Είδηση: Χωρίς να κρύψουν ότι έχουν χάσει την υπομονή τους με την Αθήνα, Μέρκελ και Σαρκοζί πρότειναν να δημιουργηθεί ένας «ειδικός λογαριασμός» για τα ελληνικά έσοδα, από τον οποίο θα αποπληρώνεται μελλοντικά το ελληνικό χρέος. Αυτό ήταν και το μοναδικό καινούργιο πράγμα που είπαν, το οποίο όμως δίνει… νέα ποιότητα στις πιέσεις, καθώς ουσιαστικά θέλουν να διαχειρίζονται τα έσοδα της Ελλάδας.
Η πρώτη αντίδραση στην… ιδέα του ειδικού λογαριασμού ήρθε από τη γερμανική αντιπολίτευση και συγκεκριμένα από την πρόεδρο των Πρασίνων Κλάουντια Ροτ. «Μου μυρίζει γερμανογαλλική υπαγόρευση προτάσεων» είπε και πρόσθεσε ότι «υπαγορεύσεις λιτότητας στην πλάτη των κοινωνικά αδύναμων δεν μπορούν να είναι η λύση».
Πάντως, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν παρέλειψε να δηλώσει ότι είναι «σίγουρος» για τη θετική έκβαση της ελληνικής κρίσης, προσθέτοντας ότι απηχεί και τις απόψεις της Μέρκελ, η οποία ένευε καταφατικά στο πλάι του. Η καγκελάριος από την πλευρά της επανέλαβε ότι «θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ και το λέμε ξεκάθαρα».
Την ίδια ώρα, σε σχόλιο του στους "New York Times", o νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν αναφέρεται στην Ελλάδα και την προοπτική της, στηριζόμενος στην τελευταία έκθεση του ΔΝΤ. Ο Κρούγκμαν επισημαίνει πως το σχέδιο ζητεί από την Ελλάδα να οδηγηθεί σε ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα το 2014, άνω του 4%. Πρόκειται για τεράστια μεταβολή, όπως λέει ο Κρούγκμαν, που στη συνέχεια παραθέτει το σχέδιο μείωσης των δημόσιων δαπανών στα δύο τρίτα εκείνων του 2009, σχολιάζει πως αυτό του φαίνεται "βασικά αδιανόητο" και συνεχίζει:
"...Όταν όλο αυτό ξεκίνησε, η Ελλάδα είχε ένα μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα - κάτι που σήμαινε πως ακόμα και αν αποκήρυττε ολόκληρο το χρέος της, θα είχε αναγκαστεί και πάλι να περιοριστεί δημοσιονομικά σε μεγάλο βαθμό. Αυτό πλέον δεν ισχύει. Έτσι έχουμε τώρα πια μπροστά μας ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο, η Ελλάδα υποχρεώνεται να υποστεί δολοφονικά επίπεδα λιτότητας για να πληρώσει τους ξένους δανειστές της, χωρίς κανένα πραγματικό φως στο βάθος του τούνελ. Αυτό απλώς δεν πρόκειται να δουλέψει".
Σχόλιο: Η πρόταση των συμμάχων μας Γαλλίας και Γερμανίας πρόκειται για ρύθμιση ακόμη πιο ακραία, σε σχέση με την πρόταση για Ευρωπαίο επίτροπο (λεπτομέρειες εδώ), για τα δημοσιονομικά της Ελλάδας, η οποίας μας γυρνάει στις μέρες του περιβόητου "κατοχικού δανείου".
Ένα τέτοιο ταμείο που θα κατευθύνει απευθείας τα χρήματα στους δανειστές για την αποπληρωμή των δανείων και των τόκων, θα δημιουργήσει τον "απόλυτο" οικονομικό στραγγαλισμό στην χώρα αφού πλέον δε θα υπάρχει καμία δυνατότητα για "παρεκκλήσεις" δεδομένου ότι δεν θα έχει ούτε καν τη θεωρητική δυνατότητα να χρησιμοποιεί τα χρήματα του δανείου για "εσωτερικές ανάγκες" αν αυτές προκύψουν. Την ίδια ώρα βέβαια θα πρέπει να στραγγαλίζει οικονομικά τους Έλληνες για καλύπτει τις δόσεις του δανείου για τα επόμενα 15-20 χρόνια και για όσα Μνημόνια θα έρχονται...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Στα 2,2 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι απώλειες των ασφαλιστικών Ταμείων από τη μείωση των κατώτερων αμοιβών κατά 20% και την ανάλογη μείωση των εισφορών, σύμφωνα με τον καθηγητή οικονομικών και επιστημονικό διευθυντή του ινστιτούτου εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ Σάββα Ρομπόλη.
Ο κ. Ρομπόλης, επισημαίνει ότι με την επιβάρυνση αυτή θα αυξηθεί η «ασφυκτική» όπως την χαρακτηρίζει «περικύκλωση των ταμείων από τον όγκο των ελλειμμάτων».
«Ήδη», τονίζει ο κ. Ρομπόλης, «τα Ταμεία επιβαρύνονται κατά 6,5 δισ. από την ανεργία και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ σε 8 δισ. ανέρχεται η εισφοροδιαφυγής λόγω της εκτεταμένης αδήλωτης εργασίας».
Εκτός από τη μείωση των εισφορών τα οικονομικά των Ταμείων επιβαρύνονται περαιτέρω από την παρατεταμένη ύφεση και τον όγκο των ανείσπρακτων οφειλών. Εκτιμάται ότι κάθε αύξηση κατά μία μονάδα της ύφεσης κοστίζει στα Ταμεία 350 εκατ. το χρόνο, ενώ σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη, τα χρέη που οφείλονται από επιχειρήσεις προς τα ασφαλιστικά Ταμεία ανέρχονται στα 11 δισ. ευρώ.
Από το σύνολο των οφειλών, τα 6,2 δισ. ευρώ οφείλονται στο ΙΚΑ, τα 3,7 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΕ και το υπόλοιπο ποσό προς τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία. Το υπουργείο Εργασίας αλλά και οι ασφαλιστικοί φορείς καταβάλλουν προσπάθειες για την είσπραξη των οφειλών αλλά τα αποτελέσματα δεν επιτρέπουν μεγάλη αισιοδοξία. Παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους οφειλέτες, την ενεργοποίηση των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης και τα bonus προς τους συνεπείς οφειλέτες κατά το 2010 εισπράχθηκαν από τα οφειλόμενα παρελθόντων ετών, 940 εκατ. ευρώ.
Η μείωση των αμοιβών κατά 9,2 δισ. από το 2009 μέχρι σήμερα κοστίζει στα Ταμεία 4,2 δισ. ευρώ ανά έτος, ενώ σημαντικές είναι και οι απώλειες που έχουν υποστεί κατά τον τελευταίο ενάμιση χρόνο οι ασφαλιστικοί φορείς από τη μείωση των αξιών των ομολόγων, των εντόκων γραμματίων, των ομολογιακών αμοιβαίων κεφαλαίων και των τραπεζικών ομολόγων που κατέχουν. Οι απώλειες αυτές φθάνουν τα 3,5 δισ. ευρώ χωρίς να υπολογίζονται οι πρόσθετες απώλειες από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων.
Σύμφωνα με τον κ. Ρομπόλη, οι μειώσεις των συντάξεων δεν αποτελούν λύση και οδηγούν σε φαύλο κύκλο απωλειών και μειώσεων. «Μια μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 15%, θα αποφέρει στα ταμεία 450 εκατ. ευρώ ποσό πολύ μικρό σε σχέση με τις ανάγκες οπότε είναι ενδεχόμενο να υπάρξουν μειώσεις ακόμη και στις κύριες συντάξεις» τονίζει ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ της ΓΣΕ.
Κατά τον κ. Ρομπόλη, η διέξοδος από τον φαύλο κύκλο των απωλειών και των μειώσεων θα πρέπει να αναζητηθεί «στη δημιουργία δέσμης νέων πόρων για τη χρηματοδότηση του συστήματος που μπορούν να προκύψουν από την αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των Ταμείων, τη δημιουργία «Ειδικού Λογαριασμού Κοινωνικής Αλληλεγγύης» και την είσπραξη πόρων που διαφεύγουν η υποκλέπτονται. Η υιοθέτηση μιας τέτοιας λύσης θα επέτρεπε τη βιωσιμότητα των Ταμείων στο παρόν και αναλογιστικά στο μέλλον».
Πηγές ειδήσεων: "Καθημερινή", "Αυγή"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου