Σειρά μικρών ειδήσεων θα παρουσιάσουμε σήμερα που ενδιαφέρουν...
Είδηση 1η: Με νομοσχέδιο για τη βελτίωση της ρυθμιστικής διακυβέρνησης, που έρχεται σύντομα προς ψήφιση στη Βουλή, ιδρύεται σε κάθε υπουργείο μονάδα κατά της πολυνομίας, με στόχο να αναμορφώσει τη νομοθεσία, να καταργήσει ρυθμίσεις και να διευκολύνει με διαδικασίες-εξπρές την πραγματοποίηση ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Οι ομάδες αυτές θα συστήσουν τα «Γραφεία καλής νομοθέτησης», τα οποία φυσικά θα αποτελούνται από Ελληνες δημοσίους υπαλλήλους, με τη διαφορά ότι την «υψηλή επιστασία» θα την έχουν Γερμανοί εμπειρογνώμονες. Τα γραφεία θα βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, και θα προετοιμάζουν τα νομοσχέδια του «νέου μνημονίου», της νέας δανειακής Σύμβασης. Γι' αυτό κι ανάμεσα στις αρμοδιότητές τους είναι η εκτίμηση επιπτώσεων Διεθνών Συμβάσεων, Συμφωνιών και παγκοσμίως δεσμευτικών κειμένων.
Σχόλιο: Την είδηση δεν την αλιεύσαμε σε κάποιο συνωμοσιολογικό έντυπο που ανακαλύπτει εισβολείς παντού, αλλά στην εφημερίδα "Ημερησία" που κάθε άλλο παρά αντιπολιτευόμενη είναι. Προφανέστατα δεν μας προκαλεί έκπληξη - είναι μάλλον αναμενόμενη δεδομένης της προφανής ανικανότητας της κυβέρνησης να βάλει φραγμό σε οποιαδήποτε απαίτηση της τρόικας (και των Γερμανών). Έχουμε όμως απορία πως θα καταφέρει να ξεπεράσει αυτή τη φορά το "εμπόδιο" του Συντάγματος που ορίζει ξεκάθαρα τους όρους κάτω από τους οποίους τελείται η δημόσια διοίκηση στην χώρα μας. Θα έχει ενδιαφέρον...
Είδηση 2η: «Φρένο» στην καταβολή συντάξεων σε άτομα που παίρνουν σύνταξη μετά από μικρό διάστημα παραμονής στη χώρα μας θέλει να βάλει το υπουργείο Εργασίας. Κυρίως πρόκειται για άτομα που έρχονται από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και πήραν σύνταξη από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Στόχος των παρεμβάσεων είναι μέχρι το 2015 να εξοικονομηθεί ένα κονδύλι της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό καθιερώθηκαν αυστηρότεροι όροι για την καταβολή των συντάξεων σε άτομα που προέρχονται από άλλες χώρες (π.χ. απαιτείται πενταετής παραμονή στη χώρα).
Σχόλιο: Αν χρειάστηκε να φτάσουμε στον πάτο για να γίνει το αυτονόητο στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή να μπουν κάποια ελάχιστα όρια για την καταβολή συντάξεων, τότε δεν ξέρουμε τι άλλο θα πρέπει να γίνει. Είναι γνωστό σε μεγάλη μερίδα κόσμου το πόσο μεγάλη "φάμπρικα" έχει στηθεί από την χρονιά της εισόδου της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ε.Ε. και μετά, με την καταβολή συντάξεων από τον ΟΓΑ ή το ΙΚΑ σε υπηκόους των χωρών αυτών. Άνθρωποι που δεν έχουν ζήσει ούτε μια μέρα στην χώρα μας (και πολύ περισσότερο δουλέψει), απέκτησαν συνταξιοδοτικά δικαιώματα καταβάλοντας σχετική μίζα σε κρατικούς υπαλλήλους (που έκαναν τα στραβά μάτια) και δήθεν "εργοδότες" (που τους έβαλαν σε μισθολογικές καταστάσεις) πράγμα που τους εξασφάλισε την κατώτατη σύνταξη, η οποία ήταν πάντως μεγαλύτερη από τις αντίστοιχες των χωρών αυτών. Στους συγκεκριμένους δε συνταξιούχους γίνεται και καταβολή ΕΚΑΣ...Προφανώς βέβαια και δεν έχουμε πρόβλημα με κανέναν που έχει δουλέψει όντως στην χώρα μας και δικαιούται σύνταξης. Επίσης δε, δεν έχουμε πρόβλημα με κάποιους που εκμεταλλεύτηκαν παραθυράκια του νόμου (αν και το βρίσκουμε προφανώς ανήθικο). Το πρόβλημα το έχουμε με το κράτος που δεν προστάτεψε τους κόπους των ασφαλισμένων του (που καταβάλλουν κάθε μήνα τις εισφορές τους) και τους κρατικούς λειτουργούς εκείνους που δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους ελέγχοντας για το νόμιμο του αιτήματος των εν λόγω "συνταξιούχων"...
Είδηση 3η (μετά σχολίου) "Η Ελλάδα δεν προτίθεται να ξεπουλήσει τις επιχειρήσεις της", τονίζει ο υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα της «Φιγκαρό», προσθέτοντας ότι "θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας και όχι να τα πουλήσουμε όλα, γρήγορα και σε χαμηλή τιμή. Μην πιστεύετε ότι τα ξεπουλάμε όλα". Ανενημέρωτο τον βρίσκουμε τον κύριο Χρυσοχοΐδη. Όταν υπάρχουν ισχυρές πιέσεις για ΆΜΕΣΗ ρευστοποίηση (διαβάστε σχετικά εδώ), και σειρά ακινήτων έχουν βγει ήδη στο σφυρί (σχετική λίστα υπάρχει εδώ), το να μιλάμε ακόμα για "αξιοποίηση" είναι μάλλον αστείο...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ήρθε ο κύριος Ρέσλερ, αντικαγγελάριος της Γερμανίας στην χώρα μας και αφού έκανε μια σαφή προσπάθεια στήριξης του κυρίου Παπανδρέου και της πολιτικής του, έκανε δηλώσεις που σε οποιαδήποτε σοβαρή χώρα θα σήκωναν τουλάχιστον μια μικρή αντίδραση από πλευράς των εκπροσώπων της κυβέρνησής της. Η βασικότερη εκ των οποίων ήταν η προτροπή "να ξεχάσουμε τις πολεμικές αποζημιώσεις (δείτε βίντεο σχετικό με το κατοχικό "δάνειο" εδώ) αν θέλουμε να υπάρξει προοπτική επενδύσεων στην χώρα". Ο κύριος Παπανδρέου που ήταν δίπλα του εκείνη την ώρα μάλλον έπαιζε Φάρμα στο Facebook μέσω του κινητού γιατί δεν απάντησε. Διαφορετικά είμαστε σίγουροι ότι θα έλεγε τουλάχιστον για την τιμή των όπλων ότι "δεν απεμπολούμε ένα αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας σεβόμενοι τους χιλιάδες νεκρούς της πατρίδας μας και τον ιδρώτα τον προγόνων μας που με τη βία πέρνατε για όσο καιρό μας είχατε υπό κατοχή". Παράλληλα ζήτησε ν' ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Πολωνίας (δηλαδή να δημιουργήσουμε ειδικές οικονομικές ζώνες για τις οποίες μπορείτε να διαβάσετε εδώ), πράγμα για το οποίο επίσης δεν ακούσαμε καμία διάψευση ότι θα γίνει. Αλλά είπαμε σε άλλες χώρες ίσως κάτι τέτοιο συνέβαινε. Σε μας όχι.
Πηγή ειδήσεων: "Ναυτεμπορική", "Ημερησία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου