Είδηση: Εις θάνατον ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε φτώχεια καταδικάζει το ελληνικό κράτος τους 1.550.000 ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Από τον περασμένο Αύγουστο κόπηκαν 270 ιατρικές εξετάσεις και μικροεπεμβάσεις, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι να τις πληρώνουν από την τσέπη τους ή όταν δεν έχουν χρήματα απλώς να μην τις κάνουν. Την ίδια στιγμή, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο τα αναλώσιμα για τους χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι δεινοπαθούν, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει να τους χορηγούν φάρμακα λόγω των χρεών του Ταμείου.
Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν με τον νόμο περί «Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης» ψηφίστηκε και η μη αναγνώριση από τον ΟΠΑΔ δαπανών που δεν έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά προεδρικά διατάγματα και δεν έχουν τιμολογηθεί. Ετσι, κόπηκαν περί τις 270 εξετάσεις και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να τις πληρώσει η τιμολόγησή τους είναι ελεύθερη από τον ιδιωτικό τομέα. Συνήθως αυτό συνεπάγεται τιμές τετραπλάσιες από αυτές που δίνει το ΙΚΑ. Με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για «μεγάλο φαγοπότι» στο Ταμείο, όσον αφορά τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται και την αναγκαιότητά τους, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μην εξοφλούνται μέσω του οργανισμού μικροεπεμβάσεις, ορθοπεδικές επεμβάσεις, εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, υπέρηχοι κ.λπ. Με άλλα λόγια, επειδή το κράτος δεν έχει αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου και επειδή κάποιοι έφαγαν λεφτά θα την πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και μάλιστα με την υγεία τους.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη μιλώντας σε συνέδριο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, προανήγγειλε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις και «μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας», ενώ παράλληλα προανήγγειλε ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παραπέμποντας ουσιαστικά σε μεγαλύτερες εκπτώσεις σε όσους έχουν οφειλές στο ΙΚΑ, αλλά εξυπηρετούν ευλαβικά τις μηνιαίες δόσεις από τη ρύθμιση.
Σχόλιo: Το κόψιμο των εξετάσεων από τις δικαιολογούμενες δαπάνες, είναι η πρώτη από τις πολλές οπισθοχωρήσεις όσο αφορά τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες που θα δικαιολογούνται. Οι ενδείξεις υπήρχαν εδώ και καιρό (θυμηθείτε την ανάρτηση μας για την αναλγησία στο ΙΚΑ και την αναδημοσίευση του άρθρου του Θοδωρή Διζέλου για την κατάρρευση του κράτους προνοίας), απλά φαίνεται ότι ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η εικόνα.
Δυστυχώς όμως και παρά τη σοβαρότητα του θέματος οι αντιδράσεις δεν είναι ανάλογες. Ο λόγος προφανής: Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι υγιής (σωματικά) και δεν κατανοεί την αξία της κάλυψης μέχρι να παραστεί ανάγκη. Όταν βέβαια αυτό συμβεί είναι αργά. Παράλληλα, αυτοί που έχουν πρόβλημα δεν ακούγονται όσο δυνατά και "αν φωνάξουν" λόγω της υποβάθμισης του θέματος από τα ΜΜΕ.
Σίγουρα δεν υποστηρίζουμε την ανοχή στην πολυφαρμακία και την υπερβολή στις εξετάσεις. Όμως η διακοπή κάλυψης εξετάσεων και προληπτικών ελέγχων επειδή το κράτος (παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για χρήση του ελεγκτικού μηχανισμού) αδυνατεί ή αδιαφορεί για τον έλεγχο της σπατάλης, μόνο ως σαδισμός και διαστροφή μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Θα έπρεπε οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ξέρουν ότι η πρόληψη είναι πάντα πιο εύκολη και αποτελεσματική από την ίαση ενώ από την άλλη ο πολίτης που πληρώνει τις εισφορές του (και πάρα πολλές φορές συμπληρώνει τη θεραπεία με "φακελάκια") έχει δικαίωμα σε μικροεπεμβάσεις, ορθοπεδικές επεμβάσεις, εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις και υπέρηχους, που μεταξύ των άλλων βρίσκονται σ' αυτά που δεν πληρώνονται. Και όσοι από τους φίλους αναγνώστες πουν "αυτά συμβαίνουν μόνο στον ΟΠΑΔ", ας κρατηθούν καλά γιατί σε λίγο τα ίδια θα συμβαίνουν σε όλα τα ταμεία...
Την ίδια ώρα βέβαια το Υπουργείο Εργασίας επιβραβεύει την εισφοροδιαφυγή "κλείνοντας το μάτι" σε όσους "αμελούσαν" να καλύψουν τις εργοδοτικές εισφορές (βάζοντας στην τσέπη πολλές φορές και τα όσα απέδιδαν οι εργαζόμενοι), προτείνοντας νέες ρυθμίσεις. Και ύστερα αναρωτιόμαστε πως δημιουργούνται τα χρέη στ' ασφαλιστικά ταμεία και ζητάμε νέες θυσίες από τους ασφαλισμένους, αντιμετωπίζοντας σαν τυχερό παιχνίδι την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη ("μπορεί να τα πληρώσουμε, μπορεί και όχι").
Με τόσες "επιτυχημένες κινήσεις" και στον χώρο της Υγείας, πως να μη ζητά στήριξη ο κύριος Παπανδρέου; Δικαιολογημένα θεωρεί ότι το δικαιούται...(και για να μην παρεξηγηθούμε - φυσικά ειρωνευόμαστε).
Πηγή Είδησης: "Ελευθεροτυπία"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου