Και για να μην ξεχνιόμαστε (1)... Πριν τις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε "ανέφικτη οικονομική πολιτική", συμπεριφερόταν "ανεύθυνα", "μας εξέθετε στις αγορές". Σύμφωνα πάντως με ρεπορτάζ στον ημερήσιο τύπο, η κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί τις απόψεις του όσο αφορά τη διαχείριση του δημόσιου χρέους! Πιο συγκεκριμένα ο Α.Σαμαράς, φέρεται έτοιμος να ζητήσει αναβολή της εξόφλησης των δανείων στην ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ο σχεδιασμός αυτός έχει απορριφθεί στο παρελθόν κατηγορηματικά από τον Αντωνη Σαμαρά ενώ έχει αποτελέσει τον κορμό του οικονομικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να λυθεί το θέμα του χρηματοδοτικού κενού που ανακύπτει σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο με απόφαση του Eurogroup και της Συνόδου Κορφής. Ετσι θα αποφευχθεί εμπλοκή των κοινοβουλιών τα οποία δύσκολα θα ενέκριναν αίτημα για νέα χρηματοδότηση. Το ρεπορτάζ (που δημοσιεύτηκε σε μια κατεξοχήν φιλοκυβερνητική εφημερίδα - "Τα Νέα") ερμηνεύει τη δήλωση του πρωθυπουργού στη Bild πως «δεν απαιτούμε επιπλέον χρήματα» ως αποκάλυψη της πρόθεσης της κυβέρνησης να διεκδικήσει οπωσδήποτε διετή παράταση του Μνημονίου, έως το 2016, έτσι ώστε η προσαρμογή να γίνει σταδιακά και με ηπιότερο τρόπο. Αναζητεί όμως τρόπο ώστε να μη συνοδεύεται από αίτημα για άμεση νέα χρηματοδότηση. Όπως φαίνεται το ρεπορτάζ διαθέτει πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών καθώς περιγράφει και τη φόρμουλα που θα χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη του στόχου: " Ενας τέτοιος τρόπος είναι η αναβολή της εξόφλησης των δανείων που λήγουν τη διετία 2015-2016 ή και αργότερα". Επικαλείται μάλιστα σχέδιο του συμβούλου του πρωθυπουργού κ. Μουρμούρα που είχε διαρρεύσει στους FT βάσει του οποίου "η αναβολή αποπληρωμής των δανείων θα μπορούσε να είναι έως το 2020".
Και για να μην ξεχνιόμαστε (3)... Όλα τα 'χε η Μαργιορή οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό της έλειπαν... Δύο σενάρια για την απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού και τη σταδιακή προσαρμογή τους ώστε να αντανακλούν το κοστος παραγωγής, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι υποχρεώσεις και το χρονοδιάγραμμα για απελευθέρωση και υιοθέτηση κοστο-στρεφών τιμολογίων απορρέουν από το μνημόνιο και η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων εξετάζεται να γίνει είτε χρονικά, είτε ανάλογα με το προφίλ και την κατηγορία κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους καταναλωτές (χαμηλά εισοδήματα, ειδικές ομάδες πληθυσμού, κλπ.). Πληροφορίες επ' αυτού αναφέρουν ότι στους ευάλωτους καταναλωτές, για τους οποίους θα ισχύουν χαμηλότερα τιμολόγια, δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) αλλά ευρύτερες ομάδες πληθυσμού. Δεν έχει αποκλειστεί δε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ για αναθεώρηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη μετάβολή των τιμών των καυσίμων, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπροσαρμόζονται κάθε εξάμηνο τα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Από κει και πέρα αναμένονται και εξελίξεις σύντομα για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σχετικός όρος του μνημονίου. Όλα στο βωμό της τρόικας!
Πηγές ειδήσεων: "Εξπρές", "Τα Νέα"
Η εφημερίδα αναφέρει ότι υπάρχει και εναλλακτικό σχέδιο (!!!) για έκτακτο δανεισμό από τον ESM στα πρότυπα του μοντέλου της Ισπανίας. Ενώ αναφέρει και τρίτο τρόπο που έχει συζητηθεί και από ξένους παράγοντες είναι το ενδεχόμενο ενός νέου κουρέματος των δανείων κρατών και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Κάτι που η κυβέρνηση, ωστόσο, δεν θίγει καθόλου καθώς φοβάται ότι θα αποτελέσει κόκκινο πανί. «Σε κάθε περίπτωση, οι Ευρωπαίοι θα υποχρεωθούν να αποδεχθούν μια λύση», έλεγε ο ίδιος οικονομολόγος, χαρακτηρίζοντας ανόητη πολιτική το να κλείνει κανείς τα μάτια του στην πραγματικότητα. Κι εμείς τα λέγαμε από καιρό, αλλά ποιος μας άκουγε...
Και για να μην ξεχνιόμαστε (2)... Σε ευρωπαϊκή περιοδεία βρίσκεται ο Πρωθυπουργός μας (επιτέλους;;;) και όπως ήταν φυσικό αυτή συνοδεύεται από επαφές και παρουσιάσεις στα ξένα ΜΜΕ. Σε συνέντευξή του στην Le Monde, ερωτηθείς για το εάν η κυβέρνηση εξετάζει την πώληση νησιών, ο κ. Σαμαράς δήλωσε πως η Ελλάδα δεν διαθέτει ιδιωτικά νησιά, παρά μόνο μερικές ιδιωτικές νησίδες, η πλειονότητα των οποίων είναι ακατοίκητη: "Δεν υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, αλλά μόνο μερικές βραχονησίδες, ακατοίκητες, στο μέσο του αρχιπελάγους. Στην περίπτωση που δεν τίθεται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αυτές οι βραχονησίδες μπορούν να έχουν μία εμπορική εκμετάλλευση. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο (που δεν χρησιμοποιείται) έδαφος, σε ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα, σε μία σωστή τιμή". Κοινώς όλα πωλούνται, αρκεί να μας το ζητήσει η φίλη μας η Άγγελα...Και για να μην ξεχνιόμαστε (3)... Όλα τα 'χε η Μαργιορή οι αυξήσεις στο ηλεκτρικό της έλειπαν... Δύο σενάρια για την απελευθέρωση των τιμολογίων του ηλεκτρικού και τη σταδιακή προσαρμογή τους ώστε να αντανακλούν το κοστος παραγωγής, που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2013, εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Οι υποχρεώσεις και το χρονοδιάγραμμα για απελευθέρωση και υιοθέτηση κοστο-στρεφών τιμολογίων απορρέουν από το μνημόνιο και η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων εξετάζεται να γίνει είτε χρονικά, είτε ανάλογα με το προφίλ και την κατηγορία κατανάλωσης. Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους ευάλωτους καταναλωτές (χαμηλά εισοδήματα, ειδικές ομάδες πληθυσμού, κλπ.). Πληροφορίες επ' αυτού αναφέρουν ότι στους ευάλωτους καταναλωτές, για τους οποίους θα ισχύουν χαμηλότερα τιμολόγια, δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) αλλά ευρύτερες ομάδες πληθυσμού. Δεν έχει αποκλειστεί δε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ για αναθεώρηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη μετάβολή των τιμών των καυσίμων, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπροσαρμόζονται κάθε εξάμηνο τα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Από κει και πέρα αναμένονται και εξελίξεις σύντομα για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σχετικός όρος του μνημονίου. Όλα στο βωμό της τρόικας!
Πηγές ειδήσεων: "Εξπρές", "Τα Νέα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου