Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Ελλάδα - Ισπανία, ο θάνατός της η ζωή μας; / Μείωση ασφαλίστρων στον ΟΑΕΕ - ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι

Είδηση: Την ίδια ώρα που οι δηλώσεις όσων πιστεύουν ότι οι επιπτώσεις μίας διάσπασής της ευρωζώνης θα μπορούσαν να είναι χειρότερες από το κόστος στήριξης της Ελλάδας (τελευταίος ο καθηγητής Οικονομικών στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και μέλος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Κλέμενς Φουστ που δήλωσε ότι
«μία έξοδος της Ελλάδας πραγματικά δεν είναι ελκυστική. Από την άλλη πλευρά, είναι πολύ, πολύ δύσκολο να δοθεί στην Ελλάδα μία προοπτική, μία πραγματική δυνατότητα να ανακάμψει μέσα στην Ευρωζώνη»), η διάθεση στα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια της χώρας μας δεν είναι θετική. Τη σχετική είδηση, την αντιγράφουμε από την εφημερίδα "Παρόν" χωρίς περαιτέρω σχόλια - δεν χρειάζονται εξάλλου αφού τα όσα αναφέρονται είναι ιδιαιτέρως γλαφυρά:


"Θα είναι μεγάλη βοήθεια για την Ελλάδα, έτσι και «σκάσει» η Μαδρίτη, και αναγκαστεί να προσφύγει στον μηχανισμό διάσωσης… Κι όσο πιο γρήγορα συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο για μας, γιατί θα αλλάξουν όλα τα δεδομένα. Στον Νότο το κλίμα θα είναι καλό για μας και πλέον δεν θα είναι η Ελλάδα το μόνο απολωλός πρόβατο, ο λεπρός, που πρέπει να απομονωθεί για να μην κολλήσουν και οι άλλοι της Ευρωζώνης.  Αυτή είναι η… ευχή που κάνουν στα υψηλά δώματα της κυβέρνησης. Και σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πηγές, ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιούνκερ εξέφρασε την ανησυχία του, ότι μέσα στις επόμενες μέρες, αν η Ισπανία πέσει, θα την ακολουθήσει η Ιταλία. Δηλαδή το αμέσως επόμενο θύμα της οικονομικής κρίσης που πλήττει όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είναι η ιβηρική χώρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους, από τη στιγμή που η Ισπανία θα προσφύγει στον μηχανισμό, τότε στα μέτρα που θα πρέπει να πάρει η ΕΕ θα αναγκαστεί να συμπεριλάβει και την Ελλάδα.

Από εκεί και πέρα, η συνάντηση με τον Γιούνκερ χαρακτηρίστηκε ως μέτρια και αυτό ήταν αναμενόμενο, τονίζουν παράγοντες του Μαξίμου. Ήταν ολοφάνερη, διάχυτη η θετική διάθεση υπέρ της κυβέρνησης, αλλά και η θέληση να βοηθήσει, όμως ο βέλγος επικεφαλής του Eurogroup δεν περιορίστηκε σ' αυτό που δημόσια είπε, στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τον πρωθυπουργό, ότι είναι η τελευταία ευκαιρία που έχετε και ότι το παιγνίδι εξαρτάται από εσάς…

Προειδοποίησε, στη συζήτηση πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μαξίμου, ο κ. Γιούνκερ ότι μπορεί να υπάρξουν και άλλα εμπόδια. Και αυτή η φράση δεν ήταν ό,τι το ευτυχέστερο…

Ένα από τα εμπόδια ήταν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι μπορεί η «τρόικα» να εκτιμήσει ότι τα 13,5 δισ. ευρώ δεν θα φθάσουν και θα πρέπει να βρουν μέτρα απόδοσης 15,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι οι περικοπές θα είναι ακόμα αγριότερες… Το παιγνίδι, τόνισε ο κ. Γιούνκερ, δεν είναι ευθεία γραμμή, θα χρειαστούν πολλές στροφές και τρόποι στους χειρισμούς που πρέπει να γίνουν. Επανειλημμένα τόνισε ο Γιούνκερ στην κλειστή συνάντηση με τον πρωθυπουργό ότι το τεράστιο πρόβλημα είναι η αναξιοπιστία της Ελλάδος και ότι όλοι έχουν απηυδίσει και πρέπει να κάνετε ό,τι είναι δυνατόν για να αποκατασταθεί η αξιοπιστία σας.

Δείξτε ότι υλοποιείτε τις δεσμεύσεις που έχετε αναλάβει, προχωρήστε στις αποκρατικοποιήσεις, ώστε το κλίμα να γίνει θετικό για την Ελλάδα.

Άφησε να εννοηθεί ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την επιμήκυνση. Και εδώ… κουμπώνουν οι πληροφορίες από μεγάλα «σπίτια» (επενδυτικά και αγορές) ότι η Ελλάδα θα πάρει την επιμήκυνση, αλλά με την τακτική του καρότου και του μαστίγιου. Με τη συνέχιση του… μαρτυρίου της θα γίνει δηλαδή αυτό που ζούμε τους τελευταίους μήνες, μέχρι να θελήσουν να μας δώσουν τα 31,5 δισ. ευρώ.

Ως προς τα 20 δισ. ευρώ που είναι το κόστος της επιμήκυνσης, δεν θα υπάρξει πρόβλημα, δεν θα χρειαστούν δηλαδή έξτρα λεφτά. Τα 20 δισ. ευρώ η ΕΚΤ έχει πολλούς τρόπους να τα καλύψει. Η αίσθηση που υπάρχει είναι ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει. Μερικές κινήσεις αν κάνει η κυβέρνηση, η εικόνα θα γυρίσει. Όλα θα κριθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου, όπου εκεί θα παρθούν οι αποφάσεις για την οριστικοποίηση της επιμήκυνσης για δύο χρόνια. Εκεί ίσως τεθεί και το θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Υπάρχει πάντως η ανησυχία στις αγορές για τη στάση της αντιπολίτευσης, με τα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για τα 13,5 δισ. ευρώ που θα έχουν οδυνηρές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία. Συνεχώς αυτό που ρωτάνε είναι αν ο Τσίπρας θα προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις και αν θα μπορεί να κατεβάσει τον κόσμο, που θα πληγεί από τα μέτρα, στους δρόμους.

Εκείνο πάντως που δεν πρέπει να παραβλέπουμε είναι ότι η Ουάσινγκτον έχει «συστήσει» στην ηγεσία της ΕΕ δεν πρέπει να υπάρξουν αναταράξεις μέχρι τις αμερικανικές εκλογές, που θα γίνουν στις αρχές Νοέμβρη. Παράγοντες οικονομικοί και χρηματιστηριακοί, που έχουν πρόσβαση στα συμβαίνοντα στο εξωτερικό αλλά και στην Αμερική, υποστηρίζουν ότι το νέο κλίμα, το πώς θα πάνε οι εξελίξεις στην οικονομία και οι παρεμβάσεις, θα φανεί με την ανατολή του 2013.

Βέβαια ο αμερικανός Πρόεδρος φοβάται ολική κατάρρευση της Ελλάδας και ότι η έξοδός της από το ευρώ θα προκαλέσει απώλεια ψήφων των Ελληνοαμερικανών.

Ως προς τις αγορές, αυτό που τονίζουν οι ίδιοι παράγοντες, τα «παιδιά» (εννοούν τις αγορές) είναι ακόμη σε διακοπές και με την επιστροφή τους θα παίξουν το γνωστό παιγνίδι, που ξέρουν καλά, την άνοδο των σπρεντ που στόχο θα έχει την Ιταλία και την Ισπανία, για να πυροδοτήσουν την έκρηξη νέου γύρου στον χώρο της Ευρωζώνης. Την Ελλάδα την αφήνουν στην άκρη, το παιγνίδι με τη χώρα μας το θεωρούν γι' αυτούς τελειωμένο…"

Και για να μην ξεχνιόμαστε...  Διαβάσαμε στην "Ημερησία" ότι 33.500 ελεύθεροι επαγγελματίες επέλεξαν να κατέβουν ασφαλιστικές κατηγορίες λόγω της κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας και αυτό γιατί από το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου, θα αρχίσουν να πληρώνουν χαμηλότερα ασφάλιστρα στον ΟΑΕΕ. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού  26.100 ζήτησαν να μεταταγούν δύο κατηγορίες χαμηλότερα και 7.400 κατά μία κατηγορία, σε εφαρμογή του νόμου 4075/2012 που παρέχει τη σχετική δυνατότητα έως και τις 31/12/2014. Το όφελος είναι από 98 ευρώ έως 146 ευρώ στο δίμηνο, ανάλογα με την ασφαλιστική κατηγορία και η μείωση αφορά τα ασφάλιστρα για τον κλάδο της σύνταξης.
Τα πράγματα βέβαια στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο ευχάριστα, αφού η μεταγωγή σε χαμηλότερη κατηγορία έχει επίδραση στις συντάξιμες αποδοχές και όχι μόνο (στο μέλλον οι διαφοροποιήσεις αναμένονται να γίνουν και στις παροχές). Πάντως από το "καθόλου ασφάλιση" καλύτερη η κάλυψη, έστω και σε χαμηλότερη κλίμακα. Παράλληλα αυτό το μέτρο ίσως αποτελέσει ανάσα για τον ΟΑΕΕ, αφού οι απλήρωτες εισφορές χτυπούν κόκκινο. Την ίδια ώρα το ΕΤΑΑ (το πιο υγιές - προ Μνημονίου - ταμείο) αποφάσισε την ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΗ αύξηση των εισφορών, πράγμα που δείχνει το πως ορισμένοι καρεκλοκένταυροι, δεν κατανοούν ότι η κρίση στο επάγγελμα του μηχανικού και οι ήδη υψηλές ασφαλιστικές εισφορές δεν δικαιολογούν τέτοιες κινήσεις.

Όσο αφορά τον ΟΑΕΕ, να σημειώοουμε ότι δικαίωμα επιλογής κατώτερης ασφαλιστικής κατηγορίας από την κατηγορία στην οποία υπάγονται υποχρεωτικά έχουν σύμφωνα με εγκύκλιο της διοικητή του ΟΑΕΕ Γ. Κωτίδου:
*Οι ασφαλισμένοι που κατά την υποβολή της αίτησης δεν έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή ή έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση και είναι ενήμεροι.
*Οσοι είχαν επιλέξει προαιρετικά ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία. Οι ασφαλισμένοι αυτής της κατηγορίας, ωστόσο, θα πρέπει πρώτα να υποβάλουν αίτηση για να επανέλθουν στην υποχρεωτική κατηγορία από την πρώτη του επόμενου έτους (δηλ. από 1/1/2013) και, στη συνέχεια να ζητήσουν να ενταχθούν σε χαμηλότερη κλάση.
*Αντιθέτως, δεν έχουν δικαίωμα επιλογής χαμηλότερων ασφαλίστρων, οι προαιρετικά ασφαλιζόμενοι και οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι, οι οποίοι καταβάλλουν προσαυξημένες έως 50% εισφορές, αν εισπράττουν υψηλή σύνταξη με βάση το ισχύον πλαφόν.
Η κατάταξη στην κατώτερη κατηγορία αρχίζει από το αμέσως επόμενο και μετά την αίτηση δίμηνο και ισχύει για όσο διάστημα είναι ενήμεροι στην καταβολή των τρεχουσών εισφορών και στις δόσεις της τυχόν ρύθμισης. Αν ο ασφαλισμένος δεν είναι ενήμερος, επανέρχεται αυτοδικαίως στην κατηγορία στην οποία βρισκόταν προηγουμένως, ενώ όσοι επέλεξαν κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία μπορούν, οποτεδήποτε, με αίτηση, να επανέλθουν στην υποχρεωτική. Υποχρεωτικά θα επανέρχονται, ωστόσο, από την 1/1/ 2015, όλοι οι ασφαλισμένοι που έχουν επιλέξει χαμηλότερη κλάση έως τις 31/12/2014. Και μάλιστα θα κατατάσσονται αυτοδίκαια από 1/1/2015 στην κατηγορία που θα υπάγονταν εάν δεν είχαν υποβάλει αίτηση» (θα επιβαρυνθούν, τότε, και με την υποχρεωτική, ανά τριετία αλλαγή σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία).

Πηγή ειδήσεων: "Ημερησία", "Παρόν"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου