Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Στόχος 1ος: ο απόλυτος έλεγχος της καθημερινότητας των Ελλήνων / "Δεν υπάρχουν περιθώρια γι' άλλα μέτρα"


Πριν λίγο καιρό αναφερθήκαμε στον αριθμό που καθορίζει τις ζωές μας και θα μας ακολουθεί μέχρι το θάνατό μας (διαβάστε εδώ λεπτομέρειες). Μια είδηση που στο πρώτο της άκουσμα σου δίνει την εντύπωση ότι βγήκε από εκπομπή του Κωνσταντινίδη ή βιβλίο του Λιακόπουλου, αλλά είναι πέρα για πέρα αληθινή. Το Κυριακάτικο Βήμα (πάντα ενημερωμένο όσο αφορά τα σχέδια της κυβέρνησης) δίνει σχετικές λεπτομέρειες που προχωρούν ακόμα παραπέρα: τονίζει ότι στο εξής όλοι οι φορολογούμενοι θα έχουν ατομικό φάκελο, στον οποίο θα καταγράφονται, εκτός από τα εισοδήματα, τα δάνεια και την περιουσία τους, όλες οι τρέχουσες δαπάνες -λογαριασμοί εισιτήρια, αποδείξεις σούπερ μάρκετ- και μόλις κριθεί αναγκαίο θα καλούνται για έλεγχο. Κάτι που για να γίνει βέβαια θ' απαιτεί απόλυτη συμμόρφωση του φορολογουμένου (δύσκολο) και σταδιακά υποχρεωσή εξάλειψη των μετρητών (δύσκολο αλλά όχι ακατόρθωτο). Αυτός ο απόλυτος έλεγχος των συναλλαγών, δείχνει δύο πράγματα: α) ότι το πιράνχας της φοροδιαφυγής δεν μπορεί να χτυπηθεί και το κράτος καταφεύγει σε κινήσεις που είναι το λιγότερο υπερβολικές και β) η κυβέρνηση αποζητά άμεσα να ελέγξει την καθημερινότητα μας σε βαθμό υπερβολής. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει. Θυμηθείτε και την περίφημη φοροκάρτα, που πέρασε, και προς το παρόν, "δεν ακούμπησε" και άλλα παρόμοια σχέδια του παρελθόντος.

Μαζί με το παραπάνω θα υπάρξει και μια προσπάθεια ελέγχου των offshore και των διαχειριστών τους, καθώς και των εισοδήματων από τόκους, μερίσματα και πηγές του εξωτερικού. Το τελευταίο φαντάζει αδύνατο για πολλούς λόγους, ενώ είναι ενδιαφέρον το ότι όλα τα παραπάνω είτε φορολογούνται έτσι κι αλλιώς αυτοτελώς (επομένως ο περαιτέρω έλεγχος δε θα ωφελήσει ουσιαστικά) είτε στο εξωτερικό (με την χώρα μας να έχει έτσι κι αλλιώς μερικές ντουζίνες διακρατικές συμφωνίες για αποφυγή διπλής φορολόγησης). Για την πραγματοποίηση των ελέγχων θα δημιουργηθούν σε όλη την Ελλάδα 65 μικρά περιφερειακά κέντρα ελέγχου - κοινώς και άλλες εφορίες, που θα προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες και θα πάρουν τη θέση αυτών που έκλεισαν (προφανώς).

Και για να μην ξεχνιόμαστε...Υπερβολική έως και αντιπαραγωγική χαρακτηρίζει την έμφαση που δόθηκε τα τελευταία χρόνια στη μείωση του κόστους εργασίας μέσω της συμπίεσης των μισθών το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους της Βουλής στο πλαίσιο της τριμηνιαίας έκθεσης που δημοσίευσε χθες για την πορεία του προϋπολογισμού.
Παράλληλα προειδοποιεί για τον κίνδυνο νέων μειώσεων στις συντάξεις και ανατροφοδότησης της ύφεσης, υπό το βάρος των αυξανόμενων ελλειμμάτων στα ταμεία, ενώ διαπιστώνοντας τη μεγάλη υστέρηση στα έσοδα, ιδίως από έμμεσους φόρους, τονίζει πως δεν υπάρχουν περιθώρια για την επιβολή επιπλέον μέτρων λιτότητας στην ελληνική κοινωνία. Ειδικότερα οι αναλυτές του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους, μεταξύ άλλων:
1. Υποστηρίζουν πως μελλοντικά ο κύριος δρόμος για τη δημοσιονομική εξυγίανση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Όπως εκτιμούν είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθούν περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα ενώ επισημαίνουν πως η έμφαση που δόθηκε στον περιορισμού του κόστους εργασίας και ιδίως στο σκέλος των μισθών, ήταν υπερβολική έως και αντιπαραγωγική. Όπως τονίζουν μάλιστα «ο μισθός έχει λιγότερη σημασία για την ανταγωνιστικότητα από άλλους παράγοντες».
2. Κάνουν λόγο για μεγάλη υστέρηση στα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού και ιδιώς στα έσοδα από έμμεσους φόρους, ενώ σημειώνουν για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο πως ένα μέρος των μειωμένων δαπανών έναντι των στόχων προέρχεται από μετάθεση πληρωμής υποχρεώσεων. Συμπεραίνουν δε πως η προσπάθεια για δημοσιονομική εξυγίανση είναι «δύσκολη και η έκβασή της αβέβαιη», εξαιτίας του εμπροσθοβαρούς χαρακτήρα της, της βαθιάς ύφεσης και της υψηλής ανεργίας, αλλά και της διάχυτης αίσθησης στην κοινωνία ότι τα βάρη της προσαρμογής δεν κατανέμονται με δίκαιο τρόπο.
3. Προειδοποιεί πως η αύξηση των ελλειμμάτων στα ασφαλιστικά ταμεία μπορεί να φέρει νέες περικοπές συντάξεων και ανατροφοδότηση της ύφεσης, χαρακτηρίζοντας ασταθή την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, με τάσεις που μπορεί να αντιστραφούν μόνον εάν αποδώσουν γρήγορα μέτρα και πρωτοβουλίες για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
4. Ασκούν κριτική για τους ευρωπαϊκούς χειρισμούς τονίζοντας πως παρά τα όσα έγιναν τα τελευταία χρόνια δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις εστίες της κρίσης ενώ στο παρελθόν κινητοποιήθηκαν μόνον υπό την απειλή καταστροφής.
5. Επικρίνουν τη βραδύτητα στην εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, υπογραμμίζοντας πάντως τη σημασία που έχει να μη μετατραπούν σημερινά κρατικά μονοπώλια σε ιδιωτικά μονοπώλια, υποστηρίζοντας πως η διεθνής εμπειρία από παρόμοιες περιπτώσεις δεν είναι ενθαρρυντική.

Σωστές παρατηρήσεις σε αρκετά σημεία - μόνο που κανείς δεν τους ακούει...

Πηγές ειδήσεων: "Βήμα", "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου