Είδηση: Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό πρακτορείο ειδήσεων η αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης Μοοdy's, Σάρα Κάρλσον δήλωσε ότι "ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας για να υπενθυμίσει στην χώρα πως έχει μπροστά της μια πρόκληση για το δημόσιο χρέος, πέρα από το πλαίσιο του προγράμματος σταθερότητας που εφαρμόζει", σε μια προσπάθεια ν' απαντήσει στις αιτιάσεις της ελληνικής κυβέρνησης και του επιτρόπου Όλι Ρεν για "περίεργη συγκυρία". Η Κάρλσον, η οποία ειναι η υπεύθυνη αναλύτρια για το ελληνικό κρατικό χρέος, τόνισε πως "οι αξιολογήσεις αλλάζουν όταν πιστεύουμε ότι αλλάζει η πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας. Η πιθανότητα πτώχευσης που σχετίζεται με το Βa 1 είναι μικρή - ιστορικά, είναι γύρω στο 7% με ορίζοντα πέντε ετών". Δικαιολόγησε ακόμη την απόφαση του οίκου αναφέροντας πως η Moody’s είχε προειδοποιήσει ότι θα άλλαζε την αξιολόγησή της για την Ελλάδα μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων αλλά και πως είχε προσδιορίσει το χρονικό διάστημα το οποίο θα γινόταν η υποβάθμιση.
"Είπαμε περίπου και πότε θα γινόταν η υποβάθμιση. Τέλος, είχαμε υποδείξει ότι οποιαδήποτε υποβάθμιση θα ήταν, πιθανόν, πολλαπλών βαθμίδων" κατέληξε η Κάρλσον.
Σχόλιο: Ανεξάρτητα με το αν η υποβάθμιση ήταν "περίεργη" ή όχι λόγω της χρονικής συγκυρίας που έγινε, ήταν όντως αναμενόμενη, αφού η Μοοdy's είχε κρατήσει εδώ και καιρό υψηλή την βαθμολόγηση της χώρας (μετά από πολιτικές πιέσεις) ώστε αυτή να δανείζετε από τις διεθνείς αγορές και να μπορούν οι ελληνικές τράπεζες να χρησιμοποιούν τα κρατικά μας ομόλογα για να δανείζονται φτηνά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (και να χρησιμοποιούν ύστερα τα ίδια χρήματα για να δανείζουν την χώρα μας με επιτόκιο 5-6% παραπάνω).
Αναμενόμενη όμως και δικαιολογημένη η αντίδραση των Βρυξελλών και της χώρας μας, αφού αυτή η υποβάθμιση δείχνει ότι ούτε αυτός ο οίκος θεωρεί ότι το πρόγραμμα θα πετύχει - το οποίο βέβαια είναι άσχημο για την διεθνή εικόνα της χώρας μας και για την ίδια την ΕΕ.
Ακόμα όμως πιο αρνητικό είναι το γεγονός ότι με αυτή την υποβάθμιση, απομακρύνεται η πιθανότητα απευθείας δανεισμού της χώρας μας από τις διεθνείς αγορές - πράγμα που σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα μπορέσει ν' αλλάξει πλεύση η κυβέρνηση με τη θέλησή της και που δίνει μια πολύ καλή δικαιολογία για τήρηση του μνημονίου και συνέχεια του κοινωνικού κατήφορου που συντελείτε στην χώρα μας...(Βέβαια αν η κυβέρνηση θέλει να βρει λεφτά υπάρχει κι άλλος δρόμος όπως έχουμε αναφέρει στο παρελθόν).
Πηγή: Aθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου