Είδηση: Σε παρεμβάσεις προχώρησε με σειρά τροπολογιών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (και πρώην εργατοπατέρας) Γιώργος Κουτρουμάνης, στον εφαρμοστικό νόμο των Υπουργείων Υγείας και Εργασίας στον οποίο περιλαμβάνεται η ενοποίηση των επικουρικών Ταμείων. Με τροπολογία στο άρθρο 42 καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης και των αναπροσαρμογών στα ελλειμματικά ταμεία.
Οι συντάξεις των ελλειμματικών ταμείων θα αναπροσαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Ο έλεγχος θα επαναλαμβάνεται σε τριμηνιαία βάση και θα γίνονται οι αναγκαίες προσαρμογές, ώστε να μην εμφανίζεται έλλειμμα στο ίδιο και το επόμενο έτος, ενώ αποκλείεται κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Το ποσό της καταβαλλόμενης σύνταξης θα διαμορφώνεται με βάση:
α) τα δημογραφικά δεδομένα τα οποία στηρίζονται σε εγκεκριμένους αναλογιστικούς πίνακες θνησιμότητας,
β) το πλασματικό ποσοστό επιστροφής που θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και το οποίο θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων,
γ) την επιλογή ή όχι της μεταβίβασης της σύνταξης στα δικαιοδόχα μέλη κατά τη στιγμή της συνταξιοδότησης του ασφαλισμένου από τον επικουρικό του φορέα και
δ) τον συντελεστή βιωσιμότητας, ο οποίος θα πρέπει να αναπροσαρμόζει σε ετήσια βάση τις νέες και τις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις, μέσω ενός μηχανισμού μειωμένης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής, ανάλογα με τις καταβαλλόμενες εισφορές, έτσι ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων στο ταμείο, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Με άλλη τροπολογία προβλέπεται, ότι οι νεοπροσλαμβανόμενοι στον ιδιωτικό, δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, στις τράπεζες και στις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, των οποίων τα ταμεία- τομείς ή κλάδοι επικουρικής ασφάλισης δεν εντάσσονται στο ΕΤΕΑ, θα υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση αυτών των ταμείων- τομέων ή κλάδων επικουρικής ασφάλισης.
Σχόλιο: Αν δεν αφορούσε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έχουν συνεισφέρει με "ζεστό" χρήμα επί σειρά ετών στο σύστημα επικουρικής ασφάλισης, η είδηση αυτή-καθεαυτή θα μπορούσε να θεωρηθεί ανέκδοτο. Δυστυχώς όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Από την μία έχουμε τη δημιουργία ενός εξαρχής "φαλιρισμένου" επικουρικού ταμείου (λεπτομέρειες εδώ), από την άλλη έχουμε αλλεπάλληλες "τελευταίες" μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις (διαβάστε εδώ αναλυτικά), τώρα έρχεται και αυτή η τροπολογία που θα γλυτώσει πιθανές μελλοντικές αντιδράσεις και δυσάρεστες εκπλήξεις εντός Βουλής (αφού κανείς δεν εγγυάται αν η επόμενη γενιά βουλευτών θα θελήσει να ψηφίσει νέες μειώσεις).
Έτσι πλέον η επικουρική σύνταξη στα "ελλειματικά ταμεία" (και όχι μόνο) θα βασίζεται σε συμπεράσματα μελετών - οι οποίες είμαστε σίγουροι θα χρησιμοποιούνται κατά το δοκούν όπως έγινε και με προηγούμενες μελέτες του ασφαλιστικού συστήματος ή και με την πιο πρόσφατη μελέτη σχετικά με το Δημόσιο τομέα (η οποία δεν είχε τα "ποθητά" αποτελέσματα για τους κρατούντες όπως είχαμε επισημάνει εδώ) οι οποίες θάφτηκαν ή επαναλήφθηκαν μέχρι να βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Η δε τοποθέτηση χρημάτων στα επικουρικά ταμεία, θ' αποτελεί μια "τζογαδόρικη" κίνηση από πλευράς ασφαλισμένων, με πολλούς να κοιτούν ν' αποφύγουν κάτι τέτοιο και δίκαια: ποιος αλήθεια θα θέλει να πληρώνει εισφορές για κάτι που πιθανότατα δε θα λάβει ποτέ; Αλλά είπαμε, κοινωνική δικαιοσύνη και παρούσα κυβέρνηση είναι έννοιες εκ διαμέτρου αντίθετες...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σημαντική δημοσκοπική άνοδο έχει τους τελευταίους μήνες η Δημοκρατική Αριστερά. Το κόμμα που αρχικά (και αμέσως μετά τη δημιουργία του) κινούνταν στα όρια του 3%, τον τελευταίο καιρό δείχνει να σταθεροποιείται στο 15%-16%, ένα ποσοστό που ομολογουμένως είναι εντυπωσιακό. Η όλη του στάση πάντως θυμίζει την παροιμία "και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ" αφού αν και θεωρητικά "αντιμνημονιακό" κόμμα οι απόψεις στελεχών του είναι λίγο απ' όλα (θυμηθείτε την ψήφιση διατάξεων από τον κ. Ψαριανό ή τη διάθεση συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ όπως εκφράστηκε από τον κύριο Κουβέλη). Η εφημερίδα "Ποντίκι" παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα διάσταση του θέματος, που θα πρέπει να προβληματίσει τόσο το ίδιο το κόμμα όσο και τους εν δυνάμει ψηφοφόρους του: "Πασχίζει εδώ και μέρες ο Κουβέλης να πείσει ότι η καταψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης είναι μια πράξη που η Δημορκατική Αριστερά την εννοεί πλήρως και δεν είναι ένας ελιγμός προκειμένου να μην τη χρεωθεί σε μια στιγμή που δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στρέφονται προς τον συγκεκριμένο νεότευκτο, αλλά όχι και νέο στην πολιτική πιάτσα, χώρο.
Στο Βήμα της Κυριακής ο Φώτης Κουβέλης σημειώνει ότι καταψήφισε τη δανειακή γιατί μπορούσε, θεωρεί ο ίδιος, να συνοδευτεί από άλλο πλαίσιο, ανάπτυξης και ανασυγκρότησης (επουδενί όμως δε λέει να πούμε όχι στο δάνειο):
«Η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο, τους εφαρμοστικούς νόμους, τη δανειακή σύμβαση και όλους τους εκτελεστικούς νόμους. Καταψηφίσαμε από τη σκοπιά της αποφυγής της χρεοκοπίας, με την επιλογή της υλοποίησης άλλων συγκεκριμένων πολιτικών που θα ανατρέπουν τη σημερινή άδικη κατανομή των βαρών προσαρμογής, θα συγκροτούν ένα ενιαίο πλέγμα αντιμετώπισης των παθογενειών, χωρίς αποδόμηση των δημόσιων δομών και του κοινωνικού κράτους. Διατυπώσαμε μια διαφορετική πολιτική πρόταση αντιμετώπισης της κρίσης, που, ενώ λαμβάνει υπόψη τους περιορισμούς και τους συσχετισμούς, δεν εγκλωβίζεται σ’ αυτούς».
Βέβαια, περιττές – «οικονομίστικες» - αναφορές λείπουν, δηλαδή πώς θα αποπληρωθεί ένα τόσο μεγάλο χρέος που βαίνει αυξανόμενο προκαλώντας βαθιά ύφεση, και ταυτόχρονα θα εξυπηρετηθεί και η εσωτερική κατάσταση της χώρας, με την οικονομία όχι απλώς σε επίπεδα εππιβίωσης αλλά και ανάπτυξης, η οποία υπονοείται ότι θα είναι τέτοια που θα μας φτάνει και για να ζούμε καλά και για να πληρώνουμε τους δανειστές...
Αυτά δεν χρειάζονται για όποιον τρέχει με κεκτημένη επικοινωνιακή ταχύτητα, κι ένα «καταψηφίσαμε» θεωρείται ότι αρκεί για να «εγκλωβίσει» τις εντυπώσεις.
Να όμως που το «καταψηφίσαμε» δεν φαίνεται να απορρέει από μια εμπεδωμένη πολιτική πεποίθηση του κόμματος, αλλά ίσως να παραπέμπει σε ασκήσεις πολιτικής ισορροπίας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.
Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επί του πακέτου για την Ελλάδα στη γερμανική βουλή, ο υπεύθυνος της Δημοκρατικής Αριστεράς για την Ευρωπαϊκή κι Εξωτερική Πολιτική με ανακοίνωσή του επιτέθηκε στη γερμανική αριστερά (Die Linke) επειδή καταψήφισε το πακέτο που και η ΔΗΜΑΡ, στο εσωτερικό της χώρας, καταψήφισε!
Η ανακοίνωση, έχει ως εξής:
«Τουλάχιστον απογοήτευση προκάλεσε η καταψήφιση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα από το κόμμα “Aριστερά” (Die Linke), κατά τη σημερινή ψηφοφορία στη γερμανική βουλή. Αυτές τις κρίσιμες και δύσκολες ώρες η Ελλάδα και οι έλληνες πολίτες χρειάζονται την άμεση και έμπρακτη αλληλεγγύη αντί για τον επαναστατικό δρόμο του συμβιβασμού με το λαϊκισμό. Ευτυχώς, άλλες προοδευτικές μεταρρυθμιστικές δυνάμεις - SPD και Πράσινοι - δεν ακολούθησαν τον ίδιο ολισθηρό δρόμο στο γερμανικό κοινοβούλιο».
Άλλα λέει, άλλα κάνει κι άλλα εννοεί λοιπόν η υπεύθυνη, «κυβερνώσα» Αριστερά;
Η ανακοίνωση αποσύρθηκε από την επίσημη ιστοσελίδα του κόμματος, αλλά μια ζημιά μάλλον έχει γίνει, και έρχεται να προστεθεί στην προ ολίγων μηνών ανοιχτή διαφωνία και αποχώρηση από την ΚΕ στελεχών για την μη στήριξη της συγκυβέρνησης.
Και το ερώτημα είναι για πόσο ο Κουβέλης θα καταφέρνει να κρατάει τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα μεταξύ εκείνων που λένε «ναι» σε όλα και θα ήθελαν ανοιχτή στήριξη των μνημονίων, ενδεχομένως και συμμετοχή σε κυβερνητικά πόστα κι εκείνων που προτιμούν το ρόλο της δύναμης που αντιπολιτεύεται ασκώντας «εποικοδομητική κριτική»..."
(Για το γεγονός ότι στην ΔΗΜ.ΑΡ. βρήκαν καταφύγιο σειρά στελεχών του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ που πρώτα βολτάρισαν σε όλα τα κόμματα της αριστεράς ή οι "προοδευτικές" απόψεις τύπου "συνωστισμού στην προκυμαία της Σμύρνης" και "οι γενίτσαροι ήταν εθελοντικά σώματα" δεν το σχολιάζουμε καν - είναι δευτερεύον στην προκειμένη φάση και ευρεώς γνωστό)...
Και κάτι τελευταίο... Λεφτά δεν υπάρχουν για συντάξεις και μισθούς, αλλά η κυβέρνηση βρήκε χρήματα άρον-άρον για διαφημιστικά σποτ τα οποία προσπαθούν να κάνουν τη νύχτα-μέρα όσο αφορά τα γενόσημα φάρμακα (θυμηθείτε εδώ). Ήταν πάντως χρήματα που έπιασαν τόπο - όχι όσο αφορά τον κόσμο αλλά τους πομπούς της διαφήμισης δηλ. τα ΜΜΕ που δημοσίευσαν ή έπαιξαν από τους δέκτες τους τα διαφημιστικά σποτ. Αμέσως οι αντιδρώντες εξαφανίστηκαν από τα κανάλια και τα ραδιόφωνα και όλα έγιναν καλά. Στην προσπάθεια κατευνασμού επιστρατεύτηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΦ, ο οποίος σε συνέντευξη τύπου τα έκανε μάλλον μαντάρα αφού παραδέχτηκε ότι ο ΕΟΦ δεν έχει προσωπικό, ξέχασε ν' αναφέρει ότι οι έλεγχοι που κάνει είναι δειγματοληπτικοί και ότι οι μελέτες βιοϊσοδυναμίας γίνονται στις χώρες παρασκευής (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και επίσης λανθασμένα ανέφερε ότι το στην Ελλάδα συνταγογραφούμε γενόσημα προϊόντα σε ποσοστό μόλις 18%, ενώ στην Ε.Ε. φτάνει το 50%. Τον διόρθωσαν οι δημοσιογράφοι, που του «αποκάλυψαν» ότι στο ευρωπαϊκό 50% περιλαμβάνονται και τα off patent, τα οποία αν συνυπολογιστούν και στο ελληνικό ποσοστό, αυτό φτάνει το 43%. Αυτά για να ξέρουμε σε ποιους ανθρώπους στηρίζουμε την προστασία της υγείας μας...
Πηγές ειδήσεων: "Ποντίκι", "Το Βήμα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου