Είδηση: Μετά τον Χορστ Ράιχενμπαχ, άλλος ένα Γερμανός αξιωματούχος αναλαμβάνει καίριο ρόλο στα οικονομικά πράγματα της Ελλάδος.
Με στόχο να αναζωογονήσει την ελληνογερμανική φιλία και συνεργασία στη βάση συγκεκριμένων προοπτικών, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ όρισε τον υφυπουργό Εργασίας, Χανς Γιόαχιμ Φούχτελ ως «εντεταλμένο της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης». Πρακτικά δηλαδή τον όρισε υφυπουργό της κυβέρνησης της για Ελλάδα.
Ο κ. Φούχτελ, άνθρωπος εμπιστοσύνης της Μέρκελ και με μεγάλη εμπειρία στα οικονομικά, αναλαμβάνει να προωθήσει και να παρακολουθεί τα προγράμματα που θα χρηματοδοτούνται από τα κονδύλια της ΕΕ που δεν έχει εκταμιεύσει η Ελλάδα.
Το κέντρο βάρους από ελληνικής πλευράς θα είναι η Θεσσαλονίκη και συντονιστικό ρόλο θα παίζει το εκεί γερμανικό προξενείο. Στην Θεσσαλονίκη είχε συγκληθεί για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια η Ελληνογερμανική Συνέλευση, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 δημάρχων και εκπροσώπων από κρατικούς και δημοτικούς φορείς από την Ελλάδα και τη Γερμανία.
Ιδιαίτερο βάρος από τη γερμανική πλευρά θα δοθεί στην παροχή τεχνογνωσίας για την απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ.
Σχόλιο: "Σοφή" κίνηση από την κ. Μέρκελ. Γιατί να χάνουν οι άνθρωποι τον καιρό τους ασχολούμενοι σε επίπεδο Ευρωζώνης; Αφού κάνουν κουμάντο έτσι κι αλλιώς, ας έχουν το κεφάλι τους ήσυχο, έχοντας "ειδικό" υφυπουργό. Ντροπή και ρεζιλίκι για μας και τίποτα παραπάνω. Και κάτι ακόμα: προσέξτε την τελευταία φράση της είδησης: "ιδιαίτερο βάρος από τη γερμανική πλευρά θα δοθεί στην παροχή τεχνογνωσίας για την απορρόφηση των κονδυλίων από την ΕΕ." Έτσι για να σιγουρέψουν ότι τα χρήματα θα πάνε στο "σωστό μέρος" δηλαδή σε δικές τους εταιρείες που (συνεργαζόμενοι με κάποιες δικές μας) θα φάνε εκτός από τόκους, πανωτόκια και από κει...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τον διπλασιασμό των προβλεπόμενων εγγυήσεων προς τις τράπεζες, μέσω της Τραπέζας της Ελλάδος, ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών, κατά την συζήτηση της σχετικής πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής. Έτσι, στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ που προέβλεπε η αρχική ρύθμιση, προστίθενται άλλα 30 δισεκατομμύρια, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2012.
Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε πως η πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την αύξηση των εγγυήσεων προς τις τράπεζες υιοθετήθηκε ομόφωνα από το υπουργικό συμβούλιο ενώ προηγήθηκε συνεννόηση με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.
Διευκρινίζοντας, δε, ότι η επέκταση των εγγυήσεων δεν σχετίζεται με το "κούρεμα" των ελληνικών ομολόγων, ο κ. Βενιζέλος παρατήρησε πως "αν δεν εφαρμόζαμε το κούρεμα, δεν θα ήταν καλύτερα για τις τράπεζες. Οι ζημίες τους θα ήταν ίδιες και δεν θα υπήρχε η δυνατότητα πρόσθετης κεφαλαιακής ενίσχυσης, είπε.
"Από την δυναμική που θα αποκτήσει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και η ελληνική οικονομία μετά το PSI και την επανακεφαλαιοποίηση, θα κριθεί και σε ποιο βαθμό θα ωφεληθεί το ελληνικό Δημόσιο, αντλώντας από το μοναδικό αυτό στοιχείο που έχει στη διάθεσή του" σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.
Παράλληλα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να εισαχθεί φορολογική ρύθμιση που να εναρμονίζει τις φορολογικές υποχρεώσεις των τραπεζών (δηλαδή δεν το έχει κάνει ακόμα - και γιατί άλλωστε μόνο 130 δις τους έχουν δώσει τα τελευταία δύο χρόνια), ώστε να μην υπάρξει χρεία περισσότερων κεφαλαίων για την επανακεφαλαιοποίησή τους.
"Οι τράπεζες θα είναι ιδιωτικές, θα υπάρχουν εγγυήσεις - αλλά το ελληνικό Δημόσιο, ο πολίτης, θα πρέπει να έχει ένα αντάλλαγμα στα χέρια του για τα ποσά που αναλαμβάνει ο ίδιος ως εγγυητής" ανέφερε. Εξάλλου, τα μέτρα που λήφθηκαν για την Proton Bank, ενδεχομένως θα ληφθούν και για άλλες μικρές τράπεζες, εφόσον χρειαστεί να υπαχθούν σε διαδικασία εξυγίανσης (Σ.Σ.: θυμηθείτε εδώ τα κατορθώματα Βενιζέλου όσο αφορά την Proton Bank).
"Για μας, τράπεζες είναι οι καταθέτες και η διοικητική τους λειτουργία - και όχι οι μέτοχοί τους. Αυτό είναι σαφές - και συνεχίζουμε την ίδια πολιτική που εφαρμόζαμε πριν, με την στήριξη όλων των κομμάτων και του Πρωθυπουργού" ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών. Η πράξη νομοθετικού περιεχομένου υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή της Βουλής, από τα τρία κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Παπαδήμου, "λόγω των διεθνών εξελίξεων και των συνθηκών λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος".
Από πλευράς ΚΚΕ, η πράξη καταψηφίστηκε καθώς, όπως τόνισε η εισηγήτρια του κόμματος, Βέρα Νικολαΐδου, "τα δάνεια που παίρνουμε απ' την τρόικα πηγαίνουν όλα στους τραπεζίτες. Ούτε ένα ευρώ για μισθούς, συντάξεις, ασφαλιστικά ταμεία". Αλήθεια ποιος διαφωνεί με αυτό;
Πηγές ειδήσεων: "Έθνος" / Ολόκληρη η εγκύκλιος εξαιρέσεων για το χαράτσι βρίσκεται εδώ. Παρακαλούμε την ιδιαίτερη προσοχή σας στις "τριμελής επιτροπές εξαιρέσεων" στις οποίες υπάρχει και αστυνομικός. Ήμαρτον δηλαδή. Εμείς θα προτείνουμε κάτι ακόμα πιο "ταιριαστό" στα όσα ζούμε. Η τριμελής επιτροπή να αποτελείται από τον δάσκαλο του δημοτικού της περιοχής, τον παπά της ενορίας και τον "ενωματάρχη". Να γυρίσουμε και στις εποχές των πιστοποιητικών φρονιμάτων και επιτέλους να επανέλθει το τρένο Μονάχου-Αθηνών. Να ξαναβάλουν και το υπερωκειάνειο "Πατρίς" να πηγαίνει Νέα Υόρκη. Να ξαναγυρίσουμε δηλαδή στην δεκαετία του '50. Φαντάζομαι ορισμένοι στην κυβέρνηση δε θα είχαν πρόβλημα να ξανανοίξουν ΚΑΙ τα ξερονήσια για τους "αμετανόητους"...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου