Είδηση: Αλαλούμ επικρατεί στα ασφαλιστικά ταμεία, οι διοικήσεις των οποίων τώρα τρέχουν να ακυρώσουν αποφάσεις συμμετοχής στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών, μετά την αποκάλυψη της «Ελευθεροτυπίας» για συμφωνία τρόικας-Στουρνάρα να μη συμμετάσχουν στις αυξήσεις κεφαλαίων, χάνοντας σημαντικό τμήμα της περιουσίας τους σε δικαιώματα και μετοχές. Ταυτόχρονα συνεχίζονται οι αντιδράσεις με εξώδικο της ΟΤΟΕ προς το ΤΑΥΤΕΚΩ (ταμείο ΔΕΚΟ-τραπεζών), ενώ κατατέθηκε στη Βουλή και σχετική επερώτηση από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο εξώδικο της ΟΤΟΕ προς τον πρόεδρο του ΤΑΥΤΕΚΩ, Ν. Δομένικο, αναφέρεται ότι το Ταμείο στις 21 Μαΐου αποφάσισε τη συμμετοχή του στην ανακεφαλαιοποίηση της Alpha Bank για τις 981.875 μετοχές, καθώς και για τις 217.728 μετοχές που κατέχει το ΤΑΠΙΛΤ. Και τονίζει ότι «επειδή επαπειλείται ζημιά στους ασφαλισμένους τραπεζοϋπαλλήλους σε περίπτωση καθυστέρησης υλοποίησης της απόφασης, θα προκύψουν βαρύτατες αστικές και ποινικές ευθύνες για την παράλειψή σας». Τα δικαιώματά τους για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank πούλησαν ήδη το ΙΚΑ και το ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξαρτήτως Απασχολουμένων), ενώ το ίδιο αναμένεται να πράξουν και για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας.
Τα Δ.Σ. των δύο Ταμείων, που αρχικά είχαν αποφασίσει να συμμετάσχουν στις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων των τραπεζών, αναίρεσαν την απόφασή τους, ύστερα από παρέμβαση του υπουργείου Εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στα σχέδια των Ταμείων είναι να χρησιμοποιήσουν τα έσοδα που απέκτησαν πουλώντας τα δικαιώματα στις αυξήσεις κεφαλαίου, για να αγοράσουν μερίδια στην ΑΕΔΑΚ διαχείρισης διαθεσίμων τους. Το ποσοστό των Ταμείων στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Τράπεζας αντιστοιχεί στο 16% και με τη συμμετοχή τους στην ανακεφαλαιοποίηση αναμένεται να πέσει στο 1,6%.
Αποτέλεσμα της κίνησης Στουρνάρα; Να καταγράφουν ζημιές 55 εκατ. ευρώ μέσα σε μόλις 4 ημέρες από την κατάρρευση της τιμής του δικαιώματος της Εθνικής (ΕΤΕΔ). Το παραπάνω ποσό αντιστοιχεί μόνο στην ΑΕΔΑΚ των Ταμείων που υπολογίζει πως έχουν στην κατοχή τους περί τα 14 εκατ. δικαιώματα μόνο για τη διαδικασία συμμετοχής στην αύξηση της Εθνικής Τράπεζας.
Σε κάθε περίπτωση σε κατ' ιδίαν συζητήσεις, μέλη δ.σ. ασφαλιστικών ταμείων παραδέχονται το... αλαλούμ που προκλήθηκε από τις «ντιρεκτίβες Στουρνάρα», τις «προσταγές της τρόικας» όπως λένε, μετά μάλιστα τη νέα χθεσινή «συντριβή» του ΕΤΕΔ στα μόλις 23 λεπτά. Από την πλευρά του ΙΚΑ σημειώνεται πως θα πρέπει να αναζητηθεί εύλογη λύση προκειμένου να αρθεί το αδιέξοδο που μέχρι τώρα μετράται σε εκατομμύρια ευρώ.
Η τιμή εκκίνησης-πρώτης διαπραγμάτευσης στη συνεδρίαση της Πέμπτης 30 Μαΐου ήταν 4,45 ευρώ, ενώ χθες «έκλεισε» στο 0,23 ευρώ. Πρακτικά στο διάστημα 30/5 έως 4/6 η αξία των δικαιωμάτων που είχαν στα χαρτοφυλάκιά τους τα Ταμεία... εξαερώθηκε κατά 95%! Ζημιά που προκύπτει από τη συμμετοχή των Ταμείων μόνο σε μία τράπεζα, καθώς πολλά ασφαλιστικά ταμεία έχουν μικρότερες θέσεις και σε μετοχές των άλλων δύο συστημικών τραπεζών που προχωρούν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Σχόλιο: Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι να υποθέσουμε...Από την μία τα ταμεία "ζορίζονται" οικονομικά αλλά βλέπουν ότι πρέπει να συμμετάσχουν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών για να μην χάσουν τα δικαιώματά τους (αφού οι μετοχές τους θα είναι λιγότερες επί του συνολικού ποσοστού επηρεάζοντας τη λήψη στις αποφάσεις των τραπεζών) και από την άλλη ο υπουργός Οικονομικών αποφασίζει στα κρυφά και έρχεται σε συμφωνία με την τρόικα ότι το δικαίωμα των "αυτοδιοίκητων" ασφαλιστικών φορέων δεν θ' ασκηθεί! Δηλαδή, μετά το κούρεμα των ομολόγων, τα παιχνίδια στο Χρηματιστήριο, τη διατήρηση των διαθέσιμων σε λογαριασμούς με μηδενικό επιτόκιο κ.ο.κ. έχουμε μία ακόμα μαύρη σελίδα στην "Μαύρη Βίβλο" που περιλαμβάνει τα παιχνίδια εις βάρος των ασφαλιστικών ΜΑΣ εισφορών. Κάποιοι βέβαια θα βρεθούν ευνοημένοι: εκείνοι που αγόρασαν τα δικαιώματα στην αύξηση των μετοχικών κεφαλαίων των "καλών" τραπεζών κοψοχρονιά και άκοπα, παρουσιαζόμενοι ταυτόχρονα ως "σωτήρες" από μερίδα των ΜΜΕ. Απορούμε βέβαια με τον απροκάλυπτο τρόπο με τον οποίο γίνονται οι παρεμβάσεις και το πως οι αποφάσεις των συμβουλίων ανατρέπονται μ' ένα τηλεφώνημα: και μάλιστα απορούμε που γίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν ότι έχουν ποινικές ευθύνες σε περίπτωση που κριθούν ως υπεύθυνοι για την κακή οικονομική διαχείρηση των ασφαλιστικών ταμείων ή για κινήσεις που θα κριθούν ως μακροχρόνια μη συμφέρουσες. Κάποιοι προφανώς τους διαβεβαίωσαν ότι τέτοιος έλεγχος δε θα υπάρξει - αλλά αλήθεια, πως μπορούν να το γνωρίζουν;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου