Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

"Υπόθεση Μέρτεν" ή πως η Ελλάδα δεν τιμώρησε τους εγκληματίες πολέμου / "Έρχονται εξεγέρσεις" υποστηρίζει η Independent

Αφήνοντας στην άκρη για λίγο την επικαιρότητα έχουμε σήμερα δύο ενδιαφέροντα (πιστεύουμε) θέματα. Το πρώτο είναι απόσπασμα από την εκπομπή "το κουτί της Πανδώρας" της ΕΤ1 και έχει ως θέμα την "υπόθεση Μέρτεν". Ο Μέρτεν, Γερμανός αξιωματικός στα χρόνια της Κατοχής με πλούσια "δραστηριότητα", πιάστηκε στα γραφεία της Εισαγγελίας Αθηνών (που είχε πάει να καταθέσει υπέρ ενός "συναδέλφου" του) αλλά κατάφερε (χάρις τις πιέσεις της Γερμανικής κυβέρνησης), να εκδοθεί στην Γερμανία και να αφεθεί σύντομα ελεύθερος. Η εκπομπή παρουσιάζει ενδιαφέροντες λεπτομέρειες που δείχνουν καθαρά πως η έννοια της "δικαιοσύνης" είναι σχετική:

Το δεύτερο μέρος της σημερινής ανάρτησης είναι αφιερωμένο στις εξεγέρσεις, τις απεργίες και τις διαδηλώσεις που γίνονται όλο και πιο συχνά πλέον σε όλες τις γωνιές της γης. ΤΟ άρθρο προέρχεται από την αγγλική εφημερίδα "Independent" και προσπαθεί να εξηγήσει το φαινόμενο και να βρει τι συνδέει το Εκουαδόρ, την Ιρλανδία και τις ΗΠΑ (θυμηθείτε ότι ακόμα κι εκεί βγήκε ο κόσμος στους δρόμους). Βλέπεται δεν είμαστε οι μόνοι που "βιώνουμε μέτρα πέρα από κάθε φαντασία".


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Kοιτάσματα πετρελαίου, τρεις με τέσσερις φορές μεγαλύτερα από αυτά του Πρίνου, υπολογίζεται ότι διαθέτει το Iόνιο Πέλαγος και η Nότια Kρήτη, όμως, «για να ξέρουμε αν όντως υπάρχουν αυτά τα κοιτάσματα, πού βρίσκονται και τι αποθέματα έχουν θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον ένα χρόνο από σήμερα», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Eνέργειας και Kλιματικής Aλλαγής Γιάννης Mανιάτης. H συνολική έκταση των θαλάσσιων περιοχών που θα δοθούν για προκαταρκτικές έρευνες υπολογίζεται σε 220-230 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Tο υπουργείο βρίσκεται ήδη σε διαβουλεύσεις με εταιρείες που ασχολούνται με τις προκαταρκτικές έρευνες (σεισμικά δεδομένα μη αποκλειστικού χαρακτήρα) και σύντομα αναμένεται να προχωρήσει τις διαδικασίες για να ξεκινήσει το στάδιο αυτό. Oπως δήλωσε, "σε περίπτωση που τα κοιτάσματα του Iονίου-Kρήτης είναι στο μέγεθος που υπολογίζονται, τότε τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου μπορούν να φθάσουν στα 3 δισ. σε βάθος 20ετίας". Tέλος, ο υφυπουργός διευκρινίζοντας το «τέλος» ορυκτού πλούτου, είπε ότι εντάσσετα σε συζήτηση σε πανευρωπαικό επίπεδο για τη θέσπιση του και αποκάλυψε ότι το ελληνικό δημόσιο σήμερα εισπράττει μόνον 7 εκατ. ευρώ ετησίως ως δικαώματα για τις 30 παραχωρήσεις ορυχείων που έχει κάνει ως σήμερα. Το σχόλιο μας βέβαια δεν μπορεί παρά να έχει σχέση με τα ελάχιστα χρήματα που εισπράττει το Δημόσιο: πως είναι δυνατόν να είναι τα χρήματα τόσο λίγα; Κατανοούμε ότι για να κάνει ένας ιδιώτης την επένδυση θέλει να έχει μεγάλα περιθώρια κέρδους, αλλά μήπως οι συμβάσεις παραχώρησης είναι αποικιακού χαρακτήρα και πρέπει να υπάρξει μια αναθεώρηση, αφού είναι επιστημονικά παραδεκτό ότι η χώρα μας κρύβει "θησαυρούς" στο υπέδαφός της (διαβάστε αναλυτικά εδώ);

Πηγή είδησης: "Ημερησία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου