Είδηση: Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για την προοπτική της επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της χώρας μας, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στους Financial Times:
Συνοπτικά υποστηρίζεται ότι: "...όπως έχουμε ξαναγράψει η Ελλάδα βρίσκεται σε δυνατή, νομικά, θέση και μπορεί να επαναορίσει το χρέος της, και να διαπραγματευτεί καλύτερους όρους απ' ότι η Αργεντινή το 2001. Το 90% αυτού είναι σε ομόλογα που ορίζονται από τους ελληνικούς νόμους...Αυτό σημαίνει ότι απλώς μπορεί να περάσει ένα νόμο που να ορίσει καινούργιους όρους αποπληρωμής και οι δανειστές δεν θα μπορούν να το χτυπήσουν νομικά...Το πρακτικό πρόβλημα πάντως της χώρας είναι ότι η Ελλάδα έχει έλλειμμα και επομένως δεν θα μπορεί να λειτουργήσει με ρευστό, που είναι και ο λόγος που στην παρούσα φάση χρειάζεται το πακέτο βοήθειας. Πάντως την Ελλάδα δεν θα την συμφέρει να τρέξει το πρόγραμμα ολόκληρη την 3ετία, αφού στην λήξη του όχι μόνο θα έχει μεγαλύτερο χρέος αλλά και αυτό θα βρίσκεται σε υποχρεώσεις στην ΕΕ και το ΔΝΤ και όχι σε ομόλογα που υπακούν σε ελληνικούς νόμους..."
Σχόλιο: Το άρθρο αυτό, που δημοσιεύτηκε σε μια από τις θεωρητικά εγκυρότερες οικονομικές εφημερίδες του κόσμου, δείχνει έμμεσα και έναν ακόμα λόγο γιατί τελικά στήθηκε ο μηχανισμός χρηματοδότησης της χώρας μας: Όχι τόσο για να ξεπεράσουμε την κρίση (αφού απ' όσο φαίνεται κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί εύκολα, ενώ το χρέος τελικά θ' αυξηθεί) αλλά για να περάσει ο έλεγχος του δημοσίου χρέους από τα ελληνικά δικαστήρια στο ΔΝΤ και την ΕΕ, διασφαλίζοντας έτσι τους δανειστές μας. (κάτι τέτοιο βέβαια έχει αναφερθεί εκτενώς τον τελευταίο καιρό, και θα το εξετάσουμε κι εμείς σε προσεχή ανάρτηση). Το άρθρο προχωράει παραπέρα: Προτείνει και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να γίνει η αεπαναδιαπραγμάτευση αφήνοντας να εννοηθεί ότι κάτι τέτοιο θα συμφέρει την χώρα, αφού το συνολικό ποσό θα μειωθεί. Βέβαια, δεν μας λέει κατά πόσο μετά από κάτι τέτοιο θα μπορέσει η χώρα να ξαναδανειστεί στο μέλλον με αξιοπρεπής όρους - αυτό όμως είναι κάτι που δεν ενδιαφέρει τους FT, αλλά μόνο εμάς.
Πάντως, η αλήθεια είναι ότι και παρά τον μηχανισμό υποστήριξης, τα spreads των ομολόγων παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα (πάνω από 7%) που δείχνει ξεκάθαρα ότι οι αγορές λειτουργούν μόνο με βάση το κέρδος και χωρίς καμια άλλη λογική.
Πηγή: "Financial Times"
Το άσχετο της ημέρας: Τελικά η μπάλα δεν μας έκανε το χατήρι: Η εθνική μας λύγισε στο τέλος και έχασε 2-0 από την Αργεντινή. Τελικά τα λάθη του πρώτου αγώνα αποδείχθηκαν καθοριστικά, αφού αν εκείνη η ήττα είχε αποφευχθεί θα είχαμε ουσιαστικές ελπίδες να περάσουμε στην επόμενη φάση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου