Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

Χρυσές αμοιβές σε χρεωμένες τράπεζες...

Είδηση: Αναντίστοιχη με τον εαυτό της, αλλά και αναντίστοιχη με τα όσα ορίζονται από τη σχετική νομοθεσία, εξακολουθεί να εμφανίζεται η Alpha Bank. Το ζήτημα αφορά τις ετήσιες αποδοχές των μελών του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας, που, παρά το ότι εξαρτώνται πλέον κεφαλαιακά έως 90% από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπερέβαιναν και για τη χρήση του 2012 το σύνολο των αποδοχών του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Επί της ουσίας η Alpha Bank, όπως και οι άλλες τρεις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς και Eurobank), έχει περάσει (σε ποσοστό 88%) στο ΤΧΣ, δηλαδή στο κράτος (πρακτικά πληρώνει ο Ελληνας φορολογούμενος) με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Στα μέσα της χρονιάς, η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» αποκάλυπτε τις «αμοιβές εκτός ορίων» στην Alpha Bank, σημειώνοντας πως τα ανώτατα στελέχη του ομίλου λαμβάνουν μεγαλύτερες αμοιβές από αυτές που προβλέπονται. Στο σχετικό άρθρο φαινόταν ότι (σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας) οκτώ στελέχη έλαβαν μικτές αποδοχές από 360 έως 434 χιλιάδες ευρώ και καθαρές από 190 έως 260 χιλιάδες ευρώ το έτος 2012. Απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα ουδέποτε δόθηκε ούτε από την πλευρά της τράπεζας αλλά ούτε από το εποπτεύον το ΤΧΣ, το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών.
Για το ίδιο θέμα... άλαλος προτίμησε να μείνει και ο διορισμένος από το κράτος εκπρόσωπος του ελληνικού Δημοσίου, ο οποίος υποτίθεται πως ενεργεί για το συμφέρον των φορολογουμένων. Αντιθέτως, τόσο το υπουργείο Οικονομικών όσο το ΤΧΣ προτίμησαν με ανεπίσημες εξηγήσεις σε κατ' ιδίαν συζητήσεις τους να καλύψουν την τράπεζα. Οσο για την ανεπίσημη δικαιολογία που δόθηκε, πως δηλαδή ο διοικητής της ΤτΕ έχει προχωρήσει αυτοβούλως σε δεύτερη μείωση των αποδοχών του (σωρευτικά 50% από το 2009), δεν σηκώνει σοβαρό σχολιασμό.
Ωστόσο είναι οι ίδιες οι επίσημες αποφάσεις της τακτικής γενικής συνέλευσης της Alpha Bank που έρχονται να καταδείξουν το ζήτημα. Σύμφωνα με το θέμα της έγκρισης αμοιβής των μελών του δ.σ., αναφέρεται πως «κατ' εφαρμογή του άρθρου 1 παρ. 3 ν. 3723/2008 και ενόσω η τράπεζα τελεί υπό το καθεστώς του νόμου, οι ετήσιες αποδοχές εκάστου μέλους του δ.σ. δεν δύνανται να υπερβαίνουν το σύνολο των αποδοχών του διοικητή της ΤτΕ».
Παρ' όλ' αυτά η γ.σ. ενέκρινε την καταβολή για τη διαχειριστική χρήση 2.413.310 ευρώ. Σε αντιδιαστολή οι μηνιαίες καθαρές αποδοχές του διοικητή της ΤτΕ δεν ξεπερνούν τα 7.550 ευρώ. Το περίεργο δε είναι πως με πανομοιότυπη καταγραφή γίνεται ακριβώς η ίδια αναφορά στα θέματα που εγκρίθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο. Και όχι μόνον αυτό, αλλά στην τακτική γενική συνέλευση του Ιουλίου του 2012 είχαν εγκριθεί αποδοχές (για το 2011) 2.378.685 ευρώ, δηλαδή λιγότερες από αυτές που εγκρίθηκαν φέτος.
Παρατηρείται δηλαδή το οξύμωρο η τράπεζα να συμμορφώνεται στα λόγια με την ισχύουσα νομοθεσία, η υποχρέωσή της να αναφέρεται ρητά από τη γενική συνέλευση, αλλά στην πράξη να εγκρίνονται αποδοχές που όντως υπερβαίνουν αυτές της διοίκησης της ΤτΕ.

Σχόλιο: Στο λογαριασμό μαζί και στην "μάσα" χώρια, για πολλοστή φορά λοιπόν.  Η ιστορία με την χρηματοδότηση των "ιδιωτικών" τραπεζών (που χρησιμοποιούν κρατικό χρήμα για ν' αγοράσουν δημόσια περιουσία, σε συνδυασμό με την τρόικα δεν άφησαν να προχωρήσει η ελάφρυνση των καταναλωτικών δανείων) οι εισέπραξαν δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ μετατρέποντας ένα ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο, αποτελεί ένα παράδειγμα κακής "επένδυσης" από πλευράς κράτους, η οποία δεν έφερε κανένα ουσιαστικό πλεονέκτημα στο κράτος και στους πολίτες του. Ούτε χρήμα εισέρρευσε στην αγορά, ούτε διευκολύνσεις έγιναν στα δάνεια, ούτε μειώσεις στα επιτόκια δανεισμού, ούτε το κράτος ωφελήθηκε από "μερίσματα" σε βαθμό που αυτά ν' αξίζουν αναφοράς. Τα δε δικαιώματα του Δημοσίου στις αποφάσεις των τραπεζών είναι μηδαμινά - ενώ υπήρχε και επιβάρυνση με τον ερχομό των ξένων επιτρόπων (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Και ας μην έφταναν όλα αυτά, έχουμε και τις διοικήσεις τους να επιδίδονται σ' ένα κλασσικό "Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει" και να δίνουν αυξήσεις και αμοιβές στους εαυτούς τους, αντιστρόφως ανάλογες του κλίματος, των συνθηκών και κυρίως των υποχρεώσεών τους να υπακούουν τους όρους χρηματοδότησής τους. Η στάση δε του αρμόδιου Υπουργείου είναι απαράδεκτη και το ερώτημά μας είναι το εξής: αφού ΔΕΝ είχαν σκοπό να επιβάλλουν την εφαρμογή των όρων αυτών γιατί τους έβαλαν; Γιατί δεν είπαν "ρε παιδιά, έτσι γουστάραμε να τους τα δώσουμε - τζάμπα" αφού στην ουσία αυτό έκαναν; Το μόνο που ελπίζουμε είναι η άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου - εκεί θα υποχρεωθούν και οι τραγικοί συνοδοιπόροι της ΝΔ, να πάρουν θέση σχετικά...

1 σχόλιο:

  1. Τόσο που κουράζονται (για να βρούνε τρόπους να τα "μαζεύουνε" από το κράτος χωρίς να βάζουν οι άλλοι μέτοχοι το χέρι στην τσέπη) και λίγα παίρνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή