Είδηση (και σχόλια): Σε προσαρμογή τίθεται σύμφωνα με πληροφορίες το Μεσοπροθέσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014. και όλα δείχνουν ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία με την τρόικα.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο Μεσοπρόθεσμο για το οποίο αναμένεται να εξειδικευτούν μέτρα 10 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από την πολιτική εντολή που έχουν πλέον τα στελέχη της τρόικας ώστε να επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο λιτότητας το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι στόχοι, με μέτρα που θα λειτουργούν ως «μαξιλάρι», λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και το χειρότερο σενάριο της ύφεσης.
Η τρόικα, δια των εκπροσώπων της Πόουλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επιμένει σε δύο κύρια σημεία:
- Επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του Δημοσίου. Δηλαδή σε όλες τις ΔΕΚΟ αλλά και στις επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό. Δηλαδή σε επιχειρήσεις όπως η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Σχόλιο: Δηλαδή ο σχεδόν πλήρως αποκρατικοποιημένος ΟΤΕ ή τα ΕΛΠΕ θα μπουν στο ενιαίο μισθολόγιο, παρά την σαφή συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης; Οι κερδοφόρες επιχειρήσεις ή εκείνες που το Δημόσιο είναι καταστατική μειοψηφία θα μπουν κι αυτές στο "κρεβάτι του Προκρούστη", επειδή το επιτάσσει η τρόικα; Μήπως αυτό γίνεται στα πλαίσια της άρον-αρον αποκρατικοποίησης των πάντων και δεν έχει να κάνει με τα δημοσιο-οικονομικά; Άραγε τον αρνητικό οικονομικό αντίκτυπο που αυτές θα έχουν στα έσοδα του προϋπολογισμού τον έχουν υπολογίσει ή είναι κάτι που θ' "ανακαλύψουν" αργότερα επιβάλλοντας νέα μέτρα; (για το παράδειγμα του ΟΠΑΠ διαβάστε εδώ).
-Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τις ρυθμίσεις που προώθησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ούτε από την δημοσιοποίηση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης. Ζητεί την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 20%. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε γι' αυτό. Ενώ πληροφορίες από τον κυριακάτικο τύπο μιλούν και για γενίκευση των συμβάσεων μιας μέρας, κατά το πρότυπο του ΟΔΙΕ (του οργανωτή των ιπποδρομιών στην χώρα μας). Η «μόδα» έρχεται από την Ισπανία. Εκεί υπάρχουν επιχειρήσεις στην είσοδο των οποίων υπάρχει ένα ρολό σαν το χαρτί υγείας. Ο κάθε εισερχόμενος κόβει ένα κομμάτι, γράφει ημερομηνία και όνομα και υπογράφει. Αυτή είναι η σύμβασή του για όση ώρα έχει συμφωνήσει να απασχοληθεί. Για την ακρίβεια, για όση ώρα αναφέρει το χαρτί. Εξερχόμενος τη σκίζει! Και το επόμενο πρωί, αν τον ξαναφωνάξουν, κόβει άλλο ένα κομμάτι. Και ούτω καθεξής - αν τον θέλει ο εργοδότης και ο ίδιος έχει λεφτά να πηγαίνει στη δουλειά. Είναι τα περίφημα στην Ισπανία «κωλόχαρτα»! Το μεροκάματο του τρόμου στη σύγχρονη εκδοχή του. Η «μαύρη εργασία» με κοστούμι και γραβάτα, καθώς οι συμβάσεις της μιας μέρας θα μπορούν να χρησιμοποιούνται και από εταιρείες υπηρεσιών, οι οποίες θα μπορούν να έχουν ένα ποσοστό των εργαζομένων τους με πλήρη απασχόληση και όλους τους υπόλοιπους με συμβάσεις της μιας μέρας, οι οποίες ρητά θα αναφέρουν ότι ο εργαζόμενος παραιτείται του δικαιώματος αποζημίωσης κ.ο.κ. Κατά μία εκδοχή η επιχείρηση θα μπορεί να πληρώνει τον μισθωτό τις μικτές του αποδοχές, αφήνοντας σε αυτόν ασφαλιστικά ταμεία, Εφορία κ.τ.λ.
Σχόλιο: Έχουμε ξαναγράψει (λεπτομέρειες εδώ) ότι η τρόικα θέλει όπως και δήποτε να μειωθούν οι μισθοί στην "ζούγκλα" του ιδιωτικού τομέα. Μιας και αυτό δεν μπορεί να συμβεί απευθείας, προσπαθεί να το επιτύχει δια της πλαγία οδού (σχετική ανάρτηση εδώ). Το ερώτημα βέβαια που κάνουμε εδώ και καιρό είναι γιατί η τρόικα επιμένει να παρεμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα, επιβάλλοντας μειώσεις μισθών και απορρύθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Η απάντηση προφανής: σε λίγο καιρό που θα έρθουν οι "επενδυτές" από το εξωτερικό ν' αγοράσουν τις αποκρατικοποιημένες επιχειρήσεις, θα θέλουν να πληρώνουν χαμηλούς μισθούς, να μπορούν να απολύουν εύκολα και να μην έχουν μεγάλες υποχρεώσεις (ασφαλιστικές και άλλες - διαβάστε εδώ τις τελευταίες εξελίξεις όσο αφορά τις παροχές υγείας). Αυτό δεν μπορούσε να γίνει με το προηγούμενο πλαίσιο και προφανώς δεν αρκεί ούτε το υπάρχον... Όσο για τις συμβάσεις της μιας μέρας αυτές θα φέρουν την εποχή του κράχ των ΗΠΑ του Μεσοπολέμου στην χώρα μας - χωρίς καν να χρειαστεί να ταξιδέψουμε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού! (Α, ρε Γιώργο θυσίες που κάνεις για μας!). Για το πόσο βοήθησαν την Ισπανία, ας μην το συζητάμε - η ανεργία έχει ξεπεράσει το 20%. Και επειδή είμαστε λίγο περίεργοι, να ρωτήσουμε και αυτό. πως είναι δυνατόν να δεσμεύεται η κυβέρνηση γι' αναθεώρηση ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ της ΕΓΣΣΕ όταν ΔΕΝ συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις;
Ακόμα, έντονες είναι οι πιέσεις και για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξει ρητή πρόβλεψη για το Κτηματολόγιο στο νέο Μεσοπρόθεσμο, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για πώληση 2.500 ακινήτων σε τιμές αγοράς.
Σχόλιο: Το Κτηματολόγιο πρέπει να τελειώσει επιτέλους και βέβαια ο λόγος δεν είναι η "αξιοποίηση" της δημόσιας παρουσίας (και οι παρενέργειες της). Θα πρέπει να γίνει για να σταματήσουν οι καταπατήσεις και να προστατευτεί η δημόσια και η ιδιωτική περιουσία. Αλλά στην χώρα μας ακόμα και σωστά πράγματα γίνονται για λάθος λόγους...Τι περιμένει κανείς όμως όταν η κυβέρνηση κλείνει κατασκηνώσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες για να παραδώσει παραθαλάσσιες εκτάσεις προς "αξιοποίηση"; Και όλα αυτά σε εξευτελιστικές τιμές βέβαια - μιας και οι αγοραίες τιμές είναι τουλάχιστον αστείες τα τελευταία 2-3 χρόνια με την ύφεση που υπάρχει. (Αλήθεια θυμάστε τι έλεγε ο Γιώργος πριν από λίγους μήνες; Να γίνει ειδική ρύθμιση ώστε να μην επιτρέπεται η πώληση της δημόσιας περιουσίας όπως φαίνεται και εδώ. Σήμερα τα πουλάει όλα).
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Είναι γνωστό σε όλους ότι οι φωνές που δεν "δικαιολογούν" τα κυβερνητικά μέτρα και τον κοινωνικό εξευτελισμό στα μεγάλα ΜΜΕ είναι λίγες και μετρημένες στα δάκτυλα. Απ' αυτό το μέτρο μέχρι πρόσφατα ξέφευγαν οι σκιτσογράφοι, πολλοί εκ των οποίων ήταν ιδιαίτερα καυστικοί και αιχμηροί. Τα πράγματα όμως πάνε ν' αλλάξουν κι εκεί. Η περίπτωση του σκιτσογράφου Τάσου Αναστασίου είναι χαρακτηριστική - αντιγράφουμε την επιστολή που απέστειλε στην ΕΣΗΕΑ από το "Παρόν" χωρίς περαιτέρω σχόλια:
"Επιστολή του Τάσου Αναστασίου προς την ΕΣΗΕΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι
Εργάζομαι από 10ετίας στα «Νέα» ως σκιτσογράφος-γελοιογράφος και κατά την περίοδο αυτή η διεύθυνση της εφημερίδας ενέκρινε τη δημοσίευση χιλιάδων πολιτικών γελοιογραφιών μου, χωρίς κάποια λογοκριτική διάθεση. Η κατάσταση αυτή άλλαξε άρδην μετά την ανάληψη της διεύθυνσης από τον κ. Μεμή, ο οποίος περιόρισε τη δημοσίευση των σκίτσων μου στο ελάχιστο, «κόβοντας» ό,τι δεν συναινούσε με την κυβερνητική πολιτική. Παράλληλα ειδοποιήθηκα μέσω τρίτων «να ρίξω νερό στο κρασί μου» – προφανώς για να εξασφαλίσω ένα ευνοϊκό για εμένα εργασιακό καθεστώς.
Το δημοσιογραφικά απαράδεκτο καθεστώς πολιτικής λογοκρισίας και φίμωσής μου επιδεινώθηκε εδώ και έξι μήνες περίπου, με τον πλήρη αποκλεισμό μου από κάθε δημοσίευση. Αυτό συνέβη όταν μου προτάθηκε ανεπισήμως να παραιτηθώ (με αποζημίωση) κι
εγώ φυσικά αρνήθηκα. Έκτοτε, δεν έχει δημοσιευτεί ούτε μία από τις γελοιογραφίες που ανελλιπώς παραδίδω στη σύνταξη καθημερινά.
Ακολούθησε συνάντηση με τον κ.Μεμή, κατά την οποία μου ανακοίνωσε την απόφασή του να με απολύσει – ενώ υποστήριξε ότι οι γελοιογραφίες μου δεν δημοσιεύονται… για να συνηθίσω. Ως κύρια αιτία της επικείμενηςαπόλυσής μου επικαλέστηκε τους συνήθεις
οικονομικούς λόγους, στη συνέχεια όμως της συζήτησής μας τόνισε ότι στις τρέχουσες συνθήκες πολιτικής έντασης δεν μπορεί η
εφημερίδα να «αντέξει» αντιπολιτευτικές τοποθετήσεις.
Ως προς τους προαναφερόμενους «οικονομικούς λόγους» της επικείμενης απόλυσής μου, αξίζει να σας ενημερώσω ότι
το τιμ της εφημερίδας έχει ενισχυθεί προσφάτως με νέα τοποθέτηση συναδέλφου-σκιτσογράφου. Με βάση τα παραπάνω σας ζητώ: Να ενεργήσετε έτσι ώστε να τερματιστεί το καθεστώς δημοσιογραφικής μου φίμωσης και πολιτικής μου δίωξης και να αποκατασταθούν οι παλαιές ομαλές εργασιακές συνθήκες.
Αυτό είναι το κύριο αίτημά μου.
Να ενεργήσετε έτσι ώστε να αποτραπεί η απειλούμενη απόλυσή μου – μια απόλυση με καθαρά πολιτικά κίνητρα, που δεν τιμά κανέναν και παραπέμπει σε άλλες εποχές και σε άλλου είδους καθεστώτα.
Με συναδελφικούς χαιρετισμούς
Τάσος Αναστασίου"
Πηγές ειδήσεων: "Α.Π.Ε.", "Πρώτο Θέμα", "Παρόν" / Για το "Νέο Αναπτυξιακό Μοντέλο" που ξετυλίγεται παγκόσμια και μας επηρεάζει όλους, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου