Το κυρίως "πιάτο" της σημερινής μας ανάρτηση είναι ένα παράδειγμα της επίπτωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα από τις μειώσεις μισθών στο Δημόσιο. Και δεν αναφερόμαστε σε μια έμμεση προοπτική (δηλ. της αυξανόμενης κρίσης στον ιδιωτικό τομέα λόγω της μείωσης διαθέσιμων από τους δημοσίους υπαλλήλους) - αλλά στο πως ορισμένοι βρίσκουν ευκαιρία και ζητούν μειώσεις, ενώ αυτό δεν είναι "ούτε ηθικό, ούτε δίκαιο". Το σχετικό ρεπορτάζ το αναδημοσιεύουμε από την "Ελευθεροτυπία" χωρίς περαιτέρω σχόλια:
Είδηση: Μπορούν 100 άνθρωποι, σε καιρό βαρύτατης οικονομικής κρίσης, να καταφέρουν να βάζουν ετησίως στις τσέπες τους 32 εκατομυρια ευρώ, τα οποία θα έχουν αρπάξει παράνομα και με νομικές αυθαιρεσίες από 10.000 εργαζομένους-δικαιούχους, μόνο και μόνο γιατί έχουν δύναμη και καλές διασυνδέσεις; Ενα τέτοιο σχέδιο είναι σε εξέλιξη τις τελευταίες εβδομάδες από μεγαλοϊδιοκτήτες ιδιωτικών σχολείων, με τις πλάτες του ΣΕΒ και τη διακριτική συνδρομή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΣΙΕΙΕ) έχει ζητήσει από το υπουργείο Παιδείας να εντάξει τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς στο ενιαίο μισθολόγιο, παρά το γεγονός ότι το μισθολόγιο αυτό και οι περικοπές του, όπως αναφέρεται στο Νόμο 4024/2011, αφορά αποκλειστικά τους υπαλλήλους του κράτους για λόγους δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Τις τελευταίες μέρες μάλιστα, εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ιδιοκτητών πιέζουν την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας με παραστάσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τελεσίγραφα στα Γραφεία Εκπαίδευσης.
Κι ενώ το θέμα είχε λήξει με σχετική εγκύκλιο του υπουργείου που δεν άφηνε περιθώρια παρερμηνειών, τώρα οι ιδιοκτήτες προσπαθούν να παρακάμψουν την εγκύκλιο μέσω της Νομικής Υπηρεσίας του υπουργείου Παιδείας.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) έχει καταγγείλει την πρόταση αυτή ως «νομικά αβάσιμη και ηθικά απαράδεκτη», από την πρώτη κιόλας στιγμή. Τι θα συμβεί όμως στην περίπτωση που εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο στην ιδιωτική εκπαίδευση;
* Οι 9.500 ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί θα χάνουν ετησίως 28 εκατομμύρια ευρώ από τις αποδοχές τους.
* Το ΙΚΑ και το ταμείο επικουρικής ασφάλισης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών θα χάνουν περίπου 19 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.
* Οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, δηλαδή οι εργοδότες, θα κερδίζουν ετησίως 32 εκατομμύρια ευρώ.
Τα ποσά είναι αποκαλυπτικά και προκύπτουν από αδημοσίευτη έρευνα που διενήργησε πρόσφατα η ΟΙΕΛΕ, η οποία επεξεργάστηκε τις αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών με βάση το ισχύον και το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4024/2011.
Η έρευνα κατέδειξε ότι με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου μειώνονται δραστικά οι αποδοχές των ιδιωτικών εκπαιδευτικών σε όλα τα έτη υπηρεσίας, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στους νεοεισερχόμενους. Οι τελευταίοι, ενώ με το ισχύον μισθολόγιο αμείβονται με 1.180 ευρώ, με το επιδιωκόμενο θα έπαιρναν 862 ευρώ.
Στα δε 15 χρόνια υπηρεσίας, ενώ τώρα παίρνουν 1.384 ευρώ, με το ενιαίο θα έπαιρναν 1.125. Ζημιά όμως, και μάλιστα μεγάλη, θα υποστεί το ΙΚΑ από τη μείωση των εισφορών του, όπως και το επικουρικό ταμείο των ιδιωτικών εκπαιδευτικών.
Αντιθέτως, οι μεγάλοι κερδισμένοι από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου θα είναι αποκλειστικά οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων, που θα δουν τα ταμεία τους να γεμίζουν, σε καιρό μάλιστα μεγάλης οικονομικής κρίσης, υφαρπάζοντας ουσιαστικά χρήματα των εργαζομένων.
Δεν θα είναι όμως η πρώτη φορά. Με την απελευθέρωση των διδάκτρων την τετραετία 2004-2009, οι ιδιοκτήτες προχώρησαν σε αυξήσεις διδάκτρων 40%-150%, δίνοντας το ίδιο διάστημα αυξήσεις στους εκπαιδευτικούς από 1% μέχρι 3% επί του μισθού τους, τηρώντας τις αυξήσεις της εισοδηματικής πολιτικής.
Θα δεχτεί το κράτος να συνεργήσει υπέρ των ολίγων και ισχυρών σε βάρος όχι μόνο των εργαζομένων, αλλά και του ίδιου του δημοσίου συμφέροντος; Θα δεχτεί να αφαιρέσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ (28 από τις αποδοχές των εκπαιδευτικών και 19 από τις εισφορές του ΙΚΑ) για να παραδώσει τα περισσότερα από αυτά στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σχολείων; Θα ενισχύσει οικονομικά μια μικρή κοινωνική ομάδα τη στιγμή που αδυνατεί να πληρώσει τις συντάξεις; Θα αποδεχτεί το κράτος ζημιά 20 εκατομμυρίων ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία τη στιγμή που επίκειται κούρεμα της τάξης του 50% κι ενώ το ΙΚΑ ήδη καταγράφει ζημιές της τάξης των 3 δισ. ευρώ;
Αρπαγή 32 εκατ. ευρώ το χρόνο
Η απόπειρα ένταξης των ιδιωτικών εκπαιδευτικών στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δεν έχει ενδιαφέρον στο πλαίσιο μόνο της εκπαιδευτικής κοινότητας. Εχει ευρύτερη σημασία, γιατί από την έκβασή της θα διαφανεί εάν η πολιτεία προασπίζεται την κοινωνική συνοχή και το δημόσιο συμφέρον ή αν υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ολίγων και ισχυρών.
Καίρια είναι η παρέμβαση της ΓΣΕΕ, που καταγγέλλει με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας ότι η οργανωμένη απόπειρα των σχολαρχών για την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου δεν είναι τυχαία, αλλά ότι «γίνεται συντονισμένα υπό την αιγίδα του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων, που επιδιώκουν να ξεκινήσει από τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς το ντόμινο της μείωσης αποδοχών σε ολόκληρο τον ιδιωτικό τομέα».
Σε ποια πλευρά θα επιλέξει το κράτος να σταθεί; Να αδιαφορήσει για τους εργαζομένους, ευνοώντας επιχειρηματικά συμφέροντα ή, όπως αναφέρει στην επιστολή της η ΓΣΕΕ, «να αποδείξει στους πολίτες ότι δεν λειτουργεί μόνο υπέρ των ολίγων»;
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μεγάλη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του δημοσιογράφου Κώστα Βαξεβάνη και του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αιτία οι κατηγορίες του πρώτου για "φαρισαϊσμό" του 2ου και για το δίκτυ προστασίας που έχει "απλώσει" ο υπουργός σε διάφορους απατεώνες (θυμηθείτε την υπόθεση Λαυρεντιάδη καθώς και το πως οι κινήσεις Βενιζέλου μας κόστισαν 1,1 δις ευρώ). Η πρόσφατη ανοιχτή επιστολή του δημοσιογράφου είναι χαρακτηριστική (μπορείτε να τη διαβάσετε ολόκληρη εδώ) και προς το παρόν παραμένει αναπάντητη από τον υπουργό. Οι κατηγορίες πάντως είναι βαριές και μέχρι στιγμής φαίνονται να είναι ΚΑΙ δίκαιες.
Πηγές ειδήσεων: "Κουτί Πανδώρας", "Ελευθεροτυπία"
Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011
Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011
Πως θα γίνει η σφαγή των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ / Προαποφασισμένο το κούρεμα των ομολόγων
Έχουμε γράψει στο πρόσφατο παρελθόν για τις επιπτώσεις του "κουρέματος" των ομολόγων στ' ασφαλιστικά ταμεία (λεπτομέρειες εδώ) καθώς επίσης και για τις επιταγές της τρόικας για μείωση των επικουρικών συντάξεων και του εφάπαξ (λες και βάζουν κι αυτοί λεφτά γι' αυτά - στην πραγματικότητα ούτε το κράτος βάζει), στα πλαίσια του πολιτικού μίσους που έχουν για τους Δημοσίους υπαλλήλους στην χώρα μας. Το πρόβλημα βέβαια στα σχέδιά τους είναι ότι αρκετά επικουρικά ταμεία παραμένουν πλεονασματικά και ότι οι πρώτες αναλογιστικές μελέτες για κάποια από αυτά ήταν θετικές. Έτσι αυτά δεν μπορούν να συνενωθούν με το ζόρι - κάτι τέτοιο θα βόλευε την κυβέρνηση αφού θα χρησιμοποιούσε τ' αποθεματικά τους για να καλύψει τρύπες, χωρίς να χρειαστεί να βάλει το χέρι στην τσέπη, κρατώντας τα χρήματά του για άλλες πιο σοβαρές υποχρεώσεις (π.χ. να πληρώνει στο ακέραιο τα ομόλογα που αγόρασε στην δευτερογενή αγορά σε τιμή 50% της πλήρους, η Ε.Κ.Τ.). Και φυσικά για τους ασφαλισμένους που πλήρωναν τόσα χρόνια υψηλές εισφορές για να έχουν μια καλή επικουρική σύνταξη κι ένα αξιοπρεπές εφάπαξ, κανείς δε νοιάζεται. Το ρεπορτάζ εξηγεί την κατάσταση...
Είδηση: Ενιαίο ταμείο επικούρησης και νέο οριζόντιο «κούρεμα» των συντάξεων κατά 20%-30% για ποσά σύνταξης πάνω από 150 ευρώ προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επικουρικά ταμεία. Ακολούθως θα έρθει νέα παρέμβαση στο εφάπαξ με στόχο τη μείωση της συνολικής παροχής και τη σύνδεσή του με το σύνολο των εισφορών σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο. Επίσης σημαντική περικοπή θα υποστούν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που σήμερα λαμβάνουν υψηλές αποζημιώσεις συνταξιοδότησης (δικηγόροι κ.ά.) κυρίως από το Δημόσιο.
Με την πέμπτη επέμβαση εντός 18 μηνών στο Ασφαλιστικό (είχαν προηγηθεί: Μνημόνιο, ασφαλιστικός νόμος του 2010, Μεσοπρόθεσμο και περικοπές στις επικουρικές) το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τη μεγαλύτερη παρέμβαση στις αποδοχές των απόμαχων με δύο πυλώνες:
1 Την ενοποίηση, σε εθελοντική βάση στην αρχή, των Επικουρικών πέριξ του ΕΤΕΑΜ του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ). Αν ένα Ταμείο αποδεχτεί την ενοποίηση, θα προβλέπεται μικρότερο ποσοστό μείωσης των συντάξεων. Ωστόσο όλο αυτό το εγχείρημα στηρίζεται στην αποκατάσταση των αποθεματικών του ΕΤΕΑΜ, τα οποία εξαϋλώθηκαν από τα ελλείμματα του ΙΚΑ (υποχρεώσεις άνω των 3 δισ. ευρώ προς το Επικουρικό).
2 Την περικοπή όλων των συντάξεων έως και 30% (μεσοσταθμικά στο 20%) με εισοδηματικό όριο η κύρια και η επικουρική να μην υπερβαίνουν, ως ποσό, το 90% του μέσου όρου των αποδοχών της καλύτερης-τελευταίας 5ετίας (συνολική αναπλήρωση στο 90%).
Οι ανωτέρω παρεμβάσεις θα εκδηλωθούν μέσα στην εβδομάδα μετά την αυριανή κατάθεση των αναλογιστικών μελετών για το σύνολο των επικουρικών και αναμένεται να «πιάσει» άνω των 900.000 συνταξιούχων από ένα σύνολο 1.030.000 εκατ. συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές.
Τρύπα 18%
Τα επικουρικά ταμεία παρουσιάζουν φέτος συνολικά λειτουργικό έλλειμμα 850 εκατ. ευρώ για την κανονική καταβολή των επικουρικών. Αυτό παρεπέμπει σε ένα ετήσιο έλλειμμα άνω του 18%(ετήσιες δαπάνες στα 4,7 δισ. ευρώ με έλλειμμα 850 εκατ.). Βέβαια την μερίδα του λέοντος έχουν συγκεκριμένα επικουρικά ταμεία με αρκετά εκ των οποίων να είναι πλεονασματικά.
Η ενοποίηση που θα προβλέπεται θα είναι, κατ' αρχήν, εθελοντική και με δέλεαρ την εγγύηση των συντάξεων. Ετσι τα ελλειμματικά ταμεία, όπως το ΤΑΥΤΕΚΩ των ΔΕΚΟ και δημόσιων επιχειρήσεων, μάλλον ασμένως θα προσχωρήσει στο ΕΤΕΑΜ. Ηδη η ένταξη του επικουρικού της ΕΥΔΑΠ στο ΕΤΕΑΜ έγινε αποδεκτή με ανακούφιση. Αρκεί στο ΕΤΕΑΜ να υπάρχει η οικονομική εγγύηση για την επαρκή λειτουργία του ως ταμείου βάσης.
Ενώ για τα πλεονασματικά, όπως είναι το ΤΕΑΔΥ του Δημοσίου -κυρίως ο κλάδος των δημοτικών υπαλλήλων ΤΑΔΚΥ-, το ΤΕΑΠΟΚΑ των εργαζομένων στα ταμεία κ.ά. αναμένεται η απόφαση να ληφθεί από τα διοικητικά συμβούλια με το εξής δίλημμα: είτε μεσοσταθμικό «κούρεμα» 20% στο ενιαίο ταμείο με εγγύηση των συντάξεων στη συνεχεια είτε αυτόνομη πορεία με μεγαλύτερο κούρεμα και χωρίς εγγύηση των συντάξεων. Κατά συνέπεια, το διακύβευμα είναι σαφές. Πόσω μάλλον όταν οι πλεονασματικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί είναι, κατά βάση, λογαριασμοί ελλειμματικών ταμείων και όχι αυτόνομοι οργανισμοί, όπως το ΤΑΔΚΥ στο ΤΕΑΔΥ.
Αποθεματικά 3 δισ.
Τα εν λόγω Ταμεία του Δημοσίου φέρεται να έχουν αποθεματικά άνω των 3 δισ. ευρώ.
Για αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κουτρουμάνης φέρεται να προκρίνει τη λύση των επαγγελματικών Ταμείων. Μέρος δηλαδή των εν λόγω εισφορών να αποκοπεί από το ΤΕΑΔΥ και να χρηματοδοτήσει μια νέα συνταξιοδοτική παροχή εκτός κοινωνικό-ασφαλιστικού συστήματος.
Να σημειωθεί ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο επιβλήθηκε και στις επικουρικές συντάξεις εισφορά αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) 3%-10% για ποσά άνω των 300 ευρώ. Ενώ από τον Νοέμβριο επιβλήθηκε και νέα περικοπή 30% για ποσά σύνταξης πάνω από 150 ευρώ (ΕΤΕΑΜ κ.ά.)
Από την αρχή του Μνημονίου (Μάιος 2010) είχαμε ακόμη τη μείωση των κύριων συντάξεων (ΛΑΦΚΑ) κατά 4%-13%, κατάργηση των 13ης και 14ης συντάξεων και αντικατάστασή τους από επιδόματα (800 ευρώ το χρόνο για συντάξεις κάτω των 2.500 ευρώ), εισφορά 20% για συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, εισφορά 40% για συντάξεις άνω 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, εισφορές 6%-10% για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και συνταξιούχους κάτω των 60 ετών κ.ά.
Για την οικτρή, ταμειακά, κατάσταση των ασφαλιστικών οργανισμών ευθύνεται κυρίως η κατάρρευση των εσόδων λόγω ανεργίας (διαβάστε αναλυτικά εδώ), μείωσης των αποδοχών των εν ενεργεία και «απειθαρχίας» των επιχειρήσεων και εργοδοτών, οι οποίοι δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους ενόσω έχει διαλυθεί η δημόσια διοίκηση.
Υπό αυτά τα δεδομένα τα Ταμεία κύριας σύνταξης αναμένουν τις επόμενες μέρες την εκταμίευση της 6ης δόσης προκειμένου να πληρωθούν, από το Δημόσιο, ομόλογα ύψους 950 εκατ. ευρώ που κατέχουν -και λήγουν μέσα στον Δεκέμβριο- ώστε να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ. Ενώ αλλά 150 εκατ., συν την προκαταβολή του 2012, θα δοθούν από τον προϋπολογισμό προκειμένου τα Ταμεία να πληρώσουν στις 21 και 22 Δεκεμβρίου τις συντάξεις Ιανουαρίου.
Παράλληλα, από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τα Ταμεία αναμένεται να χάσουν άνω των 12 δισ. της περιουσίας τους (σχεδόν κοντά στο ύψος της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης), ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα ενισχύσει (παρά τις αντίθετες υποσχέσεις της - δηλ. ότι θα υπήρχε εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων).
Ωστόσο ο κ. Κουτρουμάνης υπόσχεται ότι από το 2013 και μετά, όταν ο κρατικός προϋπολογισμός θα ελαφρυνθεί από την εξυπηρέτηση του δυσβάστακτου, σήμερα, δημόσιου χρέους, η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού θα αυξηθεί.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σε μια ασυνήθιστη έκλαμψη... ειλικρίνειας, μπροστά στους βουλευτές, ο Β. Βενιζέλος έκανε μια αποκάλυψη, που θέτει σε νέα βάση τη συζήτηση για τις πολιτικές ευθύνες κατά τη διαχείριση της τελευταίας οικονομικής κρίσης:
ούτε λίγο ούτε πολύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι το «κούρεμα» του χρέους, το οποίο ο προκάτοχός του μας διαβεβαίωνε ότι αποκλείεται να γίνει, είχε προσυμφωνηθεί ήδη από τον καιρό που συντάχθηκε το πρώτο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010.
Οι ακριβώς είπε ο κ. Βενιζέλος; Αντιγράφουμε από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας του, της περασμένης Τετάρτης, που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου:
= Υπάρχουν, βεβαίως, ερωτήματα εύλογα (σ.σ.: για το «κούρεμα» του χρέους). Κατά τη γνώμη μου, το κολοσσιαίο ερώτημα είναι γιατί δεν κάναμε εξαρχής τη δραστική μείωση του ονομαστικού βάρους του χρέους. Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα για τους εταίρους μας, γιατί θα μπορούσε πράγματι αυτό να έχει γίνει το 2010, το 2009, το 2008, αλλά, βλέπετε, έπρεπε να ωριμάσουν οι συνθήκες και έπρεπε να απαντήσουμε σε μια πάρα πολύ απλή, σκληρή, κατανομή ευθύνης.
=Μας είπαν, ούτε λίγο ούτε πολύ: «Δείξτε ότι μπορείτε να μειώσετε το έλλειμμα, κάντε τη δημοσιονομική προσαρμογή σε επίπεδο ελλείμματος και θα έρθει η στιγμή που θα κάνουμε πιο δραστική διαχείριση του ζητήματος του χρέους». Και αυτό έγινε τώρα. Θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα. Αλλά αυτό έπρεπε να είναι συμφωνημένο και πρέπει πάντα να είναι συμφωνημένο, γιατί μόνοι μας, ως μέλος του ευρώ, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά.
Δηλαδή, το «κούρεμα» είχε συμφωνηθεί, αν καταλαβαίνουμε από τα συμφραζόμενα, από τον καιρό που οι εταίροι μας υπέδειξαν στην Ελλάδα τον μαρτυρικό δρόμο μιας εντελώς αναξιόπιστης προσπάθειας μείωσης του ελλείμματος, χωρίς την παραμικρή μείωση στο βάρος του χρέους.
Δηλαδή, από τον Μάιο του 2010, οπότε και συμφωνήθηκε το αρχικό και παταγωδώς αποτυχημένο Μνημόνιο! Όλη αυτή την περίοδο, μέχρι και τον Ιούνιο που ο Γ. Παπακωνσταντίνου απομακρύνθηκε, ο ελληνικός λαός ουδέν πληροφορήθηκε επίσημα γι' αυτή τη μυστική συμφωνία. Σε όλους τους τόνους, σε κάθε ευκαιρία, παρότι όλοι οι αναλυτές της διεθνούς αγοράς προεξοφλούσαν ως βέβαιο το «κούρεμα» του χρέους ή την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας, μας διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους (δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να παρουσιάσουμε σχετικές δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, γιατί ήταν τόσο συχνές, που αντηχούν στα αυτιά των περισσοτέρων). Αυτό, όμως, που οι Έλληνες είχαν... κρυφό καμάρι, οι ξένοι τραπεζίτες το είχαν «τούμπανο»: στους 14 μήνες από το Μνημόνιο, μέχρι την απόφαση του Ιουλίου 2011 για το «κούρεμα» κατά 21%, είχαν όλη την άνεση να «ξεφορτώσουν» από τα χαρτοφυλάκιά τους τα «τοξικά» ελληνικά ομόλογα. Σε αυτούς τους 14 μήνες, η απόδοση των ελληνικών τριετών ομολόγων, εξαιτίας αυτού του «ξεφορτώματος», που έγινε από όσους γνώριζαν ή μάντευαν με αρκετή ασφάλεια τις μυστικές συμφωνίες του Μαΐου 2010, εκτινάχθηκε από 8,28% σε 34,61%! Και μόνο εξ αυτού του γεγονότος, που αντανακλούσε την προσδοκία των αγορών για βέβαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί οποιαδήποτε πολιτική ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, πολύ περισσότερο η ισοπεδωτική συνταγή λιτότητας του Μνημονίου. Ποιοι κέρδισαν από αυτή τη συμφωνία χρονικής μετάθεσης του «κουρέματος» και την πολιτική απάτη των διαψεύσεων, που έστησαν ως συνένοχοι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και η ελληνική; Αναμφίβολα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές (γαλλογερμανικές, πρωτίστως) τράπεζες αλλά και όσοι με ασφάλεια κερδοσκόπησαν εις βάρος των ελληνικών ομολόγων, ακόμη και στην αγορά παραγώγων. Ποιοι αναμφίβολα έχασαν; Ο ελληνικός λαός, που καταδικάστηκε σε μια εξαρχής αποτυχημένη στρατηγική εξόδου από την κρίση, για να διευκολυνθούν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και οι τράπεζές τους. Τι θα μπορούσε να έχει κερδίσει η χώρα, αν η διαπραγμάτευση του περασμένου Μαΐου οδηγούσε εξαρχής σε μια γενναία ελάφρυνση από το χρέος, που θα διευκόλυνε και την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής; Δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα τέτοιες υποθέσεις, αλλά ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί πολύ καλύτερα για τη χώρα.
Πηγές ειδήσεων: "Παρόν", "Ελευθεροτυπία"
Είδηση: Ενιαίο ταμείο επικούρησης και νέο οριζόντιο «κούρεμα» των συντάξεων κατά 20%-30% για ποσά σύνταξης πάνω από 150 ευρώ προβλέπει το σχέδιο της κυβέρνησης για τα επικουρικά ταμεία. Ακολούθως θα έρθει νέα παρέμβαση στο εφάπαξ με στόχο τη μείωση της συνολικής παροχής και τη σύνδεσή του με το σύνολο των εισφορών σε ολόκληρο τον εργασιακό βίο. Επίσης σημαντική περικοπή θα υποστούν ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων που σήμερα λαμβάνουν υψηλές αποζημιώσεις συνταξιοδότησης (δικηγόροι κ.ά.) κυρίως από το Δημόσιο.
Με την πέμπτη επέμβαση εντός 18 μηνών στο Ασφαλιστικό (είχαν προηγηθεί: Μνημόνιο, ασφαλιστικός νόμος του 2010, Μεσοπρόθεσμο και περικοπές στις επικουρικές) το υπουργείο Εργασίας σχεδιάζει τη μεγαλύτερη παρέμβαση στις αποδοχές των απόμαχων με δύο πυλώνες:
1 Την ενοποίηση, σε εθελοντική βάση στην αρχή, των Επικουρικών πέριξ του ΕΤΕΑΜ του ιδιωτικού τομέα (ΙΚΑ). Αν ένα Ταμείο αποδεχτεί την ενοποίηση, θα προβλέπεται μικρότερο ποσοστό μείωσης των συντάξεων. Ωστόσο όλο αυτό το εγχείρημα στηρίζεται στην αποκατάσταση των αποθεματικών του ΕΤΕΑΜ, τα οποία εξαϋλώθηκαν από τα ελλείμματα του ΙΚΑ (υποχρεώσεις άνω των 3 δισ. ευρώ προς το Επικουρικό).
2 Την περικοπή όλων των συντάξεων έως και 30% (μεσοσταθμικά στο 20%) με εισοδηματικό όριο η κύρια και η επικουρική να μην υπερβαίνουν, ως ποσό, το 90% του μέσου όρου των αποδοχών της καλύτερης-τελευταίας 5ετίας (συνολική αναπλήρωση στο 90%).
Οι ανωτέρω παρεμβάσεις θα εκδηλωθούν μέσα στην εβδομάδα μετά την αυριανή κατάθεση των αναλογιστικών μελετών για το σύνολο των επικουρικών και αναμένεται να «πιάσει» άνω των 900.000 συνταξιούχων από ένα σύνολο 1.030.000 εκατ. συνταξιούχων που λαμβάνουν επικουρικές.
Τρύπα 18%
Τα επικουρικά ταμεία παρουσιάζουν φέτος συνολικά λειτουργικό έλλειμμα 850 εκατ. ευρώ για την κανονική καταβολή των επικουρικών. Αυτό παρεπέμπει σε ένα ετήσιο έλλειμμα άνω του 18%(ετήσιες δαπάνες στα 4,7 δισ. ευρώ με έλλειμμα 850 εκατ.). Βέβαια την μερίδα του λέοντος έχουν συγκεκριμένα επικουρικά ταμεία με αρκετά εκ των οποίων να είναι πλεονασματικά.
Η ενοποίηση που θα προβλέπεται θα είναι, κατ' αρχήν, εθελοντική και με δέλεαρ την εγγύηση των συντάξεων. Ετσι τα ελλειμματικά ταμεία, όπως το ΤΑΥΤΕΚΩ των ΔΕΚΟ και δημόσιων επιχειρήσεων, μάλλον ασμένως θα προσχωρήσει στο ΕΤΕΑΜ. Ηδη η ένταξη του επικουρικού της ΕΥΔΑΠ στο ΕΤΕΑΜ έγινε αποδεκτή με ανακούφιση. Αρκεί στο ΕΤΕΑΜ να υπάρχει η οικονομική εγγύηση για την επαρκή λειτουργία του ως ταμείου βάσης.
Ενώ για τα πλεονασματικά, όπως είναι το ΤΕΑΔΥ του Δημοσίου -κυρίως ο κλάδος των δημοτικών υπαλλήλων ΤΑΔΚΥ-, το ΤΕΑΠΟΚΑ των εργαζομένων στα ταμεία κ.ά. αναμένεται η απόφαση να ληφθεί από τα διοικητικά συμβούλια με το εξής δίλημμα: είτε μεσοσταθμικό «κούρεμα» 20% στο ενιαίο ταμείο με εγγύηση των συντάξεων στη συνεχεια είτε αυτόνομη πορεία με μεγαλύτερο κούρεμα και χωρίς εγγύηση των συντάξεων. Κατά συνέπεια, το διακύβευμα είναι σαφές. Πόσω μάλλον όταν οι πλεονασματικοί ασφαλιστικοί οργανισμοί είναι, κατά βάση, λογαριασμοί ελλειμματικών ταμείων και όχι αυτόνομοι οργανισμοί, όπως το ΤΑΔΚΥ στο ΤΕΑΔΥ.
Αποθεματικά 3 δισ.
Τα εν λόγω Ταμεία του Δημοσίου φέρεται να έχουν αποθεματικά άνω των 3 δισ. ευρώ.
Για αυτή την κατηγορία ασφαλισμένων ο αρμόδιος υπουργός Γ. Κουτρουμάνης φέρεται να προκρίνει τη λύση των επαγγελματικών Ταμείων. Μέρος δηλαδή των εν λόγω εισφορών να αποκοπεί από το ΤΕΑΔΥ και να χρηματοδοτήσει μια νέα συνταξιοδοτική παροχή εκτός κοινωνικό-ασφαλιστικού συστήματος.
Να σημειωθεί ότι ήδη από τον Σεπτέμβριο επιβλήθηκε και στις επικουρικές συντάξεις εισφορά αλληλεγγύης (τύπου ΛΑΦΚΑ) 3%-10% για ποσά άνω των 300 ευρώ. Ενώ από τον Νοέμβριο επιβλήθηκε και νέα περικοπή 30% για ποσά σύνταξης πάνω από 150 ευρώ (ΕΤΕΑΜ κ.ά.)
Από την αρχή του Μνημονίου (Μάιος 2010) είχαμε ακόμη τη μείωση των κύριων συντάξεων (ΛΑΦΚΑ) κατά 4%-13%, κατάργηση των 13ης και 14ης συντάξεων και αντικατάστασή τους από επιδόματα (800 ευρώ το χρόνο για συντάξεις κάτω των 2.500 ευρώ), εισφορά 20% για συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ, εισφορά 40% για συντάξεις άνω 1.000 ευρώ για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών, εισφορές 6%-10% για συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ και συνταξιούχους κάτω των 60 ετών κ.ά.
Για την οικτρή, ταμειακά, κατάσταση των ασφαλιστικών οργανισμών ευθύνεται κυρίως η κατάρρευση των εσόδων λόγω ανεργίας (διαβάστε αναλυτικά εδώ), μείωσης των αποδοχών των εν ενεργεία και «απειθαρχίας» των επιχειρήσεων και εργοδοτών, οι οποίοι δεν καταβάλλουν τις υποχρεώσεις τους ενόσω έχει διαλυθεί η δημόσια διοίκηση.
Υπό αυτά τα δεδομένα τα Ταμεία κύριας σύνταξης αναμένουν τις επόμενες μέρες την εκταμίευση της 6ης δόσης προκειμένου να πληρωθούν, από το Δημόσιο, ομόλογα ύψους 950 εκατ. ευρώ που κατέχουν -και λήγουν μέσα στον Δεκέμβριο- ώστε να καταβληθεί το Δώρο Χριστουγέννων σε ΙΚΑ και ΟΑΕΔ. Ενώ αλλά 150 εκατ., συν την προκαταβολή του 2012, θα δοθούν από τον προϋπολογισμό προκειμένου τα Ταμεία να πληρώσουν στις 21 και 22 Δεκεμβρίου τις συντάξεις Ιανουαρίου.
Παράλληλα, από το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους τα Ταμεία αναμένεται να χάσουν άνω των 12 δισ. της περιουσίας τους (σχεδόν κοντά στο ύψος της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης), ενώ η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να τα ενισχύσει (παρά τις αντίθετες υποσχέσεις της - δηλ. ότι θα υπήρχε εξαίρεση των ασφαλιστικών ταμείων).
Ωστόσο ο κ. Κουτρουμάνης υπόσχεται ότι από το 2013 και μετά, όταν ο κρατικός προϋπολογισμός θα ελαφρυνθεί από την εξυπηρέτηση του δυσβάστακτου, σήμερα, δημόσιου χρέους, η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού θα αυξηθεί.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σε μια ασυνήθιστη έκλαμψη... ειλικρίνειας, μπροστά στους βουλευτές, ο Β. Βενιζέλος έκανε μια αποκάλυψη, που θέτει σε νέα βάση τη συζήτηση για τις πολιτικές ευθύνες κατά τη διαχείριση της τελευταίας οικονομικής κρίσης:
ούτε λίγο ούτε πολύ, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών αποκάλυψε ότι το «κούρεμα» του χρέους, το οποίο ο προκάτοχός του μας διαβεβαίωνε ότι αποκλείεται να γίνει, είχε προσυμφωνηθεί ήδη από τον καιρό που συντάχθηκε το πρώτο Μνημόνιο, τον Μάιο του 2010.
Οι ακριβώς είπε ο κ. Βενιζέλος; Αντιγράφουμε από το απομαγνητοφωνημένο κείμενο της ομιλίας του, της περασμένης Τετάρτης, που διανεμήθηκε στους δημοσιογράφους από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου:
= Υπάρχουν, βεβαίως, ερωτήματα εύλογα (σ.σ.: για το «κούρεμα» του χρέους). Κατά τη γνώμη μου, το κολοσσιαίο ερώτημα είναι γιατί δεν κάναμε εξαρχής τη δραστική μείωση του ονομαστικού βάρους του χρέους. Αυτό είναι ένα καλό ερώτημα για τους εταίρους μας, γιατί θα μπορούσε πράγματι αυτό να έχει γίνει το 2010, το 2009, το 2008, αλλά, βλέπετε, έπρεπε να ωριμάσουν οι συνθήκες και έπρεπε να απαντήσουμε σε μια πάρα πολύ απλή, σκληρή, κατανομή ευθύνης.
=Μας είπαν, ούτε λίγο ούτε πολύ: «Δείξτε ότι μπορείτε να μειώσετε το έλλειμμα, κάντε τη δημοσιονομική προσαρμογή σε επίπεδο ελλείμματος και θα έρθει η στιγμή που θα κάνουμε πιο δραστική διαχείριση του ζητήματος του χρέους». Και αυτό έγινε τώρα. Θα μπορούσε να έχει γίνει νωρίτερα. Αλλά αυτό έπρεπε να είναι συμφωνημένο και πρέπει πάντα να είναι συμφωνημένο, γιατί μόνοι μας, ως μέλος του ευρώ, δεν μπορούμε να πάμε πουθενά.
Δηλαδή, το «κούρεμα» είχε συμφωνηθεί, αν καταλαβαίνουμε από τα συμφραζόμενα, από τον καιρό που οι εταίροι μας υπέδειξαν στην Ελλάδα τον μαρτυρικό δρόμο μιας εντελώς αναξιόπιστης προσπάθειας μείωσης του ελλείμματος, χωρίς την παραμικρή μείωση στο βάρος του χρέους.
Δηλαδή, από τον Μάιο του 2010, οπότε και συμφωνήθηκε το αρχικό και παταγωδώς αποτυχημένο Μνημόνιο! Όλη αυτή την περίοδο, μέχρι και τον Ιούνιο που ο Γ. Παπακωνσταντίνου απομακρύνθηκε, ο ελληνικός λαός ουδέν πληροφορήθηκε επίσημα γι' αυτή τη μυστική συμφωνία. Σε όλους τους τόνους, σε κάθε ευκαιρία, παρότι όλοι οι αναλυτές της διεθνούς αγοράς προεξοφλούσαν ως βέβαιο το «κούρεμα» του χρέους ή την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας, μας διαβεβαίωναν ότι δεν υπάρχει το παραμικρό ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους (δεν μπαίνουμε καν στον κόπο να παρουσιάσουμε σχετικές δηλώσεις του Γ. Παπακωνσταντίνου, γιατί ήταν τόσο συχνές, που αντηχούν στα αυτιά των περισσοτέρων). Αυτό, όμως, που οι Έλληνες είχαν... κρυφό καμάρι, οι ξένοι τραπεζίτες το είχαν «τούμπανο»: στους 14 μήνες από το Μνημόνιο, μέχρι την απόφαση του Ιουλίου 2011 για το «κούρεμα» κατά 21%, είχαν όλη την άνεση να «ξεφορτώσουν» από τα χαρτοφυλάκιά τους τα «τοξικά» ελληνικά ομόλογα. Σε αυτούς τους 14 μήνες, η απόδοση των ελληνικών τριετών ομολόγων, εξαιτίας αυτού του «ξεφορτώματος», που έγινε από όσους γνώριζαν ή μάντευαν με αρκετή ασφάλεια τις μυστικές συμφωνίες του Μαΐου 2010, εκτινάχθηκε από 8,28% σε 34,61%! Και μόνο εξ αυτού του γεγονότος, που αντανακλούσε την προσδοκία των αγορών για βέβαιη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί οποιαδήποτε πολιτική ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας, πολύ περισσότερο η ισοπεδωτική συνταγή λιτότητας του Μνημονίου. Ποιοι κέρδισαν από αυτή τη συμφωνία χρονικής μετάθεσης του «κουρέματος» και την πολιτική απάτη των διαψεύσεων, που έστησαν ως συνένοχοι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και η ελληνική; Αναμφίβολα, οι μεγάλες ευρωπαϊκές (γαλλογερμανικές, πρωτίστως) τράπεζες αλλά και όσοι με ασφάλεια κερδοσκόπησαν εις βάρος των ελληνικών ομολόγων, ακόμη και στην αγορά παραγώγων. Ποιοι αναμφίβολα έχασαν; Ο ελληνικός λαός, που καταδικάστηκε σε μια εξαρχής αποτυχημένη στρατηγική εξόδου από την κρίση, για να διευκολυνθούν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και οι τράπεζές τους. Τι θα μπορούσε να έχει κερδίσει η χώρα, αν η διαπραγμάτευση του περασμένου Μαΐου οδηγούσε εξαρχής σε μια γενναία ελάφρυνση από το χρέος, που θα διευκόλυνε και την προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής; Δεν μπορούμε να κάνουμε εύκολα τέτοιες υποθέσεις, αλλά ίσως τα πράγματα να είχαν εξελιχθεί πολύ καλύτερα για τη χώρα.
Πηγές ειδήσεων: "Παρόν", "Ελευθεροτυπία"
Ετικέτες
επικουρικές συντάξεις,
εφάπαξ,
ομόλογα
Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011
Νέο Μεσοπρόθεσμο - Μέτρα 7 δις για το επόμενο Μνημόνιο/ Η Αυστρία υπέρ Σκοπίων για την ονομασία
Το κύριο μέρος της σημερινής μας ανάρτησης αναφέρεται στις πληροφορίες που υπάρχουν για τα μέτρα τα οποία επιζητούν οι δανειστές μας - αυτά βέβαια έρχονται να προστεθούν σ' αυτά τα οποία έχουν καταρχήν συμφωνηθεί και έχουμε παρουσιάσει σε τρεις διαφορετικές αναρτήσεις (δείτε σχετικά εδώ, εδώ κι εδώ) καθώς και στο καινούργιο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ(για το οποίο έχουμε γράψει εδώ). Κατά τις δηλώσεις του κυρίου Σαμαρά βέβαια, θα υπάρξει "επαναδιαπραγμάτευση" των συμφωνηθέντων μετά την ανάληψη της εξουσίας από την Ν.Δημοκρατία - αυτό βέβαια δε φάνηκε στην επιστολή που έστειλε και η οποία είναι αρκούντως ξεκάθαρη. Η ουσία είναι πάντως ότι πάμε "μέτρο-μέτρο" από δόση σε δόση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται:
Είδηση: Ένα αναθεωρημένο μνημόνιο είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της 6ης δόσης. Οι όροι του είναι δεσμευτικοί και, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, θα αποτελούν το πρόπλασμα του νέου μνημονίου που θα υπογραφεί μαζί με το νέο δάνειο. Το κείμενο περιλαμβάνει μία σειρά από νέες δεσμεύσεις για επώδυνες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα φέτος και τα επόμενα χρόνια, αν θέλει να λαμβάνει τα δάνεια της τρόικα.
Δίνεται μια πρώτη... γεύση των «πρόσθετων» μέτρων αξίας 7 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως το 2015, παρά το PSI, τα οποία πολύ δύσκολα θα βρεθούν. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει προς το παρόν «εντοπίσει αρκετά πρόσθετα μέτρα που ενδέχεται να δώσουν μόνο το 1,7 δισ. ευρώ» από το συνολικό ποσό που αναζητά.
Περιλαμβάνουν:
Προσαρμογή στα ειδικά μισθολογικά καθεστώτα (στις συζητήσεις με την τρόικα έγγραφη είχε γίνει αναφορά σε αυτά των πανεπιστημιακών, δικαστικών, του στρατού και της αστυνομίας) με την εκτίμηση ότι αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των μισθών στο Δημόσιο.
Μεταρρύθμιση του συστήματος των επιστροφών του ΦΠΑ για τους αγρότες.
Περαιτέρω εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.
Μείωση των προνοιακών επιδομάτων.
Πιο άμεσα ζητείται να καθοριστούν νέα κριτήρια αναπηρίας και να περιοριστούν οι δικαιούχοι ώστε οι συντάξεις να συρρικνωθούν το πολύ στο 10% του συνόλου (σχόλιο: δηλαδή και πραγματικά ανάπηροι να είναι θα τους κάνουν καλά για να ευχαριστηθεί η τρόικα), να καταρτιστεί νέος κατάλογος για τα φαρμακευτικά προϊόντα (σχόλιο: κοινώς να επιτρέπουν ακόμα λιγότερα φάρμακα - η ασπιρίνη αρκεί) και ν' ανατεθούν σε συμβούλους 14 συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις της περιόδου 2011- 12 (σχόλιο: το διοικητικό συμβούλιο του ειδικού ταμείου τζάμπα τους πληρώνουμε;).
Αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου των παρεμβάσεων αξίας 7 δισ. ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με αρμόδια κοινοτικά στελέχη, για να βρεθούν πρέπει να φτάσουν στον «σκληρό πυρήνα» των κοινωνικών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου. Στο μνημόνιο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση «θα προβεί σε ενδελεχή επανεξέταση των προγραμμάτων δημοσίων δαπανών», η οποία θα βασιστεί στην «τεχνική βοήθεια» της τρόικας που... έρχεται. Θα δοθεί έμφαση στον «εξορθολογισμό των συντάξεων και των κοινωνικών μεταβιβάσεων κατά τρόπο που θα διατηρήσει τη βασική κοινωνική προστασία, των αμυντικών δαπανών, με την επιφύλαξη της αμυντικής ικανότητας της χώρας, και στην αναδιάρθρωση των κεντρικών και τοπικών διοικήσεων».
Η θέσπιση των μέτρων θα γίνει τον Ιούνιο του 2012 με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα ακολουθεί την Ελλάδα έως το 2015.
Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή για πολλά πολλά χρόνια, με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 5% του ΑΕΠ ετησίως τα οποία πρέπει να διατηρεί για χρόνια η Ελλάδα. θα προηγηθούν αρκετές άλλες παρεμβάσεις, κάποιες εκ των οποίων θα θεσπιστούν ενός του 2011.
Βασικότερη παρέμβαση θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο προαναγγέλλονται και «μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές». Επίσης θα περιλαμβάνει την εξάλειψη των διάφορων φορολογικών απαλλαγών και καθεστώτων προτίμησης στο πλαίσιο του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του ΦΠΑ, την απλούστευση του ΦΠΑ και των φόρων περιουσίας αλλά και την ολοκλήρωση έως το τέλος του 2012 του λουκέτου-συγχώνευσης σε 200 ΔΟΥ.
Με το μνημόνιο η Ελλάδα δεσμεύεται να ζητήσει η ίδια την τεχνική βοήθεια «που θα παρέχεται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ ή άλλους οργανισμούς σε τομείς προτεραιότητας». Διευκρινίζεται ότι οι ενέργειες τεχνικής βοήθειας θα συντονίζονται με τη δράση που θα αναπτύσσει η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ο Αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Βάλντνερ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), είχε ζητήσει να μην αποτελεί πλέον προϋπόθεση, η προηγούμενη επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ, για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι: "η Ε.Ε. θα πρέπει, επιτέλους, να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις". Ο Β. Βάλντνερ, θεωρεί πως εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους και της κρίσης του ευρώ, δεν έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς και υπογραμμίζοντας πως "οι Έλληνες έχουν τώρα άλλα προβλήματα και για αυτούς η κοινοτική διεύρυνση βρίσκεται τελείως στο κάτω μέρος της ημερήσιας διάταξης." Αυτά για να καταλάβετε: α) πόσο "αλληλέγγυα" είναι στις θέσεις μας η Ε.Ε., β) πόσο σοβαρά λαμβάνουν υπόψιν τους οι εταίροι μας τις "ευαισθησίες" και γ) πόσο πολύ νοιάζονται για την ιστορική αλήθεια. Όλα αποτέλεσμα της "λαμπρής" εξωτερικής πολιτικής Παπανδρέου και των προκατόχων του.
Πηγές ειδήσεων: "Το Παρόν", "Ελευθεροτυπία" / Το γιατί τελικά "υπέκυψε" ο Αντώνης Σαμαράς και έστειλε επιστολή δέσμευσης, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Είδηση: Ένα αναθεωρημένο μνημόνιο είναι προαπαιτούμενο για την καταβολή της 6ης δόσης. Οι όροι του είναι δεσμευτικοί και, σύμφωνα με δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, θα αποτελούν το πρόπλασμα του νέου μνημονίου που θα υπογραφεί μαζί με το νέο δάνειο. Το κείμενο περιλαμβάνει μία σειρά από νέες δεσμεύσεις για επώδυνες παρεμβάσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα φέτος και τα επόμενα χρόνια, αν θέλει να λαμβάνει τα δάνεια της τρόικα.
Δίνεται μια πρώτη... γεύση των «πρόσθετων» μέτρων αξίας 7 δισ. ευρώ (3% του ΑΕΠ) που πρέπει να λάβει η Ελλάδα έως το 2015, παρά το PSI, τα οποία πολύ δύσκολα θα βρεθούν. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι έχει προς το παρόν «εντοπίσει αρκετά πρόσθετα μέτρα που ενδέχεται να δώσουν μόνο το 1,7 δισ. ευρώ» από το συνολικό ποσό που αναζητά.
Περιλαμβάνουν:
Προσαρμογή στα ειδικά μισθολογικά καθεστώτα (στις συζητήσεις με την τρόικα έγγραφη είχε γίνει αναφορά σε αυτά των πανεπιστημιακών, δικαστικών, του στρατού και της αστυνομίας) με την εκτίμηση ότι αυτά αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των μισθών στο Δημόσιο.
Μεταρρύθμιση του συστήματος των επιστροφών του ΦΠΑ για τους αγρότες.
Περαιτέρω εξορθολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης και των λειτουργικών δαπανών των νοσοκομείων.
Μείωση των προνοιακών επιδομάτων.
Πιο άμεσα ζητείται να καθοριστούν νέα κριτήρια αναπηρίας και να περιοριστούν οι δικαιούχοι ώστε οι συντάξεις να συρρικνωθούν το πολύ στο 10% του συνόλου (σχόλιο: δηλαδή και πραγματικά ανάπηροι να είναι θα τους κάνουν καλά για να ευχαριστηθεί η τρόικα), να καταρτιστεί νέος κατάλογος για τα φαρμακευτικά προϊόντα (σχόλιο: κοινώς να επιτρέπουν ακόμα λιγότερα φάρμακα - η ασπιρίνη αρκεί) και ν' ανατεθούν σε συμβούλους 14 συγκεκριμένες αποκρατικοποιήσεις της περιόδου 2011- 12 (σχόλιο: το διοικητικό συμβούλιο του ειδικού ταμείου τζάμπα τους πληρώνουμε;).
Αυτά αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου των παρεμβάσεων αξίας 7 δισ. ευρώ, οι οποίες, σύμφωνα με αρμόδια κοινοτικά στελέχη, για να βρεθούν πρέπει να φτάσουν στον «σκληρό πυρήνα» των κοινωνικών δαπανών του ελληνικού Δημοσίου. Στο μνημόνιο είναι σαφές ότι η κυβέρνηση «θα προβεί σε ενδελεχή επανεξέταση των προγραμμάτων δημοσίων δαπανών», η οποία θα βασιστεί στην «τεχνική βοήθεια» της τρόικας που... έρχεται. Θα δοθεί έμφαση στον «εξορθολογισμό των συντάξεων και των κοινωνικών μεταβιβάσεων κατά τρόπο που θα διατηρήσει τη βασική κοινωνική προστασία, των αμυντικών δαπανών, με την επιφύλαξη της αμυντικής ικανότητας της χώρας, και στην αναδιάρθρωση των κεντρικών και τοπικών διοικήσεων».
Η θέσπιση των μέτρων θα γίνει τον Ιούνιο του 2012 με το νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα ακολουθεί την Ελλάδα έως το 2015.
Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή για πολλά πολλά χρόνια, με στόχο πρωτογενή πλεονάσματα 5% του ΑΕΠ ετησίως τα οποία πρέπει να διατηρεί για χρόνια η Ελλάδα. θα προηγηθούν αρκετές άλλες παρεμβάσεις, κάποιες εκ των οποίων θα θεσπιστούν ενός του 2011.
Βασικότερη παρέμβαση θα είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο στο οποίο προαναγγέλλονται και «μειώσεις σε επιλεγμένους φορολογικούς συντελεστές». Επίσης θα περιλαμβάνει την εξάλειψη των διάφορων φορολογικών απαλλαγών και καθεστώτων προτίμησης στο πλαίσιο του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και του ΦΠΑ, την απλούστευση του ΦΠΑ και των φόρων περιουσίας αλλά και την ολοκλήρωση έως το τέλος του 2012 του λουκέτου-συγχώνευσης σε 200 ΔΟΥ.
Με το μνημόνιο η Ελλάδα δεσμεύεται να ζητήσει η ίδια την τεχνική βοήθεια «που θα παρέχεται από τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ ή άλλους οργανισμούς σε τομείς προτεραιότητας». Διευκρινίζεται ότι οι ενέργειες τεχνικής βοήθειας θα συντονίζονται με τη δράση που θα αναπτύσσει η Ομάδα Δράσης του Χορστ Ράιχενμπαχ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Ο Αυστριακός υφυπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Βάλντνερ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Αυστριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΡΑ), είχε ζητήσει να μην αποτελεί πλέον προϋπόθεση, η προηγούμενη επίλυση του ζητήματος του ονόματος της ΠΓΔΜ, για την έναρξη των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τονίζοντας ότι: "η Ε.Ε. θα πρέπει, επιτέλους, να αρχίσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις". Ο Β. Βάλντνερ, θεωρεί πως εξαιτίας της ελληνικής κρίσης χρέους και της κρίσης του ευρώ, δεν έχουν αυξηθεί οι πιθανότητες επίλυσης της διαφοράς και υπογραμμίζοντας πως "οι Έλληνες έχουν τώρα άλλα προβλήματα και για αυτούς η κοινοτική διεύρυνση βρίσκεται τελείως στο κάτω μέρος της ημερήσιας διάταξης." Αυτά για να καταλάβετε: α) πόσο "αλληλέγγυα" είναι στις θέσεις μας η Ε.Ε., β) πόσο σοβαρά λαμβάνουν υπόψιν τους οι εταίροι μας τις "ευαισθησίες" και γ) πόσο πολύ νοιάζονται για την ιστορική αλήθεια. Όλα αποτέλεσμα της "λαμπρής" εξωτερικής πολιτικής Παπανδρέου και των προκατόχων του.
Πηγές ειδήσεων: "Το Παρόν", "Ελευθεροτυπία" / Το γιατί τελικά "υπέκυψε" ο Αντώνης Σαμαράς και έστειλε επιστολή δέσμευσης, μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Ετικέτες
εξωτερική πολιτική,
μειώσεις μισθών,
νέα μέτρα,
οικονομία,
ΦΠΑ
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011
Ένα μεροκάματο αρκεί για να πληρώσεις φόρο αλληλεγγύης / Νοσταλγοί της Χούντας στη Σχολή Ευελπίδων
Είδηση: Στο πυρ το εξώτερον βρίσκονται για άλλη μία φορά χιλιάδες άνεργοι που είχαν αιτηθεί την εξαίρεσή τους από τον κεφαλικό φόρο, καθώς καλούνται να τον πληρώσουν -και μάλιστα με προσαύξηση- αν έκαναν έστω κι ένα μεροκάματο το 2011. Μπροστά σε αυτή την αρνητική εξέλιξη θα βρεθούν άμεσα οι άνεργοι που είχαν υποβάλει αίτηση εξαίρεσης από την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης, καθώς ο νόμος δεν τους αναγνωρίζει ως ανέργους αν πριν από την ένταξή τους στον ΟΑΕΔ είχαν έστω και ελάχιστο εισόδημα. Τα σχετικά απαντητικά σημειώματα με την απόρριψη της αίτησής τους για εξαίρεση από την εισφορά θα φτάσουν σωρηδόν στο προσεχές διάστημα κρύβοντας και την προσαύξηση που θα τους καταλογιστεί από τον Αύγουστο.
Η ερμηνευτική εγκύκλιος, που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μπορεί να ήταν σαφής, αλλά οι άνεργοι αρχίζουν τώρα να διαπιστώνουν το σκληρό πρόσωπο του νόμου, καθώς:
1Για να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά πρέπει μέσα στο 2011 να μην είχαν πραγματικά εισοδήματα από άλλη πηγή έστω και μικρού ποσού. Συνεπώς αν κάποιος εργάστηκε μέσα στο έτος δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την εισφορά.
2Το γεγονός γίνεται ακόμα δυσμενέστερο, αφού για το ποσό της εισφοράς λογίζεται και προσαύξηση 1% ανά μήνα για το διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης μέχρι την έκδοση της αρνητικής απάντησης. Ως εκ τούτου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει εισφορά με καπέλο.
Σύμφωνα με τον νόμο, για να εξαιρεθεί κάποιος από την έκτακτη εισφορά έπρεπε να είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2011 στην Εφορία ζητώντας τη διαγραφή της εισφοράς που είχε βεβαιωθεί μετά την έκδοση της απόφασης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κι εφόσον προκύπτει ότι η επιδότηση αυτή είχε αρχίσει τουλάχιστον από 31.8.2011.
Η εξαίρεση αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον συγκεκριμένο οργανισμό και όχι από άλλα Ταμεία. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010. Το γεγονός ότι ο φορολογούμενος δεν έχει σήμερα εισόδημα λόγω ανεργίας για να πληρώσει την εισφορά αυτή ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση, η οποία του καταλογίζει τον πρόσθετο φόρο αγνοώντας πως έχει απέναντί της έναν άνεργο που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Σχόλιο: Σ' αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση γι' αμέλεια ή για έλλειψη προγραμματισμού. Ίσα-ίσα το αντίθετο: το μέτρο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να φαίνεται μια πρόφαση αλληλεγγύης στα κοινωνικά στρώματα που δοκιμάζονται σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, ενώ στην πραγματικότητα απ' αυτό εξαιρούνταν όλοι όσοι έχασαν τη δουλειά τους μέσα στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, ενώ αναγκάστηκαν να πληρώσουν κι εκείνοι που αν και με χαμηλό εισόδημα "έβγαλαν κάτι"...
Πονηρή λοιπόν η κυβέρνηση αφού άφησε αρκετή ασάφεια ώστε να υπάρχει κατά το δοκούν ερμηνεία. Μετά όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού, παρουσίασε το σενάριο που είχε σκοπό να εφαρμόσει εξαρχής. Και αυτοί που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, ήταν αυτή που εξαρχής θα έπρεπε να εξαιρεθούν ρητά και κατηγορηματικά...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου προκάλεσε η αποκάλυψη ότι μετά την εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Σχολή Ευελπίδων ορισμένοι ευέλπιδες τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου. «Δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας» διεμήνυσε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ το ΓΕΣ παρέπεμψε τον αρχηγό των ευελπίδων στο πειθαρχικό με το ερώτημα της αποπομπής. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), για το προσβλητικό, προκλητικό και απαράδεκτο περιστατικό στη Σχολή Ευελπίδων και έδωσε εντολή να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες άμεσα στις δέουσες ενέργειες.
Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας «να διαμηνύσει προς το στράτευμα και να καταστήσει σαφές ότι δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας. Αρχές, επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η Ελληνική Δημοκρατία και Κοινωνία». Έπειτα από όλα αυτά, το ΓΕΣ ανακοίνωσε ότι «για το περιστατικό αυτό, έχει ήδη ασκηθεί αυστηρός πειθαρχικός έλεγχος, μετά από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από τα αρμόδια όργανα. Ο πρωταίτιος έχει απαλλαχθεί από τα Διοικητικά του καθήκοντα και παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Σχολής με το ερώτημα της αποπομπής του».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, μετά το τέλος της εκδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο αρχηγός των ευελπίδων (το όνομα του οποίου βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας) σηκώθηκε στο βήμα, ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες και άρχισε να εξηγεί στους συναδέλφους του ότι «η επανάσταση της 21ης Απριλίου» είχε διαστρεβλωθεί. Στη συνέχεια, μαζί με άλλα πέντε άτομα τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου. Η πλειονότητα των ευελπίδων παρέμεινε στις θέσεις τους ζητωκραυγάζοντας σχετικά συνθήματα.
Μη μας ρωτήσετε αν το περιμέναμε...Η απάντηση είναι ναι. Με την ακροδεξιά στην κυβέρνηση και ένα έντονο προβληματισμό στην κοινωνία για το ότι τα εθνικά θέματα έχουν μπει σε κακή τροχιά, είναι μάλλον αναμενόμενο να βγουν από την αφάνεια νοσταλγοί του παρελθόντος (πράγμα καθόλου τυχαίο αφού μέρος της "επόμενης γενιάς της Χούντας" έχει ακόμα θέσεις στο στρατό όπως φαίνεται εδώ)...
Πηγές ειδήσεων: "Το Βήμα", "Ελευθεροτυπία"
Η ερμηνευτική εγκύκλιος, που εκδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, μπορεί να ήταν σαφής, αλλά οι άνεργοι αρχίζουν τώρα να διαπιστώνουν το σκληρό πρόσωπο του νόμου, καθώς:
1Για να εξαιρεθούν από την έκτακτη εισφορά πρέπει μέσα στο 2011 να μην είχαν πραγματικά εισοδήματα από άλλη πηγή έστω και μικρού ποσού. Συνεπώς αν κάποιος εργάστηκε μέσα στο έτος δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την εισφορά.
2Το γεγονός γίνεται ακόμα δυσμενέστερο, αφού για το ποσό της εισφοράς λογίζεται και προσαύξηση 1% ανά μήνα για το διάστημα που μεσολαβεί από την υποβολή της αίτησης εξαίρεσης μέχρι την έκδοση της αρνητικής απάντησης. Ως εκ τούτου, ο φορολογούμενος θα κληθεί να πληρώσει εισφορά με καπέλο.
Σύμφωνα με τον νόμο, για να εξαιρεθεί κάποιος από την έκτακτη εισφορά έπρεπε να είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση μέχρι τις 31 Αυγούστου του 2011 στην Εφορία ζητώντας τη διαγραφή της εισφοράς που είχε βεβαιωθεί μετά την έκδοση της απόφασης επιδότησης ανεργίας από τον ΟΑΕΔ κι εφόσον προκύπτει ότι η επιδότηση αυτή είχε αρχίσει τουλάχιστον από 31.8.2011.
Η εξαίρεση αφορά μόνο τους εγγεγραμμένους στο μητρώο των μακροχρόνια ανέργων του ΟΑΕΔ ή όσους λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον συγκεκριμένο οργανισμό και όχι από άλλα Ταμεία. Η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται στα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2010. Το γεγονός ότι ο φορολογούμενος δεν έχει σήμερα εισόδημα λόγω ανεργίας για να πληρώσει την εισφορά αυτή ουδόλως φαίνεται να ενδιαφέρει την κυβέρνηση, η οποία του καταλογίζει τον πρόσθετο φόρο αγνοώντας πως έχει απέναντί της έναν άνεργο που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις.
Σχόλιο: Σ' αυτή την περίπτωση δεν μπορεί να κατηγορηθεί η κυβέρνηση γι' αμέλεια ή για έλλειψη προγραμματισμού. Ίσα-ίσα το αντίθετο: το μέτρο σχεδιάστηκε έτσι ώστε να φαίνεται μια πρόφαση αλληλεγγύης στα κοινωνικά στρώματα που δοκιμάζονται σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές για την χώρα μας, ενώ στην πραγματικότητα απ' αυτό εξαιρούνταν όλοι όσοι έχασαν τη δουλειά τους μέσα στο πρόσφατο χρονικό διάστημα, ενώ αναγκάστηκαν να πληρώσουν κι εκείνοι που αν και με χαμηλό εισόδημα "έβγαλαν κάτι"...
Πονηρή λοιπόν η κυβέρνηση αφού άφησε αρκετή ασάφεια ώστε να υπάρχει κατά το δοκούν ερμηνεία. Μετά όταν ήρθε η ώρα του λογαριασμού, παρουσίασε το σενάριο που είχε σκοπό να εφαρμόσει εξαρχής. Και αυτοί που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση, ήταν αυτή που εξαρχής θα έπρεπε να εξαιρεθούν ρητά και κατηγορηματικά...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου προκάλεσε η αποκάλυψη ότι μετά την εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου στη Σχολή Ευελπίδων ορισμένοι ευέλπιδες τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου. «Δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας» διεμήνυσε ο κ. Αβραμόπουλος, ενώ το ΓΕΣ παρέπεμψε τον αρχηγό των ευελπίδων στο πειθαρχικό με το ερώτημα της αποπομπής. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας ενημερώθηκε από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (Α/ΓΕΕΘΑ), για το προσβλητικό, προκλητικό και απαράδεκτο περιστατικό στη Σχολή Ευελπίδων και έδωσε εντολή να προβούν οι αρμόδιες υπηρεσίες άμεσα στις δέουσες ενέργειες.
Ο κ. Αβραμόπουλος ζήτησε από τον Αρχηγό Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας «να διαμηνύσει προς το στράτευμα και να καταστήσει σαφές ότι δεν θα γίνεται ανεκτή οποιαδήποτε συμπεριφορά παρέκκλισης από τις αρχές της Δημοκρατίας, των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Ελευθερίας. Αρχές, επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η Ελληνική Δημοκρατία και Κοινωνία». Έπειτα από όλα αυτά, το ΓΕΣ ανακοίνωσε ότι «για το περιστατικό αυτό, έχει ήδη ασκηθεί αυστηρός πειθαρχικός έλεγχος, μετά από Ένορκη Διοικητική Εξέταση που διατάχθηκε από τα αρμόδια όργανα. Ο πρωταίτιος έχει απαλλαχθεί από τα Διοικητικά του καθήκοντα και παραπέμπεται στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Σχολής με το ερώτημα της αποπομπής του».
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βήματος της Κυριακής, μετά το τέλος της εκδήλωσης για την επέτειο του Πολυτεχνείου, ο αρχηγός των ευελπίδων (το όνομα του οποίου βρίσκεται στη διάθεση της εφημερίδας) σηκώθηκε στο βήμα, ζήτησε να κλείσουν οι πόρτες και άρχισε να εξηγεί στους συναδέλφους του ότι «η επανάσταση της 21ης Απριλίου» είχε διαστρεβλωθεί. Στη συνέχεια, μαζί με άλλα πέντε άτομα τραγούδησαν τον ύμνο της 21ης Απριλίου. Η πλειονότητα των ευελπίδων παρέμεινε στις θέσεις τους ζητωκραυγάζοντας σχετικά συνθήματα.
Μη μας ρωτήσετε αν το περιμέναμε...Η απάντηση είναι ναι. Με την ακροδεξιά στην κυβέρνηση και ένα έντονο προβληματισμό στην κοινωνία για το ότι τα εθνικά θέματα έχουν μπει σε κακή τροχιά, είναι μάλλον αναμενόμενο να βγουν από την αφάνεια νοσταλγοί του παρελθόντος (πράγμα καθόλου τυχαίο αφού μέρος της "επόμενης γενιάς της Χούντας" έχει ακόμα θέσεις στο στρατό όπως φαίνεται εδώ)...
Πηγές ειδήσεων: "Το Βήμα", "Ελευθεροτυπία"
Ετικέτες
εθνική επέτειος,
νέα μέτρα,
στρατός,
φόροι
Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011
Υπό "αξιοποίηση" και η εκκλησιαστική περιουσία / Βουλευτής Καλοχαιρέτας - Γ.Παπανδρέου βίοι παράλληλοι
Είδηση: Θέση στο πάρτυ πωλήσεων, που θα δρομολογηθεί από την κυβέρνηση, φαίνεται να παίρνει η Εκκλησία της Ελλάδος. Οι προθέσεις των ηγετικών κύκλων της Εκκλησίας αποτυπώθηκαν στο πρόσφατο, επενδυτικού χαρακτήρα, ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου στην Ντόχα, όπου συναντήθηκε με τον εμίρη του Κατάρ Χαμάντ μπιν Καλίφα αλ Τάνι.
Ο αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε ήδη τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) για το «πακέτο» που παρουσίασε στους Αραβες, κυρίως για το φιλέτο που διαθέτει η Εκκλησία στο Καβούρι της Βουλιαγμένης. Πρόκειται για έκταση 85 στρεμμάτων, όπου σήμερα στεγάζεται το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης και γειτνιάζει με το συγκρότημα του «Αστέρα» που ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Η Εκκλησία διαθέτει πλούσιο χαρτοφυλάκιο παραθαλάσσιων εκτάσεων αλλά και αστικών ακινήτων, πολλά από τα οποία συνορεύουν με δημόσια «φιλέτα». Αποτελεί κοινό μυστικό πως τα τελευταία χρόνια Δημόσιο και Εκκλησία αναζητούν τρόπους να συνενώσουν περιουσιακά στοιχεία τους, ώστε να δημιουργηθούν ευρείας κλίμακας ακίνητα-εκτάσεις για τα οποία ενδιαφέρονται κυρίως ισχυροί ξένοι επενδυτές.
Οι κινήσεις, που χαρακτηρίζονται ασυνήθιστες για το χαμηλών τόνων προφίλ του Ιερώνυμου, αποδίδονται στην πίεση που δημιουργεί η οικονομική κρίση καθώς τα τελευταία 2-3 χρόνια τα έσοδά της έχουν περιοριστεί αισθητά. Είναι ενδεικτικό πως μόνο από την συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής (υπολογίζεται στο 1,8%-2%) τα έσοδα της Εκκλησίας έχουν ελαχιστοποιηθεί, αφού τα τελευταία δύο χρόνια ο τραπεζικός όμιλος δεν διανέμει μέρισμα.
Παράλληλα, η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% μόνο τις τελευταίες 52 εβδομάδες.
Ταυτόχρονα, από τα 486 ακίνητα της Εκκλησίας σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη τα 127 παραμένουν στα αζήτητα χωρίς ενοικιαστή. Το 2010 τα έσοδά της δεν ξεπέρασαν τα 9,2 εκατ. ευρώ. Ξενοίκιαστο παραμένει και ένα «φιλέτο» στο κέντρο της Αθήνας, το πρώην υπουργείο Παιδείας, στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα. Επιχειρηματικοί κύκλοι σημειώνουν με έμφαση τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Εκκλησία στην αξιοποίηση μεγάλων δημόσιων «φιλέτων», πιέζοντας τους ιεράρχες να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Η κίνηση της Εκκλησίας να προσφέρει τα 85 στρέμματα στη Βουλιαγμένη φαίνεται να διευκολύνει την πλευρά της Εθνικής και ταυτόχρονα να ανοίγει το δρόμο για την προσφορά και άλλων ακινήτων της, είτε ξεχωριστά είτε από κοινού με κρατικές εκτάσεις. Στη ΔΙΣ, ο Ιερώνυμος φέρεται να ανέφερε στους μητροπολίτες πως η επαφή με τους Καταριανούς τούς ανοίγει τον δρόμο να εκχωρήσουν ακίνητα σε περιοχές της χώρας (Μαγνησία, Χαλκιδική, Ρόδο κ.λπ.). Η πρωτοβουλία του Ιερώνυμου διευκολύνει εκ των πραγμάτων τα σχέδια της διοίκησης της Εθνικής να απεμπλακεί από μη τραπεζικές δραστηριότητες όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα» Βουλιαγμένης.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρονται στο ενδιαφέρον του εμίρη του Κατάρ τόσο για το εκκλησιαστικό ακίνητο όσο και για το συγκρότημα του «Αστέρα», που θεωρείται ένα από τα πιο περιζήτητα παραθεριστικά συγκροτήματα της Μεσογείου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αραβας έχει ίδια αντίληψη για τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες της θυγατρικής της Εθνικής όπως και ανταγωνιστικών ξενοδοχείων πολυτελείας στην περιοχή της Αττικής, όπου διέμεινε με κάθε μυστικότητα.
Η διοίκηση της Εθνικής έχει βεβαιώσει την πρόθεσή της να εκχωρήσει την εισηγμένη θυγατρική (ελέγχει το 85,35% του «Αστέρα»), με τον Απόστολο Ταμβακάκη να έχει διευκρινίσει, πως «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο "Αστήρ" θα ανήκει στην Εθνική». Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Πολιτικοί παράγοντες θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει η παραχώρηση του «Αστέρα» στη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης συνεργασίας, μεταθέτοντας τη λήψη των όποιων αποφάσεων όταν σταθεροποιηθούν η πολιτική κατάσταση και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Παράλληλα, οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι δεν θα είχαν λόγο να κινηθούν άμεσα, καθώς προσδοκούν πως μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορέσουν να αγοράσουν ακόμη πιο φθηνά.
Η αποτίμηση του «Αστέρα» κυμαίνεται στα 120-122 εκατ. ευρώ έχοντας υποχωρήσει μόλις 2,56% από την αρχή του έτους και 13,24% από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Στο ίδια διάστημα η μετοχή της μητρικής Εθνικής έχει χάσει το 65,62% και 73,26% αντίστοιχα της αξίας της. Μια διαφορά που χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν στην προσπάθεια ορισμένων να συντηρήσουν την τιμή της μετοχής του «Αστέρα» σε επίπεδα που θα ενίσχυαν τη διαπραγματευτική θέση της Εθνικής, στο ενδεχόμενο αποχώρησης του συγκροτήματος.
Σχόλιο: Θεωρούμε την εκκλησιαστική περιουσία ως προέκταση της Δημόσιας, δεδομένης της θέσης της Εκκλησίας μας, τόσο ως προς το Σύνταγμα αλλά και την παράδοση. Προφανέστατα βέβαια δεν απαιτούμε την περιουσία της (μας) να μένει αναξιοποίητη, ούτε λίγοι να καρπώνονται τα οφέλη της. Και βέβαια σ' αυτούς τους καιρούς που ζούμε η εκκλησία επιβάλλεται να έχει τα κεφάλαια για ν' ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιουργούνται από το κοινωνικό έργο που επιβάλλεται να προσφέρει.
Όμως τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: α) Με τι όρους θα γίνουν οι "επενδύσεις"; β) Τι θα γίνει με τα ιδρύματα που ήδη υπάρχουν στις περιοχές που είναι υπό "αξιοποίηση"; Θα μεταστεγαστούν σε ανάλογες (και καλύτερες) υποδομές και σε ανάλογο περιβάλλον (π.χ. το ορφανοτροφείο δεν μπορεί να είναι στεγασμένο στον Αγ. Παντελεήμονα για ευνοήτους λόγους) ή θα πάνε "κατά διαόλου"; γ) Σε ποιες δράσεις θα κατευθυνθούν τα προσδοκώμενα κέρδη; Προς Θεού - μη δούμε πάλι καμία "Αλληλεγγύη" ανακατεμένη!
Αναμένουμε απαντήσεις ανάλογες της σοβαρότητας του Αρχιεπισκόπου...
-------------------------------------------------------------------------------------
Ας θυμηθούμε ένα απόσπασμα από τον παλιό, καλό ελληνικό κινηματογράφο - ένα μίνι αφιέρωμα στον τύπο εκείνο των πολιτικών που πολλά υπόσχονται αλλά ελάχιστα κάνουν (και να μας θυμίζει Παπανδρέου και τις υποσχέσεις για "καλύτερες" μέρες):
Και κάτι τελευταίο... Αντί της στήλης μας "πολιτική ιστορία", σας παραπέμπουμε σήμερα σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο δημοσιογράφος και αναλυτής της "Καθημερινής" Σταύρος Λυγερός στο NEWS24, με θέμα την πολιτική κατάσταση στην χώρα μας. Στο κάτω-κατώ "από μικρό και κυβερνητικό μαθαίνεις την αλήθεια"...
Ο αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε ήδη τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) για το «πακέτο» που παρουσίασε στους Αραβες, κυρίως για το φιλέτο που διαθέτει η Εκκλησία στο Καβούρι της Βουλιαγμένης. Πρόκειται για έκταση 85 στρεμμάτων, όπου σήμερα στεγάζεται το Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης και γειτνιάζει με το συγκρότημα του «Αστέρα» που ανήκει στον όμιλο της Εθνικής Τράπεζας. Η Εκκλησία διαθέτει πλούσιο χαρτοφυλάκιο παραθαλάσσιων εκτάσεων αλλά και αστικών ακινήτων, πολλά από τα οποία συνορεύουν με δημόσια «φιλέτα». Αποτελεί κοινό μυστικό πως τα τελευταία χρόνια Δημόσιο και Εκκλησία αναζητούν τρόπους να συνενώσουν περιουσιακά στοιχεία τους, ώστε να δημιουργηθούν ευρείας κλίμακας ακίνητα-εκτάσεις για τα οποία ενδιαφέρονται κυρίως ισχυροί ξένοι επενδυτές.
Οι κινήσεις, που χαρακτηρίζονται ασυνήθιστες για το χαμηλών τόνων προφίλ του Ιερώνυμου, αποδίδονται στην πίεση που δημιουργεί η οικονομική κρίση καθώς τα τελευταία 2-3 χρόνια τα έσοδά της έχουν περιοριστεί αισθητά. Είναι ενδεικτικό πως μόνο από την συμμετοχή της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής (υπολογίζεται στο 1,8%-2%) τα έσοδα της Εκκλησίας έχουν ελαχιστοποιηθεί, αφού τα τελευταία δύο χρόνια ο τραπεζικός όμιλος δεν διανέμει μέρισμα.
Παράλληλα, η τιμή της μετοχής έχει υποχωρήσει περισσότερο από 70% μόνο τις τελευταίες 52 εβδομάδες.
Ταυτόχρονα, από τα 486 ακίνητα της Εκκλησίας σε Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη τα 127 παραμένουν στα αζήτητα χωρίς ενοικιαστή. Το 2010 τα έσοδά της δεν ξεπέρασαν τα 9,2 εκατ. ευρώ. Ξενοίκιαστο παραμένει και ένα «φιλέτο» στο κέντρο της Αθήνας, το πρώην υπουργείο Παιδείας, στην οδό Μητροπόλεως στο Σύνταγμα. Επιχειρηματικοί κύκλοι σημειώνουν με έμφαση τον ρόλο που θα μπορούσε να διαδραματίσει η Εκκλησία στην αξιοποίηση μεγάλων δημόσιων «φιλέτων», πιέζοντας τους ιεράρχες να αναλάβουν πρωτοβουλίες.
Η κίνηση της Εκκλησίας να προσφέρει τα 85 στρέμματα στη Βουλιαγμένη φαίνεται να διευκολύνει την πλευρά της Εθνικής και ταυτόχρονα να ανοίγει το δρόμο για την προσφορά και άλλων ακινήτων της, είτε ξεχωριστά είτε από κοινού με κρατικές εκτάσεις. Στη ΔΙΣ, ο Ιερώνυμος φέρεται να ανέφερε στους μητροπολίτες πως η επαφή με τους Καταριανούς τούς ανοίγει τον δρόμο να εκχωρήσουν ακίνητα σε περιοχές της χώρας (Μαγνησία, Χαλκιδική, Ρόδο κ.λπ.). Η πρωτοβουλία του Ιερώνυμου διευκολύνει εκ των πραγμάτων τα σχέδια της διοίκησης της Εθνικής να απεμπλακεί από μη τραπεζικές δραστηριότητες όπως το ξενοδοχειακό συγκρότημα του «Αστέρα» Βουλιαγμένης.
Καλά ενημερωμένες πηγές αναφέρονται στο ενδιαφέρον του εμίρη του Κατάρ τόσο για το εκκλησιαστικό ακίνητο όσο και για το συγκρότημα του «Αστέρα», που θεωρείται ένα από τα πιο περιζήτητα παραθεριστικά συγκροτήματα της Μεσογείου.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αραβας έχει ίδια αντίληψη για τις εγκαταστάσεις και τις υπηρεσίες της θυγατρικής της Εθνικής όπως και ανταγωνιστικών ξενοδοχείων πολυτελείας στην περιοχή της Αττικής, όπου διέμεινε με κάθε μυστικότητα.
Η διοίκηση της Εθνικής έχει βεβαιώσει την πρόθεσή της να εκχωρήσει την εισηγμένη θυγατρική (ελέγχει το 85,35% του «Αστέρα»), με τον Απόστολο Ταμβακάκη να έχει διευκρινίσει, πως «δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο "Αστήρ" θα ανήκει στην Εθνική». Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ στη γενική συνέλευση των μετόχων.
Πολιτικοί παράγοντες θεωρούν εξαιρετικά δύσκολο να προχωρήσει η παραχώρηση του «Αστέρα» στη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης συνεργασίας, μεταθέτοντας τη λήψη των όποιων αποφάσεων όταν σταθεροποιηθούν η πολιτική κατάσταση και το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας. Παράλληλα, οικονομικοί κύκλοι εκτιμούν πως οι εν δυνάμει ενδιαφερόμενοι δεν θα είχαν λόγο να κινηθούν άμεσα, καθώς προσδοκούν πως μέσα στους επόμενους μήνες θα μπορέσουν να αγοράσουν ακόμη πιο φθηνά.
Η αποτίμηση του «Αστέρα» κυμαίνεται στα 120-122 εκατ. ευρώ έχοντας υποχωρήσει μόλις 2,56% από την αρχή του έτους και 13,24% από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Στο ίδια διάστημα η μετοχή της μητρικής Εθνικής έχει χάσει το 65,62% και 73,26% αντίστοιχα της αξίας της. Μια διαφορά που χρηματιστηριακοί παράγοντες αποδίδουν στην προσπάθεια ορισμένων να συντηρήσουν την τιμή της μετοχής του «Αστέρα» σε επίπεδα που θα ενίσχυαν τη διαπραγματευτική θέση της Εθνικής, στο ενδεχόμενο αποχώρησης του συγκροτήματος.
Σχόλιο: Θεωρούμε την εκκλησιαστική περιουσία ως προέκταση της Δημόσιας, δεδομένης της θέσης της Εκκλησίας μας, τόσο ως προς το Σύνταγμα αλλά και την παράδοση. Προφανέστατα βέβαια δεν απαιτούμε την περιουσία της (μας) να μένει αναξιοποίητη, ούτε λίγοι να καρπώνονται τα οφέλη της. Και βέβαια σ' αυτούς τους καιρούς που ζούμε η εκκλησία επιβάλλεται να έχει τα κεφάλαια για ν' ανταπεξέλθει στις αυξημένες υποχρεώσεις που δημιουργούνται από το κοινωνικό έργο που επιβάλλεται να προσφέρει.
Όμως τα ερωτήματα που τίθενται είναι τα εξής: α) Με τι όρους θα γίνουν οι "επενδύσεις"; β) Τι θα γίνει με τα ιδρύματα που ήδη υπάρχουν στις περιοχές που είναι υπό "αξιοποίηση"; Θα μεταστεγαστούν σε ανάλογες (και καλύτερες) υποδομές και σε ανάλογο περιβάλλον (π.χ. το ορφανοτροφείο δεν μπορεί να είναι στεγασμένο στον Αγ. Παντελεήμονα για ευνοήτους λόγους) ή θα πάνε "κατά διαόλου"; γ) Σε ποιες δράσεις θα κατευθυνθούν τα προσδοκώμενα κέρδη; Προς Θεού - μη δούμε πάλι καμία "Αλληλεγγύη" ανακατεμένη!
Αναμένουμε απαντήσεις ανάλογες της σοβαρότητας του Αρχιεπισκόπου...
-------------------------------------------------------------------------------------
Ας θυμηθούμε ένα απόσπασμα από τον παλιό, καλό ελληνικό κινηματογράφο - ένα μίνι αφιέρωμα στον τύπο εκείνο των πολιτικών που πολλά υπόσχονται αλλά ελάχιστα κάνουν (και να μας θυμίζει Παπανδρέου και τις υποσχέσεις για "καλύτερες" μέρες):
Και κάτι τελευταίο... Αντί της στήλης μας "πολιτική ιστορία", σας παραπέμπουμε σήμερα σε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που παραχώρησε ο δημοσιογράφος και αναλυτής της "Καθημερινής" Σταύρος Λυγερός στο NEWS24, με θέμα την πολιτική κατάσταση στην χώρα μας. Στο κάτω-κατώ "από μικρό και κυβερνητικό μαθαίνεις την αλήθεια"...
Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011
Fast-Track-ξεχαρβάλωμα και αλλαγή στις διαδικασίες / Έρχονται αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
Είδηση: Διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής του fast track και δράσεις για τη διευκόλυνση της ίδρυσης και λειτουργείας επιχειρήσεων, προβλέπει το νομοσχέδιο για την επιχειρηματικά φιλική Ελλάδα, το οποίο παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Εδικότερα, σε ό,τι αφορά το fast track, τα όρια για το χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικής σημασίας, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο νόμο περί ταχείας αδειοδότησης διαμορφώνονται σε:
120 εκατ. ευρώ (έναντι 200 εκατ. που ίσχυε) ή 40 εκατ. ευρώ και δημιουργία 120 θέσεων εργασίας (από 75 εκατ. και 200 θέσεις) ή 250 νέες θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως ύψους επένδυσης (από 150).
Σχόλιο: Σωστή κίνηση η μείωση του ποσού δεδομένου ότι το ενδιαφέρον που υπήρχε μέχρι σήμερα για την είσοδο στο πρόγραμμα ήταν ως επί το πλείστον από τυχοδιώκτες όπως φαίνεται εδώ. Τώρα θα θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε και αεριτζήδες. Και για να μιλήσουμε σοβαρά: οι σωστές επενδύσεις που θα μείνουν στην χώρα δεν έρχονται με τέτοια μέτρα - έρχονται με σταθερό φορολογικό σύστημα, κοινωνική σταθερότητα και εργασιακή ειρήνη. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα τέτοιο. Γι' αυτό και υπάρχει ακόμα βιομηχανία στην Μ.Βρετανία και την Γερμανία παρά τους υψηλούς μισθούς. Και γι' αυτό και δεν έχουν πάει
Δημιουργείται νέα κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων, για τις βιομηχανικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ που θα γίνονται σε βιομηχανικές περιοχές.
Σχόλιο: Το πιο σωστό μέτρο απ' όλα αν δε συνοδευτεί με καταστροφή του περιβάλλοντος όπως έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται σε άλλους τομείς του fast-track όπως έχουμε αναλύσει εδώ.
Συντομεύεται από 60 σε 45 ημέρες η προθεσμία έκδοσης αδειών, μετά την παρέλευση της οποίας εκμαίρετε θετική απάντηση της υπηρεσίας.
Σχόλιο: Ο χρόνος που παίρνει η λήψη μιας απόφασης δεν είναι μόνο αποτέλεσμα γραφειοκρατίας και ελέγχων, που είναι απαραίτητοι. Είναι και αποτέλεσμα προσωπικού. Δεδομένου ότι η εργασιακή εφεδρεία είναι προ των πυλών και η δουλειά πλέον δε θα γίνεται (ήδη αυτό συμβαίνει στις εφορίες), πολύ φοβόμαστε ότι είτε δε θα γίνονται έλεγχοι, είτε αυτοί που θα γίνονται θα είναι πλημμελείς. Αφήστε που λόγω ιστορικού θα έχουμε σίγουρα φαινόμενα κατά τα οποία υποθέσεις θα "ξεχνιούνται" και οι αδειοδοτήσεις θα γίνονται αυτοδίκαια έναντι "φιλοδωρήματος".
Απλοποιούνται οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους για το Δημόσιο.
Σχόλιο: Αυτό είναι ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία του fast-track. Με βάση το σχετικό νόμο, ο οποιοσδήποτε μεγαλοεπενδυτής θα μπορεί ν' αποκτάει οποιαδήποτε ιδιωτική περιουσία θέλει αν αυτή τον βολεύει για την χωροθέτησή της "επένδυσης", αφού η υπαγωγή της στο νόμο, την χαρακτηρίζει ως "εθνικό συμφέρον" (σχετική μικρή αναφορά εδώ). Θα μπορεί να συμβαίνει δηλαδή ότι συνέβει πρόσφατα στα Χανιά υπέρ της αμερικάνικης βάσης (διαβάστε εδώ αναλυτικά), με παραθαλάσσιες εκτάσεις να είναι ήδη στο στόχαστρο. Με την αλλαγή αυτή, θα συμβαίνει αυτό αλλά με χαμηλότερο κόστος και το Δημόσιο να λειτουργεί ως μεσάζων-νταβατζής (αφού τεχνικά δεν μπορεί η απαλλοτρίωση να γίνεται απευθείας από τους "επενδυτές").
Απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης και εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών.
Σχόλιο: Θα διαφωνήσουμε κάθετα σε τέτοιου είδους "απλοποιήσεις". Οι χώρες που εφάρμοσαν "απλοποίηση" είδαν την αρχαιοκαπηλεία και την "έξοδο" των αρχαιοτήτων τους να εκτινάσσεται. Βέβαια η χώρα μας δε διαθέτει τα κεφάλαια για να τις εκτελεί παντού η ίδια. Θα μπορούσε όμως έχοντας τον κατάλληλο μηχανισμό ελέγχου να γίνει κέντρο προσέλκυσης και εκπαίδευσης αρχαιολόγων απ' όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Και σήμερα υπάρχουν τέτοια προγράμματα αλλά είναι περιορισμένα...Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί ότι παραμένει εκκρεμές και το σε ποιους θα δίνεται η άδεια για τέτοιες έρευνες. Πολύ φοβόμαστε ότι θα υπάρξει και εδώ "άνοιγμα" τύπου "κλειστών επαγγελμάτων" με ό,τι αυτό σημαίνει.
Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα ακόλουθα:
Δημιουργείται νέος εταιρικός τύπος, με μετοχικό κεφάλαιο που μπορεί να ξεκινά από 1 ευρώ και δυνατότητα εισφοράς από τους εταίρους όχι μόνο κεφαλαίου αλλά και εργασίας ή ανάληψης ευθυνών π.χ. για κάλυψη χρεών της επιχείρησης μέχρις ενός συγκεκριμένου ύψους. Συγκροτείται κέντρο εξυπηρέτησης επενδυτών στην εταιρία Invest in Greece, για την προώθηση της αδειοδότησης επενδύσεων άνω των 2 εκατ. Ευρώ. Η υπηρεσία αυτή θα αναλαμβάνει για λογαριασμό των επενδυτών, έναντι αμοιβής, τη διεκπεραίωση των διαδικασιών αδειοδότησης στις δημόσιες υπηρεσίες, οι επενδύσεις αυτές όμως δεν υπάγονται στο fast track. Διευκολύνεται η άσκηση εξαγωγικής δραστηριότητας. Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των κρατικών προμηθειών με εφαρμογή ηλεκτρονικών διαγωνισμών και στόχο τη μείωση του κόστους για το Δημόσιο κατά 15% έναντι του προϋπολογισμού κάθε προμήθειας. Θεσπίζονται κίνητρα για εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (απαλλαγές από φόρους, τέλη, εισφορές, κλπ.)
Απλοποιούνται οι ρυθμίσεις για τα εμπορικά σήματα. Εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για τους μεσίτες ακινήτων. Θεσπίζεται δυνατότητα προαιρετικής επισήμανσης για προϊόντα που παράγονται ή μεταποιούνται στην Ελλάδα (σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών).
Δημιουργείται μητρώο ελεγκτών για βιομηχανικά προϊόντα.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Και επειδή "λεφτά υπάρχουν" νέες αυξήσεις ετοιμάζονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το ακριβές ποσοστό θα αποφασιστεί εντός των ημερών από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου με βάση τα στοιχεία για αύξηση του κόστους που επικαλείται η ΔΕΗ και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που επίσης αναμένεται σύντομα. Το ποσοστό αύξησης θα είναι διψήφιο - Τρεις παράγοντες για τους οποίους δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής επιβάρυνσης για τους καταναλωτές:
- Ο χρόνος εφαρμογής του μηχανισμού σύνδεσης των χονδρικών με τις λιανικές τιμές ρεύματος. Ο μηχανισμός σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ θα ενεργοποιηθεί το 2012 και θα προβλέπει προσαρμογή των τιμολογίων ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής που εξαρτώνται από το κόστος παραγωγής (καύσιμα, εργατικά κλπ.) και το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Δεν έχει ληφθεί όμως τελική απόφαση από το ΥΠΕΚΑ για θέσπιση ρήτρας χονδρικών τιμών.
- Το ποσοστό αύξησης του τέλους υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αύξηση θεωρείται αναγκαία για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, κλπ.) αλλά και για να περιοριστεί το έλλειμμα του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, ο οποίος κάνει την εκκαθάριση της αγοράς και πληρώνει τους παραγωγούς, έλλειμμα που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Διαχειριστή με ποσοστό του τέλους υπέρ της ΕΡΤ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθούν και οι εγγυημένες τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας, όχι αναδρομικά, αλλά για τις μονάδες που θα κατασκευαστούν στο μέλλον.
- Τη διατήρηση ή μη και με ποια μορφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο στο φυσικό αέριο. Ο φόρος αυτός, όπως έχει προειδοποιήσει και επίσημα η ΡΑΕ, οδηγεί σε κατάρρευση τους παραγωγούς ρεύματος με μονάδες φυσικού αερίου. Μια λύση που εξετάζεται είναι να μεταφερθεί η επιβάρυνση από το καύσιμο (φυσικό αέριο) στα τιμολόγια.
Όλα αυτά ενώ προαναγγέλεται πώληση κομματιών της ΔΕΗ, με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίησή της μέχρι το 2015. Δεν πρέπει να έχουμε παράπονο από την κυβέρνηση - κάνει τα πάντα για τους δανειστές μας και έτσι ώστε οι αγοραστές να μην χάσουν χρήματα...
Εδικότερα, σε ό,τι αφορά το fast track, τα όρια για το χαρακτηρισμό μιας επένδυσης ως στρατηγικής σημασίας, ώστε να μπορεί να ενταχθεί στο νόμο περί ταχείας αδειοδότησης διαμορφώνονται σε:
120 εκατ. ευρώ (έναντι 200 εκατ. που ίσχυε) ή 40 εκατ. ευρώ και δημιουργία 120 θέσεων εργασίας (από 75 εκατ. και 200 θέσεις) ή 250 νέες θέσεις εργασίας, ανεξαρτήτως ύψους επένδυσης (από 150).
Σχόλιο: Σωστή κίνηση η μείωση του ποσού δεδομένου ότι το ενδιαφέρον που υπήρχε μέχρι σήμερα για την είσοδο στο πρόγραμμα ήταν ως επί το πλείστον από τυχοδιώκτες όπως φαίνεται εδώ. Τώρα θα θα μπορέσουμε να προσεγγίσουμε και αεριτζήδες. Και για να μιλήσουμε σοβαρά: οι σωστές επενδύσεις που θα μείνουν στην χώρα δεν έρχονται με τέτοια μέτρα - έρχονται με σταθερό φορολογικό σύστημα, κοινωνική σταθερότητα και εργασιακή ειρήνη. Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα τέτοιο. Γι' αυτό και υπάρχει ακόμα βιομηχανία στην Μ.Βρετανία και την Γερμανία παρά τους υψηλούς μισθούς. Και γι' αυτό και δεν έχουν πάει
Δημιουργείται νέα κατηγορία στρατηγικών επενδύσεων, για τις βιομηχανικές επενδύσεις ύψους τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ που θα γίνονται σε βιομηχανικές περιοχές.
Σχόλιο: Το πιο σωστό μέτρο απ' όλα αν δε συνοδευτεί με καταστροφή του περιβάλλοντος όπως έχει αρχίσει ήδη να διαφαίνεται σε άλλους τομείς του fast-track όπως έχουμε αναλύσει εδώ.
Συντομεύεται από 60 σε 45 ημέρες η προθεσμία έκδοσης αδειών, μετά την παρέλευση της οποίας εκμαίρετε θετική απάντηση της υπηρεσίας.
Σχόλιο: Ο χρόνος που παίρνει η λήψη μιας απόφασης δεν είναι μόνο αποτέλεσμα γραφειοκρατίας και ελέγχων, που είναι απαραίτητοι. Είναι και αποτέλεσμα προσωπικού. Δεδομένου ότι η εργασιακή εφεδρεία είναι προ των πυλών και η δουλειά πλέον δε θα γίνεται (ήδη αυτό συμβαίνει στις εφορίες), πολύ φοβόμαστε ότι είτε δε θα γίνονται έλεγχοι, είτε αυτοί που θα γίνονται θα είναι πλημμελείς. Αφήστε που λόγω ιστορικού θα έχουμε σίγουρα φαινόμενα κατά τα οποία υποθέσεις θα "ξεχνιούνται" και οι αδειοδοτήσεις θα γίνονται αυτοδίκαια έναντι "φιλοδωρήματος".
Απλοποιούνται οι διαδικασίες απαλλοτριώσεων με στόχο τη μείωση του χρόνου και του κόστους για το Δημόσιο.
Σχόλιο: Αυτό είναι ένα από τα πιο σκοτεινά σημεία του fast-track. Με βάση το σχετικό νόμο, ο οποιοσδήποτε μεγαλοεπενδυτής θα μπορεί ν' αποκτάει οποιαδήποτε ιδιωτική περιουσία θέλει αν αυτή τον βολεύει για την χωροθέτησή της "επένδυσης", αφού η υπαγωγή της στο νόμο, την χαρακτηρίζει ως "εθνικό συμφέρον" (σχετική μικρή αναφορά εδώ). Θα μπορεί να συμβαίνει δηλαδή ότι συνέβει πρόσφατα στα Χανιά υπέρ της αμερικάνικης βάσης (διαβάστε εδώ αναλυτικά), με παραθαλάσσιες εκτάσεις να είναι ήδη στο στόχαστρο. Με την αλλαγή αυτή, θα συμβαίνει αυτό αλλά με χαμηλότερο κόστος και το Δημόσιο να λειτουργεί ως μεσάζων-νταβατζής (αφού τεχνικά δεν μπορεί η απαλλοτρίωση να γίνεται απευθείας από τους "επενδυτές").
Απλοποιούνται οι διαδικασίες αδειοδότησης και εκτέλεσης αρχαιολογικών ερευνών.
Σχόλιο: Θα διαφωνήσουμε κάθετα σε τέτοιου είδους "απλοποιήσεις". Οι χώρες που εφάρμοσαν "απλοποίηση" είδαν την αρχαιοκαπηλεία και την "έξοδο" των αρχαιοτήτων τους να εκτινάσσεται. Βέβαια η χώρα μας δε διαθέτει τα κεφάλαια για να τις εκτελεί παντού η ίδια. Θα μπορούσε όμως έχοντας τον κατάλληλο μηχανισμό ελέγχου να γίνει κέντρο προσέλκυσης και εκπαίδευσης αρχαιολόγων απ' όλα τα πανεπιστήμια του κόσμου. Και σήμερα υπάρχουν τέτοια προγράμματα αλλά είναι περιορισμένα...Από την άλλη πρέπει να σημειωθεί ότι παραμένει εκκρεμές και το σε ποιους θα δίνεται η άδεια για τέτοιες έρευνες. Πολύ φοβόμαστε ότι θα υπάρξει και εδώ "άνοιγμα" τύπου "κλειστών επαγγελμάτων" με ό,τι αυτό σημαίνει.
Οι υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν τα ακόλουθα:
Δημιουργείται νέος εταιρικός τύπος, με μετοχικό κεφάλαιο που μπορεί να ξεκινά από 1 ευρώ και δυνατότητα εισφοράς από τους εταίρους όχι μόνο κεφαλαίου αλλά και εργασίας ή ανάληψης ευθυνών π.χ. για κάλυψη χρεών της επιχείρησης μέχρις ενός συγκεκριμένου ύψους. Συγκροτείται κέντρο εξυπηρέτησης επενδυτών στην εταιρία Invest in Greece, για την προώθηση της αδειοδότησης επενδύσεων άνω των 2 εκατ. Ευρώ. Η υπηρεσία αυτή θα αναλαμβάνει για λογαριασμό των επενδυτών, έναντι αμοιβής, τη διεκπεραίωση των διαδικασιών αδειοδότησης στις δημόσιες υπηρεσίες, οι επενδύσεις αυτές όμως δεν υπάγονται στο fast track. Διευκολύνεται η άσκηση εξαγωγικής δραστηριότητας. Εκσυγχρονίζεται το πλαίσιο των κρατικών προμηθειών με εφαρμογή ηλεκτρονικών διαγωνισμών και στόχο τη μείωση του κόστους για το Δημόσιο κατά 15% έναντι του προϋπολογισμού κάθε προμήθειας. Θεσπίζονται κίνητρα για εγκατάσταση επιχειρήσεων στη Ζώνη Καινοτομίας Θεσσαλονίκης (απαλλαγές από φόρους, τέλη, εισφορές, κλπ.)
Απλοποιούνται οι ρυθμίσεις για τα εμπορικά σήματα. Εκσυγχρονίζεται η νομοθεσία για τους μεσίτες ακινήτων. Θεσπίζεται δυνατότητα προαιρετικής επισήμανσης για προϊόντα που παράγονται ή μεταποιούνται στην Ελλάδα (σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών).
Δημιουργείται μητρώο ελεγκτών για βιομηχανικά προϊόντα.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Και επειδή "λεφτά υπάρχουν" νέες αυξήσεις ετοιμάζονται στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Το ακριβές ποσοστό θα αποφασιστεί εντός των ημερών από τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου με βάση τα στοιχεία για αύξηση του κόστους που επικαλείται η ΔΕΗ και την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας που επίσης αναμένεται σύντομα. Το ποσοστό αύξησης θα είναι διψήφιο - Τρεις παράγοντες για τους οποίους δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις θα παίξουν ρόλο στη διαμόρφωση της τελικής επιβάρυνσης για τους καταναλωτές:
- Ο χρόνος εφαρμογής του μηχανισμού σύνδεσης των χονδρικών με τις λιανικές τιμές ρεύματος. Ο μηχανισμός σύμφωνα με την εισήγηση της ΡΑΕ θα ενεργοποιηθεί το 2012 και θα προβλέπει προσαρμογή των τιμολογίων ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών χονδρικής που εξαρτώνται από το κόστος παραγωγής (καύσιμα, εργατικά κλπ.) και το ισοζύγιο προσφοράς και ζήτησης. Δεν έχει ληφθεί όμως τελική απόφαση από το ΥΠΕΚΑ για θέσπιση ρήτρας χονδρικών τιμών.
- Το ποσοστό αύξησης του τέλους υπέρ των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η αύξηση θεωρείται αναγκαία για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των παραγωγών ρεύματος από ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, αιολικά, κλπ.) αλλά και για να περιοριστεί το έλλειμμα του Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, ο οποίος κάνει την εκκαθάριση της αγοράς και πληρώνει τους παραγωγούς, έλλειμμα που υπερβαίνει τα 100 εκατ. ευρώ. Εξετάζεται το ενδεχόμενο ενίσχυσης του Διαχειριστή με ποσοστό του τέλους υπέρ της ΕΡΤ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα μειωθούν και οι εγγυημένες τιμές αγοράς της «πράσινης» ενέργειας, όχι αναδρομικά, αλλά για τις μονάδες που θα κατασκευαστούν στο μέλλον.
- Τη διατήρηση ή μη και με ποια μορφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που επιβλήθηκε το Σεπτέμβριο στο φυσικό αέριο. Ο φόρος αυτός, όπως έχει προειδοποιήσει και επίσημα η ΡΑΕ, οδηγεί σε κατάρρευση τους παραγωγούς ρεύματος με μονάδες φυσικού αερίου. Μια λύση που εξετάζεται είναι να μεταφερθεί η επιβάρυνση από το καύσιμο (φυσικό αέριο) στα τιμολόγια.
Όλα αυτά ενώ προαναγγέλεται πώληση κομματιών της ΔΕΗ, με σκοπό την πλήρη ιδιωτικοποίησή της μέχρι το 2015. Δεν πρέπει να έχουμε παράπονο από την κυβέρνηση - κάνει τα πάντα για τους δανειστές μας και έτσι ώστε οι αγοραστές να μην χάσουν χρήματα...
Ετικέτες
αναπτυξιακός νόμος,
ΔΕΗ,
οικονομία
Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011
(ανανεωμένο) Ο πλήρης κατάλογος των νέων βαρέων και ανθυγιεινών / Υποσχέσεις από Παπανδρέου γι' ανταλλάγματα έναντι του δανείου
Είδηση: Εκτός βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων θα βρεθούν περίπου 166.000 εργαζόμενοι, μετά τη δημοσιοποίηση της νέας λίστας Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργο Κουτρουμάνη.
Η πλήρης λίστα μπορεί να βρεθεί εδώ.
Στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών θα υπάγονται στο εξής, περίπου 365.000 εργαζόμενοι από 531.000 που ήταν με βάση το σημερινό καθεστώς. Η νέα λίστα θα ισχύσει αναδρομικά από 1η Νοεμβρίου 2011, για τις ασφαλιστικές εισφορές Νοεμβρίου που θα καταβληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται και κατηγορίες όπως:
Το νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων, Οι εργαζόμενοι στους βιολογικούς καθαρισμούς, Οι αγρεργάτες που απασχολούνται θα θερμοκήπια και στους ψεκασμούς, Οι εργάτες αλιείας, Οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι και τεχνίτες, Οι τεχνικοί τηλεόρασης που εργάζονται με φορητές κάμερες.
Αντίθετα, στις εξαιρέσεις περιλαμβάνονται:
Το διοικητικό προσωπικό (υπάλληλοι γραφείων, επιστάτες, φύλακες, θυρωροί κλπ.)
Πωλητές στο λιανικό εμπόριο και στο χονδρεμπόριο, Ζαχαροπλάστες, Εισπράκτορες λεωφορείων, Επιστάτες, σταθμάρχες κλπ, Οδηγοί μικρών φορτηγών ως βοηθοί, Καμαριέρες, Κομμωτές – κομμώτριες, κουρείς, Ταμίες πολυδυναμικού super market, Οδηγοί ταξί εκτός Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, Προσωπικό καθαριότητας σε γραφεία διοίκησης δημοσίων υπηρεσιών και επιχειρήσεων που έχουν μόνιμη εργασία στο δημόσιο και τους οργανισμούς και συντηρητές κτιρίων.
Δημοσιοποιώντας τη νέα λίστα, ο υπουργός Εργασίας διευκρινίζει, ότι δεν θίγονται από το νέο καθεστώς οι εργαζόμενοι των οποίων οι ειδικότητες εξαιρούνται, αλλά οι ίδιοι έχουν συμπληρώσει ή συμπληρώνουν μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2015 δώδεκα έτη ασφάλισης στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, δηλαδή 3.600 βαρέα ένσημα.
Επισημαίνει επίσης, ότι η νέα λίστα διαμορφώνει αποκλειστικά και μόνο το ειδικό καθεστώς συνταξιοδότησης ενώ "ειδικά επιδόματα και άλλες παροχές ή όροι εργασίας που συνδέονται με εργαζόμενους στο συγκεκριμένο καθεστώς ρυθμίζονται αποκλειστικά με συλλογικές συμβάσεις εργασίας".
Το επίδομα θα αποδίδεται μετά από βεβαίωση των προϊσταμένων στους δικαιούχους μόνιμους υπαλλήλους και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ. και Ο.Τ.Α. ως εξής:
Κατηγορία Α΄ σε 150 ευρώ.
Κατηγορία Β΄ σε 70 ευρώ.
Κατηγορία Γ΄ σε 35 ευρώ.
Στην κατηγορία Α΄ που θα λαμβάνουν 150 ευρώ μηνιαίως, περιλαμβάνεται το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας, εργαστηρίων και καθαριότητας, οι απασχολούμενοι αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, οι οδηγοί και βοηθοί ασθενοφόρων-διασώστες και οι συντηρητές πειραματόζωων των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Αμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Αγροτικών Ιατρείων καθώς και οι Θαλαμηπόλοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων.
Οι απασχολούμενοι στην Α' Ζώνη του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.).
Επίσης το προσωπικό που απασχολείται στη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές, οι εργάτες αφοδευτηρίων, οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων, οι εργάτες ταφής και εκταφής νεκρών, οι καθαριστές οστών, οι εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, οι τοποθετητές μαρμάρων και πλακών, οι κατεργαστές και κόπτες μαρμάρων, οι σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι, οι εργάτες και τεχνίτες αποχέτευσης, οι οδηγοί ανοιχτών φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων και οι χειριστές μηχανημάτων έργου. Τέλος το προσωπικό των σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων καθώς και οι οδηγοί ειδικών οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών και ειδικών εύφλεκτων καυσίμων.
Στην κατηγορία Γ' (35 ευρώ) περιλαμβάνονται οι απασχολούμενοι στη Γ΄ Ζώνη του Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (Ε.Ε.Α.Ε.). Το προσωπικό της Υπηρεσίας Εκτύπωσης Εντύπων και Αξιών του Δημοσίου (Υ.Ε.Ε.Α.Δ.) και το προσωπικό του Εθνικού Τυπογραφείου που απασχολούνται αποκλειστικά με τυπογραφικές εργασίες, καθώς και το προσωπικό των Τμημάτων Φωτοστοιχειοθεσίας και Τυπογραφικής Διαμόρφωσης των Ηλεκτρονικών και Εντύπων Εκδόσεων και Εκτύπωσης και Βιβλιοδετικών Εργασιών της Διεύθυνσης Στατιστικής Πληροφόρησης και Εκδόσεων της πρώην ΓΓ Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος. Το προσωπικό των Τυπογραφείων του ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ, που απασχολείται με τυπογραφικές εργασίες.
Κλίμακα Β'
Οι εργαζόμενοι που δικαιούνται τα 70 ευρώ
Στην κατηγορία Β΄ (70 ευρώ) περιλαμβάνονται: Το προσωπικό που εργάζεται στην εστίαση και στον ιματισμό των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Aμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Αγροτικών Ιατρείων. Οι απασχολούμενοι στη Β΄ Ζώνη του Εθνικού Κέντρου «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Το προσωπικό στα εργαστήρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας και Περιγραφικής Ανατομικής των Ιατροδικαστικών Υπηρεσιών. Οι χημικοί, βοηθοί χημικοί, και αναλυτές που απασχολούνται αποκλειστικά σε εργαστήρια. Οι εργαζόμενοι στην πίστα αερολιμένων. Οι ηλεκτρονικοί και τεχνίτες αεροσκαφών, οι Μηχανολόγοι, οι Ηλεκτρολόγοι που απασχολούνται στους Ναύσταθμους, στο Στρατηγείο Διοικήσεως Ανατολικής Μεσογείου (ΣΔΑΜ), στη Διοίκηση Ελικοπτέρων (ΔΕΝ) και σε συνεργεία των εγκαταστάσεων του ΠΝ. Οι ειδικευμένοι εργάτες λιμένων, οι εργάτες υποβρύχιων φραγμάτων, οι μανουβραδόροι και οι ναυτεργάτες των Ναυστάθμων, λιμενικών εγκαταστάσεων και πλοίων. Οι τεχνολόγοι μηχανικοί ΑΦ ΕΠ, οι τεχνικοί ΑΦ?ΕΠ και οι χημικοί μεταλλουργοί του ΓΕΑ.
Σχόλιο: Τις όποιες ενστάσεις μας για τις αλλαγές από την αρχική λίστα τις έχουμε εκφράσει στο παρελθόν. Συνοπτικά πάντως μπορούμε να πούμε ότι ναι μεν δεν έγινε η μαζική έξοδος που τόσο το υπουργείο όσο και η τρόικα επιζητούσαν αλλά οι διαφοροποιήσεις είναι πολύ μεγάλες ομοίως και οι αδικίες που γίνονται. Π.χ. οι ζαχαροπλάστες, οι κουρείς και οι κομμώτριες είναι επάγγελμα που λόγω θέσης προκαλούν αγγειακά προβλήματα (με τις συνέπειες αυτών) - πράγμα εξ ορισμού "ανθυγιεινό". Παρομοίως προκαλεί εντύπωση η διαφοροποίηση του προσωπικού καθαριότητας μεταξύ "δημοσίων" και "ιδιωτικών" υπαλλήλων. Μήπως επειδή οι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καλύτερη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη (προς το παρόν) και πληρώνονται στην ώρα τους (θεωρητικά πάντα); Άγνωστο το σκεπτικό και προφανέστατα οι αποφάσεις δε βασίζονται αποκλειστικά σε αντικειμενικά κριτήρια αλλά και στη συνδικαλιστική δύναμη που έχουν διάφοροι κλάδοι εργαζομένων. Οι λιγότεροι συνδικαλισμένοι χάνουν.
Και μπορεί να μη βγαίνουν αμέσως από την αντίστοιχη ασφαλιστική κατηγορία πολλοί και άμεσα (αν και η νέα λίστα εφαρμόζεται αναδρομικά από την 1η Νοεμβρίου 2011, όμως εξαιρούνται όσοι θα έχουν πάνω από 3.600 ένσημα το 2015 -παλαιοί ασφαλισμένοι), ωστόσο δεν μπορούν να δικαιολογήσουν το ανθυγιεινό επίδομα.
Και ενόσω αμφισβητούνται όλες οι κλαδικές και επιχειρησιακές συμβάσεις, είναι προφανές ότι το πρώτο που κινδυνεύει να αμφισβητηθεί είναι το συγκεκριμένο επίδομα. Το οποίο, με αυτή την αφορμή, μπορεί να χαρακτηριστεί μονομερής παροχή του εργοδότη. Και, άρα, μπορεί να... ανακληθεί.
Τέλος ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι παρά το γεγονός ότι εξαιρέθηκαν επαγγέλματα, δεν προστέθηκαν πολλά καινούργια όπως είχε ανακοινωθεί. Αυτό θα πραγματοποιηθεί "στο μέλλον" αφού η επιτροπή είναι "διαρκής". Έτσι και γυρίζουμε στο παρελθόν με τις αλλαγές αυτές (διαβάστε εδώ τι εννοούμε). Και η ανάγκη για κάτι τέτοιο υπάρχει.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Αποκαλυπτικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας neweurope.online, φέρνει στο φως της δημοσιότητας μυστικές συμφωνίες του Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι τα δανεικά προς την Ελλάδα και η επιμονή για την υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνη Σαμαρά, συνδέεται άμεσα με πωλήσεις οπλικών συστημάτων ύψους 10.5 δις ευρώ. Η αγορά φέρεται να έρχεται ως αντάλλαγμα για τα δάνεια που η Ευρώπη παραχωρεί "απλόχερα" στη χώρα μας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, όταν στα τέλη Οκτωβρίου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συμφώνησαν με τον τότε Έλληνα Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου να χορηγήσουν στην Ελλάδα 110 δις ευρώ, το Συμβούλιο αποφάσισε αντίστοιχα ως αντάλλαγμα να συναινέσει η Ελλάδα στην αγορά στρατιωτικών προμηθειών από τη Γερμανία και τη Γαλλία, αξίας 10.5 δις ευρώ.
Οι αγορές θα γίνονταν ισότιμα, ώστε καμία από τις ηγετικές δυνάμεις να μην μείνει παραπονεμένη. Σύμφωνα με στελέχη της ΝΔ, η αγορά θα περιελάμβανε φρεγάτες, Leopard τανκς από τη Γερμανία και Rafale μαχητικά αεροσκάφη από τη Γαλλία και άλλα. Στο δημοσίευμα τονίζεται ότι εκείνη την εποχή, ο Γιώργος Παπανδρέου ήταν πρωθυπουργός και θεωρητικά είχε το δικαίωμα να αναλάβει τη δέσμευση εκ μέρους της Ελλάδας.
Τον ίδιο άλλωστε δελέασε ο γαλλογερμανικός άξονας, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να μείνει στην εξουσία για δύο ακόμη χρόνια τουλάχιστον. Το διάστημα θα ήταν αρκετό για να νομιμοποιηθεί και η άτυπη συμφωνία αγοράς οπλικών συστημάτων.
Αφού πραγματοποιεί ανασκόπηση στα αίτια της πτώσης της κυβέρνησης Παπανδρέου, αλλά και στις ανεπίσημες τότε διαρροές περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος με το φόβο πραξικοπήματος, το δημοσίευμα της ιστοσελίδας καταλήγει στην ανάγκη της υπογραφής του Α. Σαμαρά στο "μαγικό χαρτί" της δανειακής σύμβασης, εξηγώντας ότι:
"Αφού παραιτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και δεν υπάρχει καμία επίσημη δέσμευση από την Ελλάδα, η εντολή αγοράς του υλικού άμυνας παραμένει εντελώς στον αέρα". Πράγματι, κανείς δεν αναμένει ότι η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές Φεβρουαρίου, το πιθανότερο με επικεφαλής τον Αντώνη Σαμαρά, θα θέσει στο τραπέζι πιθανές αγορές στρατιωτικού υλικού, όταν στο δημόσιο οι απολύσεις είναι μαζικότατες και μισθοί και συντάξεις έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.
Η υπογραφή, την οποία Γερμανία και Γαλλία ζητούν επίμονα από τον Σαμαρά έρχεται ως προϋπόθεση για την εκταμίευση της έκτης δόσης του δανείου προς την Ελλάδα. "Ωστόσο, αποτελεί την ασφαλιστική δικλείδα για την Μέρκελ και τον Σαρκοζί, ώστε ο πρόεδρος της ΝΔ να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που δεν τήρησε ο Παπανδρέου", καταλήγει το δημοσίευμα.
Πηγές ειδήσεων: "News 24", "Έθνος"
Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011
Ενστάσεις για την εφεδρεία από το ΣτΕ - διευκρινιστική εγκύκλιος / Προσφυγή στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας για τις αλλαγές στις συλλογικές συμβάσεις
Είδηση: Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε σε γενικές γραμμές νόμιμο το σχέδιο ΠΔ για την εργασιακή εφεδρεία που του εστάλη για επεξεργασία, εντούτοις διαπίστωσε ότι τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να ξαναδούν πολλές από τις διατάξεις του και να προχωρήσουν στις απαραίτητες τροποποιήσεις. Φρένο στην άμεση προώθηση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος, που αφορά το καθεστώς εφεδρείας για το πλεονάζον προσωπικό στις ΔΕΚΟ (και γενικότερα σε όλους τους φορείς που με νεότερα νομοθετήματα έχουν τον χαρακτήρα δημόσιας επιχείρησης ή οργανισμού), βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Μολονότι το ανώτατο δικαστήριο έκρινε σε γενικές γραμμές νόμιμο το σχέδιο ΠΔ που του εστάλη για επεξεργασία τον περασμένο Σεπτέμβριο, εντούτοις διαπίστωσε ότι τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να ξαναδούν πολλές από τις διατάξεις του και να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις και τροποποιήσεις.
Κατ' αρχάς το ΣτΕ επεσήμανε ότι το σχέδιο ΠΔ "για τον καθορισμό κριτηρίων και της διαδικασίας κατάρτισης πινάκων κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού του Ν. 3986/11" έχει στήριγμα τις διατάξεις του Ν. 3986/11, που όμως αντικαταστάθηκαν στο σύνολό τους από τον νεότερο νόμο για την εφεδρεία 4024/11. Συνεπώς -καταλήγει το ΣτΕ- οι διατάξεις του σχεδίου ΠΔ πρέπει να επανεξεταστούν από τη Διοίκηση, προκειμένου να εναρμονιστούν με τις ρυθμίσεις του Ν. 4024/11.
Μάλιστα το ανώτατο δικαστήριο υπογραμμίζει ότι μετά τις διορθώσεις που θα γίνουν, πρέπει να του ξανασταλεί το νέο σχέδιο ΠΔ για να υποβληθεί σε νέα επεξεργασία, ώστε να κριθεί η νομιμότητά του με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4024/11, οπότε και πιθανολογείται ότι θα εξεταστεί και η συνταγματικότητα του όλου νομοθετικού εγχειρήματος. Συνεπώς η προώθηση του ΠΔ θα χρειαστεί οπωσδήποτε μερικούς μήνες.
Παράλληλα, το Ε' Τμήμα ΣτΕ εντόπισε ασάφειες και προβλήματα σε αρκετές επιμέρους διατάξεις, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον διορθώσεις, τροποποιήσεις και διευκρινίσεις. Το Ε' Τμήμα, υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο, επισημαίνει ότι με το σχέδιο ΠΔ επιτρέπεται να ρυθμιστούν αποκλειστικά τα κριτήρια και η διαδικασία με την οποία το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει στην κατάρτιση πινάκων για το τυχόν πλεονάζον προσωπικό ορισμένων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Ωστόσο τονίζεται προς το υπουργείο Εσωτερικών ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν αποτελεί το νομοθετικό πλαίσιο ή στήριγμα για να προσδιοριστεί ποιο μπορεί να είναι το τυχόν πλεονάζον προσωπικό. Ετσι, η εφαρμογή των ρυθμίσεων του σχεδίου ΠΔ προϋποθέτει να καθοριστεί το προσωπικό των φορέων αυτών που είναι πλεονάζον, με βάση τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία κάθε φορέα ή με κάποια άλλη ειδική διάταξη νόμου.
Τονίζει, επίσης, (301/11) ότι με το σχέδιο αυτό δεν είναι δυνατό να ρυθμιστούν τα αρμόδια όργανα, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία κ.λπ., βάσει των οποίων θα καθοριστεί προσωπικό ως πλεονάζον.
Ειδικότερα ζητούνται αλλαγές:
Ελέγχοντας τα αντικειμενικά κριτήρια (τυπικά προσόντα, σπουδές, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κ.λπ.), με τις οποίες το ΑΣΕΠ θα κατατάξει κατά σειρά σε λίστες το πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ (για να ενεργοποιηθούν στη συνέχεια οι διατάξεις για εφεδρεία, αποδοχές μειωμένες στο 60% για 1 έτος, μεταφορά σε άλλο δημόσιο φορέα κ.λπ.), το ΣτΕ εντόπισε διάφορα προβλήματα και ζητεί να επανεξεταστούν:
Η βαθμολόγηση με ίσο αριθμό μορίων εκείνου που γνωρίζει άριστα μία ξένη γλώσσα με εκείνον που γνωρίζει άριστα περισσότερες γλώσσες, καθώς και ο περιορισμός των γνώσεων μόνο σε γλώσσες χωρών της ΕΕ.
Οι ασαφείς ρυθμίσεις για τη μονογονεϊκή οικογένεια (ιδίως για όσους μέχρι το 30ό έτος έχουν στερηθεί και τους δύο γονείς), η επιβολή παραβόλου για την υποβολή ένστασης κατά των πινάκων, καθώς δεν προβλέπεται στον Ν. 3986/11 σχετική ρύθμιση.
Επίσης, το ΣτΕ ζητεί από το υπουργείο να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρώνεται η μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλους φορείς, πώς θα διαπιστώνεται το επίπεδο γνώσης ξένων γλωσσών, πώς θα υποβάλλονται τα αναγκαία δικαιολογητικά όταν η αίτηση μεταφοράς γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα κ.λπ.
Σχόλιο: Στα τέλη του Οκτώβρη είχαμε αναφερθεί στην αντισυνταγματικότητα του πρόσφατου Πολυνομοσχεδίου όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Βουλή από σειρά νομικών και συνταγματολόγων (λεπτομέρειες εδώ). Η συγκυβέρνηση πάντως κατάφερε να οδηγήσει σε αποσιώπηση του γεγονότος αυτού μιας και 2 από τους 3 που την παρουσίασαν στην Βουλή εμπλέκονται είτε άμεσα (Μ.Βορίδης) είτε έμμεσα (Π.Παυλόπουλος) στην καινούργια κυβέρνηση. Άρα το έργο της κρίνεται επιτυχημένο, αφού όσο λιγότερες αντίθετες φωνές ακούγονται τόσο καλύτερα για την "ομίχλη" που ορισμένοι θέλουν να ρίξουν στην χώρα.
Ανάμεσα στις διατάξεις που θεωρούνται αντισυνταγματικές είναι ορισμένες σχετιζόμενες με την εργασιακή εφεδρεία. Το ΣτΕ (το οποίο έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι λειτουργεί πλέον κατά βάση πολιτικά και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να υπερασπιστεί τη Συνταγματικότητα του Μνημονίου), δεν μπήκε στην ουσία της κυβερνητικής απόφασης. Προσπάθησε απλώς να κάνει τα πράγματα πιο "διάφανα", πράγμα που είναι μεν θετικό αλλά δυστυχώς δεν το φέρνει στο ύψος των περιστάσεων. Η δικαιοσύνη δεν υπάρχει για να δικαιολογεί τ' αδικαιολόγητα, ούτε για να υπερασπίζεται το συμφέρον ορισμένων που απομυζούν κάθε ικμάδα ζωής από την κοινωνία. Είναι για να εφαρμόζει το Σύνταγμα (καταρχήν) και τους νόμους. Και όταν το ΣτΕ απλώς δηλώνει τ' αυτονόητα (π.χ. ότι δεν αναφέρεται πουθενά ποιος θα καθορίζει τι είναι πλεονάζον προσωπικό και με ποιους όρους), χωρίς να δηλώνει σαφώς ότι η εφεδρεία όπως έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται απλώς συγκρούεται με το Σύνταγμα και επομένως πρέπει ν' αλλάξει ριζικά, τότε απλώς είναι κατώτερο των περιστάσεων και πολύ φοβούμαστε έχουμε ως λαός λίγα να περιμένουμε από αυτό.
Και αυτό είναι μια ήττα της δημοκρατίας και των θεσμών μας και η διευκρινιστική εγκύκλιος (που βρίσκεται εδώ) δεν "χρυσώνει" το χάπι...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Συμπληρωματική προσφυγή στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας κατά των νέων μέτρων του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, (ν.4024/2011), «που παραβιάζουν βάναυσα τα θεμελιώδη συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων που προστατεύονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας» κατέθεσε η ΓΣΕΕ.
Η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση παρέμβαση του ILO για την κατάργηση όλων αυτών των αντεργατικών μέτρων. Όπως εξηγεί η ΓΣΕΕ «η νέα Προσφυγή εντάσσεται στη διαδικασία που ήδη από τον Ιούλιο του 2010 έχει ξεκινήσει η Συνομοσπονδία καταγγέλλοντας τις παραβάσεις μιας σειράς Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας με τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης για την εφαρμογή του μηχανισμού δανεισμού της χώρας».
Η ΓΣΕΕ «παραθέτει όλες τις παράνομες παρεμβάσεις που επιβλήθηκαν με σκοπό την κατάργηση κρίσιμων δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων (δυσμενείς επιχειρησιακές ΣΣΕ, πλήρη αποδυνάμωση κλαδικών ΣΣΕ, περιεχόμενο διαιτησίας, ενώσεις προσώπων, κατάργηση ΣΣΕ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δραστικές μειώσεις μισθών, εφεδρεία) παράλληλα με τα άδικα και αντικοινωνικά εισοδηματικά και φορολογικά μέτρα».
«Με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, παρουσιάζεται η διαδικασία της «μεταμόρφωσης» της εργατικής νομοθεσίας και της επιβολής των μέτρων με απαράδεκτους όρους για την εκταμίευση των δανειακών δόσεων προς την Ελλάδα και αποδεικνύεται η παραβίαση των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και του ελληνικού Συντάγματος, ενώ ζητείται η άμεση παρέμβαση του ILO για την κατάργηση όλων αυτών των αντεργατικών μέτρων». Άντε να δούμε τι θα γίνει και μ' αυτό - "ο βρεγμένος απ' τα μαλλιά του πιάνεται" έτσι κι αλλιώς...
Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Έθνος"
Μολονότι το ανώτατο δικαστήριο έκρινε σε γενικές γραμμές νόμιμο το σχέδιο ΠΔ που του εστάλη για επεξεργασία τον περασμένο Σεπτέμβριο, εντούτοις διαπίστωσε ότι τα συναρμόδια υπουργεία πρέπει να ξαναδούν πολλές από τις διατάξεις του και να προχωρήσουν στις απαραίτητες διορθώσεις και τροποποιήσεις.
Κατ' αρχάς το ΣτΕ επεσήμανε ότι το σχέδιο ΠΔ "για τον καθορισμό κριτηρίων και της διαδικασίας κατάρτισης πινάκων κατάταξης του πλεονάζοντος προσωπικού του Ν. 3986/11" έχει στήριγμα τις διατάξεις του Ν. 3986/11, που όμως αντικαταστάθηκαν στο σύνολό τους από τον νεότερο νόμο για την εφεδρεία 4024/11. Συνεπώς -καταλήγει το ΣτΕ- οι διατάξεις του σχεδίου ΠΔ πρέπει να επανεξεταστούν από τη Διοίκηση, προκειμένου να εναρμονιστούν με τις ρυθμίσεις του Ν. 4024/11.
Μάλιστα το ανώτατο δικαστήριο υπογραμμίζει ότι μετά τις διορθώσεις που θα γίνουν, πρέπει να του ξανασταλεί το νέο σχέδιο ΠΔ για να υποβληθεί σε νέα επεξεργασία, ώστε να κριθεί η νομιμότητά του με βάση τις προβλέψεις του Ν. 4024/11, οπότε και πιθανολογείται ότι θα εξεταστεί και η συνταγματικότητα του όλου νομοθετικού εγχειρήματος. Συνεπώς η προώθηση του ΠΔ θα χρειαστεί οπωσδήποτε μερικούς μήνες.
Παράλληλα, το Ε' Τμήμα ΣτΕ εντόπισε ασάφειες και προβλήματα σε αρκετές επιμέρους διατάξεις, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να γίνουν επιπλέον διορθώσεις, τροποποιήσεις και διευκρινίσεις. Το Ε' Τμήμα, υπό τον αντιπρόεδρο Κ. Μενουδάκο, επισημαίνει ότι με το σχέδιο ΠΔ επιτρέπεται να ρυθμιστούν αποκλειστικά τα κριτήρια και η διαδικασία με την οποία το ΑΣΕΠ θα προχωρήσει στην κατάρτιση πινάκων για το τυχόν πλεονάζον προσωπικό ορισμένων δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών.
Ωστόσο τονίζεται προς το υπουργείο Εσωτερικών ότι το συγκεκριμένο σχέδιο δεν αποτελεί το νομοθετικό πλαίσιο ή στήριγμα για να προσδιοριστεί ποιο μπορεί να είναι το τυχόν πλεονάζον προσωπικό. Ετσι, η εφαρμογή των ρυθμίσεων του σχεδίου ΠΔ προϋποθέτει να καθοριστεί το προσωπικό των φορέων αυτών που είναι πλεονάζον, με βάση τις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία κάθε φορέα ή με κάποια άλλη ειδική διάταξη νόμου.
Τονίζει, επίσης, (301/11) ότι με το σχέδιο αυτό δεν είναι δυνατό να ρυθμιστούν τα αρμόδια όργανα, οι προϋποθέσεις, η διαδικασία κ.λπ., βάσει των οποίων θα καθοριστεί προσωπικό ως πλεονάζον.
Ειδικότερα ζητούνται αλλαγές:
Ελέγχοντας τα αντικειμενικά κριτήρια (τυπικά προσόντα, σπουδές, εμπειρία, οικογενειακή κατάσταση, ηλικία, προϋπηρεσία, ειδικές γνώσεις κ.λπ.), με τις οποίες το ΑΣΕΠ θα κατατάξει κατά σειρά σε λίστες το πλεονάζον προσωπικό των ΔΕΚΟ (για να ενεργοποιηθούν στη συνέχεια οι διατάξεις για εφεδρεία, αποδοχές μειωμένες στο 60% για 1 έτος, μεταφορά σε άλλο δημόσιο φορέα κ.λπ.), το ΣτΕ εντόπισε διάφορα προβλήματα και ζητεί να επανεξεταστούν:
Η βαθμολόγηση με ίσο αριθμό μορίων εκείνου που γνωρίζει άριστα μία ξένη γλώσσα με εκείνον που γνωρίζει άριστα περισσότερες γλώσσες, καθώς και ο περιορισμός των γνώσεων μόνο σε γλώσσες χωρών της ΕΕ.
Οι ασαφείς ρυθμίσεις για τη μονογονεϊκή οικογένεια (ιδίως για όσους μέχρι το 30ό έτος έχουν στερηθεί και τους δύο γονείς), η επιβολή παραβόλου για την υποβολή ένστασης κατά των πινάκων, καθώς δεν προβλέπεται στον Ν. 3986/11 σχετική ρύθμιση.
Επίσης, το ΣτΕ ζητεί από το υπουργείο να προσδιορίσει τον τρόπο με τον οποίο θα ολοκληρώνεται η μεταφορά του πλεονάζοντος προσωπικού σε άλλους φορείς, πώς θα διαπιστώνεται το επίπεδο γνώσης ξένων γλωσσών, πώς θα υποβάλλονται τα αναγκαία δικαιολογητικά όταν η αίτηση μεταφοράς γίνεται με ηλεκτρονικά μέσα κ.λπ.
Σχόλιο: Στα τέλη του Οκτώβρη είχαμε αναφερθεί στην αντισυνταγματικότητα του πρόσφατου Πολυνομοσχεδίου όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Βουλή από σειρά νομικών και συνταγματολόγων (λεπτομέρειες εδώ). Η συγκυβέρνηση πάντως κατάφερε να οδηγήσει σε αποσιώπηση του γεγονότος αυτού μιας και 2 από τους 3 που την παρουσίασαν στην Βουλή εμπλέκονται είτε άμεσα (Μ.Βορίδης) είτε έμμεσα (Π.Παυλόπουλος) στην καινούργια κυβέρνηση. Άρα το έργο της κρίνεται επιτυχημένο, αφού όσο λιγότερες αντίθετες φωνές ακούγονται τόσο καλύτερα για την "ομίχλη" που ορισμένοι θέλουν να ρίξουν στην χώρα.
Ανάμεσα στις διατάξεις που θεωρούνται αντισυνταγματικές είναι ορισμένες σχετιζόμενες με την εργασιακή εφεδρεία. Το ΣτΕ (το οποίο έχουμε δείξει στο παρελθόν ότι λειτουργεί πλέον κατά βάση πολιτικά και προσπαθεί με νύχια και με δόντια να υπερασπιστεί τη Συνταγματικότητα του Μνημονίου), δεν μπήκε στην ουσία της κυβερνητικής απόφασης. Προσπάθησε απλώς να κάνει τα πράγματα πιο "διάφανα", πράγμα που είναι μεν θετικό αλλά δυστυχώς δεν το φέρνει στο ύψος των περιστάσεων. Η δικαιοσύνη δεν υπάρχει για να δικαιολογεί τ' αδικαιολόγητα, ούτε για να υπερασπίζεται το συμφέρον ορισμένων που απομυζούν κάθε ικμάδα ζωής από την κοινωνία. Είναι για να εφαρμόζει το Σύνταγμα (καταρχήν) και τους νόμους. Και όταν το ΣτΕ απλώς δηλώνει τ' αυτονόητα (π.χ. ότι δεν αναφέρεται πουθενά ποιος θα καθορίζει τι είναι πλεονάζον προσωπικό και με ποιους όρους), χωρίς να δηλώνει σαφώς ότι η εφεδρεία όπως έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται απλώς συγκρούεται με το Σύνταγμα και επομένως πρέπει ν' αλλάξει ριζικά, τότε απλώς είναι κατώτερο των περιστάσεων και πολύ φοβούμαστε έχουμε ως λαός λίγα να περιμένουμε από αυτό.
Και αυτό είναι μια ήττα της δημοκρατίας και των θεσμών μας και η διευκρινιστική εγκύκλιος (που βρίσκεται εδώ) δεν "χρυσώνει" το χάπι...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Συμπληρωματική προσφυγή στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας κατά των νέων μέτρων του πρόσφατου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, (ν.4024/2011), «που παραβιάζουν βάναυσα τα θεμελιώδη συλλογικά δικαιώματα των εργαζομένων που προστατεύονται από τις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας» κατέθεσε η ΓΣΕΕ.
Η ΓΣΕΕ ζητά την άμεση παρέμβαση του ILO για την κατάργηση όλων αυτών των αντεργατικών μέτρων. Όπως εξηγεί η ΓΣΕΕ «η νέα Προσφυγή εντάσσεται στη διαδικασία που ήδη από τον Ιούλιο του 2010 έχει ξεκινήσει η Συνομοσπονδία καταγγέλλοντας τις παραβάσεις μιας σειράς Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας με τα νομοθετικά μέτρα της κυβέρνησης για την εφαρμογή του μηχανισμού δανεισμού της χώρας».
Η ΓΣΕΕ «παραθέτει όλες τις παράνομες παρεμβάσεις που επιβλήθηκαν με σκοπό την κατάργηση κρίσιμων δικαιωμάτων των εργαζομένων και των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων (δυσμενείς επιχειρησιακές ΣΣΕ, πλήρη αποδυνάμωση κλαδικών ΣΣΕ, περιεχόμενο διαιτησίας, ενώσεις προσώπων, κατάργηση ΣΣΕ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δραστικές μειώσεις μισθών, εφεδρεία) παράλληλα με τα άδικα και αντικοινωνικά εισοδηματικά και φορολογικά μέτρα».
«Με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, παρουσιάζεται η διαδικασία της «μεταμόρφωσης» της εργατικής νομοθεσίας και της επιβολής των μέτρων με απαράδεκτους όρους για την εκταμίευση των δανειακών δόσεων προς την Ελλάδα και αποδεικνύεται η παραβίαση των Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας και του ελληνικού Συντάγματος, ενώ ζητείται η άμεση παρέμβαση του ILO για την κατάργηση όλων αυτών των αντεργατικών μέτρων». Άντε να δούμε τι θα γίνει και μ' αυτό - "ο βρεγμένος απ' τα μαλλιά του πιάνεται" έτσι κι αλλιώς...
Πηγές ειδήσεων: "Τα Νέα", "Έθνος"
Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011
Νέο μισθολόγιο στις ΔΕΚΟ / Πως να κάνετε την κοινή γνώμη να πιστέψει αυτά που θέλετε (Mega Channel)
Είδηση: Ανεξαντλητες είναι οι περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων στο Δημόσιο, που προβλέπονται στο νέο μισθολόγιο. Μειώσεις έως 40% στις απολαβές υφίστανται οι υπάλληλοι των εισηγμένων ΔΕΚΟ και των τραπεζών, που υπάρχει κρατική συμμετοχή.
Χωρίς τέλος θα είναι οι μειώσεις των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων μονίμων και αορίστου χρόνου που περιλαμβάνονται στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του Δημοσίου. Με ρύθμιση που εντάχθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νέου μισθολογίου και οι 70.000 περίπου υπάλληλοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, καθώς και των τραπεζών όπου συμμετέχει το Δημόσιο, οι οποίοι αναμένεται να δεχτούν μειώσεις έως και 40%, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή από τις αρχές του Νοεμβρίου. Παράλληλα η κυβέρνηση ανοίγει "παράθυρο" για περικοπές και στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εξαιρούνται από τις διατάξεις του νέου μισθολογίου, με ειδική ρύθμιση που ετοιμάζει.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι "εφαρμόζεται ανώτατο όριο μέσου κατά κεφαλήν κόστους αμοιβής προσωπικού για τους οργανισμούς και τα Νομικά Πρόσωπα (Κεφάλαιο Β του ν. 3429/2005) όπου το Δημόσιο διορίζει ως μετόχους την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο Κεφάλαιο Β του νόμου 3429/2005 περιλαμβάνονται οι εταιρείες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΛΤΑ που μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου απασχολούν συνολικά 130.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου.
Υπολογίζεται ότι από τις ΔΕΚΟ μόνο στη ΔΕΗ απασχολούνται περίπου 22.000 εργαζόμενοι, 5.500 υπάλληλοι στα ΕΛΠΕ και 13.000 εργαζομένους έχουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα, ενώ 8.000 απασχολούνται στα ΕΛΤΑ.
Αν ένας διοικητικός υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ λαμβάνει σήμερα 2.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές μαζί με επιδόματα και αποζημιώσεις, τότε θα πάρει βασικό μισθό 1.497 ευρώ. Σύμφωνα με ερμηνεία των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, δεν θα μπορεί να λάβει το σύνολο των επιδομάτων που έπαιρνε γιατί στον νόμο τίθεται ανώτατο όριο για τον μέσο όρο των αμοιβών μαζί με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις τα 1.900 ευρώ για το σύνολο των εργαζομένων και να μην υπερβαίνουν τις 36.000 ευρώ τον χρόνο.
Ο νόμος για το νέο μισθολόγιο επιβάλλει στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να υπολογίζουν τον μέσο όρο των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων στα 1.900 ευρώ μαζί με τα επιδόματα. Ετσι, αν ο αριθμός που προκύπτει από το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών των υπάλληλων διαιρούμενος με τον αριθμό των εργαζομένων είναι μεγαλύτερος των 1.900 ευρώ, οι διοικήσεις θα επιβάλουν τις ανάλογες οριζόντιες περικοπές. Ερωτηματικό παραμένει αν στο σύνολο των αποδοχών θα προστίθενται και οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών, οπότε θα επιβάλλονται και σε αυτούς περικοπές εάν ο τελικός αριθμός υπερβαίνει το όριο των 1.900 ευρώ ανά φορέα.
Σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011, οι μειώσεις στις αμοιβές των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ θα φτάσουν το 35% σε σχέση με τις απολαβές που είχαν το 2009. Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις εισηγμένες ΔΕΚΟ θα ξεκινήσει την 1-1-2012.
Την ίδια ώρα, θερμό αναμένεται να είναι το επόμενο 20ήμερο στις τράπεζες, με την ΟΤΟΕ να προειδοποιεί για κινητοποιήσεις.
Οι διοικήσεις των τραπεζών επιμένουν σε "κούρεμα" των αποδοχών κατά 20% για τους τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ η ΟΤΟΕ από την πλευρά της θεωρεί κάθε επίθεση στους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις "casus belli".
Οι επικεφαλής των τραπεζών "απειλούν" ακόμα και με κλείσιμο καταστημάτων, αν οι εργαζόμενοι δεν συναινέσουν στο "κούρεμα", ενώ ήδη η γαλλική τράπεζα η BNP Paribas ανακοίνωσε ότι σταματά τις εργασίες της στην Ελλάδα με εξαίρεση τις εφοπλιστικές δραστηριότητες (Shipping) και των off shore εταιρειών, και μέσα στον Ιανουάριο 2012 θα αρχίσει η εκκαθάριση της τράπεζας που θα οδηγήσει σε περίπου 100 απολύσεις. Η τράπεζα για τη φυγή της επικαλείται λόγους "τεράστιας αβεβαιότητας για το άμεσο μέλλον αναφορικά με τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα του κράτους και του τραπεζικού συστήματος".
Ας σημειωθεί ότι για μειώσεις στις αποδοχές από 15% έως 20% έχουν ήδη ενημερωθεί οι σύλλογοι εργαζομένων στις τράπεζες Εμπορική, Εθνική, Γενική, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Σχόλιο: Συνέχεια του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο (λεπτομέρειες γι' αυτό εδώ) το οποίο βασίστηκε σε σωρεία ψεμμάτων όσο αφορά με το μέγεθός του και την αξιολόγηση του (διαβάστε εδώ μια αναδρομική ανάρτηση), παραβλέποντας την έκθεση που η ίδια η κυβέρνηση "παρήγγειλε" σε ξένο οίκο.
Οι ΔΕΚΟ βέβαια είναι διαφορετική περίπτωση. Οι μεν εισηγμένες έχουν μεγάλη κερδοφορία, οι δε εκτός Χρηματιστηρίου λειτουργούν με μικρό παθητικό ή πλεόνασμα λειτουργώντας ως πραγματικές ΔΕΚΟ, δηλαδή με στόχο την παροχή υπηρεσιών που σε διαφορετική περίπτωση δε θα προσφέρονταν ή αυτό θα συνέβαινε με μεγάλο κόστος για τον πολίτη.
Η ώρα όμως της επέλασης του ιδιωτικού τομέα ήρθε. Αντί λοιπόν για "φρέσκιες" επενδύσεις που θα είχαν αντικείμενο και θα έφερναν κάτι καινούργιο και καινοτόμο στην ελληνική οικονομία (που είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται το κράτος μας σήμερα), η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τις εισηγμένες ΔΕΚΟ ελκυστικές μισθολογικά, μην τυχόν και ξοδευτούν οι "σωτήρες" μας πληρώνοντας ανθρωπινούς μισθούς (θυμηθείτε εδώ το περίφημο "καλοί οι μισθοί της Βουλγαρίας") -σε αντίθεση βέβαια με αυτά που ισχύουν στις χώρες τους (σχετική ανάρτηση βρίσκεται εδώ).
Και όλα αυτά βέβαια σε μια εποχή που π.χ. έχει υπάρξει ήδη συμφωνία για μειώσεις μισθών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ, ενώ άλλες ΔΕΚΟ παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω θέσης της χώρας μας (βλέπε περίπτωση ΔΕΠΑ), λόγω ακίνητης περιουσίας (βλέπε ΟΣΕ) και λόγω ενεργειακών αποθεμάτων (δείτε ανάρτηση για την "κρυφή" αξία της ΔΕΗ εδώ). Δε φαίνεται αλήθεια σαν "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" υπέρ του καινούργιου ιδιοκτήτη οι αλλαγές αυτές όταν π.χ. τα ΕΛ.ΠΕ έχουν ήδη μπει σε διαδικασία πώλησης;
Δεν ξέρουμε αλήθεια αν το Δημόσιο δικαιούται να κάνει μειώσεις μονόπλευρα και αυθαίρετα - το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ανήθικο - και σε πολλές περιπτώσεις (η περίπτωση των εναεριτών της ΔΕΗ μας έρχεται πρόχειρα) δεν μπορεί να υπάρχει σύνδεση εκπαίδευσης με τον μισθό ούτε με τα συντάξιμα χρόνια (που πλασάρετε ως δίκαιο από τα ΜΜΕ σήμερα). Για τις δε εισηγμένες ισχύει απλά ότι δεν είναι κρατικές, επομένως δεν υπάρχει επιβάρυνση του μισθολογικούς κόστους στον κρατικό προϋπολογισμό (αντιθέτως το κράτος καρπώνεται μερίσματα και άλλα οφέλη). Υπάρχουν περιπτώσεις που το Δημόσιο είναι και μειοψηφία, επομένως οι κανόνες λειτουργίας τους είναι διαφορετικές.
Συνολικά ο στόχος είναι προφανής παντού: επέκταση των ισχυόντων στον ιδιωτικό τομέα (δηλ. πληρωμή με το κατώτατο μισθό όπως έχουμε γράψει εδώ), πώληση της επιχείρησης σε χαμηλή τιμή και λήψη του κόστους των αλλαγών που θα επέλθουν (δηλ. δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων, αύξηση τιμολογίων και κόστους μεταφορών, εξάλειψη κοινωνικής πολιτικής κ.ο.κ) από τον μέσο πολίτη. Ας ελπίσουμε ότι οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επιβάλουν τη λογική που έχει εξαληφθεί τελείως και ο κατήφορος να σταματήσει εδώ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έχει γίνει αναφορά από πολλούς στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται όλες οι αντι-κυβερνητικές και αντι-μνημονιακές διαμαρτυρίες από τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. (θυμηθείτε εδώ την απόλυση σκιτσογράφου στα "Νέα"). Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού το "λάθος" του Mega στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 17ης Νοέμβρη, όταν στο ρεπορτάζ της πορείας για το Πολυτεχνείο προβλήθηκαν πλάνα από τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού με επεισόδια. Μετά τον χαμό που έγινε (γιατί βέβαια αρκετοί το κατάλαβαν) το κανάλι "κινητοποιήθηκε" και βρήκε τον "ένοχο" (ένα βοηθός σκηνοθέτη), ο οποίος έκανε τη λάθος κίνηση να πληκτρολογήσει άλλο κωδικό στο μοντάζ για το θέμα. Ο "ένοχος" απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ενώ το κανάλι διόρθωσε το "λάθος" ζητώντας συγγνώμη στο μεσημεριανό δελτίο της επομένης (και όχι στο βραδινό όπως και θα έπρεπε) προσπαθώντας να κουκουλώσει το γεγονός. Το πρόβλημα πάντως από την κάλυψη των γεγονότων παραμένει, ενώ (αν και λυπόμαστε) το συγκεκριμένο κανάλι έχει μεγάλη ιστορία χρήσης πλάνων αρχείου όπου και όποτε το βολεύει...
Πηγή ειδήσεων: "Παρόν", "Έθνος" / Διαβάστε τα μυστικά του ελληνικού "κουρέματος" εδώ.
Χωρίς τέλος θα είναι οι μειώσεις των αποδοχών δημοσίων υπαλλήλων μονίμων και αορίστου χρόνου που περιλαμβάνονται στο νέο μισθολόγιο-βαθμολόγιο του Δημοσίου. Με ρύθμιση που εντάχθηκε την τελευταία στιγμή στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται στις διατάξεις του νέου μισθολογίου και οι 70.000 περίπου υπάλληλοι των εισηγμένων στο χρηματιστήριο ΔΕΚΟ, καθώς και των τραπεζών όπου συμμετέχει το Δημόσιο, οι οποίοι αναμένεται να δεχτούν μειώσεις έως και 40%, καταργώντας τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που έχουν υπογραφεί από την ψήφιση του νόμου, δηλαδή από τις αρχές του Νοεμβρίου. Παράλληλα η κυβέρνηση ανοίγει "παράθυρο" για περικοπές και στις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι εξαιρούνται από τις διατάξεις του νέου μισθολογίου, με ειδική ρύθμιση που ετοιμάζει.
Συγκεκριμένα, στο άρθρο 31 του πολυνομοσχεδίου που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών αναφέρεται ότι "εφαρμόζεται ανώτατο όριο μέσου κατά κεφαλήν κόστους αμοιβής προσωπικού για τους οργανισμούς και τα Νομικά Πρόσωπα (Κεφάλαιο Β του ν. 3429/2005) όπου το Δημόσιο διορίζει ως μετόχους την πλειοψηφία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Στο Κεφάλαιο Β του νόμου 3429/2005 περιλαμβάνονται οι εταιρείες ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΥΑΘ, ΟΛΘ, ΟΛΠ, Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και ΕΛΤΑ που μαζί με τα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου και τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου απασχολούν συνολικά 130.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου.
Υπολογίζεται ότι από τις ΔΕΚΟ μόνο στη ΔΕΗ απασχολούνται περίπου 22.000 εργαζόμενοι, 5.500 υπάλληλοι στα ΕΛΠΕ και 13.000 εργαζομένους έχουν το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και η Αγροτική Τράπεζα, ενώ 8.000 απασχολούνται στα ΕΛΤΑ.
Αν ένας διοικητικός υπάλληλος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη ΔΕΗ λαμβάνει σήμερα 2.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές μαζί με επιδόματα και αποζημιώσεις, τότε θα πάρει βασικό μισθό 1.497 ευρώ. Σύμφωνα με ερμηνεία των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, δεν θα μπορεί να λάβει το σύνολο των επιδομάτων που έπαιρνε γιατί στον νόμο τίθεται ανώτατο όριο για τον μέσο όρο των αμοιβών μαζί με τα επιδόματα και τις αποζημιώσεις τα 1.900 ευρώ για το σύνολο των εργαζομένων και να μην υπερβαίνουν τις 36.000 ευρώ τον χρόνο.
Ο νόμος για το νέο μισθολόγιο επιβάλλει στις διοικήσεις των ΔΕΚΟ να υπολογίζουν τον μέσο όρο των συνολικών αποδοχών των εργαζομένων στα 1.900 ευρώ μαζί με τα επιδόματα. Ετσι, αν ο αριθμός που προκύπτει από το σύνολο των μηνιαίων αποδοχών των υπάλληλων διαιρούμενος με τον αριθμό των εργαζομένων είναι μεγαλύτερος των 1.900 ευρώ, οι διοικήσεις θα επιβάλουν τις ανάλογες οριζόντιες περικοπές. Ερωτηματικό παραμένει αν στο σύνολο των αποδοχών θα προστίθενται και οι μισθοί των διευθυντικών στελεχών, οπότε θα επιβάλλονται και σε αυτούς περικοπές εάν ο τελικός αριθμός υπερβαίνει το όριο των 1.900 ευρώ ανά φορέα.
Σύμφωνα με τον νόμο 4024/2011, οι μειώσεις στις αμοιβές των εργαζομένων στις εισηγμένες ΔΕΚΟ θα φτάσουν το 35% σε σχέση με τις απολαβές που είχαν το 2009. Η εφαρμογή του νέου μισθολογίου στις εισηγμένες ΔΕΚΟ θα ξεκινήσει την 1-1-2012.
Την ίδια ώρα, θερμό αναμένεται να είναι το επόμενο 20ήμερο στις τράπεζες, με την ΟΤΟΕ να προειδοποιεί για κινητοποιήσεις.
Οι διοικήσεις των τραπεζών επιμένουν σε "κούρεμα" των αποδοχών κατά 20% για τους τραπεζοϋπαλλήλους, ενώ η ΟΤΟΕ από την πλευρά της θεωρεί κάθε επίθεση στους μισθούς και τις συλλογικές συμβάσεις "casus belli".
Οι επικεφαλής των τραπεζών "απειλούν" ακόμα και με κλείσιμο καταστημάτων, αν οι εργαζόμενοι δεν συναινέσουν στο "κούρεμα", ενώ ήδη η γαλλική τράπεζα η BNP Paribas ανακοίνωσε ότι σταματά τις εργασίες της στην Ελλάδα με εξαίρεση τις εφοπλιστικές δραστηριότητες (Shipping) και των off shore εταιρειών, και μέσα στον Ιανουάριο 2012 θα αρχίσει η εκκαθάριση της τράπεζας που θα οδηγήσει σε περίπου 100 απολύσεις. Η τράπεζα για τη φυγή της επικαλείται λόγους "τεράστιας αβεβαιότητας για το άμεσο μέλλον αναφορικά με τη ρευστότητα και τη φερεγγυότητα του κράτους και του τραπεζικού συστήματος".
Ας σημειωθεί ότι για μειώσεις στις αποδοχές από 15% έως 20% έχουν ήδη ενημερωθεί οι σύλλογοι εργαζομένων στις τράπεζες Εμπορική, Εθνική, Γενική, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Σχόλιο: Συνέχεια του ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο (λεπτομέρειες γι' αυτό εδώ) το οποίο βασίστηκε σε σωρεία ψεμμάτων όσο αφορά με το μέγεθός του και την αξιολόγηση του (διαβάστε εδώ μια αναδρομική ανάρτηση), παραβλέποντας την έκθεση που η ίδια η κυβέρνηση "παρήγγειλε" σε ξένο οίκο.
Οι ΔΕΚΟ βέβαια είναι διαφορετική περίπτωση. Οι μεν εισηγμένες έχουν μεγάλη κερδοφορία, οι δε εκτός Χρηματιστηρίου λειτουργούν με μικρό παθητικό ή πλεόνασμα λειτουργώντας ως πραγματικές ΔΕΚΟ, δηλαδή με στόχο την παροχή υπηρεσιών που σε διαφορετική περίπτωση δε θα προσφέρονταν ή αυτό θα συνέβαινε με μεγάλο κόστος για τον πολίτη.
Η ώρα όμως της επέλασης του ιδιωτικού τομέα ήρθε. Αντί λοιπόν για "φρέσκιες" επενδύσεις που θα είχαν αντικείμενο και θα έφερναν κάτι καινούργιο και καινοτόμο στην ελληνική οικονομία (που είναι κάτι που πραγματικά χρειάζεται το κράτος μας σήμερα), η κυβέρνηση προσπαθεί να κάνει τις εισηγμένες ΔΕΚΟ ελκυστικές μισθολογικά, μην τυχόν και ξοδευτούν οι "σωτήρες" μας πληρώνοντας ανθρωπινούς μισθούς (θυμηθείτε εδώ το περίφημο "καλοί οι μισθοί της Βουλγαρίας") -σε αντίθεση βέβαια με αυτά που ισχύουν στις χώρες τους (σχετική ανάρτηση βρίσκεται εδώ).
Και όλα αυτά βέβαια σε μια εποχή που π.χ. έχει υπάρξει ήδη συμφωνία για μειώσεις μισθών μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων στα ΕΛ.ΠΕ, ενώ άλλες ΔΕΚΟ παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον λόγω θέσης της χώρας μας (βλέπε περίπτωση ΔΕΠΑ), λόγω ακίνητης περιουσίας (βλέπε ΟΣΕ) και λόγω ενεργειακών αποθεμάτων (δείτε ανάρτηση για την "κρυφή" αξία της ΔΕΗ εδώ). Δε φαίνεται αλήθεια σαν "ξεκαθάρισμα λογαριασμών" υπέρ του καινούργιου ιδιοκτήτη οι αλλαγές αυτές όταν π.χ. τα ΕΛ.ΠΕ έχουν ήδη μπει σε διαδικασία πώλησης;
Δεν ξέρουμε αλήθεια αν το Δημόσιο δικαιούται να κάνει μειώσεις μονόπλευρα και αυθαίρετα - το μόνο σίγουρο είναι ότι είναι ανήθικο - και σε πολλές περιπτώσεις (η περίπτωση των εναεριτών της ΔΕΗ μας έρχεται πρόχειρα) δεν μπορεί να υπάρχει σύνδεση εκπαίδευσης με τον μισθό ούτε με τα συντάξιμα χρόνια (που πλασάρετε ως δίκαιο από τα ΜΜΕ σήμερα). Για τις δε εισηγμένες ισχύει απλά ότι δεν είναι κρατικές, επομένως δεν υπάρχει επιβάρυνση του μισθολογικούς κόστους στον κρατικό προϋπολογισμό (αντιθέτως το κράτος καρπώνεται μερίσματα και άλλα οφέλη). Υπάρχουν περιπτώσεις που το Δημόσιο είναι και μειοψηφία, επομένως οι κανόνες λειτουργίας τους είναι διαφορετικές.
Συνολικά ο στόχος είναι προφανής παντού: επέκταση των ισχυόντων στον ιδιωτικό τομέα (δηλ. πληρωμή με το κατώτατο μισθό όπως έχουμε γράψει εδώ), πώληση της επιχείρησης σε χαμηλή τιμή και λήψη του κόστους των αλλαγών που θα επέλθουν (δηλ. δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων, αύξηση τιμολογίων και κόστους μεταφορών, εξάλειψη κοινωνικής πολιτικής κ.ο.κ) από τον μέσο πολίτη. Ας ελπίσουμε ότι οι εργαζόμενοι θα μπορέσουν να επιβάλουν τη λογική που έχει εξαληφθεί τελείως και ο κατήφορος να σταματήσει εδώ.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Έχει γίνει αναφορά από πολλούς στον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται όλες οι αντι-κυβερνητικές και αντι-μνημονιακές διαμαρτυρίες από τα μεγάλα Μ.Μ.Ε. (θυμηθείτε εδώ την απόλυση σκιτσογράφου στα "Νέα"). Πιο πρόσφατο παράδειγμα αυτού το "λάθος" του Mega στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της 17ης Νοέμβρη, όταν στο ρεπορτάζ της πορείας για το Πολυτεχνείο προβλήθηκαν πλάνα από τις διαδηλώσεις του καλοκαιριού με επεισόδια. Μετά τον χαμό που έγινε (γιατί βέβαια αρκετοί το κατάλαβαν) το κανάλι "κινητοποιήθηκε" και βρήκε τον "ένοχο" (ένα βοηθός σκηνοθέτη), ο οποίος έκανε τη λάθος κίνηση να πληκτρολογήσει άλλο κωδικό στο μοντάζ για το θέμα. Ο "ένοχος" απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες ενώ το κανάλι διόρθωσε το "λάθος" ζητώντας συγγνώμη στο μεσημεριανό δελτίο της επομένης (και όχι στο βραδινό όπως και θα έπρεπε) προσπαθώντας να κουκουλώσει το γεγονός. Το πρόβλημα πάντως από την κάλυψη των γεγονότων παραμένει, ενώ (αν και λυπόμαστε) το συγκεκριμένο κανάλι έχει μεγάλη ιστορία χρήσης πλάνων αρχείου όπου και όποτε το βολεύει...
Πηγή ειδήσεων: "Παρόν", "Έθνος" / Διαβάστε τα μυστικά του ελληνικού "κουρέματος" εδώ.
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011
Μεγάλο επιτόκιο για τα κουρεμένα ομόλογα ζητούν οι δανειστές / Πρωθυπουργική προστασία διατηρεί ο Παπανδρέου
Είδηση: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για το "κούρεμα" των ομολόγων. Η κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά την πρόταση που φέρεται να έχουν καταθέσει οι τραπεζίτες μέσω του IIF για επιτόκιο (κουπόνι) 8% στα νέα -«κουρεμένα» κατά 50%- ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με τα υφιστάμενα, στο πλαίσιο της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (PSI) στο δεύτερο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.
Το 8% που διεκδικεί το IIF εκτιμάται ότι είναι το σημείο εκκίνησης, ώστε μετά τις διαπραγματεύσεις να καταλήξει κοντά στο 6%. Ωστόσο και αυτό το επιτόκιο είναι υψηλό σε σχέση με το μέσο κουπόνι για τα υφιστάμενα ομόλογα που είναι κοντά στο 4,5%.
Το IIF επιμένει ώστε τα νέα ομόλογα να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο, καθώς το πρώτο προστατεύει τους ομολογιούχους από κάθε δυσμενή εξέλιξη (ένα νέο κούρεμα για παράδειγμα) στο μέλλον, σημείο στο οποίο φέρεται να διαφωνεί η κυβέρνηση.
Άλλο θέμα τριβής είναι η χρήση των 30 δισ. ευρώ από τον EFSF. Η κυβέρνηση προτείνει αντί να δοθούν τα 30 δισ. ευρώ από τον EFSF ως κίνητρα στους ιδιώτες (μάλλον με τη μορφή ομολόγων μηδενικού επιτοκίου «ΑΑΑ»), να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για να εξοφληθεί το υπόλοιπο ποσό που απομένει, ανάλογα με τις λήξεις. Με αυτόν τρόπο το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 103+30 δισ. ευρώ, ενώ διαφορετικά μειώνεται κατά 100-30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι και τόσο εύκολη, ενώ στο τραπέζι είναι πάντα το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού «κουρέματος», εφόσον το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι το επιθυμητό και οι όροι που θα προτείνουν οι τραπεζίτες στο τελικό σχέδιο πρότασης κριθούν ασύμφοροι.
Σχόλιο: Από το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ (που αποδεικνύει τα πολλά "σκοτεινά" σημεία των πρόσφατων συμφωνιών συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας για τα οφέλη αυτών), ανακύπτει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: γιατί οι συζητήσεις για κούρεμα δεν προηγήθηκαν των όποιων μέτρων 2 χρόνια πριν περίπου; Δε θα ήταν πολύ πιο εύκολο για την κοινωνία (και για την κυβέρνηση) να κάνει ένα προγραμματισμό έχοντας σαφής στόχους; Και αν το "εθελοντικό" κούρεμα αποτύχει και περάσουμε σε υποχρεωτικό δε θα γίνει αυτομάτως πιστωτικό γεγονός δηλ. χρεοκωπία που θ' ακυρώσει τη (θεωρητική) αιτιολόγηση πίσω από τις θυσίες δύο χρόνων; Αν ήταν να φτάσουμε σε υποχρεωτικό κούρεμα θα μπορούσε μια χαρά αυτό να γίνει αιτιολογημένα, κάνοντας χρήση της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου του χρέους η οποία υπάρχει ήδη για την χώρα μας, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο (διαβάστε αναλυτικά εδώ). Αλλά βέβαια αυτό θ' ακύρωνε την ανάγκη καταστρατήγησης του κοινωνικού κράτους, της απότομης "κινεζοποίησης" της αγοράς εργασίας και της παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας που προώθησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (και συνεχίζει ο θίασος Παπαδήμου).
Όπως και να έχει οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Και βέβαια έχει δίκιο η κυβέρνηση να θεωρεί "υψηλό" το 8% που ζητούν οι δανειστές. Μα μήπως και το 4,5% που αντιπροτείνει αυτή τη στιγμή δεν είναι υψηλό για δάνεια που έχουν πληρωθεί ήδη κατά μεγάλο ποσοστό από τους τόκους τους; Υποψιαζόμαστε ότι στο τέλος και το 6% (με το οποίο οι δανειστές θα είναι κατενθουσιασμένοι) θα παρουσιαστεί ως "εθνική επιτυχία" από την κυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται.
Από την άλλη φαίνεται κάτι που λέμε εδώ και καιρό: ό,τι παραχωρήσεις έκανε άκριτα η κυβέρνηση Παπανδρέου, θα βρεθούν μπροστά μας στο μέλλον. Έτσι εγγυήσεις ζητούν οι δανειστές μας στα πρότυπα της συμφωνίας Βενιζέλου - Φινλανδίας (θυμηθείτε εδώ τι τραγελαφικό συνέβει), απαιτούν χρήση του βρετανικού δικαίου (στα πρότυπα του αρχικού Μνημονίου όπως φαίνεται εδώ), και πατώντας στις ημιτελείς συμφωνίες του Ιουλίου και του Οκτωβρίου, προχωρούν παραπέρα αποδεικνύοντας ότι απαιτούν "και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο". Ξεχνούν βέβαια ότι δυστυχώς γι' αυτούς, το μαχαίρι το έχουμε ακόμα στα χέρια μας. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να τους υπενθυμίσει.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι ο κύριος Παπανδρέου (που πλέον δεν είναι Πρωθυπουργός της χώρας) διατηρεί 240 (!!!) αστυνομικούς (από ΜΑΤ εώς και μυστικούς αστυνομικούς) για την φρούρησή του, κατά παράβαση των κανονισμών και του εθιμικού δικαίου. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έχει να πει η ΕΛ.ΑΣ. για το συγκεκριμένο ζήτημα...
Το 8% που διεκδικεί το IIF εκτιμάται ότι είναι το σημείο εκκίνησης, ώστε μετά τις διαπραγματεύσεις να καταλήξει κοντά στο 6%. Ωστόσο και αυτό το επιτόκιο είναι υψηλό σε σχέση με το μέσο κουπόνι για τα υφιστάμενα ομόλογα που είναι κοντά στο 4,5%.
Το IIF επιμένει ώστε τα νέα ομόλογα να υπόκεινται στο βρετανικό και όχι στο ελληνικό δίκαιο, καθώς το πρώτο προστατεύει τους ομολογιούχους από κάθε δυσμενή εξέλιξη (ένα νέο κούρεμα για παράδειγμα) στο μέλλον, σημείο στο οποίο φέρεται να διαφωνεί η κυβέρνηση.
Άλλο θέμα τριβής είναι η χρήση των 30 δισ. ευρώ από τον EFSF. Η κυβέρνηση προτείνει αντί να δοθούν τα 30 δισ. ευρώ από τον EFSF ως κίνητρα στους ιδιώτες (μάλλον με τη μορφή ομολόγων μηδενικού επιτοκίου «ΑΑΑ»), να χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα για να εξοφληθεί το υπόλοιπο ποσό που απομένει, ανάλογα με τις λήξεις. Με αυτόν τρόπο το δημόσιο χρέος θα μειωθεί κατά 103+30 δισ. ευρώ, ενώ διαφορετικά μειώνεται κατά 100-30 δισ. ευρώ. Ωστόσο, η διαπραγμάτευση δεν θα είναι και τόσο εύκολη, ενώ στο τραπέζι είναι πάντα το ενδεχόμενο του υποχρεωτικού «κουρέματος», εφόσον το ποσοστό συμμετοχής δεν είναι το επιθυμητό και οι όροι που θα προτείνουν οι τραπεζίτες στο τελικό σχέδιο πρότασης κριθούν ασύμφοροι.
Σχόλιο: Από το πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ (που αποδεικνύει τα πολλά "σκοτεινά" σημεία των πρόσφατων συμφωνιών συμπεριλαμβανομένης της αβεβαιότητας για τα οφέλη αυτών), ανακύπτει ένα πολύ σοβαρό ερώτημα: γιατί οι συζητήσεις για κούρεμα δεν προηγήθηκαν των όποιων μέτρων 2 χρόνια πριν περίπου; Δε θα ήταν πολύ πιο εύκολο για την κοινωνία (και για την κυβέρνηση) να κάνει ένα προγραμματισμό έχοντας σαφής στόχους; Και αν το "εθελοντικό" κούρεμα αποτύχει και περάσουμε σε υποχρεωτικό δε θα γίνει αυτομάτως πιστωτικό γεγονός δηλ. χρεοκωπία που θ' ακυρώσει τη (θεωρητική) αιτιολόγηση πίσω από τις θυσίες δύο χρόνων; Αν ήταν να φτάσουμε σε υποχρεωτικό κούρεμα θα μπορούσε μια χαρά αυτό να γίνει αιτιολογημένα, κάνοντας χρήση της Διεθνούς Επιτροπής Ελέγχου του χρέους η οποία υπάρχει ήδη για την χώρα μας, στην οποία συμμετέχουν διακεκριμένοι επιστήμονες απ' όλο τον κόσμο (διαβάστε αναλυτικά εδώ). Αλλά βέβαια αυτό θ' ακύρωνε την ανάγκη καταστρατήγησης του κοινωνικού κράτους, της απότομης "κινεζοποίησης" της αγοράς εργασίας και της παραχώρησης εθνικής κυριαρχίας που προώθησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ (και συνεχίζει ο θίασος Παπαδήμου).
Όπως και να έχει οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Και βέβαια έχει δίκιο η κυβέρνηση να θεωρεί "υψηλό" το 8% που ζητούν οι δανειστές. Μα μήπως και το 4,5% που αντιπροτείνει αυτή τη στιγμή δεν είναι υψηλό για δάνεια που έχουν πληρωθεί ήδη κατά μεγάλο ποσοστό από τους τόκους τους; Υποψιαζόμαστε ότι στο τέλος και το 6% (με το οποίο οι δανειστές θα είναι κατενθουσιασμένοι) θα παρουσιαστεί ως "εθνική επιτυχία" από την κυβέρνηση με ότι αυτό συνεπάγεται.
Από την άλλη φαίνεται κάτι που λέμε εδώ και καιρό: ό,τι παραχωρήσεις έκανε άκριτα η κυβέρνηση Παπανδρέου, θα βρεθούν μπροστά μας στο μέλλον. Έτσι εγγυήσεις ζητούν οι δανειστές μας στα πρότυπα της συμφωνίας Βενιζέλου - Φινλανδίας (θυμηθείτε εδώ τι τραγελαφικό συνέβει), απαιτούν χρήση του βρετανικού δικαίου (στα πρότυπα του αρχικού Μνημονίου όπως φαίνεται εδώ), και πατώντας στις ημιτελείς συμφωνίες του Ιουλίου και του Οκτωβρίου, προχωρούν παραπέρα αποδεικνύοντας ότι απαιτούν "και την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο". Ξεχνούν βέβαια ότι δυστυχώς γι' αυτούς, το μαχαίρι το έχουμε ακόμα στα χέρια μας. Ελπίζουμε η κυβέρνηση να τους υπενθυμίσει.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Φήμες που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο αναφέρουν ότι ο κύριος Παπανδρέου (που πλέον δεν είναι Πρωθυπουργός της χώρας) διατηρεί 240 (!!!) αστυνομικούς (από ΜΑΤ εώς και μυστικούς αστυνομικούς) για την φρούρησή του, κατά παράβαση των κανονισμών και του εθιμικού δικαίου. Θα είναι ενδιαφέρον να δούμε τι έχει να πει η ΕΛ.ΑΣ. για το συγκεκριμένο ζήτημα...
Ετικέτες
αστυνομία,
δανεισμός,
νέα μέτρα,
ομόλογα,
Παπανδρέου
Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2011
Αλλαγές στην πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων στην Ε.Ε. / Πολιτική ιστορία - Η διαγραφή Βενιζέλου από την "Δημοκρατική Πορεία"
Είδηση: Ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η έκθεση σχετικά με την εφαρμογή της αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων, ενόψει της παρουσίασης, στις 20 Δεκεμβρίου, της νέας νομοθετικής πρότασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αναθεώρηση της Οδηγίας 2005/36/ΕΚ που καθιέρωσε τους κανόνες για την αμοιβαία αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων μεταξύ των κρατών μελών.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο εκσυγχρονισμός της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σχετικά με τα επαγγελματικά προσόντα, όπως προτείνεται στην Πράξη για την Ενιαία Αγορά, είναι πολύ σημαντικός προκειμένου να υπάρξει μια πιο αποτελεσματική αντιστοιχία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης εργατικού δυναμικού, να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες των πολιτών και να προωθηθεί η κινητικότητα μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η εν λόγω έκθεση επικεντρώνεται τόσο σε θέματα απλοποίησης των διαδικασιών και των κανόνων για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων, όσο και σε θέματα αναβάθμισης της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας μέσω ενός μηχανισμού που έχει ως σκοπό να διασφαλίσει ότι η επαγγελματική κινητικότητα διενεργείται με σεβασμό στη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Ειδικά στην περίπτωση των επαγγελμάτων υγειονομικής περίθαλψης, υπογραμμίζεται η σημασία των γλωσσικών δεξιοτήτων. Τέλος, σημαντική αναφορά γίνεται στην ανάπτυξη εργαλείων με προστιθέμενη αξία, όπως η καθιέρωση -σε εθελοντική βάση- μιας επαγγελματικής κάρτας ως εργαλείο, το οποίο θα μπορούσε να διευκολύνει την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων.
Στο τελικό κείμενο της Έκθεσης ενσωματώθηκαν σε συμβιβασμούς τροπολογίες του Ευρωβουλευτή Κ. Πουπάκη, σχετικά με: τη σημασία ύπαρξης κατευθυντήριων γραμμών προς τα κράτη μέλη προκειμένου να σχεδιάσουν και εφαρμόσουν κοινές διαδικασίες πιστοποίησης και αναγνώρισης προσόντων σχετικά με την αναγνώριση της επαγγελματικής εμπειρίας και της μη τυπικής μάθησης,
τη συμμετοχή των επαγγελματικών οργανώσεων και των κοινωνικών εταίρων στις διαδικασίες πιστοποίησης γεγονός που συμβάλλει στη διαφάνεια, στη διάχυση πληροφόρησης και στην αποτελεσματικότητα του συστήματος, καθώς και
τον εμπλουτισμό της ενιαίας δικτυακής πύλης των επαγγελματικών προσόντων με μια περιληπτική ενημέρωση για τη διαδικασία πιστοποίησης που ακολουθείται σε κάθε κράτος μέλος, καθώς και με μία συνοπτική αποτύπωση του επαγγελματικού περιγράμματος που βασίστηκε η πιστοποίηση των προσόντων.
Σχόλιο: Μια είδηση που πέρασε στα ψιλά των εφημερίδων αν και η σημασία της είναι πραγματικά πολύ μεγάλη για όλους μας (ιδιαίτερα μετά το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων με τους όρους που περιγράφονται εδώ). Η ψήφιση βέβαια της έκθεσης από το Ευρωκοινοβούλιο δε σημαίνει απαραίτητα την υιοθέτησή της από την Κομισιόν και ούτε βέβαια την εφαρμογή της απ' τα κράτη μέλη.
Είναι προφανές βέβαια ότι με την οδηγία Μπολκενστάιν που οδήγησε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων (πλήρης κατάλογος βρίσκεται εδώ) στην χώρα μας, υπάρχει μια ανάγκη για την ύπαρξη διαδικασίας για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων στις χώρες υποδοχής των ευρωπαίων εργαζομένων. Αυτό βέβαια θα έπρεπε να προηγηθεί της εφαρμογής της οδηγίας -μιας και η έλλειψη κανόνων οδηγεί στην ασυδοσία και στην εφαρμογή του απόλυτα ελληνικού "είσαι ό,τι δηλώσεις", αλλά η "πρεμούρα" για γρήγορη εφαρμογή της επικράτησε της λογικής (ό,τι ακριβώς δηλαδή έγινε με το ενιαίο νόμισμα στην ευρωζώνη). Είμαστε πάντως αρκετά σκεπτικοί στο κατά πόσο το κείμενο αυτό θ' αποτελέσει οδηγία/νόμο της Ε.Ε. Περιέχει πολλούς περιορισμούς (αναγκαίους καθ' όλα) τους οποίους σειρά χωρών όπως η Γερμανία και η Πολώνια θα εναντιωθούν μιας και θα υπάρξει κίνδυνος αναστροφής των όσων επιδίωξαν με την εφαρμογή της "Μπόλκενστάιν" (για τους μεν Γερμανούς η έμμεση "πτώση" των ημερομισθίων για τους Πολωνούς η εξαγωγή μη πιστοποιημένων εργατικών χεριών στην υπόλοιπη Ε.Ε.).
Η ύπαρξη κανόνων πάντως είναι αναγκαία και το κείμενο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση δηλ. αφήνει τις χώρες υποδοχής να βάλουν τους κανόνες που επιθυμούν (κάτω από ένα ενιαίο πλαίσιο). Ενστάσεις βέβαια υπάρχουν (αλήθεια πως θα μπορέσει να υπάρξει απόδειξη της "εργασιακής εμπειρίας" που η σημασία της αυξάνεται αφού καθιερώνεται ως "μη τυπική εκπαίδευση";) και κίνδυνοι ελλοχεύουν (π.χ. μήπως η "προαιρετική" χρήση της κάρτας καταντήσει "υποχρεωτική" οδηγώντας σ' ένα πανευρωπαϊκό φακέλωμα τους πάντες;) - αλλά γι' αυτό χρειάζεται εγρήγορση από τους εταίρους, τους οργανισμούς που δραστηριοποιούνται σ' αυτούς τους τομείς καθώς και όλους μας δεδομένου ότι οι αλλαγές αυτές θα επηρεάσουν αφάνταστα την καθημερινότητά μας.
Λίγη πολιτική ιστορία... Μια καινούργια στήλη εγκαινιάζουμε στο μπλογκ μας: από σήμερα και κάθε Κυριακή θα φέρνουμε στο φως της δημοσιότητας στιγμές από την πολιτική ιστορία του τόπου μας - μικρές αλλά ενδιαφέρουσες...
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, σημερινός υπουργός Οικονομικών δεν υπήρξε πάντα ΠΑΣΟΚ και (ο Θεός να τον κάνει) σοσιαλιστής. Υπήρξε μέλος της Ε.Κ. -Νέες Δυνάμεις (της μετέπειτα και μέχρι σήμερα ΕΔΗΚ) από της οποίας την φοιτητική παράταξη (την "Δημοκρατική Πορεία") διαγράφηκε, πανηγυρικά μάλιστα...Το γιατί μπορείτε να το διαβάσετε εδώ, όπως δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ΕΔΗΝ (νεολαίας της ΕΔΗΚ).
Πηγές ειδήσεων και γελοιογραφιών: "Έθνος", "Καθημερινή", "Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία"
Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011
"Πάρτε κύριε (τα) λαχεία" - Ψευδή στοιχεία στην Βουλή για την εκποίηση των Κρατικών Λαχείων / Φοβήθηκε το γιαούρτι η Διαμαντοπούλου
Είδηση: Τη μεθοδευμένη εκποίηση των κρατικών λαχείων καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων. Παραθέτοντας τα οικονομικά στοιχεία της υπηρεσίας, που λειτουργεί επί 82 χρόνια στηρίζοντας κοινωνικές ανάγκες, ενώ συμμετέχει στα δημόσια έσοδα, ζητούν την απόσυρση της τροπολογίας για την αποκρατικοποίησή τους.
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναγνώρισε το «λάθος» τη στιγμή που οι εργαζόμενοι απειλούν να προσφύγουν δικαστικά:
Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών, που υπηρετούν στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση προχωράει στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων, με ψευδή στοιχεία. Τα καθαρά κέρδη είναι μεγάλα και το λειτουργικό κόστος ελάχιστο». Η Δέσποινα Σπανού (ΑΔΕΔΥ), εργαζόμενη στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, προσθέτει ότι «ακόμα, το λαχείο αποτελεί το μοναδικό έσοδο για πολλούς φορείς του Δημοσίου και στηρίζει την κοινωνική πρόνοια, που σήμερα καταργείται από τις επιταγές της τρόικας».
Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.», που ψηφίστηκε στις 20 Οκτωβρίου από τη Βουλή, κατατέθηκε τροπολογία σχετική με την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων.
Η αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει: «Τα συνολικά έσοδα από την εκμετάλλευση των λαχείων, σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία του 2010, ήταν της τάξης των 347.600.000 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη περιορίζονται στο ποσόν των 82.200.000. Αν συνυπολογιστούν οι δαπάνες λειτουργίας τα καθαρά κέρδη εξανεμίζονται στο σύνολό τους».
Πρόκειται για «βάναυση, σκόπιμη και εξόφθαλμη παραποίηση των πραγματικών στοιχείων», αναφέρουν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων σε ανακοίνωσή τους. Παραθέτουν τον ισολογισμό της υπηρεσίας για το 2010, σύμφωνα με τον οποίο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο ποσόν των 80.430.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση όλων των λειτουργικών και μη εξόδων. Αναλυτικά η κατανομή των καθαρών κερδών έχει ως εξής:
Στο υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν 71.663.000 ευρώ για πληρωμή τόκων και κεφαλαίου δανείου (τιτλοποίηση κερδών). Το υπόλοιπο (αδιάθετα κέρδη) είναι 186.000 ευρώ. Η τιτλοποίηση έγινε το 2000 (υπ. αποφ. 2/84003/0049). Αποτελεί δάνειο του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 650.000.000 ευρώ, το οποίο εξοφλείται με τα έσοδα από τη διάθεση του εθνικού, λαϊκού και στιγμιαίου λαχείου. Υπολείπονται τρεις τοκοχρεολυτικές δόσεις (ύψους 112.500.000 ευρώ) μέχρι την αποπληρωμή του, τον Ιανουάριο του 2013.
Στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τα κέρδη του κρατικού λαχείου δόθηκαν 7.115.000 ευρώ. Για επιχορήγηση του Ταμείου Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου δόθηκαν 1.466.000 ευρώ. Το σύνολο των διανεμόμενων κερδών ανέρχεται σε 80.430.000 ευρώ.
Οι υπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους συμπεραίνουν ότι «ο συντάκτης της εισηγητικής έκθεσης αποσκοπούσε στο να παραπλανήσει το Σώμα της Βουλής για να ψηφιστεί η τροπολογία της αποκρατικοποίησης, παρουσιάζοντας τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων ως μια απαξιωμένη δημόσια υπηρεσία, της οποίας η αποκρατικοποίηση είναι επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο, με όποιο τίμημα κι αν επιτευχθεί».
Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων το σύνολο των εργαζομένων είναι 45 υπάλληλοι, τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στο 1,18% του τζίρου, τα καθαρά κέρδη της ΔΚΛ ανέρχονται στο 23% του τζίρου. Από τα κέρδη του Εθνικού Κρατικού Λαχείου το υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλλληλεγγύης επιχορηγούν κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα. Επιπλέον το 1% επί των πωλήσεων του Λαϊκού Λαχείου αποδίδεται στο ΙΚΑ για την ασφάλιση των λαχειοπωλών.
Σχόλιο: Κλασσική και πάγια κυβερνητική συνταγή: απαξιώνουμε μια δημόσια εταιρεία, ρίχνουμε την τιμή της όσο είναι δυνατόν και μετά προχωρούμε στην πώλησή της, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα για την "επιτυχή πώληση". Έτσι έγινε και με την Ολυμπιακή (η οποία πωλήθηκε μισοτιμής αρχικά στην Μαρφίν για να εκποιηθεί ακριβά στην Aegean στη συνέχεια - λεπτομέρειες εδώ), ενώ κάτι παρόμοιο ετοιμάζεται και για τον ΟΠΑΠ.
Βέβαια εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα μιας και έχουμε χρήση "λανθασμένων" στοιχείων για να περάσει ασυζητητί από την Βουλή η πώληση των κρατικών λαχείων - όχι βέβαια πως οι βουλευτές της συμπολίτευσης υπήρχε περίπτωση ν' αντιδράσουν (εδώ δε μίλησαν για τόσα άλλα).
Θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει η αξιοπρέπεια να πουν στον κόσμο την αλήθεια: "είναι κερδοφόρα, υπάρχει ενδιαφέρον, θέλουμε να βγάλουμε χρήματα γρήγορα και δεν μας απασχολεί τα όσα θα φέρουν στον προϋπολογισμό και στην κοινωνική Πρόνοια τα επόμενα χρόνια". Δυστυχώς όμως και αυτό έχει χαθεί στην παρούσα Βουλή, μαζί με τόσα και τόσα άλλα. Κανείς εισαγγελέας πουθενά να ενδιαφερθεί γι' αυτήν την καραμπινάτη παρανομία που έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση δημόσιας περιουσίας; Φωνή βοόντος εν τη ερήμω...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου αντί στεφάνου για την επέτειο του Πολυτεχνείου να καταθέσει την... "αλήθεια" - αποφεύγοντας την παρουσία της στο χώρο του Πολυτεχνείου. Κατανοούμε απόλυτα την απόφαση της και συγχαίρουμε τους συμβούλους της που μπήκαν στο κόπο να γράψουν δύο σελίδες από "πομφόλυγες και φληναφήματα" (κοινώς μπούρδες) για να καλύψουν το φόβο της Υπουργού να φάει κανένα γιαούρτι ή κλούβιο αυγό την ώρα της κατάθεσης. Θα ήταν σα να πήγαινε ο Πρόεδρος της Κου-Κλουξ-Κλαν επίσκεψη στο Χάρλεμ μετά από επίθεση των μελών της σε μαύρους...
Κατά τ' άλλα μεγάλη πορεία (και πάλι), περιορισμένα επεισόδια και είσοδος των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο...Τα θερμά μας συγχαρητήρια στο ΠΑΣΟΚ που κατάφερε και έβαλε την αστυνομία στα πανεπιστήμια - κρίμα που για πολλοστή φορά η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν κατάφερε να προστατέψει τα του οίκου της. Επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να γίνει...
Πηγές ειδήσεων: "Καθημερινή", "Ελευθεροτυπία"
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αναγνώρισε το «λάθος» τη στιγμή που οι εργαζόμενοι απειλούν να προσφύγουν δικαστικά:
Οι εργαζόμενοι του υπουργείου Οικονομικών, που υπηρετούν στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, καταγγέλλουν ότι «η κυβέρνηση προχωράει στην ιδιωτικοποίηση των κρατικών λαχείων, με ψευδή στοιχεία. Τα καθαρά κέρδη είναι μεγάλα και το λειτουργικό κόστος ελάχιστο». Η Δέσποινα Σπανού (ΑΔΕΔΥ), εργαζόμενη στη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων, προσθέτει ότι «ακόμα, το λαχείο αποτελεί το μοναδικό έσοδο για πολλούς φορείς του Δημοσίου και στηρίζει την κοινωνική πρόνοια, που σήμερα καταργείται από τις επιταγές της τρόικας».
Συγκεκριμένα, στο πολυνομοσχέδιο «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο, εργασιακή εφεδρεία κ.λπ.», που ψηφίστηκε στις 20 Οκτωβρίου από τη Βουλή, κατατέθηκε τροπολογία σχετική με την αποκρατικοποίηση των κρατικών λαχείων.
Η αιτιολογική έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους αναφέρει: «Τα συνολικά έσοδα από την εκμετάλλευση των λαχείων, σύμφωνα με απολογιστικά στοιχεία του 2010, ήταν της τάξης των 347.600.000 ευρώ. Τα καθαρά κέρδη περιορίζονται στο ποσόν των 82.200.000. Αν συνυπολογιστούν οι δαπάνες λειτουργίας τα καθαρά κέρδη εξανεμίζονται στο σύνολό τους».
Πρόκειται για «βάναυση, σκόπιμη και εξόφθαλμη παραποίηση των πραγματικών στοιχείων», αναφέρουν οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων σε ανακοίνωσή τους. Παραθέτουν τον ισολογισμό της υπηρεσίας για το 2010, σύμφωνα με τον οποίο τα καθαρά κέρδη ανήλθαν στο ποσόν των 80.430.000 ευρώ, μετά την αφαίρεση όλων των λειτουργικών και μη εξόδων. Αναλυτικά η κατανομή των καθαρών κερδών έχει ως εξής:
Στο υπουργείο Οικονομικών δόθηκαν 71.663.000 ευρώ για πληρωμή τόκων και κεφαλαίου δανείου (τιτλοποίηση κερδών). Το υπόλοιπο (αδιάθετα κέρδη) είναι 186.000 ευρώ. Η τιτλοποίηση έγινε το 2000 (υπ. αποφ. 2/84003/0049). Αποτελεί δάνειο του Ελληνικού Δημοσίου, ύψους 650.000.000 ευρώ, το οποίο εξοφλείται με τα έσοδα από τη διάθεση του εθνικού, λαϊκού και στιγμιαίου λαχείου. Υπολείπονται τρεις τοκοχρεολυτικές δόσεις (ύψους 112.500.000 ευρώ) μέχρι την αποπληρωμή του, τον Ιανουάριο του 2013.
Στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης από τα κέρδη του κρατικού λαχείου δόθηκαν 7.115.000 ευρώ. Για επιχορήγηση του Ταμείου Αρωγής Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου δόθηκαν 1.466.000 ευρώ. Το σύνολο των διανεμόμενων κερδών ανέρχεται σε 80.430.000 ευρώ.
Οι υπάλληλοι στην ανακοίνωσή τους συμπεραίνουν ότι «ο συντάκτης της εισηγητικής έκθεσης αποσκοπούσε στο να παραπλανήσει το Σώμα της Βουλής για να ψηφιστεί η τροπολογία της αποκρατικοποίησης, παρουσιάζοντας τη Διεύθυνση Κρατικών Λαχείων ως μια απαξιωμένη δημόσια υπηρεσία, της οποίας η αποκρατικοποίηση είναι επωφελής για το Ελληνικό Δημόσιο, με όποιο τίμημα κι αν επιτευχθεί».
Σύμφωνα επίσης με στοιχεία της Διεύθυνσης Κρατικών Λαχείων το σύνολο των εργαζομένων είναι 45 υπάλληλοι, τα λειτουργικά έξοδα ανέρχονται στο 1,18% του τζίρου, τα καθαρά κέρδη της ΔΚΛ ανέρχονται στο 23% του τζίρου. Από τα κέρδη του Εθνικού Κρατικού Λαχείου το υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλλληλεγγύης επιχορηγούν κοινωνικούς φορείς και ιδρύματα. Επιπλέον το 1% επί των πωλήσεων του Λαϊκού Λαχείου αποδίδεται στο ΙΚΑ για την ασφάλιση των λαχειοπωλών.
Σχόλιο: Κλασσική και πάγια κυβερνητική συνταγή: απαξιώνουμε μια δημόσια εταιρεία, ρίχνουμε την τιμή της όσο είναι δυνατόν και μετά προχωρούμε στην πώλησή της, πανηγυρίζοντας ταυτόχρονα για την "επιτυχή πώληση". Έτσι έγινε και με την Ολυμπιακή (η οποία πωλήθηκε μισοτιμής αρχικά στην Μαρφίν για να εκποιηθεί ακριβά στην Aegean στη συνέχεια - λεπτομέρειες εδώ), ενώ κάτι παρόμοιο ετοιμάζεται και για τον ΟΠΑΠ.
Βέβαια εδώ τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα μιας και έχουμε χρήση "λανθασμένων" στοιχείων για να περάσει ασυζητητί από την Βουλή η πώληση των κρατικών λαχείων - όχι βέβαια πως οι βουλευτές της συμπολίτευσης υπήρχε περίπτωση ν' αντιδράσουν (εδώ δε μίλησαν για τόσα άλλα).
Θα έπρεπε τουλάχιστον να υπάρχει η αξιοπρέπεια να πουν στον κόσμο την αλήθεια: "είναι κερδοφόρα, υπάρχει ενδιαφέρον, θέλουμε να βγάλουμε χρήματα γρήγορα και δεν μας απασχολεί τα όσα θα φέρουν στον προϋπολογισμό και στην κοινωνική Πρόνοια τα επόμενα χρόνια". Δυστυχώς όμως και αυτό έχει χαθεί στην παρούσα Βουλή, μαζί με τόσα και τόσα άλλα. Κανείς εισαγγελέας πουθενά να ενδιαφερθεί γι' αυτήν την καραμπινάτη παρανομία που έχει ως αποτέλεσμα την απαξίωση δημόσιας περιουσίας; Φωνή βοόντος εν τη ερήμω...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση της υπουργού Παιδείας Άννας Διαμαντοπούλου αντί στεφάνου για την επέτειο του Πολυτεχνείου να καταθέσει την... "αλήθεια" - αποφεύγοντας την παρουσία της στο χώρο του Πολυτεχνείου. Κατανοούμε απόλυτα την απόφαση της και συγχαίρουμε τους συμβούλους της που μπήκαν στο κόπο να γράψουν δύο σελίδες από "πομφόλυγες και φληναφήματα" (κοινώς μπούρδες) για να καλύψουν το φόβο της Υπουργού να φάει κανένα γιαούρτι ή κλούβιο αυγό την ώρα της κατάθεσης. Θα ήταν σα να πήγαινε ο Πρόεδρος της Κου-Κλουξ-Κλαν επίσκεψη στο Χάρλεμ μετά από επίθεση των μελών της σε μαύρους...
Κατά τ' άλλα μεγάλη πορεία (και πάλι), περιορισμένα επεισόδια και είσοδος των ΜΑΤ στο Αριστοτέλειο...Τα θερμά μας συγχαρητήρια στο ΠΑΣΟΚ που κατάφερε και έβαλε την αστυνομία στα πανεπιστήμια - κρίμα που για πολλοστή φορά η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν κατάφερε να προστατέψει τα του οίκου της. Επιτέλους κάποια στιγμή πρέπει να γίνει...
Πηγές ειδήσεων: "Καθημερινή", "Ελευθεροτυπία"
Ετικέτες
δημόσια περιουσία,
εθνική επέτειος
Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011
Χαράτσι για τ' ακίνητα στο λογαριασμό της ΔΕΗ -Τα λάθη που το αυξάνουν και οι νέες εξαιρέσεις - Προβλήματα στην αποπληρωμή του / Πολυτεχνείο
Είδηση: Επτά λάθη στον υπολογισμό του ειδικού τέλους ακινήτων που αυξάνουν την επιβάρυνση των φορολογούμενων και οδηγούν στη χρέωση παράλογων ποσών επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ). Συγκεκριμένα το υπόμνημα που υπέβαλλε επισημαίνει ότι η ομοσπονδία γίνεται δέκτης "εντονότατων διαμαρτυριών από όλη τη χώρα, σχετικά με την επιβολή του Ειδικού Τέλους επί των ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, που αφορούν όχι μόνον το δυσβάστακτο του σχετικού μέτρου, αλλά και πολλά επί μέρους προβλήματα υπερβολικών χρεώσεων παράλογων ποσών, τα οποία απαιτούν άμεσες λύσεις".
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι οι χρεώσεις του Τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι απίστευτα διογκωμένες, για τους εξής κύριους λόγους:
1. Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.
2. Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.
3.Λανθασμένες χρεώσεις βάσει "πλασματικών" τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές κατά Δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
4. Διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια.
5. Επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
6. Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.
7. Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.
Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ παραπέμπουν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες στους Δήμους για να υποβάλλουν δήλωση διόρθωσης των εμβαδών και των τιμών ζώνης. Οι Δήμοι όμως, άγνωστο γιατί, δεν παραλαμβάνουν διορθωτικές δηλώσεις και στέλνουν τους πολίτες στις Δ.Ο.Υ. να κάνουν αίτηση επανυπολογισμού και διόρθωσης της οφειλής τους. Και οι Δ.Ο.Υ. με τη σειρά τους παραπέμπουν τους πολίτες και πάλι στους Δήμους για να κάνουν αίτηση για να υπολογιστεί σωστά η τιμή ζώνης του ακινήτου τους και το εμβαδόν του, ενώ τους ζητούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της λανθασμένης χρέωσης, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει συμψηφισμός ή και επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, άγνωστον πότε...
"Έτσι δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα συνθλίβονται κάθε μέρα στις συμπληγάδες των τριών Δ (Δήμοι-Δ.Ο.Υ.-ΔΕΗ) χωρίς να μπορούν να βρουν λύση ακόμη και στα πιο αυτονόητα προβλήματα", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιδιοκτήτες.
Ακόμη η ΠΟΜΙΔΑ θίγει τα εξής ζητήματα:
1)Πληρωμή ειδικού τέλους σε περίπτωση οφειλής ρεύματος από αποχωρήσαντα ενοικιαστή: Σημαντικός αριθμός ενοικιαστών που αποχώρησε πρόσφατα από διάφορα ακίνητα, εκτός από μισθώματα έχει αφήσει ανεξόφλητους και τους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που εξακολουθούν να έρχονται στο ακίνητο, με σημαντικά ποσά οφειλών. Ο τελευταίος λογαριασμός συμπεριλαμβάνει και το ειδικό τέλος, το οποίο ο ιδιοκτήτης του κτιρίου οφείλει και δεν έχει αντίρρηση να το καταβάλει, όχι όμως και την οφειλή για το ηλεκτρικό ρεύμα η οποία βαρύνει τον ενοικιαστή. Η ΔΕΗ όμως αρνείται να το εισπράξει επικαλούμενη την αδυναμία μερικής εξόφλησης του λογαριασμού, όχι μόνον λόγω του σχετικού νόμου, αλλά και διότι το λογισμικό του μηχανογραφικού της καταχωρεί αυτόματα κάθε μερική καταβολή πρώτα υπέρ των οφειλομένων στη ΔΕΗ, και μετά στους λοιπούς κωδικούς.
Κατόπιν τούτου η μοναδική διέξοδος των ιδιοκτητών είναι σήμερα η μη πληρωμή του συνόλου του λογαριασμού στη ΔΕΗ, ώστε να διαβιβαστεί στη Δ.Ο.Υ. το ποσό του ειδικού τέλους προς είσπραξη. Όταν η Δ.Ο.Υ. εντοπίσει τον υπόχρεο ιδιοκτήτη, θα του ζητήσει να πληρώσει το ποσό του τέλους και μόνον αυτό, ενώ η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αναζητά τον υπόχρεο αποχωρήσαντα ενοικιαστή. Αν όμως βρεθεί νέος ενοικιαστής για το κτίριο, θα πρέπει να εξοφληθεί άμεσα όλος ο λογαριασμός, διαφορετικά η ΔΕΗ αρνείται να του χορηγήσει ρεύμα! Για να πάψει η παράλογη καθυστέρηση και ο εκβιασμός των ιδιοκτητών να πληρώσουν τα χρέη των αποχωρησάντων ενοικιαστών τους, πρέπει να επιτραπεί ρητά στη ΔΕΗ να εισπράττει μόνον το ειδικό τέλος, όταν αυτό πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη.
2) Χρέωση επί διπλάσιων τετραγωνικών μέτρων στα εκτός σχεδίου κτίσματα: Ο Ν. 2130/1993 υποχρέωσε τους ΟΤΑ να επιβάλλουν ΤΑΠ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε συνδυασμό πάντα με το εμβαδόν, την περιοχή και την αντικειμενική αξία τους. Η σχετική διάταξη ορίζει ότι:
"Στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων λαμβάνεται υπόψη η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα". Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα εκτός σχεδίου πόλεως κτίσματα της χώρας χρεώνεται ΤΑΠ με πλασματικό εμβαδόν διπλάσιο από τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος, και συνεπώς χρεώνεται και διπλάσιο ειδικό τέλος από το πράγματι οφειλόμενο.
Πρέπει συνεπώς οι μεν Δήμοι να χορηγήσουν βεβαίωση στους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι τα πραγματικά εμβαδά των δομημένων ηλεκτροδοτούμενων εκτός σχεδίου κτισμάτων τους είναι μικρότερα, η δε ΔΕΗ να μπορεί μηχανογραφικά να χρεώνει το Ειδικό τέλος βάσει του εμβαδού των δημοτικών τελών και όχι του διπλασίου εμβαδού του ΤΑΠ.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να καθοριστεί επειγόντως συγκεκριμένη διαδικασία άμεσης διόρθωσης όλων των παραπάνω λαθών στους οικείους Δήμους, στη μηχανογράφηση της ΔΕΗ, και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Επίσης αν το λάθος εις βάρος του πολίτη υπερβαίνει το ένα (1) ευρώ ανά τετρ. μέτρο της ιδιοκτησίας του, να μην υποχρεούται να το πληρώσει μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική διόρθωση.
Mετά από αυτά και τη γενική κατακραυγή, η κυβέρνηση προσπάθησε ν' αναδιπλωθεί κι έτσι σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, από την καταβολή του τέλους εξαιρούνται όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, καθώς και ασθενείς που τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη.
Επίσης, αποφασίστηκε η ΔΕΗ να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, αλλά να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά την δυνατότητά τους δεν το πράττουν.
Σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.
Αποφασίστηκε, τέλος, πως εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις μετά από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητά την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές.
Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος για την κατοικία στην οποία ιδιοκατοικούν οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι πήραν επίδομα ανεργίας τουλάχιστον τους έξι μήνες του έτους, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους την προηγούμενη χρονιά, απ' αυτήν της επιβολής του τέλους, ήταν χαμηλότερο από 12.000 ευρώ.
Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο του μακροχρόνια ανέργου.
Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι επιβαρύνονται με τέλος από 3 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εφόσον έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ.
Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής ισχύει και όταν ο κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή επικαρπωτής της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.
Το ίδιο συμβαίνει αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ, καθώς και αν έχει επιφάνεια πάνω από 120 τ.μ.
Το όριο αυτό να αυξάνεται κατά 20 τετραγωνικά μέτρα για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Συνεπώς, όσοι έμειναν άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα τους τελευταίους πέντε μήνες θα πληρώσουν το κανονικό τέλος, ενώ το ίδιο θα πληρώσουν και οι μακροχρόνια άνεργοι αν για παράδειγμα διαθέτουν ένα σπίτι 70-90 τ.μ. σε μία περιοχή με «μεσαίες» τιμές.
Πολύτεκνοι και ανάπηροι καταβάλλουν το μειωμένο τέλος για την ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.
Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές χωρίς αντικειμενικό σύστημα τιμών το τέλος είναι 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σχόλιο: Έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στο συγκεκριμένο φόρο (διαβάστε λεπτομέρειες εδώ), ο οποίος έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα χιλιάδων νοικοκυριών. Τα όσα αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ είναι σωστά και δίκαια, παρουσιάζοντας στην ουσία την προχειρότητα με την οποία προετοιμάστηκε και εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο (θυμηθείτε ότι ζητούσαν την αποστολή sms από τους ιδιοκτήτες που μπορούσαν να εξαιρεθούν ή να πληρώσουν μειωμένο φόρο μέσα σε μια εβδομάδα από την ανακοίνωση του μέτρου!).
Σε μια ευνομούμενη χώρα τέτοιες αλλαγές και φόροι παρουσιάζονται πολύ πριν το τέλος του φορολογικού έτους, δίνοντας έτσι χρόνο στους φορολογούμενους να προσαρμοστούν στις καινούργιες συνθήκες και να κάνουν την οικονομική προετοιμασία της επόμενης χρονιάς. Στην Ελλάδα αντίθετα το φορολογικό σύστημα αλλάζει 2 φορές τον μήνα, με χαράτσια να επιβάλλονται κατά το δοκούν και με φόρους να ξεκινούν ως "έκτακτοι" για να γίνονται "μόνιμοι" μέσα σε λίγες μέρες...
Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, ότι θα ερχόταν φορο-επιδρομή στ' ακίνητα είχε προαναγγελθεί (διαβάστε εδώ σχετικά), αλλά κανείς δε φανταζόταν ότι θα υπήρχε φόρος που θα επανέφερε στιγμές από την Τουρκοκρατία, οπού υπήρχε ο περίφημος κεφαλικός φόρος ή η δεκάτη - που ήταν πάγιοι φόροι ανεξάρτητα με την κατάσταση του "υποτελούς". Έτσι και με αυτόν (τον 9ο φόρο σχετιζόμενο με τ' ακίνητα στην χώρα μας). Για να δούμε πάντως που θα οδηγήσουν οι προσφυγές που έχουν γίνει στα δικαστήρια. Ας ελπίσουμε ότι θα ευοδωθούν.
Τέλος για τις εκ των υστέρων εξαιρέσεις τι να πει κανείς; Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν και για τους πολίτες εκτός από την οικονομική κατάσταση των δανειστών μας, θα είχε εξ αρχής εκπονήσει μια λίστα και όχι να φτάσει η κατάσταση στο αμήν πρώτα για πολλούς. Αλλά και πάλι βέβαια φαίνεται ότι λειτουργούμε με ημίμετρα. Τι παει να πει "θα γίνει προσπάθεια να ληφθεί υπόψιν" ή "αυτοί που αποδεδειγμένα"; Αν έχω δηλ. εισόδημα 5000 ευρώ το χρόνο τι άλλη απόδειξη χρειάζομαι για ν' αποδείξω ότι δεν μπορώ να ζήσω αν πληρώσω και το χαράτσι στο μοναδικό σπίτι που διαθέτω;
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο ιστορίες για το χαράτσι που μας επιβλήθηκε καταχρηστικά - χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ηρακλείου. Όπως γράφεται καθημερινά, στα γραφεία της ΔΕΗ στο Ηράκλειο συνωστίζονται εκατοντάδες πολίτες προκειμένου να πληρώσουν τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και το χαράτσι για τα ακίνητα. Αλλοι, έχοντας κατορθώσει να δανειστούν, φροντίζουν να καλύψουν όπως όπως τις υποχρεώσεις τους για το ειδικό τέλος στα ακίνητα, το οποίο μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους. «Τώρα θα έχουμε το βραχνά τού να επιστρέψουμε τα χρήματα που δανειστήκαμε στους συγγενείς και στους φίλους, αλλά τουλάχιστον δεν θα μείνουν τα παιδιά μου χωρίς ρεύμα...», λέει ένας πολίτης που κατάφερε να πληρώσει το φουσκωμένο λογαριασμό του.
Μπροστά στις αμέτρητες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ εφαρμόζουν και στο Ηράκλειο την απόφαση της ΓΕΝΟΠ και έχουν συγκροτήσει ομάδες περιφρούρησης σε συγκεκριμένες περιοχές και υποβαθμισμένα οικονομικά προάστια της πόλης, προκειμένου να αποτρέψουν τις διακοπές του ηλεκτρικού σε περιπτώσεις όπου οι οφειλέτες είναι άνεργοι, φτωχοί και συνταξιούχοι που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι.
«Ηδη σήμερα, χωρίς το χαράτσι, η ΔΕΗ προχωρεί σε περίπου 100 διακοπές καθημερινά σε σπίτια και επιχειρήσεις στο Ηράκλειο. Εκτιμούμε ότι αυτός ο αριθμός θα μεγαλώσει, λόγω του ειδικού τέλους για τα ακίνητα, το οποίο περνάει μέσα από τους λογαριασμούς της Επιχείρησης. Μάλιστα οι διακοπές δεν θα σταματήσουν ούτε την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Ηδη τα χρέη προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ σε όλη τη χώρα, όπου περισσότερα από 50 εκατ. αφορούν την Κρήτη», σημειώνει χαρακτηριστικά το μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος - και που είμαστε ακόμα...
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Ελευθεροτυπία" / Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να ξεχάσουμε την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μεγάλη μέρα για την ιστορία μας και ας προσπαθούν πολλοί να την αμαυρώσουν - και ας μην έπεσε η Χούντα λόγω αυτού. Έδειξε ότι οι εξεγέρσεις ξεκινούν καταρχήν απ' την ψυχή - τα υπόλοιπα έρχονται...Σας παραπέμπουμε στο περσινό μας αφιέρωμα και στο συγκλονιστικό βίντεο που είχαμε συμπεριλάβει τότε...Παρεπιπτόντως, θα πάνε να καταθέσουν στεφάνι ο Άδωνις-Σπύρος Γεωργιάδης και ο Μάκης ο Βορίδης; Να το δούμε κι αυτό...
Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, πολλές χιλιάδες ιδιοκτήτες διαπίστωσαν ότι οι χρεώσεις του Τέλους στους λογαριασμούς της ΔΕΗ είναι απίστευτα διογκωμένες, για τους εξής κύριους λόγους:
1. Λανθασμένες αντικειμενικές τιμές ζώνης.
2. Λανθασμένοι συντελεστές παλαιότητας.
3.Λανθασμένες χρεώσεις βάσει "πλασματικών" τετραγωνικών μέτρων, που προκύπτουν από ειδικές κατά Δήμο αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.
4. Διπλάσια πλασματικά τετραγωνικά στα εκτός σχεδίου κτίρια.
5. Επιβολή ειδικού τέλους σε ακάλυπτους χώρους που χρεώνονται με το ΤΑΠ στο λογαριασμό της ΔΕΗ.
6. Λανθασμένες χρεώσεις κοινόχρηστων χώρων πολυκατοικιών με ΤΑΠ, και συνεπώς και με Ειδικό Τέλος, ενώ ρητά απαλλάσσονται από το νόμο και από τα δύο.
7. Κοινόχρηστοι χώροι ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Δεν υπάρχει διαδικασία υπολογισμού και αφαίρεσης του εμβαδού των κοινόχρηστων χώρων των κτιρίων αυτών, όπως ρητά προβλέπει ο νόμος.
Οι υπάλληλοι της ΔΕΗ παραπέμπουν τους διαμαρτυρόμενους πολίτες στους Δήμους για να υποβάλλουν δήλωση διόρθωσης των εμβαδών και των τιμών ζώνης. Οι Δήμοι όμως, άγνωστο γιατί, δεν παραλαμβάνουν διορθωτικές δηλώσεις και στέλνουν τους πολίτες στις Δ.Ο.Υ. να κάνουν αίτηση επανυπολογισμού και διόρθωσης της οφειλής τους. Και οι Δ.Ο.Υ. με τη σειρά τους παραπέμπουν τους πολίτες και πάλι στους Δήμους για να κάνουν αίτηση για να υπολογιστεί σωστά η τιμή ζώνης του ακινήτου τους και το εμβαδόν του, ενώ τους ζητούν να πληρώσουν ολόκληρο το ποσό της λανθασμένης χρέωσης, με την υπόσχεση ότι θα υπάρξει συμψηφισμός ή και επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων, άγνωστον πότε...
"Έτσι δεκάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα συνθλίβονται κάθε μέρα στις συμπληγάδες των τριών Δ (Δήμοι-Δ.Ο.Υ.-ΔΕΗ) χωρίς να μπορούν να βρουν λύση ακόμη και στα πιο αυτονόητα προβλήματα", αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ιδιοκτήτες.
Ακόμη η ΠΟΜΙΔΑ θίγει τα εξής ζητήματα:
1)Πληρωμή ειδικού τέλους σε περίπτωση οφειλής ρεύματος από αποχωρήσαντα ενοικιαστή: Σημαντικός αριθμός ενοικιαστών που αποχώρησε πρόσφατα από διάφορα ακίνητα, εκτός από μισθώματα έχει αφήσει ανεξόφλητους και τους τελευταίους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που εξακολουθούν να έρχονται στο ακίνητο, με σημαντικά ποσά οφειλών. Ο τελευταίος λογαριασμός συμπεριλαμβάνει και το ειδικό τέλος, το οποίο ο ιδιοκτήτης του κτιρίου οφείλει και δεν έχει αντίρρηση να το καταβάλει, όχι όμως και την οφειλή για το ηλεκτρικό ρεύμα η οποία βαρύνει τον ενοικιαστή. Η ΔΕΗ όμως αρνείται να το εισπράξει επικαλούμενη την αδυναμία μερικής εξόφλησης του λογαριασμού, όχι μόνον λόγω του σχετικού νόμου, αλλά και διότι το λογισμικό του μηχανογραφικού της καταχωρεί αυτόματα κάθε μερική καταβολή πρώτα υπέρ των οφειλομένων στη ΔΕΗ, και μετά στους λοιπούς κωδικούς.
Κατόπιν τούτου η μοναδική διέξοδος των ιδιοκτητών είναι σήμερα η μη πληρωμή του συνόλου του λογαριασμού στη ΔΕΗ, ώστε να διαβιβαστεί στη Δ.Ο.Υ. το ποσό του ειδικού τέλους προς είσπραξη. Όταν η Δ.Ο.Υ. εντοπίσει τον υπόχρεο ιδιοκτήτη, θα του ζητήσει να πληρώσει το ποσό του τέλους και μόνον αυτό, ενώ η ΔΕΗ θα συνεχίσει να αναζητά τον υπόχρεο αποχωρήσαντα ενοικιαστή. Αν όμως βρεθεί νέος ενοικιαστής για το κτίριο, θα πρέπει να εξοφληθεί άμεσα όλος ο λογαριασμός, διαφορετικά η ΔΕΗ αρνείται να του χορηγήσει ρεύμα! Για να πάψει η παράλογη καθυστέρηση και ο εκβιασμός των ιδιοκτητών να πληρώσουν τα χρέη των αποχωρησάντων ενοικιαστών τους, πρέπει να επιτραπεί ρητά στη ΔΕΗ να εισπράττει μόνον το ειδικό τέλος, όταν αυτό πληρώνεται από τον ιδιοκτήτη.
2) Χρέωση επί διπλάσιων τετραγωνικών μέτρων στα εκτός σχεδίου κτίσματα: Ο Ν. 2130/1993 υποχρέωσε τους ΟΤΑ να επιβάλλουν ΤΑΠ σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα σε συνδυασμό πάντα με το εμβαδόν, την περιοχή και την αντικειμενική αξία τους. Η σχετική διάταξη ορίζει ότι:
"Στα κάθε είδους κτίσματα που βρίσκονται εκτός εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως ή εκτός ορίων οικισμών με πληθυσμό κάτω των δύο χιλιάδων κατοίκων λαμβάνεται υπόψη η αξία των κτισμάτων και η αξία της διπλάσιας έκτασης από εκείνη που καταλαμβάνουν τα κτίσματα". Αυτό σημαίνει ότι σε όλα τα εκτός σχεδίου πόλεως κτίσματα της χώρας χρεώνεται ΤΑΠ με πλασματικό εμβαδόν διπλάσιο από τα τετραγωνικά μέτρα του κτίσματος, και συνεπώς χρεώνεται και διπλάσιο ειδικό τέλος από το πράγματι οφειλόμενο.
Πρέπει συνεπώς οι μεν Δήμοι να χορηγήσουν βεβαίωση στους ενδιαφερόμενους πολίτες ότι τα πραγματικά εμβαδά των δομημένων ηλεκτροδοτούμενων εκτός σχεδίου κτισμάτων τους είναι μικρότερα, η δε ΔΕΗ να μπορεί μηχανογραφικά να χρεώνει το Ειδικό τέλος βάσει του εμβαδού των δημοτικών τελών και όχι του διπλασίου εμβαδού του ΤΑΠ.
Η ΠΟΜΙΔΑ ζητεί να καθοριστεί επειγόντως συγκεκριμένη διαδικασία άμεσης διόρθωσης όλων των παραπάνω λαθών στους οικείους Δήμους, στη μηχανογράφηση της ΔΕΗ, και συγκεκριμένη διαδικασία επιστροφής των αχρεωστήτως καταβληθέντων. Επίσης αν το λάθος εις βάρος του πολίτη υπερβαίνει το ένα (1) ευρώ ανά τετρ. μέτρο της ιδιοκτησίας του, να μην υποχρεούται να το πληρώσει μέχρις ότου ολοκληρωθεί η σχετική διόρθωση.
Mετά από αυτά και τη γενική κατακραυγή, η κυβέρνηση προσπάθησε ν' αναδιπλωθεί κι έτσι σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ευάγγελου Βενιζέλου, από την καταβολή του τέλους εξαιρούνται όλοι όσοι έχουν αναπηρία 80% και άνω, καθώς και ασθενείς που τελούν υπό κάθε είδους μηχανική υποστήριξη.
Επίσης, αποφασίστηκε η ΔΕΗ να μην διακόπτεται η παροχή ρεύματος σε κάποιον που έχει αποδεδειγμένη αδυναμία καταβολής του τέλους, αλλά να διακόπτεται η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε αυτούς που παρά την δυνατότητά τους δεν το πράττουν.
Σε όσους έχουν πρόβλημα καταβολής της δόσης λόγω μείωσης των αποδοχών τους και επειδή βαρύνονται με στεγαστικό δάνειο, θα γίνει προσπάθεια, σε συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, στον διακανονισμό των δανείων να ληφθεί υπόψη και η υποχρέωση καταβολής του ειδικού τέλους μέσω της ΔΕΗ.
Αποφασίστηκε, τέλος, πως εφόσον υπάρχουν ευπαθείς ομάδες ή ακόμα και ατομικές περιπτώσεις που δεν υπάγονται στις ρητά προβλεπόμενες από το νόμο εξαιρέσεις, θα υπάρχει η δυνατότητα ένταξης στις εξαιρέσεις μετά από έλεγχο της κάθε ειδικής περίπτωσης που ζητά την υπαγωγή της στις εξαιρέσεις αυτές.
Συγκεκριμένα, απαλλάσσονται πλήρως από το τέλος για την κατοικία στην οποία ιδιοκατοικούν οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι πήραν επίδομα ανεργίας τουλάχιστον τους έξι μήνες του έτους, εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους την προηγούμενη χρονιά, απ' αυτήν της επιβολής του τέλους, ήταν χαμηλότερο από 12.000 ευρώ.
Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 4.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο του μακροχρόνια ανέργου.
Μακροχρόνια άνεργοι, πολύτεκνοι και ανάπηροι επιβαρύνονται με τέλος από 3 έως 20 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, εφόσον έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 150.000 ευρώ.
Το όριο αυτό αυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
Ειδικά για τους πολύτεκνους, ο μειωμένος συντελεστής ισχύει και όταν ο κατά πλήρη κυριότητα ή συγκυριότητα ή επικαρπωτής της κύριας ιδιοκατοικούμενης κατοικίας είναι ένα ή περισσότερα από τα προστατευόμενα τέκνα, λόγω θανάτου του ενός εκ των γονέων τους.
Το ίδιο συμβαίνει αν το ιδιοκατοικούμενο ακίνητο βρίσκεται σε περιοχή με τιμή ζώνης άνω των 3.000 ευρώ, καθώς και αν έχει επιφάνεια πάνω από 120 τ.μ.
Το όριο αυτό να αυξάνεται κατά 20 τετραγωνικά μέτρα για κάθε προστατευόμενο μέλος.
Συνεπώς, όσοι έμειναν άνεργοι και λαμβάνουν επίδομα τους τελευταίους πέντε μήνες θα πληρώσουν το κανονικό τέλος, ενώ το ίδιο θα πληρώσουν και οι μακροχρόνια άνεργοι αν για παράδειγμα διαθέτουν ένα σπίτι 70-90 τ.μ. σε μία περιοχή με «μεσαίες» τιμές.
Πολύτεκνοι και ανάπηροι καταβάλλουν το μειωμένο τέλος για την ιδιοκατοικούμενη κατοικία τους, εφόσον το οικογενειακό τους εισόδημα κατά το προηγούμενο έτος του έτους επιβολής του τέλους δεν ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.
Για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές χωρίς αντικειμενικό σύστημα τιμών το τέλος είναι 3 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Σχόλιο: Έχουμε αναφερθεί διεξοδικά στο συγκεκριμένο φόρο (διαβάστε λεπτομέρειες εδώ), ο οποίος έχει χτυπήσει ήδη την πόρτα χιλιάδων νοικοκυριών. Τα όσα αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ είναι σωστά και δίκαια, παρουσιάζοντας στην ουσία την προχειρότητα με την οποία προετοιμάστηκε και εφαρμόστηκε το συγκεκριμένο μέτρο (θυμηθείτε ότι ζητούσαν την αποστολή sms από τους ιδιοκτήτες που μπορούσαν να εξαιρεθούν ή να πληρώσουν μειωμένο φόρο μέσα σε μια εβδομάδα από την ανακοίνωση του μέτρου!).
Σε μια ευνομούμενη χώρα τέτοιες αλλαγές και φόροι παρουσιάζονται πολύ πριν το τέλος του φορολογικού έτους, δίνοντας έτσι χρόνο στους φορολογούμενους να προσαρμοστούν στις καινούργιες συνθήκες και να κάνουν την οικονομική προετοιμασία της επόμενης χρονιάς. Στην Ελλάδα αντίθετα το φορολογικό σύστημα αλλάζει 2 φορές τον μήνα, με χαράτσια να επιβάλλονται κατά το δοκούν και με φόρους να ξεκινούν ως "έκτακτοι" για να γίνονται "μόνιμοι" μέσα σε λίγες μέρες...
Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι, ότι θα ερχόταν φορο-επιδρομή στ' ακίνητα είχε προαναγγελθεί (διαβάστε εδώ σχετικά), αλλά κανείς δε φανταζόταν ότι θα υπήρχε φόρος που θα επανέφερε στιγμές από την Τουρκοκρατία, οπού υπήρχε ο περίφημος κεφαλικός φόρος ή η δεκάτη - που ήταν πάγιοι φόροι ανεξάρτητα με την κατάσταση του "υποτελούς". Έτσι και με αυτόν (τον 9ο φόρο σχετιζόμενο με τ' ακίνητα στην χώρα μας). Για να δούμε πάντως που θα οδηγήσουν οι προσφυγές που έχουν γίνει στα δικαστήρια. Ας ελπίσουμε ότι θα ευοδωθούν.
Τέλος για τις εκ των υστέρων εξαιρέσεις τι να πει κανείς; Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν και για τους πολίτες εκτός από την οικονομική κατάσταση των δανειστών μας, θα είχε εξ αρχής εκπονήσει μια λίστα και όχι να φτάσει η κατάσταση στο αμήν πρώτα για πολλούς. Αλλά και πάλι βέβαια φαίνεται ότι λειτουργούμε με ημίμετρα. Τι παει να πει "θα γίνει προσπάθεια να ληφθεί υπόψιν" ή "αυτοί που αποδεδειγμένα"; Αν έχω δηλ. εισόδημα 5000 ευρώ το χρόνο τι άλλη απόδειξη χρειάζομαι για ν' αποδείξω ότι δεν μπορώ να ζήσω αν πληρώσω και το χαράτσι στο μοναδικό σπίτι που διαθέτω;
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο ιστορίες για το χαράτσι που μας επιβλήθηκε καταχρηστικά - χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Ηρακλείου. Όπως γράφεται καθημερινά, στα γραφεία της ΔΕΗ στο Ηράκλειο συνωστίζονται εκατοντάδες πολίτες προκειμένου να πληρώσουν τους ληξιπρόθεσμους λογαριασμούς και το χαράτσι για τα ακίνητα. Αλλοι, έχοντας κατορθώσει να δανειστούν, φροντίζουν να καλύψουν όπως όπως τις υποχρεώσεις τους για το ειδικό τέλος στα ακίνητα, το οποίο μέσα από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από τα κεφάλια τους. «Τώρα θα έχουμε το βραχνά τού να επιστρέψουμε τα χρήματα που δανειστήκαμε στους συγγενείς και στους φίλους, αλλά τουλάχιστον δεν θα μείνουν τα παιδιά μου χωρίς ρεύμα...», λέει ένας πολίτης που κατάφερε να πληρώσει το φουσκωμένο λογαριασμό του.
Μπροστά στις αμέτρητες περιπτώσεις, οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ εφαρμόζουν και στο Ηράκλειο την απόφαση της ΓΕΝΟΠ και έχουν συγκροτήσει ομάδες περιφρούρησης σε συγκεκριμένες περιοχές και υποβαθμισμένα οικονομικά προάστια της πόλης, προκειμένου να αποτρέψουν τις διακοπές του ηλεκτρικού σε περιπτώσεις όπου οι οφειλέτες είναι άνεργοι, φτωχοί και συνταξιούχοι που δεν μπορούν να πληρώσουν το χαράτσι.
«Ηδη σήμερα, χωρίς το χαράτσι, η ΔΕΗ προχωρεί σε περίπου 100 διακοπές καθημερινά σε σπίτια και επιχειρήσεις στο Ηράκλειο. Εκτιμούμε ότι αυτός ο αριθμός θα μεγαλώσει, λόγω του ειδικού τέλους για τα ακίνητα, το οποίο περνάει μέσα από τους λογαριασμούς της Επιχείρησης. Μάλιστα οι διακοπές δεν θα σταματήσουν ούτε την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων. Ηδη τα χρέη προς τη ΔΕΗ ξεπερνούν τα 800 εκατομμύρια ευρώ σε όλη τη χώρα, όπου περισσότερα από 50 εκατ. αφορούν την Κρήτη», σημειώνει χαρακτηριστικά το μέλος του Δ.Σ. της Ενωσης Τεχνικών ΔΕΗ, Γιάννης Βρέντζος - και που είμαστε ακόμα...
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Ελευθεροτυπία" / Δεν θα μπορούσαμε φυσικά να ξεχάσουμε την επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Μεγάλη μέρα για την ιστορία μας και ας προσπαθούν πολλοί να την αμαυρώσουν - και ας μην έπεσε η Χούντα λόγω αυτού. Έδειξε ότι οι εξεγέρσεις ξεκινούν καταρχήν απ' την ψυχή - τα υπόλοιπα έρχονται...Σας παραπέμπουμε στο περσινό μας αφιέρωμα και στο συγκλονιστικό βίντεο που είχαμε συμπεριλάβει τότε...Παρεπιπτόντως, θα πάνε να καταθέσουν στεφάνι ο Άδωνις-Σπύρος Γεωργιάδης και ο Μάκης ο Βορίδης; Να το δούμε κι αυτό...
Ετικέτες
ακίνητα,
ΔΕΗ,
εθνική επέτειος,
κοινωνία,
φόροι
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)