Είδηση: Επέκταση στους έξι μήνες της χρονικής διάρκειας εφαρμογής ελαστικού ωραρίου, βάσει των αναγκών της επιχείρησης (διευθυντικό δικαίωμα), καθιέρωση χαμηλότερης αμοιβής κατά 20% από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση για νεοεισερχόμενους κάτω των 25 ετών, καθώς και αύξηση της ισχύος των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, περιλαμβάνονται μεταξύ των κρίσιμων αποφάσεων που «κλείδωσαν» στην συνάντηση της υπουργού Εργασίας με την τρόικα την Τετάρτη.
Έρχονται δε να προστεθούν στις προηγούμενες επώδυνες αποφάσεις που έχουν ληφθεί για μείωση συντάξεων, κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων, «κόψιμο» της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών επαγγελμάτων, κτλ, στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Αναλυτικά οι ρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν, προβλέπουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι:
Η αμοιβή των νέων, ηλικίας από 18 έως 25 ετών που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας θα μπορεί να είναι έως και 20% χαμηλότερη από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
Επεκτείνεται από τους 4 στους 6 μήνες η χρονική περίοδος της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, κατά την οποία παρέχεται η δυνατότητα εφαρμογής συνδυασμού αυξημένης και μειωμένης απασχόλησης (ελαστικό ωράριο), χωρίς να καταβάλλονται υπερωρίες.
Αυξάνεται η ισχύς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Οι διετείς συμβάσεις ορισμένου χρόνου που μπορούσαν να ανανεωθούν έως 2 φορές όπως προέβλεπε το Π.Δ 180 του 2004, μετατρέπονται σε τριετείς.
Παράλληλα Η τρόικα επανέφερε στο ζήτημα των αμοιβών σε κάθε μια βιοτεχνία, αλλά με αφορμή τις αμοιβές δημοσιογράφων και τραπεζοϋπαλλήλων σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις, σύμφωνα με την καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΕ. Η σχετική «παραγγελία» των επιτηρητών εστάλη από το υπουργείο Οικονομικών ως προαπαιτούμενο για την εκταμίευση της 5ης δόσης. «Είμαι αντίθετη στο να αλλάξει κάτι», φέρεται να απάντησε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη.
Προ ολίγου καιρού η τρόικα, επισκεπτόμενη το υπουργείο Εργασίας, βρήκε ότι όλα είναι «εντάξει» με το κούρεμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα (έως και 15,5% τη διετία 2010-11), τόσο μέσω των ειδικών επιχειρησιακών συμβάσεων όσο και με ατομικές συμβάσεις εργασίας (σ.σ. πολλές εκ των οποίων είναι πάρανομες, καθώς κινούνται κάτω των αντίστοιχων κλαδικών).
Αυτό τουλάχιστον είχε παρουσιάσει τότε η Λ. Κατσέλη ως αποτέλεσμα της ενδελεχούς συζήτησης με τους ξένους επιτηρητές. Χθες όμως από το υπουργείο Οικονομικών, όπου έχουν εγκατασταθεί, οι εκπρόσωποι της τρόικας φέρεται να διαμήνυσαν στην υπουργό Εργασίας ότι η μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σε όλους τους εργαζομένους (μέλη και μη μέλη συνδικάτων, εργαζόμενοι ή μη σε επιχειρήσεις που ανήκουν στις αντίστοιχες εργοδοτικές ενώσεις) αποτελεί προϋπόθεση έγκρισης της 5ης δόσης του δανείου. Οχι ότι είναι θέμα το οποίο θα έπρεπε να ενταχθεί, ενδεχομένως, στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2012-15, αλλά επείγον ζήτημα υψίστης σημασίας, που συναρτάται με την εκταμίευση των χρημάτων εντός του μήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργός Εργασίας φέρεται να αντέταξε ότι το θέμα εγείρεται ξαφνικά και παρά την αρχική συμφωνία ότι οι επιδόσεις (περικοπές) στον ιδιωτικό τομέα είναι ικανοποιητικές (για τους δανειστές μας).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επίμονες αναφορές της τρόικας αντέδρασε ακόμη και ο ΣΕΒ, ο οποίος θεωρεί ότι δεν πρέπει να καταργηθεί κάθε κατώφλι αμοιβών στην Ελλάδα.
Στο θέμα παρενέβη, με αιχμηρό όσο και δηκτικό τρόπο, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλος, αποκαλύπτοντας ότι η «κατάργηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων δεν εξυπηρετεί ούτε το δημόσιο χρέος ούτε τα ελλείμματα της χώρας. Εξυπηρετεί συγκεκριμένα εκδοτικά και τραπεζικά επιχειρηματικά συμφέροντα».
Μη επέκταση των κλαδικών συμβάσεων σημαίνει ότι μια επιχείρηση, που δεν μετέχει στην αντίστοιχη εργοδοτική ένωση ή όταν αυτή διαγράφεται ή αποχωρεί από το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων, θα απαλλάσσεται της υποχρέωσης να καταβάλλει στο προσωπικό τον κλαδικό (ενιαίο) μισθό.
Η υποχρέωσή της προς το προσωπικό θα εξαντλείται στις κατώτατες αποδοχές ανειδίκευτου εργάτη (τη σύμβαση της ΓΣΕΕ). Υπό αυτή την έννοια όμως θα διαλυθούν οι εργοδοτικές ενώσεις, ώστε να μην υπογράφονται συμβάσεις και οι επιχειρήσεις να μην πληρώνουν υψηλότερους -στο ύψος των κλαδικών συμβάσεων- μισθούς. Και έτσι κάθε σύστημα διαπραγμάτευσης θα καταρρεύσει.
Παράλληλα, η σύμβαση της ΓΣΕΕ (740 ευρώ) υπονομεύεται, καθώς οι νέοι έως 25 ετών θα πληρώνονται με -20%, και μάλιστα για δύο έτη.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προειδοποίησε ότι «το έγκλημα που επιχειρείται να γίνει σε βάρος του ελληνικού λαού, σε βάρος της δημόσιας περιουσίας, σε βάρος των φτωχών και αδυνάτων, αν επιχειρήσουν να γκρεμίσουν και αυτό το έσχατο καταφύγιο των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ολοκληρώνεται. Θα είναι ένα έγκλημα διαρκείας, του οποίου οι επιπτώσεις θα είναι ανυπολόγιστες». Και κατέληξε: «Θα αντιδράσουμε. Θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Αυτά που τώρα βλέπουν είναι μόνον η αρχή».
Πάντως ακούγεται έντονα ότι η κυβέρνηση αποδέχτηκε νέους μηχανισμούς ελέγχου, με τους οποίους οι ξένοι δανειστές της χώρας θα εποπτεύουν την πορεία εκτέλεσης του Μνημονίου. Όπως αποκαλύπτει η ανακοίνωση της Τρόικα, οι ελληνικές δέχτηκαν τη «δημιουργία μηχανισμών παρακολούθησης», αλλά και… «τεχνική συνδρομή» από συγκεκριμένους φορείς, όχι μόνο «θεσμικούς» (ΔΝΤ και Κομισιόν) αλλά και από ανεξάρτητα κράτη μέλη της ΕΕ! Με άλλα λόγια, χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία ή η Φιλανδία θα μπορούν να αποστέλλουν αντιπρόσωπους-τοποτηρητές, που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα για να υποδείξουν στην ελληνική κυβέρνηση τι πρέπει να κάνει και πώς.
Σχόλιο: Ξεκινώντας από το τελευταίο: Αν αυτό δε δείχνει ότι βρισκόμαστε υπό κατοχή, τότε τι περιμένουμε για να πειστούμε; Ο δρόμος που έχουμε πάρει είναι κατηφορικός και καταλήγει στο γκρεμό.
Από κει και πέρα όσοι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα επιχαίρουν για τη λαίλαπα που επέρχεται στα εργασιακά του Δημοσίου θα έπρεπε να ήταν πιο προσεκτικοί μιας και ήταν θέμα χρόνου περαιτέρω χειροτέρευση της κατάστασης και στην ζούγκλα την οποία εργάζονται.
Μπορεί όλοι οι κοινωνικοί εταίροι να τονίζουν επισήμως την ανάγκη διατήρησης των κλαδικών συμβάσεων (που δίνουν κάποια στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και μισθούς - διαβάστε εδώ αναλυτικά), αλλά η τρόικα έχει κάποιους "υψηλούς" συνομιλητές που έχουν συγκεκριμένες αρνητικές απόψεις επ' αυτού και θεωρούν το όλο κλίμα ως μοναδική ευκαιρία ν' αυξήσουν την κερδοφορία τους με μειώσεις μισθών. Η καταγγελία του προέδρου της ΓΣΕΕ, που βέβαια δεν έτυχε ανάλογης προβολής από τα ΜΜΕ, είναι ενδεικτική.
Τα μέτρα αυτά αποδεικνύουν για πολλοστή φορά ότι η οικονομική κρίση της χώρας δε λύνεται με τέτοιες συνταγές. Θυμηθείτε την προηγούμενη δραματική ψήφιση των αλλαγών στα εργασιακά (σχετική παρουσίαση εδώ) καθώς επίσης και το πως όλοι οι γνωρίζοντες, τόνιζαν τότε ότι οι αλλαγές δε θα βοηθούσαν καθόλου την οικονομία. Κι όμως, οι αλλαγές ψηφίστηκαν, εφαρμόστηκαν και αποτέλεσμα ουδέν, πέραν βεβαίως των δραματικών αλλαγών στην καθημερινότητα των πολιτών που μερίδα εξ' αυτών αδυνατεί πλέον να καλύψει και τις βασικές του ανάγκες (όπως φαίνεται σ' αυτήν εδώ την ανάρτηση), ενώ οι επιπτώσεις τους στην πραγματική οικονομία ήταν δραματικές οδηγώντας την χώρα στον "πάτο" της Ευρώπης.
Είναι παράδοξο σε μια τέτοια κατάσταση αντί για στήριξη των εισοδημάτων και προστασία της εργασίας, να έχουμε (από μια "σοσιαλιστική κυβέρνηση") ελαστικοποίηση ωραρίου, μειώσεις μισθών και κατάργηση των ΣΣΕ από το παράθυρο, αφού θα αφορούν πλέον μόνο τους εργαζομένους άνω των 25, κλέβοντας δηλαδή 7 από τα πλέον παραγωγικά χρόνια της ζωής του έναντι πινακίου φακής. Και βέβαια η "διευθέτηση ωραρίου" αποτελεί ανέκδοτο στην ελληνική πραγματικότητα: Ποιος θα διεκδικήσει επιπλέον ρεπό ή μειωμένο ωράριο σε δεύτερο χρόνο με την απειλή της ανεργίας να κρέμεται; Πως θα εφαρμοστεί αυτό σε κλάδους όπως π.χ. του τουρισμού που η εργασία είναι έτσι κι αλλιώς εποχιακή; Πως θα γίνεται έλεγχος αν τα όσα υπογράφονται και συμφωνούνται θα εφαρμόζονται όταν δεν υπάρχουν επιθεωρητές εργασίας ούτε για δείγμα; Το παράδειγμα των Χανίων (όπου η ανασφάλιστη εργασία στον τουρισμό προσεγγίζει το 70%) όπου η Επιθεώρηση Εργασίας δε διαθέτει καν αυτοκίνητο και οι υπάλληλοι μετακινούνται για να διεξάγουν ελέγχους με το αυτοκίνητο του Εργατικού Κέντρου, είναι χαρακτηριστικό.
Και τέλος...Θα αναλάβουν οι βουλευτές των κομμάτων τις ευθύνες τους, δείχνοντας ότι τα πρόσφατα γεγονότα (διαβάστε εδώ κι εδώ) τους ξύπνησαν; Θα δούμε - αν και δεν το ελπίζουμε. Η καρέκλα δυστυχώς είναι γλυκειά.
Από μικρό και από τρελλό μαθαίνεις την αλήθεια: "Μετά από 5 χρόνια, που έλεγαν οι ίδιοι ότι έχουν βάλει την Ελλάδα υπό επιτήρηση, πέντε χρόνια στα οποία -υποτίθεται- οι Ευρωπαίοι έλεγχαν την προηγούμενη κυβέρνηση, πέντε χρόνια που μας είπαν ότι έπρεπε να κάνουμε λιτότητα, να πάρουμε μέτρα κ.ο.κ., έρχονται τώρα και ζητάνε τα ρέστα, όταν στην πραγματικότητα, τίποτε από αυτά που έλεγαν δεν έκαναν" είπε ο υπουργός Πολιτισμού Π. Γερουλάνος. Αυτά για να μη λένε πολλοί ότι τα λέμε μόνο εμείς...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου