Είδηση: Στην τελική ευθεία μπαίνει η "κάρτα του πολίτη" η οποία αναμένεται να αντικαταστήσει την αστυνομική ταυτότητα και η οποία χαρακτηριστηκε και ως "κάρτα ΚΕΠ" από την υπουργό Υγείας κα Ξενογιαννακοπούλου. Η κάρτα αυτή θα δημιουργηθεί με υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας για να μην μπορεί να πλαστογραφηθεί και θα έχει το μέγεθος και τη μορφή πιστωτικής κάρτας, παρόμοιας με τις ταυτότητες κατοίκων πολλών ευρωπαϊκών χωρών. Στην κάρτα θα περιέχονται "όλα εκείνα τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη διευκόλυνση των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο ακόμη και μέσω Διαδικτύου", όπως ανέφερε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ανάμεσα στα άλλα θα υπάρχουν, εκτός από το ονοματεπώνυμο του κατόχου, ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ), ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), ο Ειδικός Εκλογικός Αριθμός ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, θα βρίσκονται αποθηκευμένα δύο δακτυλικά αποτυπώματα και άλλα βιομετρικά στοιχεία.
Σχόλιο: Όπως και σε όλα τα πράγματα υπάρχουν διάφορες πλευρές σε κάθε καινούργιο "μέτρο" ή "σχέδιο". Από την μια είναι η "ευκολία της χρήσης της κάρτας" η οποία είναι η πλευρά που διαφημίζει η κυβέρνηση, ενώ από την άλλη είναι η άποψη ότι "το κράτος θέλει να φακελώσει ό,τι στοιχείο στο οποίο δεν έχει πρόσβαση αυτή τη στιγμή και να συγκεντρώσει ότι διαθέτει ήδη στο ίδιο μέρος" όπως υποστηρίζει η άλλη πλευρά.
Και οι δύο πλευρές έχουν δίκιο, άλλη λιγότερο και άλλη περισσότερο: Ναι μεν η κάρτα θα επιτρέπει μ' ένα αριθμό στον πολίτη να χρησιμοποιεί όλες τις υπηρεσίες του κράτους αλλά από την άλλη μήπως και το ΑΦΜ δεν αρκεί όσο αφορά το "οικονομικό" σκέλος και το ΑΜΚΑ όσο αφορά τις παροχές υγείας; Και τα δύο τα έχουμε όλοι οι κάτοικοι αυτής της χώρας, οπότε δεν χρειάζεται το κράτος να μπει σε τεράστια έξοδα (σε δύσκολες εποχές οικονομικά) για να δημιουργήσει μια τεράστια βάση δεδομένων και να εκδώσει "κάρτες τύπου πιστωτικής". Παρόμοια σχέδια είχε και η Μ.Βρετανία, αλλά τα εγκατέλειψε αφού το πιλοτικό της πρόγραμμα αποδείχτηκε αποτυχημένο λόγου κόστους και ΚΥΡΙΩΣ λόγου φόβου ασφάλειάς των προσωπικών δεδομένων των κατόχων των καρτών.
Αυτός ακριβώς ο φόβος είναι που κάνει και πολλούς σκεπτικούς: ποιος ο λόγος να μπουν κι άλλα στοιχεία μας σε μια βάση δεδομένων; Γιατί να έχουμε και άλλα βιομετρικά στοιχεία καταχωρημένα; Ποιός ο λόγος να αντικατασταθεί (ουσιαστικά) ο ΑΜΚΑ λίγο καιρό μετά τη δημιουργία του από ένα καινούργιο "μέτρο"; Αν δημιουργηθεί αυτή η βάση δεδομένων και η "κάρτα πολίτη" πως θα διασφαλιστεί η περιφρούρηση των προσωπικών μας δεδομένων; Ποιός θα έχει πρόσβαση στα στοιχεία μας; Σε τι επίπεδα θα γίνει αυτό και πως θα είμαστε σίγουροι ότι αυτά τα στοιχεία θα χρησιμοποιούνται για το λόγο τον οποίο υποτίθεται ότι έχουν καταχωρηθεί; Σε μια εποχή όπου το "hacking" ανθεί και συστήματα χωρών αποδεικνύονται ευάλωτα πως θα σιγουρευτούμε ότι δε θα βρεθεί κάποιος στα χέρια του με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων ανθρώπων; Αν με το πρόσχημα του φόβου "τρομοκρατικού χτυπήματος" δεν υπάρχει απόρρητο ούτε για τα e-mail ενώ στοιχεία μας κάνουν το ταξίδι Ευρώπη-ΗΠΑ με απλό αίτημα χαμηλόβαθμων αξιωματούχων των νατοϊκών συμμάχων μας, ποιός θα μας διασφαλίσει ότι πληροφορίες για το ποιοι είμαστε, τι κάνουμε, πόσες φορές πήγαμε στον γιατρό και τι φάρμακα μας έγραψε δεν θα περάσουν "απέναντι" πιο γρήγορα και πιο εύκολα;
Δεν είμαστε συνωμοσιολόγοι, ούτε πιστεύουμε ότι αυτή η κάρτα θα έχει πάνω της τον "αριθμό του κτήνους" (το 666 δηλαδή). Απλά θέτουμε μια σειρά ερωτημάτων τα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει ν' απαντηθούν: Και πάνω απ' όλα πιστεύουμε ότι μια "κάρτα πολίτη" στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται. Το κράτος μπορεί να λειτουργήσει και μ' ότι έχει στα χέρια του τώρα. Όλα τ' άλλα αποτελούν δικαιολογίες για μεγαλύτερο έλεγχο στους πολίτες, μεγαλύτερες μίζες στους προμηθευτές και μεγαλύτερη δύναμη στους διαχειριστές του καινούργιου συστήματος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου