Είδηση: Μείωση εργαζομένων αλλά και περικοπές στη μισθοδοσία του προσωπικού επεξεργάζεται η διοίκηση του ΟΤΕ, η οποία βρίσκεται ήδη σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την Ομοσπονδία Εργαζομένων του Οργανισμού.
"Είμαστε σε διαπραγματεύσεις με τα συνδικάτα και ελπίζουμε να επιτύχουμε τις περικοπές στο κόστος προσωπικού που θέλουμε", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βουρλούμης, ενώ ο εκτελεστικός γενικός διευθυντής, Ιορδάνης Αϊβάζης, πρόσθεσε πως "γίνονται συζητήσεις με τους συνδικαλιστές για πάγωμα μισθών, αλλά υπάρχουν και άλλα θέματα στο τραπέζι".
Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση του ΟΤΕ, έχει ήδη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους εργαζομένους για μείωση του προσωπικού τουλάχιστον κατά 2.000 άτομα έως το 2013, αφού θεωρεί ότι είναι "μη παραγωγικοί". Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι εξετάζονται λύσεις όπως η δημιουργία θυγατρικής εταιρείας, στην οποία θα μεταφερθούν οι 2.000 υπάλληλοι, προκειμένου να μην εγγράφονται στον ισολογισμό της επιχείρησης, ενώ έχει ήδη ζητηθεί από το υπουργείο Οικονομίας άρση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε να μπορεί να απολύσει όσους εργαζόμενους δεν "αποδίδουν", σύμφωνα με έκθεση που έχουν συντάξει οι τμηματάρχες.
Σχόλιο: Ας ξεκινήσουμε λέγοντας ότι ο ΟΤΕ ανακοίνωσε κέρδη 5 εκατ. ευρώ και κύκλο εργασιών χαμηλότερο κατά 5,8% στα 2,75 δισ. ευρώ. Στο εξάμηνο 2010 τα κέρδη της Cosmote στην Ελλάδα διαμορφώθηκαν σε 911,6 εκατ. ευρώ, έναντι 953,3 εκατ. ευρώ στο αντίστοχο περυσινό διάστημα.
Προφανώς ο κ. Βουρλούμης (ο οποίος παραμένει στη θέση του με τη σύμφωνη γνώμη του ελληνικού Δημοσίου αν και υπόδικος) προσπαθεί με τις συγκεκριμένες κινήσεις να διασφαλίσει τα κέρδη των μεγαλομετόχων χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι των εργαζομένων και του κοινωνικού έργου που υποτίθεται ότι πρέπει να εκτελεί ο οργανισμός.
Για την τελευταία βέβαια παρέναιση του υπόδικου (για την υπόθεση Siemens) κ. Βουρλούμη, "να άρει την μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων" για ν' απολύσει "τους εργαζόμενους που δεν αποδίδουν" δεν θα τη σχολιάσουμε: H Deutsche Telecom ήξερε εξαρχής τον αριθμό των εργαζομένων στον ΟΤΕ και δέχτηκε να τον αγοράσει όπως ήταν γιατί ήταν "μαγαζί-γωνία" για τα Βαλκάνια. Άρα δε δικαιούται, ούτε να μιλάει ούτε να ζητάει. Επίσης το να ζητάει ένας οργανισμός ν' αλλάξουμε το Σύνταγμα για να μπορέσει να μειώσει το προσωπικό του (το οποίο έχει αποδεχθεί ως έχει μετά από χρονοβόρους ελέγχους και μετά από εξέταση λεπτομερών οργανογραμμάτων) χωρίς να έχει ευθύνες αυτός, είναι το λιγότερο απαράδεκτο. Αλλά σίγουρα είναι σημείο των καιρών και ένδειξη του τι θα επακολουθήσει. Όπως και να έχει και για όσο ακόμα έχει λόγο το Δημόσιο, θεωρητικά κάποια πράγματα θα παιρνούν από "κόσκινο" κάτι που δεν πρόκειται να γίνει εφόσον προχωρήσει κι άλλο η συμφωνία γι' αλλαγές.
Το γενικότερο όμως ερώτημα είναι το εξής: Πως μπορούν άλλες χώρες εντός Ε.Ε. να έχουν εθνικές τηλεπικοινωνίες, εθνικούς αερομεταφορείς και εθνικές εταιρίες υδροδότησης και ηλεκτροδότησης και η Ελλάδα όχι; Πρέπει να σημειωθεί πως η ίδια η "μητρική εταιρεία" του Ο.Τ.Ε. η Deutsche Telecom, έχει ένα ποσοστό 10% υπαλλήλων της σε καθεστώς "δημοσίου υπαλλήλου", ενώ διαθέτει και άλλους υπαλλήλους σε καθεστώς μονιμότητας. Άραγε θα τολμούσε να ζητήσε από την κα Μέρκελ, κάτι αντίστοιχο; Πολύ αμφιβάλλουμε...
Πηγή: "Έθνος"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου