Το έχουμε ξαναπεί...Οι κύριοι του ΔΝΤ έχουν χάσει πλέον κάθε μέτρο. Δεν φτάνουν οι επίσημες απαιτήσεις της τρόικας που αποτελούν τη βάση της διαπραγμάτευσης για το "Μνημόνιο 2" (διαβάστε εδώ), προχωράει αυτό ξεχωριστά (!!!) σε 100σέλιδη έκθεση η οποία μεταξύ άλλων ζητάει:
- Μετάταξη όλων των αγαθών και υπηρεσιών από τον συντελεστή 6,5% στο 13%. Στην έκθεση των τεχνοκρατών του Δ.Ν.Τ. προτείνεται «κατάργηση του κατώτατου συντελεστή 6,5% στον οποίο υπάγονται μόνο ξενοδοχεία, φάρμακα, βιβλία, περιοδικά και εισιτήρια θεάτρων. Το μέτρο αυτό θα μπορούσε να αποφέρει περίπου 360 εκατ. ευρώ, αλλά θα σημαίνει αύξηση τιμής σε είδη πρώτης ανάγκης (φάρμακα) και θα περιορίσει δραματικά την πρόσβαση σε έργα πολιτισμού σε μεγάλη μερίδα πολιτισμού - ο πολιτισμός δηλ. θα είναι και επισήμως για τους λίγους...
- Επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 19% - 21% σε όλα τα αγαθά και υπηρεσίες (πλην ξενοδοχείων και τουριστικών πακέτων που μπορούν να υπάγονται σε μειωμένο συντελεστή 9% ή 11%). Αυτό συνεπάγεται αύξηση πχ από 13% σε 19% ή 21% στον συντελεστή ΦΠΑ που βαρύνει τρόφιμα, φάρμακα, λογαριασμούς ρεύματος, ύδρευσης και φυσικού αερίου, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, τα κόμιστρα των ταξί, τις ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, την ιατρική περίθαλψη κλπ. Ό,τι πρέπει για ένα λαό με μειωμένο εισόδημα...
- Κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου. Αυτό σημαίνει αύξηση ΦΠΑ για τους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου πχ από 5% ή 9% σε 13% και από 16% σε 19% ή 21% για όλα τα άλλα αγαθά και υπηρεσίες.
- Αύξηση του ελαχίστου ορίου ετησίων ακαθαρίστων εσόδων που λαμβάνεται υπόψη για την ένταξης των επιχειρήσεων σε κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από τις 10.000 ευρώ για τις πωλήσεις αγαθών και τις 5.000 ευρώ για την παροχή υπηρεσιών στις 25.000 ευρώ και για τις δύο περιπτώσεις. Έτσι ανοίγει «παράθυρο» ένταξης των αγροτών που υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο κατώφλι παραγωγής στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ.
- Επιβολή πάγιου ειδικού φόρου κατανάλωσης στο απλό και το αφρώδες κρασί. Σταδιακά ο στόχος βέβαια θα είναι αυτός να πιάσει τον αντίστοιχο που υπάρχει στα υπόλοιπα αλκοολούχα, και εισαγώμενα ως επί το πλείστον, ποτά.
- Επιβολή πάγιων ειδικών φόρων κατανάλωσης στον λεπτοκομμένο καπνό που προορίζεται για την κατασκευή χειροποίητων στριφτών τσιγάρων.
- Τροποποίηση του τέλους ταξινόμησης ώστε να φορολογούνται λιγότερο ευνοϊκά τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και εισαγωγή ρητού κριτηρίου εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Να θυμήσουμε ότι το ευνοϊκό καθεστώς επιβλήθηκε μετά από κοινοτική οδηγία - προφανώς έτσι ευνοούνται τα καινούργια αυτοκίνητα και οι Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία...
- Εκλογίκευση του συστήματος ειδικών τελών και διασαφήνιση της φύσης των συναλλαγών που υπόκεινται σ΄ αυτά.
- Κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και συγκέντρωση όλων των εισπράξεων εντός του κρατικού προϋπολογισμού. Κοινώς τέρμα η ενίσχυση του ΟΓΑ, του ΝΑΤ κ.λπ. και είσπραξη των φόρων αυτών από το κράτος απευθείας. Το πως θα χρηματοδοτηθούν τ' αντίστοιχα ταμεία (και όχι μόνο) προφανώς δεν απασχολεί την τρόικα, αλλά θα πρέπει ν' απασχολεί εμάς...
- Απλοποίηση φορολογικής κλίμακας με μείωση του αριθμού των φορολογικών κλιμακίων από οκτώ σε τρία ή τέσσερα, χωρίς μείωση του ανώτατου συντελεστή 45%. Η απλοποίηση σημαίνει βέβαια και αύξηση των φορολογικών συντελεστών για τον μέσο Έλληνα.
- Μετατροπή του βασικού αφορολόγητου σε μη επιστρεφόμενη μείωση φόρου! Ιδιοφυές μέτρο...Που αλήθεια το είδαν να εφαρμόζεται;
- Επιβολή παρακράτησης φόρου 25% στα εισοδήματα από μερίσματα και κατάργηση συμψηφισμού του φόρου επί των μερισμάτων. Αργότερα, μείωση του συντελεστή του φόρου αυτού στο 20%.
- Αντικατάσταση φόρου συναλλαγών επί μετοχών μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο με έναν φόρο κερδών από κεφάλαιο.
- Θέσπιση αφορολογήτου ορίου για δαπάνες επισκευής και συντήρησης ακινήτων κ.λπ. ως σταθερό ποσοστό επί του εισοδήματος από μισθώματα. Και αν γίνει δηλαδή σεισμός; Θα πρέπει να πληρώσει ο ιδιοκτήτης και επιπλέον φόρο;
- Αύξηση συντελεστή φορολόγησης των Ομόρρυθμων Εταιρειών από το 20% στο 25%.
- Αύξηση φόρου βάσει κόρων για την εσωτερική ναυσιπλοϊα. Κοινώς αύξηση των εισιτηρίων...
- Κατάργηση της φοροαπαλλαγής των τόκων των ομολόγων για τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρείες (εφόσον όμως το επιτρέψει η οικονομική κατάσταση της χώρας).
- Αντικατάσταση των υφιστάμενων φορολογικών κινήτρων με φοροαπαλλαγή για την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.
- Ενοποίηση φορολογικών συντελεστών ακίνητης περιουσίας για τις επιχειρήσεις μεταξύ 0,6%-1% ανάλογα με τα επιδιωκόμενα έσοδα.
- Κατάργηση της μείωσης του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά το 10% της δαπάνης για τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας (στα πλαίσια της πλήρους κατάργησης των φοροαπαλλαγών για το οποίο υπάρχει αυτή εδώ η ανάρτηση). Όπως υποστηρίζεται, «η έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων δημιουργεί στρεβλώσεις καθώς προκαλεί υπερεπένδυση στα ακίνητα»!
- Μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων. Το οποίο ακυρώνεται από το προηγούμενο και το επόμενο μέτρο καθώς και από την επικείμενη αύξηση των αντικειμενικών αξιών (για την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ)
- Κατάργηση φοροαπαλλαγής για τις αγροτικές γαίες που κατέχουν φυσικά πρόσωπα (κάτι που ήδη σχεδιάζει η κυβέρνηση όπως φαίνεται εδώ). Αλλά οι εταιρείες όμως θα μπορούν να έχουν φοροαπαλλαγές...
- Αυτόματη αύξηση των αντικειμενικών αξιών να γίνεται κάθε χρόνο (γιατί όχι και κάθε εβδομάδα;).
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αυτά είναι περισσότερα από εκείνα που είχαν ζητήσει την περασμένη εβδομάδα και αντιστοιχούσαν σε "μικρότερη τρύπα" (του προϋπολογισμού - για να μην παρεξηγηθούμε). Κοινώς αυξάνουν ή μειώνουν τα νούμερα κατά το πως τους συμφέρει...
Την ίδια ώρα, η φτώχεια στις μεγάλες πόλεις είναι εμφανής (διαβάστε εδώ για την κατάσταση που επικρατεί στην Αθήνα), με μια ολόκληρη χώρα να βρίσκεται υπό κατάρρευση, στο έλεος της ανέχειας (αποκαλυπτικό ρεπορτάζ εδώ). Την κατάσταση στα εργασιακά την περιέγραψε ο αρμόδιος υπουργός και πρώην εργατοπατέρας Γ.Κουτρουμάνης στην Βουλή:
•Στο τέλος του 2012 οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ θα είναι λιγότεροι κατά 471.000 σε σχέση με το 2008 λόγω ανεργίας (2.711.000 το 2008 ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις το 2012 θα είναι 2.240.000)
•Μισθολογικό κόστος : από 36 δις ευρώ το 2009 θα πέσει σε 26,2 δις ευρώ το 2012. Όπως επισήμανε ο κ. Κουτρουμάνης «έχουμε απώλεια σε επίπεδο μισθών 9,2 δις ευρω που σημαίνει ότι για το ΙΚΑ η διαφορά αυτή είναι 4,2 δις ευρώ ανα έτος».
•Η μεταβολή του μισθού ανά άτομο, δηλαδή η μείωση αποδοχών ωρομισθίου και ημερομισθίου θα κλείσει στο τέλος του 2012 με μεταβολή της τάξης του 12,2% σε σχέση με το 2009 σύμφωνα τα στοιχεία του ΙΚΑ. Το 2012 σύμφωνα με τις προβλέψεις φαίνεται ότι θα έχουμε μείωση κατά 7% σε σχέση με ατομικές αποδοχές του 2011.
•Η ύφεση έχει επηρεάσει τα έσοδα των ταμείων κατά 6,7 δις ευρώ ετησίως.
•Υπάρχει αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων που οφείλεται στο μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων που έχουμε στην πρώτη μεταπολεμική γενιά ενώ την επόμενη πενταετία θα αυξηθούν κατά 60 – 70 χιλιάδες οι νέοι συνταξιούχοι.
•Για να αντιμετωπιστούν οι μειώσεις στις εισφορές, η αύξηση της ανεργίας και των συνταξιούχων το υπουργείο προχωρά σε περαιτέρω μειώσεις στις δαπάνες υγείας που θα φτάσουν το 2012 στα 3,6 δις σε σχέση με το 2009. Ποιος θα πληρώσει τη διαφορά ξέρετε νομίζω όλοι...
•Στις δαπάνες για κύρια σύνταξη ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια ευρώ. Το συνολικό κονδύλι δεν θα μειωθεί θα μειωθούν όμως οι συντάξεις λόγω αύξησης των συνταξιούχων.
•Ο έλεγχος συντάξεων που έχει γίνει και από την απογραφή έχει οδηγήσει σε διακοπή 37.500 κύριων συντάξεων και περίπου 26.000 επικουρικών συντάξεων. Το ετήσιο όφελος από τον έλεγχο συντάξεων και την απογραφή, είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ. Στην εισαγγελία έχουν αποσταλεί 650 φάκελοι προκειμένου να υπάρξει καταλογισμός ευθυνών και επιστροφή των χρημάτων. Προτεραιότητα όμως ήαν να διακοπεί η σύνταξη και αυτό φαίνεται να αποδίδει.
•Για το ΙΚΑ το 2011 οι αναπηρικές συντάξεις έχουν μειωθεί από 11,5% σε 10,5%
•Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία που προβλέπει την καταβολή μικρών δόσεων και την προεξόφληση τρεχουσών εισφορών φάνηκε ως η πιο αποδοτική καθώς από τα 45 εκατ. ευρω έχουμε πάει στα 80 με 82 εκατ. ευρω το μήνα.
•Η κατάσχεση εις χείρας τρίτων, που πλέον εφαρμόζεται και για οφειλές κάτω του ενός εκ. ευρώ, αναμένεται να αυξήσει τα έσοδα προκειμένου να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρω το μήνα.
•Προωθείται μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έως 10%, με τη μορφή ριμπέιτ ανα εξάμηνο (το οποίο έχει ξανασυζητηθεί εδώ).
Αυτά κι ο Θεός βοηθός...(όλες τις αναρτήσεις μας σχετικά με τις κοινωνικές επιπτώσεις του Μνημονίου μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Το Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου