Είδηση 1η:Την ολοκλήρωση της καταγραφής της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου. Σημειώνεται πως μεγάλο μέρος αυτής ανήκει σήμερα στον ΟΣΕ, επιτροπή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει τη σχετική διαδικασία και αναμένεται να υποβάλει την έκθεση της τους επόμενους μήνες, όπου θα περιλαμβάνεται αναλυτική καταγραφή τόσο των ακινήτων που έχουν σημαντικό ρόλο στη λειτουργία του ΟΣΕ όσο και εκείνων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο ενός προγράμματος εμπορικής εκμετάλλευσης.
Την αναδιοργάνωση της Αγροτικής Τράπεζας (της μόνης τράπεζας που απέτυχε στα "τεστ αντοχής" της ΕΚΤ το περασμένο καλοκαίρι) με στόχο την ιδιωτικοποίησή της προς τα τέλη του 2011. Την πώληση της άμεσης συμμετοχής του Δημοσίου στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σημειώνεται πως η πρόβλεψη αυτή δεν θίγει το ποσοστό των μετοχών του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος που ανέρχεται σε 10% και ανήκει στα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Την ιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής. Εφόσον συμβούν τα ανωτέρω, οι δηλώσεις περί δημιουργίας ενός δημόσιου τραπεζικού πυλώνα προφανώς αναιρούνται.
Το επικαιροποιημένο μνημόνιο περιλαμβάνει επίσης την αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας "τουλάχιστον κατά 30%", ενώ εντός του 1ου τριμήνου του νέου έτους θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από τη Βουλή το σχέδιο νόμου για την αναδιοργάνωση του ΟΑΣΑ. Για το θέμα το υπουργείο Υποδομών ολοκληρώνει τη σύνταξη του νομοσχεδίου, το οποίο σε αρκετά σημεία του παραπέμπει στον νόμο για την ανασυγκρότηση του σιδηροδρόμου.Παράλληλα, προβλέπεται μείωση του αριθμού των συμβασιούχων που απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, με περαιτέρω μείωση κατά τουλάχιστον 15% των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2011 θα πρέπει να έχει εφαρμοσθεί μείωση κατά 10% του βασικού μισθού και περιορισμός των επιδομάτων του βασικού μισθού κατά 10%. Υπενθυμίζεται ότι στον κανόνα του 1/5 συνυπολογίζονται και οι μετατάξεις.
Ακόμη, επιτάσσει αλλαγές στον τρόπο κι ενδεχομένως στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης και του οικογενειακού επιδόματος, με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Επίσης προαναγγέλλεται σταδιακή αύξηση της έκδοσης εντόκων γραμματίων και έκδοση ομολόγου για ομογενείς, με στόχο να δημιουργηθεί ταμειακό "μαξιλάρι", ύψους 10 δισ. ευρώ.
Σχόλιο: Έχουμε ξαναγράψει ότι η Αγροτική δεν αποτελεί τράπεζα με την στενή έννοια του όρου. Έχει κοινωνικό κατοχυρωμένο ρόλο, ώστε να εξυπηρετεί την αγροτική παραγωγή και να μπορεί να χρηματοδοτεί ενέργειες και δάνεια που έχουν σχέση με τον αγροτικό τομέα. Αυτό έπρεπε να τονιστεί στην τρόικα και η συζήτηση θα έπρεπε να είχε λήξει εκεί. Η κυβέρνηση όμως που μας έταξε η κακιά μας μοίρα, συνεχίζοντας την ενδοτική πολιτική, απέσυρε τα σχέδια της για δημιουργία "ισχυρού δημόσιου τραπεζικού πυλώνα" (διαβάστε εδώ το σχετικό ρεπορτάζ) αλλάζοντας τα για πολλοστή φορά μέσα σε λίγο χρόνο. Να θυμηθούμε το σχέδιο για "πυλώνα" είχε παρουσιαστεί ως αντίβαρο στις φήμες για ξεπούλημα των τραπεζών. Έτσι σήμερα φέρεται αποφασισμένη να "ιδιωτικοποιήσει" την ΑΤΕ, δίνοντας σε ιδιώτες θυσία την μισή αγροτική γη της χώρας μας, η οποία είναι αποθηκευμένη σε αυτήν: Βέβαια, αν οι ιδιώτες ήθελαν να είναι ανταγωνιστικοί θα έπρεπε να εισάγουν στις τράπεζές τους ελκυστικά προϊόντα για αγρότες - όμως όχι. Αυτό δεν θα ήταν επιτρεπτό στην ζούγκλα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα. Αυτά θα πρέπει να εκλείψουν και ν' αρχίσουν οι μαζικοί πλειστηριασμοί χωραφιών...Σε σχέση πάντως με τις προγραμματιζόμενες "ιδιωτικοποιήσεις" τραπεζών, μας κάνει εντύπωση και η παρουσία του ονόματος της Τράπεζας Αττικής: Να υπενθυμίσουμε ότι η εν λόγω τράπεζα, ΔΕΝ είναι κρατική. Ανήκει στο ΤΣΜΕΔΕ, το ταμείο των μηχανικών, το οποίο ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ότι είναι αυτοδιοικούμενο. Αναμένουμε τη θέση του ΤΕΕ επί του θέματος - παραδόξως το τελευταίο τηρεί "σιγή ιχθύος" από τότε που εκλέχθηκε η καινούργια του ηγεσία...
Για το θέμα των αυξήσεων των εισιτηρίων δεν έχουμε να πούμε πολλά - Η κυβέρνηση προφανώς θα σκέφτηκε "τόσα λεφτά βγάζουν οι Έλληνες, ας αυξήσουμε τα εισιτήρια" οπότε καλά κάνει. Από κει και πέρα η πώληση της δημόσιας περιουσίας, είχε προαναγγελθεί ως "αξιοποίηση" (με κινδύνους που έχουμε περιγράψει εδώ). Τώρα απλά παίρνει την πραγματική της μορφή, που είναι ξεπούλημα σε κατάστημα ύπο διάλυση. Παράλληλα τα επιδόματα και οι περαιτέρω μειώσεις μισθών είναι αναμενόμενες - παρά τις "ρητές διαβεβαιώσεις", ενώ μόνο ως αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί η προσπάθεια για δημιουργία "ομολόγου ομογενών": Ένα κράτος που αδιαφορεί για τους ομογενείς (δείτε το θέμα για την παιδεία εδώ) ζητάει τα χρήματά τους...Καλή τύχη στο εγχείρημά του.
Είδηση 2η: Υστερα από 3 δεκαετίες λειτουργίας, τα αθλητικά σχολεία καταργούνται, καθώς κοστίζουν πολύ και κρίθηκαν από το υπουργείο Παιδείας ως «αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό και αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση». Πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, στα ΤΑΔ φοιτούσαν 12.060 μαθητές, υπηρετούσαν 2.036 εκπαιδευτικοί μόνιμοι, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι Φυσικής Αγωγής κι άλλων ειδικοτήτων. Η λειτουργία τους στοίχιζε στον κρατικό προϋπολογισμό 25 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Από το ποσόν αυτό, περίπου 2,4 εκατομμύρια ήταν η δαπάνη για τις μετακινήσεις των μαθητών. Tαυτόχρονα με την αναγγελία της κατάργησής τους το υπουργείο Παιδείας εξήγγειλε την έναρξη διαβούλευσης για να βρεθούν, όπως λέει, νέοι τρόποι στήριξης του θεσμού.
Σχόλιο: Είναι γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες ότι το κράτος αδιαφορεί για τον αθλητισμό και την αθλητική παιδεία. Βέβαια την ίδια ώρα που κλείνει αθλητικά σχολεία, και εξαναγκάζει πρωταθλητές να εγκαταλείπουν τον αθλητισμό (αφού για να διοριστούν στο δημόσιο πρέπει να σταματήσουν τον αθλητισμό), δίνει μέσω του ΟΠΑΠ τεράστια χρηματικά ποσά σε επαγγελματικές ομάδες σταματώντας τη χρηματοδότηση για το αθλητικό αύριο της χώρας και ΚΥΡΙΩΣ αδιαφορώντας για την μαζικοποίηση του αθλητισμού.
Πέρα όμως και από αυτό η διακοπή λειτουργίας των αθλητικών σχολείων στο μέσο της χρονιάς - πέραν ότι μας γυρίζει 25-30 χρόνια πίσω - δείχνει την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζονται οι νέοι πολίτες της πατρίδας μας. Από την άλλη η προαναγγελία "διαβούλευσης" (μέσω opengov ίσως; Θα προτείνουμε το facebook - είναι πιο φτηνό) δείχνει μια παρελκυστική διάθεση για παραπομπή του θέματος "στο μέλλον".
Και το ερώτημα παραμένει: Η κατρακύλα που έχουμε πάρει, που θα σταματήσει;
Ολόκληρο το 3ο Μνημόνιο θα το βρείτε εδώ.
Πηγή ειδήσεων: "Ελευθεροτυπία" / Για τα όσα φοβερά έγιναν στην Βουλή στη συζήτηση για τα εργασιακά διαβάστε εδώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου