Είδηση: Σε 392.494.135 ευρώ ανέρχονται οι απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές του δημόσιου τομέα, σύμφωνα με στοιχεία του Σεπτεμβρίου, τα οποία διαβιβάστηκαν στη Βουλή από τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη μετά από αίτημα του βουλευτή της ΝΔ Νίκου Νικολόπουλου.
Πρόκειται για απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από δημόσιες υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Δημοτικές-Κοινοτικές Επιχειρήσεις, Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (Επιχειρήσεις ΟΤΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.α.), Σχολικές Επιτροπές και Δημόσια Σχολεία.
Το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών προέρχεται από τα ΝΠΔΔ, ακολουθούν τα ΝΠΙΔ και μετά οι Δημοτικές Επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, οι απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από καθυστερούμενες ασφαλιστικές εισφορές του Δημόσιου Τομέα έχουν ως εξής:
- ΔΗΜΟΣΙΟ(ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ): 22.540.487,55 ευρώ
- ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ: 243.396.498,69 ευρώ
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΚΟΙΝΗΣ ΩΦΕΛΕΙΑΣ: 1.171.202,93 ευρώ
- ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ: 20.340.606,85 ευρώ
- ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ-ΚΟΙΝΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ: 62.070.110,19 ευρώ
- ΝΠΙΔ (ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΤΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ κ.α.): 41.194.706,82 ευρώ
- ΣΧΟΛΙΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ: 710.740,95 ευρώ
- ΔΗΜΟΣΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ: 1.069.772,70 ευρώ
Από τις παραπάνω απαιτήσεις του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, όπως διευκρινίζεται στα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στη Βουλή, τα 62.244.229,82 ευρώ χαρακτηρίζονται «οφειλές σε ρύθμιση» και 323.249.905,86 ευρώ χαρακτηρίζονται «οφειλές χωρίς ρύθμιση».
Διευκρινίζεται επίσης ότι στις παραπάνω οφειλές περιλαμβάνονται περιπτώσεις οφειλών σε εκκαθάριση, πτώχευση, οριστική διακοπή και ανενεργές συνολικού ποσού 45.805.236 ευρώ.
Σχόλιο: Εδώ και καιρό είναι γνωστό ότι το κράτος χρωστάει και δεν πληρώνει (διαβάστε τις ενδιαφέρουσες εδώ λεπτομέρειες). Αλλά οι απαιτήσεις του ΙΚΑ, που παρουσιάστηκαν επισήμως και στην Βουλή, δείχνουν τον φαρισαϊσμό με τον οποίο αντιμετωπίζει το κράτος τα ασφαλιστικά ταμεία: από την μία δεν ξεπληρώνει τα χρέη του και από την άλλη τα εξαναγκάζει να καταφεύγουν σε ρευστοποιήσεις, δανεισμούς και προεισπράξεις των κρατικών επιδοτήσεων για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Ό,τι έκανε δηλαδή και με την Ολυμπιακή στο παρελθόν με τα γνωστά αποτελέσματα. Μόνο που βέβαια στην παρούσα κατάσταση δεν έχει σκοπό να τα ιδιωτικοποιήσει - απλώς να "εκμεταλλευτεί" την περιουσία τους και να τα "συγχωνεύσει".
Είναι γνωστός ο τρόπος που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ασφαλιστικό σύστημα εν γένει: προχειρότητα (παράδειγμα οι 9 μήνες που έκανε για να βρει διοικητή στο ΙΚΑ), έλλειψη μακροχρόνιου προγραμματισμού (χαρακτηριστικό παράδειγμα οι συνεχείς αλλαγές σε αυτό), έλλειψη ευαισθησίας (όπως φαίνεται εδώ), υποχωρητικότητα στις απαιτήσεις της τρόικας (βλ. η μη υποστήριξη της ανάγκης κάλυψης των αναγκών των ταμείων), μη προστασία των κόπων τόσων και τόσων γενναιών (όπως φαίνεται και από την λεηλασία που περιγράφεται εδώ) και συνεχή καταφυγή στους συνήθεις υπόπτους για πληρωμές με παράλληλη μείωση των παροχών (όπως φαίνεται κι εδώ). Επομένως το λιγότερο που θα περίμενε κανείς είναι το είναι το κράτος τυπικό απέναντι σ' αυτά. Και όμως δυστυχώς αυτό δε συμβαίνει...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Να πουν οι πολίτες το «μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση, ζήτησε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, προαναγγέλλοντας δημοψήφισμα για τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και για τα μέτρα που θα τη συνοδεύουν. «Έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες», η εντολή τους θα μας δεσμεύσει όλους, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Αν δεν θέλει ο ελληνικός λαός αυτή την απόφαση, πολύ απλά δεν θα υλοποιηθεί». Το δημοψήφισμα τοποθετείται στις αρχές Ιανουαρίου, όταν θα είναι έτοιμη η νέα δανειακή σύμβαση.
Απίστευτης ιλαρότητας κίνηση από μια κυβέρνηση που προσπαθεί να γαντζωθεί στην εξουσία χωρίς να έχει καμία απολύτως νομιμοποίηση. Και εξηγούμαστε: ποιο θα είναι το ακριβές ερώτημα; θα είναι νόμιμο το αποτέλεσμα αν ψηφίσει το 30-40% του εκλογικού σώματος; Για τα τόσα μέτρα που έχει πάρει μέχρι σήμερα τι θα γίνει; Θα λειτουργήσει το δημοψήφισμα αυτό ως "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" και θα τα κάνει "αποδεκτά"; Για τα φθαρμένα πρόσωπα που μας κυβερνούν τι θα σημαίνει; Ότι έπραξαν καλά τόσο καιρό;
Το δίμηνο που θα περάσει μέχρι να γίνει το δημοψήφισμα αυτό θα γίνει ένα απίστευτα τρομολαγνικό πογκρόμ ώστε να ψηφίσει ένα μέρος του εκλογικού σώματος υπέρ της δανειακής σύμβασης (και ότι αυτή συνεπάγεται). Φανταζόμαστε τους αγαπητούς "δημοσιογράφους" των μεγάλων ΜΜΕ να επιχειρηματολογούν υπέρ της, ζωγραφίζοντας με μαύρα χρώματα την επόμενη ημέρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει υπερψήφιση της δανειακής σύμβασης. Και φυσικά οι αντίθετες φωνές θα τοποθετηθούν στη γωνία, χαρακτηριζόμενες ως γραφικές. Αλλά το ερώτημα παραμένει: αφού θα μπούμε στα έξοδα για εκλογική αναμέτρηση, γιατί δε γίνονται εκλογές; Η απάντηση φυσικά είναι απλή. Γιατί το ΠΑΣΟΚ θα χάσει και γιατί με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα η ΝΔ δεν είναι διαθετιμένη να τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να μείνει στην κυβέρνηση μέχρι να ψηφιστούν ΟΛΕΣ οι απαιτήσεις της τρόικας...
Λεπτομέρειες για το τι ισχύει με τα δημοψηφίσματα βάση του Συντάγματος, μπορείτε να διαβάσετε εδώ. Το παρασκήνιο όλης της περιόδου σχετικά με το δημοψήφισμα μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Και κάτι τελευταίο... Ζήτημα συνταγματικότητας ως προς την ποινή φόρου 10% έναντι όσων δεν προσκομίσουν τις απαιτούμενες αποδείξεις λιανικής πώλησης για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου θέτει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.
Η έκθεση της Επιτροπής παραπέμπει στο άρθρο 78 παράγραφος 1 του Συντάγματος βάσει του οποίου αντικείμενο του φόρου μπορεί να είναι το εισόδημα, η περιουσία ή οι δαπάνες και οι συναλλαγές του φορολογούμενου. Βάσει αυτού κρίνει ότι η διάταξη της ποινής φόρου «δεν βρίσκεται σε αρμονία» με το Σύνταγμα, δεδομένου ότι δεν φαίνεται να επιβάλλεται επί του εισοδήματος, της δαπάνης ή της περιουσίας, αλλά επί της μη διενέργειας δαπάνης, η οποία δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο φόρου. Η αλήθεια είναι ότι και άλλες φορές έχει τεθεί ζήτημα συνταγματικότητας (δείτε εδώ σχετικά για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ) για διάφορα ζητήματα - αλλά η κυβέρνηση τ' αγνόησε προτιμώντας να υπάρξουν δικαστικές διαμάχες οι οποίες της κερδίζουν χρόνο (και την εύνοια της τρόικας)... Προφανώς το κράτος προτιμά να σύρεται σε δικαστήρια παρά να τηρεί το Σύνταγμα - για ευνόητους λόγους...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου