Είδηση: Αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία μελετά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην προσπάθειά της να επιτύχει περαιτέρω μείωση των δαπανών στον χώρο της υγείας. Oι αλλαγές θα αφορούν τον βασικό πυλώνα του συστήματος εφημεριών, δηλαδή τους γιατρούς, οι οποίοι πλέον, για τις ανάγκες των εφημεριών και μόνο, θα διακρίνονται σε γιατρούς «πρώτης» και «δεύτερης γραμμής». Αυτή η διάκριση ως φαίνεται θα καθορίζει τη συμμετοχή τους στις εφημερίες και συνεπώς την αμοιβή τους.
Ήδη με έγγραφό του προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ζήτησε να γίνει περικοπή στα προγράμματα εφημεριών, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα κονδύλια που έχουν διατεθεί. Σημειωτέον ότι το συνολικό ετήσιο ποσό για τις εφημερίες στο ΕΣΥ εφέτος έχει συρρικνωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το περασμένο έτος, φτάνοντας τα 300 εκατ. ευρώ. Πλέον όμως επιχειρεί αλλαγές και στην «καρδιά» του συστήματος εφημεριών.Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ταξινομούνται οι ιατρικές ειδικότητες του ΕΣΥ κατά προτεραιότητα, όπως αυτή καθορίζεται αφενός από τη φύση της ειδικότητας, αφετέρου από τις ανάγκες που καλύπτει στην εφημερία του κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Παθολόγοι, χειρουργοί, καρδιολόγοι είναι πχ τρεις βασικές ειδικότητες εκ των ων ουκ άνευ σε κάθε εφημερία, με τη σχετική λίστα να εμπλουτίζεται με αναισθησιολόγους, ακτινολόγους κα, ενώ οδοντίατροι, παθολογοανατόμοι, δερματολόγοι θα περιορίζονται στη μάχη των εφημεριών από τα μετόπισθεν.
Οι αλλαγές αυτές βεβαίως βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του υπουργείου σε άμεση συσχέτιση με τις δρομολογημένες ενοποιήσεις τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο γυναικολογικές κλινικές σε δυο Νοσοκομεία με απόσταση μεταξύ τους 11 χλμ και στη μία να υπηρετούν δυο γιατροί και στην άλλη άλλοι δυο και να μην μπορούν να βγουν εφημερίες. Χρειάζεται να υπάρχει μια γυναικολογική κλινική η οποία να μπορεί και να εφημερεύει. Αυτό εξυπηρετεί τον πολίτη» είπε ο κ. Λυκουρέντζος, δίνοντας το αδρό πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών στο σύστημα υγείας το χρονοδιάγραμμα των οποίων προβλέπει την ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του έτους.
Σχόλιο: Στην ουσία επαναφέρεται από το παράθυρο, η παλαιότερη συζήτηση (διαβάστε εδώ λεπτομέρειες), ελαφρώς διαφοροποιημένη. Ξεκινώντας από το τέλος να πούμε ότι ο χιλιομετρικός προσδιορισμός της αναγκαιότητας κλινικών είναι αφελής και επικίνδυνος. Και εξηγούμαστε: νοσοκομεία σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση υπάρχουν είτε σε έδρες νομών είτε σε μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως είναι κατανοητό, στην δεύτερη περίπτωση το κλείσιμο κλινικών θα δημιουργήσει συμφόρηση στα εναπομείναντα νοσοκομεία, σε μια εποχή που το υγιεινομικό καταφύγιο στα νοσοκομεία για οποιαδήποτε πρόβλημα είναι καθημερινό φαινόμενο (το ίδιο συμβαίνει και στα δωρεάν πολυϊατρεία όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν), δεδομένης της οικονομικής ανέχειας. Στην περίπτωση των νομαρχιακών νοσοκομείων (ελάχιστα από τα οποία βέβαια στην πραγματικότητα είναι τόσο κοντά) , οι κλινικές καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις και επομένως τα επιπλέον "11 χιλιόμετρα" μπορεί ν' ακούγονται λίγα αλλά μπορεί να είναι ακόμα 15-20 λεπτά, σ' ένα ταξίδι 2 ή 3 ωρών προς το νοσοκομείο, χρόνος που σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι πολυτέλεια.
Όσο αφορά το θέμα των εφημεριών είναι σωστή η παρατήρηση ότι υπάρχουν ειδικότητες που είναι αναγκαίες σε καθημερινή βάση και ότι άλλες δεν δικαιολογούν ίσως την παρουσία τους για βραδινά περιστατικά. Διαπιστώνουμε πάλι όμως ότι δημιουργείται ένα αμόκ περικοπών, το οποίο θα υποβαθμίσει μαζικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες από ένα σύστημα που πάσχει ούτως ή άλλως. Δηλαδή ναι μεν παθολόγοι, χειρούργοι και καρδιολόγοι είναι απαραίτητοι σε κάθε εφημερία, αλλά μήπως δεν είναι και οι παιδίατροι ή μήπως οι γονείς θα ζητάνε από τα παιδιά τους να αρρωσταίνουν ή να παθαίνουν κάτι μόνο την μέρα; Δεν χρειάζονται μικροβιολόγοι, γυναικολόγοι ή μαιευτήρες, αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι και ορθοπεδικοί σε κάθε νοσοκομειακή βάρδια; Πως θα γίνονται αιματολογικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις; Δεν είμαστε όλοι Παπανδρέου ή Πάγκαλοι δηλ. αναίσθητοι, επομένως κάποιος θα πρέπει να δίνει αναισθητικά. Πως θα γίνονται οι γέννες; Ναι μεν φυσιολογική διαδικασία, αλλά ένας μαιευτήρας είναι αναγκαίος δε νομίζετε;
Επομένως, ναι μεν κάποιες ειδικότητες θα μπορούσαν να λειτουργούν "από τα μετόπισθεν", αλλά αυτές είναι στην πραγματικότητα λίγες και έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία. Άρα τα χρήματα που θα εξοικονομούνται θα είναι ελάχιστα - αυτό αν το μέτρο εφαρμοστεί σωστά και όχι με λογική του "όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω". Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται: η πρόσκληση του υπουργού στους διοικητές των νοσοκομείων (που ήδη χρωστάνε 4-5 μήνες εφημερίες) να κάνουν "οικονομία" άλλα δείχνει. Επίσης δε διαβάζουμε πως θα λειτουργούσε η "κάλυψη από τα μετόπισθεν". π.χ. λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν εξιδικευμένες ειδικότητες θα καλούνται τελευταία στιγμή και θα είναι σε μερική εφημερία; Παράλληλα τι θα συμβεί με κλινικές που ναι μεν δεν είναι "αιχμής" όσο αφορά τα νυχτερινά περιστατικά όπως π.χ. οι ογκολογικές. Πως θα καλύπτονται οι νοσηλευόμενοι τα βράδια σε περίπτωση ανάγκης;
Πολλά ερωτήματα, που δυστυχώς πάλι παραμένουν αναπάντητα...
Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τιμοκατάλογο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε μία προσπάθεια να μειώσει τα κονδύλια που δαπανώνται κάθε χρόνο. Το πλάνο έχει προχωρήσει αρκετά και το Σώμα σε λίγους μήνες θα ανακοινώσει τον σχετικό τιμοκατάλογό της. Όπως αποκαλύπτουν πηγές του Μεγάρου της Κατεχάκη αποκλειστικά στην κυριακάτικη εφημερίδα, το νέο νομοσχέδιο δεν προβλέπει ενοικίαση, ούτε τη μετάλλαξή της σε ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, αλλά όπως αναφέρει το ίδιο το Σώμα "όποιος χρησιμοποιεί την Πυροσβεστική για συμβάντα που ο ίδιος αμείβεται, θα πληρώνει".
Το αρχηγείο της Πυροσβεστικής δηλώνει ότι δεν πρόκειται να χρεώνονται συμβάντα, όπως οι δασικές ή αστικές πυρκαγιές, ακραίες καταστάσεις λόγω καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες ή φυσικές καταστροφές, αλλά στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στο μέλλον θα χρεώνονται: * Οι επεμβάσεις σε ασανσέρ για τον απεγκλωβισμό ατόμων, * Η παροχή βοήθειας σε τροχαία ατυχήματα
Στην πρώτη περίπτωση, τα χρήματα θα εισπράττονται από τις εταιρίες που συντηρούν τους ανελκυστήρες ή τα ποσά θα περνούν στα κοινόχρηστα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το αντίτιμο των υπηρεσιών θα καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Σύμφωνα με τα πλάνα του υπουργείου, συνεργεία της Πυροσβεστικής θα μεταβαίνουν στο σημείο που έχουν δεχτεί κλήση, όμως το κόστος των επιχειρήσεων θα επιβαρύνει τους συντηρητές ή τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών. Υπό σκέψη είναι και η αμοιβή του 40% του συμβάντος, ακόμα και από τον καθαρισμό δρόμων...
Και η απορία μας είναι η εξής: η Πυροσβεστική δεν πληρώνεται έτσι κι αλλιώς απ' όλους μας; Θα μειωθούν οι φόροι μας κατ' αναλογία; Ο απεγκλωβισμός σε ασανσέρ λόγω διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος θα πληρώνεται από τις εταιρείες παροχής; Αν έχουμε τροχαίο και δεν μπορούν να βγάλουν κάποιο άτυχο από το αυτοκίνητο θα ζητούν χρήματα από το ΕΚΑΒ για να τον απεγκλωβίσουν αφού ως τραυματίας περνάει στην ευθύνη του ή από τον ίδιο τον τραυματία "μπροστάντζα"; Και επίσης πόσο μακρυά βρισκόμαστε από τη στιγμή που θ' αρχίσουν να χρεώνονται και οι κατασβέσεις φωτιών; Είπαμε να κάνουμε οικονομία, αλλά και η υπερβολή έχει τα όριά της...
Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Τα Νέα"
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου