Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011
(ανανεωμένο) Νέα μέτρα για την 6η δόση του Μνημονίου (μείωση αφορολογήτου και συντάξεων, αύξηση φόρων, εκποίηση δημόσιας περιουσίας, απολύσεις)
Είδηση:
Έντονη επίθεση δέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στη πρόσφατη συνεδρίαση του Ecofin - μέχρι ύβρεις ακούστηκαν για την Ελλάδα, μεταφέρεται χαρακτηριστικά - καθώς ούτε οι δανειστές ούτε οι εταίροι μας πιστεύουν ότι τα νέα μέτρα που λήφθηκαν μπορούν να αποδώσουν με βάση τους στόχους της κυβέρνησης. Εξ ου και η (αναγκαστική) συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής και οι δύο τηλέ-συνεδριάσεις με την τρόικα στην οποία συζητήθηκαν:
α) Επίσπευση της εξομοίωσης της φορολογίας μεταξύ του πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από τον φετινό Οκτώβριο εξετάζει η κυβέρνηση ανατρέποντας το χρονοδιάγραμμα του Μεσοπρόθεσμου, σύμφωνα με το οποίο το μέτρο θα εφαρμοζόταν σταδιακά τα δύο επόμενα έτη. Η εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης θα προκαλέσει αύξηση κατά περίπου 40 λεπτά το λίτρο στη λιανική τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, με αποτέλεσμα η πρόσθετη επιβάρυνση για ένα μέσο νοικοκυριό θα είναι της τάξης των 700 ευρώ. Για να μετριασθούν οι επιπτώσεις στα νοικοκυριά εξετάζεται το σενάριο η εξομοίωση της φορολογίας να γίνει σε δύο δόσεις, μία τον φετινό Οκτώβριο και η άλλη τον Οκτώβριο του 2012, και να υπάρξει μια μικρή μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης.
β) Νέες περικοπές, ύψους 5 δισ. ευρώ στα κονδύλια, για μισθούς, συντάξεις και κοινωνικές παροχές προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο. Η αρχή θα γίνει με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο από την 1η Οκτωβρίου, το οποίο θα επιφέρει μειώσεις αποδοχών μέχρι και 50% σε ορισμένες κατηγορίες υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα. Στόχος είναι η εξοικονόμηση 1,2 δισ. ευρώ μόνο από τη μισθοδοσία των περίπου 550.000 υπαλλήλων της κεντρικής κυβέρνησης και άλλων 400 εκατ. ευρώ από το προσωπικό των ΔΕΚΟ και των φορέων της γενικής κυβέρνησης. Ταυτόχρονα με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου θα υπάρξουν παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό του Δημοσίου, με στόχο τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης για όλους τους υπαλλήλους στο 60% από το 80% των συντάξιμων αποδοχών. Επίσης προωθούνται μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο ακόμα και με σύμβαση εργασίας αορίστου χρόνου, κατάργηση οργανικών θέσεων και "λουκέτα" σε εκατοντάδες φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες. Βαθιά θα μπει το μαχαίρι και στις κοινωνικές δαπάνες, με περικοπές στα προνοιακά και πολυτεκνικά επιδόματα και σε άλλες παροχές σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού μέσω της θέσπισης εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων, ενώ θα περιοριστεί η συμμετοχή του κράτους στην ασφάλιση και την περίθαλψη. Στην... πρέσα και οι επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία.
γ) Εκρηξη σε δεκάδες φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τα ακίνητα θα επιφέρει η σχεδιαζόμενη εξομοίωση των αντικειμενικών τιμών με τις αγοραίες, καθώς για να καλυφθεί η απόκλιση, θα πρέπει οι τιμές της Εφορίας να αυξηθούν κατά μέσον όρο 60% και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι και 200%. Το μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη το ειδικό τέλος ακινήτων για το 2012, που θα πληρώσουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ 5.000.000 ιδιοκτήτες. Σε ορισμένες περιοχές, όπου η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών θα είναι μεγάλη, το ποσό του τέλους θα διπλασιαστεί.
δ) Ερχεται νέος γύρος μείωσης από 25% μέχρι και 75% στις επικουρικές συντάξεις ανάλογα με το ύψος τους, σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης. Παράλληλα εξετάζονται παρεμβάσεις και στις κύριες συντάξεις με στόχο τη συγκράτηση των δαπανών των ασφαλιστικών ταμείων αν και για το θέμα αυτό δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις. Στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων αλλαγών στις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού συστήματος, όπως τα ποσοστά αναπλήρωσης, τις ποινές για την πρόωρη συνταξιοδότηση και τα όρια ηλικίας. Το Μεσοπρόθεσμο πάντως προβλέπει μειώσεις στις αναπηρικές και τις συντάξεις του ΟΓΑ με την καθιέρωση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγηση και το ύψος τους.
ε) Ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος για όλα τα φυσικά πρόσωπα, με αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές και "ψαλίδισμα" ή κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών προωθεί το οικονομικό επιτελείο. Τα σενάρια προβλέπουν ακόμα και μείωση του αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
στ) Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, την καθιέρωση νέας κλίμακας στη φορολογία εισοδήματος, που θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου για τα μεσαία εισοδήματα.
Ταυτόχρονα θα περικοπούν ή και θα καταργηθούν πλήρως οι αφορολόγητες δαπάνες για τόκους στεγαστικών δανείων, νοσήλια, γιατρούς, ενοίκια, ασφάλιστρα και άλλα για εισοδήματα πάνω από ένα ορισμένο ύψος.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, ο εισοδηματικός πήχης για το "ψαλίδισμα" των φοροαπαλλαγών τοποθετείται στα 18.000 με 20.000 ευρώ, ενώ από τα 40.000 ευρώ δεν θα ισχύει καμία έκπτωση δαπανών.
Θα "ψαλιδιστούν" και οι απαλλαγές, οι εξαιρέσεις και τα ειδικά καθεστώτα που ισχύουν στους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης κ.ά.) και τις επιχειρήσεις.
Αλλαγές θα υπάρξουν και στο μέτρο των αποδείξεων για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Θα εξαιρεθούν δαπάνες όπως για τα σούπερ μάρκετ και θα δοθούν κίνητρα για τη συλλογή αποδείξεων από ειδικές κατηγορίες, όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Ο βασικός στόχος είναι να δοθεί οριστικό τέλος στις επιστροφές φόρου από τις οποίες το Δημόσιο έχει απώλειες πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Στο τραπέζι είχαν πέσει και ακραίες προτάσεις, όπως η πλήρης κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς καθώς και η μη απόδοση ενός μισθού και μιας σύνταξης σε όλους, πράγμα που προς το παρόν φαίνεται ν' απομακρύνεται.
Τα μέτρα που πάντως που έχουν κλειδωθεί είναι: α) Σε εργασιακή εφεδρεία εντός του 2011 θα τεθούν 30.000 δημόσιοι υπάλληλοι β) οι κύριες συντάξεις άνω των 1.200 ευρώ θα περικοπούν κατά 20% γ) Το «χαράτσι» στα ακίνητα μέσω της ΔΕΗ θα επεκταθεί «τουλάχιστον» μέχρι το 2014 (λεπτομέρειες του μέτρου εδώ) και δ) το αφορολόγητο θα μειωθεί στις 5.000 (σύμφωνα με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου). Οι περικοπές στις συντάξεις θα αφορούν το ποσό πέραν των 1.200 ευρώ (μεικτά). Ακόμη μεγαλύτερη θα είναι η μείωση σε όσους έχουν συνταξιοδοτηθεί πριν από την ηλικία των 55 ετών, οι συντάξεις των οποίων θα περικοπούν κατά 40% για ποσά που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ.
Χαρακτηριστικό των διαπραγματεύσεων ήταν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε -για πρώτη φορά- να εννοηθεί, ότι ενδέχεται να αφήσει εκτεθειμένη, για μικρό χρονικό διάστημα, την Ελλάδα σε ότι αφορά τις εσωτερικές της υποχρεώσεις (καταβολή μισθών και συντάξεων), υπογραμμίζοντας πάντως ότι θα είναι αλληλέγγυα σε σχέση με τις δανειακές υποχρεώσεις της χώρας διεθνώς.
(Πλήρες σχολιασμό των μέτρων μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
Σχόλιο: Να πούμε το αυτονόητο; Ότι τα μέτρα αυτά είναι απαράδεκτα; Ό,τι αντί να γυρίσουμε στο '80 και στο '60 (που έχουμε πάει ήδη όπως γράψαμε πρόσφατα), θα πάμε (στατιστικά - γιατί κοινωνικά έχουμε πάει ήδη) στα χρόνια της Κατοχής; Τονίζουμε από την αρχή του προγράμματος ότι με τέτοια μέτρα η χώρα δε σώζεται. Αυτό είναι πλέον εμφανές ακόμα και στους πιο σκληρούς υποστηρικτές της κυβέρνησης. Και ούτε η γενικευμένη εργασιακή εφεδρεία στο Δημόσιο, ούτε οι φωτοτυπίες στα σχολεία, ούτε το καθεστώς Μπανανίας που προωθείται (με πρότζεκτ τύπου "Helios" και πωλήσης Δημόσιας περιουσίας) θα μας γλυτώσουν από το κακό που μας οδήγησαν όσοι κυβερνούν.
Έχουμε γράψει στο παρελθόν ποιοι θα κερδίσουν σε περίπτωση χρεωκοπίας της χώρα μας (διαβάστε σχετικά εδώ) καθώς και ποιοι ωφελούνται από τα όσα θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να κάνει με τη γενική εκποίηση που ετοιμάζει. Και η στάση της Κομισιόν που προτιμάει ν' αφήσει το λαό να πεινάσει από το ν' αφήσει τους δανειστές ανικανοποίητους τα λέει όλα για το σε ποια Ευρώπη ζούμε. Βέβαια πρέπει να πούμε ότι η στάση πληρωμών στο εσωτερικό, αποτελεί ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ εδώ και καιρό: αν και εκτός αγορών, προτιμάει να είναι συνεπείς στους ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥΣ δανειστές της, αφήνοντας απλήρωτους προμηθευτές, μελετητές, καθυστερώντας εφάπαξ και συντάξεις κ.ο.κ. Αλλά η ΒΝP Parnibas τα ομόλογά της τα πληρώνεται μέχρι κεραίας στην ώρα τους...
Οπότε απλώς θα πούμε τα εξής: η κυβέρνηση πρέπει να κάνει ένα βήμα πίσω και να επανεξετάσει τι πρέπει να γίνει προς όφελος των πολιτών της και όχι προς όφελος του οράματος "της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής" στην οποία χώρες όπως η Ελλάδα πρέπει να θυσιαστούν ως Ιφιγένειες. Καταρχήν επιβάλλεται η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου. Μετά τα τελευταία "δραματικά" γεγονότα, δε νομίζουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος - η παρούσα κατάσταση δε λειτουργεί ούτε γι' αυτούς, ούτε για μας μιας και φαίνεται πως τόσες απορρυθμίσεις σε υγεία, παιδεία, κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και μειώσεις μισθών και συντάξεων, πήγαν στον βρόντο. Αλλιώς η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει σε υποχρεωτικό κούρεμα του εξωτερικού χρέους - που είναι το μόνο όπλο που της έχει απομείνει.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας. Και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν τεράστιο χρέος και όμως τα μέτρα που πήραν ήταν πιο μικρής ισχύος και πιο εύπεπτα. Όσο και αν τα μεγέθη δεν είναι απόλυτα συγκρίσιμα, αυτό δείχνει κάτι για τις κυβερνήσεις τους και το πως χειρίστηκαν την κατάσταση. Η ευθύνη της κυβέρνησης είναι τεράστια γιατί: α) δεν έλαβε όλα τ' απαραίτητα μέτρα για να μην μπει η χώρα στο Μνημόνιο (και τα οποία έχουμε γράψει κατά καιρούς εδώ). β) Έκανε συμφωνίες που δεν ήταν πραγματοποιήσιμες. Έβαλε στόχους υψηλούς σε καιρούς ύφεσης, γνωρίζοντας εξαρχής τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας. γ) Δεν περιόρισε την σπατάλη. Την σπατάλη εκείνη που περιορίζετε (κοστοβόρα ταξίδια υπουργών στο εξωτερικό, δεξιώσεις, δαπάνες για κινητά κ.ο.κ.) και καταγράφετε (ασφαλιστικά ταμεία). δ) Χτύπησε τα φυσικά πρόσωπα και άφησε τις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις ν' αλωνίζουν, αφήνοντας απροστάτευτους τους πρώτους στις ορέξεις των δεύτερων. ε) Προσπάθησε να στρέψει τις κοινωνικές ομάδες την μία απέναντι στην άλλη, ποντάροντας στη γνωστή ελληνική φαγωμάρα. Αυτό έπιασε, αλλά ήταν λάθος τακτική σε καιρούς κρίσης, στ) δεν έπεισε ποτέ κανένα ότι είχε σχέδιο εξόδου εκτός από το σχέδιο ξεπουλήματος των πάντων, της περιουσίας δηλαδή που έπρεπε να προστατεύσει με κάθε κόστος και ζ) μαγείρεψε τα στοιχεία (όπως έχει καταγγελθεί επισήμως και έχουμε αναφέρει εδώ), ώστε να φανεί το έλλειμμα μεγαλύτερο και να γίνουν όσα έγιναν.
Και όλα αυτά τα πληρώνουμε σήμερα...
Βέβαια κλείνοντας να πούμε ότι το μελοδραματικό πρελούδιο που παίχτηκε τις τελευταίες μέρες, δεν ήταν καθόλου ξαφνικό. Το γιατί το περιγράφει ο Γιώργος Δελαστίκ στο "Έθνος":
"Προαποφασισμένα από τον Ιούλιο είναι τα νέα μέτρα λεηλασίας του εισοδήματος του ελληνικού λαού που θα επιχειρήσει να περάσει η κυβέρνηση Παπανδρέου στο αμέσως επόμενο διάστημα, προφασιζόμενη δήθεν απρόβλεπτες πιέσεις από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης. Ο γερμανικός Τύπος αναφερόταν αμέσως μετά τη σύνοδο της 21ης Ιουλίου σε πρόσθετα μέτρα που θα λαμβάνονταν στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο.
Καμιά έκπληξη δεν αποτελεί επίσης το γεγονός ότι η τρόικα δεν έχει έρθει ακόμη στην Αθήνα. Τα περί επιστροφής δέκα ημέρες μετά την αποχώρησή της σε κλίμα υποτιθέμενης ρήξης ήταν παραμύθια. Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είχε δηλώσει κατηγορηματικά στην Μπούντεστακ, το γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο, ότι "θα δούμε πότε θα πάει στην Αθήνα" η τρόικα, συναρτώντας το με τη συμμόρφωση της ελληνικής κυβέρνησης σε μια σειρά καθηκόντων που της έχει επιβάλει η Γερμανία μέσω ΕΕ.
Για να μην εκπλαγούμε δε πάλι σε λίγο, τονίζουμε ότι ο Σόιμπλε στην ίδια συνεδρίαση υπογράμμισε πως ούτε λόγος δεν γίνεται για να δοθεί στην Ελλάδα το νέο δάνειο που αποφάσισε η "ιστορική" σύνοδος της 21ης Ιουλίου, αν προηγουμένως δεν έχει επιβεβαιωθεί η πλήρης συμμόρφωση της Αθήνας στους όρους της ΕΕ! Γι' αυτό και βλέπουμε ότι τεχνηέντως έχει διακριτικά "εξαφανιστεί" το νέο δάνειο από τις συζητήσεις που γίνονται στη χώρα μας. Ενώ αρχικά η κυβέρνηση αισιοδοξούσε πως αντί για την πέμπτη δόση του παλαιού δανείου θα παίρναμε την πρώτη δόση του νέου δανείου με τους ευνοϊκότερους όρους, τώρα συζητάμε μόνο για την έκτη δόση, την έβδομη δόση κ.λπ.
Η εντυπωσιοθηρική ματαίωση του ταξιδιού του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ -το οποίο άλλωστε είχε άκρως υποβαθμισμένο πολιτικό περιεχόμενο αφού η μόνη συνάντηση του Γ. Παπανδρέου με μέλος της κυβέρνησης Ομπάμα που είχε προγραμματιστεί ήταν με τον υπουργό Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ- το απομεσήμερο του Σαββάτου αποσκοπούσε να προσδώσει μια δραματικότητα στις εξελίξεις. Να παγώσει τις αντιδράσεις του κόσμου, ο οποίος έχει γίνει έξω φρενών κατά της κυβέρνησης για το νέο χαράτσι στα ακίνητα και μάλιστα υπό το κράτος του εκβιασμού "ή πληρώνεις ή σου κόβουμε το ηλεκτρικό ρεύμα" και σε απίστευτα υψηλό ποσοστό δηλώνει ότι δεν προτίθεται να το πληρώσει.
Είναι γνωστό βεβαίως ότι στην Ελλάδα πολλά λόγια λέμε και λίγες πράξεις κάνουμε, αλλά η διαρκής συσσώρευση νέων φόρων οδηγεί σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, των οποίων τα εισοδήματα έχουν ήδη συρρικνωθεί ουσιωδώς ή και δραματικά σε πολλές περιπτώσεις. Απαισιόδοξες εκτιμήσεις επομένως, οι οποίες ανεβάζουν σε εκατοντάδες χιλιάδες όσους δεν θα πληρώσουν καθόλου ή δεν θα πληρώσουν εμπρόθεσμα τόσο την "έκτακτη" μόνιμη φορολογική εισφορά της δήθεν "αλληλεγγύης" όσο και το χαράτσι ακινήτων, έχουν βάση αυτήν τη φορά.
Η ανοιχτή πλέον εχθρότητα μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας κατά της ασκούμενης κυβερνητικής πολιτικής καθιστά σχεδόν αδύνατη την συνεργασία του λαού με την κυβέρνηση για το ξεπέρασμα της κρίσης. Είναι άκρως αμφίβολο ακόμη και το αν ο πρωθυπουργός μπορεί να εξασφαλίσει τουλάχιστον την ανοχή των Ελλήνων στην οικονομική και κοινωνική πολιτική που ακολουθεί."
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Έθνος", "Ημερησία"
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου