Είδηση: Τα Δώρα Χριστουγέννων των συνταξιούχων του ΙΚΑ εξαρτώνται από την εκταμίευση της 6ης δόσης και οι συντάξεις της επόμενης διετίας από ένα νέο δάνειο-μαμούθ 3 δισ. ευρώ με υποθήκη τα μελλοντικά έσοδα από τις εισφορές. Οι αποδοχές στο 1,1 εκατ. συνταξιούχους και τους 650.000 δικαιούχους επικουρικών συντάξεων στηρίχθηκαν φέτος στο επιπλέον 1 δισ. ευρώ της κρατικής ενίσχυσης (από το 1,4 δισ. που κατέβαλε περισσότερα φέτος το Δημόσιο στα ασφαλιστικά ταμεία). Απόκλιση η οποία καλύφθηκε από τα έκτακτα μέτρα του 2011, όπως την εισφορά στα ακίνητα-ΔΕΗ, τις περικοπές στις συντάξεις, την τρίτη περικοπή στους μισθούς των εν ενεργεία κ.ά.
Και αυτό λόγω μείωσης κατά περίπου 16% των εσόδων του ΙΚΑ λόγω ύφεσης, της ανεργίας και της μείωσης των μισθών (μείον 5,5%-6% φέτος το ΑΕΠ), αλλά και υποχώρησης της εισπραξιμότητας από το 80% επί των αναλογουσών εισφορών το 2002 στο 65% το 2011 (ιδιοποίηση εισφορών και άρνηση των εργοδοτών να συμμορφωθούν, «διακράτηση» εσόδων από τον κίνδυνο χρεοκοπίας, διάλυση της δημοσιας διοίκησης).
Με δεδομένο ότι και το 2012:
α) θα συνεχιστεί -για πέμπτη συνεχή χρονιά- η ύφεση (-2,5% έως -2,8%), τα έσοδα του ΙΚΑ αναμένεται να μειωθούν κατά 12% ακόμη (μείον 1,44 δισ. ευρώ).
β) ο κρατικός προϋπολογισμός, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα μέσα στο 2012, αδυνατεί να καλύψει το κόστος συνταξιοδότησης και
γ) απορρίπτεται -προς το παρόν τουλάχιστον- νέα μείωση των συντάξεων (προεκλογική χρονιά, εμβάθυνση της ύφεσης, φτωχοποίηση του συνόλου των συνταξιούχων), προκύπτει αδήριτη η ανάγκη για την εξεύρεση πρόσθετων πόρων προκειμένου να καταβληθούν κανονικά οι συντάξεις.
Σε αυτό το περιβάλλον ο διοικητής του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει τη λύση του δανεισμού μέσω της υποθήκης των πρόσθετων εσόδων του ΙΚΑ από τη ρύθμιση παλαιότερων οφειλών προς το ίδρυμα (75-100 εκατ. το χρόνο).
Το σχέδιο περιλαμβάνει τη σύναψη δανείου 3 δισ. ευρώ για τη διετία 2012-13, η οποία θεωρείται και η χειρότερη για τα οικονομικά της χώρας και τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ).
Και προκειμένου να μην εγγραφεί αυτό το ποσόν στο έλλειμμα του δημόσιου τομέα (γενικής κυβέρνησης), θα επιδιωχθεί να γίνει με τη μέθοδο της προείσπραξης οφειλών. Δηλαδή το ΙΚΑ θα εκχωρήσει τα πρόσθετα έσοδα από τη ρύθμιση των οφειλών της περιόδου 2014-20 (έως και 5 δισ. ευρώ μείον το προεξοφλητικό επιτόκιο) ώστε να χρηματοδοτήσει η ΕΤΕπ το έλλειμμα χρήσης του ΙΚΑ κατά την προσεχή διετία.
Πρόσθετα, και πέραν των επιπλέον εσόδων της περιόδου 2014-20 -η οποία θεωρείται ενάρετη περίοδος μιας κάποιας οικονομικής μεγέθυνσης και αντιστροφής της υφεσιακής περιόδου που βιώνουμε- η διοίκηση του ΙΚΑ εμφανίζεται διατεθειμένη το υπό διαπραγμάτευση δάνειο με την ΕΤΕπ να είναι ενυπόθηκο. Δηλαδή το ΙΚΑ να δεχθεί προσημείωση επί των ακινήτων (Μακεδονία Παλλάς κ.ά.) ώστε αυτό το ποσόν του δανείου, που αντιστοιχεί σχεδόν στο 1,4% του ΑΕΠ, να μην εγγραφεί στο δημόσιο έλλειμμα.
Τόσο η προείσπραξη ενός μέρους των εσόδων του ΙΚΑ όσο και η υποθήκευση της ακίνητης περιουσίας, ουσιαστικά δηλαδή η υπονόμευση των συντάξεων του μέλλοντος, δείχνουν τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα οικονομικά του ασφαλιστικού συστήματος, λόγω της ύφεσης, της ανεργίας, αλλά και των μη ελέγχων στην αγορά (σ.σ. οι υπάλληλοι του ΙΚΑ ζητούν επιμίσθιο ώστε να ενταθούν οι έλεγχοι).
Ως προς τα Δώρα Χριστουγέννων, αυτά θα πληρωθούν εάν η χώρα λάβει -τελικά- την 6η δόση και έτσι εξυπηρετήσει κανονικά τα λήγοντα (εντός του Δεκεμβρίου) ομόλογα του Δημοσίου, ύψους 6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 1,4 έχουν στα χέρια τους τα ασφαλιστικά ταμεία (950.000 ευρώ το ΙΚΑ). Για τις συντάξεις Ιανουαρίου (πληρώνονται στις 22 Δεκεμβρίου), απαιτείται προκαταβολή της κρατικής ενίσχυσης του 2012.
Σχόλιο: Το σχόλιο μας επ' αυτού θα είναι σύντομο: οι κυβερνητικές παλλινωδίες και πολιτικές για το ΙΚΑ (ξεκινώντας από την έλλειψη διοικητή για 9 μήνες και . Όλα αυτά βέβαια οδηγούν μόνο σε μια μεθοδευμένη κατάρρευση του κράτους Προνοίας, δεδομένου ότι το ΙΚΑ (και μετά τις πρόσφατες συνενώσεις ταμείων οι οποίες θα συνεχιστούν όπως σημειώνουμε εδώ) είναι μακράν ο μεγαλύτερος ασφαλιστικός φορέας στην χώρα. Και δυστυχώς δεν έμεινε εκεί - η πρόσφατη συμφωνία γι' ανταλλαγή ομολόγων εξέθεσε το ΙΚΑ σε μεγάλο κίνδυνο μακροπρόθεσμα, με τα προβλήματα μόλις τώρα να γίνονται ορατά στην κανονική τους έκταση.
Όλα αυτά ενώ το κράτος συνεχίζει να καλύπτει τους εξωτερικούς δανειστές στο ακέραιο, έχοντας ως πρώτη προτεραιότητα την κάλυψη του ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ χρέους αντί να φέρει εις πέρας το βασικό του (κατά τη γνώμη μας) σκοπό του δηλ. την προστασία των πολιτών του.
Επιβάλλονται πρακτικές προς αυτή την κατεύθυνση με σαφή κατεύθυνση πόρων προς το ασφαλιστικό μας σύστημα. Αυτό θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Θα θυμάστε σίγουρα την περίπτωση του πρώην αεροδρομίου του "Ελληνικού" (λεπτομέρειες εδώ) στο οποίο "κλήθηκε" να συνδράμει "φιλικά" ο γνωστός Ισπανός αρχιτέκτονας Χοσέ Αθεμπίγιο, "φίλος" του Γιώργου Παπανδρέου. Πρόσφατα αποδείχτηκε ότι αμείφθηκε με το "ευτελές" ποσό των 180.000 ευρώ προκειμένου να εκπονήσει το "master plan" για την ανάπτυξη του Ελληνικού!
Πρόκειται για μια είδηση - βόμβα, που έρχεται, μάλιστα, δια επισήμων χειλέων, αφού σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε διαμηνύσει ότι ο Αθεμπίγιο ήταν προσωπικός φίλος του πρωθυπουργού ο οποίος παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες δωρεάν...
Η αποκάλυψη έγινε, λοιπόν, στη Βουλή από τον ίδιο τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργο "Πινόκιο" Παπακωνσταντίνου (ο ίδιος που παραδέχτηκε ότι υπήρχε άλλος δρόμος αντί για το Μνημόνιο), ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το σχέδιο Αθεμπίγιο ως "ιδιαιτέρως χρήσιμο", χωρίς βεβαίως να αναφέρει ότι αυτό δεν θα ακολουθηθεί υποχρεωτικά από τους ιδιώτες επενδυτές που θα αναλάβουν την ανάπτυξη της περιοχής.
Όσο αφορά βέβαια την ίδια την επένδυση, δεν ξέρουμε πως και αν θα προχωρήσει. Τα πράγματα δεν είναι τόσο ξεκάθαρα όσο θέλουν ορισμένοι να επιμένουν (θυμηθείτε το γιατί εδώ).
Πηγή ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Ελευθεροτυπία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου