Είδηση: Δύο σημαντικές ειδήσεις σήμερα σχετικές με μια σειρά μέτρων που έρχεται όσο αφορά τη φορολόγηση ακινήτων, επιπροσθέτως του τριπλού φορο-χτυπήματος που έχει ήδη ανακοινωθεί (λεπτομέρειες εδώ) και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών:
Σχόλιο: Και η οικονομική αφαίμαξη συνεχίζεται...Η κυβέρνηση συνεχίζει να συμπεριφέρεται σα συνιδιοκτήτης των ιδιωτικών ακινήτων, όπως συμπεριφέρεται σα συνέταιρος στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες (στους μόνους που πραγματικά κάνει "τα στραβά μάτια" είναι οι τράπεζες και οι μεγάλες επιχειρήσεις τις οποίες επιδοτεί με κάθε ευκαιρία, είτε έμμεσα - μέσω χαμηλής φορολογίας - είτε άμεσα, μέσω κρατικών επιδοτήσεων). Είναι τουλάχιστον εκνευριστικό, να μιλάνε υπουργοί για "κρυμμένους θησαυρούς" λες η προσωπική περιουσία του καθενός είναι κοινή, ενώ την ίδια στιγμή η παρέα του κυρίου Παπανδρέου, αποκλείει τον κόσμο από την λήψη αποφάσεων και συμπεριφέρεται σαν να είναι η Δημόσια περιουσία δική τους (δείτε εδώ σχετικά), παρά τις αντίθετες δεσμεύσεις.
Ξεκινώντας από το φόρο υπεραξίας, νομίζουμε ότι θα είχε νόημα αν δεν υπήρχε η μεγάλη ομάδα φόρων σχετικών με τ' ακίνητα (ΕΤΑΚ, ΦΜΑΠ, φόρος μεταβιβάσεων, γονικών παροχών κ.ο.κ.). Με την ύπαρξη όμως τόσων και τόσων φόρων, ένα τέτοιο μέτρο θα δημιουργήσει καινούργιο πρόβλημα στην αγορά (με πιθανή μείωση των προσφερομένων ακινήτων δεδομένου του κινδύνου για είσπραξη χαμηλού τιμήματος) και φυσιολογικά θα οδηγήσει και σε αύξηση των τιμών: μόνο οι έχοντες μεγάλη ανάγκη θα πωλούν στις υπάρχουσες τιμές χάνοντας επιπλέον χρήματα υπέρ του κράτους. Οι υπόλοιποι θα ζητούν αυξημένες τιμές που θα καλύπτουν και τον καινούργιο φόρο. Σε πρώτη φάση πάντως θα υπάρξει συνωστισμός (έτσι ώστε να γίνουν οι μεταβιβάσεις πριν την επιβολή του καινούργιου καθεστώτος), πράγμα που θα βολέψει προσωρινά το κράτος αφού θα εισπράξει "ζεστό χρήμα" από το φόρο μεταβιβάσεων. Και για να κάνουμε την προσφιλή (στην κυβέρνηση) σύγκριση με το εξωτερικό, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η ιδιοκτησία δε φορολογείται και υπάρχει μόνο ο φόρος υπεραξίας πάνω από συγκεκριμένα ποσά κέρδους.
Για το δεύτερο θέμα που ανέκυψε (δηλ. την "ασυλία μετά φόρου 10-12%" στη διαφορά αγοραίας-αντικειμενικής αξίας), θα σχολιάσουμε απλώς ότι η κυβέρνηση αργά το θυμήθηκε. Όσοι έβγαλαν χρήματα με αυτό τον τρόπο, το έκαναν πριν αρκετά χρόνια που η αγορά ήταν άνθουσα. Κάτι τέτοιο έχει πάψει να ισχύει εδώ και 3-4 χρόνια, ενώ τα δε χρήματα που βγήκαν τότε, έχουν ήδη "επενδυθεί" ή έχουν καλύψει μερικές από τις δεκάδες τρύπες που δημιούργησαν τα κυβερνητικά μέτρα στον μέσο ελληνικό οικογενειακό προϋπολογισμό. Αλλά και για εκείνους που έχουν ακόμα κάποια από τα χρήματα αυτά, οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί κάθε άλλο παρά ελκυστικές είναι αφού π.χ. και τα 1000 ευρώ για τους μικροϊδιοκτήτες είναι μια δόση δανείου ή τα φροντιστήρια αγγλικών για μια ικανή περίοδο.
Αν αναρωτιέστε πως θα μπορέσει να βγάλει το κράτος χρήματα, σας έχουμε 4 προτάσεις: α) να σταματήσει το άνοιγμα καινούργιων οργανισμών του Δημοσίου στο οποίο θα βολευτούν παιδιά του κινήματος έναντι αδράς αμοιβής (λεπτομέρειες εδώ), β) μείωση της υπέρμετρης σπατάλης (δείτε εδώ παραδείγματα), γ) η διακοπή της συνεχιζόμενης ροής συμβασιούχων που θα δουλεύουν έναντι πινακίου φακής ενώ την ίδια ώρα οι μάνατζερ-ΜΚΟ θα βγάζουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σα μεσάζοντες (λεπτομέρειες εδώ) και τέλος δ) η διακοπή της πληρωμής εικονικών υπερωριών σε "δικά μας παιδιά" (καθεστώς που καλά κρατεί, όπως φαίνεται εδώ).
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Οι αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ που μας ήρθαν με το πρόσφατο Μεσοπρόθεσμο (και που αποτελούν αποτέλεσμα υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης όπως είχαμε γράψει εδώ), μπαίνουν στην ζωή μας από τον επόμενο μήνα. Σύμφωνα με την εγκύκλιο που δόθηκε στην δημοσιότητα ανατιμούνται λόγω μετάταξης σε ΦΠΑ 23% από 1η Σεπτεμβρίου: α) Χυμοί φρούτων και λαχανικών, β) καφές, τσάι και σοκολάτα γ) τα νερά, στα οποία περιλαμβάνονται και τα μεταλλικά και τα αεριούχα νερά, με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ή αρωματισμένα, δ) όλα τα αναψυκτικά. Παράλληλα, εκτός όμως από τα προαναφερόμενα προϊόντα, ακριβότερα θα διατίθενται ότι πωλείται στις εξής επιχειρήσεις:
-Υπηρεσίες εστιατορίων, καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων, πιτσαρίες, οβελιστήρια, ταχυφαγεία (fast food), αναψυκτήρια, σνακ – μπαρ γαλακτοπωλεία και καταστήματα διάθεσης για επιτόπια κατανάλωση, όπως διάθεσης λουκουμάδων, μπουγάτσας και κάθε είδους πιττών, παγωτών, κ.λπ. Στον νέο συντελεστή μετατάσσονται και οι υπηρεσίες catering. Στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ (23%) υπάγονται και οι υπηρεσίες εστίασης που παρέχονται στα ξενοδοχεία αλλά και τα λοιπά καταλύματα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο μοναδικές εξαιρέσεις στην αύξηση των τιμών ελέω ΦΠΑ, αποτελούν οι παραδόσεις έτοιμων εδεσμάτων, γευμάτων και φαγητών γενικά που πραγματοποιούνται από κυλικεία που λειτουργούν εντός εκπαιδευτικών ή νοσηλευτικών επιχειρήσεων ή ιδρυμάτων ή ιδρυμάτων κοινωνικής πρόνοιας. Επίσης, στο μειωμένο συντελεστή 13% παραμένουν μόνο τα μη αεριούχα φυσικά ή τεχνητά μεταλλικά νερά, χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών, ούτε αρωματισμένα αλλά και οι παραδόσεις γλυκών από ζαχαροπλαστεία και λοιπές συναφείς επιχειρήσεις, τα οποία δεν καταναλώνονται επί τόπου, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των καταστημάτων αυτών.
Για να συγκρίνετε το παραπάνω μέτρο με το τι συμβαίνει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες (πράγμα στο οποίο αρέσκεται η κυβέρνηση), σας ενημερώνουμε ότι τα παραπάνω προϊόντα είναι στη χαμηλότερη κλίμακα ΦΠΑ (4,5-6,5%) με το νερό να βρίσκεται σε πολλές περιπτώσεις σε μηδενική.
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Τα Νέα".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου