Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Τι συζητείται για ωράριο εργασίας, βάρδιες, ώρες ανάπαυσεις και αποζημιώσεις με την τρόικα / "Στον αφανισμό και την εξαθλίωση οδηγούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες"

Για τα νέα μέτρα έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε άλλες αναρτήσεις (δείτε αναλυτικά εδώ κι εδώ τις πιο πρόσφατες εξελίξεις). Αξίζει όμως να δούμε υπό τύπου ανασκόπησης πως έχουν τα πράγματα όσο αφορά το ωράριο εργασίας, τις εργασιακές συμβάσεις, τους κοινωνικούς εταίρους, την ημερήσια ανάπαυση και τις βάρδιες, ζητήματα κομβικά τα οποία διάφοροι κύκλοι κατάφεραν επιτυχώς να εισάγουν ως θέμα συζητήσεως στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Είναι ψευδές ότι τα νέα μέτρα δε θα επηρεάσουν τον ιδιωτικό τομέα στον εργασιακό χώρο. Και όποιοι υπογράψουν και ψηφίσουν τα μέτρα αυτά θα είναι υπόλογοι απέναντι στις επόμενες γενιές...Το άρθρο προέρχεται από την οικονομική εφημερίδα "Εξπρές":

ΦΟΡΜΟΥΛΑ για την υιοθέτηση ευέλικτου 8ωρου στα καταστήματα με συνεχές ωράριο αναζητά η κυβέρνηση, καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις από την τρόικα να υπάρξουν οι απαραίτητες ρυθμίσεις στο πακέτο των μέτρων. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, στο τραπέζι του διαλόγου μεταξύ τρόικας και κυβέρνησης έχει κατατεθεί πρόταση, η οποία επιτρέπει στον εργοδότη  να απασχολεί περισσότερες ώρες έναν εργαζόμενο για συγκεκριμένο διάστημα και λιγότερες ώρες για ένα αντίστοιχο διάστημα. Για το διάστημα που εφαρμόζεται το μέτρο δεν δίνονται χρήματα για υπερωριακή απασχόληση.

Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται αύξηση των ημερών εργασίας, ενώ σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση των ωρών εργασίας με τις ώρες λειτουργίας έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση ο εργαζόμενος να εργάζεται μία ώρα πριν ανοίξει το κατάστημα και μία ώρα αφού κλείσει, αρκεί να είναι μέσα στο οκτάωρό του. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τη διαπραγμάτευση για το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων σε καταστήματα αναμένεται να διεξαγάγει τις προσεχείς ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εργοδότες να μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους σε ώρες αιχμής σπάζοντας το 8ωρο σε βάρδιες, αρκεί να υπάρχει ενδιάμεσα τρίωρο ανάπαυσης.  

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πακέτο των μέτρων θα υπάρχουν διαρθρωτικές αλλαγές και ρυθμίσεις σε αποζημιώσεις, ωράριο εργασίας, βάρδιες και ημερήσια ανάπαυση. Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές δεν έχουν «κλειδώσει» και πραγματοποιείται ένα σκληρό παζάρι μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, η οποία επιμένει στο ότι είναι απαραίτητο οι αλλαγές στα εργασιακά να περάσουν και να ψηφιστούν τώρα ως διαρθρωτικές αλλαγές…

Βάλλεται εκ νέου ο θεσμός της ΕΓΣΣΕ

Την ίδια στιγμή, οι ελεγκτές απαιτούν νέες θεσμικές παρεμβάσεις στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με την κατάργηση των τριετιών και την καθήλωση του κατώτατου μισθού στα 586 ευρώ, κάτι που προκαλεί την έντονη αντίδραση των κοινωνικών εταίρων. Η νέα παρέμβαση στο συγκεκριμένο θεσμό αναμφισβήτητα, όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, θα σημάνει το τέλος του κοινωνικού διαλόγου, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αλλά και των ίδιων των κοινωνικών εταίρων.
Πρόκειται για ένα μέτρο που η τρόικα θεωρεί την εφαρμογή του δεδομένη, ωστόσο η κυβέρνηση διαπραγματεύεται με το τεχνικό κλιμάκιο εναλλακτικά σενάρια, ώστε να περιοριστεί η αύξηση του μισθού λόγω συμπλήρωσης τριετίας. Κάθε τριετία σήμερα αυξάνει το μισθό περίπου κατά 9% με την κυβέρνηση να προτείνει το ποσοστό αύξησης να μην ξεπερνά το 5%.

ΓΣΕΕ: «Η τρόικα δεν θέλει να υπάρχει θεσμική υπόσταση του κατώτατου μισθού, δεν επιθυμούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις. Οποιαδήποτε παρέμβαση αποτελεί συνταγματική και θεσμική εκτροπή. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια του σκληρού πακέτου μέτρων με νέες απεργίες και συλλαλητήρια», επισημαίνει στην ΕΞΠΡΕΣ ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.

ΓΣΕΒΕΕ: Την ανάγκη να συναποφασίζεται η ΕΓΣΣΕ από εργοδότες και εργαζόμενους επισημαίνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Δημήτρης Ασημακόπουλος. «Πιστεύουμε ότι τα θέματα που άπτονται στη μεταβολή των όρων της ΕΓΣΣΕ είναι θέματα που πρέπει να απασχολούν αποκλειστικά τους κοινωνικούς εταίρους. Οποιαδήποτε άλλη ανάμιξη δεν είναι επιτρεπτή και αποδεκτή».

ΕΣΕΕ: Τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους καλεί ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης να υπογράψουν νέα ΕΓΣΣΕ που θα επαναφέρει τους μισθούς στα επίπεδα του 2009 για τα επόμενα τρία έτη με στόχο την προστασία όλων των θεσμικών παραμέτρων που περιλαμβάνει, όπως είναι οι τριετίες, τα επιδόματα αλλά και τα δώρα. «Είναι βέβαιο ότι η τρόικα θα συνεχίζει να πιέζει για περαιτέρω μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Δυστυχώς επιμένουν ότι πρέπει να καταργηθούν τα πάντα. Δεν θα επιτρέψουμε να καταργηθεί ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων», τονίζει ο κ. Κορκίδης.

ΣΕΒ: Την ανάγκη ουσιαστικού και αποτελεσματικού διαλόγου, χωρίς αλά καρτ συμμετοχές και «κόκκινες γραμμές» από οποιαδήποτε πλευρά, έχει επισημάνει και ο ΣΕΒ, επισημαίνοντας με αυτό τον τρόπο στη ΓΣΕΕ ότι είναι απαραίτητο να υπερασπιστεί ο θεσμός της ΕΓΣΣΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα αποφασίσει εκ νέου μονομερώς η κυβέρνηση καθ'Α υπόδειξη της τρόικας. «Αυτό θα έπρεπε να μας διδάξει τουλάχιστον η πιο πρόσφατη εμπειρία του διμερούς κοινωνικού διαλόγου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου.

Αναλυτικά οι θέσεις της κυβέρνησης έχουν ως εξής: 

Αποζημιώσεις: Η μείωση των αποζημιώσεων που καταβάλλονται στους εργαζόμενους δεν γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση και έχει καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, εναλλακτική πρόταση για μείωση του χρόνου προειδοποίησης στο ήμισυ, για μείωση αποζημίωσης κατά 50%. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, εξετάζεται η μείωση κατά 2 ή και 3 μήνες της προειδοποίησης απόλυσης για όλους τους εργαζόμενους ανάλογα με το πόσα έτη απασχολούνται.

Ωράριο απασχόλησης: Οι δανειστές μεταξύ άλλων ζητούν αύξηση των ημερών εργασίας (από τις πέντε στις έξι), αλλά και αποσύνδεση του ωραρίου των καταστημάτων από το ωράριο εργασίας του προσωπικού.  Συγκεκριμένα ζητούν ένας εργαζόμενος να απασχολείται ανεξάρτητα από τις ώρες που ένα κατάστημα είναι σε λειτουργία. Στο τραπέζι είναι και το λεγόμενο ελαστικό οκτάωρο, δηλαδή η δυνατότητα του εργοδότη να απασχολεί περισσότερες ώρες έναν εργαζόμενο για συγκεκριμένο διάστημα και λιγότερες ώρες για ένα αντίστοιχο διάστημα. Για το διάστημα που εφαρμόζεται το μέτρο δεν δίνονται χρήματα για υπερωριακή απασχόληση.

Η κυβέρνηση δεν αποδέχεται αύξηση των ημερών εργασίας ενώ σε ό,τι αφορά την αποσύνδεση των ωρών εργασίας από τις ώρες λειτουργίας έχει καταθέσει εναλλακτική πρόταση ο εργαζόμενος να εργάζεται μία ώρα πριν ανοίξει το κατάστημα και μία ώρα αφού κλείσει, αρκεί να είναι μέσα στο οκτάωρό του (σιγά μη γίνει αυτό ποτέ στην Ελλάδα που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί έχουν ήδη διαλυθεί). Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τη διαπραγμάτευση για το ωράριο απασχόλησης των εργαζομένων σε καταστήματα αναμένεται να διεξαγάγει τις προσεχείς ημέρες η ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης (δηλαδή ο γνωστός κύριος Χατζιδάκης που έχει ταχθεί υπέρ των Ειδικών Ζωνών. Μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι δηλαδή). Εξετάζεται το ενδεχόμενο οι εργοδότες να μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους σε ώρες αιχμής σπάζοντας το 8ωρο σε βάρδιες αρκεί να υπάρχει ενδιάμεσα τρίωρο ανάπαυσης (αυτό συμβαίνει ήδη σε πολλές περιοχές της χώρας).  

Ελάχιστη ημερήσια ανάπαυση 11 ώρες: Πρόκειται για κοινοτική οδηγία που ισχύει σε όλες τις χώρες και αποδέχεται και η κυβέρνηση. Στην Ελλάδα η ημερήσια ανάπαυση είναι 12 ώρες. Με το νέο καθεστώς θα πρέπει ανάμεσα στις βάρδιες που κάνουν οι εργαζόμενοι να μεσολαβούν 11 ώρες. Δηλαδή εάν ο εργαζόμενος εργάζεται μέχρι τις 9 το βράδυ να πηγαίνει την άλλη μέρα στην εργασία του μετά από 11 ώρες ανάπαυση. 
Βάρδιες: 'Αρση των περιορισμών σχετικά με τον ελάχιστο/ μέγιστο χρόνο ανάμεσα στις πρωινές και τις απογευματινές βάρδιες. Η κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν αποδέχεται οποιαδήποτε αλλαγή - παρόλα αυτά η τρόικα επιμένει και οι θέσεις της παρουσιάζονται εκτενώς εδώ.

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σημειώνει ο κ. Αδαμόπουλος, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για την επερχόμενη υπερφορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών: "Διαπιστώνω μία εμμονή της πολιτικής ηγεσίας του τόπου -υπό την πίεση προφανώς των γνωστών εξωθεσμικών παραγόντων και των «μνημονιακής» σύλληψης πολιτικών τους- στην υιοθέτηση ρυθμίσεων εξοντωτικών, βραχυπρόθεσμης και κοντόφθαλμης λογικής, οι οποίες -κατά πλήρη βεβαιότητα- αναμένεται να οδηγήσουν σε αφανισμό του κλάδου των ελεύθερων επαγγελματιών, στην οικονομική τους εξαθλίωση και, εντέλει, στην επίταση των αντιαναπτυξιακών αδιεξόδων της χώρας". Φυσικά δεν έχει άδικο. Το ζήτημα είναι όμως ότι η κυβέρνηση αφού εξάντλησε οικονομικά τους Δημοσίους υπαλλήλους (τους οποίους θ' αποτελειώσει με την αφαίρεση των δώρων και τις επιπλέον μειώσεις), τώρα χτυπάει βάναυσα και τους ελεύθερους επαγγελματίες θέλοντας να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε η κρίση: τον αφανισμό του ελεύθερου επαγγελματία και την βίαιη μετατροπή του μέσου Έλληνα από ανεξάρτητου εργαζόμενου σε υπαλλήλου (πιθανότατα των McDonalds). Αντί να χτυπήσει μέσω ελέγχων τη φοροδιαφυγή αποφάσισε ότι δεν έχει τη διάθεση να το κάνει και αντ' αυτού επιχειρεί ν' "αρπάξει" ό,τι μπορεί εφαρμόζοντας την επίθεση από το 1ο ευρώ. Και όποιον πάρει ο χάρος...

(Μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση για την σημερινή κατάσταση στην οικονομία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου