Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Εκποίηση Δημόσιας περιουσίας (Κατάλογος ακινήτων-εταιριών) / Κομισιόν: "Προσυμφωνημένη η εκποίηση" /"Συνταγματική κατοχύρωση της δημόσιας περιουσίας;

Είδηση: Σε 272,8 δισ. ευρώ υπολογίζεται ότι ανέρχεται η αξία της ακίνητης περιουσίας του ∆ηµοσίου, αλλά µόνο ποσοστό 18,11% ή 49 δισ. ευρώ είναι ελεύθερα για αξιοποίηση, σύµφωνα µε στοιχεία της Κτηµατικής Εταιρείας του ∆ηµοσίου (ΚΕ∆) που επικαλείται µελέτη του ΙΣΤΑΜΕ. Μεταξύ των ακινήτων του ∆ηµοσίου, η ΚΕ∆ διαθέτει και 598 νησιά. Από τα ακίνητα αυτά σκοπεύει τώρα η κυβέρνηση να αντλήσει εκείνα που θα πωληθούν ήθα αξιοποιηθούν µε άλλον τρόπο για την άντληση εσόδων.

Στις επόμενες 60 ημέρες θα αποκρυσταλλωθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της περιόδου 2011-2012 από το οποίο η Ελλάδα θα πρέπει - βάσει του επικαιροποιημένου Μνημονίου - να αντλήσει 15δισ. ευρώ. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τονίζουν πως ο κορμός του προγράμματος θα βασίζεται στο σχέδιο που είχε εγκρίνει ήδη από το καλοκαίρι του 2010 η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και το οποίο είχε ως στόχο την εισροή εσόδων ύψους 7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011-2013. Την ίδια στιγμή, μεγάλο βάρος θα δοθεί και στην αξιοποίηση της περιοχής του πρώην Αεροδρομίου του Ελληνικού, από την οποία η Κυβέρνηση προσδοκά έσοδα 5 δισ. ευρώ περίπου.

Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που έχει εγκρίνει η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων και αναμένεται να αναθεωρηθεί μέσα στο προσεχές διάστημα προβλέπει τα εξής:
-Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στις ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, σε ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ και την αναζήτηση στρατηγικών εταίρων για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, την ΛΑΡΚΟ και τα ΕΛΤΑ.
-Επέκταση της συμβάσεως παραχώρησης του Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών και την είσοδο στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.
-Την παράταση της σύμβασης παραχωρήσεως του ΟΠΑΠ και διαχειρίσεως της συμμετοχής του Δημοσίου.
-Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ.
-Την επέκταση συμβάσεων παραχωρήσεως στην Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό.
-Την αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο αττικό λιμενικό σύστημα, την ιδιωτικοποίηση 11 περιφερειακών οργανισμών λιμένων και την παραχώρηση 850 μαρίνων.
-Την πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο καζίνο της Πάρνηθας, την -αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον Οργανισμό Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδος και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό).
-Την αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σε ένα χρηµατοοικονοµικό όχηµα, µε µορφή εταιρείας, θα ενταχθούν τα «ασηµικά» του Δηµοσίου, δηλαδή τα ακίνηταφιλέτα, προκειµένου να αξιοποιηθούν στη συνέχεια µε διάφορους τρόπους, σύµφωνα µε τους σχεδιασµούς της κυβέρνησης.

Πηγές του υπουργείου Οικονοµικών αναφέρουν ότι αφού δηµιουργηθεί η εν λόγω εταιρεία είτε θα µετοχοποιηθεί είτε θα χρησιµοποιηθούν τα περιουσιακά της στοιχεία ως εγγύηση για να δανειστεί το ελληνικό Δηµόσιο. Ο δανεισµός αυτός θα χρησιµοποιηθεί στη συνέχεια για την επαναγορά οµολόγων του ελληνικού Δηµοσίου σε µειωµένη τιµή και τη διαγραφή έτσι αντίστοιχου χρέους.

Η λίστα με τ' ακίνητα που είναι επισήμως υπό "αξιοποίηση":

Το μετοχολόγιο του Δημοσίου σε εταιρίες μη εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Να σημειωθεί ότι για τις εισηγμένες, από το 2007 μέχρι σήμερα, η συνολική χρηματιστηριακή αξία των 11 επιχειρήσεων, στις οποίες διατηρεί πλειοψηφική ή μειοψηφική συμμετοχή το Ελληνικό Δημόσιο, έχει μειωθεί κατά 60% ή πάνω από 26 δισ. ευρώ. Ξεπερνούσε τα 43 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2007 και σήμερα διαμορφώνεται κοντά στα 17 δισ. ευρώ, όσα περίπου δηλαδή έχει εισπράξει από αποκρατικοποιήσεις τα τελευταία 15 χρόνια):

Και τέλος οι εκτάσεις που ανήκουν στο "χαρτοφυλάκιο" της ΚΕΔ και είναι ύπο "εκμετάλλευση":


Σχόλιο: Είναι γνωστό εδώ και καιρό (δείτε εδώ) ότι υπήρχε σχέδιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, όπως και το σχέδιο για δημιουργία "οχήματος" για τις αποκρατικοποίησεις (τοι τακτικοί αναγνώστες θα θυμούνται ότι το είχαμε χαρακτηρίσει "υφυπουργείο ξεπουλήματος"). Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο όρος "αξιοποίηση της Δημόσιας περιουσίας" αποτελεί ευφημισμό και όχι πραγματικότητα. Εφόσον το κράτος δεν έχει χρήματα ώστε να επενδύσει (και επομένως να ωφεληθεί άμεσα) αυτό θα γίνει μέσο παραχώρησης (αντί ενοικίου) σε ιδιώτες. Οποιαδήποτε παραχώρηση δημόσιας έκτασης, δεν πρόκειται να γίνει για 5 ή 10 χρόνια με την "αναμορφωμένη" έκταση να επιστρέφει μετά στο Δημόσιο. Η παραχώρηση θα γίνει για 50 ή παραπάνω χρόνια, δηλ. τουλάχιστον για μία γενιά, κατά την οποία η έκταση θα είναι στους τύπους δημόσια αλλά στην πραγματικότητα ιδιωτική. Ας μην ξεχνάμε το παράδειγμα του "Ελευθέριος Βενιζέλος", της Αττικής Οδού, της Εγνατίας Οδού, της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου κ.ο.κ. τα οποία θα έπρεπε άλλα συντομότερα και άλλα σε λίγο περισσότερα χρόνια να επιστρέψουν στον έλεγχο του Δημοσίου (το οποίο έμμεσα ή άμεσα είχε βάλει την πλειοψηφία των χρημάτων). Στην παρούσα φάση όμως η κυβέρνηση ετοιμάζεται να επεκτείνει την παραχώρησή τους, έναντι πινακίου φακής. Όλα αυτά τα οποία δίνονται έχουν χαρακτηριστεί "φιλέτα" γιατί η εμπορική τους αξία και το φυσικό τους κάλος είναι τεράστια - άρα το κράτος και η κοινωνία δεν πρόκειται να κερδίσουν (διαβάστε αναλυτικά εδώ-για τα λιμάνια και τ' αεροδρόμια, έχουμε ξαναγράψει στο παρελθόν και δεν θα επανέλθουμε).

Όσο αφορά τις εισηγμένες εταιρίες του Δημοσίου στο Χ.Α. να πούμε ότι αυτές ΔΕΝ είναι ζημιογόνες, αλλά αντίθετα είναι πολλαπλώς κερδοφόρες. Έτσι η παραχώρησή τους σημαίνει και παραχώρηση μερισμάτων και μεριδίων, πέραν από την παραχώρηση υποδομών και κυριαρχικών δικαιωμάτων: Πως θα μπορεί να γίνει κοινωνική πολιτική με την τιμή του ηλεκτρικού ή του νερού; Η' μήπως έχει κανείς την ψευδαίσθηση ότι σε περίπτωση που η ΔΕΗ ή η ΕΥΔΑΠ ήταν ιδιωτικές οι τιμές δεν θα είχαν φτάσει στα ύψη, χωρίς το κράτος να μπορεί να συγκρατεί τις τιμές απλά χωρίς την πληρωμή επιδοτήσεων στις εταιρείες; Δείτε τι συμβαίνει στο εξωτερικό για να καταλάβετε. Έτσι (ακόμα και αν υπήρχε "θεωρητικό υπόβαθρο" για την παραχώρηση των "ζημιογόνων" ΔΕΚΟ - που κατά την άποψή μας δεν υπάρχει δείτε σχετικά εδώ και εδώ), η πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στις κερδοφόρες εισηγμένες είναι πολλαπλώς επιζήμια συν του γεγονότος ότι θα γίνει με μεγάλη απώλεια εσόδων, αφού την υπεραξία θα την καρπωθούν άλλοι. Λάβετε επίσης υπόψιν και το γεγονός ότι είμαστε σίγουροι ότι θα βρεθεί το Δημόσιο φορτωμένο και με το συνταξιοδοτικό κόστος των εργαζομένων των εταιρειών αυτών (όπως έγινε και με τον ΟΤΕ και όχι μόνο), συν και την επισφάλεια των θέσεων εργασίας και θα καταλάβετε ότι τα πράγματα δεν είναι και τόσο "θετικά" όσο τα παρουσιάζουν ορισμένοι.

Και ας πούμε όμως ότι πουλάμε τα πάντα και καρπωνόμαστε 50 δις. Και μετά τι θα γίνει; Ακόμα και αν πάνε ΟΛΑ τα χρήματα στο δημόσιο χρέος (που αμφιβάλλουμε δεδομένου ότι το πάρτυ ξεκίνησε - ήδη έχει ανακοινωθεί πως η εταιρεία-σύμβουλος για την καταγραφή και την ανάπτυξη προτάσεων για την περίφημη αξιοποίηση θα πάρει τουλάχιστον 2,5 εκ. ευρώ), αυτό θα μειωθεί μόνο κατά το 1/6 του συνόλου του. Μετά θα συνεχίσουμε να έχουμε άλλα 250-300 δις να καλύψουμε για τα οποία όμως πλέον δεν θα μπορούμε να κάνουμε κάτι αφού θα έχουμε "αξιοποιήσει" (για να χρησιμοποιήσουμε και τους όρους της κυβέρνησης) τα πάντα. Θα έχουμε όμως μια κοινωνία γονατισμένη οικονομικά, που δεν θ' αντέχει άλλους φόρους, που θα αμοίβεται ελάχιστα (και άρα δε θα μπορεί να καταναλώσει), χωρίς γραμμές παραγωγής και χωρίς χρήματα να επενδύσει. Και με την ανεργία των νέων στο 25-30%, θα έχει τα 2/3 του επιστημονικού της δυναμικού στο εξωτερικό, έχοντας δώσει δωρεάν σε άλλες χώρες το μέλλον της και τις καινοτόμες ιδέες που αποτελούν την "ατμομηχανή" της ανάπτυξης και της προόδου. Και αν αυτό σας φαντάζει λίγο, θα σας πούμε ότι όλα αυτά σημαίνουν λιγότερα έσοδα για το Δημόσιο και σταδιακά μεγαλύτερες δανειακές ανάγκες, δηλαδή αύξηση του δημοσίου χρέους. Αλλά τι τους νοιάζει; Δεν θα κυβερνούν αυτοί σε 20-25 χρόνια...

Όταν δημιουργήθηκε το θέμα με την "ανακοίνωση" της εκποίησης από την τρόικα (διαβάστε εκτενή κάλυψη εδώ), είχαμε πει ότι το μόνο κέρδος από την όλη ιστορία θα ήταν η επανεξέταση της υπόθεσης από την κυβέρνηση και όχι οι λεονταρισμοί των "τηλεφωνικών διαβημάτων". Στο κάτω-κάτω οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν είναι τρελλοί: Την ιδέα για πώληση του Ελληνικού (για την οποία κάποιοι επέμεναν για "ήπια ανάπτυξη" - παρά τις αντίθετες φήμες) του αιγιαλού, των νησιών κ.ο.κ. κάποιος τους της έδωσε και κάποιος συμφώνησε. Έτσι αλλαγές δε θα υπάρξουν και η κυβέρνηση, έχοντας δεσμευτεί ηθικά απέναντι στην τρόικα, θα συνεχίσει με το πρόγραμμα της για να βρει τα 50 δις. Το ερώτημα βέβαια είναι ένα: Θα το περάσει από την Βουλή; Θα δείξει...

"Επί του πιεστηρίου": Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του "Πρώτου Θέματος" και της "Ελευθεροτυπίας" το όλο θέμα της εκποίησης-"αξιοποίησης" της Δημόσιας περιουσίας μέχρι του ποσού ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 50 δις ευρώ ήταν συμφωνημένο εδώ και καιρό. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις της Κομισιόν που τόνισε σε ανακοίνωσή της ότι η "αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ακατανόητη". Επομένως η αντίδραση και οι διαρροές περί "αγανάκτησης" και "έντονου εκνευρισμού του Πρωθυπουργού ήταν καθαρή κοροϊδία προς την κοινή γνώμη και τον απλό λαό που πιθανότατα έτσι θ' αποκόμιζε την εντύπωση ότι ο κ. Παπανδρέου δε σηκώνει "μύγα στο σπαθί του". Μετά απ' αυτό βέβαια ήρθε και η επιβεβαίωση εκ μέρους του κ. Πεταλωτή: "Είναι δική μας απόφαση να βάλουμε στόχο τα 50 δις. Κι ακριβώς επειδή την ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας υπήρξε αυτή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ανακοινώνουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, άλλος είναι ο ρόλος τους. Αν η ανακοίνωση γινόταν από την κυβέρνηση θα υπήρχε και συζήτηση στο υπουργικό συμβούλιο και διαβούλευση". Koυβέντα δηλαδή για το "στόχο" και το τι θα εμπεριέχει, ενώ απ' ότι φαίνεται η όλη ιστορία ήταν ιδέα της κυβέρνησης.

Κλείνοντας να πούμε το εξής: Η πρόταση Παπανδρέου για "συνταγματική κατοχύρωση" της δημόσιας περιουσίας, είναι το λιγότερο αφελής - αν βέβαια έχει γίνει σοβαρά και όχι σαν κίνηση αντιπερισπασμού: Αν δηλαδή απαγορευτεί η πώληση της και νοικιαστεί για 1000 (ή 50 όπως προωθείται) χρόνια δεν είναι το ίδιο (και χειρότερο); Ας είμαστε σοβαροί. Και έτσι όμως το παράθυρο για "πώληση μικρής έκτασης γης με απόφαση της Βουλής" δείχνει ότι και αυτή η "μεγαλειώδης" πρόταση μπάζει: Οποιαδήποτε κόμμα με κυβερνητική πλειοψηφία θα μπορεί να πουλάει εκτάσεις, χαρακτηρίζοντας τις "μικρές" (π.χ. σε σχέση με την έκταση της Ευρώπης) ή κόβοντας μεγάλες εκτάσεις σε μικρότερα κομμάτια. Τέτοια κάνει ο κύριος Παπανδρέου και μας δημιουργείται η εντύπωση ότι κυβερνά (αν κυβερνά αυτός) με "καφενειακές" ιδέες της στιγμής.

Μήπως όμως τελικά ο στόχος ήταν προπέτασμα καπνού για να καλυφθούν όλα εκείνα τα οποία αποφασίστηκαν τόσο λόγω του καινούριου Μνημονίου όσο και αυτών που αποφασίστηκαν στο Ecofin για το σύνολο της Ευρώπης; Μόνο ο χρόνος θα δείξει.

Πηγές είδησης: "Τα Νέα", "Ελευθεροτυπία" από τις οποίες προέρχονται και οι λίστες των εταιρειών και των ακινήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου