Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας κα του χωρισμού της σε "καλή" και "κακή" τράπεζα

Είδηση: H Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τραπέζας. Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο των καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς διατηρώντας την επωνυμία ΑTE Bank. όλες οι συναλλαγές των πελατών της, αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις, θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.Η προσφορά της Πειραιώς προκρίθηκε επειδή εγγυόταν όλες τις θέσεις εργασίας. Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό 75 δις.  καταθέσεις 35 δις. και χορηγήσεις 47 δις. ευρώ. Το προσωπικό του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 17.000 εργαζόμενους και το δίκτυο καταστημάτων σε 1230 με παρουσία σε εννέα χώρες.
 Αντιδράσεις είχαμε από το σύνολο της αντιπολίτευσης, πλην της Χ.Αυγής. Με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τονίζουν τη σημασία της τράπεζας για τον ελληνικό αγροτικό κόσμο και το πως ένα μεγάλο ποσοστό της αγροτικής γης στην χώρα μας περνάει στον έλεγχο μιας ιδιωτικής τράπεζας. «Αυτός, ο οποίος ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα, στην πραγματικότητα θα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σε αυτήν και μπορεί, να τους 'κατευθύνει' σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μην συμφέρουν τον ελληνικό λαό. Σε μορφές παραγωγής, οι οποίες στην πραγματικότητα συμφέρουν τους 'επενδυτές' της τράπεζας» αναφέρει στον ίδιο τόνο ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης σημειώνει ότι "ότι θα επιδιώξει να διερευνηθεί η ύπαρξη σοβαρών ευθυνών από την κυβέρνηση, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία και οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε εκκαθάριση". Τέλος, καλεί την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να:
  • Απαντήσει πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το ΤΧΣ, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας.
  • Κοινοποιήσει τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, τις εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η περίφημη Βασιλεία ΙΙ.
  • Δημοσιοποιήσει τα στοιχεία όλων των βιώσιμων τραπεζών ειδικά όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρησης έκτακτων προβλέψεων και να καταγραφούν αναλυτικά οι επισφάλειες που έχουν καταγράψει οι 4 τράπεζες. 
Πάντως όπως προέκυψε από τις εξηγήσεις που έδωσαν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ακόμη και το "κόστος" της ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών, αυτόνομα, θα ήταν κατά πολύ μικρότερο απ' ό,τι στην ενιαία Τράπεζα Πειραιώς, 8,7 δισ. ευρώ έναντι 13 δισ. Στα όρια της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του κ. Στουρνάρα, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα όταν μια τράπεζα κρίνεται μη βιώσιμη", καθώς επίσης ότι "δεν καίγεται η Ελλάδα επειδή μεταβιβάζεται η Αγροτική στην Πειραιώς".
    Σχόλιο:  Είναι ακατανόητο το πως παραχωρείται δωρεάν το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ σε μια τράπεζα που είναι και υπερχρεωμένη και επιβιώνει με χρήματα τα οποία εγγράφονται σαν χρέος του ελληνικού κράτους. Είναι ένα δώρο απίστευτα μεγάλης αξίας που όπως είχαμε επισημάνει με στοιχεία και στο παρελθόν (πριν ακόμα σκάσει η τραπεζική φούσκα στην χώρα μας), θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στον καταχρεωμένο αγροτικό κόσμο της χώρας. Είναι επίσης απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο έγινε η συμφωνία και εξοργιστική η αδιαφάνεια των όρων της. Είναι δυνατόν μια τράπεζα (η τελευταία μεγάλη κρατική) να παραχωρείται με διαδικασίες-εξπρές; Χωρίς να γίνεται γνωστό το τίμημα (αν υπάρχει), οι όροι με τους οποίους διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας; Το πως θα γίνει η διαχείριση των αγροτικών δανείων; H εκ των υστέρων διευκρίνηση ότι το καθεστώς των αγροτικών γαιών "ΘΑ καθοριστεί με νόμο" για τον οποίο τίποτα δε γνωρίζουμε (ούτε το πότε θα γίνει) δείχνει μια επικίνδυνη προχειρότητα για ένα σοβαρότατο θέμα.

    Πως είναι δυνατόν να παραχωρείται με τέτοιο τρόπο δημόσια περιουσία σε ένα ιδιωτικό οργανισμό που επιβιώνει χάρη στις κρατικές εγγυήσεις και το κρατικό χρήμα (ας μην ξεχνάμε ότι για την χώρα μας και παρά τις φανφάρες, δεν ισχύει η πρόσφατη ευρωπαϊκή συμφωνία που ισχύει για Ιταλία κια Ισπανία) και ο οποίος δεν έχει επαρκή δικά του κεφάλαια; Πως είναι δυνατόν να μπαίνει στην μέγγενη ενός ιδιωτικού ιδρύματος (που δανείζει στην παρούσα φάση με τοκογλυφικούς όρους και έχει ακόμα και για τράπεζα κακή φήμη για τον τρόπο διαχείρισης των δανείων της) ένα από τα σοβαρότερα κομμάτια της οικονομίας της χώρας μας, στο οποίο υποτίθεται θα στηριχθεί η οικονομία του αύριο;

    Αν υπήρχε διαφάνεια στην υπόθεση, όλα θα έβγαιναν στο φως. Οι όροι, η συμφωνία, οι προτάσεις που έγιναν, θα είχαν απαντηθεί τα σαφή ερωτήματα της αντιπολίτευσης (τα οποία έχουν τεθεί πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η συμφωνία) ενώ θα είχε απαντηθεί και το ερώτημα του γιατί δεν κρατήθηκε η τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο (αφού το σπάσιμο μπορούσε να γίνει και εντός του Δημοσίου), όπως επίσης και γιατί η Τράπεζα δεν ενώθηκε με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (αν σώνει και καλά έπρεπε να συγχωνευτεί) και ν' αποτελέσει έτσι τη βάση ενός κρατικού τραπεζικού πυλώνα, που είναι αναγκαίος για τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Επίσης θα μας είχε εξηγηθεί το τι σημαίνει "κακή" τράπεζα, το ποιος θα σηκώσει το βάρος αυτής (η απάντηση είναι προφανώς ρητορική - εμείς) και το πόσο αυτό θα κοστίσει.

    Αν ήμασταν συνωμοσιολόγοι, θα λέγαμε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει συγκέντρωση (διαμέσου πλειστηριασμών) της αγροτικής γης στα χέρια των λίγων - και ότι η συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα. Παράλληλα μην έχετε αμφιβολίες: σύντομα και απολύσεις θα γίνουν και κλείσιμο αρκετών καταστημάτων θε πραγματοποιηθεί. Απλά είναι θέμα χρόνου...

    Η χώρα μας δυστυχώς είναι αστείρευτη σε κινήσεις πέρα από κάθε λογική. Αντί η χρηματοδότηση των ιδιωτικών τραπεζών να μεταφραστεί σε έλεγχό τους (όπως έγινε ακόμα και στην Μ.Βρετανία, την πατρίδα του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού), δίνονται δωρεάν και άνευ ανταλλάγματος, σε αυτές χρήματα όλων μας, με οποιόδηποτε αδιαφανή τρόπο και πέρα απο κάθε ηθική και νομιμότητα. Και όταν η κυβέρνηση μιας χώρας, δε σέβεται τα κρατικά ταμεία, δεν μπορεί να έχει απαίτηση και από τους πολίτες της να κάνουν το ίδιο...

    Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μια δήλωση που θα έπρεπε να κάνει αίσθηση έκανε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, σχετικά με τον 13ο και 14ο μισθό. Η είδηση δυστυχώς πέρασε στα ψιλά - σας την παρουσιάζουμε όμως, όπως δημοσιεύτηκε και σχολιάστηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία":


    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου