Είδηση: Μεγαλύτερη αστυνόμευση ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Πιο συγκεκριμένα, ο Μ. Παπαϊωάννου ανέφερε ότι υπάρχει ήδη «ώριμο σχέδιο νόμου» με δύο άξονες:
**Τη "διευκόλυνση" της άσκησης του δικαιώματος του λαού να διαμαρτύρεται δημόσια.
**Την αποτροπή ελάχιστων μικροομάδων, ολίγων δεκάδων ατόμων, να νεκρώνουν τη ζωή στο κέντρο της πρωτεύουσας της χώρας.
Ο υπουργός ανήγγειλε και αλλαγές στον τρόπο αξιοποίησης των καμερών, ανακοινώνοντας ότι ήδη λειτουργεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή υπό τον Χρ. Γεραρή, επίτιμο πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, που πολύ σύντομα θα καταθέσει τις τελικές της προτάσεις. Την ίδια στιγμή και ο παριστάμενος υπουργός Δημόσιας Τάξης Χρ. Παπουτσής γνωστοποίησε ότι θα τοποθετηθούν κάμερες σε περιπολικά και μοτοσικλέτες τόσο για την καταγραφή βανδαλισμών όσο και για τον έλεγχο κρουσμάτων αστυνομικής αυθαιρεσίας. Δεν απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο χρήσης νερού και πλαστικών σφαιριδίων στις διαδηλώσεις.
Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε όμως και στο Διαδίκτυο και συγκεκριμένα στα blogs που, όπως διαβεβαίωσε, «θα παύσουν να φιλοξενούν κουκουλοφόρους». Εξήγγειλε πως θα συγκροτήσει άμεσα νομοπαρασκευαστική επιτροπή, υπό τον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Α. Ράντο, για την ταυτοποίηση των διαχειριστών των blogs, την ταυτοποίηση των χρηστών υπηρεσιών Διαδικτύου και τη διεύρυνση του καταλόγου των εγκλημάτων για τα οποία επιτρέπεται η άρση των απορρήτου των επικοινωνιών. Πληροφόρησε δε ότι η επιτροπή θα παραδώσει τις προτάσεις της μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
Τέλος, ο υπουργός Δικαιοσύνης ζήτησε να υπάρξει διάλογος με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τα ζητήματα αυτά, σπεύδοντας όμως να καταλογίσει ευθύνες σε εκπομπές που τροφοδοτούν τη βία, αλλά και να κάνει λόγο για λαϊκισμό προς «άγραν» τηλεθέασης και εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.
Σχόλιο: Ξεκινώντας από το δεύτερο κομμάτι της τοποθέτησης του υπουργού, θα θέλαμε να σχολιάσουμε ότι κριτική θα έπρεπε να γίνει και στα ΜΜΕ που κάνουν κυβερνητική προπαγάνδα και όχι μόνο σ' εκείνους που μιλούν ενάντια στις κυβερνητικές πρακτικές και χαρακτηρίζονται συλλήβδην ως "λαϊκιστές" (κατά τον ίδιο τρόπο που ο Σύριζα "ευθύνεται" για όλες τις αντιδράσεις ενάντια στους πολιτικούς).
Από κει και πέρα, η διεύρυνση των "αδικημάτων" κατά τα οποία θα γίνεται άρση του απορρήτου, δείχνει τη σαφή τάση αύξηση της αστυνόμευσης σε συνέχεια του όρου "εθνική ασφάλεια" (αλήθεια ποιος κρίνει τι είναι "εθνικό" και ποιος όχι; ) που πρωτοπαρουσιάστηκε πριν μερικό καιρό (διαβάστε εδώ σχετικά). Ο λόγος βέβαια είναι σαφής - έλεγχος και των blogs που στην συντριπτική τους πλειοψηφία αποτελούν φορείς ενημέρωσης μιας μεγάλης μερίδας του κόσμου παρουσιάζοντας πληροφορίες και ειδήσεις που "θάβονται" από τα μεγάλα κανάλια και από την πλειοψηφία των εφημερίδων (οι οποίες βέβαια έχουν πληρώσει τις πρακτικές τους με την μεγάλη μείωση στις κυκλοφορίες τους). Στην ίδια κατεύθυνση στρέφεται και η "αλλαγή του πλαισίου χρήσης των καμερών", που προφανώς σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού τους (η σχετική ανάρτηση βρίσκεται εδώ) που βέβαια δεν έχουν σχέση με την μείωση της εγκληματικότητας - αν η εγκληματικότητα μειωνόταν λόγω της ύπαρξης καμερών, η Μ.Βρετανία και οι ΗΠΑ θα ήταν οι πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου.
Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε κι ένα καλό (που όμως έχει και την κακή του πλευρά): η τοποθέτηση καμερών στα περιπολικά, μπορεί όντως να λειτουργήσει αποτρεπτικά για τα κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας. Αρκεί βέβαια να μην "χάνονται" κασέτες, να μην "ξεχνούν" να τις εκκινήσουν όταν βγαίνουν τα περιπολικά στους δρόμους ή απλώς ό,τι γίνεται να γίνεται πίσω απ' αυτές, ενώ την ίδια στιγμή θα λειτουργούν αυτές οταν πρόκειται να καλύπτουν τα κενά που θα υπάρχουν στις κάμερες των κτιρίων.
Σχόλιο δε θα κάνουμε για την αλλαγή του πλαισίου των διαδηλώσεων. Θα περιμένουμε να δούμε το νομοσχέδιο πρώτα, ελπίζοντας οι φόβοι για μαζικό περιορισμό τους να μη βγουν αληθινοί.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έντονα προβληματισμένος είναι ο εναπομείνων αγροτικός κόσμος από τα νέα για τυχόν πώληση της Αγροτικής Τράπεζας, μετά την απαίτηση της τρόικας. Μια τέτοια προοπτική αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω, καθώς 65% των αγροτικών νοικοκυριών έχουν υποθηκεύσει τα υπάρχοντά τους στην ΑΤΕ, δηλαδή αυτομάτως η αγροτική γη, και όχι μόνο, αλλάζει χέρια.
Τα δεδομένα μέχρι στιγμής που ήξερε ο αγροτικός κόσμος ήταν ότι το επιχειρησιακό σχέδιο για την Αγροτική Τράπεζα προέβλεπε:
* Πώληση της κερδοφόρας συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας Δωδώνη Α.Ε., στην οποία είναι βασικός μέτοχος.
* Αποδέσμευση από την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, στην οποία κατέχει σχεδόν 83% των μετοχών και η οποία τα τελευταία χρόνια, με ολέθριες πολιτικές αποφάσεις, πνέει τα λοίσθια.
* Αγωνία επικρατεί και στους τευτλοπαραγωγούς της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και της Θράκης, που δίνουν την παραγωγή τους στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, αλλά και στους εργαζόμενους στα εργοστάσια.
«Δεν έχουν το θάρρος να μας πουν τι συμβαίνει. Κόβουν μισθούς απ' όλους, εκτός από τους δικούς τους. Μένουμε 450 εργαζόμενοι στο δρόμο, 7.500 παραγωγοί, μεταφορείς κ.ά. Με τη ζάχαρη στην Ελλάδα ασχολούνται συνολικά 30.000 άτομα! Πώς γίνεται να μιλάμε για περιφερειακή ανάπτυξη; Από τη Θεσσαλία ώς τον Εβρο ασχολούνται με το τεύτλο. Το 60%-65% των αγροτών έχουν υποθηκεύσει τα σπίτια, τα χωράφια, τα τρακτέρ τους στην Αγροτική Τράπεζα. Τι θα κάνουν όλοι αυτοί οι άνθρωποι;» μας ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζάχαρης Ελλάδας, Μανώλης Λαγογιάννης. Τυχόν πώληση της Αγροτικής Τράπεζας θα επιφέρει αλυσιδωτές αντιδράσεις σ' όλη την ελληνική περιφέρεια: αγρότες, συνεταιρισμοί, Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, έχουν πάρει δάνεια, υποθηκεύοντας γεωργικό κλήρο, ζωικό κεφάλαιο, κτιριακές εγκαταστάσεις, μεταποιητικές μονάδες, οικόπεδα κ.ά. Δεν είναι ούτε μία ούτε δύο οι ΕΑΣ που έχουν χρέη άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ στην ΑΤΕ. Προς το παρόν πάντως τα σχέδια για πλήρη πώληση έχουν παγώσει, αλλά η πώληση περιουσιακών της στοιχείων ήδη έχει ξεκινήσει (βλέπε ανάδειξη συμβούλου για Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης), με τα σχέδια για συγχώνευση της τράπεζας να κυκλοφορούν έντονα...
Και κάτι ακόμα... Αλιεύσαμε στο διαδίκτυο το παρακάτω δημοσίευμα από τον Φλεβάρη του 2011. Εξηγούσε με πολύ απλό τρόπο το γιατί η χώρα μας θα παραμείνει για πολύ καιρό εγκλωβισμένη σε μνημόνια. Δυστυχώς η εκτίμηση της αρθρογράφου δικαιώθηκε- διαβάστε το, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου