Είδηση: Περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ, αλλά «διάσωση» των κύριων συντάξεων γιατα επόµενα 50 χρόνια φέρνουν αναλογιστικές µελέτες και οι επιταγές της τρόικας. Μετά και την πρόσφατη ανατροπή στο Ασφαλιστικό (αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, µείωση στις συντάξεις κ.ά.), όλαδείχνουν ότι οι νέες περικοπές θα αφορούν τα επικουρικά ελλειµµατικά ταµεία καθώς και τα προβληµατικά ταµεία πρόνοιας.
Τονίζεται ότι από το 2015 (όπως απεικονίζεται και στις µελέτες) θα υπάρξει µείωση και στις κύριες συντάξεις λόγω της αλλαγής στον τρόπο υπολογισµού τους. Ειδικότερα, ενώ για τις κύριες συντάξεις τανέα είναι ευχάριστα, για τις επικουρικές ετοιµάζονται περικοπές. Ηδη εγκρίθηκε η διενέργεια δηµόσιου ανοικτού διαγωνισµού µε σκοπό την ανάδειξη αναδόχου που θα εκπονήσει τις απαιτούµενες αναλογιστικές µελέτες για τα ταµεία επικουρικής ασφάλισης. Με βάση την προκήρυξη, οι µελέτες θα έχουν ολοκληρωθεί:
n Για το ΕΤΕΑΜ(επικουρικό) του ΙΚΑ το αργότερο έως την 1η Μαρτίου του 2011 (µέσα σε έναν µήνα από την ανάθεση της µελέτης!). n Για το ΜετοχικόΤαµείο Πολιτικών Υπαλλήλων στις 28 Μαρτίου. n Για το Ταµείο Επικουρικής Ασφάλισης ∆ηµοσίων Υπαλλήλων ώς τις 28 Απριλίου. Για τα υπόλοιπα ταµεία, η παράδοση των µελετών θα γίνεται σταδιακά το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου του 2011, µε ρυθµό τουλάχιστον έξι Ταµείων ανά µήνα και σειρά προτεραιότητας απόεκείνο µε το µεγαλύτερο ύψος παροχώνσύνταξης έως το µικρότερο.
Σύµφωνα µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό, όσοι ασφαλιστικοί φορείς έχουν ελλείµµατα θα πρέπει να µειώσουν τις καταβαλλόµενες συντάξεις. Το ποσοστό της µείωσης δεν θα είναι ενιαίο, αλλά θαεξαρτάται από την κατάσταση του κάθε Ταµείου. Στόχος είναι οι επικουρικές συντάξεις να διαµορφώνονται στο 20% του συντάξιµου µισθού. Στο κόκκινο είναι ιδιαίτερα τα επικουρικά ταµεία τραπεζών, ∆ΕΚΟ, καθώς και πρώην Ταµεία που έχουν ενταχθεί στο ΕΤΕΑΜ. Πάντως, οι όποιες µειώσεις στις συντάξεις θα γίνουν σε δόσεις. Εξετάζεται µάλιστα να υπάρξει µια µεταβατική περίοδος από 3 έως και 10 χρόνια, ανάλογα µε το ποσοστό µείωσης σε κάθε ασφαλιστικό φορέα. Σύμφωνα με την κυβέρνηση, οι αλλαγές θα αγγίξουν όσους εγκαταλείψουν την εργασία τους µετά το 2012. Από κει και πέρα, το ελλειµµατικό Ταµείο Πρόνοιας ∆ηµοσίων Υπαλλήλων (που καταβάλλει το εφάπαξ) προσωρινά θα ενισχυθεί µε δάνειο από το ΤΕΑ∆Υ (Επικουρικό ∆ηµοσίου) και κρατικά οµόλογα, αλλά µελλοντικά είναι ανοικτό το θέµα µείωσης του εφάπαξ.
Σχόλιο: Οι επιταγές της τρόικας λοιπόν και οι αναλογιστικές μελέτες (οι οποίες φυσικά λένε ότι θέλουν οι παραγγελιοδόχοι τους) δημιουργούν ένα ασφυκτικό κλίμα για τις επικουρικές συντάξεις των περισσότερων ασφαλιστικών ταμείων. Αν σκεφτεί κανείς ότι όλοι οι νεοπροσληφθέντες στο Δημόσιο και στις τράπεζες θα εντάσσονται στο ΙΚΑ, καταλαβαίνει κανείς ότι θα είναι αδύνατο γι' αυτά στο μέλλον να πληρώνουν τόσο τις επικουρικές όσο και το εφάπαξ: Χωρίς καινούργια κεφάλαια, αρχικά θα "ξεπουλήσουν" (χωρίς αμφιβολία σε χαμηλή τιμή) την περιουσία τους - κινητή και ακίνητη - και μετά θα "παγώσουν" την παροχή τους, μέχρι την οριστική εξάλειψή τους - για όλους βεβαίως και όχι μόνο για τους "καινούργιους συνταξιούχους". Για όσους πλήρωναν τόσα χρόνια "έναντι" ούτε λόγος: Δεν ενδιαφέρει ούτε την τρόικα, ούτε την κυβέρνηση. Οι μεν δεν έχουν κάνει εισφορές στο ασφαλιστικό μας σύστημα, οι δε δεν θα βρίσκονται στην θέση που είναι τώρα σε 5-10 χρόνια.
Η αδικία λοιπόν που πάει να δημιουργηθεί (και θα προστεθεί στις τόσες άλλες), αναμένεται να παρουσιαστεί σαν "επιτυχία" της κυβέρνησης από τα ΜΜΕ, αφού μέχρι το 2015 δεν "αναμένονται" νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, οι οποίες βεβαίως αποτελούν ένα μόνο μέρος των συντάξιμων αποδοχών, κάτι που σίγουρα θ' αποσιωπηθεί. Η όποια "αντίσταση" της κυβέρνησης σε τέτοιες επιταγές της τρόικας, αναμένεται να είναι ανύπαρκτη εως μικρή: Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι η 4η δόση του δανείου συνδέεται από αλλαγές ΚΑΙ στις επικουρικές συντάξεις, κι έτσι το όλο θέμα θα παρουσιαστεί ως "εμείς θέλαμε, αλλά...". Εξ ου και οι δηλώσεις Λοβέρδου ότι "Εάν δεν επιτύχει αυτό το ντελικάτο κυβερνητικό πρόγραμμα της απόκτησης πόρων με αυτοχρηματοδότηση, δηλαδή με περιορισμό της ακαταστασίας και της σπατάλης,τότε θα υποκατασταθεί με άλλες πολιτικές οριζόντιες και άδικες". Βέβαια η κυβέρνηση γνωρίζει ότι ο δανεισμός από την τρόικα για την επόμενη τριετία δεν πρόκειται να είναι επαρκής για την κάλυψη των ΔΑΝΕΙΑΚΩΝ αναγκών της χώρας (έχουμε γράψει επ' αυτού στο παρελθόν εδώ). γι' αυτό και περιμένουν την επιμήκυνση σαν «μάννα εξ ουρανού», που θα σταματήσει την ιλιγγιώδη άνοδο των σπρεντ και θα της επιτρέψει να βγει στις αγορές. Γι' αλλαγή πολιτικής ούτε λόγος -δεν τους περνάει απ' το μυαλό (παρά του ότι λύσεις υπάρχουν, δείτε χαρακτηριστικά εδώ και εδώ). Μέχρι το θέμα πάντως να γίνει επίσημο υπάρχουν καθησυχαστικές δηλώσεις "για μη ύπαρξη σχεδίων περαιτέρω μειώσεων ή και καταργήσεων των επικουρικών".
Και για να μην ξεχνιόμαστε...Οι απαιτήσεις της τρόικας γι' αλλαγές όλο και πληθαίνουν, ενώ η σύνδεση της κυβέρνησης με αυτήν, θυμίζει το "σύνδρομο της Στοκχόλμης" που παθαίνει απαχθέντας με τον απαγωγέα του: Έχουμε φτάσει ως χώρα, να δεχόμαστε η νέα λίστα των επαγγελμάτων που κατατάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά δεν πρέπει να υπερβαίνει 10% του εργατικού δυναμικού (ανεξάρτητα δηλαδή αν η εργασία σε διάφορα επαγγέλματα είναι όντως ανθυγιεινή), ενώ σύμφωνα με πηγές κοντά στην κυβέρνηση τα μέλη της τρόικας θέτουν και θέμα περαιτέρω ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων - όσο αν αυτό είναι δυνατόν (για το τι ισχύει πλέον δείτε εδώ). Για τις νέες περικοπές στις παροχές και δαπάνες στον τομέα της υγείας ούτε λόγος - αυτές έχουν ήδη αποφασιστεί - και ο Θεός να βάλει το χέρι του να μην αρρωστήσουμε...
Πηγή ειδήσεων: "Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία" / Όσο για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε αντί για το Μνημόνιο δείτε εδώ τον γνωστό οικονομολόγο Richard Wolff να λέει τ'αυτονόητα:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου