Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Απολύσεις και στο στενό Δημόσιο τομέα - Τουλάχιστον 15000 και η τοπική αυτοδιοίκηση θυσία στο βωμό της τρόικας - σχόλια και απόψεις

Είδηση: Απολύσεις στο Δημόσιο προαννήγγειλε ο Δ.Ρέππας. Οι απολύσεις τουλάχιστον 15.000 υπαλλήλων που θα πραγματοποιηθούν μέχρι το Πάσχα αναμένεται να προέλθουν:

- Κατ' αρχάς από καταργήσεις ζημιογόνων οργανισμών του Δημοσίου που θα γίνουν με διαδικασίες-εξπρές. Η κατάργηση ενός ΝΠΙΔ ή μίας Ανώνυμης Εταιρείας του Δημοσίου αυτόματα θα οδηγεί στην απόλυση του προσωπικού που απασχολούν, αφού -όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης- δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί η δυνατότητα μετάταξης των υπαλλήλων στον στενό δημόσιο τομέα. Κυβερνητικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι η κυβέρνηση μετά από απαίτηση της τρόικας εξετάζει το ενδεχόμενο να καταργήσει ή να αναδιαρθρώσει άμεσα 2-3 «μεγάλους» δημόσιους οργανισμούς.
-Από τους 50.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου που απασχολούνται στον «στενό» δημόσιο τομέα. Η κατάργηση των θέσεων που καλύπτουν οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου οδηγεί σε άμεσες απολύσεις, χωρίς να υπάρχουν συνταγματικά «κολλήματα» όπως ισχύει με τους μόνιμους υπαλλήλους.
-Από τις υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν ή θα «παραχωρηθούν» στον ιδιωτικό τομέα, όπως για παράδειγμα πολεοδομίες, καθαριότητα στους ΟΤΑ κ.τ.λ.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιδιώκει να επιταχύνει τη διαδικασία της αξιολόγησης του προσωπικού στον στενό δημόσιο τομέα με στόχο να μην εφαρμοστούν «οριζόντια» κριτήρια όπως έγινε στην «εφεδρεία».

Παράλληλα περικοπές κατά 440 εκατ. ευρώ θα επιβληθούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχουν ζητήσει οι εκπρόσωποι των δανειστών. Επίσης από τον Μάρτιο θα ξεκινήσει η διαδικασία απόδοσης τμήματος της καθαριότητας σε ιδιώτες (ώστε να βγάλουν και αυτοί το κατιτίς τους). Στελέχη της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών επεξεργάζονταν τα σενάρια για την περικοπή των δαπανών στους ΟΤΑ, μεταξύ των οποίων περιλαμβανόταν και η ένταξη σε ένα ιδιότυπο καθεστώς εφεδρείας μόνο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περίπου 10.000 πλεοναζόντων υπαλλήλων.

Οπως αναφέρουν πηγές του υπ. Εσωτερικών, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει εντός του Απριλίου την ένταξη στην «εφεδρεία» περίπου 10.000 υπαλλήλων από αστικούς δήμους. Σε περίπτωση που αρνηθούν τη μετακίνησή τους, θα απολύονται. Τα μέτρα που θα οδηγήσουν στις περικοπές των 440 εκατ. ευρώ αφορούν:
Τον περιορισμό των προνοιακών επιδομάτων κατά 100 εκατ. ευρώ.
Τον περιορισμό των δαπανών για τις αποζημιώσεις των αιρετών κατά 50 εκατ. ευρώ.
Μειώσεις κατά 50 εκατ.στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους.
Μείωση των συμβασιούχων από 18.000 σε 6-7.000 εποχικούς, που θα αποφέρει εξοικονόμηση περίπου 100 εκατ. ευρώ.
Περίπου 120-140 εκατ. ευρώ από την «εφεδρεία» 10.000 υπαλλήλων.

Και μην ξεχνάτε...Αναμένεται η συγκεκριμενοποίηση και των υπολοίπων μέτρων, σχετικών με μισθούς, συντάξεις κ.ο.κ.

Σχόλιο: Κάποια στιγμή όταν μετά από χρόνια θα κατακαθίσει ο κουρνιαχτός της σκόνης και θα μπορέσουμε να σκέφτουμε ήρεμα και νηφάλια τι έγινε στην χώρα μας μεταξύ του 2009-2012, θα μπορέσουμε να κάνουμε μια σωστή αξιολόγηση του αν "όλα τα μέτρα πάρθηκαν για να μας σώσουν" ή απλώς για να ξεπουληθεί η χώρα και να διαλυθεί ο κοινωνικός της ιστός.

Μέχρι τότε αυτό που ζούμε και βλέπουμε γύρω μας, είναι το τέλος - οριστικό ή μη, ο χρόνος θα δείξει - μιας Ελλάδας που πάλεψε να σταθεί εισαχθεί στο "κλάμπ" του αναπτυγμένου, δυτικού κόσμου αλλά κατέληξε να βρεθεί στις παρυφές του τρίτου. Μέχρι τότε αυτό που θα βλέπουμε θα είναι πρώην μαγαζάτορες να κοιμούνται άστεγοι πλέον στα παγκάκια, πρώην αξιοπρεπείς συνταξιούχοι να συνωστίζονται για ένα κιλό πατάτες στην Αριστοτέλους, ανθρώπους να συνωστίζονται στα πρωϊνά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων περιμένοντας 5 και 6 ώρες γιατί δεν μπορούν να καταφύγουν σε ιδιώτες γιατρούς, γυναίκες να ξεπουλάνε όσο-όσο τα χρυσαφικά τους για να εξασφαλίσουν το βδομαδιάτικο φαϊ της οικογένειας και οικογένειες να αποχαιρετούν τα παιδιά τους που φεύγουν από την Ελλάδα για να πάνε να δουλέψουν (ανεξάρτητα με το αν έχουν σπουδάσει ή όχι) στο εξωτερικό σε μπαρ και λάντζες, γιατί κάποιοι έβαλαν την υπογραφή τους σε κατώτατους μισθούς 580 ευρώ το μήνα.

Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά; Μα ναι...Αν βγει ο εμφύλιος από την μέση (του οποίου μια μίνι-έκδοση βλέπουμε μεταξύ δημοσίων και ιδιωτικών υπαλλήλων) είναι όλα όσα περάσαμε και ζήσαμε ως χώρα στα τέλη του '40, μέχρι τη δεκαετία του '60, με την χώρα μας να χρειάζεται να περάσει ένα κύμα αστυφιλίας, μια μετανάστευση, αποστασίες, χούντες και την μισή Κύπρο στα χέρια των Τούρκων για να τα ξεπεράσει...

Κάποια στιγμή βέβαια θα έρθει το πλήρωμα του χρόνου και ίσως μάθουμε: α) γιατί ο κύριος Παπανδρέου δε φρόντισε να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του 2010 και 2011 όταν μπορούσε είτε μέσω αγορών είτε με απευθείας διαπραγμάτευση όπως μπορούσε (πράγμα που θα του έδινε χρόνο να κάνει όποιες μεταρρυθμίσεις θεωρούσε αναγκαίες), και προτίμησε να καταφύγει στο ΔΝΤ, β) γιατί δεν διαπραγματεύτηκε σε κανένα σημείο τη δανειακή σύμβαση αποδεχόμενος όρους που και επαχθείς ήταν και αδύνατοι στην εκτέλεσή τους, γ) ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί που "σφύριζαν" συνταγματικά παραθυράκια και "κονταρίδες" στους κυρίους της τρόικας και κυρίως με τι ανταλλάγματα, δ) γιατί οι Έλληνες αξιωματούχοι σε καμία χρονική στιγμή δεν έθεσαν κόκκινες γραμμές, καθιστώντας την τρόικα προ των ευθυνών της απέναντι στους Έλληνες και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά αντιθέτως δήλωναν ότι "πρέπει να μας δώσετε χρόνο για να περάσουμε τα μέτρα στο λαό" και τέλος ε) αν πραγματικά πίστευαν ότι μετά τόσα "τελευταία" μέτρα θα μπορούσαν να πάρουν άλλες ευκαιρίες από τον ελληνικό λαό...

Για τα μέτρα καθεαυτά δε νομίζουμε να χρειάζεται να σχολιάσουμε κάτι. Ήδη με την παρούσα κατάσταση η επιβίωση ήταν δύσκολη. Με τις μειώσεις (ΚΑΤΑ ΠΑΡΑΒΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΘΙΜΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ) καθίσταται πλέον αδύνατη. Οι φόροι (άμεσοι και έμμεσοι), το κόστος της καθημερινής επιβίωσης, τα έξοδα, οι αυξημένες εισφορές για παροχές υγείας που όλο και μειώνονται, οι αβάσταχτες ασφαλιστικές εισφορές για συντάξεις που είναι στα όρια της εξαφάνισης, οι μαζικές απολύσεις ανθρώπων ("εντός 90 ημερών") και η δημιουργία ειδικών ζωνών στις οποίες θα επικρατεί ο νόμος τους ζούγκλας, δημιουργούν ένα πλέγμα στο οποίο οι όροι "ανεπτυγμένος κόσμος" και "ευνομούμενη πολιτεία", φαντάζουν τραγικοί ευφημισμοί...

Κλείνοντας, σας μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από τα όσα γράφει ο Γ.Δελαστίκ στο σημερινό "Έθνος" και σε αντιδιαστολή της θριαμβολογίας της υπόλοιπης εφημερίδας:
"Αν οι Γερμανοί πετύχουν να πετάξουν τους υπόλοιπους Ευρωπαίους μισόν αιώνα πίσω, δεν θα είναι και τόσο δύσκολο ακόμη ένα πηδηματάκι προς τα πίσω: προς μια οικονομική επανέκδοση της δεκαετίας του 1940, όταν το Τρίτο Ράιχ προσπαθούσε και αποτύγχανε να επιβάλει μέσω της στρατιωτικής βίας τη γερμανική ηγεμονία σε όλη την Ευρώπη... Τώρα που βρισκόμαστε ακόμη σε σχετικά αρχικά στάδια της γερμανικής οικονομικής επέλασης, τα σχέδια του Βερολίνου μπορούν να αποκρουστούν - και μάλιστα με λιγότερα εκατομμύρια οικονομικά θύματα.

Η χώρα μας καλείται να παίξει ιδιαίτερο ρόλο σε αυτήν την υπόθεση που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη. Αν αυτός ο ρόλος θα είναι θετικός ή αρνητικός θα εξαρτηθεί από τη στάση της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, η οποία μέχρι τώρα κάθε άλλο παρά δείχνει να έχει το πολιτικό ανάστημα και το σθένος που απαιτείται για να σηκώσει τέτοιο βάρος.

Οι ευθύνες τους απέναντι στον λαό μας και στην ιστορία είναι πολύ μεγάλες. Οι Γερμανοί απαιτούν μέσω τρόικας όχι μόνο να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις των Ελλήνων τόσο ώστε να γυρίσουμε συγκριτικά μισόν αιώνα πίσω, αλλά και να περικοπούν δραστικά οι δαπάνες για την υγεία, την παιδεία και την άμυνα της χώρας. Να ξαναγίνουν δηλαδή άθλια τα νοσοκομεία, να συρρικνωθεί η προληπτική ιατρική, να πεθαίνουν χωρίς φάρμακα οι βαριά ασθενείς. Να κλείσουν χιλιάδες σχολεία, να ξαναγίνουν οι τάξεις των γυμνασίων με 40 και 50 παιδιά, να κλείσουν πανεπιστημιακές σχολές και ΤΕΙ κατά δεκάδες.

Οσο για την άμυνα, όταν λένε να μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες, δεν εννοούν βεβαίως να αγοράζουμε λιγότερα γερμανικά τανκς ή πολεμικά αεροπλάνα και πολεμοφόδια ή πυραύλους και φρεγάτες. Εννοούν απλούστατα να μην πληρώνονται επαρκώς οι πιλότοι της πολεμικής αεροπορίας, να μην υπάρχουν σε επαρκή αριθμό αξιωματικοί για τη στελέχωση των μονάδων, να μην είναι σε θέση εν κατακλείδι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις να αντισταθούν ούτε καν υποτυπωδώς σε τουρκική επίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό οι ρυθμίσεις στο Αιγαίο, στα νησιά, στο Κυπριακό, στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη κ.λπ. θα γίνουν υπό το πρίσμα μιας εκ των προτέρων ηττημένης Ελλάδας, η οποία δεν θα έχει άλλη επιλογή από την απεμπόλιση των δικαιωμάτων της και τη δουλόφρονα υποταγή στις απαιτήσεις του Ράιχ και οποιουδήποτε επιβουλεύεται ελληνικά εδάφη, φυσικό πλούτο, κυριαρχικά ή διαχειριστικά δικαιώματα της χώρας μας.

Κάποτε οι Ελληνες πολιτικοί ηγέτες έλεγαν στον κόσμο -αμφιβάλλουμε, πάντως, αν το πίστευαν ποτέ οι ίδιοι- ότι η ΕΕ θα διασφάλιζε την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Η ζωή αποδεικνύει το εντελώς αντίθετο - ότι οι σημερινές απαιτήσεις της ΕΕ όχι μόνο εξαθλιώνουν τον ελληνικό λαό, αλλά και ενισχύουν τις επιβουλές εναντίον της χώρας μας."

Πηγή ειδήσεων: "Έθνος"

2 σχόλια:

  1. ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΚΑΠΟΙΩΝ ΔΟΥ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν και με την παρούσα κυβέρνηση δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος, αν ο εργαζόμενος ΔΕΝ είναι συμβασιούχος, το κλείσιμο της ΔΟΥ που εργάζεται ΔΕΝ σημαίνει ταυτόχρονα και απόλυση, τουλάχιστον σ' αυτή την χρονική περίοδο. Παρόλα αυτά όμως, η αξιολόγηση η οποία θα συντελεστεί κρύβει σειρά παγίδων, μια εκ των οποίων είναι και το μέλλον των εργαζομένων στις υπηρεσίες του στενού Δημόσιου τομέα που θα συγχωνευτούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή