Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Εκλογές την άνοιξη; / Αύξηση όσων εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας-κινήσεις ΓΣΕΕ / Μείωση των μονίμων υπαλλήλων-αύξηση ωραρίου στο Δημόσιο

Είδηση: Μείωση των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης και αύξηση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης διαπιστώνει το ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο όπως τόνισε στο ΣΚΑΪ ο Ειδικός Γραμματέας του Σώματος Μιχάλης Χάλαρης. «Έχουμε ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, και κακή χρήση της δυνατότητας που δίνει ο νόμος για την ελαστικοποίησή τους» σημείωσε.

Η αύξηση όσων εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας και η καταστρατήγηση των εργασιακών τους δικαιωμάτων έχει δημιουργήσει ανησυχία στην ΓΣΕΕ. Έτσι προβαίνει σε σειρά κινήσεων που θα διασφαλίζουν όσους εργάζονται με ελαστικές μορφές απασχόλησης: Σε επιστολή που απηύθυνε προς την κ. Κατσέλη αναφορικά με τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2008/104/ΕΚ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου 2008 «περί της εργασίας μέσω εταιρείας προσωρινής απασχόλησης», η Συνομοσπονδία ξεκαθαρίζει πως δεν θα συμμετέχει στην σχετική Ομάδα Εργασίας ούτε θα συναινέσει στην υποβάθμιση του υπάρχοντος επιπέδου προστασίας, μέσω ρυθμίσεων που επιτρέπουν την εφαρμογή της προσωρινής απασχόλησης.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή, η επέκταση εφαρμογής όλων των μορφών ελαστικών εργασιακών σχέσεων στη χώρα μας οδηγεί σταθερά σε συρρίκνωση του μοντέλου της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου, που πρέπει να αποτελεί τη γενική μορφή των εργασιακών σχέσεων, κανόνας που αποτυπώνεται και στο προοίμιο της Οδηγίας 2008/104/ΕΚ.

Η ΓΣΕΕ σημειώνει πως το υψηλό ποσοστό ευελιξίας στην ελληνική αγορά εργασίας, που ενισχύθηκε με τις νομοθετικές παρεμβάσεις των ν. 3845/2010, 3846/2010, 3863/2010 και 3899/2010, σε συνδυασμό με την εκτεταμένη παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων σε όλο το φάσμα της εργατικής νομοθεσίας και την έλλειψη επαρκών ελέγχων, εξαιτίας κυρίως της υποστελέχωσης των Επιθεωρήσεων Εργασίας, απαιτούν τολμηρές νομοθετικές πρωτοβουλίες και αποφασιστικές πολιτικές, προκειμένου να αποκατασταθούν οι κοινωνικές ισορροπίες και να προστατευθούν οι εργαζόμενοι.

Ακόμη, υποστηρίζει πως η ευρεία χρήση και κατάχρηση της προσωρινής απασχόλησης στην πράξη, σε βάρος των μόνιμων θέσεων εργασίας, η καταστρατήγηση των περιορισμών και απαγορεύσεων τόσο από τις ΕΠΑ όσο και από τους έμμεσους εργοδότες, σε συνδυασμό με τη διαπιστωμένη δυσχέρεια των αρμόδιων υπηρεσιών να εντοπίσουν τις παραβιάσεις της νομοθεσίας και να επιβάλλουν αποτελεσματικές κυρώσεις, επιβεβαιώνει την ανάγκη άσκησης πολιτικών προστασίας των σταθερών και μόνιμων θέσεων εργασίας, που αποτελούν τον κανόνα στο εργατικό δίκαιο και υπηρετούν τον υγιή ανταγωνισμό.

«Οι ν. 2956/2001 και 3846/2010 αποτελούν επαρκή εθνικά μέτρα μεταφοράς της Οδηγίας 2008/104/ΕΚ, όπως το Υπουργείο σας έχει ήδη αναγγείλει στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Με βάση και την αρχή ότι η Οδηγία αυτή δεν θίγει το δικαίωμα των κρατών μελών να θεσπίζουν μέτρα ευνοϊκότερα για τους εργαζόμενους, θεωρούμε ότι έχουμε ανταποκριθεί επαρκώς στην υποχρέωση ενσωμάτωσης της εν λόγω οδηγίας», τονίζεται στην επιστολή.

Καταλήγοντας η ΓΣΕΕ αναφέρει πως η γενίκευση της χρήσης της προσωρινής απασχόλησης που επιχειρείται, όπως και όλων των ευέλικτων μορφών απασχόλησης οδηγεί με βεβαιότητα σε ακόμη μεγαλύτερη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και σε περαιτέρω συμπίεση του ήδη χαμηλού εργατικού κόστους, ενισχύοντας την κατάτμηση της εργασίας, δημιουργώντας εργαζόμενους πολλαπλών ταχυτήτων και θυσιάζοντας εργασιακά δικαιώματα στο βωμό της όποιας «ανταγωνιστικότητας» των επιχειρήσεων.

Τέλος, αναφέρει πως η εκτεταμένη καταστρατήγηση της εργατικής νομοθεσίας, θέτει με επίταση την ανάγκη άμεσων και διαρκών παρεμβάσεων για την ενίσχυση της προστασίας όλων των εργαζομένων.

Σχόλιο: Κίνηση προς τη σωστή κίνηση αλλά καθυστερημένη: Αυτό θα έπρεπε να γίνει μ' έντονο ρυθμό από τότε που πρωτοπαρουσιάστηκε το φαινόμενο στον ελληνικό εργασιακό χώρο. Δεν έγινε όμως και τ' αποτελέσματα τα βλέπουμε σήμερα, όπου οι ελαστικές μορφές εργασίας ισοδυναμούν με καταστρατηγημένο ωράριο, ανυπαρξία άδειας και επιδομάτων και αυξημένο ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας. Το υπουργείο, και ανεξάρτητα από την υποχρέωση που έχει απέναντι στους εργαζομένους, δείχνει να έχει ως προτεραιότητα την επιβολή τέτοιων σχέσεων στην πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού, μιας και οι κυβερνώντες (δηλαδή η τρόικα) θέλει κάτι τέτοιο. Άρα η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, είναι (όπως έχουν δείξει οι κινήσεις της) σε πολύ χαμηλή θέση προτεραιότητας.

Είδηση 2η: Πονοκέφαλο προκαλεί στην κυβέρνηση η εκτίμηση πως 120.000 βρίσκονται στα πρόθυρα της εξόδου, καθώς θα συνταξιοδοτηθούν από σήμερα μέχρι το 2014. Πρόκειται για μια εξέλιξη που διευκολύνει την κυβέρνηση στην αλλαγή που επιδιώκει στο κράτος, δυναμιτίζει, όμως, το Ασφαλιστικό, σε συνδυασμό με την αύξηση της ανεργίας. Για αυτό τον λόγο οι επιτελείς του Γ. Παπανδρέου έχουν αποφασίσει να συνδέσουν τη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης που προωθεί ο Γ. Ραγκούσης με το νέο Ασφαλιστικό που ετοιμάζει η Λ. Κατσέλη. Σε ό,τι αφορά στο κράτος, θα προωθηθούν άμεσα νέα οργανογράμματα, με θέσεις μονίμων υπαλλήλων μειωμένες κατά 30%, στο σύνολο. Η μείωση του προσωπικού θα γίνει εφικτή μέσω της μηχανογράφησης και της επέκτασης των προγραμμάτων ηλεκτρονικής διοίκησης, που θα λειτουργούν με ευθύνη των αναδόχων. Το Δημόσιο θα διατηρήσει τα προνόμια του ελέγχου και της υπογραφής, καθώς η δημόσια εξουσία δεν είναι δυνατό να εκχωρηθεί.

Σχόλιο: Είναι λογικό όπως έχουμε γράψει και παλιότερα (δείτε σχετικά εδώ), οι αλλαγές που ετοιμάζονται (πλήρης κατάλογος εδώ) να φέρουν αύξηση των αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Αυτό βέβαια δημιουργεί μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για την κυβέρνηση για νέες μειώσεις στις συντάξεις και το ασφαλιστικό, παρά τις αντίθετες ανακοινώσεις. Βέβαια όμως αυτές οι αλλαγές έχουν ήδη προαναγγελθεί εμμέσως (δείτε εδώ) και είναι μέρος των απαιτήσεων των κυβερνώντων (δηλ. της τρόικας - δείτε εδώ), οπότε και υπό το βάρος των συνταξιοτήσεων, η κυβέρνηση με "βαριά καρδιά" και "κροκοδείλια δάκρυα" θα προχωρήσει σε αλλαγές.

Από την άλλη, οι μειώσεις των προσλήψεων στο Δημόσιο θα έχει επιπτώσεις: Η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοσίων υπαλλήλων είναι στους τομείς της υγείας, της παιδείας και του στρατού- Πως θα γίνει μείωση σ' αυτούς τους τομείς χωρίς υποβάθμισή τους; Αυτό δεν απασχολεί προφανώς την κυβέρνηση, και αντιμετωπίζεται κοντόφθαλμα από μια μερίδα της κοινωνίας που όπως πάντα αντιμετωπίζει ωφελιμιστικά κάποια πράγματα υπό το πρίσμα "δεν το χρησιμοποιώ άμεσα, τι το χρειαζόμαστε;". Λάθος βέβαια, αλλά όταν συνειδητοποιήσουν τι έχει συμβεί θα είναι πολύ αργά.

Η άρση της μονιμότητας στο Δημόσιο τομέα βέβαια δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί παρά τα όνειρα που κάνουν στις Βρυξέλλες και στο Μαξίμου: Προστατεύεται από το Σύνταγμα. Έτσι η μόνη λύση που φαίνεται να είναι δυστυχώς εφικτή είναι η "εκχώρηση αρμοδιοτήτων" όπου ιδιώτες θα κάνουν τη δουλειά του Δημοσίου, με ότι αυτό συνεπάγεται...Κι εκεί βεβαίως θα υπάρξει πεδίο γι' αγώνα (αφού πολλά θ' αντικρούουν το Σύνταγμα) αλλά το θέμα είναι να μη χρειαστεί να φτάσουμε εκεί.


Και για να μην ξεχνιόμαστε... Κυβερνητικές πηγές διαρρέουν τα παρακάτω: "Ο πρωθυπουργός εμφανίζεται έτοιμος να δεσμευτεί ακόμη και περαιτέρω σκληρά μέτρα, εάν είναι να εξασφαλίσει την οριστική λύση. Στην περίπτωση ωστόσο που οι θυσίες, οι οποίες θα ζητηθούν είναι επώδυνες πέραν κάποιων ορίων δεν αποκλείεται να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις, καθώς θα τεθεί στο τραπέζι και με αποδέκτη την αντιπολίτευση το δίλημμα της συναίνεσης. Και τότε, όπως ομολογούν και πολλοί υπουργοί, δεν αποκλείεται, εφόσον ο κ. Παπανδρέου νιώσει ότι δεν έχει τη συναίνεση ή και τη νομιμοποίηση για να επιβάλλει τις πολιτικές αυτές, να καταφύγει σε εκλογές την άνοιξη". Δύο ερωτήσεις και μια παρατήρηση σχετικά με τα παραπάνω: α) Ποια θα είναι η οριστική λύση; Το να πεθαίνουν άνθρωποι στο δρόμο ή το να σκοτώνουν για ένα κομμάτι ψωμί; β) Ποιά είναι τα "όρια" που βάζει η κυβέρνηση; Έχουμε πήξει στις κόκκινες γραμμές και στα "όρια" που καταπατούνται. Και η διαπίστωση: Οι εκλογές είναι προ των πυλών. Απλά δεν ξέρουμε αν θα γίνουν γρήγορα (και άρα με λίστα) ή στα τέλη του Απρίλη (με σταυρό).

Πηγή Ειδήσεων: "Σκάι", "Έθνος"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου