Είδηση: Η μείωση των μισθών είναι ένα πολύ επώδυνο μέτρο, αλλά και ο μόνος τρόπος για να μπορέσει η Ελλάδα να γίνει ανταγωνιστική και να μπορεί πάλι να πουλάει τα προϊόντα της, δήλωσε χθες στο ευρωπαϊκό τηλεοπτικό κανάλι «Γιουρονιούζ» (Euronews) ο Γ.Δ. του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Ο κ. Στρος Καν επανέλαβε και χθες ότι πρόκειται για μια καθαρά ελληνική και όχι ευρωπαϊκή δημοσιονομική κρίση και για μιαν ακόμη φορά υπογράμμισε τη βεβαιότητά του ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να ξεπεράσει τις σημερινές δυσκολίες της. Κατά την άποψη του κ. Στρος Καν, η ανάπτυξη αποτελεί το παν στην οικονομία. Και η Ελλάδα δεν έχει ανάπτυξη διότι δεν είναι ανταγωνιστική, δηλαδή είναι πιο «ακριβή» από άλλες χώρες στα ίδια προϊόντα και τις ίδιες υπηρεσίες.
Για τον λόγο αυτό οφείλουν -στην Ελλάδα- να μειώσουν τους μισθούς, κάτι που είναι τρομερά επώδυνο, αλλά απολύτως αναγκαίο. Και τούτο διότι είναι μοναδικός τρόπος για να μπορέσουν οι Ελληνες να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον όπου οι άλλες χώρες έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής.
Για πρώτη φορά, έλεγαν χθες κοινοτικοί παρατηρητές στις Βρυξέλλες ο κ. Στρος Καν, αναφερόμενος στην Ελλάδα, μιλάει με τόσο μεγάλη σαφήνεια για την ανάγκη μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αφού αναφέρεται συστηματικά σε υπηρεσίες και προϊόντα.
Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος για την Ισπανία και την Πορτογαλία, τονίζοντας ότι αυτές οι δύο χώρες πήραν πολύ θαρραλέα μέτρα.
O Γ.Παπακωνσταντίνου φάνηκε καθησυχαστικός αφού δήλωσε ότι "δεν είναι στην πρόθεσή μας να μειώσουμε τους μισθούς, αφού το πρόγραμμα σταθερότητας προχωράει ικανοποιητικά".
Σχόλιο: Οι δηλώσεις του (σοσιαλιστή) Ν.Στρος Καν δείχνουν καθαρά το κλίμα του επόμενου πακέτου μέτρων που θα κατευθύνονται προς την άμεση μείωση στους μισθούς και του ιδιωτικού τομέα (κάτι που βέβαια θα γίνει εκ των πραγμάτων λόγω της διαφοράς που θα υπάρχει μ' αυτούς του δημοσίου που λειτουργούσαν μέχρι σήμερα ως όχημα γι' αυξήσεις). Αν το πρώτο πακέτο μέτρων είχε ως δικαιολογία τα άθλια οικονομικά του δημοσίου (τα οποία βέβαια θα μπορούσαν να διορθωθούν και αλλιώς) το δεύτερο θα έρθει με δικαιολογία την ανταγωνιστικότητα.
Αυτό που δεν είπε ο κ. Στρος Καν είναι ότι με βάση το νέο μισθολόγιο η είσοδος των νέων εργαζομένων στην αγορά θα γίνεται με ~530 ευρώ, το οποίο αποτελεί μισθολογική μείωση των επόμενων γενεών. Επίσης (και όσο αφορά την ανταγωνιστικότητα) δεν μας είπε γιατί τόσο η Ιταλία, όσοι και η Πορτογαλία με την Ισπανία, χώρες με παρόμοια οικονομικά προβλήματα και υψηλότερους μισθούς και παροχές σε σχέση με την χώρα μας, έχουν οικονομίες ανταγωνιστικότερες από την ελληνική - μήπως επομένως το πρόβλημα είναι αλλού και όχι στους μισθούς;
Στην πραγματικότητα βέβαια το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ότι η χώρα έχει πάψει να παράγει προϊόντα και πλέον δεν έχει ούτε βιοτεχνίες, ούτε αγροτική παραγωγή για να εξάγει, ούτε την ελάχιστη βιομηχανία που είχε στις αρχές της δεκαετίας του '80. Παράλληλα τα έσοδα που προέρχονται από τον τουρισμό παραμένουν στάσιμα, παρά την μεγάλη σειρά αναπτυξιακών νόμων που έχουν εφαρμοστεί τα τελευταία 15 χρόνια. Επομένως είναι αναμενόμενο το ισοζύγιο να είναι αρνητικό και ν'αναγκαζόμαστε να δανειζόμαστε για να το καλύψουμε. Η άποψή μας είναι ότι αν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται πραγματικά για το μέλλον της χώρας, δεν θα πρέπει να την στρέψει στο να γίνει μια χώρα μαζικού τουρισμού (με γιγαντιαίες τουριστικά συγκροτήματα οπουδήποτε μπορεί να χτιστεί κάτι, είτε με μια πλειάδα γήπεδων γκολφ τα οποία χρειάζονται πότισμα με νερό που η χώρα μας δεν έχει - που είναι η κατεύθυνση στην οποία κινείται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος) αλλά θα προσπαθήσει να βοηθήσει τους άλλους τομείς στους οποίους χωλαίνουμε αλλά υπάρχουν δυνατότητες.
Και βέβαια, δεν μας λέει αν το πρόβλημα όντως το έχει μόνο η Ελλάδα, γιατί οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καλούνται να πάρουν αντίστοιχα (αλλά σε μικρότερη κλίμακα) μέτρα;
Από την άλλη οι δηλώσεις του κ.Παπακωνσταντίνου, ακούγονται, αλλά δεν είναι καθησυχαστικές: Παρόμοιες δηλώσεις γίνονταν και μέχρι τον Φεβρουάριο και τα αποτέλεσματα τα είδαμε. Από την άλλη οι αποφάσεις βγαίνουν πλέον εκτός Ελλάδος, οπότε το τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση μικρό ρόλο πλέον παίζει στην καινούργια πραγματικότητα.
Υστερόγραφο: Να μην ξεχνιόμαστε - ημερομηνία μνήμης για τη γενοκτονία των Ποντίων σήμερα...
Πηγή: "Έθνος".
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου