Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ο Εμίρης του Κατάρ, τα πρόβατα και οι μέλισσες / Πέθανε ο Ούγκο Τσάβες

Αντιγράφουμε από το "Ποντίκι" για την αγορά σειράς μικρών νησιών στο Ιόνιο Πέλαγος από τον Εμίρη του Κατάρ. Το κείμενο είναι γραμμένο με χιουμοριστικό τρόπο, αλλά περιγράφει γλαφυρά το περιβαλλοντικό καθεστώς τους:

"Ο Εμίρης του Κατάρ, σεΐχης Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, από μικρός είχε ένα όνειρο. Να αρμέγει πρόβατα, να πήζει τυρί, να τρέχει στα λιβάδια με τις μελισσούλες. Μόνο που η χώρα που γεννήθηκε δεν μπορούσε να εκπληρώσει τα βουκολικά του όνειρα.
 Έτσι τα χρόνια περνούσαν και ο Εμίρης αν και «πνιγμένος» στα πλούτη, ένοιωθε εγκλωβισμένος στην άμμο της ερήμου που δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τις κτηνοτροφικο-αγροτο-μελισσοκομικές του φαντασιώσεις…
Όμως ποτέ μη λες ποτέ! Γιατί το όνειρό του σύντομα θα γίνει πραγματικότητα μετά την αγορά της  Οξειάς!
Το νησάκι έκτασης 4.200 στρεμμάτων, βρίσκεται στο σύμπλεγμα των Εχινάδων Νήσων και ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί το αγόρασε, όπως λέει η πιάτσα, έναντι 4.900.000 ευρώ. Ποσό ευτελές όταν κάποιος ζάπλουτος θέλει να εκπληρώσει τα παιδικά του όνειρα.
Γιατί μην ακούτε τι λένε περί τουριστικής αξιοποίησης ή περί κατασκευής της βίλας των ονείρων. Ο Εμίρης γνώριζε πολύ καλά τι αγόραζε. Και επέλεξε την Οξειά ακριβώς γιατί είναι ο τόπος που στοίχειωνε τα όνειρά του.
Γιατί το νησάκι αυτό, είναι ο ιδανικός τόπος όπου απρόσκοπτα μπορεί να επιδοθεί στην κτηνοτροφία πηγαίνοντας για βοσκή πρόβατα και κατσίκες. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας μπορεί να στρώνει λινάτσες για να μαζεύει ελιές, να «φλερτάρει» με τις μέλισσες και το νέκταρ τους και εκεί κατά τη δύση του ηλίου να πηγαίνει με τις πετονιές και τα καλάμια του για να «συναντηθεί» με τσιπούρες και κολιούς.
Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ Θανί, δεν ενδιαφέρεται για παλάτια. Έχει άλλωστε ουκ ολίγα. Γι΄ αυτό και επέλεξε να αγοράσει ένα νησάκι που βρίσκεται εντός των ορίων του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθαλασσών Μεσολογγίου – Αιτωλικού, χαρακτηρισμένο ως Περιοχή Προστασίας της Φύσης.
Ο Εμίρης του Κατάρ, γνωρίζει πολύ  καλά ότι μπορεί να κτίσει μόνον μια μικρή αγροτική κατοικία επιφάνειας μέχρι 80 τετραγωνικά μέτρα και αποθήκες για  να φυλάει τα αγροτικά του εργαλεία, επιφάνειας μέχρι 50 τετραγωνικά μέτρα.
Ο Εμίρης του Κατάρ, γνωρίζει ότι το νησάκι του περιλαμβάνεται στο δίκτυο προστασίας Natura και αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο που τον γοήτευσε και έκανε τα αδύνατα δυνατά για να το αποκτήσει.
Λέτε η μνημονιακή κυβέρνηση να του χαλάσει το όνειρο;
Λέτε οι αρμόδιοι υπουργοί να αλλάξουν τη νομοθεσία να επιτρέψουν τη δόμησή γιγαντιαίων εγκαταστάσεων  και να γκρεμίσουν τα σχέδιά του;
Λέτε να είναι βαλτοί από ανταγωνιστές του και να μην του επιτρέψουν να τρέχει στους ρούγες με τη γκλίτσα;
 Λέτε να βγάλουν εκτός προστατευόμενης περιοχής το νησάκι και να μην του επιτρέψουν να μυρίσει το τυρόγαλο, να γευτεί ελιές στουμπηχτές και μέλι;
Μακάρι να διαψευστούμε. Γιατί όλοι έχουν δικαίωμα στο όνειρο…"

Λεπτομέρειες για το καθεστώς των νησιών και το φορέα διαχείρισης του Εθνικού Θαλασσίου Πάρκου, μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
 
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Και να λοιπόν που ο ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, πέθανε σε ηλικία 58 ετών μετά από μάχη δύο ετών με τον καρκίνο. Ένας ηγέτης που λατρεύτηκε και μισήθηκε όσο λίγοι άλλοι της εποχής του, διατηρήθηκε στο αξίωμα του Προέδρου για 14 χρόνια, έχοντας επιβιώσει ενός πραξικοπήματος. Αποτέλεσε προνομιακό συνομιλητή αριστερών κομμάτων και κινημάτων και αγωνίστηκε έντονα ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις παντός είδους, κάνοντας μάλιστα την αρχή για σειρά κρατικοποιήσεων - τις πρώτες στην περιοχή για αρκετές δεκαετίες. Η χώρα του με τα πετρέλαιά της, αποτέλεσαν ισχυρό σύμμαχο όχι μόνο για την Κούβα (με την οποία η Βενεζουέλα απέκτησε στενούς δεσμούς επί προεδρίας του), αλλά για αρκετές μικρές και μικρομεσαίες χώρες της Λατινικής Αμερικής που προσπαθούσαν να διαρρήξουν τις σχέσεις εξάρτησης που είχαν (παραδοσιακά) με τις ΗΠΑ. Ο θάνατος του αφήνει ένα δυσαναπλήρωτο κενό σ' αυτό που ονομάζουμε "αντι-αμερικανικό" μπλοκ. Το τι θα γίνει στο μέλλον στην χώρα του άγνωστο, αλλά σίγουρα ο αντιπρόεδρός του Μαδούρο, δεν έχει τα ρητορικά του χαρίσματα, ούτε την απήχηση που είχε ο Τσάβες στον κόσμο. Το αν θα συνεχιστεί η πολιτική του, μόνο ο χρόνος θα το δείξει...

Πηγές ειδήσεων: "Ποντίκι", "Α.Π.Ε." / Λεπτομέρειες για την προσφυγή των εργαζομένων της ΔΕΗ ενάντια στο προεδρείο του Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου