Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Αλλαγές στον τρόπο καθορισμού των εφημεριών των νοσοκομείων (και όχι μόνο) / Τιμοκατάλογος από την πυροσβεστική

Είδηση: Αλλαγές στο σύστημα των εφημεριών στα δημόσια νοσοκομεία μελετά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, στην προσπάθειά της να επιτύχει περαιτέρω μείωση των δαπανών στον χώρο της υγείας. Oι αλλαγές θα αφορούν τον βασικό πυλώνα του συστήματος εφημεριών, δηλαδή τους γιατρούς, οι οποίοι πλέον, για τις ανάγκες των εφημεριών και μόνο, θα διακρίνονται σε γιατρούς «πρώτης» και «δεύτερης γραμμής». Αυτή η διάκριση ως φαίνεται θα καθορίζει τη συμμετοχή τους στις εφημερίες και συνεπώς την αμοιβή τους.
Ήδη με έγγραφό του προς τους διοικητές των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ), ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος ζήτησε να γίνει περικοπή στα προγράμματα εφημεριών, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα κονδύλια που έχουν διατεθεί. Σημειωτέον ότι το συνολικό ετήσιο ποσό για τις εφημερίες στο ΕΣΥ εφέτος έχει συρρικνωθεί κατά 100 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το περασμένο έτος, φτάνοντας τα 300 εκατ. ευρώ. Πλέον όμως επιχειρεί αλλαγές και στην «καρδιά» του συστήματος εφημεριών.
Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, ταξινομούνται οι ιατρικές ειδικότητες του ΕΣΥ κατά προτεραιότητα, όπως αυτή καθορίζεται αφενός από τη φύση της ειδικότητας, αφετέρου από τις ανάγκες που καλύπτει στην εφημερία του κάθε νοσηλευτικό ίδρυμα.
Παθολόγοι, χειρουργοί, καρδιολόγοι είναι πχ τρεις βασικές ειδικότητες εκ των ων ουκ άνευ σε κάθε εφημερία, με τη σχετική λίστα να εμπλουτίζεται με αναισθησιολόγους, ακτινολόγους κα, ενώ οδοντίατροι, παθολογοανατόμοι, δερματολόγοι θα περιορίζονται στη μάχη των εφημεριών από τα μετόπισθεν.
Οι αλλαγές αυτές βεβαίως βρίσκονται στο μικροσκόπιο της ηγεσίας του υπουργείου σε άμεση συσχέτιση με τις δρομολογημένες ενοποιήσεις τμημάτων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία. «Δεν μπορεί να υπάρχουν δυο γυναικολογικές κλινικές σε δυο Νοσοκομεία με απόσταση μεταξύ τους 11 χλμ και στη μία να υπηρετούν δυο γιατροί και στην άλλη άλλοι δυο και να μην μπορούν να βγουν εφημερίες. Χρειάζεται να υπάρχει μια γυναικολογική κλινική η οποία να μπορεί και να εφημερεύει. Αυτό εξυπηρετεί τον πολίτη» είπε ο κ. Λυκουρέντζος, δίνοντας το αδρό πλαίσιο των επικείμενων αλλαγών στο σύστημα υγείας το χρονοδιάγραμμα των οποίων προβλέπει την ολοκλήρωσή τους μέχρι το τέλος του έτους.

Σχόλιο: Στην ουσία επαναφέρεται από το παράθυρο, η παλαιότερη συζήτηση (διαβάστε εδώ λεπτομέρειες), ελαφρώς διαφοροποιημένη. Ξεκινώντας από το τέλος να πούμε ότι ο χιλιομετρικός προσδιορισμός της αναγκαιότητας κλινικών είναι αφελής και επικίνδυνος. Και εξηγούμαστε: νοσοκομεία σε κοντινή χιλιομετρική απόσταση υπάρχουν είτε σε έδρες νομών είτε σε μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως είναι κατανοητό, στην δεύτερη περίπτωση το κλείσιμο κλινικών θα δημιουργήσει συμφόρηση στα εναπομείναντα νοσοκομεία, σε μια εποχή που το υγιεινομικό καταφύγιο στα νοσοκομεία για οποιαδήποτε πρόβλημα είναι καθημερινό φαινόμενο (το ίδιο συμβαίνει και στα δωρεάν πολυϊατρεία όπως έχουμε σημειώσει στο παρελθόν), δεδομένης της οικονομικής ανέχειας. Στην περίπτωση των νομαρχιακών νοσοκομείων (ελάχιστα από τα οποία βέβαια στην πραγματικότητα είναι τόσο κοντά) , οι κλινικές καλύπτουν μεγάλες εκτάσεις και επομένως τα επιπλέον "11 χιλιόμετρα" μπορεί ν' ακούγονται λίγα αλλά μπορεί να είναι ακόμα 15-20 λεπτά, σ' ένα ταξίδι 2 ή 3 ωρών προς το νοσοκομείο, χρόνος που σε πάρα πολλές περιπτώσεις είναι πολυτέλεια.

Όσο αφορά το θέμα των εφημεριών είναι σωστή η παρατήρηση ότι υπάρχουν ειδικότητες που είναι αναγκαίες σε καθημερινή βάση και ότι άλλες δεν δικαιολογούν ίσως την παρουσία τους για βραδινά περιστατικά. Διαπιστώνουμε πάλι όμως ότι δημιουργείται ένα αμόκ περικοπών, το οποίο θα υποβαθμίσει μαζικά τις προσφερόμενες υπηρεσίες από ένα σύστημα που πάσχει ούτως ή άλλως. Δηλαδή ναι μεν παθολόγοι, χειρούργοι και καρδιολόγοι είναι απαραίτητοι σε κάθε εφημερία, αλλά μήπως δεν είναι και οι παιδίατροι ή μήπως οι γονείς θα ζητάνε από τα παιδιά τους να αρρωσταίνουν ή να παθαίνουν κάτι μόνο την μέρα; Δεν χρειάζονται μικροβιολόγοι, γυναικολόγοι ή μαιευτήρες, αναισθησιολόγοι, ακτινολόγοι και ορθοπεδικοί σε κάθε νοσοκομειακή βάρδια; Πως θα γίνονται αιματολογικές εξετάσεις και χειρουργικές επεμβάσεις; Δεν είμαστε όλοι Παπανδρέου ή Πάγκαλοι δηλ. αναίσθητοι, επομένως κάποιος θα πρέπει να δίνει αναισθητικά. Πως θα γίνονται οι γέννες; Ναι μεν φυσιολογική διαδικασία, αλλά ένας μαιευτήρας είναι αναγκαίος δε νομίζετε;

Επομένως, ναι μεν κάποιες ειδικότητες θα μπορούσαν να λειτουργούν "από τα μετόπισθεν", αλλά αυτές είναι στην πραγματικότητα λίγες και έτσι κι αλλιώς δεν υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία. Άρα τα χρήματα που θα εξοικονομούνται θα είναι ελάχιστα - αυτό αν το μέτρο εφαρμοστεί σωστά και όχι με λογική του "όλα τα σφάζω, όλα τα μαχαιρώνω". Δυστυχώς όμως κάτι τέτοιο δε διαφαίνεται: η πρόσκληση του υπουργού στους διοικητές των νοσοκομείων (που ήδη χρωστάνε 4-5 μήνες εφημερίες) να κάνουν "οικονομία" άλλα δείχνει. Επίσης δε διαβάζουμε πως θα λειτουργούσε η "κάλυψη από τα μετόπισθεν". π.χ. λεπτές χειρουργικές επεμβάσεις που απαιτούν εξιδικευμένες ειδικότητες θα καλούνται τελευταία στιγμή και θα είναι σε μερική εφημερία; Παράλληλα τι θα συμβεί με κλινικές που ναι μεν δεν είναι "αιχμής" όσο αφορά τα νυχτερινά περιστατικά όπως π.χ. οι ογκολογικές. Πως θα καλύπτονται οι νοσηλευόμενοι τα βράδια σε περίπτωση ανάγκης;

Πολλά ερωτήματα, που δυστυχώς πάλι παραμένουν αναπάντητα...

 Και για να μην ξεχνιόμαστε... Τιμοκατάλογο στην Πυροσβεστική Υπηρεσία ετοιμάζεται να βάλει το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, σε μία προσπάθεια να μειώσει τα κονδύλια που δαπανώνται κάθε χρόνο. Το πλάνο έχει προχωρήσει αρκετά και το Σώμα σε λίγους μήνες θα ανακοινώσει τον σχετικό τιμοκατάλογό της. Όπως αποκαλύπτουν πηγές του Μεγάρου της Κατεχάκη αποκλειστικά στην κυριακάτικη εφημερίδα, το νέο νομοσχέδιο δεν προβλέπει ενοικίαση, ούτε τη μετάλλαξή της σε ιδιωτική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών, αλλά όπως αναφέρει το ίδιο το Σώμα "όποιος χρησιμοποιεί την Πυροσβεστική για συμβάντα που ο ίδιος αμείβεται, θα πληρώνει".
Το αρχηγείο της Πυροσβεστικής δηλώνει ότι δεν πρόκειται να χρεώνονται συμβάντα, όπως οι δασικές ή αστικές πυρκαγιές, ακραίες καταστάσεις λόγω καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες ή φυσικές καταστροφές, αλλά στον κατάλογο θα περιλαμβάνονται συγκεκριμένες υπηρεσίες.
Ειδικότερα, προβλέπεται ότι στο μέλλον θα χρεώνονται: * Οι επεμβάσεις σε ασανσέρ για τον απεγκλωβισμό ατόμων, * Η παροχή βοήθειας σε τροχαία ατυχήματα
Στην πρώτη περίπτωση, τα χρήματα θα εισπράττονται από τις εταιρίες που συντηρούν τους ανελκυστήρες ή τα ποσά θα περνούν στα κοινόχρηστα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το αντίτιμο των υπηρεσιών θα καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες.
Σύμφωνα με τα πλάνα του υπουργείου, συνεργεία της Πυροσβεστικής θα μεταβαίνουν στο σημείο που έχουν δεχτεί κλήση, όμως το κόστος των επιχειρήσεων θα επιβαρύνει τους συντηρητές ή τα κοινόχρηστα των πολυκατοικιών. Υπό σκέψη είναι και η αμοιβή του 40% του συμβάντος, ακόμα και από τον καθαρισμό δρόμων...

Και η απορία μας είναι η εξής: η Πυροσβεστική δεν πληρώνεται έτσι κι αλλιώς απ' όλους μας; Θα μειωθούν οι φόροι μας κατ' αναλογία; Ο απεγκλωβισμός σε ασανσέρ λόγω διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος θα πληρώνεται από τις εταιρείες παροχής; Αν έχουμε τροχαίο και δεν μπορούν να βγάλουν κάποιο άτυχο από το αυτοκίνητο θα ζητούν χρήματα από το ΕΚΑΒ για να τον απεγκλωβίσουν αφού ως τραυματίας περνάει στην ευθύνη του ή από τον ίδιο τον τραυματία "μπροστάντζα"; Και επίσης πόσο μακρυά βρισκόμαστε από τη στιγμή που θ' αρχίσουν να χρεώνονται και οι κατασβέσεις φωτιών; Είπαμε να κάνουμε οικονομία, αλλά και η υπερβολή έχει τα όριά της...

Πηγές ειδήσεων: "Πρώτο Θέμα", "Τα Νέα"

Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Αλλαγές, συγχωνεύσεις και κλείσιμο σε ΑΕΙ και ΤΕΙ στην χώρα μας...(Τι σχεδιάζετε για Σχολές και Τμήματα)

Το θέμα ανανεώθηκε με την κατάθεση του σχεδίου "Αθηνά" (Γενάρης 2013)
Είδηση (προερχόμενη από το "Έθνος" εξου και το στρογγύλεμα των λέξεων και η γενικότερη απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζονται ορισμένες πτυχές του θέματος): Σχέδιο με την κωδική ονομασία «Αθηνά» έρχεται να σαρώσει ΑΕΙ και ΤΕΙ, από την επόμενη κιόλας ακαδημαϊκή χρονιά. H «Αθηνά» θα κλείσει άμεσα, τουλάχιστον τέσσερα περιφερειακά πανεπιστήμια, και περισσότερες από 150 σχολές ανώτατης και ανώτερης τεχνολογικής εκπαίδευσης.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στον εξορθολογισμό του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας, καθώς αυτό επιβάλλεται από την οικονομική συγκυρία, την τρόικα, αλλά και από τις ακαδημαϊκές συνθήκες, που φαίνονται ώριμες για κάτι τέτοιο.
Τα πρώτα λουκέτα στα ΑΕΙ θα μπουν εντός του 2013.
Στο «μικροσκόπιο των προτεραιοτήτων» φαίνεται να εισέρχονται άμεσα τα πανεπιστήμια: Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδος, Μακεδονίας, Δυτικής Μακεδονίας, ενώ θα χρειαστεί να συγχωνευθούν σχολές και στα Πανεπιστήμια Πελοποννήσου, Αιγαίου, Θράκης και Θεσσαλίας.

Στην ίδια φάση του σχεδίου αναδιοργάνωσης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, περισσότερα από 150 τμήματα χαμηλής έως ανύπαρκτης ζήτησης από τους υποψηφίους, τα οποία συγχρόνως παρουσιάζουν και μια φθίνουσα πορεία στην «παραγωγή πτυχιούχων» την τελευταία πενταετία, θα κλείσουν. Η σάρωση θα αφορά όλα τα ΑΕΙ αλλά και τα ΤΕΙ, για τα οποία το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια. Ο υπουργός Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτό­πουλος, εγκατέλειψε το όνομα «Καλλικράτης» που είχε δυσφημιστεί από τα ΜΜΕ, καθώς θεωρήθηκε ότι... δεν επιτέλεσε το καθήκον του, και δίνει στη μεταρρύθμισή το όνομα «Αθηνά», συνώνυμο της σοφίας και της σύνεσης.Το σχέδιο «Αθηνά» στην παιδεία εκτιμάται ότι θα προσφέρει εξορθολογισμό του αριθμού των σχολών, αλλά και «λογική και ευαισθησία», προς τους φοιτητές, το διδακτικό προσωπικό και τις τοπικές κοινωνίες.

1. Πώς θα γίνει το «κούρεμα»
Εντός του Αυγούστου, αναλαμβάνει τα ηνία της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας (ΑΔΙΠ) ο νέος πρόεδρός της, κι αμέσως η ομάδα εργασίας για την αναδιοργάνωση των ΑΕΙ-ΤΕΙ πιάνει δουλειά. Ενα από τα κρίσιμα θέματα που θα διαχειριστεί η ΑΔΙΠ είναι η σύνταξη μελέτης για τη νέα «γεωγραφία» της ανώτατης εκπαίδευσης, για την οποία θα γίνει διάλογος με τους εκπροσώπους των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.
Με βάση προηγούμενα πορίσματα για τα συμβαίνοντα στον χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης η ΑΔΙΠ θα προτείνει τα κριτήρια...για το «κούρεμα» των σχολών. Κριτήρια, ακαδημαϊκά, κοινωνικά και οικονομικά. Στόχος θα είναι η συσπείρωση των δυνάμεων των πανεπιστημίων, καθώς και το σταμάτημα της πανσπερμίας και του κατακερματισμού των σχολών. Συγχωνεύσεις παντού... το σύνθημα.
2. ΤΕΙ στα αζήτητα
Ψηλά στη λίστα της... αποψίλωσης βρίσκονται περίπου 60 τμήματα ΤΕΙ με χαμηλή ζήτηση και ποσοστά αποφοίτησης σχεδόν μηδενικά. Εντατικά θα μελετηθούν οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουρισμού, Ιχθυοκαλλιεργειών, Υδατοκαλλιεργειών, Ανθοκομίας, Βιολογικών Καλλιεργειών και άλλες που στέκονται... ασθενώς στον χάρτη των τεχνολογικών ιδρυμάτων, και οι περισσότερες από αυτές θα κλείσουν. Ηδη στο φετινό μηχανογραφικό έπαψαν να υφίστανται 11 σχολές των ΤΕΙ. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει ένα σημαντικό πρόβλημα ως προς τη στρέβλωση της αποστολής των ΤΕΙ, τα οποία τείνουν να υιοθετήσουν το ακαδημαϊκό προφίλ του πανεπιστημιακού τομέα», αναφέρει χαρακτηριστικά Εκθεση του Υπ. Παιδείας.
3. Τα πρώτα λουκέτα
Συμφωνα με τα στοιχεία των Εκθέσεων της ΑΔΙΠ και του ΟΟΣΑ, είναι δεκάδες οι όμοιες σχολές. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν 22 Παιδαγωγικά τμήματα, 32 σχολές Πληροφορικής, 14 Γεωπονίας, 14 Θεάτρου, 21 σχολές Αρχιτεκτονικής, 36 Οικονομικά τμήματα και 50 τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων! Ετσι λοιπόν το πρώτο βήμα εξορθολογισμού αποφασίστηκε να γίνει με τα Πανεπιστήμια Στερεάς Ελλάδος, Δυτικής Ελλάδας, Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας.
Παλαιότερες μελέτες, ως προς αυτά τα ΑΕΙ, κατέληγαν στο ότι, τα δύο Τμήματα του Παν. Στερεάς Ελλάδας θα μπορούσαν ενδεχομένως να ενσωματωθούν στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, λόγω ύπαρξης συναφών Τμημάτων σε αυτά, ενώ οι σχολές του Δυτικής Ελλάδας θα μπορούσαν να επανέλθουν στο Παν. Ιωαννίνων. Στο Πανεπιστήμιο Δυτ. Μακεδονίας: Τα Τμήματα της Φλώρινας ενσωματώνονται εύκολα στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Τα δύο Τμήματα Μηχανικών στην Κοζάνη δεν έχουν υποδομές και δεν θεωρούνται βιώσιμα. Πάντως ο εξορθολογισμός των ΑΕΙ-ΤΕΙ θα βασιστεί σε τρεις συνιστώσες:
  • Στη Θεματική, όπου θα συγχωνευθούν τμήματα για να αποτελέσουν στη συνέχεια διευρυμένες ακαδημαϊκές μονάδες.
  • Στη χωροταξική συνιστώσα, που θα σημάνει μετακινήσεις πολλών «αδύναμων» σχολών προς σχολές ελκυστικότερες, σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους.
  • Στη Διοικητική, όπου ολόκληρα ΑΕΙ θα ενσωματωθούν σε άλλα με παρόμοια θεματική κατεύθυνση.
4. Στο κόκκινο... 150 σχολές
Ο ανασχεδιασμός της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που είναι προ των πυλών, θα περικόψει δραστικά το πλήθος των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. Σήμερα λειτουργούν 24 ΑΕΙ σε 36 διαφορετικές πόλεις και 16 ΤΕΙ σε 40 πόλεις και κωμοπόλεις. Συνολικά υπάρχουν περισσότερα από 590 τμήματα. Από το 1999 έως το 2009 ιδρύθηκαν περίπου 100 νέα Τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ, λόγω της χρηματοδότησης από την ΕΕ.
Από τα πανεπιστήμια, όσα βρίσκονται σε Αττική, Πάτρα, Iωάννινα, Κέρκυρα και Χανιά λειτουργούν σε μία πόλη, ενώ τα υπόλοιπα «απλώνονται» σε δύο έως έξι πόλεις.
Προβλέψεις
Αναλόγως με τις τελικές αποφάσεις για το κλείσιμο ή τη συγχώνευση σχολών, θα υπάρξει αντίστοιχη πρόβλεψη και για τον αριθμό των ήδη φοιτούντων σε υπό κατάργηση πανεπιστήμια και τμήματα.
Αλλωστε η κατάργηση ή η συγχώνευση των ΑΕΙ δεν θα σημάνει αυτόματα και τη διακοπή των σπουδών των φοιτητών.
Η μεταφορά τους σε ομοειδή επιστημονικά αντικείμενα, των πανεπιστημίων υποδοχής, είναι ένας τρόπος να συνεχίσουν τις σπουδές τους.
Γεγονός είναι όμως ότι ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ή κοινωνικά κριτήρια τα οποία θα αναζητήσει η ομάδα εργασίας της ΑΔΙΠ και του υπ. Παιδείας θα είναι και ο αριθμός των φοιτητών-σπουδαστών στα υπό λουκέτο ιδρύματα. Οσον αφορά τα δεκάδες ΤΕΙ που αναμένεται να...κοπούν οριστικά από το χάρτη, αυτά είναι ήδη απαξιωμένα από τους σπουδαστές τους, εδώ και χρόνια.
Τι προτείνει ο ΟΟΣΑ για το «κούρεμα» των σχολών
Το ελληνικό σύστημα ανώτερης εκπαίδευσης αποτελείται από πολλά μικρότερα, ιδιαιτέρως κατακερματισμένα τμήματα με υψηλά επίπεδα αλληλοεπικάλυψης. Τα προβλήματα εντοπίζονται σε πολλά επίπεδα:
Εντός περιφερειών: η Ελλάδα έχει παρουσιάσει αύξηση ιδρυμάτων, αλλά ακόμα σημαντικότερο στοιχείο ως προς την αποδοτικότητα είναι ότι τόσο τα πανεπιστήμια όσο και τα ΤΕΙ έχουν δημιουργήσει παραρτήματα, συχνά με ένα ή δύο τμήματα μόνο, σε μικρές πόλεις εντός των περιφερειών τους.
Στο πλαίσιο ομοίων επιστημονικών κλάδων: προγράμματα πτυχίων σε συγκεκριμένες επιστήμες και επαγγέλματα έχουν διασπαστεί σε μικρότερα προγράμματα, που διαφέρουν ελάχιστα μεταξύ τους, ενδεχομένως για να δικαιολογηθεί η δημιουργία νέων τμημάτων και ο αυξημένος αριθμός ακαδημαϊκών θέσεων.
Τα παραδείγματα
Εξειδικεύοντας ακόμη περισσότερο, οι ιθύνοντες του ΟΟΣΑ προχωρούν στην ανάδειξη χαρακτηριστικών παραδειγμάτων, για τους ομοειδείς επιστημονικούς κλάδους:
Στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης υπάρχουν δύο χωριστά τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ένα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη και το άλλο στις Σέρρες).
Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχει ένα Τμήμα Οικονομικών και ένα Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών. Επιπλέον, στο ίδιο Πανεπιστήμιο υπάρχει ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και ένα άλλο τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας.
Στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, υπάρχει ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και ένα Τμήμα Βιομηχανικής Διοίκησης.
Στο Πανεπιστήμιο της Μακεδονίας υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Μάρκετινγκ και Διοίκησης Διαδικασιών (βρίσκεται στην Εδεσσα) και Διοικητικής Τεχνολογίας (βρίσκεται στη Νάουσα).
Στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.
Στο Πανεπιστήμιο της Πελοποννήσου υπάρχουν τμήματα Επιστήμης και Τεχνολογίας Τηλεπικοινωνιών και επίσης Επιστήμης και Τεχνολογίας Υπολογιστών.         

Μεταξύ των αλλαγών που επέρχονται, περιλαμβάνεται η ομοσπονδοποίηση των πανεπιστημίων των Αθηνών σε ένα ίδρυμα όπου θα υπάγονται διοικητικά όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα, πλην του Πανεπιστήμιου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου. Δημιουργείται επίσης ένα ομόσπονδο Τεχνολογικό Ιδρυμα Αθήνας (ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά και ΑΣΠΑΙΤ ενώνονται) ενώ αναβαθμίζεται το διεθνές πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης το οποίο θα επικοινωνεί με έδρες ελληνικών σπουδών στο εξωτερικό.

Σε πρώτη φάση

Σύμφωνα με τον κ. Αρβανοτόπουλο, στην Αθήνα θα λειτουργεί ένα ομοσπονδιακού τύπου πανεπιστήμιο, κατά τα πρότυπα της Βρετανίας και Γαλλίας, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο εντάσσονται το Γεωπονικό, το Οικονομικό, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Χαροκόπειο. Οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.
Παράλληλα, θα μειωθούν κατά 94 τα τμήματα στο φετινό μηχανογραφικό των υποψηφίων των πανελλαδικών εξετάσεων. Πέρυσι ήταν 480 και τώρα θα είναι 386.
Επίσης, θα υπάρξει αύξηση των εισακτέων στα πανεπιστήμια, κατά 15% και ιδιαίτερα σε σχολές και τμήματα θετικής κατεύθυνσης, ενώ στα ΤΕΙ θα υπάρξει μείωση περίπου 30% σε τμήματα με ομοειδές γνωστικό αντικείμενο.
Σην Αθήνα δημιουργείται Ομοσπονδοτεχνολογικό Ίδρυμα, στο οποίο υπάγονται τα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά και η ΑΣΠΑΙΤΕ, ενώ, αναβαθμίζεται το Διεθνές Πανεπιστήμιο και θα συνδεθεί με τμήματα Ελληνικών Σπουδών πανεπιστημίων του εξωτερικού. Τα πανεπιστήμια με διοικούσες επιτροπές ή λιγότερα από τέσσερα τμήματα της περιφέρειας απορροφώνται από άλλα πανεπιστήμια. Για παράδειγμα, το Πανεπιστήμιο Στερεάς Ελλάδος, χωρίζεται στα δύο και τα τμήματα της Λαμίας μεταφέρονται στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ενώ ένα τμήμα απορροφάται από το Πάντειο. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας συγχωνεύεται με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ, δύο τμήματά του μεταφέρονται στην Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ. Το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας απορροφάται από το Πανεπιστήμιο Πατρών. Δεν θα απολυθούν ή απομακρυνθούν από την εργασία τους το διδακτικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στα τμήματα που συγχωνεύονται ή απορροφώνται. Επίσης, οι φοιτητές των τμημάτων αυτών θα παραμείνουν ώσπου να τελειώσουν τις σπουδές τους, αλλά θα μεταφερθούν στο τμήμα που θα απορροφήσει το δικό τους, σε όποιες περιπτώσεις συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ίδιο θα γίνει με τους διδάσκοντες και τους εργαζόμενους. Ακόμη, δεν θα εφαρμοστεί το πλαφόν της βάσης του 10.


Σχόλιο: Επειδή το άρθρο αντικατοπτρίζει την άποψη του υπουργείου θα προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε που θεωρούμε ότι υπάρχει λάθος και που όντως χρειάζονται αλλαγές, ξεκινώντας από τη γενική παρατήρηση ότι υπάρχει μια σαφέστατη (και επικίνδυνη) σύγχυση μεταξύ Τμήματος, Σχολής και Πανεπιστημίου. Ένας διαχωρισμός είναι απαραίτητος για να δούμε ποια θα είναι η βέλτιστη επόμενη κίνηση.

Καταρχήν να παραδεχθούμε το αυτονόητο. Το άνοιγμα δεκάδων σχολών με πολιτικά κριτήρια ήταν μια λανθασμένη τακτική που άνθισε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες στην χώρα μας. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι όλες οι κινήσεις ήταν λανθασμένες, ούτε ότι τα διάφορα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν είχαν σκοπό ύπαρξης και προσφοράς. Το μεγάλο πρόβλημα της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης στην χώρα μας, είναι ότι δημιουργήθηκαν Σχολές χωρίς επαγγελματικά προσόντα και αντικείμενο, με την κάλυψη μιας θεωρητικής μελέτης για το τι "θα" συνέβαινε και όχι την πραγματική κατάσταση. Υπό αυτό το πρίσμα λοιπόν όντως υπάρχουν Σχολές που έχουν μειωμένη ζήτηση, γιατί είναι συνδεδεμένες είτε με (κακώς) απαξιωμένες επαγγελματικές δραστηριότητες (βλ. ιχθυοκαλλιέργειες), είτε γιατί θεωρείται ότι το "πτυχίο δεν χρειάζεται γιατί τα ξέρουμε όλα" (αγροτική και ζωϊκή παραγωγή), είτε ο χώρος λειτουργεί με τέτοια ασυδοσία που το πτυχίο θεωρείται περίπου ως "βάρος" γιατί συνδέεται με την ανάγκη πληρωμής μεγαλύτερου μισθού (βλ. τουρισμός).
Αυτό δείχνει το ότι ούτε το κράτος λειτούργησε όπως θα έπρεπε επιβάλλοντας κάποια ποιοτικά στάνταρντς σε κάποιους κλάδους, ενώ και οι δραστηριοποιούμενοι στους τομείς αυτούς λειτουργούν με βάση το γρήγορο κέρδος και όχι προσβλέποντας σε βάθος χρόνου. Γι' αυτό και στην αγροτική και ζωϊκή παραγωγή η πλειοψηφία λειτουργεί με όρους της δεκαετίας του '60, γι' αυτό και στον τουρισμό έχουμε μείνει στο "Rooms to Let" της δεκαετίας του '80, στον Ζορμπά και τον μουσακά. Αυτό πρέπει ν' αλλάξει και να υπάρξει ενημέρωση για τα σαφή πλεονεκτήματα εκπαίδευσης και αποτελέσματος, πράγμα που είναι δουλειά των επαγγελματικών κλάδων, των πανεπιστημίων και του κράτους.
 
Με βάση το πνεύμα της προσφοράς και της ζήτησης, όντως κάποια Τμήματα δεν έχουν λόγω ύπαρξης - αυτό όμως δε σημαίνει ότι οι προσφερόμενοι κλάδοι θα πρέπει να καταργηθούν αυτόματα: π.χ. Είναι μεγάλο εκπαιδευτικό πισωγύρισμα για μια χώρα που θέλει (θεωρητικά) να στηριχθεί στην αγροτική παραγωγή της να σταματήσουν να παρέχονται κύκλοι σπουδών σε "Βιολογικές Καλλιέργειες", "Υδατοκαλλιέργειες" κ.ο.κ. που είναι το μέλλον στον αγροτικό τομέα. Θα πρέπει να υπάρξει εμπεριστατομένη μελέτη, στην οποία ο βασικός άξονας ΔΕΝ θα είναι η μείωση του κόστους αλλά ο (καλώς εννοούμενος) εξορθολισμός. Μια λύση θα μπορούσε να είναι το να δίνεται η δυνατότητα σ' ένα Τμήμα να προσφέρει κύκλους σπουδών χωρίς την ταύτιση τους με ομότιτλο Τμήμα.

Κατά την άποψή μας, η θεωρεία της "αλληλοκάλυψης" είναι αφελής και επικίνδυνη. Σε όλο τον προηγμένο κόσμο, υπάρχει σαφής η τάση για δημιουργία εξιδικευμένων κύκλων σπουδών και τμημάτων και επομένως ο παρεμφερής τίτλος ενός τμήματος με κάποιο άλλο, δεν υποδηλώνει αυτόματα και ταύτιση. Μπορεί όντως στο Πανεπιστήμιο της Κρήτης να υπάρχουν ξεχωριστά τμήματα Μαθηματικών και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών, αλλά μια προσεκτική μελέτη στο ερευνητικό έργο, τα μαθήματα και το γνωστικό αντικείμενο των δυο τμημάτων δείχνει τη διαφορά τους. Το ίδιο συμβαίνει σε σειρά άλλων τμημάτων. Δεν είναι αληθές αυτό παντού αλλά είναι η πλειοψηφία. Ενδεχομένως, να χρειάζεται ο επαναπροσδιορισμός των στόχων τους (π.χ. η προσφορά μόνο μεταπτυχιακών, η μεγαλύτερη σύνδεση τους με την έρευνα κ.λπ),  αλλά αυτό θα πρέπει να γίνει με γνώμονα το που βρίσκεται η παγκόσμια τάση και ποιές είναι οι ανάγκες μας, ερευνητικά, ως χώρα.

Από κει και πέρα το θέμα της διασποράς των ΑΕΙ είναι ένα ζήτημα το οποίο θα πρέπει ν΄απασχολήσει. Το ζητούμενο όμως και πάλι δεν μπορεί να είναι μόνο οικονομικό, αλλά να έχει σχέση με τα προσφερόμενα και την αναγκαιότητα τους. Σε μια εποχή που οι πανεπιστημιακές σπουδές είναι ανάγκη, είναι προφανές ότι τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ στην Ελλάδα δεν μπορεί να είναι 3-4, "τοποθετημένα" στις 3-4 μεγαλύτερες πόλεις της χώρας. Από την άλλη όμως δεν μπορούν να είναι και 40. Θα μπορούσε ίσως να υπάρξει μια υποβάθμιση τους σε επίπεδο Σχολών που να προσφέρεται γνώση βασισμένη στις τοπική παραγωγική δραστηριότητα και τεχνογνωσία ή τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, χωρίς απαραίτητα να υπάρχει κεντρική διοίκηση ΑΕΙ.

Έχοντας το τελευταίο ως βάση σκέψης (δεν θα μπορούσες π.χ. να έχεις Σχολή Αρχιτεκτονικής σε μια πόλη που στην ουσία δημιουργήθηκε τα τελευταία 40 χρόνια, ούτε να διδάσκεις Ιχθυοκαλλιέργειες στην Κρήτη που δεν υπάρχουν υποδομές), δε θεωρούμε λάθος τη διασπορά τμημάτων και σχολών σε διάφορες πόλεις. Συμβαίνει σε πολλά μεγάλα πανεπιστήμια ανά τον κόσμο, τα οποία προσφέρουν εξιδεικευμένα τμήματα σε διαφορετικές πόλεις που το αντικείμενο συνδέεται με την τοπική παράδοση ή οικονομία.Πρέπει να υπάρχει βέβαια ένα σαφές σκεπτικό και μια περιφερειακή ενότητα - αλλά ως ιδέα και πρακτική είναι επιτυχημένη.

Κλείνοντας να παρατηρήσουμε ότι σε όλες τις τελευταίες μεταρρυθμίσεις απουσιάζουν δύο βασικά στοιχεία. Το πρώτο είναι η επαναβεβαίωση του αρχικού στόχου της εξιδίκευσης με τον οποίο δημιουργήθηκε η τρίτη γενιά πανεπιστημιακών ιδρυμάτων της χώρας μας (βλ. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πολυτεχνείο Κρήτης κ.ά). Ενώ αρχικά σ' αυτά δημιουργούνταν τμήματα με καινοτόμο γνωστικό αντικείμενο, μοναδικά στον ελληνικό χώρο, στη συνέχεια είχαμε την αντιγραφή τους ή τη δημιουργία σε αυτά κορεσμένων τμημάτων, πράγμα που δημιούργησε συνθήκες "καθυστέρησης". Αυτό οδήγησε εν μέρει στα σημερινά φαινόμενα.

Το δεύτερο είναι ο επανακαθορισμός του ρόλου των ΤΕΙ. Ο πρόσφατος νόμος (μπορείτε να βρείτε εδώ στοιχεία για την υπερψήφισή του και εδώ την αναλυτική παρουσίασή του) άφηνε περιθώρια αναβάθμισής τους και εξομείωσής τους με τα ΑΕΙ, πράγμα που είναι λανθασμένο και ακυρώνει ουσιαστικά το λόγο ύπαρξής τους. Τα ΤΕΙ δημιουργήθηκαν για τη εκπαίδευση επικουρικού προσωπικού στο επιστημονικό προσωπικό (π.χ. Εργοδηγοί για Μηχανικούς) και παροχή τεχνολογικής εκπαίδευσης σε κλάδους που η δημιουργία ΑΕΙ δεν ήταν αναγκαία (π.χ. Τουριστικά Επαγγέλματα). Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι η εκπαίδευση είναι απαραίτητα κατώτερη - σημαίνει ότι η κατεύθυνσή της είναι διαφορετική και ολόκληροι τομείς στους κλάδους που υπάρχουν ΑΕΙ, δεν καλύπτονται ή η κάλυψή τους είναι επιδερμική. Επομένως η εξομείωσή τους είναι επικίνδυνη όσο αφορά την παροχή υπηρεσιών ιδιαίτερα στους κλάδους που σχετίζονται με την ασφάλεια και την υγεία (βλ. Πολυτεχνικές Σχολές). Ακόμα όμως και αν γινόταν αναβάθμιση, αυτό θα χρειαζόταν μεγάλες επενδύσεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, εργαστήρια ενώ παράλληλα θα στερούσε από Τεχνολόγους την αγορά οδηγώντας σε υπόβαθμιση των πτυχίων των αντίστοιχων ΑΕΙ. Το πρόβλημα αυτό παραμένει ανοιχτό και τώρα.

Τέλος να παρατηρήσουμε το εξής: μήπως η μείωση των εισακτέων, σε μια κοινωνία που επιζητά εναγωνίως την απόκτηση ενός πτυχίου, θα οδηγήσει στην αύξηση της πελατείας σε όλα εκείνα τ' αμφιβόλου ποιότητας ιδιωτικά ΚΜΣ (λεπτομέρειες γι' αυτά εδώ) τα οποία λειτουργούν ασύδοτα στην χώρα μας; Δεν λέμε όχι εξαρχής - απλά το τοποθετούμε ως τροφή για σκέψη...

(Μέσα σ' όλα παρουσιάστηκε και το αναθεωρημένο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι αλλαγές μικρές και άνευ ουσιαστικής σημασίας όπως μπορείτε να δείτε στο σχέδιο νόμου που βρίσκεται εδώ).

Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

Οι συνέπειες της ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Τράπεζας κα του χωρισμού της σε "καλή" και "κακή" τράπεζα

Είδηση: H Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την απορρόφηση του υγιούς τμήματος της Αγροτικής Τραπέζας. Από την προσεχή Δευτέρα, 30 Ιουλίου, όλο το δίκτυο των καταστημάτων της Αγροτικής θα λειτουργεί υπό το σχήμα της Πειραιώς διατηρώντας την επωνυμία ΑTE Bank. όλες οι συναλλαγές των πελατών της, αναφέρονται στις σχετικές ανακοινώσεις, θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται κανονικά, όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, χωρίς καμία αλλαγή.Η προσφορά της Πειραιώς προκρίθηκε επειδή εγγυόταν όλες τις θέσεις εργασίας. Η νέα τράπεζα θα έχει ενεργητικό 75 δις.  καταθέσεις 35 δις. και χορηγήσεις 47 δις. ευρώ. Το προσωπικό του ομίλου ανέρχεται πλέον σε 17.000 εργαζόμενους και το δίκτυο καταστημάτων σε 1230 με παρουσία σε εννέα χώρες.
 Αντιδράσεις είχαμε από το σύνολο της αντιπολίτευσης, πλην της Χ.Αυγής. Με ανακοινώσεις τους το ΚΚΕ, το ΛΑΟΣ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, τονίζουν τη σημασία της τράπεζας για τον ελληνικό αγροτικό κόσμο και το πως ένα μεγάλο ποσοστό της αγροτικής γης στην χώρα μας περνάει στον έλεγχο μιας ιδιωτικής τράπεζας. «Αυτός, ο οποίος ελέγχει την Αγροτική Τράπεζα, στην πραγματικότητα θα ελέγχει ως ιδιοκτήτης το 40% του εγγείου κεφαλαίου της χώρας, το οποίο είναι υποθηκευμένο σε αυτήν και μπορεί, να τους 'κατευθύνει' σε μορφές παραγωγής, οι οποίες μπορεί να μην συμφέρουν τον ελληνικό λαό. Σε μορφές παραγωγής, οι οποίες στην πραγματικότητα συμφέρουν τους 'επενδυτές' της τράπεζας» αναφέρει στον ίδιο τόνο ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, που επίσης σημειώνει ότι "ότι θα επιδιώξει να διερευνηθεί η ύπαρξη σοβαρών ευθυνών από την κυβέρνηση, επειδή δεν διαφυλάχθηκε σημαντικής αξίας δημόσια περιουσία και οδηγήθηκε με συνοπτικές διαδικασίες σε εκκαθάριση". Τέλος, καλεί την κυβέρνηση και την Τράπεζα της Ελλάδος να:
  • Απαντήσει πώς γίνεται αποδεκτή προσφορά μιας ιδιωτικής τράπεζας, που διαθέτει κεφαλαιακή επάρκεια με ενίσχυση από το ΤΧΣ, για την απορρόφηση κρατικής τράπεζας.
  • Κοινοποιήσει τα κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν βιώσιμες οι 4 τράπεζες και μη βιώσιμη η Αγροτική, τις εκθέσεις των συμβούλων για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, τα business plans και τα capital plans, όπως επιβάλουν και οι διεθνείς κανόνες για τη διαφάνεια, η περίφημη Βασιλεία ΙΙ.
  • Δημοσιοποιήσει τα στοιχεία όλων των βιώσιμων τραπεζών ειδικά όταν παρατηρούνται φαινόμενα καταχώρησης έκτακτων προβλέψεων και να καταγραφούν αναλυτικά οι επισφάλειες που έχουν καταγράψει οι 4 τράπεζες. 
Πάντως όπως προέκυψε από τις εξηγήσεις που έδωσαν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος, ακόμη και το "κόστος" της ανακεφαλαιοποίησης των δύο τραπεζών, αυτόνομα, θα ήταν κατά πολύ μικρότερο απ' ό,τι στην ενιαία Τράπεζα Πειραιώς, 8,7 δισ. ευρώ έναντι 13 δισ. Στα όρια της νεοφιλελεύθερης ιδεοληψίας κινήθηκαν οι τοποθετήσεις του κ. Στουρνάρα, ο οποίος ανάμεσα σε άλλα υποστήριξε ότι "η κυβέρνηση δεν έχει αρμοδιότητα όταν μια τράπεζα κρίνεται μη βιώσιμη", καθώς επίσης ότι "δεν καίγεται η Ελλάδα επειδή μεταβιβάζεται η Αγροτική στην Πειραιώς".
    Σχόλιο:  Είναι ακατανόητο το πως παραχωρείται δωρεάν το υγιές κομμάτι της ΑΤΕ σε μια τράπεζα που είναι και υπερχρεωμένη και επιβιώνει με χρήματα τα οποία εγγράφονται σαν χρέος του ελληνικού κράτους. Είναι ένα δώρο απίστευτα μεγάλης αξίας που όπως είχαμε επισημάνει με στοιχεία και στο παρελθόν (πριν ακόμα σκάσει η τραπεζική φούσκα στην χώρα μας), θα δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα στον καταχρεωμένο αγροτικό κόσμο της χώρας. Είναι επίσης απαράδεκτος ο τρόπος με τον οποίο έγινε η συμφωνία και εξοργιστική η αδιαφάνεια των όρων της. Είναι δυνατόν μια τράπεζα (η τελευταία μεγάλη κρατική) να παραχωρείται με διαδικασίες-εξπρές; Χωρίς να γίνεται γνωστό το τίμημα (αν υπάρχει), οι όροι με τους οποίους διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας; Το πως θα γίνει η διαχείριση των αγροτικών δανείων; H εκ των υστέρων διευκρίνηση ότι το καθεστώς των αγροτικών γαιών "ΘΑ καθοριστεί με νόμο" για τον οποίο τίποτα δε γνωρίζουμε (ούτε το πότε θα γίνει) δείχνει μια επικίνδυνη προχειρότητα για ένα σοβαρότατο θέμα.

    Πως είναι δυνατόν να παραχωρείται με τέτοιο τρόπο δημόσια περιουσία σε ένα ιδιωτικό οργανισμό που επιβιώνει χάρη στις κρατικές εγγυήσεις και το κρατικό χρήμα (ας μην ξεχνάμε ότι για την χώρα μας και παρά τις φανφάρες, δεν ισχύει η πρόσφατη ευρωπαϊκή συμφωνία που ισχύει για Ιταλία κια Ισπανία) και ο οποίος δεν έχει επαρκή δικά του κεφάλαια; Πως είναι δυνατόν να μπαίνει στην μέγγενη ενός ιδιωτικού ιδρύματος (που δανείζει στην παρούσα φάση με τοκογλυφικούς όρους και έχει ακόμα και για τράπεζα κακή φήμη για τον τρόπο διαχείρισης των δανείων της) ένα από τα σοβαρότερα κομμάτια της οικονομίας της χώρας μας, στο οποίο υποτίθεται θα στηριχθεί η οικονομία του αύριο;

    Αν υπήρχε διαφάνεια στην υπόθεση, όλα θα έβγαιναν στο φως. Οι όροι, η συμφωνία, οι προτάσεις που έγιναν, θα είχαν απαντηθεί τα σαφή ερωτήματα της αντιπολίτευσης (τα οποία έχουν τεθεί πριν ακόμα οριστικοποιηθεί η συμφωνία) ενώ θα είχε απαντηθεί και το ερώτημα του γιατί δεν κρατήθηκε η τράπεζα υπό κρατικό έλεγχο (αφού το σπάσιμο μπορούσε να γίνει και εντός του Δημοσίου), όπως επίσης και γιατί η Τράπεζα δεν ενώθηκε με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο (αν σώνει και καλά έπρεπε να συγχωνευτεί) και ν' αποτελέσει έτσι τη βάση ενός κρατικού τραπεζικού πυλώνα, που είναι αναγκαίος για τη σωστή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος. Επίσης θα μας είχε εξηγηθεί το τι σημαίνει "κακή" τράπεζα, το ποιος θα σηκώσει το βάρος αυτής (η απάντηση είναι προφανώς ρητορική - εμείς) και το πόσο αυτό θα κοστίσει.

    Αν ήμασταν συνωμοσιολόγοι, θα λέγαμε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει συγκέντρωση (διαμέσου πλειστηριασμών) της αγροτικής γης στα χέρια των λίγων - και ότι η συμφωνία αποτελεί το πρώτο βήμα. Παράλληλα μην έχετε αμφιβολίες: σύντομα και απολύσεις θα γίνουν και κλείσιμο αρκετών καταστημάτων θε πραγματοποιηθεί. Απλά είναι θέμα χρόνου...

    Η χώρα μας δυστυχώς είναι αστείρευτη σε κινήσεις πέρα από κάθε λογική. Αντί η χρηματοδότηση των ιδιωτικών τραπεζών να μεταφραστεί σε έλεγχό τους (όπως έγινε ακόμα και στην Μ.Βρετανία, την πατρίδα του ευρωπαϊκού νεοφιλελευθερισμού), δίνονται δωρεάν και άνευ ανταλλάγματος, σε αυτές χρήματα όλων μας, με οποιόδηποτε αδιαφανή τρόπο και πέρα απο κάθε ηθική και νομιμότητα. Και όταν η κυβέρνηση μιας χώρας, δε σέβεται τα κρατικά ταμεία, δεν μπορεί να έχει απαίτηση και από τους πολίτες της να κάνουν το ίδιο...

    Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μια δήλωση που θα έπρεπε να κάνει αίσθηση έκανε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός της χώρας μας, σχετικά με τον 13ο και 14ο μισθό. Η είδηση δυστυχώς πέρασε στα ψιλά - σας την παρουσιάζουμε όμως, όπως δημοσιεύτηκε και σχολιάστηκε στην εφημερίδα "Δημοκρατία":


    Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

    Νέα αναδιάρθρωση-κούρεμα του ελληνικού χρέους εν όψη; / Η Χούντα επιστρέφει στη Δημόσια Διοίκηση...

    Εδώ και αρκετό καιρό αναφέρουμε ότι η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (η οποία συν τοις άλλοις κόστισε πολλά χρήματα στην χώρα μας για παροχή συμβουλών όπως μπορείτε να διαβάσετε εδώ) ήταν αποσπασματική και ημιτελής μην αφήνοντας ουσιαστικό όφελος στην οικονομία μας, αφού την πλήρωσαν "τα συνήθη κορόιδα" (ασφαλιστικά ταμεία και ιδιώτες) αφήνοντας στην άκρη την "έξυπνη" Ε.Κ.Τ. (σχετική ανάλυση εδώ). Το αποτέλεσμα λοιπόν είναι λίγους μηνές την "επιτυχή" συμφωνία να υπάρχει ανάγκη για νέο "κούρεμα". Το ρεπορτάζ το δημοσιεύουμε αυτούσιο, με την υποσημείωση ότι δεν αναφέρει πουθενά, εάν η καινούργια "συμφωνία" θα επηρεάσει εκ νέου τους ήδη "κουρεμένους":

    "Νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους προκειμένου να υποχωρήσει σε βιώσιμα επίπεδα προκρίνουν αξιωματούχοι του ΔΝΤ και Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες. Ωστόσο, το θέμα εγείρεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή όχι με αφορμή την Ελλάδα, αλλά υπό το βάρος των εξελίξεων σε Ισπανία και Ιταλία.
     
    Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλο προβλήματα δημοσίου και ιδιωτικού χρέους και ανάπτυξης, που δεν έχουν καμία σχέση με το ελληνικό πρόβλημα. Αγκυλώσεις που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του PSI και έχουν να κάνουν με την εξαίρεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρωζώνης από το κούρεμα έχουν αδρανοποιήσει συγκεκριμένα χρηματοδοτικά  εργαλεία της ΕΚΤ με αποτέλεσμα αυτή να μην μπορεί να παρέμβει δυναμικά για τη σταθεροποίηση των αγορών ομολόγων σε Ισπανία και Ιταλία.
    Ειδικότερα, η ΕΚΤ παρουσιάζεται απρόθυμη να επαναφέρει σε λειτουργία το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (Securities Markets Programme - SMP) ώστε να περιορίσει τις ανησυχίες των επενδυτών. Μέσω του προγράμματος SMP η ΕΚΤ έχει αγοράσει κρατικό χρέος 212 δισ. ευρώ περίπου, ωστόσο τους τελευταίους μήνες και ειδικά μετά τη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ισπανίας και της Ιταλίας σε υψηλά επίπεδα έχει σταματήσει τις αγορές, υπό το φόβο ότι οι χώρες θα προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση χρέους.
    Σε έκθεση του ΔΝΤ για την Ευρωζώνη αναφέρεται πως η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων επηρεάζει ακόμη και σήμερα τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, καθιστώντας την επιφυλακτική στο να ενεργοποιήσει ξανά το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (SMP), ώστε αφενός να μην έλθει αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο αναπόφευκτων απωλειών από τις αγορές κρατικού χρέους, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδράσουν αρνητικά στην λειτουργία της, αλλά και να μην αποθαρρύνει τους επενδυτές να αγοράζουν κρατικό χρέος.
    Σημειώνεται πως κατά τη συμφωνία του Φεβρουάριου 2012 για το PSI οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης σε συμφωνία με το Eurogroup αποφάσισαν ότι το ευρωσύστημα δεν επιθυμεί να αποκομίσει κέρδη από τις συναλλαγές με την Ελλάδα και πως όταν διανεμηθούν τα κέρδη των προηγουμένων ετών, κάθε κυβέρνηση θα αποφασίσει ποίο μερίδιο θα διαθέσει για την Ελλάδα.
    Αυτός ήταν ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα μπορούσαν οι Κεντρικές Τράπεζες να εμπλακούν στο ελληνικό πρόγραμμα καθώς το καταστατικό της ΕΚΤ απαγορεύει την άμεση παροχή οικονομικής στήριξης σε κράτη.
    Την ίδια περίοδο είχε ολοκληρωθεί με άκρα μυστικότητα η ανταλλαγή των παλαιών ελληνικών ομολόγων που είχε αποκτήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μέσω του Προγράμματος Αγοράς Κινητών Αξιών. Τα ομόλογα αυτά, που εξαρχής αγοράστηκαν με σκοπό τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και της ρευστότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αντηλλάγησαν με νέα ομόλογα στην ονομαστική αξία των παλαιών και όχι στην τιμή κτήσης.
    Με τον τρόπο αυτό η ΕΚΤ απέκτησε υψηλότερη προτεραιότητα (seniority) έναντι των άλλων επενδυτών στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Σήμερα εκτιμάται πως η ΕΚΤ κατέχει ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 52 δισ. ευρώ τα οποία έμειναν ακούρευτα κατά το PSI.
    Αυτή είναι και η πηγή του προβλήματος για Ισπανία και Ιταλία, η οποία εγείρει τη συζήτηση για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου τομέα (Official Sector Ιnvolvement). Δηλαδή η προτεραιότητα της ΕΚΤ έναντι όλων των άλλων ομολογιούχων προκαλεί ανησυχίες στους επενδυτές ότι θα μπορούσε να ισχύσει και σε αναδιάρθρωση του ισπανικού ή ιταλικού χρέους.
    Πιο απλά όσο περισσότερο κρατικό χρέος κατέχει η ΕΚΤ, και όσο διατηρεί το καθεστώς προτεραιότητας (seniority) τόσο μεγαλύτερες καθίστανται και οι δυνητικές ζημιές για τους ιδιώτες πιστωτές.
    Αυτό το «κοκτέιλ» ουσιαστικά απαξιώνει τα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα και οδηγεί αποδόσεις και spread στα ύψη. Το παράδοξο είναι ότι και η ΕΚΤ και οι κοινοί επενδυτές για ξεχωριστούς λόγους δεν εμπιστεύονται τα κρατικά ομόλογα των δύο εκ των μεγαλυτέρων οικονομιών της Ευρωζώνης οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία τις χώρες, αλλά και σε απαξίωση δύο οικονομίες με κατά βάση υγιή θεμελιώδη.
    Οι εξελίξεις αυτές αποκαλύπτουν τα λάθη που έγιναν κατά την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (PSI) και ειδικότερα το πώς συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές στρέβλωσαν τη λειτουργία της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων πλήττοντας την επενδυτικό εμπιστοσύνη και το προφίλ μεγάλων οικονομικών.
    Για να αναστραφεί λοιπόν η κατάσταση αυτή η ΕΚΤ, αλλά και τα κράτη της Ευρωζώνης, δέχονται πιέσεις να δεχθούν απώλειες από τις επενδύσεις τους σε ελληνικά ομόλογα.
    Υπενθυμίζεται πως τον Μάρτιο το δημόσιο χρέος της Ελλάδος αναδιαρθρώθηκε δραστικά, με απομάκρυνση των λήξεων των χρεών προς τον ιδιωτικό τομέα για μετά το 2025, με μείωση της ονομαστικής τους αξίας κατά 100 δισ. ευρώ και με σημαντική μείωση του επιτοκίου που πληρώνει η Ελλάδα για το χρέος αυτό.
    Η αναδιάταξη του βάρους του ελληνικού χρέους συντελέστηκε με τη χρηματοδοτική συμβολή της ζώνης του ευρώ, του Ευρωπαϊκού Συστήματος Κεντρικών Τραπεζών και του ΔΝΤ, που παρέχουν στην Ελλάδα χρηματοδοτική ενίσχυση ύψους 240 δισ. ευρώ αντίστοιχα, καθώς και τη χρηματοδοτική στήριξη των ελληνικών τραπεζών, ύψους 125 δισ. ευρώ.
    Σήμερα το 75% του ελληνικού χρέους αντιστοιχεί σε δάνεια του επίσημου τομέα και μόλις το 25% σε ομόλογα που κρατούν οι ιδιώτες. Στο 25% περίπου του ελληνικού ΑΕΠ αντιστοιχούν τα ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ.
    Το 2013 εκτιμάται πως το ελληνικό δημόσιο χρέος θα ανέλθει στα επίπεδα του 170% του ΑΕΠ. Με δεδομένη την τεράστια ύφεση και τις δημοσιονομικές αποκλίσεις στη χώρα το ΔΝΤ και κάποια στελέχη της ΕΕ θεωρούν πως πρέπει να υπάρξει νέα αναδιάρθρωση του χρέους για να ελαφρύνουν περαιτέρω τα βάρη για τον ελληνικό προϋπολογισμό.
    Ωστόσο, η εισήγηση αυτή ουσιαστικά επικεντρώνεται στην απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ και αποσκοπεί στο να εκλείψει η προτεραιότητα που απολαμβάνει η Κεντρική Τράπεζα έναντι των άλλων πιστωτών.
    Έτσι, νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με εμπλοκή της ΕΚΤ εκτιμάται πως θα καθιστούσε πιο αποτελεσματικό το Πρόγραμμα Αγοράς Κινητών Αξιών της Κεντρικής Τράπεζα και θα ανακούφιζε την Ισπανία και την Ιταλία.
    Ουσιαστικά, Ευρωζώνη και ΕΚΤ εκτιμάται πως θα έχαναν αθροιστικά 100 δισ. ευρώ -140 δισ. ευρώ από την Ελλάδα, αλλά θα κέρδιζαν τη διάσωση δύο οικονομιών με ΑΕΠ 2,5 τρισ. ευρώ περίπου. Χωρίς την αναδιάρθρωση των ελληνικών χρεογράφων που κατέχει η ΕΚΤ, το πρόγραμμα αγορών ισπανικών και ιταλικών κρατικών ομολόγων εκτιμάται πως δεν θα πετύχαινε.
    Πρέπει να τονισθεί πως οι εισηγήσεις αυτές δεν λαμβάνουν υπόψη τις ζημιές στον ισολογισμό της ΕΚΤ, τα πρόσθετα βάρη που θα επέφεραν για τους προϋπολογισμούς των κρατών - μελών που μετέχουν στο μηχανισμό στήριξης της Ελλάδας, αλλά και το ίδιο το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο που απαγορεύει την άμεση παροχή οικονομικής στήριξης της ΕΚΤ σε κράτη και το οποίο θα καταστρατηγούταν μέσα από την άρση του seniority."

    Και για να μην ξεχνιόμαστε... Απλήρωτα γραμμάτια ξεχρεώνει ο κύριος Σαμαράς για την εκλογή του ως Πρωθυπουργού της χώρας. Οι κινήσεις της κυβέρνησής του στις τοποθετήσεις των γενικών και ειδικών γραμματέων των υπουργείων καθώς και των ειδικών συμβούλων, δείχνει ότι θέλει να ξεπληρώσει τους ακροδεξιούς κύκλους που τον υποστήριξαν στην εκλογική μάχη του Ιουνίου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτή του Αθανάσιου Ανδρεουλάκου στη θέση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Σε δήλωσή του ο βουλευτής Επικρατείας Δημήτρης Τσουκαλάς καταγγέλλει πως «38 χρόνια μετά την αποκατάσταση της Δημοκρατίας , τα φαντάσματα της δικτατορίας αναβιώνουν με τον πιο απρόσμενο τρόπο».

    «Η ελληνική τρόικα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, που τόσο πολύ νοιάζεται για τη σωτηρία αυτού του τόπου τοποθέτησε στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης τον Αθανάσιο Ανδρεουλάκο. Ο κύριος αυτός ήταν βασιλικός επίτροπος και αντιεισαγγελέας πρωτοδικών του έκτακτου στρατοδικείου της 09/11/1968 όπου κατακεραύνωσε τους κατηγορούμενους της αντιστασιακής οργάνωσης κατά της Χούντας , αγωνιστές της Δημοκρατικής Άμυνας, Στέλιο Νέστωρα, Παύλο Ζάννα, Γεώργιο Σηπιτάνο, Σωτήριο Δέδε, Κ.Πυρζά, και Αργύριο Μαλτζίδη, προτείνοντας να τους επιβληθούν βαριές ποινές» αναφέρει ο κ. Τσουκαλάς, σημειώνοντας:

    «Για να θυμούνται οι παλιότεροι και να μαθαίνουν οι νέοι, εφημερίδες της εποχής δημοσιεύουν την αγόρευση του επιτρόπου Ανδρεουλάκου. Χαρακτηριστικά είπε: 'η αρχή ότι η επικρατούσα επανάστασις δημιουργεί δίκαιον είναι διεθνώς αναγνωρισμένη. Η επανάστασις της 21ης Απριλίου επικράτησε πλήρως εσωτερικώς και ανεγνωρίσθη εφ' όλων των κρατών εξωτερικώς. Επομένως εδημιούργησεν δίκαιον. Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται ως σκοπούντες την ανατροπή του κρατούντος πολιτεύματος και την ανατροπή της καθεστηκυίας τάξεως του παρόντως επαναστατικού καθεστώτος ως τρόπου και μορφής πολιτεύματος'».

    Ο κ. Τσουκαλάς υποστηρίζει ότι η τοποθέτηση ενός εκπροσώπου της πιο βίαιης εποχής της νεώτερης Ελλάδας σε ένα από τα πιο ευαίσθητα υπουργεία δημιουργεί ερωτήματα. «Άραγε, δεν υπήρχε άλλο ικανό πρόσωπο για τη θέση αυτή ή μήπως χρειάζεται πρόσωπο με ειδικές ικανότητες και εμπειρίες, άλλα και ένα βιογραφικό που να ανταποκρίνεται στα καθήκοντα που το Υπ. Δημόσιας τάξης θέτει σήμερα για την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής;» διερωτάται.

    «Η κυβέρνηση μέρα τη μέρα αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο, δίνει το στίγμα της λειτουργίας της, και στο όνομα της κρίσης ισοπεδώνει αγώνες και θυσίες. Αυτή η κυβέρνηση αναδεικνύει μνήμες που ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν φανταζόταν ο σύγχρονος Έλληνας. Απορίας άξιον είναι η συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ σε τέτοιες πρακτικές που στα πλαίσια της συμμετοχής τους σε αυτό το ερμαφρόδιτο σχήμα, απεμπολούν δημοκρατικές ευαισθησίες και πρωτάγματα» καταλήγει η δήλωση του κ. Τσουκαλά και εμείς αναρωτιόμαστε...Άλλον άνθρωπο να βάλει δεν είχε;

    Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

    Είναι πολυτέλεια η δημοκρατία; / Χρυσή Αυγή - αρχή ενός ανδρός και οικογενειοκρατία;

    Σήμερα φιλοξενούμε ένα επίκαιρο άρθρο του Χ. Χαραλαμπόπουλου - ο γνωστός αρθρογράφος αναρωτιέται αν μπορεί να θεωρηθεί πολυτέλεια η δημοκρατία στην χώρα μας σήμερα:
    "Ανοιξε δύο μέρες μόνο για τις προγραμματικές δηλώσεις και το σόου των φασιστών. Εναν μήνα και συνεχίζει. Τέτοια «λούφα» από αυτή που επιδεικνύει ο κυβερνητικός συνασπισμός ούτε επαγγελματίες συνδικαλιστές δεν έχουν δείξει.

    Παρά τη βαθιά οικονομική κρίση και τις προεκλογικές πολιτικές ανοησίες των τριών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού (πολύ δύσκολο να αξιολογήσεις ποιος από τους τρεις είπε τις μεγαλύτερες μπαλαφάρες), ΟΥΤΕ ΕΝΑ έτοιμο νομοσχέδιο δεν υπήρχε για να συζητηθεί. Το γεγονός αυτό δεν δείχνει μόνο τον βαθμό ανετοιμότητας του ευκαιριακού –και κατ' εντολήν των Βρυξελλών– κυβερνητικού σχηματισμού, αλλά και κάτι ακόμη, πολύ περισσότερο καταστροφικό.

    Αυτός ο πυώδης κυβερνητικός σχηματισμός το μόνο που κάνει είναι να μεταφράζει και να υλοποιεί τις εντολές της τρόικα. Δηλαδή οι εντολές της τρόικα έχουν ισχύ νόμου (άλλωστε τα μνημόνια και οι εφαρμοστικοί νόμοι ψηφίστηκαν από κάποιους στη Βουλή) που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του λαού. Η Βουλή είναι κλειστή, αλλά η κυβέρνηση υποτίθεται ότι δουλεύει. Και η δουλειά της κυβέρνησης είναι μία διαρκής επίδειξη καταστροφικής ανικανότητας. Ισως ο χαρακτηρισμός «καταστροφικής» να είναι επιεικής για τις επιλογές μίας κυβέρνησης που απειλεί, ανοικτά πλέον, τις ζωές των πολιτών. Το σύνταγμα, ειδικά στον τομέα των δικαιωμάτων, έχει γίνει χαρτί τουαλέτας.

    Η έκταση των παραβιάσεων είναι πρωτόγνωρη. Τα προεκλογικά «ισοδύναμα» μέτρα και η διαπραγμάτευση σε σημεία που χρειάζεται έχουν αποδειχθεί δύο ακόμη συλλεκτικές κωλοτούμπες. Την «εξοικονόμηση» των επιπλέον 11,5 δισ. που ζητεί η τρόικα ο τεχνοκράτης υπουργός Οικονομίας θα την πετύχει από μειώσεις μισθών και συντάξεων και περικοπές κοινωνικών επιδομάτων, σε μία εποχή πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.

    Δεν γίνεται λόγος για έλεγχο νομιμότητας των δικαιούχων, αλλά για περικοπή. Α, τα «ειδικά μισθολόγια» –αστυνομικοί, δικαστικοί και στρατιωτικοί– δεν θα πειραχτούν για ευνόητους λόγους. Στις δηλώσεις τους χθες οι τρεις συνέταιροι του κυβερνητικού σχήματος μας φλόμωσαν στην μπαλαφάρα και στο ψέμα. Από το παραμύθι ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα (αλλά το «χαράτσι» θα πληρωθεί σε δόσεις), μέχρις ότι τα 11,5 δισ. θα εξοικονομηθούν από τον «περιορισμό του λειτουργικού κόστους» του Δημοσίου, χωρίς περικοπές μισθών.

    Ο Ναπολέων του κυβερνητικού συνασπισμού και διακεκριμένος αντισυνταγματολόγος, σε μία ακόμη επίδειξη κενότητας και βερμπαλισμού, θέλησε να μας δείξει το κοινωνικό πρόσωπο της κυβέρνησης. Τι μας είπε; Οτι για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των ΑΜΕΑ θα γίνει μια διυπουργική επιτροπή. Ο καλύτερος τρόπος για να μη γίνει τίποτε είναι να αναθέσεις το πρόβλημα σε μια επιτροπή.

    Οταν ρωτήθηκε ο κ. Στουρνάρας αν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, έπαθε στιγμιαία αφωνία. Και φυσικά δεν είπε ότι όποια συμφωνία στα οικονομικά μέτρα και αν υπάρξει ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους τελεί υπό την αίρεση της τρόικα. Ο υπουργός Οικονομίας έχει ως πρώτο και μόνο του μέλημα την πιστή τήρηση των εντολών της τρόικα και ως εξωκοινοβουλευτικός και τεχνοκράτης δεν έχει τους περιορισμούς του «πολιτικού κόστους», γεγονός που θεωρείται πλεονέκτημα.

    Βέβαια όσοι παρακολουθούν τον τεχνοκράτη κ. Στουρνάρα γνωρίζουν ότι η επιτυχία των οικονομικών του προβλέψεων, κατά καιρούς, είναι ανάλογη της εκτελεστικής δεινότητας που έχει στο σκοράρισμα ο συμπαθής Πίου, οπότε μπορεί να προδιαγράψει κάποιος την αποτυχία του. Οπως ανάλογη αποτυχία είχε και ένας προηγούμενος «επιτυχημένος» τεχνοκράτης τραπεζίτης, ο οποίος διετέλεσε πρωθυπουργός και δεν είχε ιδέα με τι ασχολούνταν οι υπουργοί του.

    Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη εξυπνάδα για να καταλάβει κάποιος ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να συμπεριλάβει στις παράπλευρες απώλειες του οικονομικού πολέμου που η ίδια προκάλεσε τις πιο αδύναμες ομάδες πληθυσμού, αδιαφορώντας για την ανθρωπιστική καταστροφή που προκαλεί ένα απολύτως αποτυχημένο οικονομικό πρόγραμμα. Ομως, όταν με τόσο κυνικό τρόπο απειλούνται, ευθέως, ανθρώπινες ζωές, η αντίσταση είναι επιβεβλημένη, γιατί η δημοκρατία δεν είναι ένα πολίτευμα πολυτελείας ή call girl για τις ανάγκες του κεφαλαίου. Και ας παραληρούν τα εθελόδουλα παπαγαλάκια των media για τις αναγκαιότητες."

    Και για να μην ξεχνιόμαστε...Ένα ακόμα επεισόδιο έρχεται να προστεθεί στα τόσα που έχουν γίνει μέρος της ειδησεογραφίας λόγω ή από την Χρυσή Αυγή. Έτσι στο περίφημο χαστούκι στην Λιάνα Κανέλλη, στην άρνηση του Πολυτεχνείου, στους ύμνους στα ολοκληρωτικά καθεστώτα (για τα οποία έχουμε γράψει εδώ) αλλά και στα όσα παρασκηνιακά συμβαίνουν στην οργάνωση αυτή, έρχεται να προστεθεί και η παραίτηση του άνεργου βουλευτή Σερρών του κόμματος Νικήτα Ζώη, λόγω "φόρτου εργασίας". Βέβαια αυτό είχε προαναγγελθεί εδώ και καιρό - από τις προηγούμενες εκλογές μάλιστα - από τον κύριο Μιχαλολιάκο, ο οποίος είχε δηλώσει ρητά ότι "βουλευτές θα γίνουν αυτοί που θέλω εγώ και όχι αυτοί που ψηφίστηκαν". Έτσι λοιπόν και στις Σέρρες, τι πιο φυσικό να γίνει βουλευτής ο κύριος Αρτέμης Ματθαιόπουλος, φίλος της κόρης του Ν. Μιχαλολιάκου και μέλλον γαμπρός του. Έτσι κλείνει - προς το παρόν - το παλμαρέ της κοινοβουλευτικής ομάδας της οργάνωσης που περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων τη σύζυγο, έναν κουμπάρο και τον μέλλοντα γαμπρό του αρχηγού της. Απομένει ο παππούς και ένας μικροανηψιός. Τι πιο λογικό εξάλλου από το να στηρίξει κανείς τους δικούς του ανθρώπους; Επ' ευκαιρία σας παρουσιάζουμε μια προεκλογική σειρά γελοιογραφιών του Ιωάννου από το "Έθνος" με κεντρικό θέμα την Χ. Αυγή:


    Πηγές ειδήσεων: "Έθνος", "Sportday" / Ένα πολύ ενδιαφέρον σχόλιο για την υπόθεση της αθλήτριας Β.Παπαχρήστου που κατάφερε ν' αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς Αγώνες για ρατσιστική συμπεριφορά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

    Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

    Άμεση ανάγκη για ενίσχυση των ταμειακών διαθέσιμων της χώρας - Νέα περαίωση στον ορίζοντα / Τραπεζική ένωση της Ευρώπης - ευχή ή κατάρα;

    Είδηση: Το σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποιεί σταδιακά το υπουργείο Οικονομικών, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου πριν από το Σεπτέμβριο, οπότε και αναμένεται να αποφασιστεί από την τρόικα εάν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δάνειου, ύψους 31 δισ. ευρώ.
    Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης κινείται σε τρεις άξονες:

    1. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξασφαλίστηκε η έγκριση της τρόικας προκειμένου να χρησιμοποιηθεί το «μαξιλαράκι» του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Έτσι, το ελληνικό Δημόσιο θα δανειστεί προσωρινά 3 δισ. ευρώ από τα κεφάλαια του ΤΧΣ.

    2. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αποδέσμευσε στα τέλη Ιουνίου το υπολειπόμενο 1 δισ. ευρώ από τη δόση του Μαΐου. Αντί να δοθούν από το ποσό αυτό εφάπαξ 900 εκατ. ευρώ για τη συμμετοχή της Ελλάδας στον νέο μηχανισμό στήριξης (ESM), συμφωνήθηκε η εν λόγω υποχρέωση να εξοφληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις των 450 εκατ. ευρώ, με πρώτη τον Ιούλιο και δεύτερη τον Οκτώβριο. Έτσι, τα ταμειακά διαθέσιμα τονώθηκαν με 550 εκατ. ευρώ αντί για μόλις 100 εκατ. ευρώ.

    3. Το ελληνικό Δημόσιο συνέχισε να αντλεί ρευστότητα μέσω εντόκων γραμματίων, ενώ εξετάζεται η πιθανότητα να προχωρήσει τον ερχόμενο μήνα σε περισσότερες εκδόσεις, πέραν των προγραμματισμένων.
    Το λεγόμενο «σχέδιο Β» ίσως απαιτήσει και τη συνδρομή της τρόικας, η οποία θα κληθεί να χορηγήσει στην Ελλάδα ένα «ενδιάμεσο» δάνειο προς την Ελλάδα, με το οποίο η χώρα μας θα αποπληρώσει ομόλογα τα οποία λήγουν μέσα στον Αύγουστο

    Στις 20 Αυγούστου λήγουν δύο ομόλογα, αξίας 550 εκατ. ευρώ και 2,6 δισ. ευρώ, που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην περίπτωση που δεν θα έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της οικονομίας από την τρόικα, η κυβέρνηση σχεδιάζει να υποβάλει αίτημα ενδιάμεσης χρηματοδότησης για την κάλυψη των παραπάνω λήξεων.
    Εναλλακτικά, θα μπορούσε να ζητηθεί και η προσωρινή διευκόλυνση της κυβέρνησης από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, εφόσον βέβαια βρεθεί νομική οδός που να επιτρέπει στο ταμείο κάτι τέτοιο.
    Στις προτάσεις που έχουν γίνει συμπεριλαμβάνεται και το κλείσιμο των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων με διαδικασίες-εξπρές για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία.  Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, η νέα αυτοματοποιημένη διαδικασία θα βασιστεί σε μια παλιά εγκύκλιο για τους συνοπτικούς ελέγχους.
    Πρόκειται επί της ουσίας για την εγκύκλιο στη βάση της οποίας οι ορκωτοί ελεγκτές διενεργούν ελέγχους σε μεγάλες επιχειρήσεις (ΑΕ και ΕΠΕ) για τη χορήγηση φορολογικού πιστοποιητικού (σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 80 του ν. 3842/2010).
    Με την τελευταία περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων για την περίοδο 2000-2009, το υπουργείο Οικονομικών είχε καταφέρει να εισπράξει έξτρα έσοδα πάνω από 2 δισ. ευρώ, αν και σήμερα ο πήχης θα πρέπει να τεθεί σαφώς χαμηλότερα.
    Στην νέα περαίωση οι διαδικασίες θα είναι απλές, η πληρωμή των έξτρα φόρων θα δίνει άφεση των όποιων φορολογικών αμαρτιών του παρελθόντος και υπάρχουν προσδοκίες ότι ακόμα και σήμερα, που η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών βρίσκονται σε συνθήκες ασφυκτικές όσον αφορά τη ρευστότητά τους, να υπάρξει ανταπόκριση.
    Η έσχατη λύση που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει ολική παύση πληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, διαδικασία η οποία υπολογίζεται να αυξήσει τις οφειλές στα 8 δισ. ευρώ, από 6,8 δισ. που ήταν το Μάιο.

    Όλα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Τα στοιχεία που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια της τελευταίας που θα αποτελέσουν τη βάση της αξιολόγησης και της διαπραγμάτευσης με τους επικεφαλής των ελεγκτών που καταφτάνουν την Τετάρτη στην Αθήνα, είναι καταλυτικά. Η ύφεση στη χώρα μας θα ξεπεράσει εφέτος το 7%, ενώ ο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα φτάνει και αυτό σχεδόν στο 7% του ΑΕΠ, με προφανή κίνδυνο να απαιτηθεί από την κυβέρνηση να λάβει και νέα συμπληρωματικά μέτρα.

    Σχόλιο: Ο φαύλος κύκλος του Μνημονίου δυστυχώς συνεχίζεται. Η χώρα δεν μπορεί ν' αντλήσει έσοδα λόγω της κρίσης και η κρίση επιτείνεται λόγω του Μνημονίου που θεωρητικά επιβλήθηκε για να βοηθήσει την Ελλάδα να την ξεπεράσει. Έτσι δυστυχώς επιβεβαιώνεται η άποψη ότι τα ψεύδη των τελευταίων δυόμιση ετών όσο αφορά την εφαρμογή του Μνημονίου (διαβάστε εδώ αναλυτικά) έχουν διαχρονικό αντίκτυπο. Από την άλλη όμως τα πράγματα παίρνουν και μια ιδιαίτερη διάσταση, αφού η χώρα έχει ξεπεράσει κοινωνικά προ πολλού τις αντοχές της όσο αφορά τις απαιτήσεις της τρόικας (τα σχετικά επιχειρήματα υπάρχουν εδώ), αλλά τουλάχιστον επιβίωνε "ψυχολογικά" αφού κάλυπτε τις εξωτερικές δανειακές της ανάγκες μέσω του δανεισμού που ερχόταν μέσω μιας ψυχοφθόρας διαδικασίας.

    Τα ψέμματα όμως τελείωσαν. Η τρόικα προδίδοντας τους θερμότερους υποστηρικτές της εν Ελλάδι, και προς επιβεβαίωση των πρώτων μετεκλογικών εκτιμήσεων, δημιουργεί "θέμα" μην καταβάλλοντας την υπεσχεμένη δόση που θα κάλυπτε στην ουσία υποχρεώσεις προς την ίδια (δηλ την ΕΚΤ). Εκείνη όμως προτιμά να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο, επιζητώντας και τα χρήματα να εισπράξει, αλλά και τη δόση να μη διαθέσει, σπρώχνοντας την χώρα προς την τυπική χρεωκοπία. Βέβαια καιρός υπάρχει ακόμα ν' αναθεωρηθεί αυτή η στάση, αλλά η ουσία όμως είναι ότι με αυτά και μ' αυτά και ο πλέον φιλο-ευρωπαίος πολίτης θα έπρεπε να αναλογιστεί το προς τα που κινούνται τα πράγματα και το τι μέλλον μας επιφυλάσσεται ως χώρα...

    Για την καινούργια περαίωση που ετοιμάζεται τι να πούμε; Στην Ελλάδα συμφέρει να φοροδιαφεύγεις - το κράτος θα φροντίσει να διακανονίσει τα χρέη σου προς αυτό με συνοπτικές διαδικασίες και με την κάθε φορά να είναι η τελευταία πριν την επόμενη...
    Και για να μην ξεχνιόμαστε... Είχαμε αναφέρει πρόσφατα ότι στα σχέδια της Γερμανίας είναι η δημιουργία "Ηνωμένων Πολιτειών Ευρώπης" (εδώ η σχετική ανάρτηση) η οποία θα ξεκινήσει με μια τραπεζική-οικονομική ένωση. Μια ανάλυση της κατάστασης σας παρουσιάζουμε σήμερα από την εφημερίδα "Παρόν" - έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον:

    Πηγές ειδήσεων: "Εξπρές", "Παρόν"

    Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

    Ποια επιδόματα μπαίνουν στο στόχαστρο...Μειώσεις και για τους ένστολους / Ενίσχυση του ρόλου των τραπεζών μέσω γενικευμένης χρήσης καρτών επιζητεί η κυβέρνηση

    Είδηση:  Από τις συμπληγάδες του προγράμματος μείωσης των δαπανών περνούν τα κοινωνικά επιδόματα. Οι περικοπές που προωθούνται είναι κλιμακωτές. Φτάνουν ακόμα και το 50% για όσους από τους δικαιούχους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ. Διασώζονται μόνο το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ.
    Αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια θα τεθούν για τη χορήγηση των κοινωνικών επιδομάτων, με στόχο να εξοικονομηθούν τουλάχιστον δύο δισεκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος μείωσης των δαπανών κατά 11,5 δισ. τη διετία 2013-2014. Οι περικοπές θα γίνουν κλιμακωτά (κυρίως σε όσους έχουν υψηλά εισοδήματα) και δεν αναμένεται να επηρεαστούν όσοι έχουν χαμηλά εισοδήματα.
    Στο τραπέζι έχουν τεθεί εναλλακτικά σενάρια για το ύψος των εισοδήματος που θα πρέπει να έχουν οι δικαιούχοι. Στόχος είναι να μην υπάρχει καμία περικοπή για όσους έχουν πολύ χαμηλό εισόδημα και στη συνέχεια οι μειώσεις να είναι κλιμακωτές, ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου.
    Για παράδειγμα, τα επιδόματα μπορεί να καταβάλλονται χωρίς περικοπή σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 12.000 ευρώ. Στη συνέχεια θα υπάρξουν κλιμακωτές περικοπές που θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμα και στο 50% για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ.
    Από τα αυστηρά αυτά κριτήρια θα «διασωθεί» το επίδομα ανεργίας αλλά και το ΕΚΑΣ. Στο μεταξύ, αναζητείται φόρμουλα για τα πολυτεκνικά επιδόματα και, μεταξύ άλλων, εξετάζεται η καθιέρωση οικογενειακού κριτηρίου.
    Τα υπόλοιπα επιδόματα θα χωριστούν σε δύο κατηγορίες: αυτά που είναι ανταποδοτικά για τα οποία έχουν καταβληθεί ασφαλιστικές εισφορές (στόχος είναι να υπάρξουν μικρότερες παρεμβάσεις). Σε αυτή την κατηγορία είναι, μεταξύ άλλων, τα επιδόματα ασθενείας.
    Στην άλλη κατηγορία είναι τα λεγόμενα προνοιακά επιδόματα, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί εισφορές (π.χ. σύνταξη ανασφάλιστων, επιδόματα τυφλότητας κ.ά.). Στα προνοιακά επιδόματα αναμένεται να υπάρξουν και οι μεγαλύτερες περικοπές.
    Ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης ετοιμάζει αναλυτική πρόταση για τον τρόπο χορήγησης των κοινωνικών επιδομάτων (τα οποία με βάση την επίσημη καταγραφή είναι 88). Σημειώνεται πως συνολικά για επιδόματα διατίθενται 14,1 δισεκατομμύρια ευρώ και στόχος είναι με τις περικοπές να εξοικονομηθούν δύο δισεκατομμύρια ευρώ.
    Πάντως ορισμένα επιδόματα -που δίνονται από τους Οργανισμούς Εργατικής Εστίας και Κατοικίας- έχουν «παγώσει» και αναμένονται σχετικές αποφάσεις.
    Σημειώνεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει προτείνει τα επιδόματα να δίνονται μόνο στο 20% του πληθυσμού, που είναι κάτω από το όριο της φτώχειας. Μάλιστα έχουν υπάρξει εισηγήσεις ακόμα και για τη «συγχώνευση» των επιδομάτων, ώστε να καταβάλλεται μόνο ένα σε κάθε δικαιούχο (σενάριο που κρίθηκε ως ιδιαίτερα σκληρό).
    Συνολικά το υπουργείο Εργασίας καλείται να «κόψει» 4 δισεκατομμύρια ευρώ από συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ.
    Στο «μέτωπο» των συντάξεων θα επιβληθεί πλαφόν, το οποίο αναμένεται να μπει στα 2.400 ευρώ (και θα αφορά το σύνολο των καταβαλλόμενων συντάξεων).
    Το πλαφόν στις συντάξεις
    Από την επιβολή του νέου πλαφόν στις υψηλές συντάξεις (η οποία πάντως ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα) χαμένοι είναι κυρίως τραπεζοϋπάλληλοι, εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ, δημόσιοι υπάλληλοι και όσοι καλύπτονται από τα Ταμεία των επιστημόνων (ΕΤΑΑ).
    Παράλληλα αναμένονται να επηρεαστούν όσοι έχουν δύο συντάξεις (π.χ. γυναίκες που είναι χήρες και εκτός από τη σύνταξή τους παίρνουν και αυτή του άντρα), αλλά και γιατροί, μηχανικοί και δικηγόροι που πλήρωναν εισφορές σε δύο Ταμεία (δηλαδή έχουν παράλληλη ασφάλιση).
    Τη μεγαλύτερη περικοπή θα έχουν όσοι αποχώρησαν με πολλά έτη ασφάλισης και υψηλό μισθό και έχουν εξασφαλίσει μεγάλη σύνταξη. Στον αντίποδα δεν αναμένεται να επηρεαστεί η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ, όπου οι συντάξεις διατηρούνται σε χαμηλά επίπεδα.

    Απώλειες έως 235€ τον μήνα για τους ένστολους
    Από 88 έως 235 ευρώ θα χάσουν μηνιαίως οι στρατιωτικοί και οι πολιτικοί υπάλληλοι του υπουργείου Αμυνας, αν τελικώς η τρόικα επιμείνει να κοπούν τα πλασματικά οδοιπορικά που λαμβάνουν από το 1993. Η χθεσινή αποκάλυψη του «Εθνους» για τη νέα αξίωση της τρόικας προκάλεσε αναστάτωση στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Παρά τα καθησυχαστικά νεύματα της πολιτικής ηγεσίας ότι η κυβέρνηση θα παλέψει για να μη μειωθεί περαιτέρω το εισόδημα των ένστολων, στο υπουργείο Οικονομικών έχουν ήδη μπροστά τους τον πίνακα με τα μπόνους των οδοιπορικών που λαμβάνει μηνιαίως το μόνιμο προσωπικό του υπουργείου Αμυνας αναλόγως με τα χρόνια υπηρεσίας και τον βαθμό του καθενός. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΕΘΑ που έχει στην κατοχή του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, η ημερήσια αποζημίωση των πλασματικών εκτός έδρας φτάνει τα 29,35 ευρώ. Ο επαγγελματίας οπλίτης παίρνει κάθε μήνα 88 ευρώ αποζημίωση ως οδοιπορικά και κλιμακωτά ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ φτάνει να παίρνει 234,8 ευρώ, ενώ ο μόνιμος υπάλληλος κάθε μήνα παίρνει 146,75 ευρώ ως οδοιπορικά.
    Από το 1993 έως και το 2010 που ήρθε και εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα η τρόικα, τα εκτός έδρας για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων -στρατιωτικό και πολιτικό- κυμαίνονταν από 102,73 του επαγγελματία οπλίτη έως 337,53 του αρχηγού ΓΕΕΘΑ! Το πρώτο βήμα της τρόικας την άνοιξη του 2010 ήταν να κόψει τα επιπλέον πλασματικά οδοιπορικά που χορηγούνταν κάθε τρεις μήνες, τις περιβόητες τριμηνιαίες αποζημιώσεις εκτός έδρας. Τώρα το δεύτερο βήμα είναι να καταργηθούν οριστικά τα πλασματικά οδοιπορικά στο υπ. Αμυνας.

    Η λίστα με τα 88 επιδόματα που περνούν από «κόσκινο»
    1. Σύνταξη γήρατος σε ανασφάλιστους (OΓA)
    2. Σύνταξη γήρατος με Ν. 612/1977 (ETAA, OAEE, IKA-ETAM)
    3. Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων
    4. Σύνταξη αναπηρίας από κοινή νόσο (OΓA)
    5. Σύνταξη αναπηρίας από εργατικό ατύχημα ή κοινό ατύχημα (OΓA)
    6. Επίδομα απόλυτης αναπηρίας (ETAA, OAEE, IKA-ETAM, Ταμεία τραπεζών ETE, ATE, Eλλάδος, TAΠ-OTETAΠ-ΔEH, ETAΠ-MME)
    7. Επίδομα ασθενείας (Οίκος Ναύτου)
    8. Επίδομα ασθενείας και εργατικού ατυχήματος (IKA-ETAM, OΓA, OAEE, ETAΠ-MME, ETAA, TAYTEKΩ)
    9. Προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης γήρατος λόγω τυφλότητας (OΓA)
    10. Προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας στους δικαιούχους της βασικής σύνταξης (OΓA)
    11. Eξωιδρυματικό επίδομα (OΓA)
    12. Προσαύξηση στο ποσό της σύνταξης λόγω απόλυτης αναπηρίας στους συνταξιούχους αναπηρίας (OΓA)
    13. Σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας (OΓA)
    14. Εξωιδρυματικό επίδομα των άλλων Ταμείων
    15. Επιδόματα ανικανότητας για άτομα που έχουν ολική ανικανότητα, μεγάλο ποσοστό διανοητικής ανικανότητας, ολική παράλυση, μεσογειακή αναιμία, AIDS, εξασθένηση ακοής, τυφλότητα, εγκεφαλική παράλυση, ασθένεια του Hansen (υπουργείο Υγείας)
    16. Διατροφικό επίδομα στους νεφροπαθείς και τους μεταμοσχευμένους (υπουργείο Υγείας)
    17. Επίδομα ανεργίας (OAEΔ)
    18. Ειδικές επιδοτήσεις (OAEΔ)
    19. Επιδόματα μακροχρό-νια ανέργων (OAEΔ)
    20. Εκτακτες οικονομικές ενισχύσεις (OAEΔ)
    21. Ειδικό βοήθημα μετά τη λήξη της επιδότησης λόγω ανεργίας (OAEΔ)
    22. Ειδικό βοήθημα μετά την τρίμηνη παραμονή στα μητρώα ανέργων (OAEΔ)
    23. Ειδικό βοήθημα σε όσους εξέτισαν ποινή στερητική της ελευθερίας (OAEΔ)
    24. Επίδομα στράτευσης (OAEΔ)
    25. Οικονομική ενίσχυση πολιτικών προσφύγων (OAEΔ)
    26. Επίδομα νεοεισερχό-μενων (OAEΔ)
    27. Επίδομα διαθεσιμό-τητας (OAEΔ)
    28. Προστασία δικαιωμά-των εργαζομένων σε περίπτωση αφερεγγυότητας του εργοδότη (OAEΔ)
    29. Ειδικό εποχικό βοήθημα (OAEΔ)
    30. Ειδικό βοήθημα σε ηλικιωμένους ανέργους και ανέργους που παρακολουθούν επαγγε-λματικά εκπαιδευτικά προγράμματα (OAEΔ)
    31. Βοήθημα για νέους επιστήμονες (OAEΔ)
    32. Ειδικό εποχικό επίδομα για ηλικιωμένους (OAEΔ)
    33. Επιδοτήσεις για παλιννοστούντες (υπουργείο Υγείας)
    34. Ειδικό επίδομα για παιδιά πάνω από 16 ετών που μένουν σε ειδικά κέντρα (υπουργείο Υγείας)
    35. Βοήθημα για παλιννοστούντες (υπουργείο Υγείας)
    36. Επίδομα ανεργίας (οίκος Nαύτου - γραφείο εύρεσης ναυτικής εργασίας)
    37. Οικονομική ενίσχυση σε κατηγορίες άνεργων ναυτικών λόγω εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα (οίκος Nαύτου)
    38. Οικογενειακό επίδομα (OAEΔ)
    39. Οικογενειακό επίδομα για δημοσίους υπαλλήλους (OAEΔ)
    40. Πολυτεκνικό επίδομα (OΓA)
    41. Επίδομα τρίτου τέκνου (OΓA)
    42. Επίδομα τρίτεκνων οικογενειών (OΓA) Οικογενειακό επίδομα συνταξιούχων (Γραμματεία Κοινωνικών
    43. Ασφαλίσεων)
    44. Οικογενειακό επίδομα ναυτικών (ειδικός λογαριασμός EΛOEN)
    45. Επίδομα μαιευτικής περίθαλψης (IKA-ETAM)
    46. Επιδόματα μητρότητας - κυοφορίας - λοχείας (IKA-ETAM)
    47. Επίδομα τοκετού (OAEE)
    48. Επίδομα μαιευτικής περίθαλψης (ETAΠ-MME)
    49. Επιδόματα μητρότη-τας - κυοφορίας - λοχείας (ETAΠ-MME)
    50. Επίδομα μαιευτικής περίθαλψης (TAYTEKΩ)
    51. Επίδομα μαιευτικής περίθαλψης (ETAA)
    52. Επίδομα μητρότητας και τοκετού (OΓA)
    53. Συμπληρωματικές παροχές μητρότητας και ειδικό επίδομα μητρότητας (OAEΔ)
    54. Οικονομική ενίσχυση ανήλικων απροστάτευτων παιδιών (υπουργείο Υγείας)
    55. Βοήθημα μητρότητας και στους ναυτικούς (Οίκος Nαύτου)
    56. Βοήθημα τοκετού για τους ναυτικούς (Οίκος Nαύτου)
    57. Επίδομα μητρότητας και τοκετού για τους δημοσίους υπαλλήλους (υπουργείο Οικονομικών - Ενιαία Αρχή Πληρωμών)
    58. Οικονομική ενίσχυση οικογενειών χαμηλού εισοδήματος σε απομονωμένες περιοχές (Γενικό Λογιστήριο Κράτους)
    59. Οικονομική ενίσχυση οικογενειών χαμηλού εισοδήματος με ανήλικα παιδιά (Γενικό Λογιστήριο Κράτους)
    60. Βοήθημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης σε οικονομικά αδύνατους (υπουργείο Υγείας)
    61. Βοήθημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης στους αστέγους (Τοπικές Αρχές)
    62. Πρόγραμμα επιστροφής φόρου για οικογένειες που κατοικούν μόνιμα σε ορεινές και μη προνομιούχες περιοχές (υπουργείο Οικονομικών)
    63. Πρόγραμμα επιστροφής φόρου για οικογένειες με παιδιά στην υποχρεωτική εκπαίδευση (υπ. Οικονομικών)
    64. Βοήθημα έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης φτωχών (Τοπικές Αρχές)
    65. Βοήθημα για παιδιά μονογονεϊκών οικογενειών (υπ. Υγείας)
    66. Πολλαπλό βοήθημα για ορφανά παιδιά (υπουργείο Υγείας και OΓA)
    67. Βοήθημα (4 επιδό-ματα) σε ανάδοχες οικογένειες (υπ. Υγείας)
    68. Βοήθημα ανασφάλιστων μητέρων (υπ. Υγείας)
    69. Μόνιμη σύνταξη για μητέρες με 4 παιδιά και πάνω (OΓA)
    70. Εφάπαξ οικονομική ενίσχυση ατόμων που βρίσκονται σε κατάσταση ένδειας (υπ. Υγείας)
    71. Βοήθημα για πλημμύρα (υπ. Υγείας και Κοιν. Αλληλεγγύης)
    72. Βοήθημα για πυρκαγιά (υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
    73. Βοήθημα για ανεμο-στρόβιλο (υπ. Υγείας)
    74. Βοήθημα για χιονόπτωση (υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
    75. Βοήθημα για κατολίσθηση (υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
    76. Βοήθημα για σεισμό (υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης)
    77. Βοήθημα στεγαστι-κής συνδρομής σε ηλικιωμένους ανασφάλι-στους (υπουργείο Υγείας)
    78. Επιδότηση ενοικίου (OEK)
    79. Επιδότηση επιτοκίου για παλαιά, πριν από το 2010, συμβόλαια (OEK)
    80. Κληρώσεις κατοικιών (OEK)
    81. Κοινωνικός Τουρισμός (OEE)
    82. Προγράμματα εκδρομών (OEE)
    83. Κουπόνια αγοράς βιβλίων (OEE)
    84. Κουπόνια ψυχαγωγίας (OEE)
    85. Σταθμοί ημερήσιας φροντίδας παιδιών (OEE)
    86. Κέντρα εργαζόμενων νέων που, λόγω κρίσης, έχουν καταργηθεί (OEE)
    87. Κέντρα για παιδιά με αναπηρίες (OEE)
    88. Επιχορηγήσεις του Οργανισμού Εργατι-κής Εστίας σε συνδικαλι-στικές οργανώσεις.
    Και για να μην ξεχνιόμαστε... Εκπτώσεις στον ΦΠΑ ακόμη και συμμετοχή σε κληρώσεις με δώρα θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι που πληρώνουν με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών σε μία προσπάθεια για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Τα Νέα", το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δραστικές αλλαγές (κάνοντας την 5η ή 6η αλλαγή στη φορολόγηση τα τελευταία δύο χρόνια) με απώτερο στόχο την εφαρμογή του αμερικανικού μοντέλου φορολόγησης όπου ο φόρος εισοδήματος επιβάλλεται μόνο στο μέρος του εισοδήματος που δεν καταναλώνεται. Με λίγα λόγια η αναγκαία - λόγω των εποχών και συνθηκών αποταμίευση θα τιμωρείται έμμεσα, δεδομένης της ανάγκης του κράτους για εισροή ρευστού στα ταμεία του. Τη σύγκριση βέβαια με τις ΗΠΑ τη διαδίδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να περάσουν αυτές τις κινήσεις ως εκσυγχρονιστικές και μιας και η πολυθρύλητη φοροκάρτα (για την οποία μπορείτε να βρείτε στοιχεία εδώ) δεν φαίνεται να "πιάνει". Βέβαια ξεχνούν δύο πράγματα: α) στις ΗΠΑ οι συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εισφορές απαλλάσονται από φόρο σχεδόν ολοκληρωτικά (ακόμα και εκείνες που γίνονται σε προγράμματα άλλων χωρών όπως π.χ. η Μ.Βρετανία) και β) υπάρχουν φοροαπαλλαγές για ορισμένες κατηγορίες αποταμιευτικών προγραμμάτων (πράγμα που δεν υφίσταται στην Ελλάδα) και γ) επειδή ακριβώς το σύστημα είναι δομημένο έτσι ώστε να περιορίζει το διαθέσιμο εισόδημα, η πτώχευση φυσικών προσώπων και η δήμευση των περιουσιών τους είναι ευρέως διαδεδομένη. Κοινώς για πολλοστή φορά προσπαθούμε ν' αντιγράψουμε τα λάθος πράγματα που εφαρμόζονται σε οικονομίες που δεν έχουν καμία σχέση με τη δική μας.

    Όπως αναφέρει ακόμη το δημοσίευμα, η επέκταση της χρήσης των καρτών θα διευκολύνει την άμεση καταγραφή των πληρωμών για τις αγορές άρα και το Δημόσιο θα εισπράττει αμέσως τον ΦΠΑ που αναλογεί. Σε αυτό το πλαίσιο προωθείται αρχικά  η ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των ταμειακών μηχανών με το υπουργείο Οικονομικών που μπορεί να αρχίσει ακόμα και το φθινόπωρο.
    Στη συνέχεια προγραμματίζονται κίνητρα για χρήση πλαστικού χρήματος με έκπτωση στο ΦΠΑ για κάθε συναλλαγή και συμμετοχή των φορολογούμενων σε κληρώσεις με δώρα τα οποία θα μπορούσαν να είναι αυτοκίνητα, ταξίδια ή και μετρητά. Το ποιος θα προσφέρει τα "δώρα" δεν το ξέρουμε ακόμα - προφανώς θα είναι από τα κατασχεμένα των εφοριών.

    Καθώς τέλος οι συναλλαγές και η απόδοση του ΦΠΑ στο Δημόσιο θα γίνεται μέσω τραπεζών περιορίζεται κάθε δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εισπράττουν τον ΦΠΑ και να μην τον αποδίδουν στο Δημόσιο. Κερδισμένες βέβαια για πολλοστή φορά οι τράπεζες, οι οποίες θα διαχειρίζονται το χρήμα μέχρι να πάει στα ταμεία του Δημοσίου, ενώ παράλληλα θα ενισχυθεί ο ρόλος τους στην κυκλοφορία του χρήματος, παίρνοντας έτσι ολοκληρωτικά τη διαχείριση της αγοράς στα χέρια τους. Αν επομένως σε 6-7 χρόνια, χρειαστούν καινούργια ανακεφαλαιοποίηση, προφανώς και θα τους προσφερθεί (εις υγεία των κορόιδων) αφού θα είναι πλέον αδύνατο η αγορά να κινηθεί χωρίς αυτές, ακόμα και στην καθημερινότητά μας και για τα πλέον απλά πράγματα.

    Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

    Μισθοί; Να ρωτήσουμε την τρόικα ! / Εξεταστικές για το Μνημόνιο και την Siemens ζητάει η αντιπολίτευση

    Είδηση:  Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται να επικυρώσει ενδεχόμενη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων για αύξηση των κατωτάτων μισθών και παραπέμπει στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.
    Στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Βρούτση, με εκπροσώπους των ΓΣΕΕ, ΕΣΣΕ, ΓΣΕΒΕΕ και του ΣΕΒ, οι κοινωνικοί εταίροι εξέφρασαν στον υπουργό την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε μια συμφωνία που θα προβλέπει αύξηση των κατώτατων μισθών από το επίπεδο των 590 ευρώ, στο οποίο έχουν βρεθεί μετά και το νέο μνημόνιο. Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκαναν οι εκπρόσωποι των φορέων, μετά τη συνάντηση, ο υπουργός Εργασίας δεν μπόρεσε να δεσμευτεί ότι το υπουργείο θα κυρώσει μια τέτοια συμφωνία. Ο κ. Βρούτσης δήλωσε ότι υπάρχει ωριμότητα για ένα νέο Κοινωνικό Συμβόλαιο.

     Την ίδια στιγμή οι επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις πέτυχαν την εσωτερική μισθολογική υποτίμηση που ζητά μετ' επιτάσεως η Τρόικα στην Ελλάδα, καθώς ένας στους δέκα εργαζόμενους είδαν το 23,7% του μισθού τους να κάνει φτερά το 2012. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η εικόνα της αγοράς εργασίας το 2012 ήταν εφιαλτική. Μειώθηκαν οι θέσεις εργασίας λόγω των απολύσεων που έκαναν οι επιχειρήσεις, ένας στους τρεις εργαζομένους δουλεύει ανασφάλιστος, αυξήθηκαν στο 43,8% οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης και σαν να μην έφτανε αυτό οι εργαζόμενοι υποχρεώθηκαν να υπογράψουν επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις Ένας στους δέκα εργαζόμενους στην Ελλάδα είδε τις αποδοχές του να μειώνονται τους τελευταίους μήνες τουλάχιστον κατά 23,7% μέσω νέων επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων, προσθέτοντας το όνομα του στη λίστα των θυμάτων της λανθασμένης -όπως αποδεικνύει πληθώρα μελετών- άποψης του μνημονίου ότι το εργασιακό κόστος ευθύνεται για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα.

     Την εφιαλτική εικόνα στην αγορά εργασίας, την ώρα μάλιστα που για άλλη μια φορά συζητούνται οριζόντιες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, συμπληρώνουν τα στοιχεία του ΣΕΠΕ για συνολική μείωση των νέων θέσεων απασχόλησης (και αυτό παρά την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας), για έκρηξη της μαύρης εργασίας και για πλήρη κυριαρχία των ελαστικών -σε ωράριο και δικαιώματα- μορφών εργασίας.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με τον απολογισμό εξαμήνου του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) ένας στους τρεις εργαζόμενους εξακολουθεί να εργάζεται ανασφάλιστος, ενώ οι ελαστικές σχέσεις εργασίας φαίνεται να καταλαμβάνουν πλέον μόνιμα μεγάλο μερίδιο στην αγορά εργασίας.
    Το ποσοστό των συμβάσεων μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης στις νέες προσλήψεις αντιστοιχεί πλέον στο 43,8% του συνόλου των συμβάσεων. Το α΄ εξάμηνο του 2012, μετατράπηκαν 44.122 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης προηγουμένων ετών σε άλλες «ελαστικές» συμβάσεις εργασίας, ποσοστό που αντιστοιχεί σε αύξηση κατά 45,3%, σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2011.
    Την αντίστοιχη περίοδο του 2011 μετατράπηκαν 30.366 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης σε άλλες μορφές ευέλικτων συμβάσεων εργασίας, αριθμός αυξημένος κατά 226% σε σχέση με το α' εξάμηνο του 2010. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το 2010 οι συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης αντιπροσώπευαν το 66,9% των νέων συμβάσεων, το 2011 αντιπροσώπευαν το 59,7% και το α' εξάμηνο του έτους 2012 το 56,1%.

    Γενικά η αναλογία των συμβάσεων μερικής απασχόλησης στο σύνολο των νέων συμβάσεων αυξήθηκε από 26,5% το 2010 σε 32% για το έτος 2011 και σε 34,9% για το α' εξάμηνο του 2012.
    Παράλληλα, μειώθηκαν συνολικά οι νέες θέσεις απασχόλησης. Συγκεκριμένα, το α΄ εξάμηνο του 2012 προχώρησαν στη σύναψη νέων συμβάσεων οποιασδήποτε μορφής 12,79% λιγότερες επιχειρήσεις σε σχέση με το 2011. Σε ότι αφορά στις μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας και επιχειρησιακών συμβάσεων, προκύπτει ότι για το 9,3% των εργαζομένων έχουμε μειώσεις της τάξης του 23,7%. Από τις 14 Φεβρουαρίου έως σήμερα, υπογράφηκαν επιχειρησιακές συμβάσεις σε 496 επιχειρήσεις, που απασχολούν 57.614 εργαζόμενους, με μειώσεις αμοιβών 24,6% κατά μέσο όρο. Οι μεγαλύτερες μειώσεις έχουν γίνει, στις περιοχές της Ηπείρου 29,73% της Θεσσαλίας 27,90% και της Κρήτης 26%. Αντίστοιχα 26.151 επιχειρήσεις, που απασχολούν 109.123 εργαζόμενους, κατέθεσαν στις Επιθεωρήσεις Εργασίας καταστάσεις προσωπικού με ατομικές συμβάσεις και μειώσεις αμοιβών 23,36% κατά μέσο όρο. Τα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας, παραμένουν σταθερά υψηλά, όμως το αισιόδοξο στοιχείο είναι ότι εντείνονται και αυξάνονται οι έλεγχοι.

    Σχόλιο: Είναι αρκετά οξύμωρο το γεγονός ότι οι ίδιοι εργοδότες που μετ' επιτάσεως ζητούν και εντέλει επιβάλουν μισθολογικές μειώσεις στις επιχειρήσεις τους, διαπραγματεύονται και δέχονται αυξήσεις πάνω από τα "μνημονιακά" όρια.  Ο λόγος που το κάνουν βέβαια είναι άγνωστος αν και το ενδεχόμενο αυτό να συμβαίνει επειδή γνωρίζουν ότι η τρόικα θα πατήσει πόδι και τελικά οι αποφάσεις των κοινωνικών εταίρων δεν θα έχουν εφαρμογή. Αυτό πάντως στην πραγματικότητα έχει λίγη σημασία. Αυτό που έχει πραγματική σημασία είναι η εξωφρενική παραδοχή της (της εκλεγμένης από τον ελληνικό λαό) κυβέρνησης ότι μπροστά στη θέληση της τρόικας δεν υπολογίζει ούτε το Σύνταγμα (το οποίο ρητά και κατηγορηματικά ορίζει ότι ο κατώτατος μισθός ορίζεται με συλλογικές διαπραγματεύσεις), ούτε τη θέληση των κοινωνικών εταίρων. Είναι πραγματικά ντροπή - τόσο για τους ίδιους όσο και για τον ελληνικό λαό να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Αν μη τι άλλο, θα περιμέναμε από τους Συνταγματολόγους των τριών κομμάτων (και κυρίως από τον κοινωνικά ευαίσθητο κύριο Μανιτάκη) να έκανε μια σχετική παρέμβαση, όπως έκανε εξάλλου και για το θέμα της μονιμότητας των Δημοσίων υπαλλήλων (που έβαλε και τα πράγματα στη θέση τους πέρα από νομικίστικα "τρικ" που ο κύριος Βενιζέλος ζητούσε να χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσει τ' αδικαιολόγητα).

    Θα είναι άτοπο να παραπέμψουμε σε προεκλογικές δηλώσεις των τριών αρχηγών. Εξάλλου δεν είναι το πρώτο ζήτημα στο οποίο έγινε πισωγύρισμα - δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η παρούσα κατάσταση στην οποία ο κατώτατος μισθός καθορίζεται με υπουργική απόφαση (διαβάστε σχετικά εδώ), παραμένει ενεργή παρά το ότι καταστρατηγεί το Σύνταγμα και το ηθικό δίκαιο. Όμως θα έπρεπε τα στοιχεία που παραθέτουμε (και τα οποία σηματοδοτούν τον εργασιακό μεσαίωνα στον οποίο ζει ο ελληνικός λαός) να είχαν ωθήσει την κυβέρνηση να δώσει με τη στάση της μια ένδειξη αλλαγής πλεύσης. Αυτό όμως δε συνέβει. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι η ίδια η επιλογή του υπουργού σηματοδοτεί την υποβάθμιση του υπουργείου. Και αυτό τα λέει όλα...

    Και για να μην ξεχνιόμαστε... Η εξεταστική για το μνημόνιο έχει συμφωνηθεί μεταξύ Σαμαρά Βενιζέλου ότι σε αυτή τη φάση ΔΕΝ θα υπάρχει και σύμφωνα με ρεπορτάζ του  Real fm αυτή ακριβώς την απροθυμία της κυβέρνησης προσπαθεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας, λοιπόν, τις απαραίτητες έδρες θα καταθέσει προτάσεις για τη σύσταση τριών εξεταστικών επιτροπών.
    Συγκεκριμένα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές ο ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Real fm, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς οδηγηθήκαμε στο Μνημόνιο που ήταν και μία από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις της ΝΔ, θα προτείνει εξεταστική επιτροπή για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, φωτογραφίζοντας τον Ευάγγελο Βενιζέλο, χαρακτηρίζει ως μεγάλο σκάνδαλο και η τρίτη Εξεταστική Επιτροπή θα αφορά τις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο που υπουργός ήταν ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Ως προαναγγελία για το θέμα της Siemens θεωρείται η επίκαιρη επερώτηση για την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ της Ελλάδας και της Siemens, που κατέθεσε στη Βουλή ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας και επτά ακόμη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    Όπως αναφέρουν στο κείμενο της επίκαιρης επερώτησης, η ψήφιση σχεδίου συμφωνίας λίγο πριν από την προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μαΐου, «επισύρει βαρύτατη ευθύνη για τη συγκάλυψη των ευθυνών όσων ενέχονται στο σκάνδαλο και προέρχονται από τα κόμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

    Προσθέτουν μάλιστα ότι η τυχόν υπογραφή του σχεδίου αυτού από τον υπουργό Οικονομικών επί τη βάσει της εξουσιοδότησης που έδινε η διάταξη, «θα αποτελέσει πράξη καθ' όλα παράνομη και εξόφθαλμα επιζήμια για τα συμφέροντα του ελληνικού Δημοσίου, συνιστώσα, πλην άλλων, απιστία και παράβαση καθήκοντος».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές που συνυπογράφουν την επίκαιρη επερώτηση καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι με τη συμφωνία το ελληνικό Δημόσιο παραιτείται από αξιώσεις τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ και ζητούν να ενημερωθούν αν έχει υπογραφεί το συγκεκριμένο σχέδιο από τον υπουργό Οικονομικών και αν έχει εκτελεσθεί από το ελληνικό Δημόσιο ή από τη Siemens οποιοδήποτε τμήμα της.

    Ζητούν επίσης να ενημερωθούν αν θα γίνει έρευνα ώστε να εξακριβωθεί ποιο τμήμα του δημόσιου χρέους προέκυψε από παράνομες συμβάσεις με τη Siemens και αν θα επιδιωχθεί η διαγραφή του. Περιμένουμε να δούμε την απάντηση των αρμοδίων υπουργών...

    Πηγές ειδήσεων: "Ημερησία", "Real News"

    Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

    Το χαράτσι των ακινήτων και η ΔΕΗ / Φόρος ιδιοκατοίκησης - ιδέα του επιτελείου Παπαδήμου και όχι της Κομισιόν...

    Είδηση: Από τη ΔΕΗ θα εισπράττεται το τέλος ακινήτων και για το 2012, αλλά σε πέντε διμηνιαίες δόσεις αντί των δύο που ίσχυσαν για το τέλος του 2011 αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν εφεξής. Το υπουργείο διευκρινίζει ότι και φέτος το ειδικό τέλος θα εισπραχθεί μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ καθώς τεχνικές δυσκολίες και στενά χρονικά περιθώρια κάνουν ανέφικτη την τροποποίηση του ισχύοντος καθεστώτος. Αυτό σημαίνει ότι η πρώτη δόση του ειδικού τέλους θα περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ που θα αποσταλούν στους φορολογούμενους στο τέλος Ιουλίου. Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ειδικότερα ότι «σύμφωνα με όσα προβλέπει η υφιστάμενη νομοθεσία και λόγω τεχνικών δυσχερειών και χρονικών περιορισμών ο τρόπος είσπραξης του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) δεν είναι εφικτό να τροποποιηθεί. Κατά συνέπεια το τέλος ακίνητων θα εξακολουθήσει να εισπράττεται από την ΔΕΗ και άλλους παρόχους αλλά σε πέντε διμηνιαίες δόσεις αντί των δύο που ίσχυσαν για το τέλος του 2011 αρχής γενομένης από τους λογαριασμούς που θα εκδοθούν εφεξής».
    Το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η επιβολή του τέλους για το 2012 ήταν μια υποχρέωση που είχε ήδη προβλεφθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2012 ενώ από το 2013 θα αντικατασταθεί από ένα Ενιαίο Τέλος Ακινήτων.

    Σχόλιο: Είναι προφανές ότι το χαράτσι των ακινήτων θα συνεχίσει να πληρώνεται μέσω ΔΕΗ γιατί πολύ απλά η είσπραξή του μέσω του λογαριασμού του ρεύματος είναι πιο "σίγουρη" και άμεση απ' ότι με οποιοδήποτε άλλο τρόπο. Δε θεωρούμε ότι οι "τεχνικές δυσχέριες" είναι σοβαρή δικαιολογία - όχι γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί στο παρελθόν, απλά γιατί γνωρίζουμε με στοιχεία ότι έχει γίνει όλη η σχετική προεργασία για είσπραξή του μέσω εφοριών, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά την ανακήρυξη του εν λόγω φόρου ως "ολίγον" αντισυνταγματικού (διαβάστε εδώ αναλυτικά). Το χαράτσι (του οποίου ο υπολογισμός βρίθει προβλημάτων όπως έχουμε παρουσιάσει εδώ), συνεχίζει ν' αποτελεί μια σταθερή πηγή εσόδων, που όμως έχει γυρίσει μπούμεραγκ και για την ίδια την ΔΕΗ που παίζει το ρόλο του εισπράκτορα στη συγκεκριμένη περίπτωση, αφού οι οφειλές των καταναλωτών προς αυτήν έχουν αυξηθεί κατακόρυφα λόγω ακριβώς αυτού του φόρου. Το κράτος όμως επιμένει. Συνεχίζει να εισπράττει αυτό τον "προσωρινό" φόρο υποσχόμενο αλλαγές στο μέλλον (μια ακόμα τούμπα Σαμαρά), βάζοντας σε νέες περιπέτειες την ΔΕΗ, η οποία συνεχίζει να έχει πρόβλημα ρευστότητας, που σε συνδυασμό με το λανθασμένο άνοιγμα του ανταγωνισμού, οδηγούν σε κατάρρευση την αγορά ενέργειας στην χώρα μας.

    Και για να μην ξεχνιόμαστε... Θα θυμάστε βέβαια ότι μια από τις προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι για την εισροή εσόδων στα δημόσια ταμεία είναι και ο φόρος ιδιοκατοίκησης (διαβάστε αναλυτικά εδώ)...Τα δικά μας ΜΜΕ (αυτά τα οποία γράφουν ψευδώς ότι τη δόση των 35,1 δις του Αυγούστου τη χρειαζόμαστε για τις συντάξεις, ενώ τη χρειαζόμαστε για την αποπλήρωση ΣΤΟ ΑΚΕΡΑΙΟ ομολόγου που κατέχει η ΕΚΤ), την παρουσίαζαν σαν ιδέα που τέθηκε από την τρόικα. "Το ψέμα όμως έχει κοντά ποδάρια" που λέει και ο λαός κι έτσι, τα πράγματα έβαλε στη θέση τους ο Όλι Ρεν. Συγκεκριμένα, έδωσε αρνητική απάντηση στον ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας. κ. Γ. Παπανικολάου και το ερώτημα του για το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έθεσε στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες ζήτημα τεκμαρτού εισοδήματος ιδιοκατοίκησης. Ο Φιλανδός Επίτροπος για θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων διαβεβαίωσε γραπτώς πως οι υπηρεσίες τις Επιτροπής δεν είχαν συζητήσει κάτι σχετικό με την Ελληνική Κυβέρνηση. Παράλληλα, υπερασπίστηκε το ειδικό τέλος ακινήτων που συμπεριλαμβάνεται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος χαρακτηρίζοντας αυτό ως «ασύνηθες» αλλά «αναγκαστικό» μέτρο για να μπορέσει όπως είπε «η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δυσκολίες σχετικά με την είσπραξη των φόρων ακίνητης περιουσίας»

    Πηγή ειδήσεων: "Αδέσμευτος Τύπος", "Έθνος"

    Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

    ΔΗΜΑΡ, ΣΥΡΙΖΑ μετανάστες και Μνημόνιο / "Αντισυνταγματικές οι μειώσεις μισθών στο υπουργείο Δικαιοσύνης" κατά τον αρμόδιο υπουργό

    Εντείνεται η αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τα κυβερνητικά κόμματα, με την ΔΗΜΑΡ να μπαίνει ιδιαίτερα στο στόχαστρο. Μέχρι το φθινόπωρο ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει δύο προτάσεις νόμου, μία για την μετενέργεια και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και μία για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενώ σχεδιάζει να υποστηρίξει και την πρόταση νόμου του ΚΚΕ για την κατάργηση του Μνημονίου θέλοντας να φέρει την ΔΗΜΑΡ προ των ευθυνών της και να την ταυτίσει απόλυτα με το μνημόνιο και τις πολιτικές του. Οι κινήσεις αυτές ήταν προεκλογικές δεσμεύσεις τόσο δικές του όσο και της ΔΗΜΑΡ, η οποία όμως στη συνέχεια υπαναχώρησε.  Είναι σχεδόν βέβαιο ότι ο Φ.Κουβέλης, προκειμένου να διαφυλάξει την αξιοπιστία του ως κυβερνητικός εταίρος θα αρνηθεί να στηρίξει αυτά τα δύο νομοσχέδια. Σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί εν αμφιβόλω η συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση.
    Από την άλλη όμως και η στάση της ΔΗΜΑΡ δεν παραμένει απαθής - ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ρεπορτάζ από το "Ποντίκι" όσο αφορά τη στάση των δύο κομμάτων στο μεταναστευτικό:
    "μετά τις εκλογές η κόντρα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΔΗΜΑΡ μαίνεται και φαίνεται να τροφοδοτείται σε καθημερινή βάση. Από τη μία ο Κουβέλης διαρκώς εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για την «ανεύθυνη» στάση του απέναντι στο μέγα έργο της κυβέρνησης εθνικής ευθύνης, του αποδίδει μικροκομματικές στοχεύσεις όσον αφορά τους αντιπολιτευτικούς τόνους και γενικώς δεν παραλείπει να πιέζει τον ΣΥΡΙΖΑ να λογικευτεί και να προσαρμόσει την άσκηση αντιπολίτευσης στα παπούτσια της τρόικας εσωτερικού.
    Από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν χάνει ευκαιρία να εγκαλεί τη ΔΗΜΑΡ και τον Κουβέλη για πλήρη ενσωμάτωση στο κυβερνητικό σχήμα κατηγορώντας τον για την πλήρη ταύτιση με την πολιτική του μνημονίου, παρά τα όσα διατείνεται ότι θα επιχειρήσει να  φέρει εις πέρας (σταδιακή απαγκίστρωση, επαναδιαπραγμάτευση στα εργασιακά, κ.λπ.). Απώτερος στόχος να αποκαλυφθεί στα μάτια μερίδας των ψηφοφόρων της ΔΗΜΑΡ η κατά τον ΣΥΡΙΖΑ πραγματικότητα πίσω από τη δέσμευση ότι η ΔΗΜΑΡ θα είναι η «αντιμνημονιακή συνιστώσα» της κυβέρνησης.
    Χτες άλλη μια δήλωση του Φώτη Κουβέλη έριξε νερό στο μύλο της σύγκρουσης των δύο πάλαι ποτέ συγκατοίκων κάτω από την ίδια στέγη.
    Μετά την επίσκεψη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ στον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια ο Φώτης Κουβέλης, προέβη στην εξής δήλωση:
    «Για μας είναι μείζον αγαθό η προστασία της υγείας, της ζωής και της ασφάλειας του πολίτη. Κατά συνέπεια, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη πρέπει να καταγράψει την παρουσία του κράτους μέσα στην ελληνική κοινωνία αποτελεσματικά και με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα και στις ατομικές ελευθερίες»[σ.σ. εξάλλου οι περικοπές μισθών και συντάξεων μέχρι εξαφανίσεως η Πολιτεία διατρανώνει συνεχώς τον σεβασμό της στα δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες].
    «Η προστασία της ζωής του πολίτη δεν μπορεί να υποκαθίσταται από κανέναν εξωθεσμικό μηχανισμό, ούτε από κείνους οι οποίοι αυτόκλητα αναλαμβάνουν την προστασία της ζωής των ελλήνων πολιτών, αλλά ούτε και από αυτόκλητες υπερασπιστές των ξένων πολιτών που βρίσκονται στην χώρα μας».
    Τα περί «αυτόκλητων υπερασπιστών» των μεταναστών προφανώς είχαν κύριο στόχο τον ΣΥΡΙΖΑ και ουκ ολίγοι στα κοινωνικά δίκτυα αντέδρασαν σ’ αυτή την περίεργη για … αριστερό εξίσωση των χρυσαυγιτών με το αντιρατσιστικό και μεταναστευτικό κίνημα το οποίο στηρίζεται και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί κανείς η διαφωνεί με τη διαχείριση του μεταναστευτικού από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, το ερώτημα είναι τι εξυπηρετεί, μια τέτοια τοποθέτηση, σε συνθήκες διαγραφόμενης κοινωνικής έκρηξης στο μέλλον, πιθανότατα με πρώτο θύμα τους μετανάστες.
    Μπορεί το μεταναστευτικό να είναι προφανώς ένα οξύ ζήτημα για την ελληνική κοινωνία - απείρως κρισιμότερο από εκείνα που άπτονται των αρμοδιοτήτων των atenistas στους οποίους ο Κουβέλης και η ΔΗΜΑΡ βλέπουν να ενσαρκώνεται η κοινωνία των πολιτών στηρίζοντας ολόθερμα – κι επομένως να απαιτεί την ουσιαστική παρέμβαση της Πολιτείας. Αλλά από πότε αυτό καταργεί την ανάγκη ύπαρξης κινημάτων, που αν μη τι άλλο μεταφέρουν μια κοινωνική πίεση στην Πολιτεία; Μήπως το αριστερό άλλοθι της κυβέρνησης τελικά έχει αναλάβει δια της ισοπέδωσης να διαλύσει κάθε κινηματική διάσταση των κοινωνικών αντιδράσεων και αγώνων που το πιθανότερο είναι ότι, μετά την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, από το φθινόπωρο θα επανέλθουν δριμύτεροι;"

    Για την κόντρα αυτή δε θα πούμε πολλά - η ΔΗΜΑΡ έκανε πολλές υποχωρήσεις για να μπει στην κυβέρνηση, έχοντας "καταπιεί" κυριολεκτικά το πρόγραμμά της οπότε μάλλον πρέπει να βρεθεί προ των ευθυνών της.

    Από την άλλη όμως μας προκαλεί απορία το πως ο κύριος Κουβέλης (ο οποίος μέχρι πέρσυ είχε αναλάβει την κατ' αποκοπή δικηγορική εκπροσώπηση αυτών που σήμερα καταδικάζει) αδυνατεί να διαχωρίσει δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα: το μεταναστευτικό πρόβλημα το οποίο πρέπει (και μπορεί) να λυθεί ταχύτατα (αρκεί ορισμένοι εντός κι εκτός συνόρων να βρεθούν προ των ευθυνών τους) και τη βία απέναντι στους μετανάστες (λαθραίους ή νόμιμους). Το ένα δε δικαιολογεί το άλλο, ούτε είναι δυνατόν να εξομειώνεις τον υπερασπιστή του (λαθραίου) αδυνάτου με τους αυτόκλητους "τιμωρούς-νονούς" της νύχτας. Πολύ φοβόμαστε ότι ο κύριος Κουβέλης, προκειμένου να γίνει αρεστός στους "καινούργιους" του κοινωνικούς κύκλους, κάνει εκπτώσεις σε αρχές και αξίες που υποτίθεται ότι υπερασπιζόταν μέχρι χθες. Προτάσεις πάντως για το πως θα λυθεί το πρόβλημα δεν ακούσαμε - μόνο φληναφήματα με ρητορεία σε ύφος καθηγητή Γυμνασίου της δεκαετίας του '60.

    Και για να μην ξεχνιόμαστε... Μια ενδιαφέρουσα τοποθέτηση από τον υπουργό δικαιοσύνης όσο αφορά τις μισθολογικές δαπάνες. Σε ερώτηση για το αν το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει δυνατότητα περαιτέρω περικοπής δαπανών, ο κ. Ρουπακιώτης απάντησε: «Αν ήταν αποτελεσματικό να κόψουμε το χέρι μας, ή το πόδι μας, θα το κάναμε, αλλά δεν είναι αποτελεσματικό. 'Αλλες περικοπές δαπανών είναι εντελώς ανέφικτες. Ωστόσο, οι τρεις εμπλεκόμενοι παράγοντες, δικαστές, δικηγόροι και υπάλληλοι, οφείλουν να αναδείξουν τη συνευθύνη τους απέναντι στην κοινωνία για την απαίτηση της να έχει γρήγορη και αξιόπιστη Δικαιοσύνη».

    Ως προς το ειδικό μισθολόγιο των δικαστικών λειτουργών ο υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε: «Οποιαδήποτε περαιτέρω περικοπή του μισθολογίου τους είναι βέβαιο ότι προσκρούει ευθέως στο Σύνταγμα. Και αντιλαμβάνεστε ποιες θα είναι οι συνέπειες από το Σεπτέμβριο ακόμη, αν υποθέσουμε, που το απευχόμαστε, ότι θα περικοπούν περαιτέρω οι αποδοχές των δικαστών». Βέβαια ο κύριος Ρουπακιώτης έμμεσα μιλάει γενικά για τις μειώσεις μισθών (κάτι που έχει βέβαια γίνει αποδεκτό και δικαστικά όπως έχουμε γράψει εδώ)... Έχει ενδιαφέρον να δούμε τι λέει και η υπόλοιπη κυβέρνηση επ' αυτού και κυρίως τι σκοπεύει να κάνει, τώρα που και παραιτήσεις είχαμε επί των εργασιακών, και η επαναδιαπραγμάτευση (η οποία ήταν η σημαία της ΝΔ για την κατάκτηση της εκλογικής πρωτιάς) μεταφέρεται στο μακρινό μέλλον και καθώς (δυστυχώς) οι απαισιόδοξες προοπτικές που εμφανίστηκαν με την (καινούργια) μνημονιακή κυβέρνηση δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν.

    Πηγές ειδήσεων:  "Έθνος"

    Κυριακή 15 Ιουλίου 2012

    Έρχεται το περουσιολόγιο και εκτεταμμένο πόθεν έσχες / Σύγκριση τουριστικής ανάπτυξης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

    Είδηση: :Έρχεται το περιουσιολόγιο, το οποίο θα εφαρμοστεί από την επόμενη χρονιά και θα περιλαμβάνει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων σε Ελλάδα και εξωτερικό. Σύμφωνα με το "Έθνος", το σχέδιο που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει πως όλοι οι φορολογούμενοι από το 2013 και μετά, μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική δήλωση "πόθεν έσχες". Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα μπορούν με ένα κλικ να έχουν πλήρη εικόνα για το οικονομικό προφίλ του κάθε φορολογούμενου. Σε περίπτωση που τα εισοδήματα των φορολογουμένων δεν επαρκούν για να καλύψουν τα ποσά που δαπάνησαν ή αποταμίευσαν, τότε ο συνολικός φόρος εισοδήματος θα υπολογίζεται με βάση το άθροισμα των δαπανών και των αποταμιεύσεων, ενώ θα επιβάλλονται και πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα.
    Την ίδια στιγμή, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αρχίσει να συγκεντρώνει αναλυτικά στοιχεία για το περιουσιακό και καταναλωτικό προφίλ των φορολογουμένων. Όλοι οι φορολογούμενοι από το 2013 και μετά μαζί με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος θα υποβάλλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονική δήλωση "πόθεν έσχες". Στη δήλωση αυτή κάθε φορολογούμενος θα υποχρεωθεί να γράψει αναλυτικά στοιχεία για την κινητή και ακίνητη περιουσία που κατέχει σε Ελλάδα και εξωτερικό:
    *Καταθέσεις στις τράπεζες σε Ελλάδα και εξωτερικό, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα και αμοιβαία κεφάλαια
    *Συμμετοχές σε επιχειρήσεις οποιασδήποτε νομικής μορφής
    *Κατοικίες, επαγγελματικά ακίνητα, πισίνες, οικόπεδα, αγροτεμάχια
    *Κινητά περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη αναψυχής)
    *Δαπάνες για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων.

    Σχόλιο: Στην πραγματικότητα βέβαια αυτό το μέτρο δεν πρόκειται να λύσει τη φοροδιαφυγή από εκείνους που πραγματικά φοροδιαφεύγουν, δηλ. τους "έχοντες και κατέχοντες". Όταν μια μερίδα του πληθυσμού (εφοπλιστές, βιομήχανοι, μεγαλόεπιχειρηματίες) έχουν τα πάντα κάτω από την ομπρέλα υπεράκτιων εταιρειών, οι οποίες δύσκολα θα επηρεαστούν από τέτοιες κινήσεις, παραπάνω κινήσεις φαίνονται απλώς ως μια ακόμα προσπάθεια στοχοποίησης του μέσου Έλληνα. Παράλληλα δε, δείχνουν ν' αγνοούν το βασικό τρόπο απόκτησης και συντήρησης περιουσίας στην ελληνική κοινωνία που δε δικαιολογείται από εισοδήματα παρελθόντα ή τρέχοντα αφού βασίζεται στο τρίπτυχο "κληρονομιά" - "οικογενειακή συνεισφορά"-"προσωπική εργασία". Επομένως το βάρος θα πέσει στους ίδιους - πάλι.

    Αυτό που λείπει πραγματικά από το σχεδιασμό είναι κινήσεις που πραγματικά θ' ακουμπήσουν τα κοινωνικά στρώματα που προαναφέραμε τα οποία και φοροδιαφεύγουν και παρανομούν χωρίς να τηρούν τα προσχήματα. Τότε ίσως να δινόταν το σύνθημα ότι τα πράγματα θ' αλλάξουν και ότι τα "συνήθη κορόιδα" δε θα είναι οι μόνοι που πληρώνουν. Τότε - και μόνο τότε - θα δεχόταν η φοροδιαφυγή ένα σοβαρό χτύπημα και το μήνυμα θα περνούσε σε όλα τα κοινωνικά στρώματα.
    Και για να μην ξεχνιόμαστε... Σας παρουσιάζουμε μια ενδιάφερουσα σύγκριση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στον τουρισμό προερχόμενη από την "Ελευθεροτυπία":