρεν δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη: Εδώ και μέρες η πολιτική ηγεσία της χώρας δέχεται απίστευτες πιέσεις για να συναινέσει (θυμηθείτε λεπτομέρειες εδώ) και ο λόγος είναι απλός: Πρέπει να καλυφθούν συνταγματικά τα μέτρα (αφού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εκπέσουν χωρίς να έχουν ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής) και να "ηρεμήσει" ο λαός, ο οποίος στα μάτια τους φαίνεται πλέον ανεξέλεγκτος (θυμηθείτε τις σχεδόν καθημερινές συγκεντρώσεις στην Πλατεία Συντάγματος), αφού έχει αγανακτήσει από το ξεπούλημα και τη "φορο-ληστεία" που γίνεται εις βάρος του τους τελευταίους 13 μήνες...
Πηγές ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Πρώτο Θέμα"
Τους άλλους δρόμους αντί του Μνημονίου μπορείτε να τους δείτε εδώ.
Παρακάτω παραθέτουμε ένα άρθρο του Διονύση Ελευθεράτου με τίτλο: "Να γιατί μας λένε κοιμισμένους..."
"«Εμείς δεν είμαστε Ελληνες», φώναζαν πολλοί Γάλλοι, τότε που έβγαιναν κατά εκατομμύρια στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό. «Ησυχία, θα ξυπνήσουν οι Ελληνες», σάρκαζαν προσφάτως οι Ισπανοί. Είδατε; Εδώ μας ξεβρακώνουν μπας και βρούμε κάποτε «την εμπιστοσύνη των αγορών» και στο μεταξύ χάνουμε και την εκτίμηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών!
Οπως φαίνεται, οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν πλέον την ελληνική κοινωνία παράδειγμα προς αποφυγήν, βασίλειο παθητικότητας. Στα μάτια τους είμαστε καρπαζοεισπράκτορες που δεν βρίσκουν την τόλμη –ή τους τρόπους– να πουν ένα ηχηρό «όχι» στους μαινόμενους εντολοδόχους εισπράκτορες που αποκαλούνται «ελληνική κυβέρνηση».
Εχουν δίκιο που μας βλέπουν έτσι; Απόλυτο –και παρακαλώ ξεχάστε εκείνο τα αυτάρεσκο «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε» του Σαββόπουλου. Στη χώρα στην οποία ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα «γδέρνεται», αλλά τον παρηγορεί η χαιρεκακία για το «γδάρσιμο» του γείτονα δημόσιου υπάλληλου των 1.400 ευρώ, περισσότερο ταιριάζουν... άλλες εκφράσεις. Στον νου μου έρχεται εκείνη που αρχίζει με τη λέξη μαγκιά, συνεχίζει με μια δύσοσμη σωματική λειτουργία και τέλος μετρά έναν πρωκτό σε διαστάσεις φινιστρινιού...
Τι ξέρουν οι Ευρωπαίοι και μας θεωρούν κάκιστο «προηγούμενο»; Σίγουρα δεν γνωρίζουν όλα τα ψέματα με τα οποία έχουμε βομβαρδιστεί. Εικάζω, μάλιστα, πως αν είχαν υπόψη τους τον συνδυασμό των αμέτρητων παραμυθιών με τις λίγες διακριτικές ομολογίες των «ηγετών μας», θα μας οίκτιραν ακόμα περισσότερο. Σκεφθείτε ένα Γάλλο να μαθαίνει ότι από τα χείλη της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, ξέφυγε μια φράση: «Η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα είναι στο 26%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 6%». Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν ο Γάλλος είναι «καλά, κάθονται ακόμα οι Ελληνες κι ακούν την κυβέρνησή τους; Κι αν δεν ακούν, ακόμα... κάθονται;».
Τι ξέρουν λοιπόν Ισπανοί, Γάλλοι κι άλλοι; Ξέρουν πως σε καμία άλλη (πλην Ελλάδας) δυτική χώρα δεν εφαρμόστηκε τόσο ισοπεδωτικό και βάναυσο πρόγραμμα λιτότητας, διότι απλούστατα πουθενά αλλού οι κυβερνώντες δεν αποδείχθηκαν τόσο άβουλοι «yesmen». Κι ας μην πει κανείς πως «εδώ η κατάσταση ήταν εξαρχής χειρότερη» κι άλλα ανυπόστατα. Στο καλημέρα της κρίσης η Πορτογαλία εμφάνιζε σε αδρές γραμμές τους ίδιους δημοσιονομικούς δείκτες με τους δικούς μας, αλλά είχε το μισό (!) ΑΕΠ σε σχέση με το ελληνικό –χώρα με τον ίδιο πληθυσμό.
Τι ήταν αυτό που έβαλε κάποιο «χαλινάρι» στα όσα υπέστησαν μέχρι τώρα οι Πορτογάλοι; Μήπως καμία «συναίνεση», όπως ουρλιάζουν εδώ τα «παπαγαλάκια»; Το αντίθετο: το «χαλινάρι» το έβαλε η (σχετική, έστω) απείθεια της πλειονότητας του πολιτικού κόσμου, τα «βότσαλα που έπεσαν στη λίμνη», η ίδια η αναταραχή που οδήγησε στη... νυχτιάτικη πτώση της κυβέρνησης Σόκρατες. Οι διεθνείς τοκογλύφοι αξιώνουν ολοένα και περισσότερα όταν ακούν μόνο «ναι». Στα «όχι» αναδιπλώνονται.
Οι Ισλανδοί αρνήθηκαν δύο φορές σε δημοψήφισμα να πληρώσουν οι ίδιοι τα 5,6 δισ. δολάρια (σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας), δηλαδή το ποσό που άρπαξαν τραπεζίτες τους από Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες. Την εποχή της υπακοής στο ΔΝΤ και τις αγορές (2009) το ισλανδικό ΑΕΠ έπεσε κατά 7%, ο πληθωρισμός έφθασε 19%, η κορόνα υποτιμήθηκε μέχρι 58%. Επειτα από το πρώτο κιόλας «όχι» ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,8%, η κορόνα πλησιάζει στα επίπεδα που είχε πριν από την κρίση, το ΑΕΠ πήρε την «πάνω βόλτα» και τα CDS μειώθηκαν κατά 80%!
Γιατί δύο δημοψηφίσματα; Διότι ισάριθμες φορές ο Ισλανδός πρόεδρος Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον πρόβαλε βέτο στα κυβερνητικά σχέδια που ουσιαστικά φόρτωναν στην κοινωνία τις αμαρτίες των Ισλανδών τραπεζιτών. Τι ρωτήσατε; Αν ο Γκρίμσον είναι κανένας βόρειος... Ούγκο Τσάβες; Δεξιός είναι ο άνθρωπος. Και προφανώς, σύμφωνα με τη «λογική» του ΓΑΠ, ο Γκρίμσον είναι... «σπιθαμιαίος» ηγέτης. Ο ΓΑΠ πάλι, που φτιάχνει την Ελλάδα των σπιθαμιαίων μισθών, σπιθαμιαίων συντάξεων, σπιθαμιαίων κοινωνικών δαπανών και σπιθαμιαίων παραγωγικών προοπτικών, είναι... πολιτικός γίγαντας. Εχουμε πρωθυπουργό «ΑΑ». Αδίστακτος και Αβερελ –μαζί. Κι όσο τον έχουμε, ας μη λέμε σε κανέναν Ευρωπαίο πως ξυπνήσαμε!"
Επισημάναμε ότι, χωρίς μείωση των φόρων, όλο το υπόλοιπο χάνει σε αποτελεσματικότητα και δεν πετυχαίνει την Επανεκκίνηση της Οικονομίας. Προτείναμε την πιο ισχυρή βάση για συναίνεση: τη συναίνεση για επαναδιαπράγματευση των όρων του Μνημονίου. Με έμφαση το ξαναλέω: στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και τα υπόλοιπα μέτρα τόνωσης της οικονομίας. Σε συνδυασμό πάντα με τη μείωση της σπατάλης και τις αποκρατικοποιήσεις.
Η κυβέρνηση, δυστυχώς, δεν έχει διάθεση για συναίνεση σε επαναδιαπραγμάτευση. Άλλωστε, δεν είχε διαπραγματευθεί το Μνημόνιο ούτε στην αρχή. Ο κ. Παπανδρέου, μας είπε ότι συζητάει το φορολογικό, μόνον… αν πειστεί η Τρόικα! Του απάντησα ότι πρέπει να συμφωνήσουμε μεταξύ μας πρώτα. Κι ύστερα να πάμε να διαπραγματευθούμε με την Τρόικα!" δήλωσε ο Πρόεδρος της ΝΔ. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου, πως οδήγησε τη χώρα στο Μνημόνιο και τώρα εμφανίζεται "σαν να ανέλαβε χθες" και "νίπτει τας χείρας του". Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός δεν ζητάει συναίνεση από την κοινωνία ή την Αριστερά, αλλά από τα δεξιά του, προκειμένου να συνεχίσει την "άδικη, καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική του Μνημονίου". Τόνισε ότι "η συναίνεση δεν εκβιάζεται". Η γ.γ. του ΚΚΕ μίλησε για χρεοκοπία διαρκείας, ανεξάρτητα από το αν η χώρα βγει από την κρίση και μπει σε τροχιά ανάπτυξης. Μιλώντας για το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, τόνισε πως διαφώνησε «100% με τη συνευθύνη που θέλει ο πρωθυπουργός». Τέλος ο κύριος Καρατζαφέρης, εμφανώς απογοητευμένος που τελικά η συμμετοχή του στην κυβέρνηση δεν ευοδόθηκε μίλησε για κάποιους που "δεν κατανόησαν την ανάγκη συννενόησης".
Το αποτέλεσμα της συνεδρίασης δεν έγινε δεκτό θετικά. Με γραπτή δήλωση-τελεσίγραφο ο επίτροπος Ολι Ρεν εξέφρασε τη λύπη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αδυναμία συναίνεσης μεταξύ των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων στην Ελλάδα σχετικά με την οικονομική προσαρμογή και ζητάει «Να βρεθεί σύντομα συμφωνία. Διότι ο χρόνος εξαντλείται». Με πρωτοφανές ύφος και τόνο, ο κοινοτικός επίτροπος υπογραμμίζει ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την επίτευξη διακομματικής συμφωνίας για στήριξη στο κοινό πρόγραμμα ΕΕ-ΔΝΤ. Σύμφωνα με τον Ολι Ρεν η διακομματική συναίνεση «είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας όλα τα ελληνικά πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, να υιοθετήσουν εποικοδομητική στάση και να υποστηρίξουν την εφαρμογή του προγράμματος».
Σχόλιο: Θα ήταν αδιανόητο να γίνει οποιαδήποτε συνεννόηση χωρίς τη διάθεση διαπραγμάτευσης από την κυβέρνηση. Αυτό ήταν εξαρχής ξεκάθαρο και η εμμονή σ' αυτήν τη συνεδρίαση φάνηκε καθαρά ότι έγινε για θεατρικούς λόγους: Για να δειχθεί ότι η κυβέρνηση (αφού έφτασε την κατάσταση στο χείλος του γκρεμού με τη βλακωδώς υποχωρητική διάθεσή της) είχε διάθεση "συνομιλίας" με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις.
Μας προκαλεί πάντως τεράστια απορία το πως άνθρωποι που έχουν θεσμικό ρόλο (όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η Επίτροπός μας στην Ε.Ε.), αμέλησαν ότι ανεξάρτητα σε ποιο χώρο ανήκουν ιδεολογικά, έχουν θεσμικό ρόλο και επομένως πρέπει να λειτουργούν με βάση το συμφέρον της χώρας και όχι το κομματικό τους συμφέρον, και σύρθηκαν σ' ένα παιχνίδι κινδυνολογίας και κατοστροφολογίας, προσπαθώντας να παρασύρουν και τους υπόλοιπους πολιτικούς παράγοντες του τόπου. Φάνηκαν και οι δυο τους κατώτεροι των περιστάσεων δυστυχώς.
Η συνεδρίαση απέτυχε για ένα βασικό λόγο: Η κυβέρνηση δε θέλει να παλέψει για διαπραγματεύσεις. Αν είχε τη διάθεση, θα είχε μαζί της την ΝΔ, της οποίας οι προτάσεις εξάλλου δε διαφέρουν σημαντικά από τα όσα περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (δείτε το εδώ) καθώς και στα όσα ζητώνται από τους Ευρωπαίους για χορήγηση καινούργιου δανείου (λεπτομέρειες εδώ): Η μόνη διαφοροποιήση είναι η μη λήψη καινούργιων φορολογικών και μισθολογικών μέτρων την οποία απαιτούσε η ΝΔ για να συναινέσει. Ο γνήσιος διάδοχος του κατοχικού Πρωθυπουργού Τσολάκογλου, Γιώργος Παπανδρέου όμως δεν ήταν διαθετιμένος να προβεί σε διαπραγματεύσεις (για πράγματα που αν μη τι άλλο πέτυχαν οι συνάδελφοί του της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας όπως φαίνεται εδώ και εδώ) και έτσι το παιχνίδι της σύμπλευσης χάθηκε οριστικά, αφού ο μόνος πρόθυμος έμεινε να είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης (ο οποίος Δευτέρα, Τετάρτη, Παρασκευή είναι υπέρ του Μνημονίου ενώ Τρίτη, Πέμπτη, Σάββατο κατά). Αν είχε δώσει αυτήν την υπόσχεση (δίνοντας παράλληλα υποσχέσεις για επαναφορά δικαιωμάτων σε βάθος χρόνου και ηπιότερων αλλαγών συνολικά), θα είχε εξασφαλίσει την σύμπραξη της ΝΔ και ίσως μια ελαφρά μεταστροφή του ελληνικού λαού, ο οποίος παρά την καθημερινή πλύση εγκεφάλου αντιδρά στα αποφασιζόμενα. Στα όσα όμως εμμένει η κυβέρνηση για απολύσεις, φοροεπιδρομές, μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις και γενικό ξεπούλημα δεν ήταν δυνατό να υπάρξει συμφωνία.
Δεν είναι πάντως μόνο η κοινή γνώμη που βλέπει το αδιέξοδο των μέτρων. Είναι και το ίδια η κομματική βάση του ΠΑΣΟΚ που βλέπει ότι γι' άλλα ψηφίστηκε το κίνημα και άλλα έκανε στην πράξη, με τρόπο "περίεργο" και "αλαζονικό". Η διαφορά βέβαια είναι μία: Οι κομματικές οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ (όπως αυτή της Θεσσαλονίκης που έβγαλε ευθεία ανακοίνωση ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις ή η ΠΑΣΚΕ/ΟΤΑ που έθεσεν "εαυτόν" εκτός κόμματος) έχουν επαφή με την ελληνική κοινωνία ενώ η κυβέρνηση όχι.
Τέλος, η στάση του Ολι Ρεν δεν πρέπει να μας προκαλεί έκπληξη: Εδώ και μέρες η πολιτική ηγεσία της χώρας δέχεται απίστευτες πιέσεις για να συναινέσει (θυμηθείτε λεπτομέρειες εδώ) και ο λόγος είναι απλός: Πρέπει να καλυφθούν συνταγματικά τα μέτρα (αφού υπάρχει πάντα ο κίνδυνος να εκπέσουν χωρίς να έχουν ψηφιστεί από τα 2/3 της Βουλής) και να "ηρεμήσει" ο λαός, ο οποίος στα μάτια τους φαίνεται πλέον ανεξέλεγκτος (θυμηθείτε τις σχεδόν καθημερινές συγκεντρώσεις στην Πλατεία Συντάγματος), αφού έχει αγανακτήσει από το ξεπούλημα και τη "φορο-ληστεία" που γίνεται εις βάρος του τους τελευταίους 13 μήνες...
Πηγές ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Πρώτο Θέμα"
Τους άλλους δρόμους αντί του Μνημονίου μπορείτε να τους δείτε εδώ.
Παρακάτω παραθέτουμε ένα άρθρο του Διονύση Ελευθεράτου με τίτλο: "Να γιατί μας λένε κοιμισμένους..."
"«Εμείς δεν είμαστε Ελληνες», φώναζαν πολλοί Γάλλοι, τότε που έβγαιναν κατά εκατομμύρια στους δρόμους για το συνταξιοδοτικό. «Ησυχία, θα ξυπνήσουν οι Ελληνες», σάρκαζαν προσφάτως οι Ισπανοί. Είδατε; Εδώ μας ξεβρακώνουν μπας και βρούμε κάποτε «την εμπιστοσύνη των αγορών» και στο μεταξύ χάνουμε και την εκτίμηση των ευρωπαϊκών κοινωνιών!
Οπως φαίνεται, οι Ευρωπαίοι πολίτες θεωρούν πλέον την ελληνική κοινωνία παράδειγμα προς αποφυγήν, βασίλειο παθητικότητας. Στα μάτια τους είμαστε καρπαζοεισπράκτορες που δεν βρίσκουν την τόλμη –ή τους τρόπους– να πουν ένα ηχηρό «όχι» στους μαινόμενους εντολοδόχους εισπράκτορες που αποκαλούνται «ελληνική κυβέρνηση».
Εχουν δίκιο που μας βλέπουν έτσι; Απόλυτο –και παρακαλώ ξεχάστε εκείνο τα αυτάρεσκο «εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε-γέλασε» του Σαββόπουλου. Στη χώρα στην οποία ο εργαζόμενος του ιδιωτικού τομέα «γδέρνεται», αλλά τον παρηγορεί η χαιρεκακία για το «γδάρσιμο» του γείτονα δημόσιου υπάλληλου των 1.400 ευρώ, περισσότερο ταιριάζουν... άλλες εκφράσεις. Στον νου μου έρχεται εκείνη που αρχίζει με τη λέξη μαγκιά, συνεχίζει με μια δύσοσμη σωματική λειτουργία και τέλος μετρά έναν πρωκτό σε διαστάσεις φινιστρινιού...
Τι ξέρουν οι Ευρωπαίοι και μας θεωρούν κάκιστο «προηγούμενο»; Σίγουρα δεν γνωρίζουν όλα τα ψέματα με τα οποία έχουμε βομβαρδιστεί. Εικάζω, μάλιστα, πως αν είχαν υπόψη τους τον συνδυασμό των αμέτρητων παραμυθιών με τις λίγες διακριτικές ομολογίες των «ηγετών μας», θα μας οίκτιραν ακόμα περισσότερο. Σκεφθείτε ένα Γάλλο να μαθαίνει ότι από τα χείλη της υπουργού Εργασίας, Λούκας Κατσέλη, ξέφυγε μια φράση: «Η ανασφάλιστη εργασία στην Ελλάδα είναι στο 26%, όταν ο μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 6%». Το πρώτο πράγμα που θα σκεφτόταν ο Γάλλος είναι «καλά, κάθονται ακόμα οι Ελληνες κι ακούν την κυβέρνησή τους; Κι αν δεν ακούν, ακόμα... κάθονται;».
Τι ξέρουν λοιπόν Ισπανοί, Γάλλοι κι άλλοι; Ξέρουν πως σε καμία άλλη (πλην Ελλάδας) δυτική χώρα δεν εφαρμόστηκε τόσο ισοπεδωτικό και βάναυσο πρόγραμμα λιτότητας, διότι απλούστατα πουθενά αλλού οι κυβερνώντες δεν αποδείχθηκαν τόσο άβουλοι «yesmen». Κι ας μην πει κανείς πως «εδώ η κατάσταση ήταν εξαρχής χειρότερη» κι άλλα ανυπόστατα. Στο καλημέρα της κρίσης η Πορτογαλία εμφάνιζε σε αδρές γραμμές τους ίδιους δημοσιονομικούς δείκτες με τους δικούς μας, αλλά είχε το μισό (!) ΑΕΠ σε σχέση με το ελληνικό –χώρα με τον ίδιο πληθυσμό.
Τι ήταν αυτό που έβαλε κάποιο «χαλινάρι» στα όσα υπέστησαν μέχρι τώρα οι Πορτογάλοι; Μήπως καμία «συναίνεση», όπως ουρλιάζουν εδώ τα «παπαγαλάκια»; Το αντίθετο: το «χαλινάρι» το έβαλε η (σχετική, έστω) απείθεια της πλειονότητας του πολιτικού κόσμου, τα «βότσαλα που έπεσαν στη λίμνη», η ίδια η αναταραχή που οδήγησε στη... νυχτιάτικη πτώση της κυβέρνησης Σόκρατες. Οι διεθνείς τοκογλύφοι αξιώνουν ολοένα και περισσότερα όταν ακούν μόνο «ναι». Στα «όχι» αναδιπλώνονται.
Οι Ισλανδοί αρνήθηκαν δύο φορές σε δημοψήφισμα να πληρώσουν οι ίδιοι τα 5,6 δισ. δολάρια (σχεδόν το μισό ΑΕΠ της χώρας), δηλαδή το ποσό που άρπαξαν τραπεζίτες τους από Βρετανούς και Ολλανδούς καταθέτες. Την εποχή της υπακοής στο ΔΝΤ και τις αγορές (2009) το ισλανδικό ΑΕΠ έπεσε κατά 7%, ο πληθωρισμός έφθασε 19%, η κορόνα υποτιμήθηκε μέχρι 58%. Επειτα από το πρώτο κιόλας «όχι» ο πληθωρισμός έπεσε στο 1,8%, η κορόνα πλησιάζει στα επίπεδα που είχε πριν από την κρίση, το ΑΕΠ πήρε την «πάνω βόλτα» και τα CDS μειώθηκαν κατά 80%!
Γιατί δύο δημοψηφίσματα; Διότι ισάριθμες φορές ο Ισλανδός πρόεδρος Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον πρόβαλε βέτο στα κυβερνητικά σχέδια που ουσιαστικά φόρτωναν στην κοινωνία τις αμαρτίες των Ισλανδών τραπεζιτών. Τι ρωτήσατε; Αν ο Γκρίμσον είναι κανένας βόρειος... Ούγκο Τσάβες; Δεξιός είναι ο άνθρωπος. Και προφανώς, σύμφωνα με τη «λογική» του ΓΑΠ, ο Γκρίμσον είναι... «σπιθαμιαίος» ηγέτης. Ο ΓΑΠ πάλι, που φτιάχνει την Ελλάδα των σπιθαμιαίων μισθών, σπιθαμιαίων συντάξεων, σπιθαμιαίων κοινωνικών δαπανών και σπιθαμιαίων παραγωγικών προοπτικών, είναι... πολιτικός γίγαντας. Εχουμε πρωθυπουργό «ΑΑ». Αδίστακτος και Αβερελ –μαζί. Κι όσο τον έχουμε, ας μη λέμε σε κανέναν Ευρωπαίο πως ξυπνήσαμε!"
Ετικέτες
ΝΔ,
νέα μέτρα,
ΠΑΣΟΚ,
Πρόεδρος της Δημοκρατίας,
ΣΥΡΙΖΑ
Τετάρτη 25 Μαΐου 2011
Νέα μέτρα σε συντάξεις, εισφορές, ΛΑΦΚΑ, εφάπαξ / "Πουλάτε, πουλάτε, ξύλο που θα φάτε" από χιλιάδες συγκεντρωμένους στο Σύνταγμα / Δηλώσεις Δαμανάκη
Αναφερθήκαμε χθες στις αυξήσεις ορίων ηλικίας - ενώ σήμερα σας παρουσιάζουμε τα όσα αναμένονται να γίνουν πράξη τους επόμενους μήνες. Αυτά τα μέτρα υποτίθεται ότι είναι αποτέλεσμα της "δραματικής" κατάστασης της χώρας μας. Στην πραγματικότητα όμως, αν δείτε εδώ και εδώ (διαλέγοντας απλώς τυχαία μια από τις αναρτήσεις) θα δείτε ότι όλα αυτά τα μέτρα έχουν προαναγγελθεί, εδώ και αρκετό καιρό, πολλούς μήνες πριν και σε περιόδους που τα πράγματα "πήγαιναν καλά" και που η έξοδος στις αγορές ήταν "σίγουρη το 2012". Έτσι λοιπόν γίνεται εμφανές ότι όλα αυτά τα οποία ζούμε σήμερα ως "πρωτοφανή" στην πραγματικότητα είναι προαποφασισμένα. Κάποιοι συνέχισαν να σπρώχνουν την χώρα προς αυτήν την κατεύθυνση με σκοπό τον "εκβουλγαρισμό" των μισθών, συντάξεων, εργασιακών συνθηκών (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Δεν θα γράψουμε τα αυτονόητα, δηλ. ότι τα μέτρα είναι "άδικα" - θα πούμε απλώς ότι είναι και αντισυνταγματικά, δεδομένου ότι το κράτος δεν μπορεί να αυξάνει ή να εισάγει καινούργιες εισφορές (παρόμοιες μ' αυτές που έχουν χαρακτηριστεί "μη αποδεκτές" και έχουν εκπέσει στα δικαστήρια) περικόπτωντας συντάξεις χωρίς να κάνει ανάλογες μειώσεις και στις κρατήσεις. Κάποια στιγμή θα πρέπει και το ΣτΕ και ο Άρειος Πάγος να πάρουν θέση και ν'αποφασίσουν στις τόσες προσφυγές που έχουν γίνει...
Είδηση: Έκτακτη εισφορά στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, «κόψιμο» στα κοινωνικά επιδόματα, κλιμακωτή εισφορά σε ορισμένες επικουρικές συντάξεις και επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων περιλαμβάνονται στα μέτρα ύψους 1,23 δισ. ευρώ που προωθεί το υπουργείο Εργασίας. Στόχος είναι η συνολική εξοικονόμηση 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.
Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες και στοχεύουν εξίσου τις δαπάνες όσο και τα έσοδα. Ειδικότερα:
Αναμένεται να εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων, κυρίως του ΟΑΕΔ και την ενοποίηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Ακόμη 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποφέρει η επιβολή έκτακτης εισφοράς από 1ης Σεπτεμβρίου, στις κύριες συντάξεις, που είναι πάνω από 1.700 ευρώ και της ειδικής εισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν συνταξιούχοι κάτω από 60 ετών που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ και έχουν κάνει χρήση της εθελούσιας εξόδου. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις αναγκαστικής απόλυσης, αποστρατείας κ.λπ.
Προβλέπεται εξοικονόμηση 260 εκατ. ευρώ από την εντατικοποίηση των ενεργειών για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και των δαπανών υγείας και επιπλέον 100 εκατ. από δράσεις που θα αναληφθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η επέκταση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.
Κλιμακωτή εισφορά 3% έως 10% θα επιβληθεί και στις επικουρικές συντάξεις από 300 ευρώ και άνω.
Ως προς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2012 - 2015, το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την εξοικονόμηση επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ θα είναι από μείωση δαπανών και 3,1 δισ. από αύξηση εσόδων.
Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας, από το 26% στο 16% και ένα σημαντικό ποσό από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης των ασφαλιστικών Ταμείων.
Περί τα 800 εκατ. αναμένεται να εισπραχθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 0,3% στον ιδιωτικό τομέα και κατά 1% στο Δημόσιο.
Στον τομέα του περιορισμού των δαπανών, εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ αναμένεται από την μείωση των επικουρικών, 600 εκατ. από την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και 200 εκατ. από τη μείωση του εφάπαξ στα ελλειμματικά Ταμεία, που θα ξεκινήσει από το 2012.
Περί τα 600 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποδώσει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, ενώ το Υπουργείο Εργασίας ελπίζει στην εξοικονόμηση ακόμη 300 εκατ. από την αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής.
Τα νέα μέτρα μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας πλήττουν εκ νέου μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς επιβάλλουν νέες εισφορές, περιορίζουν τους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, μειώνουν τις υφιστάμενες και μελλοντικές συντάξεις.
Καθιερώνεται ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισφορά θα κυμαίνεται από 3% έως 10% αναλόγως με το ύψος της παρεχόμενης σύνταξης. Από το μέτρο αυτό το υπουργείο Εργασίας, προσδοκά έσοδα 100 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και 1013.
Αυξάνεται η ειδική εισφορά που ήδη καταβάλλουν οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη σύνταξη καταβάλουν εισφορά 5%, η οποία αναμένεται να ανέλθει σε 8% (αύξηση 60%). Σήμερα η εισφορά είναι κλιμακούμενη από 3% έως 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
Η εισφορά θα είναι υψηλότερη για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις και είναι κάτω των 60 ετών. Όταν δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί υποχρεωτικά, δηλαδή έκαναν χρήση εθελουσίας εξόδου.
Μείωση των επικουρικών συντάξεων για τα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Από το μέτρο αυτό θα επέλθει μείωση δαπανών της τάξεων των 500 εκατ. ευρώ έως το 2015. Η μείωση όλων των συντάξεων (χορηγούμενων και μελλοντικών) θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2011 (και όχι από τον Ιανουάριο του 2012, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί) και θα αφορούν τα ταμεία που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ σχεδιάζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των παροχών στο μέλλον, καθώς και ανατροπές στα εφάπαξ βοηθήματα. Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως τα ταμεία που θα αποδειχθεί οτι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα «προσαρμόσουν» τις επικουρικές συντάξεις «στα όρια των δυνατοτήτων τους». Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ταμεία τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσο προβλημα οικονομικής ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, ενώ - όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εργασίας - «αναλογιστικά κανένα ταμείο δεν θα έχει πλεόνασμα το 2060».
Αύξηση της εισφοράς υπέρ των ανέργων (ΟΑΕΔ) στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα εισφορά (εργοδότη και εργαζόμενου) είναι 4% και θα διαμορφωθεί στο 5%.
Καθιερώνεται εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων και στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με τα χρήματα αυτά θα στηρίζονται τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
Αλλαγές έρχονται και στα κοινωνικά επιδόματα τα οποία θα επαναπροσδιορισθούν έως το τέλος του έτους. Σε πολλά από αυτά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, εκτός από το επίδομα ανεργίας, το οποίο όμως θα δίδεται με αυστηρότερα κριτήρια. «Δεν είναι δυνατόν κάποιος να εργάζεται πέντε μήνες και να λαμβάνει επίδομα ανεργίας για τους υπόλοιπους επτά μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λ.Κατσέλη.
Τα μέτρα προβλέπουν αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία, ΕΚΑΣ). Ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για τα επιδόματα που χορηγούν τα ταμεία και η Πρόνοια (π.χ. πολυτεκνικά). Ενιαίος κανονισμός θα υπάρξει για τις παροχές επιδομάτων υγείας.
Από το «κούρεμα» των κοινωνικών παροχών, τη μείωση των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας, ΕΚΑΣ, των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, τις περικοπές στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις και τις μείωση των παροχών σε χρήμα για τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπονται μειώσεις δαπανών ύψους 2,787 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011 – 2015.
Η αύξηση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία (ύψους 2,114 δις. ευρώ για το διάστημα 2011 – 2015) στηρίζεται εν πολλοίς στην καταπολέμιση της ανασφάλιστης εργασίας από την οποία προσδοκούνται 357 εκατομμύρια ευρώ έσοδα έως το 2015 και η ένταξη στο σύστημα 480.000 ανασφάλιστων εργαζομένων. Ταυτοχρόνως αυξάνονται οι εισφορές υπερ ΟΓΑ, γίνεται έκτακτη εισφορά στις επικουρικές συντάξεις, ενώ προσδοκούνται 395 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Θα γίνει καταγραφή όλων των επιδομάτων, απογραφή των δικαιούχων και θα εφαρμοστούν κίνητρα και αντικίνητρα για την χορήγησή τους. Επίσης θα γίνει διασταύρωση στοιχείων των συνταξιούχων.
Όσο αφορά το εφάπαξ, με τη μέθοδο του ΛΑΦΚΑ θα περικοπεί το 30% του εφάπαξ στο Δημόσιο. Αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο, οπότε η πρώτη δόση θα φτάσει στο 10%. Στη συνέχεια, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της τρόικας, θα επιβληθεί περικοπή 10% για τα εφάπαξ που θα εκταμιευτούν μετά την 1η Ιανουαρίου 2012, μετά και την εκπόνηση της αναλογιστικής μελέτης για τα κρυφά (μελλοντικά) ελλείμματα του Ταμείου Πρόνοιας.
Τέλος, η τρόικα απαιτεί ένα επιπλέον «κούρεμα» κατά 10% από το 2013. Ετσι, από 50.000 ευρώ, που κυμαίνεται σήμερα -σε μέσα επίπεδα- το εφάπαξ, θα περιοριστεί στα 35.000 ευρώ, αν και όσοι έχουν λιγότερα από 30 έτη ασφάλισης (μητέρες με ανήλικο, τρίτεκνοι κ.ά.) θα λάβουν αποδοχές κάτω και από 25.000 ευρώ.
Το μέτρο αναμένεται να «πιάσει» και τους 40.000 συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι αναμένουν έως και 28 μήνες το εφάπαξ. Και όσους δηλαδή έχουν θεμελιώσει δικαίωμα εφάπαξ και μόνο λόγω οικονομικής αδυναμίας του Ταμείου δεν έχουν ικανοποιηθεί τα σχετικά αιτήματα.
Η εν λόγω ρύθμιση κινείται στο όριο της συνταγματικότητας, γι' αυτό η περικοπή στο εφάπαξ θα έχει τη μορφή παρακράτησης (εισφορά αλληλεγγύης) στα εκταμιευόμενα ποσά και όχι μείωσης των αποδοχών (νέος τρόπος υπολογισμού κ.ά.).
Είδηση 2η: Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κυριευμένοι από αγανάκτηση για τα νέα μέτρα και το Μνημόνιο πλημμύρισαν τις πλατείες πολλών ελληνικών πόλεων. Ακολουθώντας το παράδειγμα των Ισπανών «Ιndignados», νέοι, οικογενειάρχες και ηλικιωμένοι, χωρίς κομματικές ταμπέλες, πραγματοποιούν από το απόγευμα ειρηνικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, υψώνοντας τη δική τους φωνή απέναντι στη λεηλασία που επιχειρείται σε βάρος τους. Στην πλατεία Συντάγματος εκτιμάται ότι συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 55.000 πολίτες. Οι συγκεντρωμένοι φωνάζαν συνθήματα κατά των πολιτικών και των αποκρατικοποιήσεων ("Πουλάτε, πουλάτε. Ξύλο που θα φάτε"), ενώ έχουν υψώσει δύο πανό, ένα στα ισπανικά κι ένα στα ελληνικά. Ορισμένοι κρατούν πλακάτ που αναγράφουν: "Ξυπνήσαμε".
Ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε στη συγκέντρωση είναι ότι όλα τα καταστήματα γύρω από το Σύνταγμα παραμένουν ανοιχτά με τους καταστηματάρχες να δηλώνουν ότι είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται διαδήλωση και δεν αποφάσισαν να κατεβάσουν ρολά. Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν στην Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, τα Χανιά, τον Βόλο και την Λάρισα. Οι διαδηλώσεις οργανώθηκαν μέσω σελίδων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook και το Twitter και αποτελούν κινήσεις πολιτών, χωρίς κομματικές ταυτότητες.
Σχόλιο: Τι να πει κανείς; To σύνθημα του τίτλου τα λέει όλα. Ο κόσμος είναι αγανακτισμένος, ο Παπανδρέου μπορεί να απειλεί με εκλογές και δημοψηφίσματα (αν είναι ποτέ δυνατόν - λες και οι πολίτες τρέμουν μην χάσουν αυτόν και την κουστωδία του από κυβερνήτες) και να προσπαθεί να ξυπνήσει το θυμικό του λαού παρομοιάζοντας την εποχή με αυτήν προ της δικτατορίας (άρα αυτός ποιος είναι; ο Κόλλιας ή ο Παπαδόπουλος; ), βάζοντας ως κίνδυνο την "καταστροφή" αν δε ληφθούν τα μέτρα, αμελεί όμως ότι και οι δικτάτορες είχαν προβάλλει τον "κομμουνιστικό κίνδυνο", οδηγώντας την χώρα στην καταστροφή και την Κύπρο στα χέρια των Τούρκων, καθώς επίσης ότι και ο κόσμος έχει φτάσει στα όριά του...
Και κάτι τελευταίο... "Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Έχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες". Τάδε έφη η κυρία Δαμανάκη, πρώην αντιστασιακή, αργότερα επαγγελματικό στέλεχος του ΚΚΕ που προσχώρησε στον ΣΥΝ, έγινε πρόεδρος του, τον έριξε στα εκλογικά τάρταρα, παραιτήθηκε από την προεδρία του και πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις (και παρά την ρητή δέσμευση που είχε κάνει στους πρώην συντρόφους της ότι δεν θα πολιτευτεί άμεσα ξανά) προσχώρησε στο ΠΑΣΟΚ όπου έλαβε θέση βουλευτή Επικρατείας, για να καταλήξει να γίνει επίτροπος, χωρίς να ξέρει καλά-καλά να μιλήσει αγγλικά. Και φτάσαμε σήμερα, εκείνη που έψεγε όσους δεν είχαν αυτοκίνητα από κομμουνιστικές χώρες, να θεωρεί ως μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό επίτευγμα της είσοδο της χώρας στο Ευρώ και όχι τα δεκάδες άλλα μικρά ή μεγάλα έγιναν πριν από αυτό (π.χ. η εθνική συμφιλίωση κατά την οποία σταμάτησε ο διωγμός μιας μεγάλης μερίδας του ελληνικού λαού), δείχνοντας ηθελημένη ιστορική άγνοια. Βέβαια η κυρία Δαμανάκη, έχει την αρρώστια των πρώην κομμουνιστών που σε κάποια φάση της ζωής τους έγιναν "δεξιοί": Αυτοί γίνονταν οι σκληρότεροι κυνηγοί και πολέμιοι των πρώην συντρόφων τους. Έτσι κι εκείνη, από υπερασπίστρια των λαϊκών αγώνων και κατακτήσεων και "ανένδοτη" κατήντησε "τιμωρός και τιμητής". Αλλά βέβαια θα πρέπει να θυμάται ότι "τα στερνά τιμούν τα πρώτα".
Πηγές ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Βήμα"
Ετικέτες
ανεργία,
απεργία-διαδήλωση,
ασφαλιστικό,
ΛΑΦΚΑ,
συντάξεις
Τρίτη 24 Μαΐου 2011
Νέα αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και συνενώσεις ταμείων / Μόνο πάρκο και αεροδρόμιο το Ελληνικό!
Είδηση: Νέο ασφαλιστικό απαιτεί η τρόικα. «Ολοι στα 65» επιμένει το Βερολίνο, για τα όρια συνταξιοδότησης, και ζητά την ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, δεχόμενο ως «μέγιστο αριθμό» τα τρία! Επιπλέον, θέτει θέμα κατάργησης των κοινωνικών πόρων και των εισφορών υπέρ τρίτων που επιβαρύνουν την αγορά και δραστικής περικοπής των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ. Ακόμη, ζητά από την κυβέρνηση να κλείσει «επιτέλους» το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών.
Και όλα αυτά ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για να εμφανιστεί η Α. Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ και να ζητήσει από τους βουλευτές της και τους Γερμανούς πολίτες να εγκρίνουν νέα δάνεια για την Ελλάδα. Πέραν του ασφαλιστικού, σκληρά είναι και τα μέτρα που ζητούνται στην αγορά εργασίας. Θέλουν απελευθέρωση των απολύσεων σε κλάδους με ζημίες, μείωση των αποζημιώσεων, απελευθέρωση του ωραρίου, ευελιξία στην εφαρμογή του με διευθυντικό δικαίωμα και απόλυτη απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών.
Τεράστιες είναι οι απαιτήσεις για το δημόσιο: μείωση των μισθών, εξάλειψη των επιδομάτων, αύξηση των ωρών εργασίας, απολύσεις συμβασιούχων και εργαζομένων αορίστου χρόνου, κατάργηση οργανισμών, εκτεταμένο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και εκχώρηση δημόσιας εξουσίας σε ιδιώτες για τον περιορισμό του μεγέθους, του κόστους και του ρόλου του κράτους στη λειτουργία της αγοράς.
Ατελείωτη είναι και η λίστα των αποκρατικοποιήσεων που έχουν ετοιμάσει. Ξεκινούν από το υπόλοιπο ποσοστό του δημοσίου στον ΟΤΕ, συνεχίζουν με τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, θέτουν θέμα πώλησης συχνοτήτων, συμβάσεων παραχώρησης για την περιουσία της ΚΕΔ, του ΕΟΤ και τις παραλίες, «ενοικίαση» αεροδρομίων, λιμανιών και εθνικών οδών και προτείνουν τη δημοπράτηση νέων έργων μονάχα με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης.
Οι ριζικές αλλαγές στα όρια ηλικίας που απαιτεί το Βερολίνο, θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταβολή σύνταξης μόνο με τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας, καθώς με τον τελευταίο νόμο επιτρέπεται η συνταξιοδότηση και στα 60 για όσους σταδιακά φτάσουν τα 40 χρόνια δουλειάς.
Μεγάλοι χαμένοι θα βγουν οι ασφαλισμένοι από το 1983 έως και το 1992, οι οποίοι απειλούνται με νέα αύξηση του ορίου ηλικίας έναν μόλις χρόνο μετά την τελευταία μεταρρύθμιση. Οι πλέον αδικημένοι είναι όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας σε ηλικία 18 ετών και οι οποίοι κινδυνεύουν να χρειαστούν 47 έτη δουλειάς για να πάρουν σύνταξη! Παράλληλα ζητείται η δημιουργία τριών μόλις Ταμείων, εξέλιξη που θα φέρει νέο γύρο ενοποιήσεων στο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πέντε ταμεία κύριας ασφάλισης, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ (επιστήμονες) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Σε περίπτωση που περάσει μία τέτοια ρύθμιση θα δημιουργηθούν μόνο τρεις ασφαλιστικοί φορείς: για τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Αυτό σε δεύτερη φάση θα ανοίξει τον δρόμο και για ενοποιήσεις στις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι. Στο μεταξύ, «βόμβα» στα οικονομικά των Ταμείων θα βάλει τυχόν κατάργηση των κοινωνικών πόρων. Μία τέτοια εξέλιξη θα μειώσει ακόμα περισσότερο τα έσοδα, που είναι ήδη περιορισμένα λόγω κρίσης.
Σχόλιο: Από το προηγούμενο ασφαλιστικό (το οποίο έχει ήδη "ρυθμιστεί" μια φορά όπως μπορείτε να δείτε εδώ) είχε διαφανεί ότι θα υπάρξει και συνέχεια, ενώ και οι πρόσφατες εξελίξεις έδειχναν προς αυτήν την κατεύθυνση: Θυμηθείτε τις αντιδράσεις της τρόικας για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, τη "συμφωνία" που επιτεύχθηκε πρόσφατα για το "Σύμφωνο του Ευρώ", τις δηλώσεις Μέρκελ για τους "τεμπέληδες Έλληνες" (το οποίο το αντικρούουμε εδώ).
Ποια είναι η αλήθεια; Το ασφαλιστικό μας αντέχει; Μπορεί ν' ανταπεξέλθει στις μελλοντικές υποχρεώσεις του; Η αλήθεια είναι ότι στην ισχύουσα κρίση αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, άνευ κρατικής χρηματοδότησης την οποία είναι υποχρεωμένη να παράσχει το κράτος, το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος μπαταχτσής όλων. Κάθε καινούργιο μέτρο που επιβαρύνει την τσέπη του εργαζομένου, που αυξάνει την ανεργία είναι ένα χτύπημα σ' αυτά (και τα έσοδα τους, όπως περιγράφεται εδώ). Όταν παράλληλα δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής (όπως συμβαίνει και για τη φοροδιαφυγή βέβαια), τα πράγματα είναι απολύτως δυσοίωνα για το μέλλον. Οι μελέτες (τις οποίες περιμένει πως και πως η κυβέρνηση) θα πουν βεβαίως αυτά που θέλει η κυβέρνηση να ακούσει.
Για τις συνενώσεις των ταμείων, έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν: Εκποιώντας περιουσία και λεηλατώντας αποθεματικά (όπως συμβαίνει τώρα) μειώνεις μελλοντικά έσοδα και μειώνεις τη δυνατότητα βιωσιμότητας τους, συνενώνοντας υγιή και "άρρωστα" ταμεία καταστρέφεις και τα υγιή κομμάτια, περιορίζοντας τις παροχές συνεχώς οδηγείς τους ασφαλισμένους σε επιπλέον έξοδα και στα χέρια της ιδιωτικής ασφάλισης (η οποία για όσους έχουν έρθει στην ανάγκη ξέρουν ότι κάθε άλλο παρά "φροντίζει" τους ασφαλισμένους της - δείτε τα παραδείγματα της Ασπίς Πρόνοιας), ενώ παράλληλα είναι άδικη για όλους όσους ασφαλίστηκαν και πλήρωσαν/πληρώνουν υπέρογκα ποσά για το βαλάντιο τους, με συγκεκριμένες προοπτικές (σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ, ιατροφαρμακευτική κάλυψη). Δεν χρειάζεται να είσαι νομικός για να καταλάβεις ότι όταν μπαίνεις σ' ένα συμβόλαιο με κάποιον οργανισμό (και η ασφαλιστική κάλυψη είναι συμβόλαιο) η μη τήρηση των όρων του συμβολαίου σου δίνει δικαιώματα προσφυγής στα δικαστήρια, ενώ κανένας από τους δύο συμβαλλόμενους δεν έχει το δικαίωμα ν' αλλάζει όρους κατά το δοκούν χωρίς τη έγγραφη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Και αυτό ισχύει και για το ίδιο το κράτος. Εμείς δεν ξέρουμε αν σας ρώτησε κάποιος, αλλά εμάς δεν μας ρώτησε κανείς για να κάνει τέτοιες αλλαγές...
Αυτά βέβαια τα γνωρίζει και το ίδιο το κράτος (το ελεγκτικό συμβούλιο έχει εκφράσει αντιρρήσεις ήδη για το προηγούμενο ασφαλιστικό) και γι' αυτό εξάλλου καθυστερεί με όποιο τρόπο μπορεί τις αποφάσεις για τις προσφυγές που έχουν ήδη γίνει. Το πόσο θα κρατήσει η παράταση ουδείς γνωρίζει.
Διαβάστε εδώ τα όσα έχουν γράψει για το ασφαλιστικό και για το πως οι αλλαγές επιβαρύνουν τη βιωσιμότητά του, και εδώ τις εμπεριστατωμένες απόψεις του ΤΕΕ, για τις συνενώσεις των ταμείων.
Είδηση 2η: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να... φιλετάρει το Ελληνικό παρά τη γνωμοδότηση του ΣτΕ που θεωρεί ότι στην έκταση των 5.500 στρεμμάτων μπορεί να χωροθετηθεί μόνον μητροπολιτικό πάρκο και εγκαταστάσεις αεροδρομίου, για το οποίο μάλιστα αναφέρει ότι δεν καταργήθηκε, αλλά απλώς έπαψε να λειτουργεί! Το συνταγματικό δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι με βάση τη σύμβαση του 1995 «ο χώρος του αερολιμένα προορίζεται κυρίως για τη δημιουργία μητροπολιτικής ζώνης πρασίνου», προβλέπει όμως να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του Ελληνικού, πιθανότατα ως «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος».
Με την υπ' αριθμ. 1938/2010 απόφαση του Δ' τμήματος του ΣτΕ, ακυρώθηκε ως εσφαλμένη η απόφαση του Φεβρουαρίου του 2008 του τότε υπουργού Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία καταργήθηκε και τυπικά ο Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών, που είχε πάψει να λειτουργεί στο Ελληνικό από τον Μάρτιο του 2001 οπότε εγκαινιάστηκε το «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα. Η επίμαχη υπουργική απόφαση, που φέρει την υπογραφή του Κωστή Χατζηδάκη, χαρακτηρίζεται παράνομη από το δικαστήριο, το οποίο καλεί τη διοίκηση να την ακυρώσει.
Είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση του 2002, με την οποία το Ελληνικό είχε καταργηθεί αλλά μόνον «κατά το μέρος που αφορά στην εξυπηρέτηση πτήσεων Γενικής Αεροπορίας». Είχαν μάλιστα διατυπωθεί διαμαρτυρίες κατοίκων των δήμων Γλυφάδας, Αλίμου και Ελληνικού που ώς τότε όφειλαν να πάρουν έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για να μην εμποδίζουν οι νέες οικοδομές τις πτήσεις των αεροπλάνων, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις είχαν πάψει από χρόνια να λειτουργούν.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, που μπαίνει στην ουσία του θέματος και ακυρώνει τα σχέδια της κυβέρνησης για «τσιμεντοποίηση» του Ελληνικού:
* Επικαλείται το άρθρο 9.3 της σύμβασης του 1995 (νόμος 2330/1995) για το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, που ορίζει ότι για λόγους εμπορικής ανταγωνιστικότητας το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να κλείσει τις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, σημειώνοντας όμως ότι αφορά τη «χρήση αεροσκαφών σταθερών πτερυγίων». Το δικαστήριο κατ' αρχή παρατηρεί ότι δεν αποκλείεται η χρήση των εγκαταστάσεων για άλλου τύπου αεροσκάφη.
* Τονίζει ότι η ίδια σύμβαση «δεν επέβαλε ως υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου την κατάργηση του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών ως αεροπορικής εγκαταστάσεως».
* Επισημαίνει μάλιστα ότι το ίδιο άρθρο της σύμβασης αποδέχεται την πιθανότητα να ανοίξει και πάλι ο αερολιμένας και μάλιστα για αεροσκάφη σταθερών πτερύγων «μετά την εκπνοή της συμβατικής περιόδου, η οποία στο άρθρο 4 της συμβάσεως έχει οριστεί τριακονταετής, με δυνατότητα παρατάσεως».
* Υπενθυμίζει ότι με βάση το νόμο του 2003 σε τμήμα του παλιού αεροδρομίου έχουν χωροθετηθεί ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες κατασκευάστηκαν σε τμήμα του διαδρόμου προσγείωσης. Επιβεβαίωνει ωστόσο ότι «το εναπομείναν μήκος του διαδρόμου επαρκεί γιά προσγείωση-απογείωση ορισμένου τύπου αεροσκαφών» και δεν είναι «τεχνικώς αδύνατη η λειτουργία του αεροδρομίου στο χώρο του αερολιμένα του Ελληνικού».
* Διευκρινίζεται μάλιστα ότι η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου είναι συμβατή με τη λειτουργία του αεροδρομίου για ορισμένου τύπου αεροσκάφη.
Σχόλιο: Νέο επεισόδιο στο πολύκροτο σήριαλ της "αξιοποίησης" του Ελληνικού. Ας θυμηθούμε την περίφημη αναγγελία του Κ. Σημίτη για δημιουργία του "μεγαλύτερου μητροπολικού πάρκου στον κόσμο", που "φαγώθηκε" ύστερα για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων και το οποίο αργότερα το υποσχέθηκε εν μέσω κρίσης ο πρωθυπουργεύων κ. Παπανδρέου στους "επενδυτές" απ' το Κατάρ, για να πάρει την υπόσχεση πίσω μετά από πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας (δείτε εδώ αναλυτικά), που θέλουν λεόντιο μερίδα στο ξεπούλημα που ετοιμάζεται (για το οποίο έχουμε γράψει εδώ λεπτομερώς).
Όπως και να έχει όμως, η απόφαση του ΣτΕ υποχρεώνει την κυβέρνηση ν' αναδιπλωθεί. Ούτε "εξοχικές κατοικίες" μπορούν να χτιστούν (όπως προβλέπει ένα από τα πολλά σχέδια που "κυκλοφορούν" εδώ και καιρό), ούτε πώλησή του μπορεί να υπάρξει όπως θέλουν αρκετοί(δεδομένου ότι ο σκοπός της απαλλοτρίωσης των αρχικών ιδιοκτησιών ήταν διαφορετικός και ενδέχεται να υπάρξει δυνατότητα ακύρωσης τους), ούτε "καζίνο" μπορούν να χτιστούν (όπως θα ήθελαν οι παρολίγο επενδυτές απ' το Κατάρ).
Το πάρκο είναι μονόδρομος, είτε αρέσει στην κυβέρνηση είτε όχι, εκτός και αν πάλι ασκηθούν πιέσεις στην δικαιοσύνη και γίνει ένσταση σε κάποιο άλλο ανώτερο βαθμό (αλήθεια ποιον;). Σε περίπτωση όμως που έκανε κάτι τέτοιο, υπάρχει κίνδυνος για μαζικές προσφυγές "οικοπεδούχων" που θα εξαφανίσουν την τεράστια αυτή έκταση εν ριπή οφθαλμού.
Η δε απόφαση για "ακύρωση" της "διάλυσης" του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών, αφήνει μια ενδιαφέρουσα προοπτική για μελλοντική επαναχρησιμοποίησή του χώρου ως αεροδρομίου - δυσμενής για το περιβάλλον μεν, αλλά σημαντική ως μοχλού πίεσης όχι μόνο για απόκτηση πιθανών υψηλότερων ανταλλαγμάτων από πλευράς Δημοσίου στην καινούργια σύμβαση παραχώρησης που ετοιμάζει για το "Ελευθέριος Βενιζέλος" αλλά και για την μείωση τελών χρήσης (με χρήση της απειλής της χρήσης του Ελληνικού ως "αεροδρομίου για τσάρτερ/εταιριών χαμηλού κόστους"). Πάντως και σ' αυτήν την περίπτωση το αεροδρόμιο θα το "έτρεχαν" ιδιώτες, αφού το Δημόσιο δε διαθέτει τα κεφάλαια για καινούργιες επενδύσεις.
Το ανέκδοτο της ημέρας... "Για να είμαστε πειστικοί ότι και βελτιώνουμε τους όρους της φορολογίας αλλά και εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα έσοδα χρειάζεται τουλάχιστον η ευρύτατη συναίνεση. Αλλιώς θα πάμε συμβατικά και αναγκαστικά σε μέτρα που ξέρω είναι δυσάρεστα αλλά εθνικά αναγκαία." είπε ο Πρωθυπουργός, που προφανώς έχει την αίσθηση ότι τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα δεν έχουν γονατίσει το λαό, για να προσθέσει "Είμαι έτοιμος να συζητήσω και μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας καινοτόμες προσεγγίσεις" ομολογώντας δηλαδή ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπραγματευτεί τίποτα και εφαρμόζει ό,τι του ζητούν. Συμπέρασμα: αν δεν ήταν γιος του εκλειπόντος Ανδρέα Παπανδρέου, δε θα του ανέθεταν ούτε απομονωμένο περίπτερο σε ορεινή περιοχή...
Πηγές ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Έθνος"
Και όλα αυτά ως εκ των ων ουκ άνευ προϋποθέσεις για να εμφανιστεί η Α. Μέρκελ στην Μπούντεσταγκ και να ζητήσει από τους βουλευτές της και τους Γερμανούς πολίτες να εγκρίνουν νέα δάνεια για την Ελλάδα. Πέραν του ασφαλιστικού, σκληρά είναι και τα μέτρα που ζητούνται στην αγορά εργασίας. Θέλουν απελευθέρωση των απολύσεων σε κλάδους με ζημίες, μείωση των αποζημιώσεων, απελευθέρωση του ωραρίου, ευελιξία στην εφαρμογή του με διευθυντικό δικαίωμα και απόλυτη απελευθέρωση επαγγελμάτων και αγορών.
Τεράστιες είναι οι απαιτήσεις για το δημόσιο: μείωση των μισθών, εξάλειψη των επιδομάτων, αύξηση των ωρών εργασίας, απολύσεις συμβασιούχων και εργαζομένων αορίστου χρόνου, κατάργηση οργανισμών, εκτεταμένο πρόγραμμα συγχωνεύσεων και εκχώρηση δημόσιας εξουσίας σε ιδιώτες για τον περιορισμό του μεγέθους, του κόστους και του ρόλου του κράτους στη λειτουργία της αγοράς.
Ατελείωτη είναι και η λίστα των αποκρατικοποιήσεων που έχουν ετοιμάσει. Ξεκινούν από το υπόλοιπο ποσοστό του δημοσίου στον ΟΤΕ, συνεχίζουν με τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ, θέτουν θέμα πώλησης συχνοτήτων, συμβάσεων παραχώρησης για την περιουσία της ΚΕΔ, του ΕΟΤ και τις παραλίες, «ενοικίαση» αεροδρομίων, λιμανιών και εθνικών οδών και προτείνουν τη δημοπράτηση νέων έργων μονάχα με τη μέθοδο των συμβάσεων παραχώρησης.
Οι ριζικές αλλαγές στα όρια ηλικίας που απαιτεί το Βερολίνο, θα έχουν ως αποτέλεσμα την καταβολή σύνταξης μόνο με τη συμπλήρωση του 65ου έτους. Μία τέτοια εξέλιξη θα οδηγήσει σε νέα αύξηση των ορίων ηλικίας, καθώς με τον τελευταίο νόμο επιτρέπεται η συνταξιοδότηση και στα 60 για όσους σταδιακά φτάσουν τα 40 χρόνια δουλειάς.
Μεγάλοι χαμένοι θα βγουν οι ασφαλισμένοι από το 1983 έως και το 1992, οι οποίοι απειλούνται με νέα αύξηση του ορίου ηλικίας έναν μόλις χρόνο μετά την τελευταία μεταρρύθμιση. Οι πλέον αδικημένοι είναι όσοι μπήκαν στην αγορά εργασίας σε ηλικία 18 ετών και οι οποίοι κινδυνεύουν να χρειαστούν 47 έτη δουλειάς για να πάρουν σύνταξη! Παράλληλα ζητείται η δημιουργία τριών μόλις Ταμείων, εξέλιξη που θα φέρει νέο γύρο ενοποιήσεων στο ασφαλιστικό σύστημα. Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν πέντε ταμεία κύριας ασφάλισης, το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ (επιστήμονες) και το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Σε περίπτωση που περάσει μία τέτοια ρύθμιση θα δημιουργηθούν μόνο τρεις ασφαλιστικοί φορείς: για τους μισθωτούς, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Αυτό σε δεύτερη φάση θα ανοίξει τον δρόμο και για ενοποιήσεις στις παροχές που δικαιούνται οι ασφαλισμένοι. Στο μεταξύ, «βόμβα» στα οικονομικά των Ταμείων θα βάλει τυχόν κατάργηση των κοινωνικών πόρων. Μία τέτοια εξέλιξη θα μειώσει ακόμα περισσότερο τα έσοδα, που είναι ήδη περιορισμένα λόγω κρίσης.
Σχόλιο: Από το προηγούμενο ασφαλιστικό (το οποίο έχει ήδη "ρυθμιστεί" μια φορά όπως μπορείτε να δείτε εδώ) είχε διαφανεί ότι θα υπάρξει και συνέχεια, ενώ και οι πρόσφατες εξελίξεις έδειχναν προς αυτήν την κατεύθυνση: Θυμηθείτε τις αντιδράσεις της τρόικας για την χρηματοδότηση του ασφαλιστικού, τη "συμφωνία" που επιτεύχθηκε πρόσφατα για το "Σύμφωνο του Ευρώ", τις δηλώσεις Μέρκελ για τους "τεμπέληδες Έλληνες" (το οποίο το αντικρούουμε εδώ).
Ποια είναι η αλήθεια; Το ασφαλιστικό μας αντέχει; Μπορεί ν' ανταπεξέλθει στις μελλοντικές υποχρεώσεις του; Η αλήθεια είναι ότι στην ισχύουσα κρίση αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, άνευ κρατικής χρηματοδότησης την οποία είναι υποχρεωμένη να παράσχει το κράτος, το οποίο είναι και ο μεγαλύτερος μπαταχτσής όλων. Κάθε καινούργιο μέτρο που επιβαρύνει την τσέπη του εργαζομένου, που αυξάνει την ανεργία είναι ένα χτύπημα σ' αυτά (και τα έσοδα τους, όπως περιγράφεται εδώ). Όταν παράλληλα δεν έχει ληφθεί ούτε ένα μέτρο για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής (όπως συμβαίνει και για τη φοροδιαφυγή βέβαια), τα πράγματα είναι απολύτως δυσοίωνα για το μέλλον. Οι μελέτες (τις οποίες περιμένει πως και πως η κυβέρνηση) θα πουν βεβαίως αυτά που θέλει η κυβέρνηση να ακούσει.
Για τις συνενώσεις των ταμείων, έχουμε μιλήσει πολλές φορές στο παρελθόν: Εκποιώντας περιουσία και λεηλατώντας αποθεματικά (όπως συμβαίνει τώρα) μειώνεις μελλοντικά έσοδα και μειώνεις τη δυνατότητα βιωσιμότητας τους, συνενώνοντας υγιή και "άρρωστα" ταμεία καταστρέφεις και τα υγιή κομμάτια, περιορίζοντας τις παροχές συνεχώς οδηγείς τους ασφαλισμένους σε επιπλέον έξοδα και στα χέρια της ιδιωτικής ασφάλισης (η οποία για όσους έχουν έρθει στην ανάγκη ξέρουν ότι κάθε άλλο παρά "φροντίζει" τους ασφαλισμένους της - δείτε τα παραδείγματα της Ασπίς Πρόνοιας), ενώ παράλληλα είναι άδικη για όλους όσους ασφαλίστηκαν και πλήρωσαν/πληρώνουν υπέρογκα ποσά για το βαλάντιο τους, με συγκεκριμένες προοπτικές (σύνταξη, επικουρική, εφάπαξ, ιατροφαρμακευτική κάλυψη). Δεν χρειάζεται να είσαι νομικός για να καταλάβεις ότι όταν μπαίνεις σ' ένα συμβόλαιο με κάποιον οργανισμό (και η ασφαλιστική κάλυψη είναι συμβόλαιο) η μη τήρηση των όρων του συμβολαίου σου δίνει δικαιώματα προσφυγής στα δικαστήρια, ενώ κανένας από τους δύο συμβαλλόμενους δεν έχει το δικαίωμα ν' αλλάζει όρους κατά το δοκούν χωρίς τη έγγραφη σύμφωνη γνώμη και των δύο πλευρών. Και αυτό ισχύει και για το ίδιο το κράτος. Εμείς δεν ξέρουμε αν σας ρώτησε κάποιος, αλλά εμάς δεν μας ρώτησε κανείς για να κάνει τέτοιες αλλαγές...
Αυτά βέβαια τα γνωρίζει και το ίδιο το κράτος (το ελεγκτικό συμβούλιο έχει εκφράσει αντιρρήσεις ήδη για το προηγούμενο ασφαλιστικό) και γι' αυτό εξάλλου καθυστερεί με όποιο τρόπο μπορεί τις αποφάσεις για τις προσφυγές που έχουν ήδη γίνει. Το πόσο θα κρατήσει η παράταση ουδείς γνωρίζει.
Διαβάστε εδώ τα όσα έχουν γράψει για το ασφαλιστικό και για το πως οι αλλαγές επιβαρύνουν τη βιωσιμότητά του, και εδώ τις εμπεριστατωμένες απόψεις του ΤΕΕ, για τις συνενώσεις των ταμείων.
Είδηση 2η: Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να... φιλετάρει το Ελληνικό παρά τη γνωμοδότηση του ΣτΕ που θεωρεί ότι στην έκταση των 5.500 στρεμμάτων μπορεί να χωροθετηθεί μόνον μητροπολιτικό πάρκο και εγκαταστάσεις αεροδρομίου, για το οποίο μάλιστα αναφέρει ότι δεν καταργήθηκε, αλλά απλώς έπαψε να λειτουργεί! Το συνταγματικό δικαστήριο επιβεβαιώνει ότι με βάση τη σύμβαση του 1995 «ο χώρος του αερολιμένα προορίζεται κυρίως για τη δημιουργία μητροπολιτικής ζώνης πρασίνου», προβλέπει όμως να παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναλειτουργίας του Ελληνικού, πιθανότατα ως «όπλο» στα χέρια της κυβέρνησης για την επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης για το «Ελ. Βενιζέλος».
Με την υπ' αριθμ. 1938/2010 απόφαση του Δ' τμήματος του ΣτΕ, ακυρώθηκε ως εσφαλμένη η απόφαση του Φεβρουαρίου του 2008 του τότε υπουργού Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία καταργήθηκε και τυπικά ο Κρατικός Αερολιμένας Αθηνών, που είχε πάψει να λειτουργεί στο Ελληνικό από τον Μάρτιο του 2001 οπότε εγκαινιάστηκε το «Ελ. Βενιζέλος» στα Σπάτα. Η επίμαχη υπουργική απόφαση, που φέρει την υπογραφή του Κωστή Χατζηδάκη, χαρακτηρίζεται παράνομη από το δικαστήριο, το οποίο καλεί τη διοίκηση να την ακυρώσει.
Είχε προηγηθεί υπουργική απόφαση του 2002, με την οποία το Ελληνικό είχε καταργηθεί αλλά μόνον «κατά το μέρος που αφορά στην εξυπηρέτηση πτήσεων Γενικής Αεροπορίας». Είχαν μάλιστα διατυπωθεί διαμαρτυρίες κατοίκων των δήμων Γλυφάδας, Αλίμου και Ελληνικού που ώς τότε όφειλαν να πάρουν έγκριση από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) για να μην εμποδίζουν οι νέες οικοδομές τις πτήσεις των αεροπλάνων, παρά το γεγονός ότι οι εγκαταστάσεις είχαν πάψει από χρόνια να λειτουργούν.
Εχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ, που μπαίνει στην ουσία του θέματος και ακυρώνει τα σχέδια της κυβέρνησης για «τσιμεντοποίηση» του Ελληνικού:
* Επικαλείται το άρθρο 9.3 της σύμβασης του 1995 (νόμος 2330/1995) για το νέο αεροδρόμιο στα Σπάτα, που ορίζει ότι για λόγους εμπορικής ανταγωνιστικότητας το Δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να κλείσει τις εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, σημειώνοντας όμως ότι αφορά τη «χρήση αεροσκαφών σταθερών πτερυγίων». Το δικαστήριο κατ' αρχή παρατηρεί ότι δεν αποκλείεται η χρήση των εγκαταστάσεων για άλλου τύπου αεροσκάφη.
* Τονίζει ότι η ίδια σύμβαση «δεν επέβαλε ως υποχρέωση του Ελληνικού Δημοσίου την κατάργηση του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών ως αεροπορικής εγκαταστάσεως».
* Επισημαίνει μάλιστα ότι το ίδιο άρθρο της σύμβασης αποδέχεται την πιθανότητα να ανοίξει και πάλι ο αερολιμένας και μάλιστα για αεροσκάφη σταθερών πτερύγων «μετά την εκπνοή της συμβατικής περιόδου, η οποία στο άρθρο 4 της συμβάσεως έχει οριστεί τριακονταετής, με δυνατότητα παρατάσεως».
* Υπενθυμίζει ότι με βάση το νόμο του 2003 σε τμήμα του παλιού αεροδρομίου έχουν χωροθετηθεί ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι οποίες κατασκευάστηκαν σε τμήμα του διαδρόμου προσγείωσης. Επιβεβαίωνει ωστόσο ότι «το εναπομείναν μήκος του διαδρόμου επαρκεί γιά προσγείωση-απογείωση ορισμένου τύπου αεροσκαφών» και δεν είναι «τεχνικώς αδύνατη η λειτουργία του αεροδρομίου στο χώρο του αερολιμένα του Ελληνικού».
* Διευκρινίζεται μάλιστα ότι η δημιουργία του μητροπολιτικού πάρκου είναι συμβατή με τη λειτουργία του αεροδρομίου για ορισμένου τύπου αεροσκάφη.
Σχόλιο: Νέο επεισόδιο στο πολύκροτο σήριαλ της "αξιοποίησης" του Ελληνικού. Ας θυμηθούμε την περίφημη αναγγελία του Κ. Σημίτη για δημιουργία του "μεγαλύτερου μητροπολικού πάρκου στον κόσμο", που "φαγώθηκε" ύστερα για τη δημιουργία των εγκαταστάσεων των Ολυμπιακών Αγώνων και το οποίο αργότερα το υποσχέθηκε εν μέσω κρίσης ο πρωθυπουργεύων κ. Παπανδρέου στους "επενδυτές" απ' το Κατάρ, για να πάρει την υπόσχεση πίσω μετά από πιέσεις των Ευρωπαίων εταίρων μας (δείτε εδώ αναλυτικά), που θέλουν λεόντιο μερίδα στο ξεπούλημα που ετοιμάζεται (για το οποίο έχουμε γράψει εδώ λεπτομερώς).
Όπως και να έχει όμως, η απόφαση του ΣτΕ υποχρεώνει την κυβέρνηση ν' αναδιπλωθεί. Ούτε "εξοχικές κατοικίες" μπορούν να χτιστούν (όπως προβλέπει ένα από τα πολλά σχέδια που "κυκλοφορούν" εδώ και καιρό), ούτε πώλησή του μπορεί να υπάρξει όπως θέλουν αρκετοί(δεδομένου ότι ο σκοπός της απαλλοτρίωσης των αρχικών ιδιοκτησιών ήταν διαφορετικός και ενδέχεται να υπάρξει δυνατότητα ακύρωσης τους), ούτε "καζίνο" μπορούν να χτιστούν (όπως θα ήθελαν οι παρολίγο επενδυτές απ' το Κατάρ).
Το πάρκο είναι μονόδρομος, είτε αρέσει στην κυβέρνηση είτε όχι, εκτός και αν πάλι ασκηθούν πιέσεις στην δικαιοσύνη και γίνει ένσταση σε κάποιο άλλο ανώτερο βαθμό (αλήθεια ποιον;). Σε περίπτωση όμως που έκανε κάτι τέτοιο, υπάρχει κίνδυνος για μαζικές προσφυγές "οικοπεδούχων" που θα εξαφανίσουν την τεράστια αυτή έκταση εν ριπή οφθαλμού.
Η δε απόφαση για "ακύρωση" της "διάλυσης" του Κρατικού Αερολιμένα Αθηνών, αφήνει μια ενδιαφέρουσα προοπτική για μελλοντική επαναχρησιμοποίησή του χώρου ως αεροδρομίου - δυσμενής για το περιβάλλον μεν, αλλά σημαντική ως μοχλού πίεσης όχι μόνο για απόκτηση πιθανών υψηλότερων ανταλλαγμάτων από πλευράς Δημοσίου στην καινούργια σύμβαση παραχώρησης που ετοιμάζει για το "Ελευθέριος Βενιζέλος" αλλά και για την μείωση τελών χρήσης (με χρήση της απειλής της χρήσης του Ελληνικού ως "αεροδρομίου για τσάρτερ/εταιριών χαμηλού κόστους"). Πάντως και σ' αυτήν την περίπτωση το αεροδρόμιο θα το "έτρεχαν" ιδιώτες, αφού το Δημόσιο δε διαθέτει τα κεφάλαια για καινούργιες επενδύσεις.
Το ανέκδοτο της ημέρας... "Για να είμαστε πειστικοί ότι και βελτιώνουμε τους όρους της φορολογίας αλλά και εξασφαλίζουμε τα απαραίτητα έσοδα χρειάζεται τουλάχιστον η ευρύτατη συναίνεση. Αλλιώς θα πάμε συμβατικά και αναγκαστικά σε μέτρα που ξέρω είναι δυσάρεστα αλλά εθνικά αναγκαία." είπε ο Πρωθυπουργός, που προφανώς έχει την αίσθηση ότι τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα δεν έχουν γονατίσει το λαό, για να προσθέσει "Είμαι έτοιμος να συζητήσω και μαζί να διαπραγματευτούμε με τους δανειστές μας καινοτόμες προσεγγίσεις" ομολογώντας δηλαδή ότι μέχρι σήμερα, δεν έχει διαπραγματευτεί τίποτα και εφαρμόζει ό,τι του ζητούν. Συμπέρασμα: αν δεν ήταν γιος του εκλειπόντος Ανδρέα Παπανδρέου, δε θα του ανέθεταν ούτε απομονωμένο περίπτερο σε ορεινή περιοχή...
Πηγές ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία", "Έθνος"
Ετικέτες
ασφαλιστικό,
όρια ηλικίας,
περιβάλλον,
συντάξεις
Δευτέρα 23 Μαΐου 2011
Εθελουσία στο Δημόσιο / Απαγόρευση αγοράς ελληνικών ομολόγων από τις ελληνικές τράπεζες / Έκρηξη εγκληματικότητας στην χώρα
Είδηση: Τρία σενάρια εθελουσίων αποχωρήσεων επεξεργάζεται η κυβέρνηση ως «σχέδιο Β» σε περίπτωση που η μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων από συνταξιοδοτήσεις δεν «αγγίξει» τις 150.000 μέχρι το 2014, όπως έχει υπολογιστεί.
Οι εθελούσιες αποχωρήσεις θα αξιοποιηθούν όπου είναι εφικτό προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται σε διάφορες εκδοχές και συνδυασμούς, είναι η εθελούσια αποχώρηση, η πενταετής άδεια άνευ αποδοχών και η εργασιακή εφεδρεία. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», τα επόμενα τρία χρόνια οι υπάλληλοι του ?η?οσίου θα μειωθούν κατά 150.000.Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το 2010 αποχώρησαν 53.000 υπάλληλοι και αναμένεται να διατηρηθούν οι ίδιοι ρυθμοί και το 2011, αφού μόνο το πρώτο τρίμηνο έχουν αιτηθεί να συνταξιοδοτηθούν περίπου 7.000 εργαζόμενοι.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο των εθελουσίων αποχωρήσεων θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 150.000 συνταξιοδοτήσεων, θέσεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θα αντικατασταθούν.
Στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι με βάση μελέτες που έχει στη διάθεσή της η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων, τα επόμενα τρία χρόνια ο αριθμός των αποχωρήσεων μπορεί να ξεπεράσει και τις 150.000, αφού αποχωρεί από την ενεργό δράση μία «γενιά» δημοσίων υπαλλήλων που προσλήφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Η κυβέρνηση εξετάζει τρία εναλλακτικά σενάρια εθελούσιων αποχωρήσεων για το πλεονάζον προσωπικό φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα ιδιωτικοποιηθούν, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν και δεν θα έχουν τη δυνατότητα μετάταξης στον στενό δημόσιο τομέα:
1. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με την παροχή οικονομικών κινήτρων, κρίνεται ιδιαίτερα κοστοβόρο αφού αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, αν πρόκειται για μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Από το μέτρο θα ωφεληθούν κυρίως υπάλληλοι που έχουν κριθεί ως πλεονάζον προσωπικό, και θέλουν 5-7 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Αν συνδυαστεί με πρόωρη συνταξιοδότηση υπαλλήλων, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον παράγοντα της ηλικίας των εργαζομένων εάν πρόκειται για μικρό αριθμό αφού η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οδηγεί σε εργασιακή «αποστρατεία» εργαζομένους π.χ. 50 ή 55 ετών, σε μια περίοδο που εφαρμόζεται η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, σε όλη την Ευρώπη.
2. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να συμπεριληφθεί στο ενιαίο μισθολόγιο διάταξη με την οποίοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν άδειες πενταετούς διάρκειας άνευ αποδοχών και παράλληλα να μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, διαθέτοντας το δικαίωμα να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την πάροδο των πέντε ετών. Το μέτρο της πενταετούς άδειας άνευ αποδοχών ισχύει για τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα σε δημοσίους υπαλλήλους να δημιουργήσουν μικρές επιχειρήσεις ή να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα «ελαφρύνοντας» έτσι τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν παράλληλα οι άδειες αυτού του τύπου καταμετρηθούν στις αποχωρήσεις με τη συγκατάθεση της τρόικας τότε θα υπάρχει όφελος για την κυβέρνηση αφού θα αυξηθεί παράλληλα ο αριθμός των πρωτοδιόριστων για το επόμενο έτος. Εκφράζονται φόβοι ότι λόγω ύφεσης δεν υπάρχουν θέσεις στον ιδιωτικό τομέα που θα μπορούσαν να απορροφήσουν σημαντικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, εκτός από μικρό αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού που όμως είναι απαραίτητος για τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Εκτιμάται ότι υπάλληλοι που θα αξιοποιούσαν το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα ξεπερνούσαν τους 2.000.
3. κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο εφαρμογής του προγράμματος εργασιακής «εφεδρείας» για υπαλλήλους που θέλουν πέντε χρόνια να συνταξιοδοτηθούν: θα απομακρυνθούν από τη θέση τους λαμβάνοντας το 70% των μηνιαίων αποδοχών μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Το κόμμα της ΝΔ αντιπρότεινε πριν από δύο ημέρες το μέτρο της τριετούς «μισθωτής εργασιακής εφεδρείας», όπου οι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών θα πληρώνονται μόνο τον βασικό μισθό προσφέροντας τις υπηρεσίες τους όποτε και όπου κληθούν.
Στα όλα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ένα πρόγραμμα εθελουσίας κυρίως πτυχιούχων και υψηλόβαθμων, οι οποίοι έχουν και τις υψηλότερες απολαβές, πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα. Η εθελουσία θα προβλέπει την οικειοθελή αποχώρηση από το δημόσιο τομέα με την ευθύνη του κράτους να καλύπτει εργατικές και εργοδοτικές εισφορές συν τις καλύψεις για τα επικουρικά και το Ταμείο Πρόνοιας, ακολούθως ο απομακρυνθείς υπάλληλος θα μπορεί να πάρει τη σύνταξή του -είτε ολόκληρη με 25ετία ή στο 58ο έτος της ηλικίας του, είτε μειωμένη στο 56ο έτος-, με τη συμπλήρωση δηλαδή κατά περίπτωση των προβλεπόμενων ορίων ηλικίας. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θεωρείται χαμηλού κόστους, καθώς περιλαμβάνει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές και απευθύνεται κυρίως σε δημόσιους υπαλλήλους που ασκούν παράλληλη δραστηριότητα (μηχανικοί, οικονομολόγοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, γιατροί κ.λπ. οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν ένα ελεύθερο επάγγελμα, ενώ το Δημόσιο προσφέρει τη σιγουριά της ασφαλιστικής κάλυψης, υγειονομική περίθαλψη και μελλοντική σύνταξη).
Αμέσως μετά την επικύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στις αρχές Ιουλίου δηλαδή, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει έναν ευρείας έκτασης ανασχηματισμό με τη συγκρότηση ενός κλειστού πυρήνα υπουργών για τον καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό. Κάτι που συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου ακόμη και στο ήμισυ με το φιλόδοξο στόχο για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.
Σχόλιο: Στην πραγματικότητα και με βάσεις τις εκθέσεις που χρηματοδότησε η κυβέρνηση (διαβάστε την εδώ), το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στο Δημόσιο τομέα δεν είναι μεγαλύτερο απ' αυτό άλλων χωρών (αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας), και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψιν ότι σ' αυτό υπολογίζονται Σώματα Ασφαλείας, νοσοκομειακό προσωπικό και δάσκαλοι (που δεν υπολογίζονται σε άλλες χώρες - π.χ. Γερμανία, Μ.Βρετανία) είναι αναλογικά μικρότερο. Απλά (όπως συμβαίνει σε τόσους και τόσους τομείς της χώρας μας) είναι κακά κατανεμημένο.
Όπως και να έχει όμως η τρόικα θέλει μειώσεις: Ευτυχώς η συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας και η πιθανή κοινωνική έκρηξη βάζουν φραγμούς, τους οποίους προσπαθεί να υπερπηδήσει η κυβέρνηση με τις "μεταθέσεις εργαζομένων" μεταξύ ιδιωτικού και Δημοσίου (διαβάστε το εδώ), τις απολύσεις από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ (λεπτομέρειες εδώ), τις αλλαγές στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων και τα μέτρα που παραθέτονται στο ρεπορτάζ. Απ' όλα αυτά, το μόνο που πιθανότατα να έχει κάποιο αποτέλεσμα είναι η εθελουσία έξοδος: Αυτή όμως θα κοστίσει και θα δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα νέων σε ηλικία συνταξιούχων (την τελευταία πιθανότατα στην νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους), πράγμα που δε θέλει κανείς να συμβεί - ενώ θα δημιουργήσει κι ένα κενό και έλλειψη εξιδικευμένου προσωπικού στις υπηρεσίες που δύσκολα θα καλυφθεί, δημιουργώντας άλλου είδους προβλήματα. Αφήστε που στις παρούσες συνθήκες και οι υπάλληλοι που θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να κάνουν ένα προσοδοφόρο ελεύθερο επάγγελμα αποκλείεται να "βγουν έξω" δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν "ελεύθερες" επαγγελματικές δραστηριότητες.
Το μέλλον θα δείξει...
Είδηση 2η: Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητεί να μπει φρένο στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες απορροφούσαν τη μερίδα του λέοντος στις δημοπρασίες των εντόκων, επιτρέποντας έτσι στο Δημόσιο να εκδίδει πολύ περισσότερους τίτλους απ' αυτούς που χρειάζονταν κάθε φορά για να καλύπτει έτσι τις τρύπες του προϋπολογισμού.Οι ελεγκτές της τρόικας διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι στις παλαιότερες δημοπρασίες εντόκων από την αρχή του χρόνου οι ελληνικές τράπεζες απορροφούσαν τη μερίδα του λέοντος. Περίπου το 70% των εντόκων που διέθετε το Δημόσιο κατέληγε στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, ενώ η συμμετοχή των ξένων ήταν της τάξης του 30% με 35% κάθε φορά.
Η αυξημένη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών έδινε στην ουσία τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται περισσότερα απ' αυτά που χρειάζονταν για την αναχρηματοδότηση του βραχυχρόνιου χρέους.
Οι ελεγκτές της τρόικας καταλόγισαν ευθύνη και στις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες, σύμφωνα με την «ετυμηγορία» τους, «βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση» ενισχύοντας τη δημιουργία ενός κλίματος «χαλαρότητας» στην εφαρμογή των όρων του Μνημονίου. Παράλληλα η μεθόδευση αυτή επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να καλύπτει τις υπερβάσεις στο έλλειμμα χωρίς να λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Βέβαια, η υπέρβαση του ελλείμματος κατά 2%, στο 9,5% από 7,4%, που προβλέπει για φέτος η Eurostat δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με τέτοιου είδους «εξυπηρετήσεις» από τις εγχώριες τράπεζες.
Σχόλιο: Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν (διαβάστε εδώ) για την πρακτική των ελληνικών τραπεζών να χρησιμοποιούν τις "διευκολύνσεις" του Ελληνικού Δημοσίου, για ν' αγοράζουν μετά ομόλογά του, κερδίζοντας 3,5-4,5% τόκο σε διάστημα λίγων μηνών. Αυτή η πρακτική καταρχήν βολεύει τις τράπεζες, αφού κερδίζουν εύκολα και άκοπα χρήματα, ενώ από την άλλη χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να καλύψει "άμεσες" λειτουργικές ανάγκες του, χρησιμοποιώντας τις "διεθνείς" αγορές - σε θεωρητικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει χρόνια (και προ κρίσης), αλλά η τρόικα (η οποία προφανώς και γνώριζε αυτές τις πρακτικές) αποφάσισε εσχάτως να το σταματήσει, εφαρμόζοντας το σχέδιο "στραγγαλισμού" της χώρας σπρώχνοντας την ατζέντα που έχει (πλήρης απορρύθμιση εργασιακών δικαιωμάτων, ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας κ.ο.κ.) προς την άμεση πραγματοποίηση. Βέβαια στην πραγματικότητα δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στο πως λειτουργούν οι τράπεζες (δείτε εδώ το κείμενο της συμφωνίας), ούτε πως χρησιμοποιούν τα χρήματά τους. Αλλά δεν αποκλείεται να πείσει την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο, πράγμα που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κάλυψη της "οικονομικής τρύπας" που υπάρχει. Θα είναι ένα ακόμα δείγμα του ρόλου που παίζει το κράτος στο να έρθουμε ένα βήμα πριν την καταστροφή (θυμηθείτε την εμπλοκή της ΤτΕ στα κερδοσκοπικά παιχνίδια), δημιουργώντας την "ανάγκη" για νέα δάνεια και μνημόνια. Και βέβαια να πούμε ότι αν είχε δημιουργηθεί Τράπεζα Ειδικού Σκοπού (όπως έχουν κάνει άλλες χώρες π.χ. η Γερμανία - διαβάστε αναλυτικά εδώ) ή αν χρησιμοποιούσαμε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων γι' αυτό το λόγο, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Αναφερθήκαμε πρόσφατα στο σχέδιο δράσης για το κέντρο της Αθήνας. Το χαρακτηρίσαμε λανθασμένο και ημιτελές (συνέχεια του "κλίματος" που δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα στο μέγαρο Υπατία) αφού συν τοις άλλοις, περιορίζεται σε ένα μικρό κομμάτι του ιστορικού κέντρου (την περιοχή Γεράνι), αφήνοντας τις περισσότερες από τις "προβληματικές" περιοχές. Ο κύκλος όμως της βίας στην Ελλάδα του σήμερα δεν περιορίζεται στο ιστορικό κέντρο και ούτε από τους μετανάστες: Η αστυνομία δίνει τα ρέστα της και σ' αυτόν τον τομέα (θυμηθείτε εδώ τα συμβαίνοντα στην Κερατέα). Μια γενική θεώρηση των τεκταινομένων με αναφορές στα πρόσφατα γεγονότα στις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις δολοφονικές επιθέσεις και τις ληστείες, "μεταφερθείτε" εδώ.
Οι εθελούσιες αποχωρήσεις θα αξιοποιηθούν όπου είναι εφικτό προκειμένου να αποφευχθούν οι απολύσεις, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες. Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται σε διάφορες εκδοχές και συνδυασμούς, είναι η εθελούσια αποχώρηση, η πενταετής άδεια άνευ αποδοχών και η εργασιακή εφεδρεία. Όπως επεσήμανε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, στην πρόσφατη ομιλία του στο συνέδριο του «Economist», τα επόμενα τρία χρόνια οι υπάλληλοι του ?η?οσίου θα μειωθούν κατά 150.000.Ο υπουργός Εσωτερικών, Γ. Ραγκούσης, έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι το 2010 αποχώρησαν 53.000 υπάλληλοι και αναμένεται να διατηρηθούν οι ίδιοι ρυθμοί και το 2011, αφού μόνο το πρώτο τρίμηνο έχουν αιτηθεί να συνταξιοδοτηθούν περίπου 7.000 εργαζόμενοι.
Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι το ενδεχόμενο των εθελουσίων αποχωρήσεων θα ενεργοποιηθεί μόνο σε περίπτωση που δεν έχει συμπληρωθεί ο αριθμός των 150.000 συνταξιοδοτήσεων, θέσεις που στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν θα αντικατασταθούν.
Στελέχη της ΑΔΕΔΥ αναφέρουν ότι με βάση μελέτες που έχει στη διάθεσή της η συνομοσπονδία των δημοσίων υπαλλήλων, τα επόμενα τρία χρόνια ο αριθμός των αποχωρήσεων μπορεί να ξεπεράσει και τις 150.000, αφού αποχωρεί από την ενεργό δράση μία «γενιά» δημοσίων υπαλλήλων που προσλήφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του '80.
Η κυβέρνηση εξετάζει τρία εναλλακτικά σενάρια εθελούσιων αποχωρήσεων για το πλεονάζον προσωπικό φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα ιδιωτικοποιηθούν, θα καταργηθούν ή θα συγχωνευθούν και δεν θα έχουν τη δυνατότητα μετάταξης στον στενό δημόσιο τομέα:
1. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, με την παροχή οικονομικών κινήτρων, κρίνεται ιδιαίτερα κοστοβόρο αφού αναμένεται να επιβαρύνει σημαντικά τον κρατικό προϋπολογισμό, αν πρόκειται για μεγάλο αριθμό εργαζομένων. Από το μέτρο θα ωφεληθούν κυρίως υπάλληλοι που έχουν κριθεί ως πλεονάζον προσωπικό, και θέλουν 5-7 χρόνια για να συνταξιοδοτηθούν. Αν συνδυαστεί με πρόωρη συνταξιοδότηση υπαλλήλων, θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον παράγοντα της ηλικίας των εργαζομένων εάν πρόκειται για μικρό αριθμό αφού η κυβέρνηση δεν θέλει να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι οδηγεί σε εργασιακή «αποστρατεία» εργαζομένους π.χ. 50 ή 55 ετών, σε μια περίοδο που εφαρμόζεται η αύξηση των συνταξιοδοτικών ορίων, σε όλη την Ευρώπη.
2. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να συμπεριληφθεί στο ενιαίο μισθολόγιο διάταξη με την οποίοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα να παίρνουν άδειες πενταετούς διάρκειας άνευ αποδοχών και παράλληλα να μπορούν να απασχοληθούν στον ιδιωτικό τομέα, διαθέτοντας το δικαίωμα να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά την πάροδο των πέντε ετών. Το μέτρο της πενταετούς άδειας άνευ αποδοχών ισχύει για τους υπαλλήλους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κυβερνητικά στελέχη αναφέρουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα σε δημοσίους υπαλλήλους να δημιουργήσουν μικρές επιχειρήσεις ή να εργαστούν στον ιδιωτικό τομέα «ελαφρύνοντας» έτσι τον κρατικό προϋπολογισμό. Εάν παράλληλα οι άδειες αυτού του τύπου καταμετρηθούν στις αποχωρήσεις με τη συγκατάθεση της τρόικας τότε θα υπάρχει όφελος για την κυβέρνηση αφού θα αυξηθεί παράλληλα ο αριθμός των πρωτοδιόριστων για το επόμενο έτος. Εκφράζονται φόβοι ότι λόγω ύφεσης δεν υπάρχουν θέσεις στον ιδιωτικό τομέα που θα μπορούσαν να απορροφήσουν σημαντικό αριθμό δημοσίων υπαλλήλων, εκτός από μικρό αριθμό εξειδικευμένου προσωπικού που όμως είναι απαραίτητος για τις υπηρεσίες του Δημοσίου. Εκτιμάται ότι υπάλληλοι που θα αξιοποιούσαν το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα ξεπερνούσαν τους 2.000.
3. κυβέρνηση εξετάζει και το ενδεχόμενο εφαρμογής του προγράμματος εργασιακής «εφεδρείας» για υπαλλήλους που θέλουν πέντε χρόνια να συνταξιοδοτηθούν: θα απομακρυνθούν από τη θέση τους λαμβάνοντας το 70% των μηνιαίων αποδοχών μέχρι να βγουν στη σύνταξη. Το κόμμα της ΝΔ αντιπρότεινε πριν από δύο ημέρες το μέτρο της τριετούς «μισθωτής εργασιακής εφεδρείας», όπου οι υπάλληλοι όλων των κατηγοριών θα πληρώνονται μόνο τον βασικό μισθό προσφέροντας τις υπηρεσίες τους όποτε και όπου κληθούν.
Στα όλα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ένα πρόγραμμα εθελουσίας κυρίως πτυχιούχων και υψηλόβαθμων, οι οποίοι έχουν και τις υψηλότερες απολαβές, πάνω από 1.800 ευρώ το μήνα. Η εθελουσία θα προβλέπει την οικειοθελή αποχώρηση από το δημόσιο τομέα με την ευθύνη του κράτους να καλύπτει εργατικές και εργοδοτικές εισφορές συν τις καλύψεις για τα επικουρικά και το Ταμείο Πρόνοιας, ακολούθως ο απομακρυνθείς υπάλληλος θα μπορεί να πάρει τη σύνταξή του -είτε ολόκληρη με 25ετία ή στο 58ο έτος της ηλικίας του, είτε μειωμένη στο 56ο έτος-, με τη συμπλήρωση δηλαδή κατά περίπτωση των προβλεπόμενων ορίων ηλικίας. Το πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου θεωρείται χαμηλού κόστους, καθώς περιλαμβάνει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές και απευθύνεται κυρίως σε δημόσιους υπαλλήλους που ασκούν παράλληλη δραστηριότητα (μηχανικοί, οικονομολόγοι, κτηνίατροι, γεωπόνοι, γιατροί κ.λπ. οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν ένα ελεύθερο επάγγελμα, ενώ το Δημόσιο προσφέρει τη σιγουριά της ασφαλιστικής κάλυψης, υγειονομική περίθαλψη και μελλοντική σύνταξη).
Αμέσως μετά την επικύρωση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στις αρχές Ιουλίου δηλαδή, ο πρωθυπουργός σχεδιάζει έναν ευρείας έκτασης ανασχηματισμό με τη συγκρότηση ενός κλειστού πυρήνα υπουργών για τον καλύτερο κυβερνητικό συντονισμό. Κάτι που συνεπάγεται τη μείωση του αριθμού των μελών του υπουργικού συμβουλίου ακόμη και στο ήμισυ με το φιλόδοξο στόχο για ένα λειτουργικό κυβερνητικό σχήμα.
Σχόλιο: Στην πραγματικότητα και με βάσεις τις εκθέσεις που χρηματοδότησε η κυβέρνηση (διαβάστε την εδώ), το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολείται στο Δημόσιο τομέα δεν είναι μεγαλύτερο απ' αυτό άλλων χωρών (αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας μας), και μάλιστα αν λάβει κανείς υπόψιν ότι σ' αυτό υπολογίζονται Σώματα Ασφαλείας, νοσοκομειακό προσωπικό και δάσκαλοι (που δεν υπολογίζονται σε άλλες χώρες - π.χ. Γερμανία, Μ.Βρετανία) είναι αναλογικά μικρότερο. Απλά (όπως συμβαίνει σε τόσους και τόσους τομείς της χώρας μας) είναι κακά κατανεμημένο.
Όπως και να έχει όμως η τρόικα θέλει μειώσεις: Ευτυχώς η συνταγματική κατοχύρωση της μονιμότητας και η πιθανή κοινωνική έκρηξη βάζουν φραγμούς, τους οποίους προσπαθεί να υπερπηδήσει η κυβέρνηση με τις "μεταθέσεις εργαζομένων" μεταξύ ιδιωτικού και Δημοσίου (διαβάστε το εδώ), τις απολύσεις από τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ (λεπτομέρειες εδώ), τις αλλαγές στο καθεστώς των δημοσίων υπαλλήλων και τα μέτρα που παραθέτονται στο ρεπορτάζ. Απ' όλα αυτά, το μόνο που πιθανότατα να έχει κάποιο αποτέλεσμα είναι η εθελουσία έξοδος: Αυτή όμως θα κοστίσει και θα δημιουργήσει μια μεγάλη ομάδα νέων σε ηλικία συνταξιούχων (την τελευταία πιθανότατα στην νεότερη ιστορία του ελληνικού κράτους), πράγμα που δε θέλει κανείς να συμβεί - ενώ θα δημιουργήσει κι ένα κενό και έλλειψη εξιδικευμένου προσωπικού στις υπηρεσίες που δύσκολα θα καλυφθεί, δημιουργώντας άλλου είδους προβλήματα. Αφήστε που στις παρούσες συνθήκες και οι υπάλληλοι που θα μπορούσαν υπό άλλες συνθήκες να κάνουν ένα προσοδοφόρο ελεύθερο επάγγελμα αποκλείεται να "βγουν έξω" δεδομένου ότι οι συνθήκες δεν ευνοούν "ελεύθερες" επαγγελματικές δραστηριότητες.
Το μέλλον θα δείξει...
Είδηση 2η: Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα ζητεί να μπει φρένο στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες απορροφούσαν τη μερίδα του λέοντος στις δημοπρασίες των εντόκων, επιτρέποντας έτσι στο Δημόσιο να εκδίδει πολύ περισσότερους τίτλους απ' αυτούς που χρειάζονταν κάθε φορά για να καλύπτει έτσι τις τρύπες του προϋπολογισμού.Οι ελεγκτές της τρόικας διαπίστωσαν έκπληκτοι ότι στις παλαιότερες δημοπρασίες εντόκων από την αρχή του χρόνου οι ελληνικές τράπεζες απορροφούσαν τη μερίδα του λέοντος. Περίπου το 70% των εντόκων που διέθετε το Δημόσιο κατέληγε στα χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών, ενώ η συμμετοχή των ξένων ήταν της τάξης του 30% με 35% κάθε φορά.
Η αυξημένη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών έδινε στην ουσία τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται περισσότερα απ' αυτά που χρειάζονταν για την αναχρηματοδότηση του βραχυχρόνιου χρέους.
Οι ελεγκτές της τρόικας καταλόγισαν ευθύνη και στις διοικήσεις των τραπεζών, οι οποίες, σύμφωνα με την «ετυμηγορία» τους, «βάζουν πλάτη στην κυβέρνηση» ενισχύοντας τη δημιουργία ενός κλίματος «χαλαρότητας» στην εφαρμογή των όρων του Μνημονίου. Παράλληλα η μεθόδευση αυτή επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να καλύπτει τις υπερβάσεις στο έλλειμμα χωρίς να λαμβάνονται τα αναγκαία διορθωτικά μέτρα. Βέβαια, η υπέρβαση του ελλείμματος κατά 2%, στο 9,5% από 7,4%, που προβλέπει για φέτος η Eurostat δεν είναι δυνατόν να καλυφθεί με τέτοιου είδους «εξυπηρετήσεις» από τις εγχώριες τράπεζες.
Σχόλιο: Έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν (διαβάστε εδώ) για την πρακτική των ελληνικών τραπεζών να χρησιμοποιούν τις "διευκολύνσεις" του Ελληνικού Δημοσίου, για ν' αγοράζουν μετά ομόλογά του, κερδίζοντας 3,5-4,5% τόκο σε διάστημα λίγων μηνών. Αυτή η πρακτική καταρχήν βολεύει τις τράπεζες, αφού κερδίζουν εύκολα και άκοπα χρήματα, ενώ από την άλλη χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να καλύψει "άμεσες" λειτουργικές ανάγκες του, χρησιμοποιώντας τις "διεθνείς" αγορές - σε θεωρητικό επίπεδο. Αυτό συμβαίνει χρόνια (και προ κρίσης), αλλά η τρόικα (η οποία προφανώς και γνώριζε αυτές τις πρακτικές) αποφάσισε εσχάτως να το σταματήσει, εφαρμόζοντας το σχέδιο "στραγγαλισμού" της χώρας σπρώχνοντας την ατζέντα που έχει (πλήρης απορρύθμιση εργασιακών δικαιωμάτων, ξεπούλημα της Δημόσιας περιουσίας κ.ο.κ.) προς την άμεση πραγματοποίηση. Βέβαια στην πραγματικότητα δεν έχει δικαίωμα παρέμβασης στο πως λειτουργούν οι τράπεζες (δείτε εδώ το κείμενο της συμφωνίας), ούτε πως χρησιμοποιούν τα χρήματά τους. Αλλά δεν αποκλείεται να πείσει την κυβέρνηση για κάτι τέτοιο, πράγμα που θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κάλυψη της "οικονομικής τρύπας" που υπάρχει. Θα είναι ένα ακόμα δείγμα του ρόλου που παίζει το κράτος στο να έρθουμε ένα βήμα πριν την καταστροφή (θυμηθείτε την εμπλοκή της ΤτΕ στα κερδοσκοπικά παιχνίδια), δημιουργώντας την "ανάγκη" για νέα δάνεια και μνημόνια. Και βέβαια να πούμε ότι αν είχε δημιουργηθεί Τράπεζα Ειδικού Σκοπού (όπως έχουν κάνει άλλες χώρες π.χ. η Γερμανία - διαβάστε αναλυτικά εδώ) ή αν χρησιμοποιούσαμε το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων γι' αυτό το λόγο, τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Αναφερθήκαμε πρόσφατα στο σχέδιο δράσης για το κέντρο της Αθήνας. Το χαρακτηρίσαμε λανθασμένο και ημιτελές (συνέχεια του "κλίματος" που δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα στο μέγαρο Υπατία) αφού συν τοις άλλοις, περιορίζεται σε ένα μικρό κομμάτι του ιστορικού κέντρου (την περιοχή Γεράνι), αφήνοντας τις περισσότερες από τις "προβληματικές" περιοχές. Ο κύκλος όμως της βίας στην Ελλάδα του σήμερα δεν περιορίζεται στο ιστορικό κέντρο και ούτε από τους μετανάστες: Η αστυνομία δίνει τα ρέστα της και σ' αυτόν τον τομέα (θυμηθείτε εδώ τα συμβαίνοντα στην Κερατέα). Μια γενική θεώρηση των τεκταινομένων με αναφορές στα πρόσφατα γεγονότα στις απεργιακές κινητοποιήσεις, τις δολοφονικές επιθέσεις και τις ληστείες, "μεταφερθείτε" εδώ.
Κυριακή 22 Μαΐου 2011
Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και κλινικών σε όλη την χώρα- τι θα συμβεί σε Αττική, Μακεδονία, Κρήτη, Στερεά / Το σκεπτικό της απόφασης καταδίκης Καρκανέα
"Η λογική που ίσχυε από αιώνες, μικρό μαγαζί ή γραφείο, επένδυση σε ακίνητα, μια οικονομία με άλλα λόγια λίγο-πολύ οικογενειακή, θα παύσει να ισχύει. Το μέλλον των Ελλήνων είναι η σταδιακή υπαλληλοποίηση. Η Ελλάδα που θα προκύψει μετά κάποια χρόνια δε θα έχει καμία σχέση με τη σημερινή. Η τάση ενισχύει τη δημιουργία μεγάλων συνόλων. Κάποιοι θα νοσταλγήσουν τα μικρά μεγέθη αλλά αυτά ανήκουν οριστικά στο παρελθόν". Ταδε έφη Κ.Ιορδανίδης στην "Καθημερινή"...
Είδηση: «Θα θρηνήσουμε θύματα, καθώς οι άνθρωποι που θα αρρωσταίνουν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται εγκαίρως για τις πρώτες βοήθειες σε κοντινά σε αυτούς νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Βαρνάβας που υπογράμμισε ότι για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος υγείας απαιτείται η πρόσληψη 6.500 γιατρών.
Τα μεγαλύτερα κενά προσωπικού, όπως είπε, καταγράφονται στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών, ενώ ως προς τις ειδικότητες παρατηρούνται ανέφερε, «σε κρίσιμες ειδικότητες γιατρών, όπως η παιδιατρική, η καρδιολογία, η ορθοπεδική, η αναισθησιολογία, η χειρουργική, η παθολογία, η ακτινολογία, η μικροβιολογία, η μαιευτική και η οφθαλμολογία».
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιατρών Ελλάδος επισήμαναν ότι σήμερα υπηρετούν 12.353 γιατροί στα νοσοκομεία και 3.073 στα κέντρα υγείας και εξήγησαν ότι για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες χρειάζονται 3.500 ειδικευμένοι και 1.100 ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία και άλλοι 400 στα κέντρα υγείας.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Σ. Τσούκαλος, ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας δε λέει την αλήθεια, δεν γνωρίζει το αντικείμενο και χρησιμοποιεί αμφιβόλου ικανότητας συμβούλους και πρόσθεσε πως «την ίδια ώρα, δεν κουβεντιάζει με αυτούς που λειτουργούν το ΕΣΥ».
Όσο αφορά την Αττική: Συγχωνεύσεις τμημάτων, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων, προβλέπει η πρόταση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) Αττικής. Τα σχετικά κείμενα που εκπονήθηκαν από τις Α' και Β' ΥΠΕ υποβλήθηκαν στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. Τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Σωτηρία» αποκτούν πολλά κοινά τμήματα, ενώ το «Αγία Βαρβάρα» προτείνεται να συγχωνευτεί με το Κρατικό της Νίκαιας.
Στα χέρια του Αν. Λοβέρδου η πρόταση για συγχωνεύσεις τμημάτων στα νοσοκομεία της ΑττικήςΣύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Α' ΥΠΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ένταξη όλων των εργαστηριακών τμημάτων στους παρακάτω τομείς:
Τομέας Βιοπαθολογίας: αιμοδυναμικό, βιοχημικό, ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητας και μικροβιολογικό. Μορφολογικός τομέας: παθολογοανατομικό, νεφροπαθολογοανατομικό, αιμοπαθολογοανατομικό και κυτταρολογικό. Απεικονιστικός τομέας: ακτινολογικό, υπέρηχοι, αξονικής τομογραφίας, μαγνητικής τομογραφίας, ΡΕΤ.
Εφαρμόζοντας τον Νόμο 3527/2007 δημιουργείται μία ενιαία τεχνική υπηρεσία στην 1η ΥΠΕ. Σκοπός είναι η καλύτερη στελέχωση, καθώς -όπως αναφέρεται- σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας υπάρχουν ηλεκτρολόγοι και δεν υπάρχουν υδραυλικοί, ενώ στο ακριβώς διπλανό νοσοκομείο υπάρχουν υδραυλικοί και όχι ηλεκτρολόγοι.
Συνενώνονται, επίσης, διοικητικές υπηρεσίες και κλινικές και δημιουργείται ενιαίο σύστημα προμηθειών. Στην πρόταση επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι σε γενικό νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν τέσσερις ειδικοί πληροφορικής, ενώ σε πολύ κοντινό του γενικό νοσοκομείο δεν υπάρχει κανείς.
Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν αναγκαίες τις συνενώσεις κλινικών μέσα στα νοσοκομεία. Κατά τη διάρκεια της εφημερίας συγκεκριμένης κλινικής ιστορικού ειδικού νοσοκομείου -εξηγούν- εφημερεύει μόλις ένας ειδικευμένος γιατρός και τρεις ειδικευόμενοι. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπάρχουν 206 κλίνες και 86 γιατροί συγκεκριμένης ειδικότητας (61 ειδικοί και 25 ειδικευόμενοι).
Κατά συνέπεια, όταν είναι στο χειρουργείο ο ειδικευμένος προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό, οι επόμενοι ασθενείς που προσέρχονται αντιμετωπίζονται από τους ειδικευόμενους (κάποιοι από αυτούς στην αρχή της ειδικότητας), με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Πρώτη υγειονομική περιφέρεια Αττικής
«Ευαγγελισμός»
Αιμοδυναμικό με μονάδα εμφραγμάτων και δύο καρδιολογικών. Δύο γαστρεντερολογικές. Αξονικός - μαγνητικός τομογράφος στο ακτινοδιαγνωστικό. Τέσσερις παθολογικές σε δύο παθολογικά. Δύο καρδιοχειρουργικές και θωρακοχειρουργική σε μία. Τέσσερις χειρουργικές σε δύο. Δύο ορθοπεδικές σε μία. Ορμονολογικό σε βιοχημικό και τμήμα πυρηνικής ιατρικής. Δημιουργία τομέα βιοπαθολογίας (αιμοδυναμικό, βιοχημικό, ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητας και μικροβιολογικό). Δημιουργία μορφολογικού τομέα (παθολογοανατομικό, νεφροπαθολογοανατομικό, αιμαπαθολογοανατομικό και κυτταρολογικό).
«Γ. Γεννηματάς»
Τρία παθολογικά τμήματα σε δύο. Τρία χειρουργικά σε δύο. Μεταφορά ογκολογικού τμήματος στο «Σωτηρία». Μεταφορά τμήματος φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο «Σωτηρία». Δύο διευθύνσεις κλασικού ακτινολογικού σε μία. Κοινή λειτουργία εργαστηριακών τμημάτων και αιμοδοσίας με το «Σωτηρία».
«Αγία Σοφία»
Παιδοχειρουργικές (Α' και Β'), παιδοορθοπεδικές (Α' και Β'), παιδιατρικές (Α' και Β') με τμήμα ινοκυστικής νόσου, παιδοκαρδιοχειρουργικές (Α' και Β'), τμήματα ακτινοδιαγνωστικών απεικονίσεων σε ένα.
«Σωτηρία»
2η πνευμονολογική. 1η πνευμονολογική. Δύο θωρακοχειρουργικές. Εργαστήρια μελέτης ύπνου. Από το «Σωτηρία» στο «Γεννηματάς»: ψυχιατρική κλινική και ξενώνας, οδοντιατρικό τμήμα, ΩΡΛ, αιμοδοσία, ανοσολογικό εργαστήριο, τεχνική υπηρεσία. Από το «Γεννηματάς» στο «Σωτηρία»: κυτταρολογικό εργαστήριο, τμήμα φυσικής αποκατάστασης, παθολογοανατομικό. Μεταφορά 10ης πνευμονολογικής στο «Ασκληπιείο».
«Σισμανόγλειο»
Γαστρεντερολογική, ρευματολογικής και ηπατικής ανεπάρκειας στο Α' παθολογικό. Ειδικών λοιμώξεων και κλινικής υπέρτασης στο Β' παθολογικό. Μονάδα εμφραγμάτων και αιμοδυναμική μονάδα στο καρδιολογικό. Τρεις πνευμονολογικές σε δύο. Μονάδα επαγγελματικών νόσων, αναπνευστικής λειτουργίας και μελέτης ύπνου στο Γ' πνευμονολογικό. Μονάδα κυστικής ίνωσης στο Β' πνευμονολογικό. Μονάδα βρογχοσκοπήσεων και εργαστήριο πλευροσκοπήσεων στο Β' παθολογικό. Μονάδα εξωσωματικής λιθοτριψίας στο ουρολογικό. Μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας στο αναισθησιολογικό. Μονάδα ψυχογενούς ανορεξίας και επειγόντων στον τομέα ψυχικής υγείας. Ακτινοδιαγνωστικό, αξονικός και μαγνητικός στο ακτινολογικό τμήμα.
Ερυθρός Σταυρός
Κυτταρολογικό με παθολογοανατομικό. Αιμοδοσία «Δρακοπούλειου» και «Ερυθρού», Α', Β' χειρουργική και μονάδα λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε ένα χειρουργικό τμήμα, Α' και Β' καρδιολογική, Α' και Β' οφθαλμολογικό, Α', Β' και Γ' παθολογικό.
«Πολυκλινική»
Βιοπαθολογικά τμήματα (μικροβιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό) σε ένα βιοπαθολογικό εργαστήριο.
«Αγλαΐα Κυριακού»
Ενδοκρινολογικό με τμήμα αύξησης και ανάπτυξης. Το διαβητολογικό θα λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς, με κατάργηση μίας θέσης διευθυντή (τμήμα αύξησης). Γ' παιδιατρική (ΕΣΥ) παραρτήματος Καλλιθέας, με τη Β'. Τμήμα κοινωνικής ιατρικής με Β' πανεπιστημιακή παιδιατρική. Δύο μικροβιολογικά. Αναμένεται απόφαση για την παιδιατρική του τμήματος νοσηλευτικής.
ΚΑΤ
Εξι τμήματα γενικής ορθοπεδικής σε τέσσερα. Δύο τμήματα μικροχειρουργικής άνω άκρων. Δύο τμήματα γενικής χειρουργικής.
«Λαϊκό»
Αιματολογικό στο μικροβιολογικό ή στην αιμοδοσία ή στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας.
«Αλεξάνδρα»
Δύο τμήματα πυρηνικής ιατρικής. Δύο ενδοκρινολογικά. Ανοσολογικό με βιοχημικό τμήμα.
«Αγιοι Ανάργυροι»
Τρία ογκολογικά σε δύο. Δυνατότητα υποδοχής τμημάτων από άλλα νοσοκομεία.
«Αγιος Σάββας»
Δύο γυναικολογικά σε ένα. Τρεις χειρουργικές σε δύο ή μία. Χειρουργικής μαστού με μία του ΙΚΑ. Πλαστικής με μία του ΙΚΑ. Τρεις παθολογικές σε δύο. Τρία ακτινοθεραπευτικά και ένα του ΙΚΑ σε ένα. Δύο εργαστήρια αιματολογίας και ένα του ΙΚΑ σε ένα. Πυρηνικής ιατρικής με μία του ΙΚΑ. Μικροβιολογικό του ΙΚΑ με εκείνο του «Αγιος Σάββας». Δύο βραχείας νοσηλείας σε μία. Δύο διαγνωστικής μαστού σε μία. Ενα τμήμα απεικονιστικού τομέα και ενσωμάτωση στο εργαστηριακό. Ενα τμήμα ιολογίας και ενσωμάτωση στο κυτταρολογικό.
«Ιπποκράτειο»
Κυτταρολογικό με παθολογοανατομικό. Πανεπιστημιακή και κρατική χειρουργική. Πανεπιστημιακή ΩΡΛ και γναθοχειρουργικό. Δύο καρδιοχειρουργικά (σταδιακά).
«Αγία Ολγα»
Συγχώνευση με το 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ (θα κατατεθεί πρόταση). Κατάργηση Ιατρείου Περιστερίου και ΙΑΚ Νέας Ιωνίας.
«Πατησίων»
Α' και Β' χειρουργικά τμήματα.
«Αμαλία Φλέμιγκ»
Α' και Β' παθολογικά. Α' και Β' καρδιολογικά.
Παίδων Πεντέλης
Τμήματα Αλλεργικών Νόσων και Κοινωνικής Ιατρικής.
«Ελπίς»
Α' και Β' παθολογικά. Α' και Β' χειρουργικά.
Δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική ενοποίηση στα νοσοκομεία της Β' ΥΠΕ Αττικής. Στο κείμενο της Υγειονομικής Περιφέρειας τονίζεται ότι τα νοσοκομεία του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής δεν μπορούν να συνδιοικηθούν, λόγω της χωροταξικής τους κατανομής. Στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου θεωρείται ήδη ενιαίος υγειονομικός χώρος.
Με αυτά τα δεδομένα προτείνεται η διατήρηση της ενιαίας περιφερειακής διοίκησης στο Αιγαίο, με κοινή εποπτεύουσα αρχή τη Β' ΥΠΕ. Προτείνεται, επίσης, η οργανωτική επιμέρους ανασυγκρότηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, με τη λειτουργία σχετικής επιτροπής.
Για το «Αγία Βαρβάρα» η ΥΠΕ εισηγείται τρεις λύσεις:
Η πρώτη είναι να γίνει πρότυπο δημόσιο διαγνωστικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Η δεύτερη είναι να διατηρηθούν οι δραστηριότητες κλινικής μίας ημέρας, με ανάπτυξη μονάδας χημειοθεραπείας (σε συνεργασία με το «Μεταξά») και μονάδας μικρής διάρκειας φιλοξενίας καρκινοπαθών. Τρίτη εναλλακτική πρόταση είναι η διοικητική του ενοποίηση με το Κρατικό της Νίκαιας.
Σχόλιο: Δε ξεφεύγει από την μέγγενη του Μνημονίου η υγεία. Και προφανώς δεν αναφερόμαστε στον απαραίτητο εξορθολογισμό των δαπανών, που προφανώς είναι απαραίτητος. Το γενικό σχέδιο των συγχωνεύσεων των μονάδων υγείας (του οποίου τα βασικά σημεία μπορείτε να βρείτε εδώ), το οποίο ήρθε σε συμπλήρωμα του πολυνομοσχεδίου για την υγεία που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες (θυμηθείτε το εδώ), όχι μόνο μετακυλύει σχεδόν πλήρως το οικονομικό βάρος της περίθαλψης από το κράτος στους ασφαλισμένους (που βέβαια πληρώνουν έτσι κι αλλιώς μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών) - αφού αυτοί στα πάγια έξοδα θα πρέπει να προσθέσουν επιπλέον έξοδα μετακινήσεων, χρόνου και του κόστους χρήσης των εξωτερικών ιατρείων - αλλά παράλληλα ενέχει και επιπλέον κινδύνους για μόνιμες βλάβες στην υγεία αυτών που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης δεδομένου ότι αυξάνει κατακόρυφα του χρόνου που χρειάζεται για να γίνει πρόσβαση στα νοσοκομειακά ιδρύματα (κάτι βέβαια που δεν αντιμετωπίζεται με ολοήμερη -επί πληρωμή - λειτουργία των νοσοκομείων, η οποία πιθανόν να είναι και αντισυνταγματική όπως φαίνεται εδώ).
Δεν μπορεί π.χ. να κλείνει η μοναδική μονάδα νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, σε μια περιοχή που καλύπτει 150000 κατοίκους (δείτε το ρεπορτάζ εδώ) ή στην Εύβοια και την Ανατολική Μακεδονία να κλείνουν νοσοκομεία και κλινικές που καλύπτουν δύσβατες περιοχές (όπως φαίνεται εδώ και εδώ), στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης ανάγκης εξορθολογισμού. Ή δεν είναι δυνατόν 2 νομοί της Κρήτης να καλύπτονται ουσιαστικά από 1 ογκολόγο και να παρουσιάζεται ως λύση "η σωστή διατροφή και η άθληση" (σε μια χώρα που δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις προσβάσιμες για τον απλό πολίτη), λες και αυτές θα εξαφανίσουν τα τροχαία, τον καρκίνο ή θα δώοουν λύση σ' ένα διαβητικό.
Η καινούργια πραγματικότητα στην υγεία, ευνοεί μόνο τους ιδιωτικούς παρόχους: Xρόνο με το χρόνο το ΕΣΥ απογυμνώνεται τεχνολογικά ενώ αντίθετα η ιδιωτική υγεία ανθεί. Από το 2004 έως και το 2009 εγκαταστάθηκαν σε όλη τη χώρα 160 μαγνητικοί τομογράφοι από τους οποίους οι 153 πήγαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόνο 7 στο ΕΣΥ. Αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα και με τους αξονικούς. Αγοράσθηκαν συνολικά 132 μηχανήματα από τα οποία μόλις τα 24 για το δημόσιο και τα υπόλοιπα για τον ιδιωτικό τομέα. Για να μην μιλήσουμε ότι ακόμα και η περίφημη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων δεν μπορεί να σταθεί επαρκώς τα πόδια της: O εξοπλισμός του ΕΣΥ είναι είτε ανύπαρκτος είτε απαρχαιωμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 2/3 των αξονικών τομογράφων βρίσκονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόλις το 1/3 στο ΕΣΥ. Από τους συνολικά 381 αξονικούς τομογράφους που διαθέτει η χώρα μας οι 257 βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα και μόνο οι 124 στο δημόσιο, που είναι και σαφώς πολύ παλαιότερης τεχνολογίας. Τα πράγματα για τους μαγνητικούς είναι ακόμη χειρότερα. Από τους συνολικά 244 που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια οι 211 είναι σε ιδιωτικά κέντρα και μόνον οι 33 στον δημόσιο τομέα.
Αυτά βέβαια δεν απασχολούν άμεσα τον πολύ κόσμο γιατί δεν είναι κάτι που συναντά στην καθημερινότητά του. Αυτό βέβαια είναι λάθος: Όλοι μας κάποια στιγμή θα βρεθούμε στην ανάγκη, αλλά θα είναι αργά για να διαμαρτυρηθούμε...
Το ανέκδοτο της ημέρας: "...με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα είμαστε στην ίδια πλευρά, αγωνιζόμαστε για τις συλλογικές συμβάσεις, για κοινωνική συνοχή για τα δικαιώματα των εργαζομένων" δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου στους εκπρόσωπους των Ευρωπαϊκών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων που τον επισκέφτηκαν. Οι δικοί μας ακόμα γελάνε...
Πηγή ειδήσεων: "Έθνος" / Μέσα σ' όλα τ' άλλα βγήκε στην επιφάνεια και το σκεπτικό της απόφασης για την καταδίκη του ειδικού φρουρού Καρκανέα για τη δίκη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Διαβάστε το εδώ - Αποδεικνύει ότι κάποιες φορές, η δικαιοσύνη όταν θέλει κάνει το έργο της...
Είδηση: «Θα θρηνήσουμε θύματα, καθώς οι άνθρωποι που θα αρρωσταίνουν δεν θα έχουν τη δυνατότητα να μεταφέρονται εγκαίρως για τις πρώτες βοήθειες σε κοντινά σε αυτούς νοσοκομεία», ανέφερε ο κ. Βαρνάβας που υπογράμμισε ότι για την αποτελεσματική λειτουργία του συστήματος υγείας απαιτείται η πρόσληψη 6.500 γιατρών.
Τα μεγαλύτερα κενά προσωπικού, όπως είπε, καταγράφονται στα νοσοκομεία και κέντρα υγείας των νησιών και των παραμεθόριων περιοχών, ενώ ως προς τις ειδικότητες παρατηρούνται ανέφερε, «σε κρίσιμες ειδικότητες γιατρών, όπως η παιδιατρική, η καρδιολογία, η ορθοπεδική, η αναισθησιολογία, η χειρουργική, η παθολογία, η ακτινολογία, η μικροβιολογία, η μαιευτική και η οφθαλμολογία».
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Ιατρών Ελλάδος επισήμαναν ότι σήμερα υπηρετούν 12.353 γιατροί στα νοσοκομεία και 3.073 στα κέντρα υγείας και εξήγησαν ότι για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες χρειάζονται 3.500 ειδικευμένοι και 1.100 ειδικευόμενοι στα νοσοκομεία και άλλοι 400 στα κέντρα υγείας.
Τέλος, ο πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Σ. Τσούκαλος, ανέφερε ότι ο υπουργός Υγείας δε λέει την αλήθεια, δεν γνωρίζει το αντικείμενο και χρησιμοποιεί αμφιβόλου ικανότητας συμβούλους και πρόσθεσε πως «την ίδια ώρα, δεν κουβεντιάζει με αυτούς που λειτουργούν το ΕΣΥ».
Όσο αφορά την Αττική: Συγχωνεύσεις τμημάτων, ακόμη και μεταξύ διαφορετικών νοσοκομείων, προβλέπει η πρόταση των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) Αττικής. Τα σχετικά κείμενα που εκπονήθηκαν από τις Α' και Β' ΥΠΕ υποβλήθηκαν στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να ληφθεί η οριστική απόφαση της πολιτικής ηγεσίας. Τα νοσοκομεία «Γ. Γεννηματάς» και «Σωτηρία» αποκτούν πολλά κοινά τμήματα, ενώ το «Αγία Βαρβάρα» προτείνεται να συγχωνευτεί με το Κρατικό της Νίκαιας.
Στα χέρια του Αν. Λοβέρδου η πρόταση για συγχωνεύσεις τμημάτων στα νοσοκομεία της ΑττικήςΣύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση της Α' ΥΠΕ προβλέπει, μεταξύ άλλων, ένταξη όλων των εργαστηριακών τμημάτων στους παρακάτω τομείς:
Τομέας Βιοπαθολογίας: αιμοδυναμικό, βιοχημικό, ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητας και μικροβιολογικό. Μορφολογικός τομέας: παθολογοανατομικό, νεφροπαθολογοανατομικό, αιμοπαθολογοανατομικό και κυτταρολογικό. Απεικονιστικός τομέας: ακτινολογικό, υπέρηχοι, αξονικής τομογραφίας, μαγνητικής τομογραφίας, ΡΕΤ.
Εφαρμόζοντας τον Νόμο 3527/2007 δημιουργείται μία ενιαία τεχνική υπηρεσία στην 1η ΥΠΕ. Σκοπός είναι η καλύτερη στελέχωση, καθώς -όπως αναφέρεται- σε κεντρικό νοσοκομείο της Αθήνας υπάρχουν ηλεκτρολόγοι και δεν υπάρχουν υδραυλικοί, ενώ στο ακριβώς διπλανό νοσοκομείο υπάρχουν υδραυλικοί και όχι ηλεκτρολόγοι.
Συνενώνονται, επίσης, διοικητικές υπηρεσίες και κλινικές και δημιουργείται ενιαίο σύστημα προμηθειών. Στην πρόταση επισημαίνεται χαρακτηριστικά ότι σε γενικό νοσοκομείο στο κέντρο της Αθήνας υπάρχουν τέσσερις ειδικοί πληροφορικής, ενώ σε πολύ κοντινό του γενικό νοσοκομείο δεν υπάρχει κανείς.
Οι εμπειρογνώμονες θεωρούν αναγκαίες τις συνενώσεις κλινικών μέσα στα νοσοκομεία. Κατά τη διάρκεια της εφημερίας συγκεκριμένης κλινικής ιστορικού ειδικού νοσοκομείου -εξηγούν- εφημερεύει μόλις ένας ειδικευμένος γιατρός και τρεις ειδικευόμενοι. Στο συγκεκριμένο νοσοκομείο υπάρχουν 206 κλίνες και 86 γιατροί συγκεκριμένης ειδικότητας (61 ειδικοί και 25 ειδικευόμενοι).
Κατά συνέπεια, όταν είναι στο χειρουργείο ο ειδικευμένος προκειμένου να αντιμετωπίσει κάποιο περιστατικό, οι επόμενοι ασθενείς που προσέρχονται αντιμετωπίζονται από τους ειδικευόμενους (κάποιοι από αυτούς στην αρχή της ειδικότητας), με αποτέλεσμα να υπάρχει μειωμένη ποιότητα στις παρεχόμενες υπηρεσίες.
Πρώτη υγειονομική περιφέρεια Αττικής
«Ευαγγελισμός»
Αιμοδυναμικό με μονάδα εμφραγμάτων και δύο καρδιολογικών. Δύο γαστρεντερολογικές. Αξονικός - μαγνητικός τομογράφος στο ακτινοδιαγνωστικό. Τέσσερις παθολογικές σε δύο παθολογικά. Δύο καρδιοχειρουργικές και θωρακοχειρουργική σε μία. Τέσσερις χειρουργικές σε δύο. Δύο ορθοπεδικές σε μία. Ορμονολογικό σε βιοχημικό και τμήμα πυρηνικής ιατρικής. Δημιουργία τομέα βιοπαθολογίας (αιμοδυναμικό, βιοχημικό, ανοσολογικό - ιστοσυμβατότητας και μικροβιολογικό). Δημιουργία μορφολογικού τομέα (παθολογοανατομικό, νεφροπαθολογοανατομικό, αιμαπαθολογοανατομικό και κυτταρολογικό).
«Γ. Γεννηματάς»
Τρία παθολογικά τμήματα σε δύο. Τρία χειρουργικά σε δύο. Μεταφορά ογκολογικού τμήματος στο «Σωτηρία». Μεταφορά τμήματος φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης στο «Σωτηρία». Δύο διευθύνσεις κλασικού ακτινολογικού σε μία. Κοινή λειτουργία εργαστηριακών τμημάτων και αιμοδοσίας με το «Σωτηρία».
«Αγία Σοφία»
Παιδοχειρουργικές (Α' και Β'), παιδοορθοπεδικές (Α' και Β'), παιδιατρικές (Α' και Β') με τμήμα ινοκυστικής νόσου, παιδοκαρδιοχειρουργικές (Α' και Β'), τμήματα ακτινοδιαγνωστικών απεικονίσεων σε ένα.
«Σωτηρία»
2η πνευμονολογική. 1η πνευμονολογική. Δύο θωρακοχειρουργικές. Εργαστήρια μελέτης ύπνου. Από το «Σωτηρία» στο «Γεννηματάς»: ψυχιατρική κλινική και ξενώνας, οδοντιατρικό τμήμα, ΩΡΛ, αιμοδοσία, ανοσολογικό εργαστήριο, τεχνική υπηρεσία. Από το «Γεννηματάς» στο «Σωτηρία»: κυτταρολογικό εργαστήριο, τμήμα φυσικής αποκατάστασης, παθολογοανατομικό. Μεταφορά 10ης πνευμονολογικής στο «Ασκληπιείο».
«Σισμανόγλειο»
Γαστρεντερολογική, ρευματολογικής και ηπατικής ανεπάρκειας στο Α' παθολογικό. Ειδικών λοιμώξεων και κλινικής υπέρτασης στο Β' παθολογικό. Μονάδα εμφραγμάτων και αιμοδυναμική μονάδα στο καρδιολογικό. Τρεις πνευμονολογικές σε δύο. Μονάδα επαγγελματικών νόσων, αναπνευστικής λειτουργίας και μελέτης ύπνου στο Γ' πνευμονολογικό. Μονάδα κυστικής ίνωσης στο Β' πνευμονολογικό. Μονάδα βρογχοσκοπήσεων και εργαστήριο πλευροσκοπήσεων στο Β' παθολογικό. Μονάδα εξωσωματικής λιθοτριψίας στο ουρολογικό. Μονάδα μεταναισθητικής φροντίδας στο αναισθησιολογικό. Μονάδα ψυχογενούς ανορεξίας και επειγόντων στον τομέα ψυχικής υγείας. Ακτινοδιαγνωστικό, αξονικός και μαγνητικός στο ακτινολογικό τμήμα.
Ερυθρός Σταυρός
Κυτταρολογικό με παθολογοανατομικό. Αιμοδοσία «Δρακοπούλειου» και «Ερυθρού», Α', Β' χειρουργική και μονάδα λαπαροσκοπικής χειρουργικής σε ένα χειρουργικό τμήμα, Α' και Β' καρδιολογική, Α' και Β' οφθαλμολογικό, Α', Β' και Γ' παθολογικό.
«Πολυκλινική»
Βιοπαθολογικά τμήματα (μικροβιολογικό, βιοχημικό, αιματολογικό) σε ένα βιοπαθολογικό εργαστήριο.
«Αγλαΐα Κυριακού»
Ενδοκρινολογικό με τμήμα αύξησης και ανάπτυξης. Το διαβητολογικό θα λειτουργεί ως κέντρο αναφοράς, με κατάργηση μίας θέσης διευθυντή (τμήμα αύξησης). Γ' παιδιατρική (ΕΣΥ) παραρτήματος Καλλιθέας, με τη Β'. Τμήμα κοινωνικής ιατρικής με Β' πανεπιστημιακή παιδιατρική. Δύο μικροβιολογικά. Αναμένεται απόφαση για την παιδιατρική του τμήματος νοσηλευτικής.
ΚΑΤ
Εξι τμήματα γενικής ορθοπεδικής σε τέσσερα. Δύο τμήματα μικροχειρουργικής άνω άκρων. Δύο τμήματα γενικής χειρουργικής.
«Λαϊκό»
Αιματολογικό στο μικροβιολογικό ή στην αιμοδοσία ή στο τμήμα μεσογειακής αναιμίας.
«Αλεξάνδρα»
Δύο τμήματα πυρηνικής ιατρικής. Δύο ενδοκρινολογικά. Ανοσολογικό με βιοχημικό τμήμα.
«Αγιοι Ανάργυροι»
Τρία ογκολογικά σε δύο. Δυνατότητα υποδοχής τμημάτων από άλλα νοσοκομεία.
«Αγιος Σάββας»
Δύο γυναικολογικά σε ένα. Τρεις χειρουργικές σε δύο ή μία. Χειρουργικής μαστού με μία του ΙΚΑ. Πλαστικής με μία του ΙΚΑ. Τρεις παθολογικές σε δύο. Τρία ακτινοθεραπευτικά και ένα του ΙΚΑ σε ένα. Δύο εργαστήρια αιματολογίας και ένα του ΙΚΑ σε ένα. Πυρηνικής ιατρικής με μία του ΙΚΑ. Μικροβιολογικό του ΙΚΑ με εκείνο του «Αγιος Σάββας». Δύο βραχείας νοσηλείας σε μία. Δύο διαγνωστικής μαστού σε μία. Ενα τμήμα απεικονιστικού τομέα και ενσωμάτωση στο εργαστηριακό. Ενα τμήμα ιολογίας και ενσωμάτωση στο κυτταρολογικό.
«Ιπποκράτειο»
Κυτταρολογικό με παθολογοανατομικό. Πανεπιστημιακή και κρατική χειρουργική. Πανεπιστημιακή ΩΡΛ και γναθοχειρουργικό. Δύο καρδιοχειρουργικά (σταδιακά).
«Αγία Ολγα»
Συγχώνευση με το 7ο Νοσοκομείο ΙΚΑ (θα κατατεθεί πρόταση). Κατάργηση Ιατρείου Περιστερίου και ΙΑΚ Νέας Ιωνίας.
«Πατησίων»
Α' και Β' χειρουργικά τμήματα.
«Αμαλία Φλέμιγκ»
Α' και Β' παθολογικά. Α' και Β' καρδιολογικά.
Παίδων Πεντέλης
Τμήματα Αλλεργικών Νόσων και Κοινωνικής Ιατρικής.
«Ελπίς»
Α' και Β' παθολογικά. Α' και Β' χειρουργικά.
Δεν μπορεί να υπάρξει διοικητική ενοποίηση στα νοσοκομεία της Β' ΥΠΕ Αττικής. Στο κείμενο της Υγειονομικής Περιφέρειας τονίζεται ότι τα νοσοκομεία του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής δεν μπορούν να συνδιοικηθούν, λόγω της χωροταξικής τους κατανομής. Στη νησιωτική περιοχή του Αιγαίου θεωρείται ήδη ενιαίος υγειονομικός χώρος.
Με αυτά τα δεδομένα προτείνεται η διατήρηση της ενιαίας περιφερειακής διοίκησης στο Αιγαίο, με κοινή εποπτεύουσα αρχή τη Β' ΥΠΕ. Προτείνεται, επίσης, η οργανωτική επιμέρους ανασυγκρότηση των μονάδων πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, με τη λειτουργία σχετικής επιτροπής.
Για το «Αγία Βαρβάρα» η ΥΠΕ εισηγείται τρεις λύσεις:
Η πρώτη είναι να γίνει πρότυπο δημόσιο διαγνωστικό κέντρο και κέντρο παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας. Η δεύτερη είναι να διατηρηθούν οι δραστηριότητες κλινικής μίας ημέρας, με ανάπτυξη μονάδας χημειοθεραπείας (σε συνεργασία με το «Μεταξά») και μονάδας μικρής διάρκειας φιλοξενίας καρκινοπαθών. Τρίτη εναλλακτική πρόταση είναι η διοικητική του ενοποίηση με το Κρατικό της Νίκαιας.
Σχόλιο: Δε ξεφεύγει από την μέγγενη του Μνημονίου η υγεία. Και προφανώς δεν αναφερόμαστε στον απαραίτητο εξορθολογισμό των δαπανών, που προφανώς είναι απαραίτητος. Το γενικό σχέδιο των συγχωνεύσεων των μονάδων υγείας (του οποίου τα βασικά σημεία μπορείτε να βρείτε εδώ), το οποίο ήρθε σε συμπλήρωμα του πολυνομοσχεδίου για την υγεία που ψηφίστηκε πριν λίγους μήνες (θυμηθείτε το εδώ), όχι μόνο μετακυλύει σχεδόν πλήρως το οικονομικό βάρος της περίθαλψης από το κράτος στους ασφαλισμένους (που βέβαια πληρώνουν έτσι κι αλλιώς μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών) - αφού αυτοί στα πάγια έξοδα θα πρέπει να προσθέσουν επιπλέον έξοδα μετακινήσεων, χρόνου και του κόστους χρήσης των εξωτερικών ιατρείων - αλλά παράλληλα ενέχει και επιπλέον κινδύνους για μόνιμες βλάβες στην υγεία αυτών που έχουν ανάγκη νοσοκομειακής περίθαλψης δεδομένου ότι αυξάνει κατακόρυφα του χρόνου που χρειάζεται για να γίνει πρόσβαση στα νοσοκομειακά ιδρύματα (κάτι βέβαια που δεν αντιμετωπίζεται με ολοήμερη -επί πληρωμή - λειτουργία των νοσοκομείων, η οποία πιθανόν να είναι και αντισυνταγματική όπως φαίνεται εδώ).
Δεν μπορεί π.χ. να κλείνει η μοναδική μονάδα νεογνών στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, σε μια περιοχή που καλύπτει 150000 κατοίκους (δείτε το ρεπορτάζ εδώ) ή στην Εύβοια και την Ανατολική Μακεδονία να κλείνουν νοσοκομεία και κλινικές που καλύπτουν δύσβατες περιοχές (όπως φαίνεται εδώ και εδώ), στα πλαίσια μιας υποτιθέμενης ανάγκης εξορθολογισμού. Ή δεν είναι δυνατόν 2 νομοί της Κρήτης να καλύπτονται ουσιαστικά από 1 ογκολόγο και να παρουσιάζεται ως λύση "η σωστή διατροφή και η άθληση" (σε μια χώρα που δεν υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις προσβάσιμες για τον απλό πολίτη), λες και αυτές θα εξαφανίσουν τα τροχαία, τον καρκίνο ή θα δώοουν λύση σ' ένα διαβητικό.
Η καινούργια πραγματικότητα στην υγεία, ευνοεί μόνο τους ιδιωτικούς παρόχους: Xρόνο με το χρόνο το ΕΣΥ απογυμνώνεται τεχνολογικά ενώ αντίθετα η ιδιωτική υγεία ανθεί. Από το 2004 έως και το 2009 εγκαταστάθηκαν σε όλη τη χώρα 160 μαγνητικοί τομογράφοι από τους οποίους οι 153 πήγαν σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόνο 7 στο ΕΣΥ. Αντίστοιχα για το ίδιο διάστημα και με τους αξονικούς. Αγοράσθηκαν συνολικά 132 μηχανήματα από τα οποία μόλις τα 24 για το δημόσιο και τα υπόλοιπα για τον ιδιωτικό τομέα. Για να μην μιλήσουμε ότι ακόμα και η περίφημη ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων δεν μπορεί να σταθεί επαρκώς τα πόδια της: O εξοπλισμός του ΕΣΥ είναι είτε ανύπαρκτος είτε απαρχαιωμένος. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα 2/3 των αξονικών τομογράφων βρίσκονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία και μόλις το 1/3 στο ΕΣΥ. Από τους συνολικά 381 αξονικούς τομογράφους που διαθέτει η χώρα μας οι 257 βρίσκονται στον ιδιωτικό τομέα και μόνο οι 124 στο δημόσιο, που είναι και σαφώς πολύ παλαιότερης τεχνολογίας. Τα πράγματα για τους μαγνητικούς είναι ακόμη χειρότερα. Από τους συνολικά 244 που υπάρχουν σε όλη την επικράτεια οι 211 είναι σε ιδιωτικά κέντρα και μόνον οι 33 στον δημόσιο τομέα.
Αυτά βέβαια δεν απασχολούν άμεσα τον πολύ κόσμο γιατί δεν είναι κάτι που συναντά στην καθημερινότητά του. Αυτό βέβαια είναι λάθος: Όλοι μας κάποια στιγμή θα βρεθούμε στην ανάγκη, αλλά θα είναι αργά για να διαμαρτυρηθούμε...
Το ανέκδοτο της ημέρας: "...με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα είμαστε στην ίδια πλευρά, αγωνιζόμαστε για τις συλλογικές συμβάσεις, για κοινωνική συνοχή για τα δικαιώματα των εργαζομένων" δήλωσε ο Γ.Παπανδρέου στους εκπρόσωπους των Ευρωπαϊκών Συνδικαλιστικών Οργανώσεων που τον επισκέφτηκαν. Οι δικοί μας ακόμα γελάνε...
Πηγή ειδήσεων: "Έθνος" / Μέσα σ' όλα τ' άλλα βγήκε στην επιφάνεια και το σκεπτικό της απόφασης για την καταδίκη του ειδικού φρουρού Καρκανέα για τη δίκη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Διαβάστε το εδώ - Αποδεικνύει ότι κάποιες φορές, η δικαιοσύνη όταν θέλει κάνει το έργο της...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)