Είδηση: Γην και ύδωρ σε λίγους και εκλεκτούς προσφέρει ο Χ. Παμπούκης με το νομοσχέδιο για την «επιτάχυνση επενδύσεων», μέσω του οποίου επιφυλάσσει για τον εαυτό του την ανάδειξη σε υπερυπουργό, με ισχύ -κατά περίπτωση- μεγαλύτερη ακόμα και από αυτό το Κοινοβούλιο! Ο υπουργός Επικρατείας αποφασίζει αν θα οδεύσει στη Βουλή προς κύρωση η επένδυση. Μπορεί ακόμη με «αυτεπάγγελτη εισήγησή του» να ζητήσει από την υπό σύσταση αρμόδια διυπουργική επιτροπή, στην οποία θα προεδρεύει, την ένταξη δημόσιου έργου, χωρίς την υπογραφή τού καθ' ύλην αρμόδιου υπουργού, ενώ η επιτροπή θα αποφασίζει με πλειοψηφία...
Στα δημόσια έργα υπάρχει το περιθώριο να μη γίνει η ανάθεση με δημόσιο ανοικτό διαγωνισμό, ενώ με υπουργικές αποφάσεις και με προεδρικά διατάγματα θα αλλάζουν οι πολεοδομικοί όροι, θα παραχωρείται αιγιαλός, θα απαλλοτριώνονται εκτάσεις -ακόμη και δασικές-, θα εγκρίνονται προσχώσεις, υποθαλάσσιοι αγωγοί ή τεχνητοί ύφαλοι.
Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή του νομοσχεδίου «Επιτάχυνση και διαφάνεια υλοποίησης Στρατηγικών Επενδύσεων» είναι η εισαγωγή στο τελευταίο άρθρο μιας σειράς ειδικών φορολογικών ρυθμίσεων. Αναφέρονται με μεγάλη ασάφεια ως προς το περιεχόμενό τους και θα θεσπίζονται ανά περίπτωση με νόμο που θα κυρώνει την ένταξη της επενδυτικής πρότασης.
Παράλληλα, στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου ενσωματώθηκαν μία σειρά από αλλαγές, εν συγκρίσει με το σχέδιο που αναρτήθηκε τον Αύγουστο για δημόσια διαβούλευση:
* Η επένδυση θα «περνά» υποχρεωτικά από τη Βουλή μόνο αν έχει φορολογικά κίνητρα, ή πρόκειται για δημόσιο έργο και αυτό «προβλέπεται στον Φάκελο Δημοπράτησης». Διαφορετικά ο υπουργός Επικρατείας θα αποφασίσει αν θέλει την κύρωση της Βουλής ή έστω την ενημέρωσή της.
* Οι επιτρεπόμενες πολεοδομικές «ρυθμίσεις» για επενδύσεις εντός σχεδίων πόλεων εγκρίνονται με προεδρικό διάταγμα (πριν, ανέφερε απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος) ενώ πλέον δεν υπάρχουν όρια στις αλλαγές των συντελεστών δόμησης, στην κάλυψη στο ύψος των κτηρίων κ.λπ.
* Προστέθηκε αίτημα της Invest In Greece για να εξεταστεί αν επιτρέπεται η παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού, παραλίας, παρακείμενου θαλάσσιου χώρου, ή του πυθμένα. Απαιτείται υπουργική απόφαση και έπειτα από γνώμη του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (πριν, ήθελε σύμφωνη γνώμη).
Σχόλιο: Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι είμαστε υπέρ των επενδύσεων στην χώρα μας. Αυτές όμως πρέπει να γίνονται σύμφωνα με κάποιες προϋποθέσεις και όχι άκριτα. Το νομοσχέδιο "γρήγορης τροχιάς" που προωθείται αποδεικνύει τους πραγματικούς σκοπούς της κυβέρνησης: Όλα στο βωμό του κέρδους, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί (πολεοδομικοί ή άλλοι) και με ευκολίες παντός είδους - έχοντας τη διάθεση για παραχώρηση ακόμα και του αιγιαλού (βέβαια με την όρεξη θα μείνει - αφού ο αιγιαλός προστατεύεται συνταγματικά και κανένα παραθυράκι δεν μπορεί να το υπερκαλύψει).
Στο άλλο θέμα που πρέπει να σταθεί κανείς είναι η διάθεση παράκαμψη της Βουλής: H κυβέρνηση έχει δείξει τέτοιες διαθέσεις εδώ και καιρό στο θέμα του Μνημονίου, αλλά είναι πρώτη φορά που επιχειρείται η παράκαμψη του σε θέματα επενδύσεων. Κανείς βέβαια δεν αμφιβάλλει ότι η Βουλή θα πειθαρχούσε σε οτιδήποτε (εδώ ολόκληρη αποδόμηση του κοινωνικού κράτους ψήφισε), αλλά τέτοιες κινήσεις δείχνουν τη διάθεση για ολοκληρωτική υποβάθμιση της Βουλής δεδομένου ότι πλέον ούτε ο προϋπολογισμός καλά-καλά δε θα είναι αποτέλεσμα "κοινοβουλευτικής συζητήσεως", εντός ή εκτός εισαγωγικών.
Και για να μην ξεχνιόμαστε...Στην Ρουμανία αποδέχτηκαν ότι η συνταγή ΔΝΤ απέτυχε, στην Ουγγαρία η "σοσιαλιστική" κυβέρνηση έπεσε και η καινούργια κυβέρνηση παίρνει τα μέτρα πίσω, ενώ οι "κρύοι" Ισλανδοί έβαλαν βέτο στο ΔΝΤ να μη βάλει χέρι στο "κοινωνικό κράτος". Οι δικοί μας τι έκαναν για να προστατέψουν τους πολίτες που κορόιδευαν προ εκλογών; Ρητορική ερώτηση που δεν περιμένει απάντηση...
Πηγή: "Ελευθεροτυπία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου