Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν σχέδιο περικοπής 15000 αρχικών θέσεων που κρίνονται χαμηλής αποδόσεως και παραγωγικότητας στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Έτσι με πρόσχημα τον Καλλικράτη ετοιμάζεται κύμα περικοπών σε όλους τομείς - ενώ οι ίδιες πηγές θεωρούν ως ενδεχόμενο και δεύτερο κύμα άλλων 15000 απολύσεων «εάν φυσικά αυτό κριθεί αναγκαίο», χρησιμοποιώντας τα πρώτα αναλυτικά στοιχεία της πρόσφατης, καλοκαιρινής, ηλεκτρονικής απογραφής του δημόσιου τομέα (το Δημόσιο, τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού και τα ΝΠΔΔ).
Πηγές της κυβέρνησης μίλησαν για «γραφεία Τύπου όπου εργάζονται εξαφανισμένοι υπάλληλοι, απασχολούμενους που για την ίδια θέση φαίνεται να εργάζονται έως και επτά άτομα κ.ά». Μέσα λοιπόν από ένα συντονισμένο κύμα δημοσιότητας ανάλογο με αυτό για τα μισθολογικά των ΔΕΚΟ, η κυβέρνηση και κυρίως ο υπουργός Επικρατείας Χάρης Παμπούκης θα επιχειρήσουν να δικαιολογήσουν τις νέες επιλογές, οι οποίες σαφώς θα είναι πιο επώδυνες από ποτέ.
Κι αυτό διότι έστω και αν δεν απευθύνονται στον σκληρό πυρήνα των μονίμων υπαλλήλων του Κράτους, θίγουν για πρώτη φορά θέσεις εργασίας στον ευαίσθητο τομέα των ΟΤΑ. Εκεί, επικέντρωση θα υπάρξει στις Νομαρχίες οι οποίες συγχωνεύονται σε περιφέρειες αλλά και σε Δήμους όλης της Επικράτειας και ιδιαίτερα στις υπηρεσίες καθαριότητας όπου Δήμοι βρέθηκαν να απασχολούν έως και 2.000 εργαζόμενους! Με τις συγκεκριμένες ενέργειες να κλιμακώνονται μέχρι και τον Μάρτη του 2011 η κυβέρνηση επιδιώκει κάτι ακόμα. Να στείλει σαφές μήνυμα προς τους δανειστές της πως «βουτώντας τα χέρια της στο αίμα, αξίζει να λάβει την πολυπόθητη επόμενη δόση».
Πηγές ωστόσο αναφέρονται σε αρχικές διαφωνίες του κ. Ραγκούση ως προς τα σχέδια απολύσεων, ιδιαίτερα τόσο μεγάλου αριθμού εργαζόμενων σε ΔΕΚΟ αλλά κυρίως στους ΟΤΑ. Κι αυτό διότι δεν επιθυμεί να συνδυάσει τη μεγάλη αυτοδιοικητική του τομή, τον Καλλικράτη, με ένα πρώτο κύμα αποχωρήσεων υπαλλήλων. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επισημάνουμε πως ήδη χιλιάδες είναι οι συμβάσεις που έχουν λήξει και δεν ανανεώνονται σε Δήμους και Περιφέρειες.
Σχόλιο: Οι απολύσεις στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα είχαν προαναγγελθεί από την περασμένη χρονιά (δείτε εδώ) και άρχισαν να συζητιούνται ήδη από τον Νοέμβριο (δείτε εδώ). Την ίδια ώρα βέβαια που παρουσιάζονται ορατές ως ενδεχόμενο οι απολύσεις στις ΔΕΚΟ και τους ΟΤΑ, υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τις ζημιογόνες εταιρίες του Δημοσίου, ενώ τα πολιτικά γραφεία των κυβερνητικών στελεχών "ξεχειλίζουν" από ανθρώπινο δυναμικό χωρίς αντικείμενο, ενώ η κυβέρνηση θυμίζει σε αριθμό την πρώτη περίοδο του ΠΑΣΟΚ: Δεν μπορεί να ζητάς από μια κοινωνία να σου παραστέκεται σε τέτοια μέτρα, όταν ο "νεποτισμός" κυριαρχεί και τ' ανώτερα "κοινωνικά στρώματα" (στα οποία προστίθενται και τα κυβερνητικά στελέχη) δεν αγγίζονται από την κρίση.
Το Δημόσιο έχει πολλές αμαρτίες αλλά για πολλούς και διαφόρους λόγους οι απολύσεις δεν είναι λύση, ούτε θα φέρουν την "ευτυχία" στα οικονομικά της χώρας (δείτε μια σειρά από αλήθειες και ψέμματα για τον Δημόσιο τομέα εδώ). Οι μετατάξεις και η αξιοποίηση τους είναι αυτό που χρειάζεται, ενώ υπάρχουν θεσμοί (όπως τα ΚΕΠ) όπου χρήζουν ενίσχυσης ιδιαίτερα με βάση το ζητούμενο της προώθησης της μείωσης της γραφειοκρατίας και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.
Είδηση 2η: H ελληνική κυβέρνηση θα ασκήσει τη δυνατότητα παρέμβασης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης στην εκκρεμή διαφορά Γερμανίας-Ιταλίας για καταβολή αποζημιώσεων λόγω των σφαγών και των καταστροφών κατά την περίοδο της γεμανικής κατοχής. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση παραστέκεται στους κατοίκους του μαρτυρικού Διστόμου που ενώ είχαν δικαιωθεί από ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια στα αιτήματά τους για καταβολή αποζημιώσεων, δεν μπορούσαν να εκτελέσουν την απόφαση κατάσχεσης κρατικής γερμανικής περιουσίας. Εξ αυτού οι κάτοικοι του Διστόμου υποχρεώθηκαν να προσφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης μαζί με την Ιταλία, η οποία είχε στραφεί κατά της Γερμανίας για ζημιές που υπέστη και εκείνη από τους ναζί στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, καθώς το εν λόγω Δικαστήριο δικάζει μόνο διαφορές μεταξύ κρατών. Υπό αυτή την έννοια η ελληνική κυβέρνηση πραγματοποιεί επίσημη παρέμβαση - η πρώτη σχετικά με πολεμικές αποζημιώσεις στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
Σχόλιο: Επιτέλους, έστω και στο παραπέντε αποφασίστηκε να γίνει μια παρέμβαση η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει χρόνια πριν. Βέβαια ελπίζουμε ότι η εν λόγω κίνηση θα έχει και ποιοτικά χαρακτηριστικά, δηλαδή δε θα γίνει μόνο "για τα μάτια του κόσμου" αλλά θα παράσχει ουσιαστική υποστήριξη νομική κ.ο.κ. σε μια υπόθεση που θ' αποτελέσει πρόκριμα και για τη συνέχεια. Το να συζητηθούν οι υποθέσεις των αποζημιώσεων και να υπάρξουν αποφάσεις θα είναι καλό και για την Ε.Ε. -
όσο υπάρχουν ανοιχτά θέματα δεν μπορεί να υπάρξει "ευρωπαϊκή ολοκλήρωση" και η καχυποψία θα ταλανίζει τις σχέσεις μας. Επιτέλους η Γερμανία θα πρέπει ν' αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι σε όλους και όχι μόνο απέναντι σ' εκείνους στους οποίους δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς...Διαβάστε ολόκληρο το ιστορικό της προσφυγής των κατοίκων του Διστόμου εδώ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... «Ελλείψεις αφάνταστες. Ειδικά στα βασικά φάρμακα. Τα ράφια είναι άδεια από ασπιρίνη και οινόπνευμα μέχρι και viagra», λένε οι φαρμακοποιοί και τονίζουν ότι ελλείψεις σημειώνονται στα φάρμακα που μειώθηκαν οι τιμές τους, αποδίδοντας τις στις φαρμακευτικές εταιρείες, που προτιμούν να εξάγουν τα φάρμακα κερδίζοντας περισσότερα, παρά να τα διοχετεύουν στην ελληνική αγορά: Eξάγοντας το φάρμακο, το ποσοστό κερδοφορίας αγγίζει το 100% σε περιπτώσεις όπως η ασπιρίνη. Μεγάλη έλλειψη όμως σημειώνεται και σε φάρμακα ευρείας κατανάλωσης (όπως το madopar), που δεν επιτρέπεται η εξαγωγή τους. Οι φαρμακοποιοί υποθέτουν ότι οι εταιρείες μη διοχετεύοντας αυτά τα φάρμακα στην αγορά ασκούν έμμεση πίεση για αύξηση των τιμών. Θεωρούν λύση την ηλεκτρονική καταγραφή κάθε φαρμάκου που εξάγουν οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Μήπως είναι ώρα για το Υπουργείο ν' ασκήσει ουσιαστική παρέμβαση στα πράγματα, πριν φτάσουμε στ' άκρα και ορισμένες ευπαθείς ομάδες αντιμετωπίσουν προβλήματα λόγω της κατάστασης;
Για τις ελλείψεις δεν φταίνε μόνο οι εταιρίες . Υπάρχουν πάνω από 1000 φαρμακεία που κάνουν εξαγωγές και δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην αγορά. Για αυτές τις εξαγωγές δε λέει τίποτα ο Φαρμακευτικός σύλλογος αν και είναι βασει της ισχύουσας νομοθεσίας, παράνομες. Το γνωρίζει και ο ΕΟΦ αλλά δεν κάνει έλέγχους για να το σταματήσει.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕιδικα για την Ασπιρίνη , η παραγωγός εταιρεία έχει μειώσει σημαντικά τις ποσότητες που δίνει στις φαρμακαποθήκες και στα φαρμακεία ( στο 1/3 του 2009) αλλά ο ΕΟΦ δεν κάνει τίποτα για να εξομαλύνει την αγορά. Υπάρχει νόμος που υποχρεώνει τις φαρμακευτικές εατιρείες να προμηθεύουν με στοκ 20% αυξημένα κάθε χρόνο. Ο ΕΟΦ μπορεί να επιβάλλει την σωστη προμήθεια αν κάνει έλεγχο, αλλά δεν κάνει. Γιατί άραγε????
ΑπάντησηΔιαγραφή