Είδηση: Επιχείρηση με τον κωδικό «εξοχική κατοικία» ετοιμάζει η κυβέρνηση, με στόχο να βγάλει τη χώρα από τον κύκλο της άναρχης δόμησης και να τονώσει τα δημόσια έσοδα. Ενδεικτικά: τα Καμμένα Βούρλα, όπου βρίσκονται τα κάμπινγκ του ΕΟΤ, παραλιακές δημόσιες εκτάσεις στην Ανάβυσσο, η Ρόδος, η Ηλεία, η παραλιακή ζώνη του Μύτικα στην Αιτωλοακαρνανία, τα Σύβοτα Θεσπρωτίας, περιοχές της νοτίου Κρήτης, της Χαλκιδικής, το Φανάρι της Κομοτηνής και η Ηρακλείτσα Καβάλας. Αντίστοιχες χωροθετήσεις χειμερινών περιοχών προβλέπονται για ορεινές ζώνες, όπως του Παρνασσού, του Καϊμακτσαλάν κλπ.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο υιοθετήθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και εγκρίθηκε από τον πρωθυπουργό. Το σχέδιο στηρίζεται στη βαθιά πεποίθηση ότι η αυθαίρετη δόμηση συντηρεί την παραοικονομία, ενισχύει τη φοροδιαφυγή και τη διαφθορά, ενώ αφαιρεί έσοδα από το κράτος. Έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε 100τμ νόμιμης οικοδόμησης αντιστοιχούν περίπου 30τμ παράνομης με απώλεια εσόδων κατά μέσο όρο 15.000 ευρώ σε φόρους, εισφορές και άλλα τέλη. Βάσει λοιπόν αυτών των παραδοχών προετοιμάζεται συνδυασμένη παρέμβαση, χωροταξική και επενδυτική, ώστε να διαμορφωθεί περιβάλλον οργανωμένης ανοικοδόμησης εμπορεύσιμων εξοχικών κατοικιών σε όλη τη χώρα. Η κυβέρνηση προτίθεται να χωροθετήσει ζώνες εξοχικής παραθεριστικής κατοικίας σε όλη τη χώρα καλύπτοντας όχι μόνο δημόσιες, αλλά και συνορεύουσες ιδιωτικές εκτάσεις. Επίσης, θα επιβάλει κατά περίπτωση αυστηρούς κανόνες δόμησης, με μικρή κάλυψη, ώστε να μην προσβάλλεται το περιβάλλον- αντιθέτως, να δημιουργούνται συνθήκες ανάδειξης και προστασίας του. Γεγονός το οποίο, κατά την εκτίμηση των εμπνευστών του σχεδίου, θα καταστήσει την επένδυση ελκυστική και εύκολα εμπορεύσιμη. Στον βαθμό που δεσμευθούν με τους ίδιους κανόνες και οι συνορεύοντες ιδιωτικοί φορείς, όντως μπορεί να ελεγχθεί το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης.
Σχόλιο: Μπορεί η παράνομη οικοδόμηση να είναι γεγονός αλλά γι' αυτό δε φταίει το γεγονός ότι δεν έχει αρχίσει να χτίζει σπίτια το κράτος για τους ξένους αλλά γιατί δεν υπάρχουν υπάλληλοι στις πολεοδομίες να κάνουν ελέγχους και ρίχνεται έμμεσα το βάρος στους υπογράφοντες μηχανικούς (δηλαδή γίνεται το φοβερό, να ζητάει το κράτος να κάνεις ένας ιδιώτης ελέγχους νομιμότητας δωρεάν αντί γι' αυτό).
Η ιδέα τριγυρίζει εδώ και καιρό στο μυαλό των κυβερνώντων ιδιαίτερα εφόσον τ' αρχικά σχέδια για παραχωρήσεις/ενοικιάσεις/ξεπούλημα των ιδιοκτησιών του Δημοσίου για τουριστικές επενδύσεις δεν έχει μέχρι στιγμής το ενδιαφέρον που θα περίμενε κανείς (δείτε εδώ τη λίστα των ακινήτων). Πως ταιριάζει αυτό με την εισαγωγή του μέτρου της "επιφάνειας" (θυμηθείτε τον εδώ); Αρκετά δεδομένου οτι οι περισσότεροι μη-Έλληνες, Ευρωπαίοι (και μη) έχουν το θεσμό του "leasehold" στις χώρες τους και επομένως, πιθανότατα να μην τους πείραζε να επενδύσουν σε κάτι τέτοιο. Βέβαια το ερώτημα είναι γιατί κάποιος ν' αγοράσει στην Ελλάδα "leasehold" και όχι στην Κροατία, την Βουλγαρία ή την Τουρκία "freehold" (δηλ. με απεριόριστα χρονικά περιθώρια), αλλά είμαστε σίγουροι ότι και αυτό (όπως τόσα άλλα εξάλλου) θα το έχουν σκεφτεί οι κύριοι του Υπουργείου Οικονομικών (φυσικά ειρωνευόμαστε...).
Το έργο βέβαια έχει πολλές πλευρές - πέραν του μόνιμου ερωτήματος της παραχώρησης της δημόσιας περιουσίας έναντι πινακίου φακής - μια εκ των οποίων είναι κατά πόσον θα μπορέσουν οι περιοχές στις οποίες θα χτιστούν χιλιάδες καινούργιες κατοικίες να σηκώσουν το βάρος τόσο από κοινωνικής απόψεως όσο και από πλευράς υποδομών: Άραγε θα μπορέσουν μικρές κοινωνίες των 10000 και 20000 ανθρώπων ν' ανταπεξέλθουν σε μια μαζική εισροή άλλων τόσων (έστω και εποχιακών) κατοίκων; Το παράδειγμα της λαίλαπας που επήλθε στα παράλια της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είναι αρνητικό - εκεί οι τοπικές κοινωνίες συνεθλίβηκαν κυριολεκτικά από το μαζικό χτίσιμο εξοχικών κατοικιών, το περιβάλλον επιβαρύνθηκε, ο χαρακτήρας τους αλλοτριώθηκε και σταδιακά μεταβλήθηκαν σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Παράλληλα οι υποδομές στην χώρα μας είναι σίγουρα ένα μεγάλο ερωτηματικό: Πως π.χ. θα υδροδοτηθούν 5000 ή 6000 νέες κατοικίες στην Ανατολική Κρήτη που μαστίζεται από λειψυδρία; Πως θα αντέξει το δίκτυο ηλεκτροδότησης στα νησιά τα οποία ακόμα και σήμερα (στον 21ο αιώνα) δεν έχει επάρκεια και γίνονται τακτικές διακοπές ρεύματος; Κατανοούμε τις ανάγκες για γρήγορα έσοδα αλλά λίγη μελέτη είναι αναγκαία πριν τη λήψη αποφάσεων.
Το περιβάλλον είναι επίσης ένα μεγάλο ερωτηματικό. Πολλές από τις περιοχές που προτείνονται είναι περιοχές προστατευόμενες από τις συνθήκες Natura και Ramsar. Πως θα γίνει μαζική εκμετάλλευση τους χωρίς να υπάρξει παραβίαση του φυσικού κάλους τους (το παράδειγμα με τα Σύβοτα Θεσπρωτίας το έχουμε αναφέρει ήδη εδώ). Η πράσινη ανάπτυξη (που την είχε το ΠΑΣΟΚ σημαία προεκλογικά) μάλλον πάει περίπατο για πολλοστή φορά - παραδείγματα συνεχώς υπάρχουν πολλά (διαβάστε εεδώ γι' αυτά και εδώ για την εφαρμογή των εναλλακτικών μορφών ενέργειας στην χώρα μας) γι' αυτό και οι φιλότιμες προσπάξεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος για να μας πείσει για το αντίθετο δεν πετυχαίνουν.
Η δέσμευση ιδιωτικών περιουσιών πάλι (που συνδυάζει σήμερα με πληροφορίες την φοβερή ιδέα αυτή) έχει νομικά κενά - θα υποχρεώσει δηλαδή το κράτος να παραχωρήσει ένας ιδιώτης την έκτασή του για να χτιστούν σπίτια για να πουληθούν σε άλλους; Μέχρι σήμερα η απαλλοτρίωση γινόταν για λόγους "εθνικού συμφέροντος": Αλήθεια είναι "εθνικό συμφέρον" και η εξοχική κατοικία για τους ξένους; Αμφιβάλλουμε.
Κλείνοντας, πρέπει να πληροφορήσουμε τους μη γνωρίζοντες του υπουργείου (που δε γνωρίζουν την αγορά), το ισχυρό ευρώ, οι κοινωνικές αλλαγές και η ανασφάλεια που επικρατεί σε όλη την Ευρώπη, έχουν οδηγήσει χιλιάδες ξένους ιδιοκτήτες στην χώρα μας σε πωλήσεις των ακινήτων που έχουν (παραδείγματα είναι η Κέρκυρα και η Κρήτη). Η χρονική συγκυρία δεν είναι καλή για κατασκευές και πωλήσεις (από πλευράς ιδιοκτητών δηλ. του κράτους) αλλά σίγουρα βολεύει τον κατασκευαστή-εργολάβο και τον πωλητή-μεσίτη (αφού θα βγουν χρήματα έτσι κι αλλιώς). Αυτοί έτσι κι αλλιώς δεν χάνουν ποτέ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Επίθεση στις τράπεζες έκαναν σε πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο μερικοί υπουργοί γιατί δεν κατευθύνουν τα χρήματα που παίρνουν ως εγγυήσεις από το Δημόσιο στην πραγματική οικονομία, παρά πολλές από αυτές είναι κρατικές ή κρατικοεξαρτώμενες (διαβάστε εδώ αναλυτικά για τις πρόσφατες ενισχύσεις κι εδώ για το πως συρθήκαμε σ' αυτές). Και επειδή στο υπουργικό συμβούλιο, εκπρόσωπος των τραπεζών είναι ο Γ.Παπακωνσταντίνου (διαβάστε εδώ το ρεπορτάζ). Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών να λάβει υπ' όψιν του τις θέσεις των υπουργών και έπειτα από διάλογο με τις τράπεζες να καθορίσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας μέσω αυτών των ποσών. Εμ, βέβαια, στην Ελλάδα χρειάζονται να δίνονται κατευθύνσεις ακόμα και για τ' αυτονόητα...Δεν μπορούσε η πρωθυπουργάρα μας να το σκεφτεί μόνος του...Δε θα μπορούσε άραγε οι ενισχύσεις αυτές στις τράπεζες να χρησιμοποιηθούν προς όφελος της χώρας (δείτε εδώ το πως);
Το ανέκδοτο της ημέρας: "Δε θα χτιστούν στην Ελλάδα πυρηνικά εργοστάσια", μας καθησύχασε ο Πρωθυπουργός, δράττοντας την ευκαιρία του θορύβου που δημιουργήθηκε μετά το ατύχημα στην Ιαπωνία. Ευτυχώς ηρεμήσαμε. Με τόσα λεφτά που ρέουν στην χώρα είχαμε φοβηθεί ότι το επόμενο που χτιζόταν θα ήταν πυρηνικό εργοστάσιο...Μήπως θα έπρεπε να δούμε λίγο πιο σοβαρά το χτίσιμο τέτοιων μονάδων στις γειτονικές χώρες και όχι ν' ασχολούμαστε με σενάρια επιστημονικής φαντασίας;
Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Το Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου