Τρίτη 11 Ιουνίου 2013

Τέλος στο εφάπαξ; / Εμπλοκή στην ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ


Σχέδιο που μετατρέπει το εφάπαξ από δημόσιο, ΔΕΚΟ και τράπεζες σε έντοκη επιστροφή εισφορών επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, προκειμένου να εκπληρωθεί η μνημονιακή δέσμευση ότι από το 2014, τα ταμεία Πρόνοιας θα πρέπει να μηδενίσουν τα ελλείμματά τους και να δίνουν τόσα εφάπαξ, όσα επιτρέπουν τα οικονομικά τους. Στις παραμέτρους που μπαίνουν για το νέο εφάπαξ, ζητείται να υπολογιστεί η αξία των αποθεματικών των Ταμείων με ημερομηνία 31/12/2012, δηλαδή μετά το κούρεμα κατά 53%, που σημαίνει ότι οι νέες μειώσεις στο εφάπαξ θα είναι πολύ πάνω από 10% και 20%.
Με τον συνδυασμό των παραμέτρων, το εφάπαξ μπορεί την μία χρονιά να πέφτει στις 5.000 ή στις 10.000 ευρώ και την άλλη να φτάνει στις 25.000 ή στις 30.000 ευρώ, καθώς δεν θα εξαρτάται μόνο από τα διαθέσιμα και την περιουσία των Ταμείων, αλλά και από τον αριθμό των υπαλλήλων που αποχωρούν κάθε χρόνο.

Σύμφωνα με το έγγραφο που παρουσίασε η εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος", βάση υπολογισμού για τα ενδεικτικά ποσά που θα δίνει ο νέος τύπος υπολογισμού, θα είναι η τετραετία 2009-2012 και ζητείται να στείλουν τα Ταμεία στην αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου τα πλήρη οικονομικά μεγέθη τους για την τετραετία αυτή, αλλά και να εκτιμήσουν ακόμη και τον αριθμό των υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν έως το 2018.

Στην πράξη πλέον όπως προκύπτει από το σχετικό έγγραφο του υπουργείου Εργασίας, το εφάπαξ θα καταλήξει στην καλύτερη περίπτωση να είναι μία έντοκη, αλλά μειούμενη επιστροφή των εισφορών που έχουν πληρώσει οι υπάλληλοι για 25 έως και 35 και πλέον έτη. Μάλιστα, για να μην υπάρξουν τεράστιες οικονομικές διακυμάνσεις συζητείται να έχει κατώτατο και ανώτατο πλαφόν, ώστε σε περίπτωση που δεν υπάρχουν λεφτά να εξασφαλίζεται ένα ελάχιστο ποσό επιστροφής και όταν τα οικονομικά βελτιωθούν να δίνεται ένα καλύτερο εφάπαξ, αλλά όχι πάνω από ένα καθορισμένο ποσό. Στον αντίποδα, υπάρχει και αντιπρόταση για να διασωθεί κάτι από το εφάπαξ, η οποία προβλέπει την κατάργηση των υφιστάμενων Κλάδων και Ταμείων Πρόνοιας και την ενοποίησή τους σε έναν ενιαίο φορέα.

Οι εκπρόσωποι της τρόικας πάντως:

• Ανακοίνωσαν ότι στις 31.12.2013 «τελειώνουν» τα χρήματα για τη στήριξη του Ταμείου Πρόνοιας και του κλάδου προνοίας του ΤΑΥΤΕΚΩ και όσα εφάπαξ δεν θα έχουν πληρωθεί έως τότε από την επιχορήγηση του Δημοσίου, στο πλαίσιο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, καθώς και τα νέα εφάπαξ «θα υπολογίζονται με βάση τα έσοδα από τις ετήσιες εισφορές». Με δεδομένο ότι το επόμενο έτος θα παραμένουν απλήρωτα 35.000 εφάπαξ και το Ταμείο Πρόνοιας θα πρέπει να καταβάλλει άλλα 20.000 εφάπαξ σε όσους θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2014, το εφάπαξ με βάση τα υπολογιζόμενα έσοδα των 320 εκατ. ευρώ από εισφορές θα πέσουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ταμείου, στο συμβολικό ποσό των... 5.300 ευρώ, από τις 30.000-40.000 που έχουν φτάσει μετά τις αλλεπάλληλες μειώσεις, έως 38,20%.

• Ζήτησαν να μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις νωρίτερα και, κατ’ αντιστοιχία, με βάση τις καταβαλλόμενες εισφορές των εν ενεργεία, «εφόσον δεν μπορούν να δημιουργηθούν ατομικές μερίδες για το σύνολο του εργασιακού βίου όλων των ασφαλισμένων». Οι μειώσεις (περί το 20%-30%, σύμφωνα με εκτιμήσεις) δεν θα αφορούν μόνο τους νέους συνταξιοδοτούμενους, αλλά και τους ήδη συνταξιούχους καθώς τα ποσά των επικουρικών θα πρέπει να επαναϋπολογιστούν με γνώμονα τον «συντελεστή βιωσιμότητας» του κάθε Ταμείου - ΝΠΔΔ.

Σχόλιο: Ο νόμος Λοβέρδου θα μειώσει κι άλλο τις συντάξεις (όπως γράφουμε εδώ) και με τις επικουρικές να είναι και αυτές υπό μείωση (θυμηθείτε το πως εδώ), ήταν μάλλον αναμενόμενο ν' ακολουθήσουν κι άλλες μειώσεις στο εφάπαξ (λόγω του PSI και όχι μόνο). Οι πρόσφατες (αναφέρονται εδώ) δεν έφταναν άραγε; Σε μια σωστά λειτουργούσα πολιτεία - θα έπρεπε. Και όμως - υπάρχει και συνέχεια.

Με δικαιολογία το PSI (το οποίο επέβαλε το κράτος στ' ασφαλιστικά ταμεία) επέρχεται μια ακόμα αιματηρή ληστεία στις οικονομικές θυσίες εκατομμυρίων ασφαλισμένων, η οποία θα θυμίζει λοταρία: μια χρονιά έτσι - μια χρονιά αλλιώς. Και όποιος είναι τυχερός... Τι κι αν κάποιοι πληρώνουν τόσα και τόσα χρόνια - μικρή λεπτομέρεια... Και αν λάβουμε υπόψιν και τις καθυστερήσεις στην καταβολή του, κατανοεί κανείς το πόσοι πολλοί θα αδικηθούν - με τις καθυστερήσεις ν' αυξάνονται (αφού υπάλληλοι στα ασφαλιστικά ταμεία δεν υπάρχουν για να διεκπαιρεώσουν τις αιτήσεις και χρήματα στα ταμεία για πληρωθούν στην ώρα τους!) και με τις αποχωρήσεις ν' αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο, αφού κανείς δε θα θέλει να μείνει δέσμιος σ' ένα Δημόσιο τομέα που απαξιώνεται, δεν πληρώνει και τα όρια συνταξιοδότησης αλλάζουν προς το χειρότερο, χρόνο με τον χρόνο. Το τι θα γίνει τελικά θα το δούμε σύντομα...

Ως γενική τοποθέτηση πάντως να πούμε το εξής: με μισθούς 500 ευρώ, κανένα ταμείο - όσο καλά και αν διαχειρίζεται τα οικονομικά του - δε θα μπορεί να δίνει συντάξεις 1000 ευρώ. Οι κρατήσεις και οι τεράστιες ανάγκες (λόγω δημογραφικού προβλήματος, μαζικών πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με το φόβο του Μνημονίου κ.ο.κ.) θα το εμποδίζουν. Έτσι γίνεται το όνειρο των Γερμανών πραγματικότητα δηλ. μειώνεται στο ελάχιστο το εισόδημα των Ελλήνων. Και βέβαια με την επερχόμενη αύξηση του χαρατσιού των ακινήτων (και τη διατήρηση των πολλαπλών φόρων ακινήτων) θα γίνει και το 2ο όνειρο των Γερμανών πραγματικότητα - η εξαφάνιση της ιδιοκτησίας των φυσικών προσώπων στην Ελλάδα. Αφού στην Γερμανία οι Γερμανοί νοικιάζουν τα σπίτια τους, γιατί στην Ελλάδα να το έχουν;

Και για να μην ξεχνιόμαστε... Είχαμε γράψει για την ιδιωτικοποίηση του ΟΠΑΠ την οποία θεωρούσαμε και θεωρούμε επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον (το γιατί το αναλύουμε εδώ). Παρά τις φανφάρες πάντως, η συμφωνία δεν έχει ακόμα προχωρήσει αφού ο νέος βασικός μέτοχος δεν δείχνει να δέχεται «έτσι απλά» τις δύο μεγάλες συμφωνίες του Οργανισμού λίγο πριν από την πώλησή του. Η Emma Delta θέλει να τις επαναδιαπραγματευθεί, με προφανή στόχο να μειώσει το κόστος της. Πρόκειται για τη συμφωνία με την Intralot για τον τεχνολογικό πάροχο (με την οποία είχε διαφωνήσει άγρια η Emma Delta στέλνοντας και εξώδικα), αλλά και τη σύμβαση για την εκμετάλλευση των Κρατικών Λαχείων (για τα οποία είχαμε αναφερθεί εδώ), όπου ο ΟΠΑΠ επωμίστηκε το σύνολο σχεδόν των καταβολών μετά την αποχώρηση της Lottomatica, η οποία είχε διαφωνήσει τότε θεωρώντας πολύ υψηλό το τίμημα. Η εμπλοκή είναι προφανώς μεγάλη και απειλεί όχι μόνο να καθυστερήσει τα 190 εκατ. της σύμβασης για τα Λαχεία, αλλά και να τινάξει στον αέρα τους δύο διαγωνισμούς, απειλώντας ακόμη και την είσπραξη των 652 εκατ. ευρώ για τον ΟΠΑΠ. Πολύ φοβόμαστε ότι στο τέλος το τίμημα θα μειωθεί σημαντικά και η ζημιά του Δημοσίου (που ήδη είναι μεγάλη από την αποκρατικοποίηση) θα μεγαλώσει - αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά ότι πρώτα υπογράφουμε και μετά θριαμβολογούμε...

Πηγή είδησης: "To Ποντίκι", "Ελεύθερος Τύπος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου