Είδηση: Έξι ασφαλιστικά ταμεία έχουν αποστείλει στην Τράπεζα της Ελλάδος επιστολές με τις οποίες ζητούν εξηγήσεις για τη διαχείριση των χρημάτων τους και την τοποθέτηση τους σε ομόλογα του Δημοσίου, χωρίς την έγκρισή τους.
Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, απαντώντας εγγράφως στη Βουλή σε ερώτηση που υπέβαλαν βουλευτές του ΛΑΟΣ, επιβεβαιώνει ότι έχουν αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας το ΕΤΑΑ, το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, το ΤΕΑΙΤ, το ΕΤΑΤ, το ΕΤΕΑΜ και ο ΕΔΟΕΑΠ.
Στην ερώτηση που υπογράφεται από τους βουλευτές του ΛΑΟΣ Θανάση Πλεύρη και Άδωνη Γεωργιάδη (σ.σ.: η ερώτηση είχε κατατεθεί λίγες ημέρες πριν την είσοδό του στην κυβέρνηση Παπαδήμου), σημειώνεται ότι οι φορείς αυτοί που έδωσαν στην ΤτΕ να διαχειριστεί χρήματα από εισφορές εργαζομένων - εργοδοτών, δεν επιχορηγούνται αναγκαστικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ο υπουργός Εργασίας κλήθηκε επίσης να απαντήσει πόσα χρήματα του Κοινού Κεφαλαίου Ταμείων, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος επενδύθηκαν σε κρατικά ομόλογα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους.
Προς απάντηση της ερώτησης, ο κ. Κουτρουμάνης ενημερώνει ότι «η Τράπεζα της Ελλάδος διαχειρίζεται τα κατατεθειμένα σε αυτήν διαθέσιμα κεφάλαια των ΝΠΔΔ και των ασφαλιστικών φορέων στο πλαίσιο των διατάξεων της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997. Τα διαθέσιμα αυτά συνιστούν το Κοινό Κεφάλαιο ΝΠΔΔ και ασφαλιστικών φορέων, η δε Τράπεζα της Ελλάδος επενδύει υποχρεωτικά αυτά τα κεφάλαια σε κινητές αξίες του ελληνικού δημοσίου, όπως ομόλογα και έντοκα γραμμάτια».
Προσθέτει δε ο κ. Κουτρουμάνης, ότι «τα κατατεθειμένα στην Τράπεζα της Ελλάδος διαθέσιμα κεφάλαια των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αρμοδιότητας της γενικής γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανέρχονταν την 30.09.2011 στο ποσό των 15,87 δισεκατομμυρίων ευρώ».
Στο ερώτημα των δύο βουλευτών με ποιους όρους θα γίνει «κούρεμα» κατά 50% στα κρατικά ομόλογα των ταμείων και «αν ισχύει η πρόβλεψη του προέδρου του ΟΔΔΗΧ ότι θα λάβουν για κάθε 100 ευρώ (ονομαστική αξία ομολόγου που "κουρεύεται") 35 ευρώ σε νέα ομόλογα και 15 ευρώ σε ρευστό", ο υπουργός απαντά:
«Σχετικά με τις αναλογιστικές μελέτες για τη βιωσιμότητα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, βάσει των εγκυκλίων που ισχύουν για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών, η περιουσία των φορέων κοινωνικής ασφάλισης υπολογίζεται κατά την ημερομηνία της αποτίμησης. Επομένως, η αξία των ομολόγων, ως τμήμα της περιουσίας των φορέων, αποτυπώνεται βάσει της αξίας τους, κατά την ημερομηνία αποτίμησης. Σε περίπτωση ανταλλαγής ομολόγων τα οποία κατέχει φορέας κοινωνικής ασφάλισης, τα νέα ομόλογα θα έχουν διαφορετική αξία η οποία θα συμπεριληφθεί στην περιουσία του Ταμείου και θα αποτυπωθεί στο αναλογιστικό ισοζύγιο του υπό μελέτη Ταμείου.»
Σχόλιο: Έστω και καθυστερημένα μια αντίδραση για την πάγεια τακτική του κράτους να "υποχρεώνει" την τοποθέτηση κεφαλαίων των ασφαλιστικών ταμείων σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου. Μας προκαλεί πάντως έκπληξη το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία κατηγορούν την ΤτΕ για "επισφαλή κίνηση", αν και φυσικά έχουν δίκιο: η ΤτΕ είχε υποχρέωση να τα διαχειριστεί "σοφά" και να μην εκθέσει χρήματα, τα οποία απλώς "φυλάει".
Ο ρόλος της ΤτΕ πάντως εξαρχής ήταν αρκετά περίεργος: θυμηθείτε το ρόλο που έπαιξε στα κερδοσκοπικά παιχνίδια των "επενδυτών" οδηγώντας σε αύξηση τα spreads, τις "περίεργες" (και υπέρ το δέον άκαιρες) ανακοινώσεις για το ταμειακό έλλειμμα της χώρας κ.ο.κ.
Εμείς βέβαια δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα να υπήρχε "τοποθέτηση" χρημάτων σε ομόλογα του Δημοσίου. Το αντίθετο - εξάλλου ο "εσωτερικός δανεισμός" ήταν κατά τη γνώμη μας μια λύση που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στην αρχή του προβλήματος. Αυτό όμως προαπαιτούσε την προστασία των ασφαλιστικών ταμείων από πλευράς Δημοσίου - κάτι που για πολλοστή φορά δεν έγινε. Το "κούρεμα" των ομολόγων αντί να εξαιρεί τα ασφαλιστικά ταμεία (όπως είχε αποφασιστεί αρχικά), τελικά τα συμπεριέβαλε (και μάλιστα πρώτα-πρώτα υποχρεωτικά ώστε να φανεί το "κούρεμα" επιτυχές) με καταστροφικές συνέπειες (τις οποίες διαβάστε τις εδώ).
Εδώ όμως τα πράγματα παίρνουν άλλη διάσταση - πέραν από την "απευθείας" αγορά είχαμε και έμμεση. Και γι' αυτό είναι υπόλογοι όσοι τζόγαραν τα χρήματα όλων μας για άλλη μια φορά...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σοκαριστικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Μεγάλος Αδελφός μπορεί εύκολα και γρήγορα- με τη βοήθεια ιδιωτικών εταιρειών- να μας παρακολουθεί σε καθημερινή βάση, φέρνει στο φως η ομάδα του Wikileaks. Τα λίαν ανησυχητικά στοιχεία του Wikileaks που δημοσιεύονται από το ιταλικό περιοδικό L' Espresso, ενισχύουν έναν ευρύτατα διαδεδομένο φόβο: ότι μπορούν να μας παρακολουθούν όλους χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε και χωρίς να μπορούμε να το αποδείξουμε.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, παγιδεύονται καθημερινά δισεκατομμύρια πληροφορίες από τηλεφωνήματα, mail και sms, με τη βοήθεια ενός δικτύου ιδιωτικών εταιρειών.
Πρόκειται για μια σοκαριστική, «κολοσσιαία» -όπως χαρακτηρίζεται- βάση δεδομένων που αποδεικνύει πως η ζωή του οποιουδήποτε μπορεί να «κλαπεί», να αντιγραφεί και να αναλυθεί με αυτοματοποιημένο τρόπο.
Όπως τονίζεται, τα πάντα βρίσκονται υπό παρακολούθηση: φαξ, σταθερά και κινητά τηλέφωνα, Η/Υ, προγράμματα όπως το Skype…Στην κατασκοπεία συνεισφέρουν ιδιωτικές εταιρείες που θέτουν τις υπηρεσίες τους στην διάθεση δημοκρατιών και δικτατοριών.
Αναφέρονται ενδεικτικά παραδείγματα όπως το δημιούργημα της εταιρείας Hacking Team, στο Μιλάνο, το «Remote Control System», το οποίο «ενοικιάζεται» προς 200000 ευρώ ετησίως και λειτουργεί ως ένας άλλος «007» που εισχωρεί στον υπολογιστή ή στο smartphone και το μετατρέπει σε κατάσκοπο της ιδιωτικής μας ζωής: αντιγράφει και αποστέλλει τα μέιλ, τους κωδικούς πρόσβασης, τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε, τα κείμενα που γράφουμε.
Μπορεί ακόμη να ενεργοποιήσει εν αγνοία μας την βιντεοκάμερα, την φωτογραφική μηχανή, ή το μικρόφωνο των ηλεκτρονικών συσκευών, καταγράφοντας και μεταδίδοντας ταυτόχρονα τις όποιες συνομιλίες.
Άλλο παράδειγμα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, είναι η γερμανική Ultimaco η οποία προσφέρει ένα σύστημα μαζικής παγίδευσης πληροφοριών, που αποθηκεύει δεδομένα από σταθερή και κινητή τηλεφωνία, από το ίντερνετ και το Skype. Τα συγκεντρώνει όλα και τα ομαδοποιεί σε τεράστιες βάσεις που απομνημονεύουν 100000 δεδομένα το δευτερόλεπτο. Αυτά για να μην λέτε ότι υπάρχουν μόνο εγχώριοι "καλοθελητές"- συλλέκτες προσωπικών δεδομένων (βλέπε κάμερες, έλεγχος blog και DNA)...
Πηγές ειδήσεων: "Το Βήμα", "Έθνος"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου