Είδηση 1η: Οι συνεχιζόμενες διαφωνίες στην προσπάθεια εξεύρεσης αξιόπιστης ευρωπαϊκής λύσης διαρκείας για το ελληνικό χρέος ήταν ο βασικός λόγος της αναβολής των Συνόδων Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης, οι οποίες μετατίθενται χρονικά. Είναι η πρώτη φορά στα κοινοτικά χρονικά που προγραμματισμένες Σύνοδοι Κορυφής της ΕΕ και της Ευρωζώνης αναβάλλονται έστω και για λίγες ημέρες.
Την ίδια στιγμή, "φωτιά" στις προσπάθειες ενιαίας απάντησης της Ευρώπης με την επιβολή γερμανογαλλικού διευθυντηρίου έβαλε ο εκπρόσωπος της Ανγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, ο οποίος τόνισε ότι η λύση θα καθοδηγηθεί από τη Γερμανία και τη Γαλλία, σε συμφωνία -αλλά όχι έπειτα από διαβούλευση- με τους εταίρους της Ευρωζώνης.
Η πρωτοφανής αυτή δήλωση του κ. Ζάιμπερτ, βάσει της οποίας το Βερολίνο "καπελώνει" τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, προκάλεσε ήδη τις πρώτες αντιδράσεις, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι να δηλώνει πως "η παγκόσμια κρίση δεν επιλύεται με διμερείς άξονες".
Πηγές ειδήσεων: "Έθνος", "Ημερησία" / Για τον "ξεσηκωμό" της μεσαίας τάξης, διαβάστε εδώ.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο της κ. Μέρκελ, Παρίσι και Βερολίνο έθεσαν το πλαίσιο και τους χρονικούς στόχους του σχεδίου για την επίλυση της κρίσης χρέους, αλλά οι τεχνικές λεπτομέρειες απομένει να καθοριστούν.
Σχόλιο: Απαράδεκτη ενέργεια που όμως δείχνει καθαρά για το που στρεφόμαστε ως Ευρώπη: μπορεί να μην υπάρξουν δύο "ευρώ" ή ένας "σκληρός πυρήνας του ευρώ" και οι "υπόλοιποι", αλλά απ' ότι φαίνεται δύο θ' αποφασίζουν και οι υπόλοιποι θα εκτελούν στην Ευρώπη που οραματίζονται οι Γαλλογερμανοί ή Γερμανογάλλοι (για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους). Γι' αυτό και το σενάριο της αλλαγής των ευρωπαϊκών συνθηκών φαντάζει εφιαλτικό, αφού είναι σίγουρο ότι θα περιλαμβάνει και εκείνες τις δικλίδες όπου το δικαίωμα των δύο "μεγάλων" για να παίρνουν αποφάσεις είτε θ' αποτυπώνεται είτε θα εννοείται καθαρά. Αντιδράσεις βέβαια θα υπάρχουν (όχι από την χώρα μας βέβαια), αλλά επειδή όλοι λίγο ή πολύ έχουν "χρωστούμενα" στις μεγάλες τράπεζες των δύο αυτών χωρών, τα περιθώρια αντίδρασής τους θα είναι περιορισμένα αφού θα κρέμεται ο πέλεκυς των οίκων αξιολόγησης από πάνω τους...
Είδηση 2η: Με διαδικασίες εξπρές η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, προχώρησε στην κρατικοποίηση της Proton Bank. Η περίοδος Λαυρεντιάδη προκάλεσε στην τράπεζα ζημιά η οποία υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το κόστος για τη σωτηρία των καταθετών θα φτάσει τα 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα περίπου 850 εκατ. ευρώ θα καταβληθούν από το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, ενώ η νέα «μεταβατική» ή «καλή» τράπεζα που δημιουργήθηκε θα προικοδοτηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (δημιούργημα του Μνημονίου) με 250 εκατ. ευρώ.
Η κρατικοποίηση της Proton Bank δεν συνδέεται με τον «τραπεζικό Αρμαγεδδώνα», που σάρωσε χθες σχεδόν όλες τις ελληνικές τράπεζες εξαιτίας του φόβου μεγαλύτερου κουρέματος των κρατικών ομολόγων. Οι εξελίξεις γύρω από την Proton αποτελούν απότοκο του επιχειρηματικού φαινομένου Λαυρεντιάδη στην οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου.
Σχόλιο: Να λοιπόν που και το 2ο σκάνδαλο Κοσκωτά στην χώρα μας έγινε επί ΠΑΣΟΚ, και πάλι με τους συνήθεις υπόπτους (δηλαδή εμάς) να πληρώνουν το λογαριασμό. Κι αν πει κανείς ότι την προηγούμενη φορά η χώρα μπορούσε να σηκώσει το βάρος, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει σήμερα: και όσο κι αν η τρόικα "χάρηκε" (!!!) στην ανακοίνωσή της για τη "διάσωση" της τράπεζας, εμείς μάλλον λυπόμαστε που βλέπουμε το λογαριασμό σε τέτοιους δύσκολους καιρούς - 1,1 δις είναι τεράστιο ποσό και δεν αποκλείουμε (παρά το γεγονός ότι υποτίθεται πως υπάρχει πρόβλεψη για τέτοιες περιπτώσεις) να έρθουν καινούργια μέτρα για να καλυφθεί η "τρύπα" που δημιουργήθηκε. Και όλα αυτά όταν ο κύριος Λαυρεντιάδης κυκλοφορεί ελεύθερος, αφού "πλήρωσε" τα 60 εκ. που είχε υπεξαιρέσει...Τα χρήματα που όμως πήραν οι επιχειρήσεις του ως δάνειο και αδυνατούν ν' αποπληρώσουν και είναι 300 εκ. ευρώ, ποιος θα τα γυρίσει στην τράπεζα;
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Θυμάστε τον κύριο Βενιζέλο να λέει ότι θα προσπαθήσει να κατανείμει σωστά τα φορολογικά βάρη και να "χρεώσει" κάτι και τους εφοπλιστές; Είχαμε γράψει για το πόσο προσχηματικό ήταν αυτό και "πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις" μας επιβεβαίωσε δυστυχώς ο κύριος Χρυσοχοϊδης ο οποίος δήλωσε ότι "δε μπορούμε να φορολογήσουμε τους εφοπλιστές για χρήματα που βγάζουν εκτός της χώρας" και ότι "αυτοί δίνουν δουλειά στον κόσμο". Μια δήλωση που δείχνει ξεκάθαρα την άγνοια του στα φορολογικά: Σύμφωνα με τη νομοθεσία, ποσά τα οποία έχουν φορολογηθεί στην χώρα μας με μικρότερο ποσοστό απ' ότι στην χώρα μας υπόκεινται σε φορολόγηση και στην Ελλάδα, εφόσον βεβαίως δηλωθούν. Δεύτερον, και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις προσφέρουν στο ΑΕΠ στην χώρα μας και δημιουργούν θέσεις εργασίας, αλλά έχουν "χτυπηθεί" πολλαπλώς και αδιακρίτως... Αλλά είπαμε. Οι πολιτικοί μας συναγελάζονται με τους εφοπλιστές, δεν είναι δυνατόν να τους "στεναχωρήσουν" και μετά να κάνουν παρέα το βράδυ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου