Καινούργιος μήνας και αντί άλλης ανάρτησης είπαμε να μιλήσουμε λίγο για τους "συγκατοίκους μας στην τρέλα" του Μνημονίου, τους Ιρλανδούς, βλέποντας λίγο τις διαφορές και τις ομοιότητές μας...
Ομοιότητα: Μέχρι την τελευταία στιγμή της εισόδου στον μηχανισμό οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών, έκαναν τους "ανήξερους".
Διαφορά: Η Ιρλανδία θα πρέπει να πληρώνει ένα μέσο και ευέλικτο επιτόκιο 5,8% ετησίως, υψηλότερο από το 5,2% που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα.
Ομοιότητα: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και γενικώς οι "αρμόδιοι" και "ειδικοί", εκφράζουν τη σιγουριά τους ότι με τα κατάλληλα μέτρα "θα ξεπεραστεί" η κρίση. Προβλέπεται δηλαδή πλήρης αποδόμηση του κοινωνικού κράτους και στην Ιρλανδία.
Διαφορά: Το οικονομικό πακέτο προς την Ιρλανδία θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες έως 85 δισ. ευρώ, το οποίο περιλαμβάνει : 10 δισ. για μέτρα άμεσης επανακεφαλαίωσης, 25 δισ. για την στήριξη του τραπεζικού τομέα και 50 δισ. για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του προϋπολογισμού. Εμείς θα πάρουμε 110 δις.
Διαφορά: Το ήμισυ των μέτρων στήριξης του τραπεζικού τομέα (17,5 δισ.) θα χρηματοδοτηθούν από την Ιρλανδική συνεισφορά (δηλ. πληρώνουν οι ίδιοι τους εαυτούς τους) μέσω "διευκόλυνσης" από το ταμείο συντάξεων του κράτους (τα λεφτά αυτά εμείς δεν είχαμε να τα δώσουμε - τα είχανε παίξει οι κυβερνήσεις στο Χρηματιστήριο και με τα "δομημένα ομόλογα"). Το υπόλοιπο πακέτο θα κατανεμηθεί ισομερώς μεταξύ του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης, της Ευρωπαϊκής Διευκόλυνσης Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μαζί με διμερή δάνεια με την Μ. Βρετανία, τη Δανία και τη Σουηδία και από το ΔΝΤ (22,5 δισ. η κάθε συνεισφορά). Αντίθετα για την περίπτωση της Ελλάδας υπήρξε συνεισφορά όλων των χωρών της Ευρωζώνης, ενώ το μεγαλύτερο ποσό πήγε για κάλυψη δανειακών υποχρεώσεων, χωρίς να μείνουν πάντως παραπονούμενες και οι τράπεζες που πήραν "το κάτιτί τους".
Ομοιότητα: Και η ιρλανδική και η ελληνική κυβέρνηση δήλωσαν "ευχαριστημένες" από τη "στήριξη των εταίρων τους".
Διαφορά: Στην Ελλάδα οι δημοσιογράφοι, κατάπιαν το θέμα και προσπάθησαν να κάνουν το "άσπρο-μαύρο" και έγιναν έτσι μέρος της "συμμαχίας των προθύμων". Αντίθετα στην Ιρλανδία αντέδρασαν σοβαρά:
ενώ οι εφημερίδες τους έγραψαν:
"Στον υπόνομο" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Irish Daily Mail. Στο κύριο άρθρο της με τίτλο "Πέφτουμε χωρίς δίχτυ ασφαλείας", το ιρλανδικό ταμπλόιντ καταγγέλλει τη συμβολή που το Δουβλίνο πρέπει να έχει στο πακέτο στήριξης, ύψους 17,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, αντλώντας 12,5 δισεκατομμύρια ευρώ από το Εθνικό Αποθεματικό Ταμείο Συντάξεων. "Το εθνικό γουρουνάκι (κουμπαράς) αδειάζει", γράφει η εφημερίδα.
"Κατέκλεψαν το ταμείο συντάξεων για να βοηθήσουν τους φίλους τους, τους πλούσιους τραπεζίτες. Η κυβέρνηση ξεπούλησε κυριολεκτικά τη χώρα", γράφει η Irish Daily Mirror. Το σχέδιο "μάς καταδικάζει για πολλές γενιές σε ένα τρομακτικό χρέος", γράφει η Irish Sun θεωρώντας εξαιρετικά υψηλό το επιτόκιο του 5,8%, το οποίο είναι υψηλότερο και από αυτό που ζητήθηκε από την Ελλάδα στο δικό της πρόγραμμα διάσωσης (5,2%). "Ονειρεύεστε εάν νομίζετε ότι οι Ιρλανδοί μπορούν να πληρώσουν αυτόν τον λογαριασμό. Οι φορολογούμενοι πρέπει να κρατήσουν το βάρος στους ώμους τους , ενώ οι κάτοχοι ομολόγων παραμένουν ατιμώρητοι. Είναι σκάνδαλο, απόλυτο σκάνδαλο".
"Η Ιρλανδία παράλυτη από τα επιτόκια των 10 δισεκατομμυρίων ετησίως", είναι ο τίτλος της Irish Examiner. "Αντί να σώσει το κράτος, (το διεθνές σχέδιο) μπορεί να το καταστρέψει". Η Irish Independent χαρακτηρίζει επίσης "απογοητευτικό" το επιτόκιο, αλλά θεωρεί ότι "με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, οι Ιρλανδοί πρέπει να βρουν τον τρόπο για να πληρώσουν και ότι το σχέδιο πρέπει να λειτουργήσει".
"Η άντληση 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο συντάξεων θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για τις συντάξεις του δημοσίου τομέα", παραδέχεται η Irish Times αλλά το σχέδιο είναι "ουσιαστικής σημασίας". Θα είναι "δύσκολο για πολλούς να το καταπιούν, αλλά μία συμφωνία είναι καλύτερη από καμία συμφωνία".
Διαφορά: Στην Ιρλανδία ο κόσμος αντέδρασε μαζικά πριν ακόμα ανακοινωθεί η είσοδος της χώρας στον μηχανισμό στήριξης (λεπτομέρειες εδώ). Στην Ελλάδα έπρεπε να φτάσει ο κόμπος στο χτένι για να (ξανα)μαζευτεί μαζικά ο κόσμος (κάτω από δύσκολες συνθήκες στην πορεία του Πολυτεχνείου). Επίσης στην Ιρλανδία, δεν έδρασαν προβοκάτορες, δεν έγιναν επεισόδια...Αντίθετα στην Ελλάδα είχαμε θύματα...
Διαφορά: Στην Ελλάδα η κυβέρνηση είναι σοσιαλιστική αλλά επιβάλλει με μεγάλο πάθος τα μέτρα, βρίσκοντας δεκανίκι κατά καιρούς από την "συμμαχία των προθύμων" (ΛΑΟΣ, ομάδα Μπακογιάννη και Δημοκρατική Αριστερά). Αντίθετα στην Ιρλανδία η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση συνασπισμού την οποία ελέγχει κεντροδεξιό (ρεπουμπλικανικό) κόμμα. Οι εταίροι της κυβέρνησης αντιδρούν και ήδη η κυβερνητική πλειοψηφία έχει περιοριστεί στις 2 έδρες. Στην Ελλάδα αντίθετα οι "σοσιαλιστές" βουλευτές ψήφισαν χωρίς καν να διαβάσουν τους όρους της συμφωνίας και χωρίς ν' αντιδράσουν...
Άντε και καλό μας μήνα...
Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2010
Επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής δανείου από την τρόικα / "Νεόφτωχοι" οι Έλληνες
Είδηση: Ως «πολύ σημαντική προσθήκη, που "ανοίγει" τον χρόνο για επιμήκυνση και για να ανοίξουν οι αγορές μια ώρα νωρίτερα», χαρακτήρισε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου την αναφορά στην απόφαση που έλαβε χθες το Eurogroup, ότι "θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας". Σε ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ο υπουργός επισήμανε ότι το μνημόνιο ολοκληρώνεται το 2013, ενώ ο χρόνος αποπληρωμής του δανείου χρονικά πλέον τοποθετείται το 2024 και πρόσθεσε ότι "ελπίζουμε πως (η επιμήκυνση) θα ισχύσει από την επόμενη δόση, τον Μάρτιο 2011, που είναι 15 δισ. ευρώ". Αποσαφήνισε, πάντως, ότι "είναι προφανές ότι μετά τη λήξη του μνημονίου δεν αίρονται οι δεσμεύσεις έναντι της ΟΝΕ" και η χώρα θα βρίσκεται "μέσα στο νέο πιο αυστηρό πλαίσιο της ΕΕ, που θέτει, εκτός των πρωτογενών πλεονασμάτων και το κριτήριο του χρέους".
Την ίδια ώρα ο Tommaso Padoa Schioppa, σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι "η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα είναι μία μακρά διαδικασία η οποία θα κρατήσει χρόνια, ίσως 10 και 15, και σίγουρα μετά τη λήξη του Μνημονίου το 2013".
Σχόλιο: Ήδη από τα μέσα του Οκτωβρίου είχε διαφανεί ότι θα υπήρχε παράταση αποπληρωμής του δανείου, και επομένως του Μνημονίου. Σε άλλη ανάρτηση μας, λίγο πριν τις εκλογές, είχαμε παρουσιάσει τη γνώμη ειδικών της Morgan Stanley που θεωρούσε αδύνατη της αποπληρωμή του δανείου μέσα στην χρονική περίοδο που η κυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορεί να γίνει. Δυστυχώς οι εξελίξεις μας δικαίωσαν, ενώ αντίθετα οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης "για επαναφορά στην ομαλότητα" (που παράλληλα υποστήριζε ότι αντίθετο σενάριο θα ήταν αρνητικό για την χώρα) αποδείχτηκαν άνευ αξίας, με αποτέλεσμα το όλο σκηνικό να "μυρίζει" αποτυχία της κυβέρνησης. Και είναι αποτυχία, γιατί οι εκτιμήσεις για "χρονοβόρες διαδικασίες ανάκτησης εμπιστοσύνης των αγορών" δείχνουν ότι από τη στιγμή που μπήκαμε σ' αυτό τον κυκαιώνα δε θα βγούμε έξω εύκολα, αφού ο δανεισμός θα είναι απαγορευτικά ακριβός.
Δεν είμαστε χαιρέκακοι να χαιρόμαστε με την αποτυχία της κυβέρνησης. Το αντίθετο. Έχουμε πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει αυτή η παράταση: Συνεχιζόμενα μέτρα, καινούργιοι "στόχοι", νέες "προκλήσεις" και γενικώς είμαστε σίγουροι ότι η ιδιότυπη Χούντα η οποία ζούμε εδώ και κάμποσους μήνες θα κρατήσει αρκετό καιρό, ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αποστολή της που είναι η επιστροφή της χώρας μας στην δεκαετία του '50: χαμηλοί μισθοί, παιδεία και υγεία που δε θα είναι δωρεάν πλέον και στην πράξη, άπειρες ποσότητες τσιμέντου σε ό,τι έχει μείνει ελεύθερο, "ξένες επενδύσεις" τύπου "Αστακού" και ένα κύμα μετανάστευσης που όμοιο του έχει να δει η χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Θα ξαναρωτήσουμε όμως: Γιατί τέθηκαν εξαρχής στόχοι που δεν ήταν εφικτοί; Πως είναι δυνατόν να φύγει απ' όλους τους εμπλεκομένους ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις που συμπίπτουν με το χρόνο αποπληρωμής του δανείου; Μας φαίνεται εντελώς απίθανο. Μήπως επομένως υπήρχε εξαρχής η θέληση να υπάρχει μεγαλύτερο διάστημα, με υψηλότερο επιτόκιο, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας μας για "εκμετάλλευση" των "εταίρων" της κατάστασής μας, ώστε οι προβλέψεις για "κέρδος της Γερμανίας πάνω από 600 εκ. ευρώ" να είναι στην πραγματικότητα μετριοπαθής; Η χρονική συγκυρία του προβλήματος της Ιρλανδίας (η οποία εισάγεται στον μηχανισμό για να καλύψει τις τράπεζές της και η οποία συνεισφέρει η ίδια στον μηχανισμό στήριξής της με 25 δις ευρώ) φαντάζει απλώς τυχαία...
Και κλείνουμε μ' ένα ρητορικό ερώτημα προς όλους που μας διαβάζουν. Αλήθεια, τι να το κάνουμε το ότι η χώρα μας θα καταφέρει (κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ το 2012, όταν την ίδια ώρα προβλέπει ανεργία για την ίδια χρονιά στο 15,2% και δημόσιο χρέος στο 156% (από περίπου 140% σήμερα); Τόσες θυσίες, τέτοια αποδόμηση δικαιωμάτων (και βέβαια η συνέχεια προβλέπεται χειρότερη αφού η τρόικα ζητάει να "βάλει χέρι" και στις επικουρικές συντάξεις) για να βρεθούμε σε χειρότερη μοίρα απ' ότι είμαστε σήμερα; Και προσέξτε...Ανεργία στο 15,2%, με μισθούς χαμηλότερους απ' ότι σήμερα, με εργαζόμενους-έρμαια των εργοδοτών τους και με την μεσαία τάξη κυριολεκτικά "γονατισμένη": Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, ένας στους 5Έλληνες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και το 58% αυτών είναι εργαζόμενοι, ενώ οι στατιστικές δείχνουν ότι ήδη οι μισθοί έχουν φτάσει σε επίπεδα 1986...
Πηγή είδησης: "Ελεύθερος Τύπος" / Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις νέες συνθήκες εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Την ίδια ώρα ο Tommaso Padoa Schioppa, σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην μέλος του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε ότι "η ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία θα είναι μία μακρά διαδικασία η οποία θα κρατήσει χρόνια, ίσως 10 και 15, και σίγουρα μετά τη λήξη του Μνημονίου το 2013".
Σχόλιο: Ήδη από τα μέσα του Οκτωβρίου είχε διαφανεί ότι θα υπήρχε παράταση αποπληρωμής του δανείου, και επομένως του Μνημονίου. Σε άλλη ανάρτηση μας, λίγο πριν τις εκλογές, είχαμε παρουσιάσει τη γνώμη ειδικών της Morgan Stanley που θεωρούσε αδύνατη της αποπληρωμή του δανείου μέσα στην χρονική περίοδο που η κυβέρνηση θεωρούσε ότι μπορεί να γίνει. Δυστυχώς οι εξελίξεις μας δικαίωσαν, ενώ αντίθετα οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης "για επαναφορά στην ομαλότητα" (που παράλληλα υποστήριζε ότι αντίθετο σενάριο θα ήταν αρνητικό για την χώρα) αποδείχτηκαν άνευ αξίας, με αποτέλεσμα το όλο σκηνικό να "μυρίζει" αποτυχία της κυβέρνησης. Και είναι αποτυχία, γιατί οι εκτιμήσεις για "χρονοβόρες διαδικασίες ανάκτησης εμπιστοσύνης των αγορών" δείχνουν ότι από τη στιγμή που μπήκαμε σ' αυτό τον κυκαιώνα δε θα βγούμε έξω εύκολα, αφού ο δανεισμός θα είναι απαγορευτικά ακριβός.
Δεν είμαστε χαιρέκακοι να χαιρόμαστε με την αποτυχία της κυβέρνησης. Το αντίθετο. Έχουμε πλήρη επίγνωση του τι σημαίνει αυτή η παράταση: Συνεχιζόμενα μέτρα, καινούργιοι "στόχοι", νέες "προκλήσεις" και γενικώς είμαστε σίγουροι ότι η ιδιότυπη Χούντα η οποία ζούμε εδώ και κάμποσους μήνες θα κρατήσει αρκετό καιρό, ώστε η κυβέρνηση να ολοκληρώσει την αποστολή της που είναι η επιστροφή της χώρας μας στην δεκαετία του '50: χαμηλοί μισθοί, παιδεία και υγεία που δε θα είναι δωρεάν πλέον και στην πράξη, άπειρες ποσότητες τσιμέντου σε ό,τι έχει μείνει ελεύθερο, "ξένες επενδύσεις" τύπου "Αστακού" και ένα κύμα μετανάστευσης που όμοιο του έχει να δει η χώρα μας εδώ και δεκαετίες. Θα ξαναρωτήσουμε όμως: Γιατί τέθηκαν εξαρχής στόχοι που δεν ήταν εφικτοί; Πως είναι δυνατόν να φύγει απ' όλους τους εμπλεκομένους ότι η Ελλάδα έχει τεράστιες δανειακές υποχρεώσεις που συμπίπτουν με το χρόνο αποπληρωμής του δανείου; Μας φαίνεται εντελώς απίθανο. Μήπως επομένως υπήρχε εξαρχής η θέληση να υπάρχει μεγαλύτερο διάστημα, με υψηλότερο επιτόκιο, ώστε να μην υπάρχουν αντιδράσεις από το εσωτερικό της χώρας μας για "εκμετάλλευση" των "εταίρων" της κατάστασής μας, ώστε οι προβλέψεις για "κέρδος της Γερμανίας πάνω από 600 εκ. ευρώ" να είναι στην πραγματικότητα μετριοπαθής; Η χρονική συγκυρία του προβλήματος της Ιρλανδίας (η οποία εισάγεται στον μηχανισμό για να καλύψει τις τράπεζές της και η οποία συνεισφέρει η ίδια στον μηχανισμό στήριξής της με 25 δις ευρώ) φαντάζει απλώς τυχαία...
Και κλείνουμε μ' ένα ρητορικό ερώτημα προς όλους που μας διαβάζουν. Αλήθεια, τι να το κάνουμε το ότι η χώρα μας θα καταφέρει (κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή) να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα στο 7,6% του ΑΕΠ το 2012, όταν την ίδια ώρα προβλέπει ανεργία για την ίδια χρονιά στο 15,2% και δημόσιο χρέος στο 156% (από περίπου 140% σήμερα); Τόσες θυσίες, τέτοια αποδόμηση δικαιωμάτων (και βέβαια η συνέχεια προβλέπεται χειρότερη αφού η τρόικα ζητάει να "βάλει χέρι" και στις επικουρικές συντάξεις) για να βρεθούμε σε χειρότερη μοίρα απ' ότι είμαστε σήμερα; Και προσέξτε...Ανεργία στο 15,2%, με μισθούς χαμηλότερους απ' ότι σήμερα, με εργαζόμενους-έρμαια των εργοδοτών τους και με την μεσαία τάξη κυριολεκτικά "γονατισμένη": Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας, ένας στους 5Έλληνες ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας και το 58% αυτών είναι εργαζόμενοι, ενώ οι στατιστικές δείχνουν ότι ήδη οι μισθοί έχουν φτάσει σε επίπεδα 1986...
Πηγή είδησης: "Ελεύθερος Τύπος" / Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τις νέες συνθήκες εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2010
Ιδιωτική εταιρεία υπεύθυνη για τις προμήθειες στο ΕΣΥ - Φθηνά υλικά που δημιουργούν προβλήματα στα νοσοκομεία
Είδηση: Νέο τρόπο προμηθειών ο οποίος αναμένεται να εφαρμοστεί σε όλο του το εύρος από τις αρχές του 2012 ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος που αποκάλυψε ότι θα προκύψει, μετά από διαγωνισμό, ιδιωτικός φορέας -πιθανότατα από το εξωτερικό, καθώς αντίστοιχοι φορείς δεν υπάρχουν στην Ελλάδα- ο οποίος μετά από διαγωνισμό θα αναλάβει με σύμβαση με το δημόσιο, τη διαδικασία προμήθειας υλικών και φαρμάκων στα νοσοκομεία. Ο φορέας αυτός θα αποτελείται από μία ή δύο εταιρίες οι οποίες θα είναι υπεύθυνες για τους διαγωνισμούς των προμηθειών, τη φύλαξη και τη διανομή των υλικών στα νοσοκομεία. Όσο καλύτερες τιμές εξασφαλίζουν οι εταιρίες αυτές για το δημόσιο, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το κέρδος τους, σύμφωνα με τη σύμβαση που θα υπογραφεί, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Υγείας. Ανακοίνωσε δε, ότι η Επιτροπή Προμηθειών Υγείας θα μετατραπεί σε Επιτροπή Προδιαγραφών. Οι τεχνικές προδιαγραφές των υλικών θα μπαίνουν από νοσοκομεία ή περιφερειακές υπηρεσίες Υγείας ή ακόμη και από το ίδιο το υπουργείο Υγείας, και όχι από ιδιώτες. Παράλληλα τόνισε ότι από το 2011 θα γίνονται σε πραγματικό χρόνο.
Την ίδια ώρα πάντως πολλά προβλήματα δημιουργούν τα "φθηνά" υλικά στα οποία καταφεύγουν τα νοσοκομεία π.χ. κινέζικες σύριγγες, που είναι μεν φτηνότερες, αλλά δεν πληρούν καμιά προδιαγραφή ασφαλείας, όπως το να κολλάνε τα έμβολα ή να έχουν μέσα ξένα σώματα. Φτηνότερα, αλλά ευτελούς ποιότητας, χειρουργικά γάντια που σκίζονται εύκολα δίνονται στα χειρουργεία. Αγοράζονται λιγότερα αντιδραστήρια για τις ακτινολογικές εξετάσεις. Μόλις τελειώσουν, οι εξετάσεις σταματούν, μέχρι να έρθει η επόμενη παρτίδα. "Οι νέας τεχνολογίας ινσουλίνες μείωσαν τα χειρουργεία με λέιζερ στα μάτια, που εμφάνιζαν βλάβες λόγω του αυξημένου σάκχαρου. Κόβεις τις νέες ινσουλίνες για οικονομία, και τα Ταμεία δίνουν χρήματα για τις επεμβάσεις με λέιζερ. Αν, δε, προκληθεί τύφλωση, η πολιτεία χορηγεί επίδομα τυφλότητας".
Είναι μερικές μόνο από τις καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος δείχνει με τα σχόλιά του ότι η μείωση σε υλικά προκαλεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς "τα φτηνά, ευτελή υλικά, χαλάνε πιο εύκολα, αναγκάζεσαι να τα αντικαταστήσεις πιο γρήγορα, οπότε το κόστος ή παραμένει το ίδιο ή καταλήγει να είναι υψηλότερο", τονίζει ο ίδιος.
Σχόλιο: Η περιστολή των δαπανών στην υγεία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, χωρίς να καταφύγουμε σε πρακτικές που μπορεί να έχουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους ασθενείς, όπως τα φθηνά υλικά, ο περιορισμός στις επισκευές, η μη επένδυση σε καινούργια μηχανήματα. Το παράδειγμα του "Θεαγένειου" Αντικαρκινικού νοσοκομείου στο οποίο εφαρμόζεται "ηλεκτρονικό κλείδωμα" των χειρουργείων (άρα δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, οι αναβολές είναι δύσκολες, η ανάγκη για παρατεταμένη νοσηλεία εκλείπει κοκ) δείχνει ότι με απλές κινήσεις μπορεί να υπάρξουν μειώσεις. Μειώσεις στα έξοδα των ταμείων μπορεί να επέλθουν από την στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό ώστε να υπάρξει χρήση των μηχανημάτων που υπάρχουν, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν οι ασφαλισμένοι εκτός δημοσίων νοσοκομείων ή να γίνει σωστή χρήση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αντί να πληρώνονται οι αντίστοιχες νοσηλείες "χρυσές" σε ιδιωτικές κλινικές. Οι μέθοδοι συνταγογράφησης σίγουρα πρέπει να βελτιωθούν ώστε να παταχθεί η "παράνομη" συνταγογράφηση, όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν. Όσο για τα χρέη στα νοσοκομεία (που όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν αποτελεί πραγματική μάστιγα), μπορούν να μειωθούν με την άμεση καταβολή των οφειλομένων που θα βοηθήσει στην επίτευξη τιμών (απλή μέθοδος που εφαρμόζεται στην καθημερινότητα από τους πολίτες και απορούμε γιατί δεν εφαρμόζεται και στις προμήθειες του Δημοσίου).
Γι' αυτό, αν και είμαστε υπέρ της κεντρικής προμήθειας υλικών, αναλωσίμων κ.ο.κ. από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας (αν βέβαια υπάρχει ακολουθία "γρήγορης" παραλαβής για να μην υπάρχουν οι ελλείψεις που παρατηρούνται σήμερα), είμαστε ενάντια στην είσοδο ξένων ιδιωτικών εταιρειών σαν "διαχειριστές προμηθειών". Σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, τονίζετε ότι οι μεσάζοντες αυξάνουν τις τιμές και τώρα διαπιστώνουμε ότι το κράτος επιχειρεί να εισάγει καινούργιους στις διαδικασίες του! Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι θα επικρατήσει το "η φτήνεια τρώει τον παρά", όπως δείχνουν τα επεισόδια που περιγράφτηκε παραπάνω (και όπως δείχνουν τα όσα συμβαίνουν στο ΪΚΑ). Παράλληλα δε, έχουμε την πίστη ότι η επιτροπή προμηθειών θα ακολουθεί με μεγαλύτερη προσήλωση τις "προδιαγραφές" και δεν θα χρειάζεται να παίρνει προμήθεια για να το κάνει.
Πηγή είδησης: "Ελευθεροτυπία"
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η "κάρτα του πολίτη" βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση εδώ. Όποιος πιστεύει ότι τα σχόλια και οι προτάσεις των πολιτών λαμβάνονται υπόψιν ας συνεισφέρει στις προτάσεις που παρουσιάζονται...
Την ίδια ώρα πάντως πολλά προβλήματα δημιουργούν τα "φθηνά" υλικά στα οποία καταφεύγουν τα νοσοκομεία π.χ. κινέζικες σύριγγες, που είναι μεν φτηνότερες, αλλά δεν πληρούν καμιά προδιαγραφή ασφαλείας, όπως το να κολλάνε τα έμβολα ή να έχουν μέσα ξένα σώματα. Φτηνότερα, αλλά ευτελούς ποιότητας, χειρουργικά γάντια που σκίζονται εύκολα δίνονται στα χειρουργεία. Αγοράζονται λιγότερα αντιδραστήρια για τις ακτινολογικές εξετάσεις. Μόλις τελειώσουν, οι εξετάσεις σταματούν, μέχρι να έρθει η επόμενη παρτίδα. "Οι νέας τεχνολογίας ινσουλίνες μείωσαν τα χειρουργεία με λέιζερ στα μάτια, που εμφάνιζαν βλάβες λόγω του αυξημένου σάκχαρου. Κόβεις τις νέες ινσουλίνες για οικονομία, και τα Ταμεία δίνουν χρήματα για τις επεμβάσεις με λέιζερ. Αν, δε, προκληθεί τύφλωση, η πολιτεία χορηγεί επίδομα τυφλότητας".
Είναι μερικές μόνο από τις καταγγελίες που φτάνουν καθημερινά στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), Δημήτρη Βαρνάβα, ο οποίος δείχνει με τα σχόλιά του ότι η μείωση σε υλικά προκαλεί ένα φαύλο κύκλο, καθώς "τα φτηνά, ευτελή υλικά, χαλάνε πιο εύκολα, αναγκάζεσαι να τα αντικαταστήσεις πιο γρήγορα, οπότε το κόστος ή παραμένει το ίδιο ή καταλήγει να είναι υψηλότερο", τονίζει ο ίδιος.
Σχόλιο: Η περιστολή των δαπανών στην υγεία μπορεί να γίνει με πολλούς τρόπους, χωρίς να καταφύγουμε σε πρακτικές που μπορεί να έχουν μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στους ασθενείς, όπως τα φθηνά υλικά, ο περιορισμός στις επισκευές, η μη επένδυση σε καινούργια μηχανήματα. Το παράδειγμα του "Θεαγένειου" Αντικαρκινικού νοσοκομείου στο οποίο εφαρμόζεται "ηλεκτρονικό κλείδωμα" των χειρουργείων (άρα δεν υπάρχουν καθυστερήσεις, οι αναβολές είναι δύσκολες, η ανάγκη για παρατεταμένη νοσηλεία εκλείπει κοκ) δείχνει ότι με απλές κινήσεις μπορεί να υπάρξουν μειώσεις. Μειώσεις στα έξοδα των ταμείων μπορεί να επέλθουν από την στελέχωση των νοσοκομείων με προσωπικό ώστε να υπάρξει χρήση των μηχανημάτων που υπάρχουν, χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγουν οι ασφαλισμένοι εκτός δημοσίων νοσοκομείων ή να γίνει σωστή χρήση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας αντί να πληρώνονται οι αντίστοιχες νοσηλείες "χρυσές" σε ιδιωτικές κλινικές. Οι μέθοδοι συνταγογράφησης σίγουρα πρέπει να βελτιωθούν ώστε να παταχθεί η "παράνομη" συνταγογράφηση, όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν. Όσο για τα χρέη στα νοσοκομεία (που όπως έχουμε γράψει στο παρελθόν αποτελεί πραγματική μάστιγα), μπορούν να μειωθούν με την άμεση καταβολή των οφειλομένων που θα βοηθήσει στην επίτευξη τιμών (απλή μέθοδος που εφαρμόζεται στην καθημερινότητα από τους πολίτες και απορούμε γιατί δεν εφαρμόζεται και στις προμήθειες του Δημοσίου).
Γι' αυτό, αν και είμαστε υπέρ της κεντρικής προμήθειας υλικών, αναλωσίμων κ.ο.κ. από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας (αν βέβαια υπάρχει ακολουθία "γρήγορης" παραλαβής για να μην υπάρχουν οι ελλείψεις που παρατηρούνται σήμερα), είμαστε ενάντια στην είσοδο ξένων ιδιωτικών εταιρειών σαν "διαχειριστές προμηθειών". Σε όλους τους τομείς της κοινωνίας, τονίζετε ότι οι μεσάζοντες αυξάνουν τις τιμές και τώρα διαπιστώνουμε ότι το κράτος επιχειρεί να εισάγει καινούργιους στις διαδικασίες του! Αυτό που φοβόμαστε είναι ότι θα επικρατήσει το "η φτήνεια τρώει τον παρά", όπως δείχνουν τα επεισόδια που περιγράφτηκε παραπάνω (και όπως δείχνουν τα όσα συμβαίνουν στο ΪΚΑ). Παράλληλα δε, έχουμε την πίστη ότι η επιτροπή προμηθειών θα ακολουθεί με μεγαλύτερη προσήλωση τις "προδιαγραφές" και δεν θα χρειάζεται να παίρνει προμήθεια για να το κάνει.
Πηγή είδησης: "Ελευθεροτυπία"
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η "κάρτα του πολίτη" βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση εδώ. Όποιος πιστεύει ότι τα σχόλια και οι προτάσεις των πολιτών λαμβάνονται υπόψιν ας συνεισφέρει στις προτάσεις που παρουσιάζονται...
Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010
Προώθηση νέων μέτρων εν όψει 2011 για την καταβολή των επόμενων δόσεων / ΣΕΒ και και ΜΜΕ πίσω από τις αλλαγές στην ισχύ των συμβάσεων εργασίας
Εμπόδια θέτει η τρόικα για την καταβολή των επομένων δόσεων αν δεν προωθηθούν αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί, μεταξύ των οποίων και η υποβάθμιση της ισχύς της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην "Ελευθεροτυπία", τόσο η διάταξη για την υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων σε κάθε περίπτωση, η διαγραφή του δικαιώματος του εργαζομένου να επιλέγει την ευνοϊκότερη σύμβαση και η μη καταβολή του "συνήθους μισθού" στις επιχειρήσεις που δεν είναι μέλη των εργοδοτικών ενώσεων «επιβλήθηκαν τον Αύγουστο -με την πρώτη αναθεώρηση του Μνημονίου- από τους τραπεζίτες, ορισμένα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και τις μεγάλες εταιρείες», σύμφωνα με πηγή που μετείχε στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις με την τρόικα, ενώ βρίσκουν εφαρμογή σήμερα, και παρά τις όποιες αντιρρήσεις της Λούκας Κατσέλη για τις οποίες είχαμε γράψει πρόσφατα (η οποία βέβαια δεν "πρόταξε και τα στήθη της" για να μη συμβεί κάτι τέτοιο). Φαίνεται λοιπόν ότι οι ισχυροί της χώρας (που κατά τ' άλλα νοιάζονται για την κοινωνία) βρήκαν ευκαιρία να συμπιέσουν το κόστος εργασίας προς τα κάτω - ίσως πάντως να βγει κι ένα καλό απ' το όλο θέμα και το οποίο θα είναι η ισχυροποίηση των συνδικάτων και η στροφή τους προς την προστασία του λαού, αφού είναι προφανές πως όσοι μένουν εκτός συνδικάτων θα έχουν και χαμηλότερες αμοιβές.
Αν κοιτάξει κανείς τις απαιτήσεις της Ε.Ε. θα διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία απ' αυτές δεν πρόκειται να έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην χώρα και πως είναι απλά μια ευκαιρία να ανατραπεί ότι έχει απομείνει στο κοινωνικό κράτος και να περάσει στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων ότι ακόμα βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο.
π.χ. Η ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών (απαίτηση 11), η αναγνώριση των πτυχίων των ξένων πανεπιστημίων (απαίτηση 17), η απελευθέρωση της εκπαίδευσης (!!!) και του τουρισμού (απαίτηση 16), η επίσπευση του νέου χωροταξικού που θα οδηγεί σε εύκολες αλλαγές χρήσεων και "επενδύσεων" σε προστατευόμενες περιοχές (απαίτηση 21) και η αναμόρφωση (δηλ. ελαστικοποίηση ελέγχων) της επιτροπής Ανταγωνισμού (απαίτηση 23) θα πρέπει να προκαλούν προβληματισμό ακόμα και στον πιο καλόπιστο υποστηρικτή της "αναγκαιότητας" του Μνημονίου και για τους στόχους που επιζητεί να επιτύχει.
Για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (απαίτηση 24) και των κλειστών επαγγελμάτων (απαίτηση 16) έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, όπως και για τις αλλαγές που επιζητούν στο Δημόσιο τόσο μισθολογικά όσο από πλευράς αριθμού εργαζομένων. Οι "καινούργιες" (για το πλατύ κοινό) εκπλήξεις όμως έχουν να κάνουν με την προσπάθεια αλλαγής πλαισίου "συμπράξεων" Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή έργων (απαίτηση 18) προς το "χαλαρότερο" - ήδη μελέτες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έχουν αποδείξει ότι τα ΣΔΙΤ καταλήγουν εις βάρος (οικονομικά) του Δημοσίου, οπότε φανταστείτε τι έχει να γίνει αν πάψουν να υπάρχουν οι υπάρχουσες δικλείδες ασφαλείας. Αναρωτιόμαστε αν οδηγούμαστε οριστικά στην "μεταβίβαση" των υποδομών της χώρας στους ιδιώτες, αφού εκτός των ΣΔΙΤ η κυβέρνηση επιζητά να μεταβιβάσει "δια της πλαγίας οδού", τα λιμάνια, τους δρόμους και τα αεροδρόμια σε αυτούς: Όλα αυτά δηλαδή που έχουμε ως λαός χρυσοπληρώσει - πολλές φορές πάνω από την αξία τους.
Η υγεία θα χτυπηθεί επίσης - και αυτό δεν θα είναι μόνο τα τρία ευρώ που επιζητάτε να επιβληθεί: Θα είναι κυρίως η αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις (απαίτηση 14): Η Ελλάδα επομένως πέραν των υψηλών ασφαλίστρων, θα γίνει χώρα στην οποία θα έχουμε και ακριβές εξετάσεις (συν το παραδοσιακό φακελάκι σε πολλές περιπτώσεις), πράγμα που προφανώς είναι ψηλά γράμματα για τους κυβερνώντες. Δύσκολες εποχές, που κινδυνεύουν να γίνουν χειρότερες, ιδιαίτερα εφόσον οι αναλογιστικές μελέτες του ασφαλιστικού (φτιαγμένες όχι όπως τις έχει κάνει η ΓΣΕΕ αλλά όπως τις θέλει η τρόικα) επισείουν νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (απαίτηση 9).
Μέσα στα τόσα κακά βέβαια, υπάρχουν και τα θετικά (Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού), αλλά μας κάνουν ν' αναρωτιόμαστε αν αξίζει να πληρώσουμε τόσο βαρύ τίμημα ως κοινωνία για ν' αλλαχθούν κάποια πράγματα που θα έπρεπε να ζήτουν σε βάθος χρόνου και χωρίς "νεκρούς"...
(Για την "αναπροσαρμογή" των δράσεων έρευνας και την κατάργηση επιδοτήσεων στους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού που ζητάει η τρόικα δε θα πούμε τίποτα - η μεν έρευνα στην χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ οι επιδοτήσεις στον τουρισμό δεν έχουν λόγω ύπαρξης αφού οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγαλοεργολάβοι που επιζητούσαν να ωφεληθούν απ' αυτές, ωφελήθηκαν, άρα πλέον δεν έχουν λόγω ύπαρξης).
Πηγή πίνακα: "Ελευθεροτυπία"
Ένα ενδιαφέρον άρθρο γραμμένο με χιουμοριστική διάθεση για τον υπουργό της "κωλοτούμπας" (Θ.Πάγκαλο) μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Αν κοιτάξει κανείς τις απαιτήσεις της Ε.Ε. θα διαπιστώσει ότι η πλειοψηφία απ' αυτές δεν πρόκειται να έχουν θετικό οικονομικό αντίκτυπο στην χώρα και πως είναι απλά μια ευκαιρία να ανατραπεί ότι έχει απομείνει στο κοινωνικό κράτος και να περάσει στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων ότι ακόμα βρίσκεται υπό κρατικό έλεγχο.
π.χ. Η ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών (απαίτηση 11), η αναγνώριση των πτυχίων των ξένων πανεπιστημίων (απαίτηση 17), η απελευθέρωση της εκπαίδευσης (!!!) και του τουρισμού (απαίτηση 16), η επίσπευση του νέου χωροταξικού που θα οδηγεί σε εύκολες αλλαγές χρήσεων και "επενδύσεων" σε προστατευόμενες περιοχές (απαίτηση 21) και η αναμόρφωση (δηλ. ελαστικοποίηση ελέγχων) της επιτροπής Ανταγωνισμού (απαίτηση 23) θα πρέπει να προκαλούν προβληματισμό ακόμα και στον πιο καλόπιστο υποστηρικτή της "αναγκαιότητας" του Μνημονίου και για τους στόχους που επιζητεί να επιτύχει.
Για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας (απαίτηση 24) και των κλειστών επαγγελμάτων (απαίτηση 16) έχουμε αναφερθεί στο παρελθόν, όπως και για τις αλλαγές που επιζητούν στο Δημόσιο τόσο μισθολογικά όσο από πλευράς αριθμού εργαζομένων. Οι "καινούργιες" (για το πλατύ κοινό) εκπλήξεις όμως έχουν να κάνουν με την προσπάθεια αλλαγής πλαισίου "συμπράξεων" Δημοσίου και ιδιωτικού τομέα για την κατασκευή έργων (απαίτηση 18) προς το "χαλαρότερο" - ήδη μελέτες του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έχουν αποδείξει ότι τα ΣΔΙΤ καταλήγουν εις βάρος (οικονομικά) του Δημοσίου, οπότε φανταστείτε τι έχει να γίνει αν πάψουν να υπάρχουν οι υπάρχουσες δικλείδες ασφαλείας. Αναρωτιόμαστε αν οδηγούμαστε οριστικά στην "μεταβίβαση" των υποδομών της χώρας στους ιδιώτες, αφού εκτός των ΣΔΙΤ η κυβέρνηση επιζητά να μεταβιβάσει "δια της πλαγίας οδού", τα λιμάνια, τους δρόμους και τα αεροδρόμια σε αυτούς: Όλα αυτά δηλαδή που έχουμε ως λαός χρυσοπληρώσει - πολλές φορές πάνω από την αξία τους.
Η υγεία θα χτυπηθεί επίσης - και αυτό δεν θα είναι μόνο τα τρία ευρώ που επιζητάτε να επιβληθεί: Θα είναι κυρίως η αύξηση στη συμμετοχή των ασφαλισμένων στις εξετάσεις (απαίτηση 14): Η Ελλάδα επομένως πέραν των υψηλών ασφαλίστρων, θα γίνει χώρα στην οποία θα έχουμε και ακριβές εξετάσεις (συν το παραδοσιακό φακελάκι σε πολλές περιπτώσεις), πράγμα που προφανώς είναι ψηλά γράμματα για τους κυβερνώντες. Δύσκολες εποχές, που κινδυνεύουν να γίνουν χειρότερες, ιδιαίτερα εφόσον οι αναλογιστικές μελέτες του ασφαλιστικού (φτιαγμένες όχι όπως τις έχει κάνει η ΓΣΕΕ αλλά όπως τις θέλει η τρόικα) επισείουν νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο (απαίτηση 9).
Μέσα στα τόσα κακά βέβαια, υπάρχουν και τα θετικά (Κτηματολόγιο, ΓΕΜΗ, βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού), αλλά μας κάνουν ν' αναρωτιόμαστε αν αξίζει να πληρώσουμε τόσο βαρύ τίμημα ως κοινωνία για ν' αλλαχθούν κάποια πράγματα που θα έπρεπε να ζήτουν σε βάθος χρόνου και χωρίς "νεκρούς"...
(Για την "αναπροσαρμογή" των δράσεων έρευνας και την κατάργηση επιδοτήσεων στους κλάδους του εμπορίου και του τουρισμού που ζητάει η τρόικα δε θα πούμε τίποτα - η μεν έρευνα στην χώρα μας είναι σχεδόν ανύπαρκτη, ενώ οι επιδοτήσεις στον τουρισμό δεν έχουν λόγω ύπαρξης αφού οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγαλοεργολάβοι που επιζητούσαν να ωφεληθούν απ' αυτές, ωφελήθηκαν, άρα πλέον δεν έχουν λόγω ύπαρξης).
Πηγή πίνακα: "Ελευθεροτυπία"
Ένα ενδιαφέρον άρθρο γραμμένο με χιουμοριστική διάθεση για τον υπουργό της "κωλοτούμπας" (Θ.Πάγκαλο) μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Ετικέτες
ασφαλιστικό,
ΓΣΕΕ,
μειώσεις μισθών,
μνημόνιο,
νέα μέτρα,
παιδεία,
υγεία
Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010
Εξωτερική πολιτική - η κατάσταση σήμερα (Αιγαίο, Κυπριακό, μειονότητα, Σκοπιανό και άλλα)
Στη σημερινή μας ανάρτηση θα δούμε συνοπτικά την κατάσταση στην εξωτερική μας πολιτική, αφήνοντας στην άκρη όμως για την ώρα τα του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. - αυτά θα τα συζητήσουμε σε προσεχή μας ανάρτηση...Τα μέτωπα που έχουμε ανοιχτά είναι πολλά και αξίζουν λίγο της προσοχής μας, αφού η οικονομία μπορεί κάποια στιγμή να βελτιωθεί, οι λάθος όμως χειρισμοί στα εθνικά μας θέματα δεν πρόκειται να διορθωθούν όσα χρόνια και αν περάσουν. Έτσι σε μια εποχή που η Ελλάδα είναι ευάλωτη πολιτικά σε διεθνείς οργανισμούς είναι πολύ εύκολα να πιεστεί για να υποχωρήσει - και ο ρόλος μας ως πολίτες είναι να πιέσουμε έτσι ώστε αυτό να μη γίνει.
Ελληνοτουρκικά
Τρεις είναι τα ζητήματα στα οποία έχουμε εξελίξεις τον τελευταίο καιρό όσο αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία: Το μειονοτικό και η Δυτική Θράκη, το Κυπριακό και το Αιγαίο.
Ξεκινώντας με την μειονότητα να πούμε πως οι άστοχοι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές έδωσαν μια ανάσα στο τουρκικό προξενείο και στο ρόλο που επιθυμεί να παίξει στην περιοχή: Οι αυτόνομοι συνδυασμοί που υποστήριξε έντονα και και φανερά, δεν κατάφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα μιας και δεν κατάφεραν ν' αποκτήσουν την εκπροσώπηση που ήθελαν. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιος πακτωλός χρημάτων ξοδεύτηκε από το προξενείο στην περιοχή για υποστήριξη υποψηφίων, ενώ μαζικός ήταν και ο ερχομός "ετεροδημοτών" από την Τουρκία. Βέβαια αυτές οι εκλογές ήταν μια ευκαιρία για να δει και ο εκτός Θράκης κόσμος τι εκπροσώπους προωθούν και υποστηρίζουν τόσα χρόνια τα μεγάλα κόμματα προκειμένου να εκμαιεύσουν ψήφους - χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η κυρία Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού (αντινομάρχης και πρώην υποψηφία του ΠΑΣΟΚ) που υποστηρίχθηκε ανοιχτά ως "Τουρκάλα" από την Τουρκική Ένωση Θράκης" συγκέντρωσε χαμηλό ποσοστό και μόλις 2 συμβούλους στον Δήμο Κομοτηνής (παρά την υποστήριξη των μειονοτικών βουλευτών). Δυστυχώς όμως το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να σώσει την παρτίδα για το τουρκικό προξενείο αφού το μεγάλο βάρος που έδωσε ο (υποψήφιος του στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης) κος Γιαννακίδης στην εξασφάλιση της μειονοτικής ψήφου τον καθιστά ευάλωτο στις επιταγές του προξενείου - μιας και εκλέχθηκε χάρις τους ψήφους που αυτό επηρεάζει. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι Πομάκοι που αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι της μειονότητας και έχουν ελληνικό προσανατολισμό, δείχνουν να έχουν μια διάθεση διαφορετικής κατεύθυνσης από αυτή που επιζητεί να τους επιβάλλει το προξενείο της Κομοτηνής. Τα προβλήματα της εκπαίδευσης όμως της μειονότητας είναι τεράστια (όπως φαίνεται και σ' αυτό εδώ το άρθρο καθώς και σε προηγούμενη μας ανάρτηση ), ενώ παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί ν' ανακινήσει ζητήματα "καταπίεσης της μειονότητας" σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Στο Κυπριακό, μετά τις τελευταίες παλλινωδίες του κυρίου Χριστόφια (πέρι "διπλής επέμβασης"), η γενική κατακραυγή για τη στάση των έχει αναγκάσει να κάνει μια ελαφρά στροφή και να "τονίζει" σε κάθε ευκαιρία ότι "η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ περνάει πρώτα από τη λύση του Κυπριακού" και πως "υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου επί των χειρισμών του θέματος". Δυστυχώς όμως η Τουρκία φαίνεται πως πηγαίνει σημειωτόν στο ζήτημα αυτό μιας και ζητάει ανταλλάγματα ακόμα και για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία - πράγμα που βέβαια δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αφού αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας της για να γίνει "ύπο ένταξη χώρα στην ΕΕ". Όχι πως φταίει βέβαια η ίδια γι' αυτό: Βρίσκει και τα κάνει αφού η ΕΕ παρότι "επέβαλε" τον όρο αυτό στα χαρτιά, αδυνατεί να τον επιβάλει και στν πράξη. Συνεχίζει όμως κανονικά τις διαπραγματεύσεις, ενώ οι πιέσεις προς την Κύπρο και την χώρα μας συνεχίζονται - όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα "Παρόν" εδώ. Άραγε πόσο μακρινές φαντάζουν οι εποχές που συζητάγαμε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα - και οι Τούρκοι δεχόνταν να τεθεί τέτοιο ζήτημα στο τραπέζι...
Στο Αιγαίο τα πράγματα είναι χειρότερα: Οι πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να δεχτεί η τελευταία την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 12 ναυτικά μίλια (όπως δικαιούμαστε βάση των διεθνών συνθηκών) αποδείχτηκαν λανθασμένες, αφού όπως δήλωσε ο κύριος Ερντογάν "αν δε τεθούν υπό εγγύηση τα τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων". Οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών συνεχίζονται - αν εξαιρέσει κανείς του 47 επίσημους γύρους που έχουν γίνει από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Οργιάζουν οι φήμες για καταρχήν συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο καθώς και για συστηματική υποβάθμιση των παραβιάσεων των συνεχιζόμενων τουρκικών παραβιάσεων ώστε να μην "διαταραχθεί το κλίμα". Πάλι καλά πάντως που ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πρόσφατα στην Βουλή ότι "οι πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών δεν σταματούν στον 25ο μεσημβρινό" και πως "δεν τίθεται κανένα ζήτημα συμφωνίας της χώρας μας στην πρόταση Ερντογάν να πετούν αφοπλισμένα τα αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο" όπως γράφεται εδώ και αρκετό καιρό στον ημερήσιο τύπο (ξεκινώντας από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" που ίσως σε έκπληξη πολλών - αλλά όχι για μας - έχει δείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά μας θέματα). Όπως και να έχει πάντως το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένονται εξελίξεις σε όλα τα ζητήματα.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Sir Βασίλειου Μαρκεζίνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Σκοπιανό
Το Σκοπιανό παρουσιάζει ιδιαίτερα κινητικότητα ιδιαίτερα λόγω της πίεσης των ΗΠΑ για είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέσα στο 2011. Η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα (που όσο ήταν γερουσιαστής ήταν θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων τόσο στα Ελληνοτουρκικά όσο και στο Σκοπιανό αλλά τα ξέχασε όλα μόλις εκλέχθηκε πρόεδρος) επιζητά οπωσδήποτε λύση των διμερών θεμάτων - εξου και οι πρόσφατες δηλώσεις Σκοπιανών αξιωματούχων και του κ. Ιβανώφ προέδρου της χώρας για "διμερές θέμα που μπορεί να λυθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις". Πάντως οι ενδείξεις είναι ότι αντί για "αμοιβαίες" οι υποχωρήσεις θα είναι καθαρά ελληνικές (όπως γράφει και σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παρόν" και έχουμε επισημάνει και εμείς εδώ). Την ίδια ώρα και πέραν των εκκρεμών θεμάτων, η γειτονική μας χώρα προσπαθεί να ανακινήσει και θέμα περιουσιών - με πρόσφατο παράδειγμα την μαζική "εισβολή" σκοπιανών στην Νομαρχία Πέλλας που ήρθαν ζητώντας ελληνικές ταυτότητες με σκοπό να πάρουν χαρτιά ότι υπάρχουν περιουσίες που τους ανήκουν. Να τονίσουμε όμως ότι οι ατομικές αγωγές που κατέθεσαν οι Σκοπιανοί κατά του ελληνικού κράτους στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, κρίθηκαν απορριπτέες, γιατί αδυνατούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους, ενώ με βάση ελληνογιουγκοσλαβική συμφωνία του 1964 το περουσιακό μεταξύ κατοίκων των δύο χωρών έχει κλείσει. Αναμένουμε τη συνέχεια του θέματος...(Να πούμε ότι παρόμοιες αξιώσεις έχει εδώ και χρόνια η Αλβανία με τους γερμανοντυμένους - επί Γερμανικής κατοχής - Τσάμηδες, με αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα).
Για τα υπόλοιπα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, θα τα πούμε σε προσεχή ανάρτηση...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η "κάρτα του πολίτη" βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση εδώ. Όποιος πιστεύει ότι τα σχόλια και οι προτάσεις των πολιτών λαμβάνονται υπόψιν ας συνεισφέρει στις προτάσεις που παρουσιάζονται...
Ελληνοτουρκικά
Τρεις είναι τα ζητήματα στα οποία έχουμε εξελίξεις τον τελευταίο καιρό όσο αφορά τις σχέσεις μας με την Τουρκία: Το μειονοτικό και η Δυτική Θράκη, το Κυπριακό και το Αιγαίο.
Ξεκινώντας με την μειονότητα να πούμε πως οι άστοχοι χειρισμοί του ΠΑΣΟΚ στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές έδωσαν μια ανάσα στο τουρκικό προξενείο και στο ρόλο που επιθυμεί να παίξει στην περιοχή: Οι αυτόνομοι συνδυασμοί που υποστήριξε έντονα και και φανερά, δεν κατάφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα μιας και δεν κατάφεραν ν' αποκτήσουν την εκπροσώπηση που ήθελαν. Είναι η πρώτη φορά που τέτοιος πακτωλός χρημάτων ξοδεύτηκε από το προξενείο στην περιοχή για υποστήριξη υποψηφίων, ενώ μαζικός ήταν και ο ερχομός "ετεροδημοτών" από την Τουρκία. Βέβαια αυτές οι εκλογές ήταν μια ευκαιρία για να δει και ο εκτός Θράκης κόσμος τι εκπροσώπους προωθούν και υποστηρίζουν τόσα χρόνια τα μεγάλα κόμματα προκειμένου να εκμαιεύσουν ψήφους - χαρακτηριστικότερο παράδειγμα η κυρία Σιμπέλ Μουσταφά Ογλού (αντινομάρχης και πρώην υποψηφία του ΠΑΣΟΚ) που υποστηρίχθηκε ανοιχτά ως "Τουρκάλα" από την Τουρκική Ένωση Θράκης" συγκέντρωσε χαμηλό ποσοστό και μόλις 2 συμβούλους στον Δήμο Κομοτηνής (παρά την υποστήριξη των μειονοτικών βουλευτών). Δυστυχώς όμως το ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να σώσει την παρτίδα για το τουρκικό προξενείο αφού το μεγάλο βάρος που έδωσε ο (υποψήφιος του στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης) κος Γιαννακίδης στην εξασφάλιση της μειονοτικής ψήφου τον καθιστά ευάλωτο στις επιταγές του προξενείου - μιας και εκλέχθηκε χάρις τους ψήφους που αυτό επηρεάζει. Ευτυχώς τα τελευταία χρόνια οι Πομάκοι που αποτελούν ξεχωριστό κομμάτι της μειονότητας και έχουν ελληνικό προσανατολισμό, δείχνουν να έχουν μια διάθεση διαφορετικής κατεύθυνσης από αυτή που επιζητεί να τους επιβάλλει το προξενείο της Κομοτηνής. Τα προβλήματα της εκπαίδευσης όμως της μειονότητας είναι τεράστια (όπως φαίνεται και σ' αυτό εδώ το άρθρο καθώς και σε προηγούμενη μας ανάρτηση ), ενώ παράλληλα η Τουρκία προσπαθεί ν' ανακινήσει ζητήματα "καταπίεσης της μειονότητας" σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς.
Στο Κυπριακό, μετά τις τελευταίες παλλινωδίες του κυρίου Χριστόφια (πέρι "διπλής επέμβασης"), η γενική κατακραυγή για τη στάση των έχει αναγκάσει να κάνει μια ελαφρά στροφή και να "τονίζει" σε κάθε ευκαιρία ότι "η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ περνάει πρώτα από τη λύση του Κυπριακού" και πως "υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου επί των χειρισμών του θέματος". Δυστυχώς όμως η Τουρκία φαίνεται πως πηγαίνει σημειωτόν στο ζήτημα αυτό μιας και ζητάει ανταλλάγματα ακόμα και για το άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών στα κυπριακά πλοία - πράγμα που βέβαια δεν θα έπρεπε να συμβαίνει αφού αυτό αποτελεί μέρος της συμφωνίας της για να γίνει "ύπο ένταξη χώρα στην ΕΕ". Όχι πως φταίει βέβαια η ίδια γι' αυτό: Βρίσκει και τα κάνει αφού η ΕΕ παρότι "επέβαλε" τον όρο αυτό στα χαρτιά, αδυνατεί να τον επιβάλει και στν πράξη. Συνεχίζει όμως κανονικά τις διαπραγματεύσεις, ενώ οι πιέσεις προς την Κύπρο και την χώρα μας συνεχίζονται - όπως γράφει χαρακτηριστικά η εφημερίδα "Παρόν" εδώ. Άραγε πόσο μακρινές φαντάζουν οι εποχές που συζητάγαμε την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα - και οι Τούρκοι δεχόνταν να τεθεί τέτοιο ζήτημα στο τραπέζι...
Στο Αιγαίο τα πράγματα είναι χειρότερα: Οι πρόσφατες δημοσιογραφικές πληροφορίες για συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για να δεχτεί η τελευταία την επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας μας στα 12 ναυτικά μίλια (όπως δικαιούμαστε βάση των διεθνών συνθηκών) αποδείχτηκαν λανθασμένες, αφού όπως δήλωσε ο κύριος Ερντογάν "αν δε τεθούν υπό εγγύηση τα τουρκικά ζωτικά συμφέροντα στο Αιγαίο δεν πρόκειται να υπάρξει βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων". Οι μυστικές συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών συνεχίζονται - αν εξαιρέσει κανείς του 47 επίσημους γύρους που έχουν γίνει από την Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Οργιάζουν οι φήμες για καταρχήν συμφωνία για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, για εμπλοκή του ΝΑΤΟ στις πτήσεις πάνω από το Αιγαίο καθώς και για συστηματική υποβάθμιση των παραβιάσεων των συνεχιζόμενων τουρκικών παραβιάσεων ώστε να μην "διαταραχθεί το κλίμα". Πάλι καλά πάντως που ο Υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε πρόσφατα στην Βουλή ότι "οι πτήσεις ελληνικών αεροσκαφών δεν σταματούν στον 25ο μεσημβρινό" και πως "δεν τίθεται κανένα ζήτημα συμφωνίας της χώρας μας στην πρόταση Ερντογάν να πετούν αφοπλισμένα τα αεροσκάφη πάνω από το Αιγαίο" όπως γράφεται εδώ και αρκετό καιρό στον ημερήσιο τύπο (ξεκινώντας από την εφημερίδα "Ριζοσπάστης" που ίσως σε έκπληξη πολλών - αλλά όχι για μας - έχει δείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία στα εθνικά μας θέματα). Όπως και να έχει πάντως το πρώτο τρίμηνο του 2011 αναμένονται εξελίξεις σε όλα τα ζητήματα.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτηση του Sir Βασίλειου Μαρκεζίνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Σκοπιανό
Το Σκοπιανό παρουσιάζει ιδιαίτερα κινητικότητα ιδιαίτερα λόγω της πίεσης των ΗΠΑ για είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ μέσα στο 2011. Η κυβέρνηση του Μπάρακ Ομπάμα (που όσο ήταν γερουσιαστής ήταν θερμός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων τόσο στα Ελληνοτουρκικά όσο και στο Σκοπιανό αλλά τα ξέχασε όλα μόλις εκλέχθηκε πρόεδρος) επιζητά οπωσδήποτε λύση των διμερών θεμάτων - εξου και οι πρόσφατες δηλώσεις Σκοπιανών αξιωματούχων και του κ. Ιβανώφ προέδρου της χώρας για "διμερές θέμα που μπορεί να λυθεί με αμοιβαίες υποχωρήσεις". Πάντως οι ενδείξεις είναι ότι αντί για "αμοιβαίες" οι υποχωρήσεις θα είναι καθαρά ελληνικές (όπως γράφει και σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παρόν" και έχουμε επισημάνει και εμείς εδώ). Την ίδια ώρα και πέραν των εκκρεμών θεμάτων, η γειτονική μας χώρα προσπαθεί να ανακινήσει και θέμα περιουσιών - με πρόσφατο παράδειγμα την μαζική "εισβολή" σκοπιανών στην Νομαρχία Πέλλας που ήρθαν ζητώντας ελληνικές ταυτότητες με σκοπό να πάρουν χαρτιά ότι υπάρχουν περιουσίες που τους ανήκουν. Να τονίσουμε όμως ότι οι ατομικές αγωγές που κατέθεσαν οι Σκοπιανοί κατά του ελληνικού κράτους στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο, κρίθηκαν απορριπτέες, γιατί αδυνατούν να αποδείξουν τους ισχυρισμούς τους, ενώ με βάση ελληνογιουγκοσλαβική συμφωνία του 1964 το περουσιακό μεταξύ κατοίκων των δύο χωρών έχει κλείσει. Αναμένουμε τη συνέχεια του θέματος...(Να πούμε ότι παρόμοιες αξιώσεις έχει εδώ και χρόνια η Αλβανία με τους γερμανοντυμένους - επί Γερμανικής κατοχής - Τσάμηδες, με αντίστοιχα αρνητικά αποτελέσματα).
Για τα υπόλοιπα θέματα της εξωτερικής μας πολιτικής, θα τα πούμε σε προσεχή ανάρτηση...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η "κάρτα του πολίτη" βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση εδώ. Όποιος πιστεύει ότι τα σχόλια και οι προτάσεις των πολιτών λαμβάνονται υπόψιν ας συνεισφέρει στις προτάσεις που παρουσιάζονται...
Ετικέτες
ελληνοτουρκικά,
εξωτερική πολιτική,
Κύπρος,
μειονότητα,
Σκοπιανό
Δευτέρα 22 Νοεμβρίου 2010
Μετατάξεις στο Δημόσιο και συγχωνεύσεις οργανισμών
Είδηση: Σε «αιφνίδιο θάνατο» θα οδηγηθούν εντός του επόμενου έτους εκατοντάδες φορείς του Δημοσίου -κυρίως Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που λειτουργούν ως«δορυφόροι» της διοίκησης-, καθώς ο προϋπολογισμός του 2011 έκλεισε χωρίς να προβλέπει την καταβολή εγγυήσεων για τη δανειοδότησή τους. Υπό το βάρος του δημόσιου χρέους (κοντά στα 348 δισ. ευρώ) το οικονομικό επιτελείο κλείνει το παράθυρο δανεισμού και πλέον όσοι φορείς δεν έχουν ίδια έσοδα, θα κλείσουν.
Από κει πέρα, μετά την συμφωνία με την τρόικα ώστε να θεωρηθούν προσλήψεις οι μετατάξεις (υπακούοντας στον κανόνα "5 συνταξιοδοτήσεις για κάθε 1 πρόσληψη") ανοίγει ο δρόμος για μετακινήσεις προσωπικού σε άλλους φορείς του Δημοσίου όπου υπάρχουν κενά και ανάγκες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για το επόμενο έτος δε θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις στο Δημόσιο. Όσοι θεωρηθούν υπεράριθμοι, θα μεταταγούν σε κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχες της ειδικότητας που υπηρετούν. Εάν αυτές δεν υπάρχουν, τότε η τοποθέτησή τους θα γίνεται σε παραπλήσιες με την ειδικότητά τους θέσεις και θα αμείβονται με τους μισθούς που λάμβαναν στις υπηρεσίες από τις οποίες μετατάσσονται. Όσοι αρνηθούν τη μετάταξή τους, θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.
Οι υπάλληλοι δεν θα μετακινούνται έξω από τα γεωγραφικά όρια των νομών στους οποίους εργάζονται και κατοικούν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στις υπό μετάταξη υπηρεσίες. Διαφορετικά, θα μπορούν να μετακινηθούν ακόμη και εκτός των ορίων των νομών με βάση κανόνες που θα έχουν σχέση με την οικογενειακή κατάσταση. Αντίστοιχες διαδικασίες θα εφαρμοστούν στους περίπου 4.000 εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες που θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Σχόλιο: Γράψαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση ότι παρότι υπάρχουν οργανισμοί που αλληλοκαλύπτονται και επομένως υπάρχει περιθώριο αλλαγών, άλλοι δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν κοινωνικό έργο να προωθούν πολιτικές (π.χ. έρευνα) και όχι για να βγάλουν χρήματα (π.χ. η Εργατική Εστία που βρίσκεται στους "υπό κλείσιμο" οργανισμούς). Έτσι με τα νέα δεδομένα και χωρίς έσοδα, πέραν της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, μιας και αυτό δεν είναι δυνατό να υπάρξουν (εκτός και αν προχωρήσουμε στη δημιουργία υπηρεσιακής στολής που θα φορούν οι υπάλληλοι με διαφήμιση εταιριών σε αυτή) θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Σαφής ένδειξη για διάθεση περιορισμού του ρόλου του κράτους σε τομείς που πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία (κοινωνική πρόνοια, φθηνά μέσα μαζικής μεταφοράς, ενημέρωση, προώθηση έρευνας κ.ο.κ).
Η ιδέα των μετατάξεων αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα "υπεράριθμοι σε μια υπηρεσία, ελλείψεις σε άλλες". Από την άλλη όμως, θα πρέπει να υπάρχει σίγουρα μια συνάφεια αντικειμένων και εκπαίδευσης. Συνήθως οι υπεράριθμοι είναι προσωπικό σε θέσεις διοικητικές χωρίς πανεπιστημιακή ή εξειδικευμένη εκπαίδευση, ενώ οι ελλείψεις βρίσκονται σε εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ. γιατροί, νοσοκόμες, δάσκαλοι, καθηγητές, μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.ο.κ.). Άρα η μετάταξη δε θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει νέα, ιδιαίτερα αν δεν προχωρήσουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο το καινούργιο έτος: Οι ελλείψεις θα παραμείνουν, οι τομείς που χωλαίνουν (υγεία, παιδεία, οικονομικές υπηρεσίες) θα συνεχίσουν να υποφέρουν, με ελάχιστα κενά να καλύπτονται. Εκτός βέβαια αν εξαιρεθούν ειδικότητες και τομείς από το "πάγωμα των προσλήψεων" ή (και αυτό το λέμε με διάθεση χιουμοριστική) αν γίνει εφαρμογή της "δια βίου εκπαίδευσης" με ταχύρυθμα τμήματα - ένα παράδειγμα είναι γραμματείς να παρακολουθούν σεμινάρια και να γίνονται δάσκαλοι ή οικονομολόγοι: Αυτό δεν θα είναι καθόλου περίεργο στην χώρα μας που άτομα που δηλώνουν οικολόγοι (χωρίς γνώση αντικειμένου) γίνονται υπουργοί Περιβάλλοντος ή άλλοι που πήραν πτυχίο λόγω της εμπλοκής τους σε κομματικές νεολαίες γίνονται Υπουργοί Οικονομικών (ή ακόμα και έμποροι γίνονται διοικητές νοσοκομείων).
Από την άλλη πάντως υπάρχει και η ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος με τις "εκτός ορίων νομού" μετατάξεις που σίγουρα θα υπάρξουν: Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τις οικογένειες των μεταταξάντων - αν αυτοί έχουν οικογένειες θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια γι' αυτούς στο μέρος μεταφοράς τους (γιατί περί μεταφοράς πρόκειται) με την παροχή επιδομάτων κ.ο.κ. όπως γίνεται δηλαδή και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι "φωστήρες" της τρόικας. Εκτός βέβαια αν εκεί είναι πιο "άνθρωποι" από τους κατοίκους της χώρας μας: Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από το να προτείνουν μέτρα-σοκ άνθρωποι που βολεύτηκαν και αποκαταστάθηκαν από το σύστημα που οι ίδιοι κατηγορούν.
Και για να μην ξεχνιόμαστε...Έχουμε ξαναπεί ότι όσοι μπαίνουν στις δαγκάνες του ΔΝΤ, δε γλυτώνουν ή πιο απλά όπως λέει και το άρθρο της Ελευθεροτυπίας που μπορείτε να βρείτε εδώ, "χρεοκοπούν πολιτικά".
Πηγή είδησης (γιατί τα σχόλια είναι πάντα δικά μας): "Τα Νέα"
Από κει πέρα, μετά την συμφωνία με την τρόικα ώστε να θεωρηθούν προσλήψεις οι μετατάξεις (υπακούοντας στον κανόνα "5 συνταξιοδοτήσεις για κάθε 1 πρόσληψη") ανοίγει ο δρόμος για μετακινήσεις προσωπικού σε άλλους φορείς του Δημοσίου όπου υπάρχουν κενά και ανάγκες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι για το επόμενο έτος δε θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις στο Δημόσιο. Όσοι θεωρηθούν υπεράριθμοι, θα μεταταγούν σε κενές οργανικές θέσεις, αντίστοιχες της ειδικότητας που υπηρετούν. Εάν αυτές δεν υπάρχουν, τότε η τοποθέτησή τους θα γίνεται σε παραπλήσιες με την ειδικότητά τους θέσεις και θα αμείβονται με τους μισθούς που λάμβαναν στις υπηρεσίες από τις οποίες μετατάσσονται. Όσοι αρνηθούν τη μετάταξή τους, θα απολύονται χωρίς αποζημίωση.
Οι υπάλληλοι δεν θα μετακινούνται έξω από τα γεωγραφικά όρια των νομών στους οποίους εργάζονται και κατοικούν, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα υπάρχουν κενές οργανικές θέσεις στις υπό μετάταξη υπηρεσίες. Διαφορετικά, θα μπορούν να μετακινηθούν ακόμη και εκτός των ορίων των νομών με βάση κανόνες που θα έχουν σχέση με την οικογενειακή κατάσταση. Αντίστοιχες διαδικασίες θα εφαρμοστούν στους περίπου 4.000 εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες που θα μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.
Σχόλιο: Γράψαμε και σε προηγούμενη ανάρτηση ότι παρότι υπάρχουν οργανισμοί που αλληλοκαλύπτονται και επομένως υπάρχει περιθώριο αλλαγών, άλλοι δημιουργήθηκαν για να προσφέρουν κοινωνικό έργο να προωθούν πολιτικές (π.χ. έρευνα) και όχι για να βγάλουν χρήματα (π.χ. η Εργατική Εστία που βρίσκεται στους "υπό κλείσιμο" οργανισμούς). Έτσι με τα νέα δεδομένα και χωρίς έσοδα, πέραν της χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, μιας και αυτό δεν είναι δυνατό να υπάρξουν (εκτός και αν προχωρήσουμε στη δημιουργία υπηρεσιακής στολής που θα φορούν οι υπάλληλοι με διαφήμιση εταιριών σε αυτή) θα οδηγηθούν σε κλείσιμο. Σαφής ένδειξη για διάθεση περιορισμού του ρόλου του κράτους σε τομείς που πρέπει να έχει ισχυρή παρουσία (κοινωνική πρόνοια, φθηνά μέσα μαζικής μεταφοράς, ενημέρωση, προώθηση έρευνας κ.ο.κ).
Η ιδέα των μετατάξεων αποτελεί μια λύση στο πρόβλημα "υπεράριθμοι σε μια υπηρεσία, ελλείψεις σε άλλες". Από την άλλη όμως, θα πρέπει να υπάρχει σίγουρα μια συνάφεια αντικειμένων και εκπαίδευσης. Συνήθως οι υπεράριθμοι είναι προσωπικό σε θέσεις διοικητικές χωρίς πανεπιστημιακή ή εξειδικευμένη εκπαίδευση, ενώ οι ελλείψεις βρίσκονται σε εξειδικευμένο προσωπικό (π.χ. γιατροί, νοσοκόμες, δάσκαλοι, καθηγητές, μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.ο.κ.). Άρα η μετάταξη δε θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει νέα, ιδιαίτερα αν δεν προχωρήσουν οι προσλήψεις στο Δημόσιο το καινούργιο έτος: Οι ελλείψεις θα παραμείνουν, οι τομείς που χωλαίνουν (υγεία, παιδεία, οικονομικές υπηρεσίες) θα συνεχίσουν να υποφέρουν, με ελάχιστα κενά να καλύπτονται. Εκτός βέβαια αν εξαιρεθούν ειδικότητες και τομείς από το "πάγωμα των προσλήψεων" ή (και αυτό το λέμε με διάθεση χιουμοριστική) αν γίνει εφαρμογή της "δια βίου εκπαίδευσης" με ταχύρυθμα τμήματα - ένα παράδειγμα είναι γραμματείς να παρακολουθούν σεμινάρια και να γίνονται δάσκαλοι ή οικονομολόγοι: Αυτό δεν θα είναι καθόλου περίεργο στην χώρα μας που άτομα που δηλώνουν οικολόγοι (χωρίς γνώση αντικειμένου) γίνονται υπουργοί Περιβάλλοντος ή άλλοι που πήραν πτυχίο λόγω της εμπλοκής τους σε κομματικές νεολαίες γίνονται Υπουργοί Οικονομικών (ή ακόμα και έμποροι γίνονται διοικητές νοσοκομείων).
Από την άλλη πάντως υπάρχει και η ανθρωπιστική πλευρά του ζητήματος με τις "εκτός ορίων νομού" μετατάξεις που σίγουρα θα υπάρξουν: Θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για τις οικογένειες των μεταταξάντων - αν αυτοί έχουν οικογένειες θα πρέπει να υπάρχει πρόνοια γι' αυτούς στο μέρος μεταφοράς τους (γιατί περί μεταφοράς πρόκειται) με την παροχή επιδομάτων κ.ο.κ. όπως γίνεται δηλαδή και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι "φωστήρες" της τρόικας. Εκτός βέβαια αν εκεί είναι πιο "άνθρωποι" από τους κατοίκους της χώρας μας: Δεν υπάρχει πιο ενοχλητικό πράγμα από το να προτείνουν μέτρα-σοκ άνθρωποι που βολεύτηκαν και αποκαταστάθηκαν από το σύστημα που οι ίδιοι κατηγορούν.
Και για να μην ξεχνιόμαστε...Έχουμε ξαναπεί ότι όσοι μπαίνουν στις δαγκάνες του ΔΝΤ, δε γλυτώνουν ή πιο απλά όπως λέει και το άρθρο της Ελευθεροτυπίας που μπορείτε να βρείτε εδώ, "χρεοκοπούν πολιτικά".
Πηγή είδησης (γιατί τα σχόλια είναι πάντα δικά μας): "Τα Νέα"
Ετικέτες
μνημόνιο,
νέα μέτρα,
συνενώσεις-συγχωνεύσεις
Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2010
Αλήθειες και ψέμματα για τον Δημόσιο τομέα / Κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων;
Ένα από τα πολλά θέματα των ημερών είναι η απαίτηση της τρόικας για "σμίκρυνση" του Δημοσίου - για να διευκολύνουμε τη συζήτηση προσπαθήσαμε να "μαζέψουμε" διάφορες ερωτήσεις σχετικά με το θέμα και να δώσουμε απαντήσεις που πιστεύομε ξεκαθαρίζουμε την κατάσταση...
Ερώτηση: Δίκιο έχει η τρόικα. Το Δημόσιο είναι τεράστιο - Πρέπει να έχουμε τον μεγαλύτερο Δημόσιο τομέα στην Ευρώπη ή κάνουν λάθος όσοι το λένε;
Απάντηση: Λυπάμαι - αλλά ναι κάνουν λάθος. Η απογραφή των Δημοσίων υπαλλήλων μέτρησε πολύ λιγότερους απ' όσους έλεγαν τα παπαγαλάκια (περίπου 680000 οι μόνιμοι) και οι μελέτες της Eurostat (όπου η Ελλάδα είναι 13η στην Ευρώπη σε αριθμό δημοσίων υπαλλήλων αναλογικά με τον πληθυσμό της). Να τονιστεί επίσης ότι στις περισσότερες χώρες ούτε οι δάσκαλοι, ούτε οι γιατροί θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι (αφού οι θέσεις τους χρηματοδοτούνται έμμεσα από τις περιφέρειες και από τα συστήματα υγείας που θεωρούνται "εκτός Δημοσίου"), ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τη νησιωτική ιδιομορφία της Ελλάδας που επιβάλλει υπαλλήλους εκεί που υπό πληθυσμιακά ίσως να μην υπήρχαν, ούτε έχουν τέτοιο μόνιμο στράτευμα (που λόγω γειτόνων πρέπει να έχουμε).
Ερώτηση: Καλά. Αλλά που είναι το πρόβλημα τότε; Γιατί το Δημόσιο δε λειτουργεί όπως πρέπει;
Απάντηση: Γιατί οι υπάλληλοι δεν είναι σωστά κατανεμημένοι. Γιατί "τον χρυσό αιώνα του Δημοσίου" ήταν πιο εύκολο να προσλάβει κανείς καθαρίστριες και απόφοιτους Γυμνασίου, αντί δασκάλους, γιατρούς και νοσοκόμες και ειδικότητες που το κράτος είχε (και έχει) ανάγκες. Ο λόγος προφανής: Άλλη δύναμη έχει το ρουσφέτι σε κάποιον που δε θα εύρισκε αλλιώς δουλειά και άλλη σε κάποιον που έχει σπουδάσει και θεωρεί την εργασία ως "δικαίωμά" του. Πέραν των άλλων, για τη δουλειά των εκπαιδευτικών και των γιατρών το κράτος είχε τους ωρομίσθιους, τους αναπληρωτές και τους ειδικευόμενους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα. Επίσης μισθολογικά είναι πιο εύκολο να προσλάβει κανείς π.χ. υπαλλήλους γραφείου αντί μηχανικούς - γιατί οι τελευταίοι έχουν τη κακή συνήθεια να περιμένουν παραπάνω χρήματα...Συν τοις άλλοις κάποιοι οργανισμοί λόγω κανονισμού ήταν πιο εύκολο να "προσλάβουν" κόσμο - εκεί μαζεύτηκαν πολλοί.
Από την άλλη το πρόβλημα είναι κυρίως πρόβλημα διαχείρισης. Δηλαδή έχουμε προϊσταμένους και χρυσοπληρωμένους διευθύνοντες συμβούλους που παίρνουν θέσεις με κομματικά κριτήρια και μόνο. Λάθος άνθρωποι δηλαδή σε λάθος θέσεις. Αυτομάτως δημιουργείται και ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας όπου οι μεν υπάλληλοι του σκληρού πυρήνα ΠΑΣΟΚ δε δουλεύουν όσο το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση και υπαλλήλους του σκληρού πυρήνα της ΝΔ να "κατεβάζουν ταχύτητες" όταν η ΝΔ κυβερνά. Αυτό πρέπει ν' αλλάξει.
Ερωτήση: Οι συμβασιούχοι όμως είναι πρόβλημα για το Δημόσιο, δεν είναι;
Απάντηση: Και ναι και όχι. Πρόβλημα είναι όταν προσλαμβάνονται ρουσφετολογικά
για να καλυφθούν ημέτεροι χωρίς να υπάρχουν ανάγκες, όπως δυστυχώς συμβαίνει ακόμα και σήμερα τη στιγμή που μιλάμε σε Δήμους και Υπηρεσίες.
Από και και πέρα το πρόβλημα είναι κοινωνικό όταν το Δημόσιο τους χρησιμοποιεί για να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες χωρίς να τους προσλαμβάνει μόνιμα (ανακυκλώνοντας τους ίδιους και τους ίδιους σε παρεμφερείς θέσεις κάνοντας τους έρμαιο του κομματικού συστήματος) και όταν ορισμένοι (εντός και εκτός κοινοβουλίου) τους υπόσχονται μονιμοποιήσεις με "προσεχείς ρυθμίσεις".
Δεν είναι πρόβλημα όταν καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και πληρώνονται στην ώρα τους, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν "δωρεάν" μέχρι να περάσει το κενό διάστημα που επιβάλει ο νόμος για να μην αποκτήσουν δικαίωμα μονιμοποίησης. Γιατί τότε, δημιουργείται πάλι πρόβλημα.
Ερώτηση: Έχουμε όμως τόσες ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Δεν πρέπει να γίνει κάτι μ' αυτές;
Απάντηση: Έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι οι συγχωνεύσεις, αν γίνουν μελετημένα, μπορεί ν' απαντήσουν εν μέρει στο πρόβλημα. Από την άλλη όμως κάποιοι οργανισμοί, λόγω του ρόλου τους δεν μπορούν να είναι κερδοφόροι. π.χ. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι η "Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών" θα είναι κερδοφόρα - ο ρόλος της είναι διαφορετικός. Επίσης με πολιτική "χαμηλών κομίστρων" είναι δύσκολη η σημαντική κερδοφορία σε εταιρείες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που είναι από τις πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ - αν αυτές κλείσουν ή ιδιωτικοποιηθούν, το κράτος πάλι θα χρειαστεί να πληρώσει αφού θα χρειαστεί να επιδοτήσει υπηρεσίες και εισιτήρια (όπως κάνει και με την ακτοπλοοία). Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η σωστότερη διαχείρηση του δυναμικού και η σφικτότερη πολιτική σε προμήθειες κ.ο.κ. που ακόμα και την στιγμή που μιλάμε είναι κάτι που δε συμβαίνει. (Πάντως να σημειώσουμε ότι στον διευρυμένο κατάλογο των "υπό κλείσιμο" οργανισμών δε βρίσκεται η "Εταιρεία Αποξήρανσης της Λίμνης Κωπαϊδας" που είναι το αγαπημένο παράδειγμα "άχρηστου οργανισμού" του κυρίου Πάγκαλου. Μάλλον τον αφήνουν για να έχουν κάτι να λέτε και στον επόμενο γύρο μέτρων).
Ερώτηση: Καλά. Και πάλι όμως κοστίζει πολύ το Δημόσιο. Έτσι δεν είναι; Διαβάζουμε τόσα και τόσα για κάτι απίθανα επιδόματα που υπάρχουν.
Απάντηση: Το Δημόσιο κοστίζει πολύ γιατί δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου των εξόδων και των προμηθειών. Δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία, αλλά δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε πρόβλημα - όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα στο κεντρικό κράτος. Κανείς όμως δεν είπε "μειώσεις μισθών". Στο εξωτερικό τα επιδόματα είναι περιορισμένα για τους εργαζομένους, γιατί οι δομές είναι διαφορετικές και ΚΥΡΙΩΣ γιατί οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι. Αν ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, μετά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές , ήταν 1800 ευρώ όπως είναι π.χ. στην Γαλλία, δεν θα χρειαζόταν δώρο του Πάσχα. Τα επιδόματα δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από τους υπουργούς σαν μέσο "δωροδοκίας" των υπαλλήλων του υπουργείου τους και διατηρήθηκαν. Συν τοις άλλοις στην πραγματικότητα δεν συμφέρουν τους υπαλλήλους, αφού δεν μετράνε στις συντάξιμες αποδοχές. Η ΑΔΕΔΥ μιλάει χρόνια για ενιαίο μισθολόγιο, με ενσωμάτωση όμως των βασικών επιδομάτων σ' αυτό. Η κυβέρνηση θέλει τώρα να το κάνει κόβοντας τα τελείως και εξισώνοντάς τους μισθούς προς τα κάτω.
Ερώτηση: Δεν πρέπει να υπάρξουν αποκρατικοποιήσεις; Πως θα βγάλει χρήματα το κράτος; Πως θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός;
Απάντηση: Οι αποκρατικοποιήσεις κερδοφόρων (και μονοπωλιακών) επιχειρήσεων θα οδηγήσει στη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων, το οποίο είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων βλακώδες οικονομικά και στην χειρότερη εθνικά επικίνδυνο. Τι θα γίνει π.χ. αν το νερό περάσει σε ιδιώτες και έχουμε ξηρασία; Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν τους κινδύνους από τέτοιες κινήσεις. Αντίθετα, η παρουσία ενός ισχυρού, κρατικού οργανισμού ευνοεί τον ανταγωνισμό, όπως έδειξε το παράδειγμα της Cosmote στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Η λύση που θα μπορούσε να υπάρξει θα ήταν το άνοιγμα των αγορών.
Ερώτηση: Με λίγα λόγια υποστηρίζετε να μην υπάρξουν αλλαγές; Να μείνουν τα πράγματα όπως είναι τώρα;
Απάντηση: Το αντίθετο. Άμεσες ενέργειες για περιορισμό επιτροπών και έμμισθων συμβουλίων, της σπατάλης σε προμήθειες, τις χαριστικές συμβάσεις σε ημετέρους, τη προώθηση ενιαίας αρχής πληρωμών για να γνωρίζουμε τι πάει και που και τη λειτουργία οργανισμών με βάσει οργανογράματος. Παράλληλα την ανάληψη της διαχείρισης όλου του Δημόσιου τομέα από ανθρώπους άξιους και εξειδικευμένους. Τις γενικευμένες αποκρατικοποιήσεις θα τις πληρώνει αιωνίως το κράτος και η κοινωνία, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα: Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής θα είναι αδύνατη και το κόστος τους θ' ανέβει για τους πολίτες, πέραν των κινδύνων που περιγράψαμε παραπάνω.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Από την μία έχουμε την Λούκα Κατσέλη να μιλάει για "υψηλό ασφαλιστικό κόστος των εργοδοτών" και από την άλλη υπάρχουν πληροφορίες για "κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων", που δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων (αφού μια μείωση ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε λιγότερα έσοδα στα ταμεία και σταδιακά σε ακόμα μικρότερες συντάξεις) και περαιτέρω υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της περιφέρειας. Παρότι και τα δύο απλώς συζητιούνται και δεν αποτελούν οριστικό σχέδιο επιβάλλεται εγρήγορση γιατί και τα δύο θέματα είναι σοβαρά. Ιδιαίτερα το 2ο δεδομένου ότι εντάσσεται στα πλαίσια "της μείωσης των εξόδων του Δημοσίου" - προφανώς από ανθρώπους που ζουν στην Εκάλη και όταν αρρωσταίνουν πάνε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Επίσης... Η "κάρτα του πολίτη" βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση εδώ. Όποιος πιστεύει ότι τα σχόλια και οι προτάσεις των πολιτών λαμβάνονται υπόψιν ας συνεισφέρει στις προτάσεις που παρουσιάζονται...
Ερώτηση: Δίκιο έχει η τρόικα. Το Δημόσιο είναι τεράστιο - Πρέπει να έχουμε τον μεγαλύτερο Δημόσιο τομέα στην Ευρώπη ή κάνουν λάθος όσοι το λένε;
Απάντηση: Λυπάμαι - αλλά ναι κάνουν λάθος. Η απογραφή των Δημοσίων υπαλλήλων μέτρησε πολύ λιγότερους απ' όσους έλεγαν τα παπαγαλάκια (περίπου 680000 οι μόνιμοι) και οι μελέτες της Eurostat (όπου η Ελλάδα είναι 13η στην Ευρώπη σε αριθμό δημοσίων υπαλλήλων αναλογικά με τον πληθυσμό της). Να τονιστεί επίσης ότι στις περισσότερες χώρες ούτε οι δάσκαλοι, ούτε οι γιατροί θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι (αφού οι θέσεις τους χρηματοδοτούνται έμμεσα από τις περιφέρειες και από τα συστήματα υγείας που θεωρούνται "εκτός Δημοσίου"), ενώ οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες δεν έχουν τη νησιωτική ιδιομορφία της Ελλάδας που επιβάλλει υπαλλήλους εκεί που υπό πληθυσμιακά ίσως να μην υπήρχαν, ούτε έχουν τέτοιο μόνιμο στράτευμα (που λόγω γειτόνων πρέπει να έχουμε).
Ερώτηση: Καλά. Αλλά που είναι το πρόβλημα τότε; Γιατί το Δημόσιο δε λειτουργεί όπως πρέπει;
Απάντηση: Γιατί οι υπάλληλοι δεν είναι σωστά κατανεμημένοι. Γιατί "τον χρυσό αιώνα του Δημοσίου" ήταν πιο εύκολο να προσλάβει κανείς καθαρίστριες και απόφοιτους Γυμνασίου, αντί δασκάλους, γιατρούς και νοσοκόμες και ειδικότητες που το κράτος είχε (και έχει) ανάγκες. Ο λόγος προφανής: Άλλη δύναμη έχει το ρουσφέτι σε κάποιον που δε θα εύρισκε αλλιώς δουλειά και άλλη σε κάποιον που έχει σπουδάσει και θεωρεί την εργασία ως "δικαίωμά" του. Πέραν των άλλων, για τη δουλειά των εκπαιδευτικών και των γιατρών το κράτος είχε τους ωρομίσθιους, τους αναπληρωτές και τους ειδικευόμενους να βγάζουν το φίδι από την τρύπα. Επίσης μισθολογικά είναι πιο εύκολο να προσλάβει κανείς π.χ. υπαλλήλους γραφείου αντί μηχανικούς - γιατί οι τελευταίοι έχουν τη κακή συνήθεια να περιμένουν παραπάνω χρήματα...Συν τοις άλλοις κάποιοι οργανισμοί λόγω κανονισμού ήταν πιο εύκολο να "προσλάβουν" κόσμο - εκεί μαζεύτηκαν πολλοί.
Από την άλλη το πρόβλημα είναι κυρίως πρόβλημα διαχείρισης. Δηλαδή έχουμε προϊσταμένους και χρυσοπληρωμένους διευθύνοντες συμβούλους που παίρνουν θέσεις με κομματικά κριτήρια και μόνο. Λάθος άνθρωποι δηλαδή σε λάθος θέσεις. Αυτομάτως δημιουργείται και ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας όπου οι μεν υπάλληλοι του σκληρού πυρήνα ΠΑΣΟΚ δε δουλεύουν όσο το ΠΑΣΟΚ είναι στην κυβέρνηση και υπαλλήλους του σκληρού πυρήνα της ΝΔ να "κατεβάζουν ταχύτητες" όταν η ΝΔ κυβερνά. Αυτό πρέπει ν' αλλάξει.
Ερωτήση: Οι συμβασιούχοι όμως είναι πρόβλημα για το Δημόσιο, δεν είναι;
Απάντηση: Και ναι και όχι. Πρόβλημα είναι όταν προσλαμβάνονται ρουσφετολογικά
για να καλυφθούν ημέτεροι χωρίς να υπάρχουν ανάγκες, όπως δυστυχώς συμβαίνει ακόμα και σήμερα τη στιγμή που μιλάμε σε Δήμους και Υπηρεσίες.
Από και και πέρα το πρόβλημα είναι κοινωνικό όταν το Δημόσιο τους χρησιμοποιεί για να καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες χωρίς να τους προσλαμβάνει μόνιμα (ανακυκλώνοντας τους ίδιους και τους ίδιους σε παρεμφερείς θέσεις κάνοντας τους έρμαιο του κομματικού συστήματος) και όταν ορισμένοι (εντός και εκτός κοινοβουλίου) τους υπόσχονται μονιμοποιήσεις με "προσεχείς ρυθμίσεις".
Δεν είναι πρόβλημα όταν καλύπτουν συγκεκριμένες ανάγκες για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και πληρώνονται στην ώρα τους, χωρίς να χρειάζεται να δουλεύουν "δωρεάν" μέχρι να περάσει το κενό διάστημα που επιβάλει ο νόμος για να μην αποκτήσουν δικαίωμα μονιμοποίησης. Γιατί τότε, δημιουργείται πάλι πρόβλημα.
Ερώτηση: Έχουμε όμως τόσες ζημιογόνες ΔΕΚΟ. Δεν πρέπει να γίνει κάτι μ' αυτές;
Απάντηση: Έχουμε γράψει στο παρελθόν ότι οι συγχωνεύσεις, αν γίνουν μελετημένα, μπορεί ν' απαντήσουν εν μέρει στο πρόβλημα. Από την άλλη όμως κάποιοι οργανισμοί, λόγω του ρόλου τους δεν μπορούν να είναι κερδοφόροι. π.χ. Δεν μπορεί να περιμένει κανείς ότι η "Εθνική Ακαδημία Γραμμάτων και Επιστημών" θα είναι κερδοφόρα - ο ρόλος της είναι διαφορετικός. Επίσης με πολιτική "χαμηλών κομίστρων" είναι δύσκολη η σημαντική κερδοφορία σε εταιρείες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, που είναι από τις πιο ζημιογόνες ΔΕΚΟ - αν αυτές κλείσουν ή ιδιωτικοποιηθούν, το κράτος πάλι θα χρειαστεί να πληρώσει αφού θα χρειαστεί να επιδοτήσει υπηρεσίες και εισιτήρια (όπως κάνει και με την ακτοπλοοία). Αυτό που μπορεί να γίνει είναι η σωστότερη διαχείρηση του δυναμικού και η σφικτότερη πολιτική σε προμήθειες κ.ο.κ. που ακόμα και την στιγμή που μιλάμε είναι κάτι που δε συμβαίνει. (Πάντως να σημειώσουμε ότι στον διευρυμένο κατάλογο των "υπό κλείσιμο" οργανισμών δε βρίσκεται η "Εταιρεία Αποξήρανσης της Λίμνης Κωπαϊδας" που είναι το αγαπημένο παράδειγμα "άχρηστου οργανισμού" του κυρίου Πάγκαλου. Μάλλον τον αφήνουν για να έχουν κάτι να λέτε και στον επόμενο γύρο μέτρων).
Ερώτηση: Καλά. Και πάλι όμως κοστίζει πολύ το Δημόσιο. Έτσι δεν είναι; Διαβάζουμε τόσα και τόσα για κάτι απίθανα επιδόματα που υπάρχουν.
Απάντηση: Το Δημόσιο κοστίζει πολύ γιατί δεν υπάρχει σύστημα ελέγχου των εξόδων και των προμηθειών. Δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία, αλλά δεν είμαστε οι μόνοι που έχουμε πρόβλημα - όλες οι ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα στο κεντρικό κράτος. Κανείς όμως δεν είπε "μειώσεις μισθών". Στο εξωτερικό τα επιδόματα είναι περιορισμένα για τους εργαζομένους, γιατί οι δομές είναι διαφορετικές και ΚΥΡΙΩΣ γιατί οι μισθοί είναι μεγαλύτεροι. Αν ο μέσος μισθός στην Ελλάδα, μετά τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές , ήταν 1800 ευρώ όπως είναι π.χ. στην Γαλλία, δεν θα χρειαζόταν δώρο του Πάσχα. Τα επιδόματα δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από τους υπουργούς σαν μέσο "δωροδοκίας" των υπαλλήλων του υπουργείου τους και διατηρήθηκαν. Συν τοις άλλοις στην πραγματικότητα δεν συμφέρουν τους υπαλλήλους, αφού δεν μετράνε στις συντάξιμες αποδοχές. Η ΑΔΕΔΥ μιλάει χρόνια για ενιαίο μισθολόγιο, με ενσωμάτωση όμως των βασικών επιδομάτων σ' αυτό. Η κυβέρνηση θέλει τώρα να το κάνει κόβοντας τα τελείως και εξισώνοντάς τους μισθούς προς τα κάτω.
Ερώτηση: Δεν πρέπει να υπάρξουν αποκρατικοποιήσεις; Πως θα βγάλει χρήματα το κράτος; Πως θα ενισχυθεί ο ανταγωνισμός;
Απάντηση: Οι αποκρατικοποιήσεις κερδοφόρων (και μονοπωλιακών) επιχειρήσεων θα οδηγήσει στη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων, το οποίο είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων βλακώδες οικονομικά και στην χειρότερη εθνικά επικίνδυνο. Τι θα γίνει π.χ. αν το νερό περάσει σε ιδιώτες και έχουμε ξηρασία; Έχουμε αναφέρει στο παρελθόν τους κινδύνους από τέτοιες κινήσεις. Αντίθετα, η παρουσία ενός ισχυρού, κρατικού οργανισμού ευνοεί τον ανταγωνισμό, όπως έδειξε το παράδειγμα της Cosmote στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας. Η λύση που θα μπορούσε να υπάρξει θα ήταν το άνοιγμα των αγορών.
Ερώτηση: Με λίγα λόγια υποστηρίζετε να μην υπάρξουν αλλαγές; Να μείνουν τα πράγματα όπως είναι τώρα;
Απάντηση: Το αντίθετο. Άμεσες ενέργειες για περιορισμό επιτροπών και έμμισθων συμβουλίων, της σπατάλης σε προμήθειες, τις χαριστικές συμβάσεις σε ημετέρους, τη προώθηση ενιαίας αρχής πληρωμών για να γνωρίζουμε τι πάει και που και τη λειτουργία οργανισμών με βάσει οργανογράματος. Παράλληλα την ανάληψη της διαχείρισης όλου του Δημόσιου τομέα από ανθρώπους άξιους και εξειδικευμένους. Τις γενικευμένες αποκρατικοποιήσεις θα τις πληρώνει αιωνίως το κράτος και η κοινωνία, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα: Η άσκηση κοινωνικής πολιτικής θα είναι αδύνατη και το κόστος τους θ' ανέβει για τους πολίτες, πέραν των κινδύνων που περιγράψαμε παραπάνω.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Από την μία έχουμε την Λούκα Κατσέλη να μιλάει για "υψηλό ασφαλιστικό κόστος των εργοδοτών" και από την άλλη υπάρχουν πληροφορίες για "κλείσιμο περιφερειακών νοσοκομείων", που δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε επιπλέον επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων (αφού μια μείωση ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε λιγότερα έσοδα στα ταμεία και σταδιακά σε ακόμα μικρότερες συντάξεις) και περαιτέρω υποβάθμιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης της περιφέρειας. Παρότι και τα δύο απλώς συζητιούνται και δεν αποτελούν οριστικό σχέδιο επιβάλλεται εγρήγορση γιατί και τα δύο θέματα είναι σοβαρά. Ιδιαίτερα το 2ο δεδομένου ότι εντάσσεται στα πλαίσια "της μείωσης των εξόδων του Δημοσίου" - προφανώς από ανθρώπους που ζουν στην Εκάλη και όταν αρρωσταίνουν πάνε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Επίσης... Η "κάρτα του πολίτη" βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση εδώ. Όποιος πιστεύει ότι τα σχόλια και οι προτάσεις των πολιτών λαμβάνονται υπόψιν ας συνεισφέρει στις προτάσεις που παρουσιάζονται...
Ετικέτες
ΔΕΗ,
δημόσια περιουσία,
δημόσιοι υπάλληλοι,
νέα μέτρα,
ΟΤΕ,
υγεία
Παρασκευή 19 Νοεμβρίου 2010
Υφυπουργείο Ξεπουλήματος, αποκρατικοποιήσεις (ΔΕΗ), παραχωρήσεις ("Ελ.Βενιζέλος", Εγνατία Οδός) και πιέσεις για περαιτέρω μειώσεις μισθών
Είδηση: Ειδικό υφυπουργείο ετοιμάζεται από την κυβέρνηση με σκοπό να προωθηθούν οι αποκρατικοποιήσεις και οι παραχωρήσεις της κρατικής περιουσίας, προεξαρχούσης της επέκτασης χρήσης του αεροδρομίου "Ελευθέριος Βενιζέλος" και της Εγνατίας Οδού. Την ίδια πάντως στιγμή, οι γενικευμένες αντιδράσεις για την επαπειλούμενη μερική αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ, οδήγησε στην αναβολή συνάντηση της υπουργού Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με την τρόικα, ύστερα από αίτημα των εκπροσώπων της τρόικας. Παράλληλα όμως βρίσκεται σε εξέλιξη κρίσιμη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με την ευρωπαϊκή επιτροπή, σχετικά με τη δυνατότητα να παράγουν ιδιώτες ηλεκτρική ενέργεια από λιγνίτη. Η Κομισιόν ζητεί την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, κάτι το οποίο απορρίπτει η κυβέρνηση και αναζητούνται ισοδύναμες λύσεις (αντιπροτείνοντας την εκμετάλλευση νέων κοιτασμάτων), προκειμένου να αποτραπεί η παραπομπή της Ελλάδας στο ευρωδικαστήριο.
Την ίδια ώρα σε αδιέξοδο κατέληξαν οι χθεσινοβραδινές επαφές της τρόικας με την υπουργό Εργασίας για το θέμα των συμβάσεων και της διολίσθησης των μισθών κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις. Η Λούκα Κατσέλη φέρεται να επέμενε στην ιεράρχηση και ισχύ της πιο ευνοϊκής σύμβασης υπέρ του μισθωτού (συρροή), ενώ η τρόικα αντέτεινε ότι «συμφωνήσαμε πριν υπογράψετε το (αναθεωρημένο) Μνημόνιο (τον περασμένο Αύγουστο) να αποκλίνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις ακόμη και της Εθνικής Γενικής (σ.σ. που υπογράφει η ΓΣΕΕ) και τώρα πρέπει να εφαρμόσετε τις προβλέψεις». Δημοσιογραφικές πληροφορίες τονίζουν τον περίεργο ρόλο του ΣΕΒ πίσω από τις πιέσεις της τρόικας - αφού φαίνεται να έχει "διαβεβαίωσει" την τρόικα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που ισχύσει το μέτρο.
Σχόλιο: Τι ποιο λογικό αλήθεια, όταν έχει διάθεσει να πουλήσει κανείς, ν' ανοίξει μαγαζί για να το κάνει και να προσλάβει και υπάλληλο για να κάνει τη δουλειά αυτή; Έτσι λοιπόν λειτουργεί και η κυβέρνηση, προσπαθώντας να παρακάμψει και τις πιθανές αντιδράσεις που θα μπορούν να έχουν υπουργοί (όπως ο κ. Ρέππας ή η κ. Μπιρμπίλη) όταν αρχίσουν να ξεπουλιούνται επιχειρήσεις που βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους. Άλλη μια πρωτότυπη ιδέα του κυρίου Παπανδρέου - και θα του προτείνουμε τον τίτλο "Υφυπουργείο Ξεπουλήματος" με υπότιτλο "ανοίξαμε και σας περιμένουμε". Η παραχώρηση του κερδοφόρου "Ελ.Βενιζέλος" και της Εγνατίας Οδού (την οποία χρυσοπλήρωσε και συνεχίζει να χρυσοπληρώνει ο λαός μας) δείχνει για το πόσο "προβληματικές" είναι οι επιχειρήσεις που θέλει να "ξεφορτωθεί" η κυβέρνηση.
Όσο αφορά την ΔΕΗ, και χρησιμοποιώντας μια λαϊκή έκφραση, θα πούμε ότι η Κομισιόν "ψάχνει για κορόιδα" επιμένοντας στην πώληση των έτοιμων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες, αφού έμμεσα ζητάει να παραχωρηθούν σίγουρα κέρδη σε αυτούς εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου (όπως έχει επισημανθεί εδώ στο παρελθόν). Σε περίπτωση που γίνει αυτό, πέραν της αναμενόμενης αύξησης των τιμολογίων, και προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη των "επενδυτών" οι καταναλωτές θα σηκώσουν το βάρος και των "πράσινων" προστίμων που θα πρέπει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης των μονάδων που χρησιμοποιούν λιγνίτη.
Η αντιπρόταση της κυβέρνησης (για παραχώρηση της εκμετάλλευσης των νέων κοιτασμάτων) αν και επιζήμια για το κράτος, εμπεριέχει κατά μια έννοια και τον όρο "επένδυση" αφού ο αγοραστής θ' αναγκαστεί να διαθέσει κεφάλαια και να επενδύσει σε νέες μονάδες. Όμως η Κομισιόν (δηλ. οι Γερμανοί και οι Γάλλοι που ενδιαφέρονται για τις μονάδες αυτές) δεν θέλει να οδηγήσει τους πιθανούς αγοραστές σε κινήσεις "ρίσκου". Η σιγουριά βρίσκεται στις έτοιμες μονάδες, που έχουν σίγουρους πελάτες. Πάντως οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν ανοιχτά σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως δείχνει το ψήφισμα της Νομαρχίας Κοζάνης εδώ.
Όσο για το παρασκήνιο σε σχέση με την ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων, η κίνηση της κυρίας Κατσέλη μπορεί να θεωρηθεί "φιλολαϊκή", αλλά δείχνει καθαρά ότι η κυβέρνηση είτε δεν ήξερε τι υπέγραφε με το Μνημόνιο (και μας παρουσίασε άλλα αντί άλλων) ή προσπαθεί να σώσει στο τέλος την παρτίδα. Όσο για τον ΣΕΒ, δεν μπορούμε να πούμε τίποτε άλλο παρά μόνο ότι στις δύσκολες στιγμές δείχνει αυτό που λέει χρόνια η αριστερά δηλ. ότι "το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα" και στο οποίο εμμέσως συμφωνούν και αρθρογράφοι που υποστηρίζουν έντονα την κυβέρνηση (όπως ο Π.Παναγιώτου του Έθνους).
Και για να μην ξεχνιόμαστε και για να μπορούμε όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας: Το 55% των δαπανών του προϋπολογισμού είναι τόκοι και χρεολύσια και όχι μισθοί και δαπάνες...Το χρέος της χώρας είναι 364 δις ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 50% λήγει στην επόμενη 5ετία (ενώ περίπου 70 δις είναι το χρέος εξυπηρέτησής του). Πως θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί εν μέσω ύφεσης; Πως θ' αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου κατά 9,4%; Μόνο από τους φορολογούμενους σαφώς είτε εμμέσως ή αμέσως. Πάντως και πάλι το δημόσιο χρέος δύσκολα εξυπηρετείτε...
Πηγή ειδήσεων: "Έθνος", "Καθημερινή"
Την ίδια ώρα σε αδιέξοδο κατέληξαν οι χθεσινοβραδινές επαφές της τρόικας με την υπουργό Εργασίας για το θέμα των συμβάσεων και της διολίσθησης των μισθών κάτω από τις κλαδικές συμβάσεις. Η Λούκα Κατσέλη φέρεται να επέμενε στην ιεράρχηση και ισχύ της πιο ευνοϊκής σύμβασης υπέρ του μισθωτού (συρροή), ενώ η τρόικα αντέτεινε ότι «συμφωνήσαμε πριν υπογράψετε το (αναθεωρημένο) Μνημόνιο (τον περασμένο Αύγουστο) να αποκλίνουν οι επιχειρησιακές συμβάσεις ακόμη και της Εθνικής Γενικής (σ.σ. που υπογράφει η ΓΣΕΕ) και τώρα πρέπει να εφαρμόσετε τις προβλέψεις». Δημοσιογραφικές πληροφορίες τονίζουν τον περίεργο ρόλο του ΣΕΒ πίσω από τις πιέσεις της τρόικας - αφού φαίνεται να έχει "διαβεβαίωσει" την τρόικα για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας σε περίπτωση που ισχύσει το μέτρο.
Σχόλιο: Τι ποιο λογικό αλήθεια, όταν έχει διάθεσει να πουλήσει κανείς, ν' ανοίξει μαγαζί για να το κάνει και να προσλάβει και υπάλληλο για να κάνει τη δουλειά αυτή; Έτσι λοιπόν λειτουργεί και η κυβέρνηση, προσπαθώντας να παρακάμψει και τις πιθανές αντιδράσεις που θα μπορούν να έχουν υπουργοί (όπως ο κ. Ρέππας ή η κ. Μπιρμπίλη) όταν αρχίσουν να ξεπουλιούνται επιχειρήσεις που βρίσκονται στην αρμοδιότητά τους. Άλλη μια πρωτότυπη ιδέα του κυρίου Παπανδρέου - και θα του προτείνουμε τον τίτλο "Υφυπουργείο Ξεπουλήματος" με υπότιτλο "ανοίξαμε και σας περιμένουμε". Η παραχώρηση του κερδοφόρου "Ελ.Βενιζέλος" και της Εγνατίας Οδού (την οποία χρυσοπλήρωσε και συνεχίζει να χρυσοπληρώνει ο λαός μας) δείχνει για το πόσο "προβληματικές" είναι οι επιχειρήσεις που θέλει να "ξεφορτωθεί" η κυβέρνηση.
Όσο αφορά την ΔΕΗ, και χρησιμοποιώντας μια λαϊκή έκφραση, θα πούμε ότι η Κομισιόν "ψάχνει για κορόιδα" επιμένοντας στην πώληση των έτοιμων μονάδων παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες, αφού έμμεσα ζητάει να παραχωρηθούν σίγουρα κέρδη σε αυτούς εις βάρος του ελληνικού Δημοσίου (όπως έχει επισημανθεί εδώ στο παρελθόν). Σε περίπτωση που γίνει αυτό, πέραν της αναμενόμενης αύξησης των τιμολογίων, και προκειμένου να διασφαλιστούν τα κέρδη των "επενδυτών" οι καταναλωτές θα σηκώσουν το βάρος και των "πράσινων" προστίμων που θα πρέπει να πληρώνει ο ιδιοκτήτης των μονάδων που χρησιμοποιούν λιγνίτη.
Η αντιπρόταση της κυβέρνησης (για παραχώρηση της εκμετάλλευσης των νέων κοιτασμάτων) αν και επιζήμια για το κράτος, εμπεριέχει κατά μια έννοια και τον όρο "επένδυση" αφού ο αγοραστής θ' αναγκαστεί να διαθέσει κεφάλαια και να επενδύσει σε νέες μονάδες. Όμως η Κομισιόν (δηλ. οι Γερμανοί και οι Γάλλοι που ενδιαφέρονται για τις μονάδες αυτές) δεν θέλει να οδηγήσει τους πιθανούς αγοραστές σε κινήσεις "ρίσκου". Η σιγουριά βρίσκεται στις έτοιμες μονάδες, που έχουν σίγουρους πελάτες. Πάντως οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν ανοιχτά σ' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, όπως δείχνει το ψήφισμα της Νομαρχίας Κοζάνης εδώ.
Όσο για το παρασκήνιο σε σχέση με την ισχύ των Συλλογικών Συμβάσεων, η κίνηση της κυρίας Κατσέλη μπορεί να θεωρηθεί "φιλολαϊκή", αλλά δείχνει καθαρά ότι η κυβέρνηση είτε δεν ήξερε τι υπέγραφε με το Μνημόνιο (και μας παρουσίασε άλλα αντί άλλων) ή προσπαθεί να σώσει στο τέλος την παρτίδα. Όσο για τον ΣΕΒ, δεν μπορούμε να πούμε τίποτε άλλο παρά μόνο ότι στις δύσκολες στιγμές δείχνει αυτό που λέει χρόνια η αριστερά δηλ. ότι "το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα" και στο οποίο εμμέσως συμφωνούν και αρθρογράφοι που υποστηρίζουν έντονα την κυβέρνηση (όπως ο Π.Παναγιώτου του Έθνους).
Και για να μην ξεχνιόμαστε και για να μπορούμε όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας: Το 55% των δαπανών του προϋπολογισμού είναι τόκοι και χρεολύσια και όχι μισθοί και δαπάνες...Το χρέος της χώρας είναι 364 δις ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 50% λήγει στην επόμενη 5ετία (ενώ περίπου 70 δις είναι το χρέος εξυπηρέτησής του). Πως θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί εν μέσω ύφεσης; Πως θ' αυξηθούν τα έσοδα του Δημοσίου κατά 9,4%; Μόνο από τους φορολογούμενους σαφώς είτε εμμέσως ή αμέσως. Πάντως και πάλι το δημόσιο χρέος δύσκολα εξυπηρετείτε...
Πηγή ειδήσεων: "Έθνος", "Καθημερινή"
Ετικέτες
αποκρατικοποιήσεις,
ΔΕΗ,
δημόσιο χρέος,
προϋπολογισμός,
ΣΕΒ
Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010
Προϋπολογισμος 2011 και νέα μέτρα / Πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου
Είδηση: Ανακοινώθηκε ο προϋπολογισμός του 2011. Ο στόχος για το έλλειμμα της επόμενης χρονιάς είναι τα 17 δισ. ευρώ ή 7,4% του ΑΕΠ, δηλαδή μια μείωση κατά 5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2010 ή κατά 2% του ΑΕΠ. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, το μέγεθος της δημοσιονομικής προσπάθειας που θα καταβληθεί μέσα από παλιές και νέες παρεμβάσεις ξεπερνά τα 14 δισ. ευρώ. Σε ό,τι αφορά τα φορολογικά μέτρα, αποκλείσθηκε η μαζική μετάταξη προϊόντων από τον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ του 11% στον συντελεστή 23% και αντικαταστάθηκε από την αύξηση του χαμηλού συντελεστή κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες (από 11% σε 13% και από 5,5% σε 6,5%), παράλληλα με τη μείωση του ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και τα φάρμακα.
Αναστολή, επίσης, του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, εξισώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης (από τον Οκτώβριο του 2011), ενώ θα χορηγηθούν 400 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης. Επίσης, το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδυτών θα παραμείνει αμετάβλητο στα επίπεδα του 2010, δηλαδή τα 8,5 δισ. ευρώ (ενώ προβλεπόταν μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ), ενώ μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%.
Στον προϋπολογισμό προαναγγέλλονται παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, πέραν της αναφοράς για τις έως σήμερα κινήσεις, καθώς επισημαίνεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου 2011.
Για την αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και στην τροποποίηση του πλαισίου διαιτησίας.
Για τα «κλειστά επαγγέλματα», μετά τις οδικές μεταφορές, θα ακολουθήσουν ειδικότητες και κλάδοι. Για την αγορά ενέργειας, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξορθολογισμός (αυξήσεις) στα τιμολόγια λιανικής, παράλληλα με έναν μηχανισμό προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού (κοινωνικό τιμολόγιο). Μειώσεις θα γίνουν και στις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας.
Σχόλιο: Το "όχι άλλες μειώσεις" και το "όχι νέοι φόροι", πήγε περίπατο αφού αυτά θα γίνουν και μάλιστα με βήμα ταχύ. Πως θα γίνει αυτό; - "δια της πλαγίας οδού" και κυρίως δια μέσου της αλλαγής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που λειτουργούν ως δίκτυ ασφαλείας σήμερα. Αν οδηγηθούμε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας "εκεί που δεν υπάρχουν ισχυρά σωματεία, οι μισθοί θα μειωθούν" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης. Στην θεωρία βέβαια η κυβέρνηση προσπάθησε να το αποτρέψει (γιατί ξέρει που θα οδηγήσει αυτό) αλλά η προαναγγελία του προϋπολογισμού είναι κακός οιωνός. Ομοίως και με τις συντάξεις: Δε θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά οι αναλογιστικές μελέτες (που υπολογίζονται λανθασμένα όπως "φωνάζει" εδώ και καιρό η ΓΣΕΕ) θα δείξουν "αδυναμία" πληρωμής επικουρικών και θα συμπιέσουν τις συντάξιμες αποδοχές προς τα κάτω (όπως έχουμε γράψει από τον Μάιο), "αναγκάζοντας" την κυβέρνηση σε αθέτηση των υποσχέσεων της.
Η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία (που λειτουργούν ήδη στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους) αναμένεται να επιδεινωθεί (αφού οι δαπάνες για την υγεία θα μειωθούν), ενώ το ίδιο θα συμβεί και στις δαπάνες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (για τα όσα συμβαίνουν σ' αυτά έχουμε γράψει ήδη εδώ και εδώ). Αυτό βέβαια δε θα χρειαζόταν αν υπήρχε σύστημα ελέγχου προμηθειών, υπολογισμού του ποσού που υποχρεούνται να επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στα ασφαλιστικά ταμεία, έλεγχος της συνταγογράφησης κ.ο.κ. Αυτά ΘΑ γίνουν στο μέλλον και μέχρι τότε θα την πληρώσουν οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι.
Οι αλλαγές στο ΦΠΑ, η επιβολή χαρατσιού σε πολλά και διάφορα, ο "εξορθολογισμός" της τιμής του ρεύματος (ωραία λέξη για να πει κανείς αύξηση) θα οδηγήσουν σε "συνεχείς στεναγμούς" τα ελληνικά νοικοκυριά. Και όποιος την γλυτώσει, τη γλύτωσε... Για τα κλειστά επαγγέλματα δεν θα τα ξαναπούμε - τα έχουμε σχολιάσει πρόσφατα σχετικά εδώ, ενώ για τις μειώσεις δαπανών στο Υπουργείο Άμυνας θα γράψουμε ξεχωριστά τις προσεχείς ημέρες.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία μνήμης για το Πολυτεχνείο. Στην Αθήνα, παρά τη βροχή συμμετείχαν πάνω από 40000 άνθρωποι με ιδιαίτερο δυναμισμό. Η αστυνομία βέβαια έκανε για άλλη μια φορά το θαύμα της: Η πορεία «έσπασε» από την έφοδο των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών, στο ύψος της πρεσβείας των ΗΠΑ, που συνοδεύτηκε από εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, απαντώντας σε πέτρες που τους πέταξαν αντεξουσιαστές. Κατά σύμπτωση όμως τα ΜΑΤ πέταξαν τα χημικά και τις χειροβομβίδες στον κύριο όγκο της πορείας - Τα συμπεράσματα για το στόχο της κίνησης αυτής δικά σας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συμμετοχή της νεολαίας ήταν μαζική, τόσο στα φοιτητικά μπλοκ όσο και σε αυτά των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Ορισμένα από τα πανό έγραφαν: "Όσοι σπέρνουν αδιέξοδα θερίζουν εξεγέρσεις", "Κοινό μέτωπο για να διώξουμε την τρόικα", "Ανατροπή μέτρων κυβέρνησης τρόικας". "Στο δρόμο του Νοέμβρη για ψωμί παιδεία ελευθερία" έγραφε το πανό των αντιστασιακών που, όπως κάθε χρόνο, τέθηκαν επικεφαλής της πορείας. Τους ακολουθούσαν οι εκπαιδευτικοί (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) με το σύνθημα "όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον", ενώ ογκώδης και με παλμό ήταν η συμμετοχή του ΚΚΕ. Λέτε να είναι ένδειξη ότι ο κόσμος σηκώνεται από τον καναπέ; Ας το ελπίσουμε. Νωρίτερα το πρωϊ είχαν κατατεθεί στεφάνια και λουλούδια από πολιτικούς και οργανώσεις. Μαζί τους και ο Πρωθυπουργός, με ισχυρή δύναμη ασφαλείας, χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση (όπως γίνεται συνήθως) και σε ώρα που ο κόσμος θα ήταν λίγος. Τις αποδοκιμασίες του πάντως τις εισέπραξε.
Πηγή Είδησης: "Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία" / Το προσχέδιο του προϋπολογισμού μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Αναστολή, επίσης, του «πόθεν έσχες» για την αγορά πρώτης κατοικίας. Παράλληλα, εξισώνεται ο φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης (από τον Οκτώβριο του 2011), ενώ θα χορηγηθούν 400 εκατ. ευρώ για επίδομα θέρμανσης. Επίσης, το ύψος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδυτών θα παραμείνει αμετάβλητο στα επίπεδα του 2010, δηλαδή τα 8,5 δισ. ευρώ (ενώ προβλεπόταν μείωση κατά 500 εκατ. ευρώ), ενώ μειώνεται ο φορολογικός συντελεστής των αδιανέμητων κερδών από 24% σε 20%.
Στον προϋπολογισμό προαναγγέλλονται παρεμβάσεις για το ασφαλιστικό, πέραν της αναφοράς για τις έως σήμερα κινήσεις, καθώς επισημαίνεται ότι η Εθνική Αναλογιστική Αρχή θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των επιπτώσεων της μεταρρύθμισης για τα κύρια συνταξιοδοτικά ταμεία έως το τέλος του Δεκεμβρίου 2010 και για τα μεγαλύτερα επικουρικά ταμεία έως το τέλος Μαρτίου 2011.
Για την αγορά εργασίας, αναφέρεται ότι τα νέα μέτρα θα αφορούν στη μεταρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάργησης της αυτόματης επέκτασης των τομεακών συμφωνιών σε εκείνους που δεν εκπροσωπούνται στις διαπραγματεύσεις και στην τροποποίηση του πλαισίου διαιτησίας.
Για τα «κλειστά επαγγέλματα», μετά τις οδικές μεταφορές, θα ακολουθήσουν ειδικότητες και κλάδοι. Για την αγορά ενέργειας, επισημαίνεται ότι στόχος είναι η ουσιαστική απελευθέρωση της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο εξορθολογισμός (αυξήσεις) στα τιμολόγια λιανικής, παράλληλα με έναν μηχανισμό προστασίας για τις πιο ευάλωτες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού (κοινωνικό τιμολόγιο). Μειώσεις θα γίνουν και στις δαπάνες του Υπουργείου Άμυνας.
Σχόλιο: Το "όχι άλλες μειώσεις" και το "όχι νέοι φόροι", πήγε περίπατο αφού αυτά θα γίνουν και μάλιστα με βήμα ταχύ. Πως θα γίνει αυτό; - "δια της πλαγίας οδού" και κυρίως δια μέσου της αλλαγής εφαρμογής των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που λειτουργούν ως δίκτυ ασφαλείας σήμερα. Αν οδηγηθούμε σε ατομικές συμβάσεις εργασίας "εκεί που δεν υπάρχουν ισχυρά σωματεία, οι μισθοί θα μειωθούν" όπως χαρακτηριστικά δήλωσε υψηλόβαθμο στέλεχος της κυβέρνησης. Στην θεωρία βέβαια η κυβέρνηση προσπάθησε να το αποτρέψει (γιατί ξέρει που θα οδηγήσει αυτό) αλλά η προαναγγελία του προϋπολογισμού είναι κακός οιωνός. Ομοίως και με τις συντάξεις: Δε θέλουμε να γίνουμε μάντεις κακών, αλλά οι αναλογιστικές μελέτες (που υπολογίζονται λανθασμένα όπως "φωνάζει" εδώ και καιρό η ΓΣΕΕ) θα δείξουν "αδυναμία" πληρωμής επικουρικών και θα συμπιέσουν τις συντάξιμες αποδοχές προς τα κάτω (όπως έχουμε γράψει από τον Μάιο), "αναγκάζοντας" την κυβέρνηση σε αθέτηση των υποσχέσεων της.
Η τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία (που λειτουργούν ήδη στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους) αναμένεται να επιδεινωθεί (αφού οι δαπάνες για την υγεία θα μειωθούν), ενώ το ίδιο θα συμβεί και στις δαπάνες υγείας των ασφαλιστικών ταμείων (για τα όσα συμβαίνουν σ' αυτά έχουμε γράψει ήδη εδώ και εδώ). Αυτό βέβαια δε θα χρειαζόταν αν υπήρχε σύστημα ελέγχου προμηθειών, υπολογισμού του ποσού που υποχρεούνται να επιστρέφουν οι φαρμακευτικές εταιρίες στα ασφαλιστικά ταμεία, έλεγχος της συνταγογράφησης κ.ο.κ. Αυτά ΘΑ γίνουν στο μέλλον και μέχρι τότε θα την πληρώσουν οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι.
Οι αλλαγές στο ΦΠΑ, η επιβολή χαρατσιού σε πολλά και διάφορα, ο "εξορθολογισμός" της τιμής του ρεύματος (ωραία λέξη για να πει κανείς αύξηση) θα οδηγήσουν σε "συνεχείς στεναγμούς" τα ελληνικά νοικοκυριά. Και όποιος την γλυτώσει, τη γλύτωσε... Για τα κλειστά επαγγέλματα δεν θα τα ξαναπούμε - τα έχουμε σχολιάσει πρόσφατα σχετικά εδώ, ενώ για τις μειώσεις δαπανών στο Υπουργείο Άμυνας θα γράψουμε ξεχωριστά τις προσεχείς ημέρες.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μεγάλη συμμετοχή στην πορεία μνήμης για το Πολυτεχνείο. Στην Αθήνα, παρά τη βροχή συμμετείχαν πάνω από 40000 άνθρωποι με ιδιαίτερο δυναμισμό. Η αστυνομία βέβαια έκανε για άλλη μια φορά το θαύμα της: Η πορεία «έσπασε» από την έφοδο των ΜΑΤ κατά διαδηλωτών, στο ύψος της πρεσβείας των ΗΠΑ, που συνοδεύτηκε από εκτεταμένη χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου-λάμψης, απαντώντας σε πέτρες που τους πέταξαν αντεξουσιαστές. Κατά σύμπτωση όμως τα ΜΑΤ πέταξαν τα χημικά και τις χειροβομβίδες στον κύριο όγκο της πορείας - Τα συμπεράσματα για το στόχο της κίνησης αυτής δικά σας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η συμμετοχή της νεολαίας ήταν μαζική, τόσο στα φοιτητικά μπλοκ όσο και σε αυτά των αριστερών κομμάτων και οργανώσεων. Ορισμένα από τα πανό έγραφαν: "Όσοι σπέρνουν αδιέξοδα θερίζουν εξεγέρσεις", "Κοινό μέτωπο για να διώξουμε την τρόικα", "Ανατροπή μέτρων κυβέρνησης τρόικας". "Στο δρόμο του Νοέμβρη για ψωμί παιδεία ελευθερία" έγραφε το πανό των αντιστασιακών που, όπως κάθε χρόνο, τέθηκαν επικεφαλής της πορείας. Τους ακολουθούσαν οι εκπαιδευτικοί (ΔΟΕ, ΟΛΜΕ) με το σύνθημα "όταν η αδικία γίνεται νόμος η αντίσταση είναι καθήκον", ενώ ογκώδης και με παλμό ήταν η συμμετοχή του ΚΚΕ. Λέτε να είναι ένδειξη ότι ο κόσμος σηκώνεται από τον καναπέ; Ας το ελπίσουμε. Νωρίτερα το πρωϊ είχαν κατατεθεί στεφάνια και λουλούδια από πολιτικούς και οργανώσεις. Μαζί τους και ο Πρωθυπουργός, με ισχυρή δύναμη ασφαλείας, χωρίς προηγούμενη ανακοίνωση (όπως γίνεται συνήθως) και σε ώρα που ο κόσμος θα ήταν λίγος. Τις αποδοκιμασίες του πάντως τις εισέπραξε.
Πηγή Είδησης: "Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία" / Το προσχέδιο του προϋπολογισμού μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Ετικέτες
αστυνομία,
εθνική επέτειος,
νέα μέτρα,
προϋπολογισμός,
συντάξεις,
υγεία
Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2010
Επέτειος του Πολυτεχνείου (με βίντεο απ' το παρελθόν)
Μαύρη επέτειος σήμερα, μιας και σαν σήμερα τα τανκς της Χούντας μπήκαν στο Πολυτεχνείο. Μαύρη μέρα - αλλά χρήσιμη για όλους μας, για να θυμόμαστε ότι τίποτα δεν κατακτάται χωρίς αγώνες και πως πάντα πρέπει να επαγρυπνούμε για τα δικαιώματά μας και τις ελευθερίες μας.
Τα παιδιά του Πολυτεχνείου δεν άνηκαν σ' ένα μόνο κόμμα ή σε μια μόνο πολιτική νεολαία. Ήταν παιδιά όλων Ελλήνων και κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο γιατί πίστευαν ότι έπρεπε ν' αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο.
Ο λαός συμπαραστάθηκε και κατέβηκε στους δρόμους - άραγε οι άνθρωποι τότε δεν τρόμαζαν μπροστά στον κίνδυνο να ξυλοκοπηθούν ή ακόμα και να σκοτωθούν από τα όργανα της Χούντας;
Άραγε δεν είχαν να χάσουν την "ησυχία τους", "τη δουλειά τους" και "το μεροκάματό τους"; Φυσικά και ναι. Είχαν καταλάβει όμως ότι ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι και έπρεπε ν' αντιδράσουν. Κι αυτό έκαναν. Ξέχασαν όμως με τον καιρό ότι πρέπει να επαγρυπνούμε και φτάσαμε ως εδώ.
Σήμερα είμαστε τυχεροί. Έχουμε δημοκρατία. Όμως ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος, αφού κάθε μέρα δικαιώματα χάνονται και κατακτήσεις παραμερίζονται.
Ας πάρουμε παράδειγμα απ' αυτούς που αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο- και ας αντιδράσουμε. Είμαστε τυχεροί: Η δημοκρατία μας επιτρέπει να το κάνουμε με πολλούς τρόπους...
Βρήκαμε και σας παραθέτουμε ένα αφιέρωμα του "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" ΝΕΤ για όσα έγιναν στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 - Η εικόνα και οι μαρτυρίες τα λένε όλα:
Επίσης σας παραθέτουμε το αφιέρωμα του "Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου" με σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από την περίοδο της Χούντας:
Τα παιδιά του Πολυτεχνείου δεν άνηκαν σ' ένα μόνο κόμμα ή σε μια μόνο πολιτική νεολαία. Ήταν παιδιά όλων Ελλήνων και κλείστηκαν στο Πολυτεχνείο γιατί πίστευαν ότι έπρεπε ν' αγωνιστούν για ένα καλύτερο αύριο.
Ο λαός συμπαραστάθηκε και κατέβηκε στους δρόμους - άραγε οι άνθρωποι τότε δεν τρόμαζαν μπροστά στον κίνδυνο να ξυλοκοπηθούν ή ακόμα και να σκοτωθούν από τα όργανα της Χούντας;
Άραγε δεν είχαν να χάσουν την "ησυχία τους", "τη δουλειά τους" και "το μεροκάματό τους"; Φυσικά και ναι. Είχαν καταλάβει όμως ότι ο κόμπος είχε φτάσει στο χτένι και έπρεπε ν' αντιδράσουν. Κι αυτό έκαναν. Ξέχασαν όμως με τον καιρό ότι πρέπει να επαγρυπνούμε και φτάσαμε ως εδώ.
Σήμερα είμαστε τυχεροί. Έχουμε δημοκρατία. Όμως ο κίνδυνος παραμένει μεγάλος, αφού κάθε μέρα δικαιώματα χάνονται και κατακτήσεις παραμερίζονται.
Ας πάρουμε παράδειγμα απ' αυτούς που αγωνίστηκαν στο Πολυτεχνείο- και ας αντιδράσουμε. Είμαστε τυχεροί: Η δημοκρατία μας επιτρέπει να το κάνουμε με πολλούς τρόπους...
Βρήκαμε και σας παραθέτουμε ένα αφιέρωμα του "Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα" ΝΕΤ για όσα έγιναν στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 - Η εικόνα και οι μαρτυρίες τα λένε όλα:
Επίσης σας παραθέτουμε το αφιέρωμα του "Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου" με σπάνιο κινηματογραφικό υλικό από την περίοδο της Χούντας:
Ετικέτες
εθνική επέτειος,
ιστορικό βίντεο
Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010
Άλλος δρόμος αντί Μνημονίου / Αποτίμηση αποτελέσματος 2ου γύρου εκλογών
Είδηση: Ένα άλλο δρόμο παρουσίασε ο αναπληρωτής καθηγητής Θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ν. Μαριάς, αντί του Μνημονίου. Συγκεκριμένα ο κ. Μαριάς τόνισε ότι
"Η Ελλάδα θα μπορούσε να ιδρύσει μια Τράπεζα Ειδικού Σκοπού, προκειμένου να δανείζεται φτηνά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και να αξιοποιεί τα «κεφάλαια αυτά για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους με χαμηλά επιτόκια, μειώνοντας έτσι τους υπέρογκους ετήσιους τόκους που καταβάλλει η χώρα μας στους δανειστές της. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη της χώρας προσφέροντας φτηνά κεφάλαια στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς". Ο κ. Μαριάς έθεσε ευθέως το ερώτημα: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ήδη στην ίδρυση μιας ελληνικής κρατικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού; Μια τέτοια ρύθμιση είναι πια πολιτικά επιβεβλημένη, υπογραμμίζει ο καθηγητής, που εξηγεί ότι: "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να δανειοδοτήσει το ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό που χρεώνει στις ιδιωτικές τράπεζες (το οποίο σήμερα κινείται στο επίπεδο του 1%) προκειμένου η Ελλάδα να αγοράσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και μάλιστα με έκπτωση 20% - 25%." "Με τον τρόπο αυτό", συνεχίζει ο καθηγητής, "θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά το ελληνικό δημόσιο χρέος χωρίς ταυτόχρονη τοκογλυφική επιβάρυνση της χώρας μας. Και το πιο βασικό. Η
ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει τη χαμηλότοκη αυτή δανειοδότηση προς την Ελλάδα, ώστε η χώρα μας να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις δανειακές της ανάγκες τα προσεχή χρόνια -έξω από Μνημόνια και κηδεμονίες."
Σχόλιο: Έχουμε γράψει και στο παρελθόν για άλλους δρόμους που θα μπορούσε ν' ακολουθήσει η κυβέρνηση αλλά δεν το έκανε. Το γιατί πλέον δεν έχει σημασία - σημασία έχει ότι προτίμησε να "θυσιάσει" το μέλλον των πολιτών και την κοινωνική ισορροπία προς όφελος των ολίγων. Και γι' αυτό είναι υπόλογη.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τα θερμά μας συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και σε όλο το πολιτικό σύστημα που κατάφερε ν' αποδομήσει πλήρως την πολιτική και κοινωνική δομή της ελληνικής κοινωνίας. Φορτώνοντας το λαό με ψευτοδιλήμματα και ασκώντας κενούς εκβιασμούς οδηγήθηκαν στην πλήρη απαξίωσή τους: Κατάφεραν να φτάσουμε στο σημείο να εκλέγεται περιφερειάρχης στην Αττική με ποσοστό 18,8% επί του εκλογικού σώματος και δήμαρχος στην Αθήνα που ψηφίστηκε από το 15,8% του συνολικού εκλογικού σώματος. Έτσι κατέληξαν πέραν από την καταστροφή του κοινωνικού ιστού, του ασφαλιστικού συστήματος, των μισθών και των συντάξεων να απομακρύνουν τον Έλληνα και από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος... Όλα αυτά ενώ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είχε ψηφίσει το 71% των Ελλήνων. Αλλά ας μην στεναχωριόμαστε - Νέοι "σωτήρες" έρχονται με τη μορφή νέων κομμάτων όπως αυτό της κυρίας Μπακογιάννη.
Πηγή Είδησης: "Παρόν" / Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των πρόσφατων εκλογών από τον εκλογολόγο Γ. Μαυρή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Για τα ελληνοτουρκικά και για το ρόλο του τουρκικού προξενείου στο εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης θα γράψουμε σύντομα...
"Η Ελλάδα θα μπορούσε να ιδρύσει μια Τράπεζα Ειδικού Σκοπού, προκειμένου να δανείζεται φτηνά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» και να αξιοποιεί τα «κεφάλαια αυτά για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους με χαμηλά επιτόκια, μειώνοντας έτσι τους υπέρογκους ετήσιους τόκους που καταβάλλει η χώρα μας στους δανειστές της. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να ενισχύσει την ανάπτυξη της χώρας προσφέροντας φτηνά κεφάλαια στις δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς". Ο κ. Μαριάς έθεσε ευθέως το ερώτημα: Γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει ήδη στην ίδρυση μιας ελληνικής κρατικής Τράπεζας Ειδικού Σκοπού; Μια τέτοια ρύθμιση είναι πια πολιτικά επιβεβλημένη, υπογραμμίζει ο καθηγητής, που εξηγεί ότι: "Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορούσε να δανειοδοτήσει το ελληνικό Δημόσιο με επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό που χρεώνει στις ιδιωτικές τράπεζες (το οποίο σήμερα κινείται στο επίπεδο του 1%) προκειμένου η Ελλάδα να αγοράσει τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ και μάλιστα με έκπτωση 20% - 25%." "Με τον τρόπο αυτό", συνεχίζει ο καθηγητής, "θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνεται σταδιακά το ελληνικό δημόσιο χρέος χωρίς ταυτόχρονη τοκογλυφική επιβάρυνση της χώρας μας. Και το πιο βασικό. Η
ΕΚΤ θα μπορούσε να επεκτείνει τη χαμηλότοκη αυτή δανειοδότηση προς την Ελλάδα, ώστε η χώρα μας να αντιμετωπίσει με επιτυχία τις δανειακές της ανάγκες τα προσεχή χρόνια -έξω από Μνημόνια και κηδεμονίες."
Σχόλιο: Έχουμε γράψει και στο παρελθόν για άλλους δρόμους που θα μπορούσε ν' ακολουθήσει η κυβέρνηση αλλά δεν το έκανε. Το γιατί πλέον δεν έχει σημασία - σημασία έχει ότι προτίμησε να "θυσιάσει" το μέλλον των πολιτών και την κοινωνική ισορροπία προς όφελος των ολίγων. Και γι' αυτό είναι υπόλογη.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τα θερμά μας συγχαρητήρια στην κυβέρνηση και σε όλο το πολιτικό σύστημα που κατάφερε ν' αποδομήσει πλήρως την πολιτική και κοινωνική δομή της ελληνικής κοινωνίας. Φορτώνοντας το λαό με ψευτοδιλήμματα και ασκώντας κενούς εκβιασμούς οδηγήθηκαν στην πλήρη απαξίωσή τους: Κατάφεραν να φτάσουμε στο σημείο να εκλέγεται περιφερειάρχης στην Αττική με ποσοστό 18,8% επί του εκλογικού σώματος και δήμαρχος στην Αθήνα που ψηφίστηκε από το 15,8% του συνολικού εκλογικού σώματος. Έτσι κατέληξαν πέραν από την καταστροφή του κοινωνικού ιστού, του ασφαλιστικού συστήματος, των μισθών και των συντάξεων να απομακρύνουν τον Έλληνα και από την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος... Όλα αυτά ενώ στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είχε ψηφίσει το 71% των Ελλήνων. Αλλά ας μην στεναχωριόμαστε - Νέοι "σωτήρες" έρχονται με τη μορφή νέων κομμάτων όπως αυτό της κυρίας Μπακογιάννη.
Πηγή Είδησης: "Παρόν" / Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση των πρόσφατων εκλογών από τον εκλογολόγο Γ. Μαυρή μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Για τα ελληνοτουρκικά και για το ρόλο του τουρκικού προξενείου στο εκλογικό αποτέλεσμα στην περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης θα γράψουμε σύντομα...
Ετικέτες
εκλογές,
μνημόνιο,
νέα μέτρα,
προτάσεις αντί μνημονίου
Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010
Χιούμορ και εκλογές στον "Καλλικράτη" (γελοιογραφίες, σχολιασμός και παλιός ελληνικός κινηματογράφος)
2ος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών και είναι μια καλή ευκαιρία να δούμε τα πράγματα από μια χιουμοριστική πλευρά...
Καταρχήν ας αποτιμήσουμε τη στάση των κομμάτων: Το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνών κόμμα, έπαιξε με το δίλημμα των εκλογών και θεωρεί πως κέρδισε. Η μεγαλύτερη αποχή σε εκλογές από συστάσεως ελληνικού κράτους και τα χαμηλά ποσοστά των υποψηφίων που στήριξε δεν το πτόησαν. Θεωρεί ότι αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο, οι υποψήφιοι του θα έπαιρναν 100 ή και παραπάνω τις εκατό, ενώ υποψηφιότητες όπως του κυρίου Δημαρά και Καλούδη τις θεωρούν ως δικές τους ψήφους και τις προσθέτουν στο δικό τους ποσοστό. Τους ξεφεύγει η λεπτομέρεια ότι αν ήθελαν οι ψηφοφόροι να μετρήσουν οι ψήφοι τους σαν "ποσοστό ΠΑΣΟΚ" θα ψήφιζαν εξ' αρχής το κυβερνητικό κόμμα. Τώρα προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι "κάνατε την επανάστασή σας, ώρα να μας ξαναψηφίσετε". Αυτά παθαίνει κανείς όταν έχει γίνει ένα με την εξουσία - την θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά του.
Η Ν.Δ. προσπάθησε να σηκώσει τη σημαία της επανάστασης αλλά "δεν της βγήκε". Ακολουθεί το δόγμα Μητσοτάκη ("σε 10 χρόνια ποιος θα θυμάται") αναθεωρημένο προς τα κάτω (κατά 9 χρόνια) χωρίς επιτυχία: Μπορεί ο ελληνικός λαός να φημίζεται για την "μνήμη χρυσόψαρου" που διαθέτει, αλλά αυτή δεν έχει ακόμα μετατραπεί σε Alzheimer, επομένως είναι δύσκολο να μη θυμάται ότι για τα σημερινά χάλια ευθύνη έχει και η ΝΔ - μια απλή αυτοκριτική δε φτάνει. Οι υποψήφιοι της το πλήρωσαν, αλλά πάντως πήγαν καλύτερα απ' ότι θα πίστευε το ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ, πήγε πολύ καλά από πλευράς ψήφων και ποσοστών αλλά δυστυχώς γι' αυτό, η "Λαϊκή Συσπείρωση" απέτυχε για ένα και μόνο λόγο: Οι εκλογές αυτές δεν έβγαζαν βουλευτές, αλλά δημάρχους ενώ οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν κατανέμονται με βάση τα ποσοστά των κομμάτων αλλά με βάση το ποιος παίρνει τις περισσότερες ψήφους. Έτσι με μεγαλύτερα ποσοστά, καταλήγει σε ένα ή δύο το πολύ δήμους σε όλη την Ελλάδα. Ίσως αν φερόταν πιο "έξυπνα" και συμμετείχε σε πραγματικές συμμαχίες με συγγενείς πολιτικούς χώρους ίσως να έβγαζε πιο πολλούς δημάρχους και κάποια περιφέρεια για να κάνει πράξη τις φιλολαϊκές πολιτικές του.
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε τις συνεχείς διασπάσεις. Ειδικά στην Αττική, απέδειξε ότι η "διάσπαση του ατόμου", μπορεί να γίνει και εκτός εργαστηρίου, αφού είχαμε 4 συνδυασμούς προερχομένους εξ' αυτών. Έπαιξε δυνατά το αντιμνημονιακό χαρτί και δεν τα πήγε άσχημα. Αν αντιμετώπιζε με μεγαλύτερη σοβαρότητα κάποιες πιθανές συμμαχίες (όπως έπραξε επιτυχώς με τον κ. Δημαρά στην Πάτρα) τ' αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα. Επίσης κατά την άποψή μας έπρεπε να φέρει προ των ευθυνών τους και όσους αντι-μνημονιακούς υποψηφίους φέρθηκαν σαν μικροί ηγεμονίσκοι, και απέφυγαν τις συμπράξεις με αποτέλεσμα να "χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο" αν και είχαν προοπτικές επιτυχίας.
Για την Δημοκρατική Αριστερά ισχύει το "γύρω-γύρω Μνημόνιο, στην μέση Καλλικράτης" αφού ήταν ο μόνος πολιτικός σχηματισμός ο οποίος δεν κατάλαβε ότι οι εκλογές είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα και συνεργάστηκε ανοιχτά με το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην διακαναλική κυβέρνηση, δυσανασχέτησε λίγο, αλλά πανηγυρίσε τα ποσοστά των υποψηφίων που υποστήριξε, θεωρώντας μάλλον ότι είναι ποσοστά που πρέπει να της αποδοθούν (χωρίς σχόλια αυτό). Τώρα πως γίνεται να είναι κανείς ενάντια στο Μνημόνιο και να υποστηρίζει αυτόν που το επιβάλλει, αυτό θα θέλαμε πολύ να μας το εξηγηθεί (το ίδιο βέβαια ισχύει και για την "κριτική ψήφο" στους κυβερνητικούς υποψηφίους που προτείνουν ορισμένοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ - δηλ. εννοούν να τους ψηφίσουμε αλλά να γράψουμε στο ψηφοδέλτιο "δε συμφωνούμε αλλά σας ψηφίζουμε; ).
Τέλος το ΛΑΟΣ απέτυχε να εισπράξει το "αντι-μεταναστευτικό μένος" ορισμένων περιοχών, αλλά μπορεί ν' αποτελέσει τον ουσιαστικό ρυθμιστή των εξελίξεων, αφού την μια είναι με το ΠΑΣΟΚ και την άλλη με την ΝΔ. Συνεχής κρίση ταυτότητας που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει...
Πάντως όπως και να έχει σε πολλές περιπτώσεις η εκλογική αναμέτρηση δε διέφερε από αυτή που περιγράφεται στην ταινία "η κυρία δήμαρχος" με την Γεωργία Βασιλειάδου...Απολαύστε την:
Καταρχήν ας αποτιμήσουμε τη στάση των κομμάτων: Το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνών κόμμα, έπαιξε με το δίλημμα των εκλογών και θεωρεί πως κέρδισε. Η μεγαλύτερη αποχή σε εκλογές από συστάσεως ελληνικού κράτους και τα χαμηλά ποσοστά των υποψηφίων που στήριξε δεν το πτόησαν. Θεωρεί ότι αν δεν υπήρχε το Μνημόνιο, οι υποψήφιοι του θα έπαιρναν 100 ή και παραπάνω τις εκατό, ενώ υποψηφιότητες όπως του κυρίου Δημαρά και Καλούδη τις θεωρούν ως δικές τους ψήφους και τις προσθέτουν στο δικό τους ποσοστό. Τους ξεφεύγει η λεπτομέρεια ότι αν ήθελαν οι ψηφοφόροι να μετρήσουν οι ψήφοι τους σαν "ποσοστό ΠΑΣΟΚ" θα ψήφιζαν εξ' αρχής το κυβερνητικό κόμμα. Τώρα προσπαθεί να πείσει τον κόσμο ότι "κάνατε την επανάστασή σας, ώρα να μας ξαναψηφίσετε". Αυτά παθαίνει κανείς όταν έχει γίνει ένα με την εξουσία - την θεωρεί αυτονόητο δικαίωμά του.
Η Ν.Δ. προσπάθησε να σηκώσει τη σημαία της επανάστασης αλλά "δεν της βγήκε". Ακολουθεί το δόγμα Μητσοτάκη ("σε 10 χρόνια ποιος θα θυμάται") αναθεωρημένο προς τα κάτω (κατά 9 χρόνια) χωρίς επιτυχία: Μπορεί ο ελληνικός λαός να φημίζεται για την "μνήμη χρυσόψαρου" που διαθέτει, αλλά αυτή δεν έχει ακόμα μετατραπεί σε Alzheimer, επομένως είναι δύσκολο να μη θυμάται ότι για τα σημερινά χάλια ευθύνη έχει και η ΝΔ - μια απλή αυτοκριτική δε φτάνει. Οι υποψήφιοι της το πλήρωσαν, αλλά πάντως πήγαν καλύτερα απ' ότι θα πίστευε το ΠΑΣΟΚ.
Το ΚΚΕ, πήγε πολύ καλά από πλευράς ψήφων και ποσοστών αλλά δυστυχώς γι' αυτό, η "Λαϊκή Συσπείρωση" απέτυχε για ένα και μόνο λόγο: Οι εκλογές αυτές δεν έβγαζαν βουλευτές, αλλά δημάρχους ενώ οι δήμοι και οι περιφέρειες δεν κατανέμονται με βάση τα ποσοστά των κομμάτων αλλά με βάση το ποιος παίρνει τις περισσότερες ψήφους. Έτσι με μεγαλύτερα ποσοστά, καταλήγει σε ένα ή δύο το πολύ δήμους σε όλη την Ελλάδα. Ίσως αν φερόταν πιο "έξυπνα" και συμμετείχε σε πραγματικές συμμαχίες με συγγενείς πολιτικούς χώρους ίσως να έβγαζε πιο πολλούς δημάρχους και κάποια περιφέρεια για να κάνει πράξη τις φιλολαϊκές πολιτικές του.
Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πλήρωσε τις συνεχείς διασπάσεις. Ειδικά στην Αττική, απέδειξε ότι η "διάσπαση του ατόμου", μπορεί να γίνει και εκτός εργαστηρίου, αφού είχαμε 4 συνδυασμούς προερχομένους εξ' αυτών. Έπαιξε δυνατά το αντιμνημονιακό χαρτί και δεν τα πήγε άσχημα. Αν αντιμετώπιζε με μεγαλύτερη σοβαρότητα κάποιες πιθανές συμμαχίες (όπως έπραξε επιτυχώς με τον κ. Δημαρά στην Πάτρα) τ' αποτελέσματα θα ήταν καλύτερα. Επίσης κατά την άποψή μας έπρεπε να φέρει προ των ευθυνών τους και όσους αντι-μνημονιακούς υποψηφίους φέρθηκαν σαν μικροί ηγεμονίσκοι, και απέφυγαν τις συμπράξεις με αποτέλεσμα να "χτυπήσουν το κεφάλι τους στον τοίχο" αν και είχαν προοπτικές επιτυχίας.
Για την Δημοκρατική Αριστερά ισχύει το "γύρω-γύρω Μνημόνιο, στην μέση Καλλικράτης" αφού ήταν ο μόνος πολιτικός σχηματισμός ο οποίος δεν κατάλαβε ότι οι εκλογές είχαν δημοψηφισματικό χαρακτήρα και συνεργάστηκε ανοιχτά με το ΠΑΣΟΚ. Μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην διακαναλική κυβέρνηση, δυσανασχέτησε λίγο, αλλά πανηγυρίσε τα ποσοστά των υποψηφίων που υποστήριξε, θεωρώντας μάλλον ότι είναι ποσοστά που πρέπει να της αποδοθούν (χωρίς σχόλια αυτό). Τώρα πως γίνεται να είναι κανείς ενάντια στο Μνημόνιο και να υποστηρίζει αυτόν που το επιβάλλει, αυτό θα θέλαμε πολύ να μας το εξηγηθεί (το ίδιο βέβαια ισχύει και για την "κριτική ψήφο" στους κυβερνητικούς υποψηφίους που προτείνουν ορισμένοι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ - δηλ. εννοούν να τους ψηφίσουμε αλλά να γράψουμε στο ψηφοδέλτιο "δε συμφωνούμε αλλά σας ψηφίζουμε; ).
Τέλος το ΛΑΟΣ απέτυχε να εισπράξει το "αντι-μεταναστευτικό μένος" ορισμένων περιοχών, αλλά μπορεί ν' αποτελέσει τον ουσιαστικό ρυθμιστή των εξελίξεων, αφού την μια είναι με το ΠΑΣΟΚ και την άλλη με την ΝΔ. Συνεχής κρίση ταυτότητας που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει...
Πάντως όπως και να έχει σε πολλές περιπτώσεις η εκλογική αναμέτρηση δε διέφερε από αυτή που περιγράφεται στην ταινία "η κυρία δήμαρχος" με την Γεωργία Βασιλειάδου...Απολαύστε την:
Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010
"Κόβονται" εξετάσεις στα ασφαλιστικά ταμεία - Νέα ρύθμιση για εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές
Είδηση: Εις θάνατον ή, στην καλύτερη περίπτωση, σε φτώχεια καταδικάζει το ελληνικό κράτος τους 1.550.000 ασφαλισμένους του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ). Από τον περασμένο Αύγουστο κόπηκαν 270 ιατρικές εξετάσεις και μικροεπεμβάσεις, με αποτέλεσμα οι δημόσιοι υπάλληλοι να τις πληρώνουν από την τσέπη τους ή όταν δεν έχουν χρήματα απλώς να μην τις κάνουν. Την ίδια στιγμή, έχουν περιοριστεί στο ελάχιστο τα αναλώσιμα για τους χρονίως πάσχοντες, οι οποίοι δεινοπαθούν, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας οι φαρμακοποιοί έχουν σταματήσει να τους χορηγούν φάρμακα λόγω των χρεών του Ταμείου.
Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν με τον νόμο περί «Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης» ψηφίστηκε και η μη αναγνώριση από τον ΟΠΑΔ δαπανών που δεν έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά προεδρικά διατάγματα και δεν έχουν τιμολογηθεί. Ετσι, κόπηκαν περί τις 270 εξετάσεις και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να τις πληρώσει η τιμολόγησή τους είναι ελεύθερη από τον ιδιωτικό τομέα. Συνήθως αυτό συνεπάγεται τιμές τετραπλάσιες από αυτές που δίνει το ΙΚΑ. Με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για «μεγάλο φαγοπότι» στο Ταμείο, όσον αφορά τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται και την αναγκαιότητά τους, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μην εξοφλούνται μέσω του οργανισμού μικροεπεμβάσεις, ορθοπεδικές επεμβάσεις, εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, υπέρηχοι κ.λπ. Με άλλα λόγια, επειδή το κράτος δεν έχει αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου και επειδή κάποιοι έφαγαν λεφτά θα την πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και μάλιστα με την υγεία τους.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη μιλώντας σε συνέδριο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, προανήγγειλε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις και «μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας», ενώ παράλληλα προανήγγειλε ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παραπέμποντας ουσιαστικά σε μεγαλύτερες εκπτώσεις σε όσους έχουν οφειλές στο ΙΚΑ, αλλά εξυπηρετούν ευλαβικά τις μηνιαίες δόσεις από τη ρύθμιση.
Σχόλιo: Το κόψιμο των εξετάσεων από τις δικαιολογούμενες δαπάνες, είναι η πρώτη από τις πολλές οπισθοχωρήσεις όσο αφορά τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες που θα δικαιολογούνται. Οι ενδείξεις υπήρχαν εδώ και καιρό (θυμηθείτε την ανάρτηση μας για την αναλγησία στο ΙΚΑ και την αναδημοσίευση του άρθρου του Θοδωρή Διζέλου για την κατάρρευση του κράτους προνοίας), απλά φαίνεται ότι ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η εικόνα.
Δυστυχώς όμως και παρά τη σοβαρότητα του θέματος οι αντιδράσεις δεν είναι ανάλογες. Ο λόγος προφανής: Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι υγιής (σωματικά) και δεν κατανοεί την αξία της κάλυψης μέχρι να παραστεί ανάγκη. Όταν βέβαια αυτό συμβεί είναι αργά. Παράλληλα, αυτοί που έχουν πρόβλημα δεν ακούγονται όσο δυνατά και "αν φωνάξουν" λόγω της υποβάθμισης του θέματος από τα ΜΜΕ.
Σίγουρα δεν υποστηρίζουμε την ανοχή στην πολυφαρμακία και την υπερβολή στις εξετάσεις. Όμως η διακοπή κάλυψης εξετάσεων και προληπτικών ελέγχων επειδή το κράτος (παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για χρήση του ελεγκτικού μηχανισμού) αδυνατεί ή αδιαφορεί για τον έλεγχο της σπατάλης, μόνο ως σαδισμός και διαστροφή μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Θα έπρεπε οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ξέρουν ότι η πρόληψη είναι πάντα πιο εύκολη και αποτελεσματική από την ίαση ενώ από την άλλη ο πολίτης που πληρώνει τις εισφορές του (και πάρα πολλές φορές συμπληρώνει τη θεραπεία με "φακελάκια") έχει δικαίωμα σε μικροεπεμβάσεις, ορθοπεδικές επεμβάσεις, εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις και υπέρηχους, που μεταξύ των άλλων βρίσκονται σ' αυτά που δεν πληρώνονται. Και όσοι από τους φίλους αναγνώστες πουν "αυτά συμβαίνουν μόνο στον ΟΠΑΔ", ας κρατηθούν καλά γιατί σε λίγο τα ίδια θα συμβαίνουν σε όλα τα ταμεία...
Την ίδια ώρα βέβαια το Υπουργείο Εργασίας επιβραβεύει την εισφοροδιαφυγή "κλείνοντας το μάτι" σε όσους "αμελούσαν" να καλύψουν τις εργοδοτικές εισφορές (βάζοντας στην τσέπη πολλές φορές και τα όσα απέδιδαν οι εργαζόμενοι), προτείνοντας νέες ρυθμίσεις. Και ύστερα αναρωτιόμαστε πως δημιουργούνται τα χρέη στ' ασφαλιστικά ταμεία και ζητάμε νέες θυσίες από τους ασφαλισμένους, αντιμετωπίζοντας σαν τυχερό παιχνίδι την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη ("μπορεί να τα πληρώσουμε, μπορεί και όχι").
Με τόσες "επιτυχημένες κινήσεις" και στον χώρο της Υγείας, πως να μη ζητά στήριξη ο κύριος Παπανδρέου; Δικαιολογημένα θεωρεί ότι το δικαιούται...(και για να μην παρεξηγηθούμε - φυσικά ειρωνευόμαστε).
Πηγή Είδησης: "Ελευθεροτυπία"
Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν με τον νόμο περί «Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης» ψηφίστηκε και η μη αναγνώριση από τον ΟΠΑΔ δαπανών που δεν έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά προεδρικά διατάγματα και δεν έχουν τιμολογηθεί. Ετσι, κόπηκαν περί τις 270 εξετάσεις και στην περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιθυμεί να τις πληρώσει η τιμολόγησή τους είναι ελεύθερη από τον ιδιωτικό τομέα. Συνήθως αυτό συνεπάγεται τιμές τετραπλάσιες από αυτές που δίνει το ΙΚΑ. Με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες για «μεγάλο φαγοπότι» στο Ταμείο, όσον αφορά τον αριθμό των διαγνωστικών εξετάσεων που πραγματοποιούνται και την αναγκαιότητά τους, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε να μην εξοφλούνται μέσω του οργανισμού μικροεπεμβάσεις, ορθοπεδικές επεμβάσεις, εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις, υπέρηχοι κ.λπ. Με άλλα λόγια, επειδή το κράτος δεν έχει αξιόπιστο μηχανισμό ελέγχου και επειδή κάποιοι έφαγαν λεφτά θα την πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και μάλιστα με την υγεία τους.
Την ίδια ώρα, η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη μιλώντας σε συνέδριο για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας, προανήγγειλε μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στις επιχειρήσεις και «μεγαλύτερη ευελιξία στη διαχείριση των ωρών εργασίας», ενώ παράλληλα προανήγγειλε ρυθμίσεις οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, παραπέμποντας ουσιαστικά σε μεγαλύτερες εκπτώσεις σε όσους έχουν οφειλές στο ΙΚΑ, αλλά εξυπηρετούν ευλαβικά τις μηνιαίες δόσεις από τη ρύθμιση.
Σχόλιo: Το κόψιμο των εξετάσεων από τις δικαιολογούμενες δαπάνες, είναι η πρώτη από τις πολλές οπισθοχωρήσεις όσο αφορά τις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες που θα δικαιολογούνται. Οι ενδείξεις υπήρχαν εδώ και καιρό (θυμηθείτε την ανάρτηση μας για την αναλγησία στο ΙΚΑ και την αναδημοσίευση του άρθρου του Θοδωρή Διζέλου για την κατάρρευση του κράτους προνοίας), απλά φαίνεται ότι ολοκληρώνεται σιγά-σιγά η εικόνα.
Δυστυχώς όμως και παρά τη σοβαρότητα του θέματος οι αντιδράσεις δεν είναι ανάλογες. Ο λόγος προφανής: Η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου είναι υγιής (σωματικά) και δεν κατανοεί την αξία της κάλυψης μέχρι να παραστεί ανάγκη. Όταν βέβαια αυτό συμβεί είναι αργά. Παράλληλα, αυτοί που έχουν πρόβλημα δεν ακούγονται όσο δυνατά και "αν φωνάξουν" λόγω της υποβάθμισης του θέματος από τα ΜΜΕ.
Σίγουρα δεν υποστηρίζουμε την ανοχή στην πολυφαρμακία και την υπερβολή στις εξετάσεις. Όμως η διακοπή κάλυψης εξετάσεων και προληπτικών ελέγχων επειδή το κράτος (παρά τις συνεχείς υποσχέσεις για χρήση του ελεγκτικού μηχανισμού) αδυνατεί ή αδιαφορεί για τον έλεγχο της σπατάλης, μόνο ως σαδισμός και διαστροφή μπορεί να χαρακτηρισθεί.
Θα έπρεπε οι άνθρωποι που αποφασίζουν να ξέρουν ότι η πρόληψη είναι πάντα πιο εύκολη και αποτελεσματική από την ίαση ενώ από την άλλη ο πολίτης που πληρώνει τις εισφορές του (και πάρα πολλές φορές συμπληρώνει τη θεραπεία με "φακελάκια") έχει δικαίωμα σε μικροεπεμβάσεις, ορθοπεδικές επεμβάσεις, εξετάσεις για καρκινικούς δείκτες, σπινθηρογραφήματα, μικροβιολογικές και καρδιολογικές εξετάσεις και υπέρηχους, που μεταξύ των άλλων βρίσκονται σ' αυτά που δεν πληρώνονται. Και όσοι από τους φίλους αναγνώστες πουν "αυτά συμβαίνουν μόνο στον ΟΠΑΔ", ας κρατηθούν καλά γιατί σε λίγο τα ίδια θα συμβαίνουν σε όλα τα ταμεία...
Την ίδια ώρα βέβαια το Υπουργείο Εργασίας επιβραβεύει την εισφοροδιαφυγή "κλείνοντας το μάτι" σε όσους "αμελούσαν" να καλύψουν τις εργοδοτικές εισφορές (βάζοντας στην τσέπη πολλές φορές και τα όσα απέδιδαν οι εργαζόμενοι), προτείνοντας νέες ρυθμίσεις. Και ύστερα αναρωτιόμαστε πως δημιουργούνται τα χρέη στ' ασφαλιστικά ταμεία και ζητάμε νέες θυσίες από τους ασφαλισμένους, αντιμετωπίζοντας σαν τυχερό παιχνίδι την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη ("μπορεί να τα πληρώσουμε, μπορεί και όχι").
Με τόσες "επιτυχημένες κινήσεις" και στον χώρο της Υγείας, πως να μη ζητά στήριξη ο κύριος Παπανδρέου; Δικαιολογημένα θεωρεί ότι το δικαιούται...(και για να μην παρεξηγηθούμε - φυσικά ειρωνευόμαστε).
Πηγή Είδησης: "Ελευθεροτυπία"
Ετικέτες
δημόσιοι υπάλληλοι,
κράτος πρόνοιας,
υγεία
Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010
Εξελίξεις στα "κλειστά" επαγγέλματα / Απολύσεις στο Δημόσιο;
Είδηση: Χριστουγεννιάτικο δώρο φέρνει σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ορκωτούς λογιστές και μεσίτες η κυβέρνηση. Συγκρότησε ειδική επιτροπή, η οποία ξεκίνησε από τα τέλη Οκτωβρίου την κατάρτιση νομοσχεδίου "σκούπα" για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, που σύμφωνα με απόφαση του υπ. Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Η κυβέρνηση, πέρα από τις δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, εκτιμά πως η απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα συμβάλει και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.
Πιο αναλυτικά:
Δικηγόροι: Θα προβλέπεται η άρση των περιορισμών που αφορούν την ελάχιστη αμοιβή και την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, καθώς επίσης και η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα.
Φαρμακοποιοί: Θα αρθούν οι περιορισμοί που αφορούν στο ελάχιστο περιθώριο κέρδους.
Συμβολαιογράφοι: Θα προβλέπεται κατάργηση των ρυθμίσεων περί ελάχιστης αμοιβής και του περιορισμού στον αριθμό των ασκούντων των συγκεκριμένο επάγγελμα. Επίσης, θα καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί σχετικά με το πού μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουν, καθώς και η ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης.
Αρχιτέκτονες - Πολιτικοί μηχανικοί: Θα καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές.
Ορκωτοί λογιστές: Θα προβλέπεται κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών τους.
Μεσίτες: Οι αμοιβές τους καθορίζονται με διοικητικές πράξεις στο 2% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, διάταξη που πιθανότατα θα καταργηθεί.
Θα πρέπει να αναφέρουμε πως στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τη σύσταση της επιτροπής τονίζεται πως "έργο της ειδικής επιτροπής είναι η μελέτη και η σύνταξη σχεδίου νόμου, με το οποίο θα αίρονται οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που αφορούν την πρόσβαση ή την άσκηση επαγγελμάτων".
Σχόλιο: Το αν οι περιορισμοί είναι αδικαιολόγητοι ή όχι αυτό θα έχουμε συζητήσει ήδη μαζί με το όλο θέμα του "ανοίγματος" των κλειστών επαγγελμάτων εδώ. Θα κάνουμε δύο σύντομες παρατηρήσεις επί των αλλαγών που προτείνονται: Καταρχήν, αν δεν κάνουμε λάθος, η απαγόρευση διαφήμισης επιβάλλεται από τα καταστατικά των επιστημονικών συλλόγων και είναι προαπαιτούμενα για την εγγραφή σ' αυτά. Επομένως δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλει κάτι διαφορετικό αφού τα έχει ήδη εγκρίνει δικαστικά. Επιπλέον αυτό έχει και μια λογική - μια επιστημονική ιδιότητα δεν μπορεί να διαφημίζεται σε εφημερίδες και τηλεοράσεις σα να είναι προσφορές σε απορρυπαντικά και η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση την αξία της δουλειάς του. Κατά δεύτερον θα παρατηρήσουμε ότι οι περισσότερες αλλαγές έχουν κυρίως να κάνουν με αλλαγή στις ελάχιστες αμοιβές - αυτό μπορεί βέβαια να ρίξει τις τιμές (ίσως όμως και όχι όπως γράφουμε εδώ), αλλά θα επηρεάσει την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών αφού θα οδηγήσει σε υπηρεσίες-φασόν. Παράλληλα δε θα οδηγήσει και σε τεράστια φοροδιαφυγή (και περιορισμό των εσόδων του κράτους), αφού με την απουσία των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, οι συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι" θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο.
Είδηση 2η: «Ασφαλώς, δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις, δοθέντος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται υπό την προστασία του Συντάγματος. Η απασχόληση στο δημόσιο τομέα των μονίμων υπαλλήλων, δεν τίθεται σε κίνδυνο σε καμιά περίπτωση...» υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας μιλώντας στο ραδιοσταθμό «9,84». Σε άλλη συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «9» ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι στις ΔΕΚΟ του υπουργείου δεν θα γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού. Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία τάξη από τον προϋπολογισμό του 2011 και πρόσθεσε: «Ασφαλώς θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι υπηρεσίες του κράτους, όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και βεβαίως τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι μέτρα τα οποία δεν θα υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική που πρέπει να επιδιώκουμε πάντα για να βγούμε από την ύφεση.»
Σχόλιο: Μπορεί ο κ.Ρέππας να προσπαθεί να γίνει καθησυχαστικός, αλλά οι επαναλαμβανόμενες σημειώσεις του κυρίου Πάγκαλου, ότι μπορεί να μη γίνουν απολύσεις αλλά αντ' αυτού να καταργηθούν θέσεις (και έτσι να υπάρξει ίδια κατάληξη), δημιουργούν προβληματισμό. Αυτά συν τις συνεχόμενες παραινέσεις του κυρίου Προβόπουλου και της τρόικας για απολύσεις (προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα του Δημοσίου) δημιουργούν προβληματισμό για το μέλλον. Η απογραφή και οι μελέτες της Eurostat (όπου η Ελλάδα είναι 13η στην Ευρώπη σε αριθμό δημοσίων υπαλλήλων αναλογικά με τον πληθυσμό της) δείχνουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι πολλοί - απλώς κακά κατανεμημένοι. Αυτό διορθώνεται. Οι απολύσεις όμως (και πέραν της τεράστιας αύξησης της ανεργίας) δε θα λύσουν προβλήματα, απλώς θα επιβαρύνουν το ήδη προβληματικό (από πλευράς παροχής υπηρεσιών) Δημόσιο και θα δείξουν για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση δε σέβεται όχι μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα του Συντάγματος μας.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η επιτροπή εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ βλέπει "ανίερες συμμαχίες" εν όψη 2ου γύρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές μεταξύ ελλάσονος και ήσσονος αντιπολίτευσης και κάλεσε το "λαό του ΠΑΣΟΚ" σε συστράτευση. Το σχόλιο μας είναι ότι όταν το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με το ΛΑΟΣ και την κ.Μπακογιάννη θεωρείται "πρόοδος" ενώ όταν συνεργάζονται άλλοι (ταγμένοι ενάντια στο Μνημόνιο) αυτό θεωρείται "ανίερη συμφωνία". Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν και εδώ.
Πήγη ειδήσεων: "Έθνος", "Τα Νέα".
Πιο αναλυτικά:
Δικηγόροι: Θα προβλέπεται η άρση των περιορισμών που αφορούν την ελάχιστη αμοιβή και την ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης, καθώς επίσης και η κατάργηση των γεωγραφικών περιορισμών σχετικά με το πού μπορούν οι δικηγόροι να δρουν στην Ελλάδα.
Φαρμακοποιοί: Θα αρθούν οι περιορισμοί που αφορούν στο ελάχιστο περιθώριο κέρδους.
Συμβολαιογράφοι: Θα προβλέπεται κατάργηση των ρυθμίσεων περί ελάχιστης αμοιβής και του περιορισμού στον αριθμό των ασκούντων των συγκεκριμένο επάγγελμα. Επίσης, θα καταργηθούν οι γεωγραφικοί περιορισμοί σχετικά με το πού μπορούν οι συμβολαιογράφοι να δρουν, καθώς και η ουσιαστική απαγόρευση διαφήμισης.
Αρχιτέκτονες - Πολιτικοί μηχανικοί: Θα καταργηθούν οι ελάχιστες αμοιβές.
Ορκωτοί λογιστές: Θα προβλέπεται κατάργηση των ελαχίστων αμοιβών τους.
Μεσίτες: Οι αμοιβές τους καθορίζονται με διοικητικές πράξεις στο 2% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, διάταξη που πιθανότατα θα καταργηθεί.
Θα πρέπει να αναφέρουμε πως στην απόφαση του υπουργού Οικονομικών για τη σύσταση της επιτροπής τονίζεται πως "έργο της ειδικής επιτροπής είναι η μελέτη και η σύνταξη σχεδίου νόμου, με το οποίο θα αίρονται οι αδικαιολόγητοι περιορισμοί του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου που αφορούν την πρόσβαση ή την άσκηση επαγγελμάτων".
Σχόλιο: Το αν οι περιορισμοί είναι αδικαιολόγητοι ή όχι αυτό θα έχουμε συζητήσει ήδη μαζί με το όλο θέμα του "ανοίγματος" των κλειστών επαγγελμάτων εδώ. Θα κάνουμε δύο σύντομες παρατηρήσεις επί των αλλαγών που προτείνονται: Καταρχήν, αν δεν κάνουμε λάθος, η απαγόρευση διαφήμισης επιβάλλεται από τα καταστατικά των επιστημονικών συλλόγων και είναι προαπαιτούμενα για την εγγραφή σ' αυτά. Επομένως δεν μπορεί το κράτος να επιβάλλει κάτι διαφορετικό αφού τα έχει ήδη εγκρίνει δικαστικά. Επιπλέον αυτό έχει και μια λογική - μια επιστημονική ιδιότητα δεν μπορεί να διαφημίζεται σε εφημερίδες και τηλεοράσεις σα να είναι προσφορές σε απορρυπαντικά και η επιλογή πρέπει να γίνεται με βάση την αξία της δουλειάς του. Κατά δεύτερον θα παρατηρήσουμε ότι οι περισσότερες αλλαγές έχουν κυρίως να κάνουν με αλλαγή στις ελάχιστες αμοιβές - αυτό μπορεί βέβαια να ρίξει τις τιμές (ίσως όμως και όχι όπως γράφουμε εδώ), αλλά θα επηρεάσει την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών αφού θα οδηγήσει σε υπηρεσίες-φασόν. Παράλληλα δε θα οδηγήσει και σε τεράστια φοροδιαφυγή (και περιορισμό των εσόδων του κράτους), αφού με την απουσία των ελάχιστων υποχρεωτικών αμοιβών, οι συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι" θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο.
Είδηση 2η: «Ασφαλώς, δεν μπορούν να γίνουν απολύσεις, δοθέντος ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι βρίσκονται υπό την προστασία του Συντάγματος. Η απασχόληση στο δημόσιο τομέα των μονίμων υπαλλήλων, δεν τίθεται σε κίνδυνο σε καμιά περίπτωση...» υπογράμμισε ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας μιλώντας στο ραδιοσταθμό «9,84». Σε άλλη συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό «9» ο κ. Ρέππας πρόσθεσε ότι στις ΔΕΚΟ του υπουργείου δεν θα γίνουν απολύσεις μόνιμου προσωπικού. Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι δεν θα επιβαρυνθεί η μεσαία τάξη από τον προϋπολογισμό του 2011 και πρόσθεσε: «Ασφαλώς θα πρέπει να γίνουν πιο αποτελεσματικές οι υπηρεσίες του κράτους, όσον αφορά την είσπραξη των εσόδων και βεβαίως τα μέτρα τα οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι μέτρα τα οποία δεν θα υπονομεύουν την αναπτυξιακή δυναμική που πρέπει να επιδιώκουμε πάντα για να βγούμε από την ύφεση.»
Σχόλιο: Μπορεί ο κ.Ρέππας να προσπαθεί να γίνει καθησυχαστικός, αλλά οι επαναλαμβανόμενες σημειώσεις του κυρίου Πάγκαλου, ότι μπορεί να μη γίνουν απολύσεις αλλά αντ' αυτού να καταργηθούν θέσεις (και έτσι να υπάρξει ίδια κατάληξη), δημιουργούν προβληματισμό. Αυτά συν τις συνεχόμενες παραινέσεις του κυρίου Προβόπουλου και της τρόικας για απολύσεις (προκειμένου να μειωθούν τα έξοδα του Δημοσίου) δημιουργούν προβληματισμό για το μέλλον. Η απογραφή και οι μελέτες της Eurostat (όπου η Ελλάδα είναι 13η στην Ευρώπη σε αριθμό δημοσίων υπαλλήλων αναλογικά με τον πληθυσμό της) δείχνουν ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι πολλοί - απλώς κακά κατανεμημένοι. Αυτό διορθώνεται. Οι απολύσεις όμως (και πέραν της τεράστιας αύξησης της ανεργίας) δε θα λύσουν προβλήματα, απλώς θα επιβαρύνουν το ήδη προβληματικό (από πλευράς παροχής υπηρεσιών) Δημόσιο και θα δείξουν για μια ακόμα φορά ότι η κυβέρνηση δε σέβεται όχι μόνο το γράμμα αλλά και το πνεύμα του Συντάγματος μας.
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η επιτροπή εκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ βλέπει "ανίερες συμμαχίες" εν όψη 2ου γύρου στις αυτοδιοικητικές εκλογές μεταξύ ελλάσονος και ήσσονος αντιπολίτευσης και κάλεσε το "λαό του ΠΑΣΟΚ" σε συστράτευση. Το σχόλιο μας είναι ότι όταν το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται με το ΛΑΟΣ και την κ.Μπακογιάννη θεωρείται "πρόοδος" ενώ όταν συνεργάζονται άλλοι (ταγμένοι ενάντια στο Μνημόνιο) αυτό θεωρείται "ανίερη συμφωνία". Δύο μέτρα και δύο σταθμά λοιπόν και εδώ.
Πήγη ειδήσεων: "Έθνος", "Τα Νέα".
Ετικέτες
δημόσιοι υπάλληλοι,
εκλογές,
κλειστά επαγγέλματα,
ΠΑΣΟΚ
Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010
Εκλογές / Προβλέψεις για επέκταση του Μνημονίου και για νέα μέτρα από το εξωτερικό
Είδηση: Για περισσότερα χρόνια από την τριετία που προβλέπει το μνημόνιο θα χρειαστεί να παραμείνει η Ελλάδα υπό την κηδεμονία της τρόικας, αναφέρει σε σημερινή του έκθεση ο χρηματοοικονομικός όμιλος Morgan Stanley. Όπως αναφέρει, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, κρίνεται αναγκαία καθώς υπό τις παρούσες συνθήκες δε γίνεται να σταθεροποιηθεί το χρέος. Ο όμιλος χαρακτηρίζει θετική εξέλιξη την επιμήκυνση, καθώς θα μειώσει τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης και χρεοκοπίας της χώρας. "Εάν η ελληνική ή η ιρλανδική κυβέρνηση έπρεπε να πληρώσει με τις τρέχουσες αποδόσεις της αγοράς σε μόνιμη βάση, θα ήταν λιγότερο πιθανό να επιτευχθεί η σταθεροποίηση του χρέους", καθώς θα χρειαζόταν πλεόνασμα 14% "κάτι που είναι αδύνατο υπό οποιοδήποτε σενάριο", αναφέρει η έκθεση.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ καλεί την Ελλάδα "να επιμείνει στην προώθηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και να πάρει νέα μέτρα για την επίτευξη των στόχων της το 2011".
Σχόλιο: Δύο δηλώσεις με μεγάλη σημασία που δείχνουν καθαρά που οδηγείται η κατάσταση στην χώρα μας και είναι εξαιρετικά αφιερωμένες σε όσους πίστεψαν (παρά τα όσα λέγαμε εμείς και άλλοι εδώ και καιρό) τον Πρωθυπουργό στην πρόσφατη διακαναλική συνέντευξή του, ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι καλύτερα. Αλίμονο όμως - κανείς δεν ασχολήθηκε ιδιαίτερα με αυτές, αφού το κλίμα που έχει περάσει δυστυχώς στα ΜΜΕ είναι ένα κλίμα "χαράς και ευφορίας" αφού κατά την κυβέρνηση "ο κόσμος ψήφισε με συναίσθηση" κάτι που ενστερνίζονται η πλειοψηφία των μεγάλων εκδοτικών και ραδιοτηλεοπτικών συγκροτημάτων.
Ο λόγος είναι προφανής: Η χαλάρωση του εκλογικού σώματος ώστε να λειτουργήσει διαφορετικά την προσεχή Κυριακη, αφού πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθούν οι κυβερνητικοί υποψήφιοι στον 2ο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών από τους ψηφοφόρους που τους απέφυγαν συνειδητά κατά τον 1ο. Γι' αυτό και ο κύριος Ραγκούσης δήλωσε σήμερα ότι "την 2η Κυριακή ψηφίζουμε για τον Καλλικράτη", ζητώντας έτσι έμμεσα στήριξη. Πέραν του γεγονότος ότι τα "αυτοδιοικητικά κέρδη" θα χρησιμοποιηθούν αργότερα ως επιδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, το ΠΑΣΟΚ υποθέτει ότι οι κυβερνητικοί δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα είναι πιο εύκολα ελεγχόμενοι και όταν θα ξεκινήσουν τον τιτάνιο αγώνα που τους περιμένει (με λίγα χρήματα και πολλές αρμοδιότητες) θα αντιδράσουν λιγότερο...
Σ' αυτή λοιπόν την προσπάθεια, η μεγάλη πλειοψηφία των ΜΜΕ θα παίξει το ρόλο της: Όπως "ανεξάρτητες" κυριακάτικες εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας μιλούσαν για "ψηφοδέλτια νίκης" του ΠΑΣΟΚ σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες (ανακαλύπτοντας "ντέρμπι" όπου δε συνέφερε τους κυβερνητικούς συνδυασμούς) έτσι από σήμερα προεξοφλούν επιστροφή των ψηφοφόρων του κυρίου Δημαρά στον κύριο Σγουρό (λες και ο τελευταίος τους είχε δανείσει), χαρακτηρίζουν "κομμένα" τα φτερά του κύριου Ψωμιάδη, και θεωρούν ότι πνέει "άνεμος αλλαγής" στην Θεσσαλονίκη. Είναι οι ίδιοι μεγαλοδημοσιογράφοι που έγραφαν σε blogs χαρακτηρίζοντας μέθυσο τον κύριο Δημαρά, που ανακάλυπταν "κουσούρια" στον κύριο Καλούδη στα Ιόνια νησιά και που παρουσίαζαν ως μείζον θέμα την απαράδεκτη παρέμβαση του Μητροπολίτη Άνθιμου στην Θεσσαλονίκη, μεταφέροντας ως είδηση ότι δήθεν "απείλησε" τον κ. Μπουτάρη. Όλα αυτά βέβαια κρυμμένοι πίσω από προσωπεία ανωνυμίας και ποτέ ανοιχτά. Το μόνο που έχουμε να πούμε είναι άξιος ο μισθός τους - και κυρίως προσοχή στον κόσμο για το τι ακούει και το τι διαβάζει. Ό,τι λάμπει δεν είναι πάντα χρυσός...
Πηγές ειδήσεων και γελοιογραφίας: "Ελευθεροτυπία", "Έθνος"
Ετικέτες
γελοιογραφίες,
εκλογές,
μνημόνιο,
νέα μέτρα,
Παπανδρέου
Κυριακή 7 Νοεμβρίου 2010
Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος περιφερειακών και δημαρχιακών εκλογών
Λίγες ώρες μετά το κλείσιμο της κάλπης και όπως ήταν αναμενόμενο όλοι αποδείχθηκαν "νικητές" των εκλογών. Η αλήθεια βέβαια είναι τελείως διαφορετική: Οι κυβερνητικοί συνδυασμοί (υπό και άνευ τον μανδύα του "ανεξάρτητου") δεν πήγαν καλά (αν εξαιρέσει κανείς 1-2 εκλογικές περιφέρειες, όπου και πάλι τα πράγματα δεν είχαν τα εντυπωσιακά ποσοστά προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων), ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση αν και παρουσιάστηκε πιο "συγκροτημένη" δεν ήταν τόσο δυνατή όσο θα ήθελε (κυρίως στην Κ.Μακεδονία και την Αττική). Για την αριστερά που αποτέλεσε την κύρια έκφραση της "αντι-μνημονιακής" ψήφου τα πράγματα ήταν ξεκάθαρα: Η πολυδιάσπαση έδωσε ανάσα ζωής στην κυβέρνηση αφού τα αξιοπρεπή ποσοστά που παρούσιασε (κυρίως το ΚΚΕ) δεν έδωσε ούτε δήμους, ούτε περιφέρειες γιατί πολύ απλά δεν έπεισε τους πολίτες ότι αποτελούσε μια ουσιαστική εναλλακτική λύση εξουσίας, η οποία είναι ένα σοβαρό ζητούμενο για μια σημαντική μερίδα πολιτών. Ιδιαίτερα στην Αττική είναι προφανές ότι ακόμα και χωρίς την σύμπραξη του ΚΚΕ, ένα ενιαίο ψηφοδέλτιο (το οποίο δεν ήταν ουτοπία αλλά συζητιόταν μέχρι τέλους) θα είχε όχι μόνο περάσει άνετα στο 2ο γύρο αλλά θα είχε σχεδόν σίγουρη νίκη στον 2ο γύρο. Το μάλλον καλό αποτέλεσμα του ανεξάρτητου (υποστηριζόμενου από τον ΣΥΡΙΖΑ) υποψηφίου Γ. Δημαρά για τον Δήμο της Πάτρας επιβεβαιώνει τον κανόνα... Η αριστερά πρέπει να συσπειρωθεί επιτέλους - διαφορετικά παίζει το παιχνίδι που απευχθάνεται και δείχνει σα να φοβάται την εξουσία.
Μέσα σ' όλα, πιο τυχερός απ' όλους ήταν ο Πρωθυπουργός. Κατάφερε (αν και σε λιγότερο βαθμό απ' όσο ήλπιζε) να μην υποστούν συντριβή οι κυβερνητικοί συνδυασμοί και να συσπειρώσει ένα κομμάτι της κομματικής του βάσης που ακόμα και σήμερα δέχεται διλήμματα τύπου "Καραμανλής ή τανκς" στην μοντέρνα τους έκδοση και να στρέψει ένα άλλο κομμάτι της εκλογικής βάσης στην αποχή. Σ' αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο και η πολυδιάσπαση των "εξ αριστερών προερχομένων" συνδυασμών, αλλά γι' αυτό μιλήσαμε παραπάνω.
Πάντως σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσουμε με αυτό που ακούστηκε κατά κόρον τις τελευταίες ώρες από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις: Νικητής ήταν η αδιαφορία μέσω της αποχής. Ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου, αρνήθηκε να πάρει μια ουσιαστική θέση απέναντι στα όσα γίνονται γύρω του, να σηκώσει τις τύχες της χώρας στους ώμους του και έδωσε δικαίωμα στον Πρωθυπουργό να κάνει μια μεγαλοπρεπή "(κωλο)τούμπα" (αφού η μη αποτυχία εισόδου του κ. Σγουρού στον 2ο γύρο στην Αττική θεωρήθηκε επιτυχία) και να μην προχωρήσει σε εκλογές (πράγμα που στην πραγματικότητα ουδέποτε είχε σκοπό να κάνει) κατεβάζοντας τον "πήχυ της επιτυχίας" διαδοχικά τις τελευταίες μέρες.
Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η εκκούσια αποχή είναι λανθασμένη και ότι η ψήφος πρέπει να δίνεται - διαφορετικά το δικαίωμα χάνεται και κάποιος άλλος αποφασίζει για μας. Αυτό σε μια δημοκρατία είναι απαράδεκτο, αλλά πρέπει να ως λαός να έχουμε την πολιτική ωριμότητα να το καταλάβουμε. Αν απέχουμε δε δικαιούμαστε ούτε να μιλάμε, ούτε να "βρίζουμε τους πολιτικούς": Είτε τους ψηφίζουμε, είτε τους απέχουμε, εμείς τους εκλέγουμε.
Το χειρότερο πάντως στην περίπτωση μας, δεν είναι ότι αυτή η αποχή και επομένως τα αποτελέσματα (ανεξάρτητα με τι πραγματικά κρύβουν), δίνει το δικαίωμα σε "σοσιαλιστές" τύπου Χυτήρη να ξυφουλκούν έναντι όσων δεν υποστηρίζουν το Μνημόνιο λέγοντας ότι "τρώνε χάρις αυτό" (αν είναι ποτέ δυνατόν!) αλλά ότι δίνουν καινούργια "όρεξη" στην κυβέρνηση να συνεχίσει "το έργο της" αφού θεωρεί ότι ο κόσμος συμφωνεί με την πρακτική της. Έτσι θα πρέπει να περιμένουμε καινούργιες περικοπές σε μισθούς (μέσω του ενιαίου μισθολογίου) και συντάξεις, καινούργιες αυξήσεις σε προϊόντα και ΦΠΑ, μαζικά ξεπουλήματα στις ΔΕΚΟ (και πιθανολογούμενες απολύσεις), μειώσεις δαπανών στην παιδεία και την υγεία (όχι πάντως λόγω εξορθολογισμού ή περιορισμού της σπατάλης όπως θα έπρεπε, αλλά λόγω μείωση των κονδυλίων) κ.ο.κ. όπως σημείωνεται στον κυριακάτικο τύπο. Κι όλα αυτά γιατί ο κύριος Σγουρός πήρε 24% με 45% αποχή στην Περιφέρεια Αττικής. Φανταστείτε τι είχε να γίνει αν πήγαινε καλύτερα. Μέχρι και η Ακρόπολη θα γινόταν ΣΔΙΤ...
Μέσα σ' όλα, πιο τυχερός απ' όλους ήταν ο Πρωθυπουργός. Κατάφερε (αν και σε λιγότερο βαθμό απ' όσο ήλπιζε) να μην υποστούν συντριβή οι κυβερνητικοί συνδυασμοί και να συσπειρώσει ένα κομμάτι της κομματικής του βάσης που ακόμα και σήμερα δέχεται διλήμματα τύπου "Καραμανλής ή τανκς" στην μοντέρνα τους έκδοση και να στρέψει ένα άλλο κομμάτι της εκλογικής βάσης στην αποχή. Σ' αυτό βέβαια έπαιξε ρόλο και η πολυδιάσπαση των "εξ αριστερών προερχομένων" συνδυασμών, αλλά γι' αυτό μιλήσαμε παραπάνω.
Πάντως σε γενικές γραμμές θα συμφωνήσουμε με αυτό που ακούστηκε κατά κόρον τις τελευταίες ώρες από ραδιόφωνα και τηλεοράσεις: Νικητής ήταν η αδιαφορία μέσω της αποχής. Ένα μεγάλο ποσοστό του κόσμου, αρνήθηκε να πάρει μια ουσιαστική θέση απέναντι στα όσα γίνονται γύρω του, να σηκώσει τις τύχες της χώρας στους ώμους του και έδωσε δικαίωμα στον Πρωθυπουργό να κάνει μια μεγαλοπρεπή "(κωλο)τούμπα" (αφού η μη αποτυχία εισόδου του κ. Σγουρού στον 2ο γύρο στην Αττική θεωρήθηκε επιτυχία) και να μην προχωρήσει σε εκλογές (πράγμα που στην πραγματικότητα ουδέποτε είχε σκοπό να κάνει) κατεβάζοντας τον "πήχυ της επιτυχίας" διαδοχικά τις τελευταίες μέρες.
Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η εκκούσια αποχή είναι λανθασμένη και ότι η ψήφος πρέπει να δίνεται - διαφορετικά το δικαίωμα χάνεται και κάποιος άλλος αποφασίζει για μας. Αυτό σε μια δημοκρατία είναι απαράδεκτο, αλλά πρέπει να ως λαός να έχουμε την πολιτική ωριμότητα να το καταλάβουμε. Αν απέχουμε δε δικαιούμαστε ούτε να μιλάμε, ούτε να "βρίζουμε τους πολιτικούς": Είτε τους ψηφίζουμε, είτε τους απέχουμε, εμείς τους εκλέγουμε.
Το χειρότερο πάντως στην περίπτωση μας, δεν είναι ότι αυτή η αποχή και επομένως τα αποτελέσματα (ανεξάρτητα με τι πραγματικά κρύβουν), δίνει το δικαίωμα σε "σοσιαλιστές" τύπου Χυτήρη να ξυφουλκούν έναντι όσων δεν υποστηρίζουν το Μνημόνιο λέγοντας ότι "τρώνε χάρις αυτό" (αν είναι ποτέ δυνατόν!) αλλά ότι δίνουν καινούργια "όρεξη" στην κυβέρνηση να συνεχίσει "το έργο της" αφού θεωρεί ότι ο κόσμος συμφωνεί με την πρακτική της. Έτσι θα πρέπει να περιμένουμε καινούργιες περικοπές σε μισθούς (μέσω του ενιαίου μισθολογίου) και συντάξεις, καινούργιες αυξήσεις σε προϊόντα και ΦΠΑ, μαζικά ξεπουλήματα στις ΔΕΚΟ (και πιθανολογούμενες απολύσεις), μειώσεις δαπανών στην παιδεία και την υγεία (όχι πάντως λόγω εξορθολογισμού ή περιορισμού της σπατάλης όπως θα έπρεπε, αλλά λόγω μείωση των κονδυλίων) κ.ο.κ. όπως σημείωνεται στον κυριακάτικο τύπο. Κι όλα αυτά γιατί ο κύριος Σγουρός πήρε 24% με 45% αποχή στην Περιφέρεια Αττικής. Φανταστείτε τι είχε να γίνει αν πήγαινε καλύτερα. Μέχρι και η Ακρόπολη θα γινόταν ΣΔΙΤ...
Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2010
Ένα σχόλιο για τις εκλογές...
Παρά τα όσα λέμε για τους πολιτικούς και τα κόμματα, και όσο και αν τους απαξιώνουμε, οι εκλογές είναι ένας από τους λίγους τρόπους που μπορεί κανείς να εκφραστεί μέσα σε μια δημοκρατία.
Αν θυμηθούμε λοιπόν ότι ούτε η αποχή, ούτε το λευκό ή το άκυρο οδηγούν πουθενά (αφού ουσιαστικά πριμοδοτούν αυτόν που βγαίνει) είναι σημαντικό να πάμε να ψηφίσουμε την Κυριακή, για πολλούς λόγους.
Είναι σημαντικό επίσης να ψηφίσουμε αυτόβουλα, χωρίς να υπακούμε σε ψευτοδιλήμματα τύπου "πρέπει να ψηφίσουμε τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ γιατί αλλιώς θα πάω σ' εκλογές/ θα μας δουν με άλλο μάτι στο εξωτερικό / δε θα μου φτιάξει η Άντα το κέικ σοκολάτα που τόσο μου αρέσει". Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε αυτόβουλα. Το δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω σε εποχές βαθιά αντιδημοκρατικές. Ας μην επιστρέψουμε μαζί του πίσω στον χρόνο.
Και δυστυχώς η στάση του δεν μας επιτρέπει ούτε να ψηφίσουμε "τον καλύτερο ανεξαρτήτως κόμματος" αφού κάθε ψήφος σε κυβερνητικό υποψήφιο θεωρείται από τον ίδιο ως ψήφος υπέρ του Μνημονίου και των όσων αυτό έφερε (είτε έμμεσα είτε άμεσα).
Ας κρατήσουμε τη στάση που πρέπει...
Και για να ελαφρύνουμε το κλίμα, έχουμε το τρέιλερ της ταινίας "Πρώτη φορά νονός" που περιγράφει μια οικογενειακή ιστορία της οικογένειας Παπανδρέου, και τις υποσχέσεις που δίνονται αλλά που δεν μπορούν να κρατηθούν "προκειμένου να μαζευτούν τα ψηφαλάκια":
Αν θυμηθούμε λοιπόν ότι ούτε η αποχή, ούτε το λευκό ή το άκυρο οδηγούν πουθενά (αφού ουσιαστικά πριμοδοτούν αυτόν που βγαίνει) είναι σημαντικό να πάμε να ψηφίσουμε την Κυριακή, για πολλούς λόγους.
Είναι σημαντικό επίσης να ψηφίσουμε αυτόβουλα, χωρίς να υπακούμε σε ψευτοδιλήμματα τύπου "πρέπει να ψηφίσουμε τους υποψηφίους του ΠΑΣΟΚ γιατί αλλιώς θα πάω σ' εκλογές/ θα μας δουν με άλλο μάτι στο εξωτερικό / δε θα μου φτιάξει η Άντα το κέικ σοκολάτα που τόσο μου αρέσει". Στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα και πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε αυτόβουλα. Το δίλημμα που έθεσε ο Πρωθυπουργός την περασμένη εβδομάδα μας γύρισε πολλά χρόνια πίσω σε εποχές βαθιά αντιδημοκρατικές. Ας μην επιστρέψουμε μαζί του πίσω στον χρόνο.
Και δυστυχώς η στάση του δεν μας επιτρέπει ούτε να ψηφίσουμε "τον καλύτερο ανεξαρτήτως κόμματος" αφού κάθε ψήφος σε κυβερνητικό υποψήφιο θεωρείται από τον ίδιο ως ψήφος υπέρ του Μνημονίου και των όσων αυτό έφερε (είτε έμμεσα είτε άμεσα).
Ας κρατήσουμε τη στάση που πρέπει...
Και για να ελαφρύνουμε το κλίμα, έχουμε το τρέιλερ της ταινίας "Πρώτη φορά νονός" που περιγράφει μια οικογενειακή ιστορία της οικογένειας Παπανδρέου, και τις υποσχέσεις που δίνονται αλλά που δεν μπορούν να κρατηθούν "προκειμένου να μαζευτούν τα ψηφαλάκια":
Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010
Νέες περικοπές μισθών...δια της πλαγίας οδού...
Είδηση: Νέο εργασιακό τοπίο με μισθούς τριών ταχυτήτων, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, διαμορφώνει το (αναθεωρημένο) μνημόνιο. Στον ιδιωτικό τομέα η κυβέρνηση θα φέρει ρύθμιση, με την οποία θα υπερισχύουν των κλαδικών οι συμβάσεις εργασίας που θα συνάπτονται ξεχωριστά για κάθε επιχείρηση (επιχειρησιακές συμβάσεις), με στόχο να διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας.
Για το λόγο αυτόν, θα θεσπιστεί η διαδικασία προσφυγής μιας επιχείρησης που επικαλείται προβλήματα σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης. Στο πλαίσιο αυτό:
*Θα δίνεται η δυνανότητα σύναψης επιχειρησιακής σύμβασης, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, η οποία θα μπορεί να ρυθμίζει όλα τα εργασιακά ζητήματα (αμοιβές, ωράρια κ.λπ.).
*Η επιχειρησιακή σύμβαση θα είναι ισχυρότερη από την κλαδική. Εάν π.χ. συμφωνηθούν σε επίπεδο επιχείρησης χαμηλότερες αμοιβές από εκείνες που προβλέπει η σύμβαση της ομοσπονδίας, θα είναι νόμιμες οι χαμηλότερες. Ομοίως, θα μπορούν να συμφωνηθούν π.χ. λιγότερες ημέρες εργασίας, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.
*Θα ενθαρρύνεται από τις ρυθμίσεις η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο (οι εργαζόμενοι να δέχονται μείωση αμοιβών μόνο εάν διατηρούνται οι θέσεις εργασίας).
*Οι παραβιάσεις της επιχειρησιακής σύμβασης θα είναι παράνομες.
*Θα υποβάλλεται επιχειρησιακό σχέδιο για το ξεπέρασμα της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.
*Η διάρκεια της υπαγωγής στο σχέδιο θα είναι διετής σε πρώτη φάση, με δυνατότητα παράτασης. Σε αυτή την περίπτωση, σε μεγάλες επιχειρήσεις το σωματείο θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης για τις επενδύσεις και τη γενικότερη οικονομική πορεία της επιχείρησης.
Αυτά θα ισχύσουν κυρίως για τις μεγάλου μεγέθους -με βάση τα ελληνικά δεδομένα- επιχειρήσεις (άνω των 50 ατόμων). Για τις μικρές επιχειρήσεις, δεν θα απαιτείται επιχειρησιακό πλάνο. Απλώς και στις δυο περιπτώσεις θα ισχύει στην πράξη το δόγμα «μικρότεροι μισθοί για διατήρηση της απασχόλησης».
Την ίδια ώρα με το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, θα περιοριστούν δραματικά, επί δεύτερη συνεχή χρονιά μάλιστα, οι συνολικές αποδοχές κυρίως των υπαλλήλων εκείνων που λαμβάνουν μισθούς άνω του μέσου όρου (εφοριακοί, τελωνειακοί, γεωπόνοι, μηχανικοί κ.ά.).
Σχόλιο: Τα σχέδια που περιγράφονται στο ρεπορτάζ δείχνουν απόλυτα το γιατί όταν ο Πρωθυπουργός υπόσχεται ότι "δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς" είναι ανειλικρινής. Τα στοιχεία δείχνουν πως με προκάλυψη την οικονομική κρίση (η οποία παρόλα αυτά έφερε υπερκέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις) θα έχουμε νέα συμπίεση προς τα κάτω τον μισθών - ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα αφού πλέον δε θα υπάρχουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας(ΣΣΕ) να λειτουργούν ως "μαξιλάρι" και τα μέτρα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών θα είναι ανύπαρκτα: Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο οι κλάδοι που είναι ισχυροί συνδικαλιστικά και είναι μαζικοί μπορούν σήμερα να έχουν κάποιο αξιοπρεπή μισθό: Οι ΣΣΕ με "τα χίλια στραβά τους" τουλάχιστον δίνουν κάποιο αποκούμπι στον εργαζόμενο, αν και η είσοδος της μερικής απασχόλησης τους έδωσε ένα τρομερό χτύπημα (πόσοι και πόσοι δεν εργάζονται με πλήρες ωράριο αλλά στα χαρτιά δουλεύουν τις μισές ώρες; Μια βόλτα στο "Athens Heart" θα αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα).
Έτσι λοιπόν μπορεί να μην υπάρξει επίσημη μείωση, αλλά θα υπάρξει ουσιαστική αφού οι κλαδικές συμβάσεις ή συμβάσεις "ειδικού καθεστώτος" θα δίνουν λιγότερα στους εργαζομένους, "καταρχήν" για δύο χρόνια (με ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπάνω). Αν συνδυάσει κανείς αυτές τις κινήσεις με τον καινούργιο "δικτατορικού τύπου" αναπτυξιακό νόμο, ας μην εκπλαγεί κανείς αν σε δύο χρόνια η ανεργία πέσει στο 9% ή 10%. Που αλλού στην Ευρώπη θα υπάρχει χώρα με εργαζομένους με 500 ευρώ, χωρίς περιορισμούς όσο αφορά το περιβάλλον και την "εκμετάλλευση" της δημόσιας περιουσίας, με επιπλέον κίνητρο την κρατική χρηματοδότηση;
Παρόμοια η κατάσταση και στους δημοσίους υπαλλήλους. Μετά από τόσες περικοπές, τους περιμένει κι άλλη με το ενιαίο μισθολόγιο (το οποίο αντί ν' αποτελέσει μέσο δικαιοσύνης θα αποτελέσει μέσο ισοπέδωσης). Και αυτή τη φορά θα χτυπηθεί αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να επιβραβεύεται δηλ. η μόρφωση και η εκπαίδευση...
Πηγή: "Ελευθεροτυπία"
Για το λόγο αυτόν, θα θεσπιστεί η διαδικασία προσφυγής μιας επιχείρησης που επικαλείται προβλήματα σε μια διαδικασία αναδιάρθρωσης. Στο πλαίσιο αυτό:
*Θα δίνεται η δυνανότητα σύναψης επιχειρησιακής σύμβασης, με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, η οποία θα μπορεί να ρυθμίζει όλα τα εργασιακά ζητήματα (αμοιβές, ωράρια κ.λπ.).
*Η επιχειρησιακή σύμβαση θα είναι ισχυρότερη από την κλαδική. Εάν π.χ. συμφωνηθούν σε επίπεδο επιχείρησης χαμηλότερες αμοιβές από εκείνες που προβλέπει η σύμβαση της ομοσπονδίας, θα είναι νόμιμες οι χαμηλότερες. Ομοίως, θα μπορούν να συμφωνηθούν π.χ. λιγότερες ημέρες εργασίας, εκ περιτροπής εργασία κ.λπ.
*Θα ενθαρρύνεται από τις ρυθμίσεις η διασφάλιση των θέσεων εργασίας μέσα από το επιχειρησιακό σχέδιο (οι εργαζόμενοι να δέχονται μείωση αμοιβών μόνο εάν διατηρούνται οι θέσεις εργασίας).
*Οι παραβιάσεις της επιχειρησιακής σύμβασης θα είναι παράνομες.
*Θα υποβάλλεται επιχειρησιακό σχέδιο για το ξεπέρασμα της κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η επιχείρηση.
*Η διάρκεια της υπαγωγής στο σχέδιο θα είναι διετής σε πρώτη φάση, με δυνατότητα παράτασης. Σε αυτή την περίπτωση, σε μεγάλες επιχειρήσεις το σωματείο θα έχει δικαίωμα ενημέρωσης για τις επενδύσεις και τη γενικότερη οικονομική πορεία της επιχείρησης.
Αυτά θα ισχύσουν κυρίως για τις μεγάλου μεγέθους -με βάση τα ελληνικά δεδομένα- επιχειρήσεις (άνω των 50 ατόμων). Για τις μικρές επιχειρήσεις, δεν θα απαιτείται επιχειρησιακό πλάνο. Απλώς και στις δυο περιπτώσεις θα ισχύει στην πράξη το δόγμα «μικρότεροι μισθοί για διατήρηση της απασχόλησης».
Την ίδια ώρα με το νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο, θα περιοριστούν δραματικά, επί δεύτερη συνεχή χρονιά μάλιστα, οι συνολικές αποδοχές κυρίως των υπαλλήλων εκείνων που λαμβάνουν μισθούς άνω του μέσου όρου (εφοριακοί, τελωνειακοί, γεωπόνοι, μηχανικοί κ.ά.).
Σχόλιο: Τα σχέδια που περιγράφονται στο ρεπορτάζ δείχνουν απόλυτα το γιατί όταν ο Πρωθυπουργός υπόσχεται ότι "δεν θα υπάρξουν περικοπές σε μισθούς" είναι ανειλικρινής. Τα στοιχεία δείχνουν πως με προκάλυψη την οικονομική κρίση (η οποία παρόλα αυτά έφερε υπερκέρδη στις μεγάλες επιχειρήσεις) θα έχουμε νέα συμπίεση προς τα κάτω τον μισθών - ακόμα και στον ιδιωτικό τομέα αφού πλέον δε θα υπάρχουν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας(ΣΣΕ) να λειτουργούν ως "μαξιλάρι" και τα μέτρα προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων και των μισθών θα είναι ανύπαρκτα: Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο οι κλάδοι που είναι ισχυροί συνδικαλιστικά και είναι μαζικοί μπορούν σήμερα να έχουν κάποιο αξιοπρεπή μισθό: Οι ΣΣΕ με "τα χίλια στραβά τους" τουλάχιστον δίνουν κάποιο αποκούμπι στον εργαζόμενο, αν και η είσοδος της μερικής απασχόλησης τους έδωσε ένα τρομερό χτύπημα (πόσοι και πόσοι δεν εργάζονται με πλήρες ωράριο αλλά στα χαρτιά δουλεύουν τις μισές ώρες; Μια βόλτα στο "Athens Heart" θα αποκαλύψει πολλά και ενδιαφέροντα).
Έτσι λοιπόν μπορεί να μην υπάρξει επίσημη μείωση, αλλά θα υπάρξει ουσιαστική αφού οι κλαδικές συμβάσεις ή συμβάσεις "ειδικού καθεστώτος" θα δίνουν λιγότερα στους εργαζομένους, "καταρχήν" για δύο χρόνια (με ανοιχτό το ενδεχόμενο για παραπάνω). Αν συνδυάσει κανείς αυτές τις κινήσεις με τον καινούργιο "δικτατορικού τύπου" αναπτυξιακό νόμο, ας μην εκπλαγεί κανείς αν σε δύο χρόνια η ανεργία πέσει στο 9% ή 10%. Που αλλού στην Ευρώπη θα υπάρχει χώρα με εργαζομένους με 500 ευρώ, χωρίς περιορισμούς όσο αφορά το περιβάλλον και την "εκμετάλλευση" της δημόσιας περιουσίας, με επιπλέον κίνητρο την κρατική χρηματοδότηση;
Παρόμοια η κατάσταση και στους δημοσίους υπαλλήλους. Μετά από τόσες περικοπές, τους περιμένει κι άλλη με το ενιαίο μισθολόγιο (το οποίο αντί ν' αποτελέσει μέσο δικαιοσύνης θα αποτελέσει μέσο ισοπέδωσης). Και αυτή τη φορά θα χτυπηθεί αυτό που υποτίθεται ότι πρέπει να επιβραβεύεται δηλ. η μόρφωση και η εκπαίδευση...
Πηγή: "Ελευθεροτυπία"
Ετικέτες
αναπτυξιακός νόμος,
μειώσεις μισθών
Τρίτη 2 Νοεμβρίου 2010
Ύποπτα δέματα και σχολιασμός...
Είδηση: "Μέχρι να εντοπίσουμε τη γιάφκα που κατασκευάζουν τα πακέτα-βόμβες ο κίνδυνος να σταλούν τις επόμενες μέρες και άλλοι εκρηκτικοί φάκελοι είναι ορατός". Μ΄ αυτά τα λόγια στέλεχος της αντιτρομοκρατικής σκιαγραφεί την κατάσταση λίγη ώρα μετά τον εντοπισμό πέντε ακόμη πακέτων-βομβών που είχαν παραλήπτες τις πρεσβείες της Ελβετίας, της Βουλγαρίας, της Χιλής, της Γερμανίας και της Ρωσίας. Απόλυτα έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν πως πρώτη προτεραιότητα είναι ο εντοπισμός της γιάφκας, ενώ από χθες γνώριζαν οι αστυνομικοί ότι έχουν σταλεί τέσσερα με πέντε ακόμη εκρηκτικά δέματα με προορισμό κάποιες από τις συγκεκριμένες πρεσβείες…
Στις τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες στην Αθήνα αναφέρθηκε ο πολιτικός κόσμος, καταδικάζοντας τις ενέργειες, αλλά εκφράζοντας και επιφυλάξεις με αφορμή και το χρόνο που αυτές εκδηλώθηκαν, λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το σκηνικό τρομοκρατίας "που στήνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πριν από τις εκλογές και λίγες μέρες μετά την ύποπτη επανεμφάνιση του Μπιν Λάντεν" δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε: "Πέρα από κάθε αμφισβήτηση κάποιοι παρεμβαίνουν με τους τρομοκράτες για να αποσταθεροποιήσουν και να αποσυντονίσουν την προσπάθεια της χώρας. Προσοχή, προσοχή, προσοχή.» Από πλευράς ΣΥΝ σημειώνεται ότι «το σίριαλ των εκρηκτικών μηχανισμών αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος αποπροσανατολισμού και εκφοβισμού της κοινωνίας λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Οι νοσηροί εγκέφαλοι τέτοιων σχεδιασμών δεν θα πετύχουν τους στόχους τους."
Σχόλιο: Αλήθεια ποιον εξυπηρετούν οι "λαϊκοί αγωνιστές" που παραμένουν τόσο καιρό ασύλληπτοι (τυχαίο και αυτό άραγε; ) με το να στέλνουν δέματα με εκρηκτικές ύλες στην πρεσβεία της Βουλγαρίας και της Ελβετίας; Πιστεύει κανείς ότι η πράξη τους αυτή αποτελεί κάποια ουσιαστική πολιτική κίνηση; Δείχνει ή εκφράζει την αγανάκτηση των πολιτών; Η μήπως θεωρεί κάποιος ότι στέλνοντας ένα δέμα με εκρηκτικά στην Άγγελα Μέρκελ αυτό θα φτάσει στα χέρια της και ξαφνικά θα καταρρεύσει η τρόικα και η Κομισιόν που "μας ανάγκασαν να φτάσουμε ως εδώ";
Ας είμαστε σοβαροί. Τίποτα απ' αυτά δε συμβαίνει. Μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διακατέχονται πολλές φορές από μια τάση συνωμοσιολογίας, αλλά στην περίπτωση αυτή πρέπει να τους δώσουμε δίκιο: Η στιγμή την οποία αποκαλύφθηκε το όλο θέμα δεν είναι τυχαία, αφού οι αυτοδιοικητικές εκλογές (στις οποίες τόσα έχει ποντάρει το κυβερνών κόμμα χωρίς απότελεσμα μέχρι στιγμής) είναι μόλις σε λίγες μέρες. Σαφέστατα τέτοιες καταστάσεις προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την χώρα και ν' αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Δεν είναι τυχαίο που και πριν κάμποσους μήνες, στις μεγάλες διαδηλώσεις της 5ης Μαϊου, κάποιοι άλλοι "αγανακτισμένοι" δολοφόνησαν εν ψυχρώ κάποιους που απλά βρίσκονταν στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή. Αυτό τότε είχε ως αποτέλεσμα το μούδιασμα του κόσμου και τον περιορισμό των κινητοποιήσεων. Ας ελπίσουμε πως η σημερινή αποκάλυψη (που όπως είπαμε δεν πρέπει να είναι καθόλου τυχαία) δεν θα οδηγήσει παρά μόνο στην απαιτούμενη καταδίκη των πράξεων αυτών απ' όλους. Αλλά μέχρι εκεί.
Η ψήφος της Κυριακής θα πρέπει να δοθεί με το γνώμονα που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δηλ. υπέρ ή κατά του Μνημονίου, και όχι ως επιβράβευση στην "καλή κυβέρνηση που έπιασε τους "επαναστάτες" που προσπάθησαν να σκοτώσουν την Άγγελα Μέρκελ στέλνοντας της ένα πακέτο" (και μάλλον μπέρδεψαν τα ΕΛΤΑ με την εκπομπή της Β.Χατζηβασιλείου).
Πηγή: "Πρώτο Θέμα"
Επιπρόσθετος σχολιασμός: Μια γρήγορα ματιά στις διεθνώς αναγνωρισμένες εφημερίδες δείχνει ότι το θέμα των πακέτων δεν αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και συνολικά έχει περάσει μάλλον "στα ψιλά". Για παράδειγμα στην σημερινή έντυπη έκδοση της Independent της Μ.Βρετανίας η είδηση για τις σημαντικές χθεσινές εξελίξεις δεν υπάρχει πουθενά σε αντίθεση με τον θάνατο του Τσερνομίτριν, το ότι "τα πάρτυ του Μπερλουσκόνι ενέχουν ρίσκο ασφαλείας" και το ότι "η γυναικεία προσοχή κάνει κακό στον Κνουτ τη λευκή αρκούδα".
Στις τελευταίες τρομοκρατικές ενέργειες στην Αθήνα αναφέρθηκε ο πολιτικός κόσμος, καταδικάζοντας τις ενέργειες, αλλά εκφράζοντας και επιφυλάξεις με αφορμή και το χρόνο που αυτές εκδηλώθηκαν, λίγο πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές.Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι το σκηνικό τρομοκρατίας "που στήνεται τις τελευταίες μέρες λίγο πριν από τις εκλογές και λίγες μέρες μετά την ύποπτη επανεμφάνιση του Μπιν Λάντεν" δημιουργεί πολλά ερωτηματικά.
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε: "Πέρα από κάθε αμφισβήτηση κάποιοι παρεμβαίνουν με τους τρομοκράτες για να αποσταθεροποιήσουν και να αποσυντονίσουν την προσπάθεια της χώρας. Προσοχή, προσοχή, προσοχή.» Από πλευράς ΣΥΝ σημειώνεται ότι «το σίριαλ των εκρηκτικών μηχανισμών αποσκοπεί στη δημιουργία κλίματος αποπροσανατολισμού και εκφοβισμού της κοινωνίας λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Οι νοσηροί εγκέφαλοι τέτοιων σχεδιασμών δεν θα πετύχουν τους στόχους τους."
Σχόλιο: Αλήθεια ποιον εξυπηρετούν οι "λαϊκοί αγωνιστές" που παραμένουν τόσο καιρό ασύλληπτοι (τυχαίο και αυτό άραγε; ) με το να στέλνουν δέματα με εκρηκτικές ύλες στην πρεσβεία της Βουλγαρίας και της Ελβετίας; Πιστεύει κανείς ότι η πράξη τους αυτή αποτελεί κάποια ουσιαστική πολιτική κίνηση; Δείχνει ή εκφράζει την αγανάκτηση των πολιτών; Η μήπως θεωρεί κάποιος ότι στέλνοντας ένα δέμα με εκρηκτικά στην Άγγελα Μέρκελ αυτό θα φτάσει στα χέρια της και ξαφνικά θα καταρρεύσει η τρόικα και η Κομισιόν που "μας ανάγκασαν να φτάσουμε ως εδώ";
Ας είμαστε σοβαροί. Τίποτα απ' αυτά δε συμβαίνει. Μπορεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διακατέχονται πολλές φορές από μια τάση συνωμοσιολογίας, αλλά στην περίπτωση αυτή πρέπει να τους δώσουμε δίκιο: Η στιγμή την οποία αποκαλύφθηκε το όλο θέμα δεν είναι τυχαία, αφού οι αυτοδιοικητικές εκλογές (στις οποίες τόσα έχει ποντάρει το κυβερνών κόμμα χωρίς απότελεσμα μέχρι στιγμής) είναι μόλις σε λίγες μέρες. Σαφέστατα τέτοιες καταστάσεις προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την χώρα και ν' αποπροσανατολίσουν τους πολίτες από τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Δεν είναι τυχαίο που και πριν κάμποσους μήνες, στις μεγάλες διαδηλώσεις της 5ης Μαϊου, κάποιοι άλλοι "αγανακτισμένοι" δολοφόνησαν εν ψυχρώ κάποιους που απλά βρίσκονταν στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή. Αυτό τότε είχε ως αποτέλεσμα το μούδιασμα του κόσμου και τον περιορισμό των κινητοποιήσεων. Ας ελπίσουμε πως η σημερινή αποκάλυψη (που όπως είπαμε δεν πρέπει να είναι καθόλου τυχαία) δεν θα οδηγήσει παρά μόνο στην απαιτούμενη καταδίκη των πράξεων αυτών απ' όλους. Αλλά μέχρι εκεί.
Η ψήφος της Κυριακής θα πρέπει να δοθεί με το γνώμονα που έθεσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός δηλ. υπέρ ή κατά του Μνημονίου, και όχι ως επιβράβευση στην "καλή κυβέρνηση που έπιασε τους "επαναστάτες" που προσπάθησαν να σκοτώσουν την Άγγελα Μέρκελ στέλνοντας της ένα πακέτο" (και μάλλον μπέρδεψαν τα ΕΛΤΑ με την εκπομπή της Β.Χατζηβασιλείου).
Πηγή: "Πρώτο Θέμα"
Επιπρόσθετος σχολιασμός: Μια γρήγορα ματιά στις διεθνώς αναγνωρισμένες εφημερίδες δείχνει ότι το θέμα των πακέτων δεν αντιμετωπίστηκε με τον ίδιο τρόπο που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα και συνολικά έχει περάσει μάλλον "στα ψιλά". Για παράδειγμα στην σημερινή έντυπη έκδοση της Independent της Μ.Βρετανίας η είδηση για τις σημαντικές χθεσινές εξελίξεις δεν υπάρχει πουθενά σε αντίθεση με τον θάνατο του Τσερνομίτριν, το ότι "τα πάρτυ του Μπερλουσκόνι ενέχουν ρίσκο ασφαλείας" και το ότι "η γυναικεία προσοχή κάνει κακό στον Κνουτ τη λευκή αρκούδα".
Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2010
Περαίωση στους μισθωτούς / Έλλειψη σεβασμού στο Δημόσιο χρήμα (Νο5)
Είδηση 1η: Σκηνές απείρου κάλλους διαδραματίζονται στις Εφορίες όλης της χώρας εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία γίνεται η περίφημη περαίωση για τις προηγούμενες φορολογικές χρήσεις. Το υπουργείο Οικονομικών συμπεριέλαβε στη λίστα των υπό περαίωση φορολογουμένων και τους μισθωτούς υπαλλήλους, αν και η ρύθμιση
αφορά στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Το αποτέλεσμα είναι να καλούνται μισθωτοί στις εφορίες για να πληρώσουν ποσά που ξεκινούν από τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Ηδη οι αντιδράσεις των φορολογουμένων που έλαβαν σχετικές ειδοποιήσεις
είναι έντονες και δεν αποκλείεται, αν η προχειρότητα δεν έχει τέλος, να έχουμε τραγελαφικές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις στις ΔΟΥ, με τους εφοριακούς να προσπαθούν
να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Σχόλιο: Η περαίωση μπορεί να είναι μια χαρά λύση για γρήγορη εισροή χρήματος στα Δημόσια ταμεία, αλλά δε συνάδει με το όλο κλίμα περί ισότητας των εννοιών "κοινωνική ευθύνη" και "ειλικρινής φορολογική δήλωση": Το αντίθετο μάλιστα, δεδομένου ότι επιβραβεύει εκείνους που απέκρυψαν (για τους δικούς τους ειλικρινείς ή μη λόγους) έσοδα. Παράλληλα δε δημιουργεί κακό προηγούμενο - αφού κανείς δεν αποκλείει καινούργιες περαιώσεις στο μέλλον (και άρα διαιώνιση της φοροδιαφυγής). Ακόμα όμως κι έτσι, το περιστατικό που περιγράφεται στην είδηση δείχνει τον κακό σχεδιασμό του μέτρου και τη διάθεση του κράτους, να ζητήσει τυχοδιωκτικά απ' όλους να μπουν στο ίδιο τσουβάλι, χαρακτηρίζοντας τους πάντες "εν δυνάμει φοροφυγάδες" ακόμα και αν αυτό δεν είναι πρακτικά εφικτό. Ας ελπίζουμε πως η δημοσιοποίηση της είδησης θα μαζέψει λίγο τα πράγματα και θα σταματήσει η λογική του "ας ζητήσουμε λεφτά απ' όλους, κάποιος θα τσιμπήσει". Το ιστορικό της περαίωσης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Είδηση 2η: Περισσότερo από 1 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η κατεπείγουσα προμήθεια 12.000 «κουτιών ψηφοφορίας» για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας του Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική καταχώρηση της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών. Το κόστος εκτινάχθηκε αφού δεν έγινε σωστός προγραματισμός της αγοράς των καλπών με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση.
Είδηση 3η: Με σύμβαση που ελέγχεται από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη νομιμότητά της, η «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης» απαλλάσσει τον μεγαλοξενοδόχο Παντελή Μαντωνανάκη από τα μισθώματα για τα 230 στρέμματα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος "Grand Resort" για 37 χρόνια με δικαιολογία τα στατικά προβλήματα στις καμπάνες του "Grand Resort" στο Λαγονήσι του οποίου τη διαχείρηση ανέλαβε η εταιρεία του εν λόγω επιχειρηματία. Δεδομένου ότι το ποσό που αποδέχθηκε η ΕΤΑ ως πληρωτέο ξεπερνάει τα 84 εκατ. ευρώ, και μιας και τα χρήματα από τα μισθώματα δεν επαρκούν για να συμψηφιστεί το ποσό, ο κ. Μαντωνανάκης έχει λαμβάνειν, κάτι που σημαίνει ότι θα του επιστραφούν τα μισθώματα που έχει ήδη καταβάλει από το 2000, οπό-
τε και του παραχωρήθηκε η έκταση των 230 στρεμμάτων.
Σχόλιο: Δύο ειδήσεις φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους, αλλά που αποδεικνύουν ότι παρά τα μεγάλα λόγια, υπάρχει έλλειψη σεβασμού στο Δημόσιο χρήμα παρά τις δύσκολες περιόδους τις οποίες διανύουμε. Από την μια το κράτος λειτουργεί σα να επιβλήθηκαν οι εκλογές την τελευταία στιγμή (ενώ είναι προγραμματισμένες εδώ και 4 χρόνια περίπου), ενώ μια στοιχειώδης καταγραφή των υλικών και αναλώσιμων στην αρχή της χρονιάς (όπως και έπρεπε να είχε γίνει) θα καταδείκνυε τις ανάγκες, θα επέτρεπε τη σωστή διεξαγωγή μειοδοτικού διαγωνισμού και τελικά θα περιόριζε το κόστος για τις κάλπες. Την ίδια στιγμή η ΕΤΑ (η οποία θεωρητικά δημιουργήθηκε για την "αξιοποίηση" της Δημόσιας περιουσίας), υπέγραψε μια σύμβαση παραχώρησης χωρίς να ελέγξει τους όρους της για μια περιοχή-"φιλέτο" στην οποία η αξία της γης είναι τεράστια και η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών υποδομών είναι σχεδόν αδύνατη. Αντί λοιπόν να εκμεταλλευτεί πλήρως τη δυναμική αυτή, δέχθηκε να υπογράψει μια σύμβαση που έθετε ποινές σε περίπτωση "στατικών προβλημάτων" χωρίς ταυτόχρονα να ελέγξει την υπαρξή τους, χρησιμοποιώντας τους πολιτικούς μηχανικούς που σίγουρα διαθέτει στη δύναμή της. Παράλληλα δε, δέχτηκε ως καταβλητέο ένα τεράστιο ποσό που συνέπεια έχει την επέκταση της σύμβασης και την ουσιαστική παραχώρηση της έκτασης ως μηδενικού αντιτίμου για τεράστιο χρονικό διάστημα.
Και οι δύο ειδήσεις δείχνουν ότι τα λόγια είναι πιο εύκολα από τις πράξεις: Δεν φτάνει να ζητάμε θυσίες, και να υποσχόμαστε περιορισμό εξόδων και "αξιοποιήσεις της Δημόσιας περιουσίας", πρέπει να δείχνουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και θα είναι προς το συμφέρον της χώρας. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και καταδεικνύει ότι προχωράμε προς ένα "μεγάλο φαγοπότι" στο οποίο κερδισμένοι θα βγουν πάλι οι ίδιοι. Λίγη προσοχή σε τέτοια ζητήματα θα έδιναν πίσω ένα κομμάτι από την χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης...
αφορά στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Το αποτέλεσμα είναι να καλούνται μισθωτοί στις εφορίες για να πληρώσουν ποσά που ξεκινούν από τις τέσσερις χιλιάδες ευρώ. Ηδη οι αντιδράσεις των φορολογουμένων που έλαβαν σχετικές ειδοποιήσεις
είναι έντονες και δεν αποκλείεται, αν η προχειρότητα δεν έχει τέλος, να έχουμε τραγελαφικές και ανεξέλεγκτες καταστάσεις στις ΔΟΥ, με τους εφοριακούς να προσπαθούν
να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα.
Σχόλιο: Η περαίωση μπορεί να είναι μια χαρά λύση για γρήγορη εισροή χρήματος στα Δημόσια ταμεία, αλλά δε συνάδει με το όλο κλίμα περί ισότητας των εννοιών "κοινωνική ευθύνη" και "ειλικρινής φορολογική δήλωση": Το αντίθετο μάλιστα, δεδομένου ότι επιβραβεύει εκείνους που απέκρυψαν (για τους δικούς τους ειλικρινείς ή μη λόγους) έσοδα. Παράλληλα δε δημιουργεί κακό προηγούμενο - αφού κανείς δεν αποκλείει καινούργιες περαιώσεις στο μέλλον (και άρα διαιώνιση της φοροδιαφυγής). Ακόμα όμως κι έτσι, το περιστατικό που περιγράφεται στην είδηση δείχνει τον κακό σχεδιασμό του μέτρου και τη διάθεση του κράτους, να ζητήσει τυχοδιωκτικά απ' όλους να μπουν στο ίδιο τσουβάλι, χαρακτηρίζοντας τους πάντες "εν δυνάμει φοροφυγάδες" ακόμα και αν αυτό δεν είναι πρακτικά εφικτό. Ας ελπίζουμε πως η δημοσιοποίηση της είδησης θα μαζέψει λίγο τα πράγματα και θα σταματήσει η λογική του "ας ζητήσουμε λεφτά απ' όλους, κάποιος θα τσιμπήσει". Το ιστορικό της περαίωσης μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Είδηση 2η: Περισσότερo από 1 εκατ. ευρώ θα κοστίσει η κατεπείγουσα προμήθεια 12.000 «κουτιών ψηφοφορίας» για την ομαλή διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας του Νοεμβρίου, όπως προκύπτει από την ηλεκτρονική καταχώρηση της απόφασης του υπουργείου Εσωτερικών. Το κόστος εκτινάχθηκε αφού δεν έγινε σωστός προγραματισμός της αγοράς των καλπών με αποτέλεσμα να υπάρξει καθυστέρηση.
Είδηση 3η: Με σύμβαση που ελέγχεται από τον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης για τη νομιμότητά της, η «Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης» απαλλάσσει τον μεγαλοξενοδόχο Παντελή Μαντωνανάκη από τα μισθώματα για τα 230 στρέμματα του ξενοδοχειακού συγκροτήματος "Grand Resort" για 37 χρόνια με δικαιολογία τα στατικά προβλήματα στις καμπάνες του "Grand Resort" στο Λαγονήσι του οποίου τη διαχείρηση ανέλαβε η εταιρεία του εν λόγω επιχειρηματία. Δεδομένου ότι το ποσό που αποδέχθηκε η ΕΤΑ ως πληρωτέο ξεπερνάει τα 84 εκατ. ευρώ, και μιας και τα χρήματα από τα μισθώματα δεν επαρκούν για να συμψηφιστεί το ποσό, ο κ. Μαντωνανάκης έχει λαμβάνειν, κάτι που σημαίνει ότι θα του επιστραφούν τα μισθώματα που έχει ήδη καταβάλει από το 2000, οπό-
τε και του παραχωρήθηκε η έκταση των 230 στρεμμάτων.
Σχόλιο: Δύο ειδήσεις φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους, αλλά που αποδεικνύουν ότι παρά τα μεγάλα λόγια, υπάρχει έλλειψη σεβασμού στο Δημόσιο χρήμα παρά τις δύσκολες περιόδους τις οποίες διανύουμε. Από την μια το κράτος λειτουργεί σα να επιβλήθηκαν οι εκλογές την τελευταία στιγμή (ενώ είναι προγραμματισμένες εδώ και 4 χρόνια περίπου), ενώ μια στοιχειώδης καταγραφή των υλικών και αναλώσιμων στην αρχή της χρονιάς (όπως και έπρεπε να είχε γίνει) θα καταδείκνυε τις ανάγκες, θα επέτρεπε τη σωστή διεξαγωγή μειοδοτικού διαγωνισμού και τελικά θα περιόριζε το κόστος για τις κάλπες. Την ίδια στιγμή η ΕΤΑ (η οποία θεωρητικά δημιουργήθηκε για την "αξιοποίηση" της Δημόσιας περιουσίας), υπέγραψε μια σύμβαση παραχώρησης χωρίς να ελέγξει τους όρους της για μια περιοχή-"φιλέτο" στην οποία η αξία της γης είναι τεράστια και η δημιουργία νέων ξενοδοχειακών υποδομών είναι σχεδόν αδύνατη. Αντί λοιπόν να εκμεταλλευτεί πλήρως τη δυναμική αυτή, δέχθηκε να υπογράψει μια σύμβαση που έθετε ποινές σε περίπτωση "στατικών προβλημάτων" χωρίς ταυτόχρονα να ελέγξει την υπαρξή τους, χρησιμοποιώντας τους πολιτικούς μηχανικούς που σίγουρα διαθέτει στη δύναμή της. Παράλληλα δε, δέχτηκε ως καταβλητέο ένα τεράστιο ποσό που συνέπεια έχει την επέκταση της σύμβασης και την ουσιαστική παραχώρηση της έκτασης ως μηδενικού αντιτίμου για τεράστιο χρονικό διάστημα.
Και οι δύο ειδήσεις δείχνουν ότι τα λόγια είναι πιο εύκολα από τις πράξεις: Δεν φτάνει να ζητάμε θυσίες, και να υποσχόμαστε περιορισμό εξόδων και "αξιοποιήσεις της Δημόσιας περιουσίας", πρέπει να δείχνουμε ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί και θα είναι προς το συμφέρον της χώρας. Κάτι τέτοιο δε συμβαίνει και καταδεικνύει ότι προχωράμε προς ένα "μεγάλο φαγοπότι" στο οποίο κερδισμένοι θα βγουν πάλι οι ίδιοι. Λίγη προσοχή σε τέτοια ζητήματα θα έδιναν πίσω ένα κομμάτι από την χαμένη αξιοπιστία της κυβέρνησης...
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)