Δευτέρα 17 Ιουνίου 2013

Τι συμβαίνει με την ΕΡΤ - τι να περιμένουμε από την κυβέρνηση

Είδηση: Παράταση δίνεται στο θρίλερ με την υπόθεση της ΕΡΤ. Νέα διάσταση δίνει στο θέμα η απόφαση του ΣτΕ για προσωρινή αναστολή της υπουργικής απόφασης για το κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, ενώ οι πολιτικοί αρχηγοί θα συναντηθούν εκ νέου. Αυτό που ουσιαστικά προκύπτει είναι ότι οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν σε ότι αφορά την ανάγκη για ανασχηματισμό και επικαιροποίησης της πολιτικής συμφωνίας ενώ η υπόθεση της ΕΡΤ θα ξανασυζητηθεί σε νέα σύσκεψη, όπου ο κ. Σαμαράς θα παρουσιάσει αναλυτικά την πρότασή του, με βάση τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά την απόφαση του ΣτΕ.

"Δεν είναι η ΕΡΤ το βασικό αντικείμενο. Το βασικό πρόβλημα είναι η ανάγκη σεβασμού της δημοκρατίας . Το βασικό θέμα είναι η κυβέρνηση να λειτουργεί ως κυβέρνηση συνεργασίας και όχι ως μονοκομματική κυβέρνηση της ΝΔ που απλώς ανέχεται τους άλλους δύο εταίρους", τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος. "Δεν έπρεπε να διακοπεί η λειτουργία της ΕΡΤ σύμφωνα με την απόφαση.Περιμένουμε όλες οι συχνότητες να βγουν στον αέρα" δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μετά το τέλος της συνάντησης των τριών πολιτικών αρχηγών. Η απόφαση του ΣτΕ πρέπει να αξιοποιηθεί και να ακολουθηθεί, είπε ο κ. Κουβέλης. Τόνισε ότι  τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων είναι μεγέθη τα οποία πρέπει να δρομολογηθούν. Όμως όπως είπε, "άλλο ζήτημα οι μεταρρυθμίσεις και άλλο το μαύρο στην ΕΡΤ".
Να υπενθυμίσουμε ότι με απόφαση του προέδρου του ΣτΕ, Κ. Μενουδάκου, αναστέλλεται εν μέρει η κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία διατάχθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ έως τη δημιουργία νέου φορέα. Διευκρινίσεις σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ περί την ΕΡΤ, παρείχε ο πρόεδρος του Συμβουλίου, Κ. Μενουδάκος. Σύμφωνα με αυτές, η ΕΡΤ στο σύνολό της (ΝΕΤ, ΕΤ1, ΕΤ3, ραδιόφωνο κ.λπ.) θα λειτουργήσει ως έχει και θα ορισθεί διαχειριστής, ο οποίος θα φέρει τις αρμοδιότητες, που είχε η παλαιά διοίκηση της επιχείρησης.

Τη δική της γνωμοδότηση επί της απόφασης του ΣτΕ εξέδωσε και η νομική υπηρεσία της ΕΡΤ, υποστηρίζοντας ότι η εταιρεία σε ισχύ αφού δεν υπάρχει ρητή κατάργησή της. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι "δεν καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία ότι διατηρείται η υπόσταση της ΕΡΤ ως δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, προκειμένου, κατά το μεταβατικό αυτό στάδιο, να συνεχίσει να ασκεί την αποστολή της ως δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας μεταδίδοντας ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές, που διεκόπησαν με την ανασταλείσα κοινή υπουργική απόφαση και λειτουργώντας τους διαδικτυακούς τόπους. Για τους ίδιους νομικούς λόγους, παραμένουν σε ισχύ οι συμβάσεις των εργαζομένων για την επίτευξη του στόχου της μετάδοσης των ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και της λειτουργίας των διαδικτυακών ιστοτόπων". Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση εξάλλου το σύνολο του προσωπικού της ΕΡΤ (περιλαμβανομένων των εργαζομένων στη «Ραδιοτηλεόραση», το Αρχείο Μουσείου και τα Μουσικά Σύνολα) θεωρείται "αυτοδικαίως ως μηδέποτε απολυθέν".

«Σε σχέση τέλος με την πρόβλεψη της προσωρινής διαταγής του ΣτΕ για τη συνέχιση της μετάδοσης ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και τη λειτουργία διαδικτυακών ιστοτόπων από το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, επισημαίνουμε το αυτονόητο ότι η ΕΡΤ αποτελεί, προφανώς και σήμερα, το μοναδικό υφιστάμενο ραδιοτηλεοπτικό φορέα στη χώρα μας που σύστησε το κράτος προς εκπλήρωση της συνταγματικής διαταγής, παρά το γεγονός ότι τούτο, δεν αναφέρεται ρητά στο κείμενο αυτής», καταλήγει η γνωμοδότηση.

Σχόλιο:  Παρά τις διευκρινήσεις, η απόφαση του ΣτΕ "αντέχει" πολλές ερμηνείες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι, η απόφαση είναι προσωρινή - και μέχρι τότε η ΕΡΤ κανονικά θα έπρεπε λειτουργεί ΩΣ ΕΧΕΙ όσο αφορά τα κανάλια και τα ραδιόφωνα. Κάτι το οποίο μέχρι στιγμής δε συμβαίνει...
 
Δυστυχώς όμως παράλληλα η απόφαση είναι πολιτική: δίνει την ευχέρεια στην κυβέρνηση να πράξει κατά το δοκούν και να δημιουργήσει τετελεσμένα προ της οριστικής αποφάσεως. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι με βάση την αρχική ερμηνεία που δίνεται,  η προσωρινή διαταγή του κ. Μενουδάκου δεν περιλαμβάνει τα μουσικά σύνολα και τις συμφωνικές ορχήστρες της ΕΡΤ, καθώς και την έκδοση του εβδομαδιαίου περιοδικού «Ραδιοτηλεόραση». Επομένως υπάρχουν άνθρωποι εκτεθειμένοι - και βορά στ' ανθρωποφάγα ΜΜΕ που τις τελευταίες μέρες έδωσαν την μεγάλη μάχη για λογαριασμό της κυβέρνησης. Βέβαια στην πράξη θα φανεί τι θα συμβεί - θα υπάρξουν σίγουρα περαιτέρω προσφυγές των εργαζομένων και αντιδράσεις πολιτών κ.ο.κ. Παράλληλα δε, η απόφαση σύμφωνα με τις διευκρινήσεις που διέρευσαν ΔΕΝ αφορά το προσωπικό. Αυτοί παραμένουν απολυμένοι - πράγμα που κατά την προσωπική μας άποψη αποτελεί όνειδος για τη δικαιοσύνη στην χώρα μας: είναι δυνατόν μια προσωρινή απόφαση εργαζομένων για το φορέα που εργάζονται να μην τους περιλαμβάνει; Αυτό είναι πρώτη φορά που συμβαίνει και δίνει το στίγμα του που κινείται το ΣτΕ. Παράλληλα δε, και είναι ιδιαίτερα σημαντικό, η απόφαση μιλάει για "νέο φορέα" δηλαδή ΠΡΟΚΑΘΟΡΙΖΕΙ την τελική απόφαση του ΣτΕ, χωρίς να έχουν εξεταστεί τα ουσιαστικά σημεία της προσφυγής που αφορούν τα δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία της δημόσιας περιουσίας κ.ο.κ. Είναι δυνατό να βγαίνει η απόφαση χωρίς να εκδικάζεται; Στην Ελλάδα μάλλον ναι - σύμφωνα με τους διαρροείς.

Εξαιρετικό όμως ενδιαφέρον έχει η επίσημη ανακοίνωση του ΣτΕ ότι δεν έδωσε διευκρινήσεις. Συγκεκριμένα ο κ.Μενουδάκος διέψευδε ότι ο ίδιος έχει δώσει οποιαδήποτε οδηγία ως προς τον τρόπο εφαρμογής της προσωρινής διαταγής του για την ΕΡΤ σημειώνοντας ότι τα σχόλια και οι διευκρινίσεις που διατυπώνονται σχετικά με αυτή δεν προέρχονται από τον ίδιο, αλλά ενδεχομένως από άλλους δικαστικούς και νομικούς κύκλους. Επομένως η κυβέρνηση εδώ είναι υπόλογη, γιατί προσπαθεί στην πλάτη του ΣτΕ, να επιβάλει τη δική της ερμηνεία...
  
Από την άλλη όμως η απόφαση δίνει ξεκάθαρα το ότι θα πρέπει να υπάρξει νόμος για τον καινούργιο φορέα - το πως θα είναι, τι θα περιλαμβάνει κ.ο.κ. είναι άγνωστο. Επομένως η μάχη θα δοθεί στην Βουλή και εκεί θα φανεί το τι πραγματικά εννοούσαν τα κόμματα μιλώντας για προστασία των εργαζομένων και της ΕΡΤ.

Διαβάζοντας βέβαια τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, παρατηρούμε μια ελαφρά "κωλοτούμπα" του κ. Κουβέλη και μια μεγαλύτερη από τον κύριο Βενιζέλο, που ενώ το κόμμα του μέχρι χθες το βράδυ (μέσω του κ.Κουκουλόπουλου) υπερθεμάτιζε την προστασία των εργαζομένων, της ΕΡΤ κ.ο.κ. τονίζοντας την ανάγκη για διάφανεια, διασφάλιση κ.ο.κ. Σήμερα όλα αυτά έγιναν δευτερεύοντα, αφήνοντας τα ΜΜΕ να παρουσιάζουν ότι βασικό θέμα (και λύση της διαμάχης) ήταν ο "ανασχηματισμός" της κυβέρνησης. Επομένως, θα κρατήσουμε μικρό καλάθι για το τι θα γίνει, ποιοι και πόσοι θα θυσιαστούν και ποιος θα βρεθεί ωφελημένος από την όλη ιστορία. Όταν ακούμε πάντως για "διακομματικές επιτροπές" που "θ' αξιολογήσουν" τους εργαζομένους, δεν μπορούμε να περιμένουμε πολλά.

Και βέβαια ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι η κυβέρνηση διατρανώνει ότι ετοιμάζει 3(!!!) σχέδια για να παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς και την κοινωνία ολόκληρη, και όλα αυτά σε 24 ώρες! Προτείνουμε - αν είναι τόσο παραγωγικοί στα επιτελεία της κυβέρνησης, να τους χρησιμοποιήσει το κράτος και να δημιουργήσει μια συμβουλευτική εταιρεία που θα "πουλάει" σχέδια και στο εξωτερικό σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Το ΒΒC ετοιμάζει αναδιάρθρωση και τους πήρε 1 1/2 χρόνο για να προετοιμάσουν το σχέδιο, ενώ το γερμανικό ZDF χρειάστηκε ανάλογο διάστημα για τη δική του. Τους φάγαμε επομένως τους κουτόφραγκους! Και πιο σύντομοι και μια κι έξω "οικονομίες".

Κλείνοντας να πούμε πάντως το εξής: την τελευταία εβδομάδα, είδαμε στην πράξη, το πως λειτουργεί σωστά μια δημόσια και πολυφωνική ραδιοτηλεόραση. Συζητήσεις, θέματα που αφορούν όλους μας, εκπομπές που απειχούν την πραγματική κατάσταση στην ελληνική κοινωνία και κυρίως ερωτήσεις και απόψεις ειλικρινείς και όχι στρογγυλεμένες. Μακάρι η απελευθέρωση που συντελέστηκε να συνεχιστεί και στο μέλλον - όσο υπάρχει η δυνατότητα ακόμα. Και προς Θεού - όχι άλλους Αιμίλιους Λιάτσους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου