Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Μια ακόμα πρωτότυπη ιδέα για το πως θα βρει χρήματα η κυβέρνηση...

Είδηση: Να «στραγγίξει» τη ρευστότητα από οργανισμούς και φορείς του Δημοσίου που έχουν περισσότερα έσοδα παρά έξοδα, θα επιχειρήσει το υπουργείο Οικονομικών, για να μειώσει το χρηματοδοτικό κενό της χώρας για την προσεχή διετία τουλάχιστον, ώστε να αντιμετωπίσει  τις πιέσεις της Τρόικα για νέα μέτρα.

Στο Γενικό Λογιστήριο υπολογίζουν ότι τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων αυτών μπορούν να ξεπεράσουν και τα 4 δισ. ευρώ το χρόνο.

Από τους 1.506 φορείς γενικής κυβέρνησης, το 2013 καταγράφηκε πλεόνασμα 4,147 δισ. ευρώ. Τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου είχαν πλεόνασμα 2,518 δισ. ευρώ, τα Ασφαλιστικά Ταμεία και Νοσοκομεία είχαν περίσσευμα 1,409 δισ. ευρώ και οι ΟΤΑ 235 εκατομμύρια.

Από τον «κουμπαρά» αυτό, ο ΟΔΔΗΧ και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μπορούν να αντλήσουν τουλάχιστον τρία δισ. ευρώ ετησίως, αφήνοντας στους φορείς και 1.000.000.000 ευρώ, για να «πορεύονται».

Από τις εκατοντάδες των μικρών και μεγάλων φορέων, όπου «κρύβονταν» διάσπαρτα τα πλεονάσματα αυτά, ξεχωρίζουν -ενδεικτικά- φορείς, όπως:

- Το Πράσινο Ταμείο με πλεόνασμα 365 εκατ. ευρώ για το 2013

-H Eθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων με ρευστά διαθέσιμα 200 εκατ. ευρώ

- Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων με 14,5 εκατ. ευρώ

- Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας (ΕΤΕΑΝ ΑΕ) με 4,5 εκατ. ευρώ

- Το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) με 500 εκατ. ευρώ.

- Ο Ειδικός Λογαριασμός του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με 13 εκατ. ευρώ.

Αν και πρόκειται εμμέσως για εσωτερικό δανεισμό μεταξύ στενού και ευρύτερου δημοσίου τομέως, στο οικονομικό επιτελείο θεωρούν ότι «δεν μπορεί η Τρόικα να έχει επιβάλει να προστεθούν στο δημόσιο χρέος του Κράτους τα χρέη του ΟΣΕ και άλλων φορέων και οργανισμών, αλλά να μην δεχτεί ότι τα διαθέσιμα από φορείς που έχουν πλεονάσματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη αναγκών του Δημοσίου».

Σχόλιο:  Αλήθεια ποια η διαφορά με την τακτική τόσων χρόνων όπου οι ελληνικές κυβερνήσεις εξέδιδαν ομόλογα και μετά υποχρέωναν τους φορείς του Δημοσίου να τ' αγοράζουν; Ποια η διαφορά από την υποχρέωση που έχουν (ακόμα και σήμερα) ν' αφήνουν την Τράπεζα της να διαχείριζεται, αγοράζοντας ομόλογα μικρού χρονικού ορίου; Είναι η ίδια τακτική χρόνων, την οποία εφάρμοζαν οι ελληνικές κυβερνήσεις, χωρίς όμως να φροντίζουν τους "δανειστές" τους (δηλ. το ίδιο το Δημόσιο). Το αποτέλεσμα γνωστό: το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων που αποτελεί μια παγκόσμια πρωτοτυπία, αφού είναι πρώτη φορά που σε κούρεμα χρέους, ο δανειζόμενος είναι αυτός που ζημιώνεται περισσότερο.

Εδώ βέβαια η κλοπή περνάει σε άλλο επίπεδο, δείγμα της ξεδιαντροπιάς που έχει κατακυριεύσει την κυβέρνηση (αποτέλεσμα των μηδαμινών αντιδράσεων της κοινωνίας):  αντί να "δανείζεται" έντοκα τα χρήματα των φορέων και των οργανισμών, θα τα χρησιμοποιεί άνευ τόκου, για να καλύπτει ανάγκες και να τα "επιστρέφει" όταν και αν έχει χρήματα. Στο ενδιάμεσο βέβαια όταν οι οργανισμοί αυτοί θα χρειάζονται χρήματα θα τα δανείζονται (έντοκα βέβαια) από τις (κρατικοδίαιτες αν και "ιδιωτικές") τράπεζες με υψηλό επιτόκιο. Έτσι συμβαίνει με το ΙΚΑ και τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, με την ΕΥΔΑΠ, παλιότερα την Ολυμπιακή και σειρά άλλους οργανισμούς στους οποίους το κράτος χρωστάει χρήματα, καθυστερεί να πληρώσει με αποτέλεσμα αυτοί να ξεπουλούν περουσιακά στοιχεία ή να δανείζονται για να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Βέβαια εδώ η κυβέρνηση παρουσιάζεται και γαλαντόμα αφού προτίθεται ν' αφήσει και κάτιτις στους οργανισμούς για να "πορεύονται"...Ε, ρε βούρδουλας που χρειάζεται σε ορισμένους...

Η "εξυπνακίστικη" κατακλείδα βέβαια τα λέει όλα - η κυβέρνηση αυτή την "πονηριά" θα προσπαθήσει να την περάσει στην τρόικα με "ψευτοτσαμπουκά", λειτουργώντας με το "μία σου και μία μου" που εφαρμόζουν τα παιδιά του Δημοτικού. Μηδέν επιχειρήματα, μηδέν βαρύτητα. Όπως έκανε δηλαδή σε όλες τις εκφάνσεις της "διαπραγμάτευσης" μέχρι σήμερα.

Αλήθεια ο κύριος Θεοδωράκης θα βγει να μιλήσει γι' αυτό το θέμα ή μήπως είναι πολύ "ζεστό" για το "ποτάμι" του;

Πηγή είδησης: "Πρώτο Θέμα"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου