Είδηση: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα" των ομολόγων. Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση που φέρεται να έχουν καταθέσει οι τραπεζίτες μέσω του IIF για επιτόκιο (κουπόνι) 8% στα νέα -«κουρεμένα» κατά 50%- ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με τα υφιστάμενα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το 8% που διεκδικεί το IIF εκτιμάται ότι είναι το σημείο εκκίνησης, ώστε μετά τις διαπραγματεύσεις να καταλήξει κοντά στο 6%. Ωστόσο και αυτό το επιτόκιο είναι υψηλό σε σχέση με το μέσο κουπόνι για τα υφιστάμενα ομόλογα που είναι κοντά στο 4,5%.
Το IIF επιμένει ώστε τα νέα ομόλογα να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο, καθώς το πρώτο προστατεύει τους ομολογιούχους από κάθε δυσμενή εξέλιξη (ένα νέο κούρεμα για παράδειγμα) στο μέλλον, σημείο στο οποίο φέρεται να διαφωνεί η κυβέρνηση.
Άλλο θέμα τριβής είναι η χρήση των 30 δισ. ευρώ από τον EFSF. Η κυβέρνηση προτείνει αντί να δοθούν τα 30 δισ. ευρώ από τον EFSF ως κίνητρα στους ιδιώτες (μάλλον με τη μορφή ομολόγων μηδενικού επιτοκίου «ΑΑΑ»), να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για να εξοφληθεί το υπόλοιπο ποσό που απομένει, ανάλογα με τις λήξεις. Με αυτόν τρόπο το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 103+30 δισ. ευρώ, ενώ διαφορετικά μειώνεται κατά 100-30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι και τόσο εύκολη, ενώ στο τραπέζι είναι πάντα το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού «κουρέματος», εφόσον το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι το επιθυμητό και οι όροι που θα προτείνουν οι τραπεζίτες στο τελικό σχέδιο πρότασης κριθούν ασύμφοροι.
Σχόλιο: Από το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ (που αποδεικνύει τα πολλά "σκοτεινά" σημεία των πρόσφατων συμφωνιών συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας για τα οφέλη αυτών), ανακύπτει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: γιατί οι συζητήσεις για κούρεμα δεν προηγήθηκαν των όποιων μέτρων 2 χρόνια πριν περίπου; Δε θα ήταν πολύ πιο εύκολο για την κοινωνία (και για την κυβέρνηση) να κάνει ένα προγραμματισμό έχοντας σαφής στόχους; Και αν το "εθελοντικό" κούρεμα αποτύχει και περάσουμε σε υποχρεωτικό δε θα γίνει αυτομάτως πιστωτικό γεγονός δηλ. χρεοκωπία που θ' ακυρώσει τη (θεωρητική) αιτιολόγηση πίσω από τις θυσίες δύο χρόνων; Αν ήταν να φτάσουμε σε υποχρεωτικό κούρεμα θα μπορούσε μια χαρά αυτό να γίνει αιτιολογημένα, κάνοντας χρήση της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου του χρέους η οποία υπάρχει ήδη για την χώρα μας, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο (διαβάστε αναλυτικά εδώ). Αλλά βέβαια αυτό θ' ακύρωνε την ανάγκη καταστρατήγησης του κοινωνικού κράτους, της απότομης "κινεζοποίησης" της αγοράς εργασίας και της παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας που προώθησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (και συνεχίζει ο θίασος Παπαδήμου).
Όπως και να έχει οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Και βέβαια έχει δίκιο η κυβέρνηση να θεωρεί "υψηλό" το 8% που ζητούν οι δανειστές. Μα μήπως και το 4,5% που αντιπροτείνει αυτή τη στιγμή δεν είναι υψηλό για δάνεια που έχουν πληρωθεί ήδη κατά μεγάλο ποσοστό από τους τόκους τους; Υποψιαζόμαστε ότι στο τέλος και το 6% (με το οποίο οι δανειστές θα είναι κατενθουσιασμένοι) θα παρουσιαστεί ως "εθνική επιτυχία" από την κυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται.
Από την άλλη φαίνεται κάτι που λέμε εδώ και καιρό: ό,τι παραχωρήσεις έκανε άκριτα η κυβέρνηση Παπανδρέου, θα βρεθούν μπροστά μας στο μέλλον. Έτσι εγγυήσεις ζητούν οι δανειστές μας στα πρότυπα της συμφωνίας Βενιζέλου - Φινλανδίας (θυμηθείτε εδώ τι τραγελαφικό συνέβει), απαιτούν χρήση του βρετανικού δικαίου (στα πρότυπα του αρχικού Μνημονίου όπως φαίνεται εδώ), και πατώντας στις ημιτελείς συμφωνίες του Ιουλίου και του Οκτωβρίου, προχωρούν παραπέρα αποδεικνύοντας ότι απαιτούν "και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο". Ξεχνούν βέβαια ότι δυστυχώς γι' αυτούς, το μαχαίρι το έχουμε ακόμα στα χέρια μας. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να τους υπενθυμίσει.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι ο κύριος Παπανδρέου (που πλέον δεν είναι Πρωθυπουργός της χώρας) διατηρεί 240 (!!!) αστυνομικούς (από ΜΑΤ εώς και μυστικούς αστυνομικούς) για την φρούρησή του, κατά παράβαση των κανονισμών και του εθιμικού δικαίου. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έχει να πει η ΕΛ.ΑΣ. για το συγκεκριμένο ζήτημα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου