Είδηση: Σε μείζον πολιτικό ζήτημα εξελίσσονται οι προσφυγές κατά του Μνημονίου που έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ήδη υποβλήθηκε άλλη μία από τον Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας.
Η κυβέρνηση έχει θορυβηθεί από τα «μηνύματα» που φθάνουν στο Μαξίμου αλλά και από το κλίμα που υπάρχει στο ΣτΕ, ότι οι προσφυγές θα γίνουν δεκτές και θα κριθούν αντισυνταγματικές οι περικοπές των επιδομάτων, των μισθών και των συντάξεων, που είναι νομοθετημένα. Νομικοί κύκλοι τονίζουν εν προκειμένω ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δεν μπορεί να παρεκκλίνει του εαυτού του, εννοώντας ότι πάντα σε μεγάλες κρίσιμες στιγμές προχώρησαν σε αποφάσεις που ήταν σε ευθεία γραμμή με το λαϊκό αίσθημα. Η κυβέρνηση πάντως, ανεξάρτητα από το αν θα... ευδοκιμήσουν οι «μεθοδεύσεις» που γίνονται στο παρασκήνιο για να παραπεμφθεί το θέμα στο Διεθνές Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, προκειμένου να κερδηθεί χρόνος και μέχρι να βγει η απόφαση τα μέτρα να συνεχίσουν να ισχύουν, σχεδιάζει τις κινήσεις της σε συσκέψεις κορυφαίων στελεχών της με γνωστούς συνταγματολόγους και νομικούς που στηρίζουν τις εντολές του Μνημονίου, ώστε στην περίπτωση που τελικά το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίψει τις περικοπές, να μην επιφέρει ανατροπή των μέτρων. Και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα καταφύγει σε νομοθετικά Προεδρικά Διατάγματα, με τα οποία θα συνεχιστεί η ισχύς των περικοπών των επιδομάτων.
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα "Παρόν" ο γνωστός δικηγόρος του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Αργυρός δήλωσε ότι:
«Το Σύνταγμα, ως θεμελιώδης νόμος, υπερισχύει κάθε άλλου κανόνα Δικαίου. Είτε αυτός εντάσσεται στο Εσωτερικό Δίκαιο είτε στους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, όπως αυτοί ενσωματώνονται κάθε φορά στην έννομη τάξη μας. Σύμφωνα και με το άρθρο 87 παρ. 2 του Συντάγματος, στο οποίο ορίζεται ότι οι δικαστές υπόκεινται μόνο στο Σύνταγμα και τους συνάδοντες προς αυτό (κατά το άρθρο 93 παρ. 4 του Συντάγματος) νόμους, ο έλληνας δικαστής επιλύει τις αγόμενες ενώπιόν του διαφορές εφαρμόζοντας, σε συνταγματικό επίπεδο, αποκλειστικώς και μόνον τις διατάξεις του ελληνικού Συντάγματος. Όταν ακόμη, διά νόμου, οι διεθνείς συμβάσεις έχουν ενσωματωθεί στην έννομη τάξη μας, όσοι από τους κανόνες τους δεν συμβαδίζουν προς το Σύνταγμα είναι ανίσχυροι και ανεφάρμοστοι».
Σχόλιο: Πολλές φορές από την αρχή της χρονιάς η κυβέρνηση έδειξε διάθεση παράκαμψης τόσο της Βουλής όσο και του Ελεγκτικού Συνεδρίου, προσπαθώντας να υποβαθμίσει το ρόλο τους προκειμένου να εφαρμόσει το Μνημόνιο. Τώρα (και απ' ότι φαίνεται) είναι διαθετιμένη να παρακάμψει και το Συμβούλιο της Επικρατείας (πιέζοντας προς καθυστέρηση λήψης της απόφασης ή ακόμα και την παραπομπή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο), προκειμένου να μη δυσαρεστήσει την τρόικα. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές στο παρελθόν (με κίνδυνο να χαρακτηρισθούμε υπερβολικοί) ότι οι τακτικές της κυβέρνησης είναι επικίνδυνες τόσο για τον τόπο όσο και για την Δημοκρατία. Ας ελπίσουμε ότι σ' αυτή την περίπτωση θα πρυτανεύσει η λογική και θα αφεθεί απερίσπαστη η Δικαιοσύνη να βγάλει μια απόφαση βασισμένη στο Σύνταγμα και το υπάρχον Δίκαιο ή ότι τουλάχιστον το Συμβούλιο της Επικρατείας θα μπορέσει να δικάσει με βάση τα όσα ισχύουν και όχι με βάση τα όσα θέλει η κυβέρνηση. Το ελπίζουμε βέβαια αλλά για το πρώτο κρατάμε μικρό καλάθι...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Όταν το 98% των Ελλήνων λέει ότι "πάμε χάλια" και το ΕΒΕΑ θεωρεί ότι το Μνημόνιο "ήταν λάθος κίνηση", θα περίμενε κανείς ότι ο Πρωθυπουργός θα έκανε μια προσπάθεια ν' αλλάξει τα πράγματα. Αντ' αυτού καταφεύγει σε προσλήψεις συμβούλων (που τρώνε πολλά και προσφέρουν λίγα) και σχεδιάζει υπερυπουργεία και ανασχηματισμούς (που τουλάχιστον είναι δωρεάν).
Πηγή: "Παρόν"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου